PDA

View Full Version : Το αλκοόλ μειώνει τα εγκεφαλικά… στους μη καπνιστές


gsmaniac
25-04-2010, 01:08
Το αλκοόλ μειώνει τα εγκεφαλικά… στους μη καπνιστές (http://www.gsforum.gr/m-ygeia/1006-to-alkool-meionei-ta-egkefalika…-stoys-mi-kapnistes.html)

Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2010 13:12 New

http://www.gsforum.gr/images/resized/images/arthra/proteinomena/kapnisma-alkool_400_200_200.jpg (http://www.gsforum.gr/images/arthra/proteinomena/kapnisma-alkool_400.jpg)


Ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τις πιθανότητες να πάθει κάποιος εγκεφαλικό, ήταν γνωστό. Έρευνα Βρετανών επιστημόνων που διήρκησε δώδεκα χρόνια και αφορούσε 20.000 περιπτώσεις το επιβεβαίωσε πανηγυρικά.

Όμως, οι καπνιστές δεν επωφελούνται, αφού το τσιγάρο ακυρώνει τα όποια θετικά προσφέρει το αλκοόλ. Η έρευνα παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά.
Στην παρουσίαση αναφέρθηκε ότι οι μη καπνιστές που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, έχουν 40% περίπου λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν πίνουν.
Όμως η προστατευτική αυτή επίδραση εξαφανίζεται στην περίπτωση των καπνιστών.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έπιναν ένα ή δύο μικρά ποτήρια κρασιού τη μέρα και οι άνδρες λίγο παραπάνω, είχαν 37% μείωση του κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικού, αλλά μόνο αν δεν κάπνιζαν. Οι καπνιστές, είτε έπιναν είτε όχι, εμφάνιζαν παραπλήσιο ρίσκο για εγκεφαλικό.
Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, επειδή αυξάνει την πίεση του αίματος.
Από την άλλη, το αλκοόλ αραιώνει το αίμα, συνεπώς μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες. Μπορεί επίσης να επιδράσει στον τρόπο που η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο συσσώρευσης εναποθέσεων λίπους στα τοιχώματα των αγγείων.
Αντίθετα, το κάπνισμα συμβάλλει στο πήξιμο του αίματος και στην πιθανή δημιουργία θρόμβων που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Σύμφωνα με την έρευνα, το αλκοόλ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη ζημιά που κάνει το κάπνισμα.
Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχει ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και το εγκεφαλικό, καθώς ένας στους δέκα θάνατοι από εγκεφαλικό (το 10%) και ένα στα τέσσερα εγκεφαλικά (το 25%) συνδέονται με το κάπνισμα, συνεπώς το κόψιμο του τσιγάρου αποτελεί σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εγκεφαλικού.

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
25-04-2010, 03:08
....άντε ....στην υγειά μας ... ;)

DERTILAS
25-04-2010, 11:37
Ο αλκοολισμος με εσωσε απο......τον αθλητισμο!!!!:sm7:
Γυναικα πινω για αποφυγω το εγκεφαλικο!!!!