PDA

View Full Version : Το νερό των υαλοκαθαριστήρων του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει τη "νόσο των λεγεων


riko46
20-06-2010, 23:13
Μια στις πέντε περιπτώσεις (ποσοστό 20%) μόλυνσης από τη λεγόμενη "νόσο των λεγεωνάριων" μπορεί να οφείλεται στο νερό με το οποίο οι υαλοκαθαριστήρες καθαρίζουν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι αν ο οδηγός φροντίζει να μην βάζει μόνο σκέτο νερό στους καθαριστήρες του, αλλά προσθέτει κάποιο καθαριστικό, τότε τα βακτήρια σκοτώνονται και έτσι ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν.

Το στάσιμο ζεστό νερό για τους υαλοκαθαριστήρες, το οποίο βρίσκεται μέσα στα δοχεία αποθήκευσης των αυτοκινήτων, μπορεί να αποτελέσει έδαφος για την ανάπτυξη του βακτηρίου, το οποίο, αν εισπνευστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία.
Επιστήμονες σκέφτηκαν να ερευνήσουν, για πρώτη φορά διεθνώς, τη σύνδεση ανάμεσα στη συγκεκριμένη πάθηση και στο νερό των υαλοκαθαριστήρων, όταν πρόσεξαν ότι επαγγελματίες οδηγοί εμφανίζουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη "νόσο των λεγεωνάριων", συνεπώς υποψιάστηκαν ότι όσοι οδηγούν πολλή ώρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης για κάποιο λόγο.
Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι οδηγούν ή ταξιδεύουν σε μικρό φορτηγάκι, όσοι οδηγούν συχνά σε βιομηχανικές περιοχές και όσοι αφήνουν συχνά ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους. Οι ερευνητές, κάνοντας δειγματοληπτική έρευνα, βρήκαν ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα στη Βρετανία που δεν είχαν καθαριστικό παρμπρίζ αλλά μόνο νερό, είχαν ίχνη του μικροβίου ενώ σε κανένα αυτοκίνητο με καθαριστικό δεν βρέθηκε το επικίνδυνο βακτήριο, το οποίο δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας "European Journal of Epidemiology" και μεταξύ των ερευνητών βρισκόταν ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Καφάτος από το τμήμα στατιστικής και βιοπληροφορικής της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας (ΗΡΑ) της Βρετανίας.
Η "νόσος των λεγεωνάριων" είναι σχετικά σπάνια. Τα περιστατικά μόλυνσης είναι συνήθως σποραδικά και δεν ανιχνεύεται με βεβαιότητα η πηγή προέλευσης του μικροβίου. Ο αριθμός των περιστατικών είναι διαχρονικά ακανόνιστος και ποικίλει από χρόνο σε χρόνο. Η πάθηση πλήττει κυρίως άνδρες άνω των 50 ετών και έχει μοιραία κατάληξη για το 10-15% των περιστατικών. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν μυικούς πόνους, αίσθημα μεγάλης κόπωσης, πονοκεφάλους, ξερό βήχα και πυρετό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
20-06-2010, 23:48
Αυτό που έχω ακούσει είναι ότι,

κινδυνεύουμε πολύ από τα "ακαθάριστα" κλιματιστικά ....:(

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
20-06-2010, 23:49
Αυτό που έχω ακούσει είναι ότι,

κινδυνεύουμε πολύ από τα "ακαθάριστα" κλιματιστικά ....:(


Έχω κ περιστατικό γνωστού μου,

που δυστυχώς πέθανε απ' αυτή την νόσο .... :(

MARK
21-06-2010, 07:57
Κάτι μάθαμε....Ευχαριστούμε.............;)

xenos
21-06-2010, 11:51
ευχαριστούμε. για την ενημέρωσή!:D

skippybi
21-06-2010, 21:33
το νού μας!!!!;)

Carduelis
24-06-2010, 17:44
Δυστυχώς οποιαδήποτε πρόοδος στην σημερινή ζωή έχει και κάποιο αντίτιμο..
Το συγκεκριμένο μικρόβιο είναι ήδη γνωστό από το 1976 όταν περιέγραψαν για πρώτη φορά μια επιδημία (με 29 νεκρούς) σε μέλη ενός συνεδρίου στην Αμερική.
Ο επιδημιολογικός έλεγχος έδειξε οτι είχαν μολυνθεί από το μικρόβιο Legionella Pneumophila σαν συνέπεια του ακάθαρτου συστήματος air-conditioning στο συνεδριακό κέντρο (όπως πολύ σωστά είπε και ο Νίκος- Lionheart).
Έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι το συγκεκριμένο μικρόβιο αναπτύσσεται σε κάθε είδους στάσιμο νερό ή νερό που δεν καθαρίζεται: μεγάλα ψυκτικά μηχανήματα, ψύκτες νερού, ντούς, σάουνες, συστήματα κλιματισμού/εφύγρανσης κλπ
Στα δημόσια νοσοκομεία υποχρεωτικά ελέγχονται και απολυμαίνονται όλα τα σημεία με νερό: βρύσες, ψύκτες, συστήματα κλιματισμού κλπ για την αποφυγή επιδημιών

Πχ:

2003: Επιδημία με 18 νεκρούς στους 86 ασθενείς στη Γαλλία (Pas‐de‐Calais) που οφείλετο στους "ψυκτικούς πύργους"
4100


2001: η μεγαλύτερη επιδημία που έχει καταγραφεί με 800 ασθενείς στην Ισπανική Μούρθια (ευτυχώς 6 μόνο νεκρούς) με εστία μόλυνσης τους ψυκτικούς πύργους στο νοσοκομείο της πόλης.
4101
Η ανίχνευσή του και στο "πλυστήρι" του αυτοκινήτου μάλλον δεν εκπλήσσει. Επειδή κινδυνεύει κανείς από την εισπνοή των μικροσταγονιδίων ίσως δεν είναι σημαντική πηγή μόλυνσης. (Αρκεί να έχεις κλειστά τα τζάμια όταν καθαρίζεις ή να βάλεις λίγο απολυμαντικό μέσα.)
Σκεφτείτε όμως πόσο πιό επικίνδυνα είναι στις καφετέριες το καλοκαίρι που χρησιμοποιούν ανεμιστήρες με σπρέυ νερού για να δημιουργήσουν "δροσερή" ατμόσφαιρα... :D

gandreas
26-06-2010, 18:00
εμείς που παμε με τις μηχανές και μας ψεκάζουν στα μουτρα όσοι δεν εχουν ρυθμίσει σωστά τα μπεκάκια τι γίνεται?:mad:

kostas-patra
26-06-2010, 18:37
μην τρελάινεστε με όλα αυτά
μόνο ο βέγγος είχε θέμα και ο μίστερ μπίν που έπιναν νερό, λέμε τώρα από το νερό των υαλοκαθαριστήρων

αν είναι να σου τύχει, η άλλη την έπαθε από το κουτάκι της κοκα κόλα που είχαν προηγουμένων στην αποθήκη επισκεφθεί ποντικοαρούρια

μην ξεχναμε την εξελικτική ιδιότητα των οργανισμών, που είναι η ανοχή και η αντοχή, παρά η ασθένεια

gandreas
27-06-2010, 01:10
μην τρελάινεστε με όλα αυτά
μόνο ο βέγγος είχε θέμα και ο μίστερ μπίν που έπιναν νερό, λέμε τώρα από το νερό των υαλοκαθαριστήρων

αν είναι να σου τύχει, η άλλη την έπαθε από το κουτάκι της κοκα κόλα που είχαν προηγουμένων στην αποθήκη επισκεφθεί ποντικοαρούρια

μην ξεχναμε την εξελικτική ιδιότητα των οργανισμών, που είναι η ανοχή και η αντοχή, παρά η ασθένεια

αρα μεσα στην Αθηνα είσαι σαν κατσαριδα!!!:D