MARK
25-07-2010, 09:37
Παραγωγή βιοκαυσίμων από τηγανέλαια
http://www.emea.gr/uploads/1/2294_na3k5s963.jpg
Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο προβλέπει την κίνηση απορριμματοφόρου του Δήμου Θεσσαλονίκης με βιολογικά καύσιμα νέας γενιάς από τα τηγανέλαια που χρησιμοποιούνται στις ταβέρνες και στα εστιατόρια της πόλης επεξεργάζονται αυτήν την περίοδο οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Eρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το έργο της παραγωγής βιοκαυσίμων από τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια χρηματοδοτείται με το ποσό των περίπου 130.000 ευρώ μέσω του προγράμματος "Life+" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού ο κεντρικός δήμος της πόλης συνεργάζεται με το ΕΚΕΤΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών. Από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν δοθεί ειδικά δοχεία για τη συλλογή των τηγανέλαιων στα καταστήματα της πόλης που έχουν υποδειχθεί από την Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών. Τα χρησιμοποιημένα έλαια συγκεντρώνονται από το τμήμα ανακύκλωσης του κεντρικού δήμου, το οποίο με τη σειρά του τα παραδίδει στο ΕΚΕΤΑ, όπου και γίνεται η μετατροπή τους σε βιολογικά καύσιμα με μηδενικούς ρύπους.
Το βιοκαύσιμο που παράγεται στη μονάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης πρόκειται να ελεγχθεί σε πρότυπους κινητήρες στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση ενός απορριμματοφόρου οχήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Tα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου είναι μεγάλα, καθώς παράγονται καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον και συγχρόνως επιτυγχάνεται η μείωση των απορριμμάτων μέσα από την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων.
Πηγή: Green Business (http://www.greenbusiness.gr/)
http://www.emea.gr/uploads/1/2294_na3k5s963.jpg
Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο προβλέπει την κίνηση απορριμματοφόρου του Δήμου Θεσσαλονίκης με βιολογικά καύσιμα νέας γενιάς από τα τηγανέλαια που χρησιμοποιούνται στις ταβέρνες και στα εστιατόρια της πόλης επεξεργάζονται αυτήν την περίοδο οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Eρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το έργο της παραγωγής βιοκαυσίμων από τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια χρηματοδοτείται με το ποσό των περίπου 130.000 ευρώ μέσω του προγράμματος "Life+" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού ο κεντρικός δήμος της πόλης συνεργάζεται με το ΕΚΕΤΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών. Από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης έχουν δοθεί ειδικά δοχεία για τη συλλογή των τηγανέλαιων στα καταστήματα της πόλης που έχουν υποδειχθεί από την Ένωση Εστιατόρων και Ψητοπωλών. Τα χρησιμοποιημένα έλαια συγκεντρώνονται από το τμήμα ανακύκλωσης του κεντρικού δήμου, το οποίο με τη σειρά του τα παραδίδει στο ΕΚΕΤΑ, όπου και γίνεται η μετατροπή τους σε βιολογικά καύσιμα με μηδενικούς ρύπους.
Το βιοκαύσιμο που παράγεται στη μονάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης πρόκειται να ελεγχθεί σε πρότυπους κινητήρες στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση ενός απορριμματοφόρου οχήματος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Tα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου είναι μεγάλα, καθώς παράγονται καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον και συγχρόνως επιτυγχάνεται η μείωση των απορριμμάτων μέσα από την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων.
Πηγή: Green Business (http://www.greenbusiness.gr/)