PDA

View Full Version : Αντίστροφη μέτρηση για το τσιγάρο....


gsmaniac
29-08-2010, 19:29
Ολική απαγόρευση του καπνίσματος από την Τετάρτη. Αύριο παρουσιάζονται τα νέα μέτρα. Επιφυλακτικοί οι καταστηματάρχες. Τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης.



Τη Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Πριν ανακοινώσει η υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους από την ερχόμενη Τετάρτη, θα συναντηθεί με τα στελέχη του μηχανισμού ελέγχου για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Από την πρώτη του Σεπτέμβρη απαγορεύεται χωρίς εξαίρεση το κάπνισμα:
- σε όλους τους δημόσιους χώρους
- στους χώρους εργασίας
- στα καφέ και τα μπαρ

Εξαιρούνται τα καζίνο και τα νυχτερινά κέντρα με εμβαδόν άνω των 300 τ.μ., στα οποία θα δοθεί μεταβατική περίοδος οκτώ μηνών, ώστε να συμμορφωθούν.

Επιπλέον, τίθεται καθολική απαγόρευση κάθε είδους διαφήμισης ή προώθησης καπνού.

Στο διάστημα αυτό θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προχωρά ο διαχωρισμός των χώρων σε καπνιζόντων και μη,

Από 1ης Σεπτεμβρίου καταργούνται, επίσης, τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας και οι καπνίζοντες θα πρέπει να πηγαίνουν έξω από την είσοδο του κτηρίου ή στην ταράτσα.

Ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι έλεγχοι θα γίνονται από το Λιμενικό Σώμα, από τους επόπτες δημόσιας υγείας του
Υπουργείου και των Νομαρχιών και από την Δημοτική Αστυνομία. Ενώ σε δεύτερο χρόνο θα καθοριστούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις με τις οποίες θα έρχονται αντιμέτωποι οι παραβάτες.

Αυτό συμβαίνει γιατί το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να συζητήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την ΓΕΣΕΒΕ πριν αποφασίσει τις οριστικές ποινές που θα επιβάλλονται ανά περίπτωση.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος αποτυχίας του προηγούμενου αντικαπνιστικού νόμου οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν έγιναν αυστηροί έλεγχοι των μέτρων που είχαν θεσπισθεί.

Πως αντιδρούν οι καταστηματάρχες
Αποφασισμένοι να δεχτούν τον καινούριο νόμο περί απαγόρευσης του καπνίσματος φαίνεται να είναι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος με πολλές όμως επιφυλάξεις.

Ο κ. Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της ομοσπονδίας εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων , μιλώντας στο Newsit κάνει λόγω για ένα ακόμη χτύπημα στις επιχειρήσεις.'' Είδη έχουμε μείωση του τζίρου λόγω κρίσης από 40 μέχρι και 70%.Με την απαγόρευση του καπνίσματος υπολογίζουμε ότι θα πέσει ακόμα κατά 20%'' επισημαίνει.'' Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο θα πρέπει να διαπληκτίζομαι με τον πελάτη για να μην φάω πρόστιμο την εποχή που τα έσοδά μου μειώνονται καθημερινά'' προσθέτει. ''Θα χαθούν σίγουρα κι άλλες θέσεις εργασίας'' τονίζει χαρακτηριστικά.
Τι ισχύει στην Ευρώπη;

Στη Γαλλία η αυστηρή νομοθεσία έπεισε τους καταστηματάρχες να συμμορφωθούν στα νέα μέτρα.

Η Ιταλία υπήρξε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος, το οποίο επιτρέπεται μόνο στα υπαίθρια καφέ και μπαρ.

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει τη συζήτηση μέχρι το 2011.

Η Ιρλανδία δημιούργησε αστυνομία καπνίσματος! Η υπηρεσία Ελέγχου Καπνού έχει αναλάβει να εντοπίζει τους παραβάτες και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα.

Στη Βρετανία το κάπνισμα έχει απαγορευθεί από τον Ιούλιο του 2008.

Στο Λουξεμβούργο απαγορεύεται το κάπνισμε σε δημόσιους χώρους μεταξύ 12:00 και 14:00 και 19:00 με 21:00, τις ώρες δηλαδή του γεύματος και του δείπνου.
Στην Πορτογαλία οι καπνιστές μπορούν να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους σε χώρους με επαρκή εξαερισμό, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.
Στη Γερμανία κάθε ομοσπονδία εφαρμόζει τη δική της νομοθεσία όσον αφορά στο κάπνισμα.
Η Δανία ψήφισε το νόμο καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος το 2007.
Το Κοινοβούλιο στη Βουλγαρία απέρριψε σχέδιο νόμου που προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε καφέ και εστιατόρια.

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
29-08-2010, 20:25
Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλει τη συζήτηση μέχρι το 2011.


Στο Λουξεμβούργο απαγορεύεται το κάπνισμε σε δημόσιους χώρους μεταξύ 12:00 και 14:00 και 19:00 με 21:00, τις ώρες δηλαδή του γεύματος και του δείπνου.


Στην Πορτογαλία οι καπνιστές μπορούν να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους σε χώρους με επαρκή εξαερισμό


Το Κοινοβούλιο στη Βουλγαρία απέρριψε σχέδιο νόμου που προέβλεπε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε καφέ και εστιατόρια.



..... αλλού .... υπάρχουν κ χειρότερα .... :hmmm:

gsmaniac
29-08-2010, 20:28
Στο Λουξεμβούργο απαγορεύεται το κάπνισμε σε δημόσιους χώρους μεταξύ 12:00 και 14:00 και 19:00 με 21:00, τις ώρες δηλαδή του γεύματος και του δείπνου.

λογικο μου φαινεται....:cool:

Arkas
29-08-2010, 20:32
Ευτυχώς που η "Αίγλη" έχει εξωτερικό σκεπαστό χώρο!:o
Για τα "after" όμως...:(:(:(

gsmaniac
30-08-2010, 17:32
http://1.1.1.4/bmi/www.skai.gr/files/temp/C02A42D6054E803C4BA04E917EB04349.jpg

προηγούμενο 1 από 1επόμενο

Από 500 έως 10.000 θα κυμαίνονται τα πρόστιμα στους καταστηματάρχες που αρνηθούν να συμμορφωθούν με την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στους καπνιστές θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι αρνηθούν να συμμορφωθούν με το νόμο θα απειλούνται ακόμα και με Αυτόφωρο.

Όπως εξήγησε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο νόμος προβλέπει πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας.

Ο πρώτος μήνας θα λειτουργήσει ως «περίοδος χάριτος», καθώς θα γίνονται μόνο συστάσεις, οι οποίες όμως, αξίζει να σημειωθεί, ότι θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση ή ένας καπνιστής «υποτροπιάσουν» αργότερα και το φαινόμενο επαναληφθεί.

Έγινε, ωστόσο, ξεκάθαρο ότι μετά την τέταρτη υποτροπή, τα καταστήματα θα «σφραγίζονται» προσωρινά για δέκα ημέρες και μετά την πέμπτη θα γίνεται οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την αστυνομία, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων.

«Πήγαμε στο ήμισυ τα πρόστιμα, γιατί αυτό είναι πιο λογικό, καθώς πιο εύκολα επιβάλλονται και εισπράττονται», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας.

Τέλος, όσοι έχουν να αναφέρουν πληροφορίες, αλλά και καταγγελίες που αφορούν την εφαρμογή του νέου νόμου, θα μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο νούμερο 1142.

diomiles
30-08-2010, 17:45
Εγω πιστεύω ότι και αυτό θα ξεφουσκώσει γρήγορα όπως και τα προηγούμενα . Βέβαια οι καπνιστές ας το δούν σαν μία καλή ευκαιρία να το κόψουν . Η ζωή είναι πολύ ωραία χωρίς τσιγάρο . Εξι χρόνια καθαρός και συνεχίζω.;)

skippybi
30-08-2010, 18:28
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...

EOD-K9
31-08-2010, 11:08
Γεια να δούμε ................

jmar
31-08-2010, 11:38
Γεια να δούμε ................

Τι να δεις εσυ....εσυ εισαι ολο παφα πουφα :p....εμεις να δουμε καμια ασπρη μερα χωρις καπνο... :D

KAS
31-08-2010, 12:02
Ευκαιρία μπας και κόψουμε αυτήν την υπέροχη , γλυκιά , όμορφη , νόστιμη , απίθανη , φανταστική , απολαυστική , ........συνήθεια :D

TAKIS04
31-08-2010, 12:57
Ευκαιρία μπας και κόψουμε αυτήν την υπέροχη , γλυκιά , όμορφη , νόστιμη , απίθανη , φανταστική , απολαυστική , ........συνήθεια :D

:sm7::sm7: μαζι σου.........

gsmaniac
31-08-2010, 14:23
Ευκαιρία μπας και κόψουμε αυτήν την υπέροχη , γλυκιά , όμορφη , νόστιμη , απίθανη , φανταστική , απολαυστική , ........συνήθεια :D
:sm7::sm7:

S.T
31-08-2010, 16:06
Μαζί με τα τσιγάρα “σβήνουν” καφέ, μπαρ και εστιατόρια


Μαζί με τα τσιγάρα “σβήνουν” καφέ, μπαρ και εστιατόρια - Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης (http://www.makthes.gr/news/reportage/60412/)

Έρχονται οι Λέσχες
Κάποιοι επιχειρηματίες προχώρησαν ήδη στη δημιουργία Σωματείων Φίλων του Καπνού, αναγνωρισμένων από το πρωτοδικείο, προκειμένου να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους ως Λέσχες Καπνίσματος. Ήδη υπάρχουν 17 αναγνωρισμένα τέτοια Σωματεία (ορισμένα από τα οποία και στη Θεσσαλονίκη), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των νομικών της ΠΑΣΚΕΔΙ τα πρωτοδικεία σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι μπορεί να αναγνωρίσουν 150-170 ανάλογους συλλόγους, με δικαίωμα να λειτουργούν Λέσχες Καπνίσματος. Πρακτικά ένα υφιστάμενο καφέ-μπαρ μπορεί να εμφανίζεται ότι παραχωρείται ή επινοικιάζεται σε ένα Σωματείο Καπνιστών, το οποίο θα το λειτουργεί ως ιδιωτικό χώρο του σπιτιού, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΚΕΔΙ, που προτρέπει τα μέλη της να διερευνήσουν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν μέσω αυτού του... τρικ.

Αυτόφωρα, πρόστιμα και λουκέτα
“Ο νόμος δεν έχει παραθυράκια και δεν δημιουργεί καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού με διάφορες εξαιρέσεις”, τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. “Εμείς δεν λέμε ότι ο καταστηματάρχης πρέπει συνεχώς να καβγαδίζει. Αλλά αν σε μια παρέα δει ότι κάποιος πάει να καπνίσει, να πάει με ευγενικό τρόπο και να του το πει”. Όπως εξήγησε, θα αρχίσει να υπάρχει μια στατιστική από τις καταγγελίες που υποβάλλονται στο 1142.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε:
- Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς δημόσιους χώρους διασκέδασης, μεταφοράς, επικοινωνίας. Καταργούνται τα καπνιστήρια σε όλους τους χώρους εργασίας. Επιτρέπεται το κάπνισμα σε ανοιχτό χώρο, μόνο αν έχει τουλάχιστον δύο πλευρές ανοιχτές.
- Τους ελέγχους στα καταστήματα εστίασης θα διενεργεί η δημοτική αστυνομία. Το 80% των προστίμων θα επιστρέφονται στην αυτοδιοίκηση ως κίνητρο για να μην ατονήσουν οι έλεγχοι. Υπάρχει δε η δυνατότητα ακόμη και για προσωρινό κλείσιμο του καταστήματος.
- Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια καταγγελία και εφόσον κληθεί η αστυνομία, μπορεί να κινηθεί διαδικασία αυτοφώρου, αν π.χ. γίνεται καβγάς για το κάπνισμα.
- Μέχρι τις 31 Μαΐου του 2011 η καθολική απαγόρευση θα εφαρμοστεί στα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, άνω των 300 τ.μ., όπως επίσης και στα καζίνα.
- Οι ώρες λειτουργίες του 1142 είναι από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ, με προοπτική 24ωρης λειτουργίας στο μέλλον.

CPretenteriS
31-08-2010, 16:17
Τι να δεις εσυ....εσυ εισαι ολο παφα πουφα :p....εμεις να δουμε καμια ασπρη μερα χωρις καπνο... :D

:D:D

MARK
31-08-2010, 19:16
Άντε να δούμε αν περνάνε αυτά στο Ελλαδιστάν......:Απορία:

gemara
31-08-2010, 22:07
:sm2::sm2::sm2:

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
01-09-2010, 20:00
http://i429.photobucket.com/albums/qq16/gsforum/Foto/Adia/a17.jpg


http://i429.photobucket.com/albums/qq16/gsforum/Foto/Adia/a22.jpg


http://i429.photobucket.com/albums/qq16/gsforum/Foto/Adia/a23.jpg


http://i429.photobucket.com/albums/qq16/gsforum/Foto/Adia/a24.jpg



http://i429.photobucket.com/albums/qq16/gsforum/Foto/Adia/a37.jpg



http://i429.photobucket.com/albums/qq16/gsforum/Foto/Adia/a36.jpg



http://i429.photobucket.com/albums/qq16/gsforum/Foto/Adia/a40.jpg



http://i429.photobucket.com/albums/qq16/gsforum/Foto/Adia/a39.jpg

Arkas
01-09-2010, 21:47
:sm2::sm2::sm2:
Κι έλεγα, δεν θα απαντήσεις...:sm7: