PDA

View Full Version : ΔΟΚΙΜΗ BMW F800ST: Sport ή Touring


arisxios
06-03-2009, 21:49
Είναι γεγονός ότι η γερμανική εταιρεία έχει ως σήμα κατατεθέν της την διάταξη boxer κι αν μη τι άλλό μας έχει συνηθίσει στα εκκεντρικά, “δικά της” συστήματα ανάρτησης. Ωστόσο, κάποιες φορές κάνει την υπέρβαση, εκτρέπεται από την αυστηρή και συντηρητική, ανελαστική θα έλεγε κανείς, φιλοσοφία της και παρουσιάζει μοτοσικλέτες που ακολουθούν τα πρότυπα των υπόλοιπων κατασκευαστών.


Η συνταγή μπορεί να είναι διαφορετική από τα βασικά δεδομένα της εταιρείας, ωστόσο ακολουθεί τα γερμανικά στερεότυπα. Ο κινητήρας αποτελεί ενεργό μέρος του πλαισίου, το μονόμπρατσο ψαλίδι κερδίζει τις εντυπώσεις και στην τελική μετάδοση έχει τοποθετηθεί ιμάντας. Τα χειριστήρια ακολουθούν πιστά τα γερμανικά στάνταρ κι απορώ πως κλείνει κανείς το φλας όταν παράλληλα επιταχύνει. Τα θερμαινόμενα σκριπ αποτελούν must για τους γερόλυκους της σέλας που ταξιδεύουν κάτω από οποιεσδήποτεσυνθήκες. Στο ταξίδι
Το πρώτο στοιχείο που σε εκπλήσσει μόλις βγεις εκτός πόλης είναι η θέση της ζελατίνας η οποία θα ενισχύει περισσότερο την σπορ αισθητική της μοτοσικλέτας παρά την προστασία του οδηγού. Κατά συνέπεια, στήθος, ώμοι και κράνος δέχονται άμεσα την πίεση του αέρα. Τα κάτω άκρα βρίσκονται σε αρκετά σπορ θέση, πόσω μάλλον όταν πατάς πάνω στα μαρσπιέ με το εμπρός τμήμα του πέλματος. Εξίσου φορτίζονται τα χέρια και μόλις κινηθείς σε φυσιολογική μουαγιέν αποφορτίζονται ελαφρώς εφόσον βάζει το χεράκι του κι ο αέρας. Η σέλα του είναι σε γενικές γραμμές άνετη χωρίς να σε κερδίζει όπως σε άλλα μοντέλα της εταιρείας.


Η οδική συμπεριφορά της μοτοσικλέτας τείνει περισσότερο σε μία σπορ επιλογή παρά σε μία καθαρόαιμη ταξιδιάρα BMW. Είναι σταθερή χωρίς να ταράζεται η ηρεμία του συνόλου σε όποιο φάσμα ταχύτητας κι αν κινείσαι. Αναμφισβήτητα οι αναρτήσεις και η γεωμετρία του πλαισίου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια του συνόλου. Οι αλλαγές κατεύθυνσης εκτελούνται με υποδειγματικό τρόπο ακόμη και με συνεπιβάτη. Οι μπαγκαζιέρες του παρ' ότι έχουν συμπαγείς διαστάσεις απαιτούν προσοχή για να μην τις ξεχάσεις σε καμία προσπέραση. Το συμβατικό πιρούνι του είναι ελαφρώς πιο σκληρό από το πίσω αμορτισέρ κι αυτό το αντιλαμβάνεσαι τόσο κατά την επιτάχυνση στην έξοδο της στροφής όσο και στην απότομη εναλλαγή κλίσης, ιδίως όταν οδηγείς σόλο. Τα σαμαράκια και τις κακοτεχνίες τις νιώθεις τόσο στο τιμόνι όσο και στον κορμό του σώματος.


Ο κινητήρας είναι ισχυρός κι ελαστικός, στοιχεία που δεν κρύβονται, αντιθέτως κάνουν αισθητή την παρουσία τους και δη όταν κινείσαι σε φιδίσιες διαδρομές. Κι εκεί απολαμβάνεις ακόμη περισσότερο την οδήγηση πάνω στο δικύλινδρο BMW εφόσον η ελαστικότητά του σε συνδυασμό με τις σπορ διαθέσεις του πλαισίου καθιστούν την οδήγηση πραγματικό παιγνίδι. Το πακέτο σ’ αυτή την περίπτωση συμπληρώνουν τα καλά φρένα του. Ισχυρά, με καλή αίσθηση και ικανοποιητικό αρχικό δάγκωμα σου επιτρέπουν να επιβραδύνεις με ακρίβεια κι ασφάλεια. Το ABS δεν ενεργοποιείται πριν την ώρα του με αποτέλεσμα να σου δίνει την ευκαιρία να φρενάρεις οριακά.



Στην πόλη
Το συμπαγές F800ST σε εκπλήσσει στην καθημερινή μετακίνηση, όπου καταφέρνει να τρυπώνει παντού και να ξεγλιστράει χωρίς άγχος. Πραγματικά δεν έχεις παρά να αφαιρέσεις τις μπαγκαζιέρες για να κινηθείς σαν άνθρωπος. Ο ροπάτος κινητήρας του κάνει εύκολη τη ζωή σου ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, το σταμάτα-ξεκίνα επιβαρύνει ελαφρώς τους καρπούς σου, στοιχείο που σπάνια συναντάς στις μοτοσικλέτες της εταιρείας. Ο αθόρυβος κινητήρας του αποτελεί ένα από τα βασικά του ατού. Το κιβώτιο είναι ελαφρώς σφιχτό κι οι σχέσεις κουμπώνουν θετικά, ενώ η διαδρομή του λεβιέ είναι μεγάλη όπως σε όλες σχεδόν τις μοτοσικλέτες της εταιρείας. Ο συμπλέκτης είναι μαλακός κι εύχρηστος και δεν σε κουράζει στην συχνή χρήση του. Τα φώτα του είναι ισχυρά κι η δέσμη τους πλατιά, γεγονός που ενισχύει την ασφάλεια στην νυχτερινή οδήγηση εντός κι εκτός πόλης.


Στο σύνολο το F800ST αποτελεί μία ολοκληρωμένη πρόταση κι η τιμή του δικαιολογεί απόλυτα τόσο τις επιδόσεις του όσο και τον περιφερειακό εξοπλισμό ή την υποδειγματική ποιότητα κατασκευής. Το σύνολο είναι δυναμικό και καλό για καθημερινή χρήση αλλά και μακρινές εξορμήσεις.



Κείμενο: Β.Μωραΐτης
Φωτ.: Α.Ζουμπούλογλου


(http://www.cityauto.gr/moto/gallery.citymoto.gr?id=952&t=2&eid=2741)

Adrian
06-03-2009, 21:51
:sm8:

Arkas
06-03-2009, 21:51
Σε ευχαριστούμε Άρη!!!

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
06-03-2009, 21:52
Σε ευχαριστούμε Άρη!!!


http://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/DIAF66.gifhttp://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/DIAF66.gifhttp://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/DIAF66.gif