PDA

View Full Version : Honda Civic Type R-R: Πανάκριβο και... σπάνιο


arisxios
20-12-2008, 15:00
Honda Civic Type R-R: Πανάκριβο και... σπάνιο
2/5/2007 16:50 http://assets.in.gr/dgenesis/assets/content6/photo/middle/dgEntity_50887.jpg (http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:Photo%2850886%29;) Στο "απαγορευμένο" λευκό χρώμα, το R-R δείχνει ακόμη πιο άγριο, αλλά με 95.000 ευρώ αγοράζει κανείς πολύ καλύτερα αυτοκίνητα
http://www.in.gr/auto/images/AutoExpress_logo.gif Κείμενο: Paul Bailey Φωτογραφίες: Dan Pullen
Δεν είναι πολλά τα αυτοκίνητα που έχουν προκαλέσει τόσο θόρυβο γύρω από το όνομα τους και που περιμένεις με τόση ανυπομονησία όσο το Honda Civic Type R. Το, κατασκευασμένο στην Αγγλία, hatchback βρέθηκε στην κορυφή του ανταγωνισμού, χάρη στις αγνές οδηγικές συγκινήσεις που προσφέρει και ανακυρήχθηκε από το Auto Express ως το αγαπημένο του "καυτό" hatchback.

Τώρα υπάρχουν ακόμα χειρότερα νέα για τον ανταγωνισμό. Η ιαπωνική εταιρεία δημιούργησε -με ιταλική βοήθεια- το Type R-R, μία ακόμα πιο εστιασμένη έκδοση του "νικητή" της κατηγορίας και έναν "πνευματικό διάδοχο" του Ford Escort Cosworth που φαίνεται ότι θα "εξοβελίσει" το Ford Focus ST. Για αυτό και εμείς φροντίσαμε να το οδηγήσουμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Η βάση του είναι το απλό Type R, αλλά χάρη σε μία σειρά μετατροπών, αυξήθηκε η ιπποδύναμη και μειώθηκε το βάρος. H Honda "έγδυσε" το εσωτερικό κι αφαίρεσε οτιδήποτε δεν ήταν απολύτως απαραίτητο, στο βωμό της μείωσης του βάρους. Αποτέλεσμα; Οδηγήσαμε ένα αυτοκίνητο χωρίς ηχοσύστημα αλλά και χωρίς ηχομόνωση! Η άποψή μας Λες και τους είπαν ότι το εργοστασιακό Type R δεν είναι ικανό! Μπορείτε να αποκτήσετε αυτή την απόλυτη έκδοση από τον Ιταλό συνεργάτη της Honda, JAS, πληρώνοντας αρκετά, όχι μόνο σε επίπεδο ευρώ αλλά και θυσιάζοντας την πρακτικότητα και την άνεση. Αν και το Type R-R δεν αποτελεί ένα βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, δίνει αρκετά μαθήματα όχι μόνο για την αύξηση της ισχύος και την διαχείρισή της αλλά και για το πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα ακόμα καλύτερο Type R. Ο ανταγωνισμός μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί πολύ! Τα καθίσματα της βασικής έκδοσης έχουν αντικατασταθεί από αγωνιστικά bucket και ό,τι χάνουν σε ρυθμισιμότητα το κερδίζουν σε σπορτίφ αίσθηση σε συνδυασμό με χαμηλότερη θέση οδήγησης σε σχέση με το εργοστασιακό Type R. Η αγωνιστική αίσθηση πίσω από το τιμόνι ενισχύεται όταν πατηθεί ο διακόπτης εκκίνησης του μοτέρ στο ταμπλό.

Καθώς ο κινητήρας τίθεται σε λειτουργία είναι προφανές ότι ακούγεται πιο άγριος απ΄ό,τι αρχικά. Τα αφεντικά μπορεί να ισχυρίζονταν ότι το αυθεντικό Type R δεν απαιτούσε υπερβολική ισχύ, ωστόσο οι μηχανικοί δεν μπορούσαν να μην επέμβουν στο μοτέρ του R-R.

Χάρη στις προσεκτικές επεμβάσεις στον κινητήρα, η απόδοσή του έφτασε τους... 260 ίππους -ικανούς να κάψουν τα ελαστικά- από το ίδιο i-VTEC δίλιτρο σύνολο. Απλώς εδώ έχουν μειωθεί οι τριβές στα "σωθικά" του μοτέρ και έχουν ανασχεδιασθεί οι εκκεντροφόροι. Ωστόσο, το μεγαλύτερο κέρδος στην ισχύ προήλθε από την βελτιστοποίηση της ηλεκτρονικής διαχείρισης του κινητήρα και την ενεργοποίηση του συστήματος VTEC.

Ο κινητήρας δεν τίθεται πιά σε οικονομική λειτουργία στις χαμηλές στροφές, με αποτέλεσμα τη βελτιωμένη απόκριση στο γκάζι. Παράλληλα, το VTEC τίθεται σε λειτουργία στις 5.100 σ.α.λ, αντί των 5.400 σ.α.λ. της εργοστασιακής ρύθμισης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ροπής κατά 30% και μάλιστα από πιο χαμηλές στροφές ενώ ο κινητήρας δείχνει πιο δυνατός σε μεγαλύτερο εύρος στροφών.

To απλό Type R συνδυάζει σφιχτή ανάρτηση με σχετικά καλά επίπεδα άνεσης κι αυτό είναι από τα θετικά του στοιχεία. Παρόλο λοιπόν που η ανάρτηση της ειδικής αυτής έκδοσης εστιάζει ακόμα περισσότερο στην οδική συμπεριφορά, το αυτοκίνητο αντεπεξέρχεται στις ανωμαλίες του οδοστρώματος εντυπωσιακά καλά.

Η κυριότερη, πάντως, αλλαγή φαίνεται να αφορά στο σύστημα διεύθυνσης, το οποίο απέκτησε ακόμα καλύτερη απόκριση, με αποτέλεσμα η παραμικρή μεταβολή στο, επενδεδυμένο από αλκαντάρα, τιμόνι να μεταβάλλει και την κατεύθυνση του αυτοκινήτου. Ωστόσο, στις χαμηλές στροφές στερείται πληροφόρησης. Παραμένει όμως σίγουρο και σταθερό.

Ένας ακόμα τομέας όπου το βασικό μοντέλο δεν υστερεί καθόλου είναι το κιβώτιο ταχυτήτων. Αν και εκείνο της εργοστασιακής έκδοσης είναι χειροκίνητο, το Type R-R απέκτησε σειριακό ημιαυτόματο. Ο συμπλέκτης χρησιμοποιείται ουσιαστικά μόνο στην εκκίνηση και μετά απλώς μετακινείς τον επιλογέα προς τα πίσω για να ανέβουν οι σχέσεις και προς τα μπροστά για να κατέβουν.

Οι αλλαγές γίνονται σε μόλις 80 χιλιοστά του δευτερολέπτου, κάτι που δίνει άγριο χαρακτήρα στο R-R, ειδικά από τη στιγμή που το τιμόνι "σπαρταράει" σε κάθε ανέβασμα. Λαμβάνοντας υπόψη πόση επιπλέον δύναμη μεταφέρεται στους μπροστινούς τροχούς, η πρόσφυση είναι αξιοσημείωτη. Θα περίμενε κανείς να δημιουργείται ένα σύννεφο μπλε καπνού, αλλά οι μηχανικοί ρύθμισαν την ανάρτηση έτσι ώστε αυτό να μην συμβαίνει. Αντίθετα, το Type R-R διασκεδάζει τον οδηγό, σαφώς περισσότερο από το απλό Type R.

Η επαφή μας μαζί του δεν μας άφησε αμφιβολίες για τον αδιαμφισβήτητο νικητή της κατηγορίας. Απλώς με την επιπλέον ισχύ τα πράγματα γίνονται ακόμη καλύτερα.