PDA

View Full Version : ΕΕ: ένα βήμα ανοχής στα ίχνη μεταλλαγμένων στα τρόφιμα


MARK
18-11-2010, 18:00
ΕΕ: ένα βήμα ανοχής στα ίχνη μεταλλαγμένων στα τρόφιμα



http://www.emea.gr/uploads/1/3489_6tsyfr6yh.jpg
Ορισμένες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν το επιτελείο του μπλοκ να επιτρέψει μικροσκοπικά ίχνη γενετικά τροποποιημένων (GM) συστατικών στις εισαγωγές τροφίμων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς και στις ζωοτροφές.
Σύμφωνα με δηλώσεις πηγής στο Reuters, δεν είναι ακόμη σαφές αν αρκετές από τις κυβερνήσεις της ΕΕ υποστηρίζουν την αλλαγή αυτή ώστε να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τροποποιήσει την πρότασή της, ενώ η τελική απόφαση είναι απίθανο να εκδοθεί πριν από τον Ιανουάριο.
Η Επιτροπή πρότεινε το επιτρεπόμενο ποσοστό ανέγκριτων γενετικός τροποποιημένων συστατικών να φθάνει στο 0,1% στις εισαγωγές ζωοτροφών, εφόσον η καλλιέργεια GM έχει εγκριθεί στη χώρα εξαγωγής και υπάρχει μια έγκυρη μέθοδος διενέργειας δοκιμών για την ανέγκριτες ποικιλίες.
Η ΕΕ και υπηρεσιακά στελέχη συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, αργά τη Δευτέρα για να συζητήσουν το σχέδιο. Ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να συμπεριλάβει τις εισαγωγές τροφίμων στην πρόταση, σύμφωνα με δηλώσεις πηγής που ήταν στη συνεδρίαση αλλά δεν διευκρινίζει ποιες χώρες ζήτησαν την αλλαγή.
Η ζήτηση από ορισμένα κράτη ακολουθεί τις προειδοποιήσεις από τους εισαγωγείς της ΕΕ και των κύριων εμπορικών εταίρων του μπλοκ, που έχουν πει ότι η προσέγγιση μίας μόνο τροφής θα ήταν ανεφάρμοστη διότι είναι αδύνατο να διαχωριστεί η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού σιτηρών σε τρόφιμα και ζωοτροφές.
Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα πρώτα στις εισαγωγές ζωοτροφών, δεδομένου ότι έχουν τις μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την άποψη των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ και μια παρόμοια λύση για τα τρόφιμα θα μπορούσε να συμφωνηθεί στο μέλλον σε περίπτωση ανάγκης.
Παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται από ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ, παραμένει το ερώτημα κατά πόσον είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν ανοιχτά τις μεταρρυθμίσεις στα τρόφιμα, δεδομένης της μεγάλης αποστροφής του κοινού για τα γενετικός τροποποιημένα προϊόντα στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αρκετοί αξιωματούχοι στη σύνοδο δήλωσαν στις κυβερνήσεις τους ότι δεν διαθέτουν ακόμη οριστική θέση για το θέμα, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να καθυστερήσεις. Εάν εγκριθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών, οι υπουργοί της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν στη συνέχεια τρεις μήνες για να δεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Πηγή: Green Business (http://www.greenbusiness.gr/2016/εε-ένα-βήμα-ανοχής-στα-ίχνη-μεταλλαγμέ)