PDA

View Full Version : Καθορισμός διαδικασίας είσπραξης προστίμων !!!


riko46
30-03-2009, 22:31
Καθορισμός διαδικασίας είσπραξης προστίμων από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και απόδοσης τους στους δικαιούχους Δήμους και Κοινότητες


1. ΕΝΤΥΠΟ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ Κ.Ο.Κ.

Τα «Ελληνικά Ταχυδρομεία» είναι υπεύθυνα για τη διεκπεραίωση των ακόλουθων ενεργειών, που σχετίζονται με το έντυπο βεβαίωσης της παράβασης των διατάξεων του Κ.Ο.Κ.. αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου το σχετικό κόστος:

α) Το σχεδιασμό της μακέτας του εντύπου, η οποία εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Οι τεχνικές προδιαγραφές εκτύπωσης των εντύπων εγκρίνονται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και περιλαμβάνονται στο επισυναπτόμενο στην απόφαση αυτή παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

β) Την εκτύπωση της αρχικής ποσότητας των εντύπων, τη βιβλιοδέτηση τους σε μπλοκ των εικοσιπέντε (25) και τον εφοδιασμό με αυτά όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών και των υπηρεσιών Τροχαίας της χώρας, που είναι αρμόδιοι για τη διαπίστωση και βεβαίωση των παραβάσεων του Κ.Ο.Κ. Σε κάθε έντυπο βεβαίωσης της παράβασης (κλήση) αντιστοιχεί ένα δελτίο ΤΑΧΥΠΛΗΡΩΜΗΣ - «ΕΙΣΠΡΑΞΗ / ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ», το οποίο είναι ενσωματωμένο στο μπλοκ. Σε κάθε έντυπο κλήσης και στο δελτίο ταχυπληρωμής που του αντιστοιχεί, υπάρχει εκτυπωμένος ξεχωριστός μοναδικός αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει τον κωδικό αριθμό της Αστυνομικής Υπηρεσίας που βεβαίωσε την παράβαση και τον αύξοντα αριθμό του παραστατικού (κλήσης). Επίσης σε κάθε έντυπο κλήσης και στο δελτίο ταχυπληρωμής που του αντιστοιχεί, υπάρχει κενό διάστημα, χωρητικότητας τεσσάρων (4) ψηφίων, στο οποίο συμπληρώνεται χειρόγραφα από τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, πριν επιδώσουν την κλήση στον παραβάτη, ο κωδικός αριθμός του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), στα διοικητικά όρια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση. Τα ΕΛ.ΤΑ αναλαμβάνουν την υποχρέωση της διάτρησης των συγκεκριμένων κωδικών αριθμών για όλα τα εισπραχθέντα πρόστιμα, ώστε κάθε μοναδικός αριθμός εισπραχθέντος προστίμου και το αντίστοιχο ποσό του, αυτόματα να συσχετίζονται με τον κωδικό αριθμό του δικαιούχου Ο.Τ.Α.

γ) Την εκτύπωση των εντύπων, τη βιβλιοδέτηση τους σε μπλοκ των εικοσιπέντε (25) και το συνεχή ανεφοδιασμό των Αστυνομικών Υπηρεσιών και των υπηρεσιών Τροχαίας της χώρας, με τις εκάστοτε αιτούμενες ποσότητες. Για τη διεκπεραίωση του ανεφοδιασμού των αρμόδιων Αστυνομικών Υπηρεσιών με τα συγκεκριμένα έντυπα, ορίζεται εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, ο οποίος συγκεντρώνει τις ελλείψεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών σε έντυπα και ενημερώνει σχετικά εγγράφως τα ΕΛ.ΤΑ. Οι αιτούμενες ποσότητες εντύπων πρέπει να παραδίδονται από τα ΕΛ.ΤΑ στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και τις υπηρεσίες Τροχαίας εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτά του συγκεκριμένου εγγράφου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τα ΕΛ.ΤΑ, ως Φορέας Διαχείρισης, ενημερώνουν συνεχώς το τηρούμενο αρχείο των αρμόδιων Αστυνομικών Υπηρεσιών με τις τυχόν αλλαγές αυτών, κατόπιν σχετικής έγγραφης ενημέρωσης από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Σε περίπτωση λειτουργίας νέου Αστυνομικού Τμήματος ή Υπηρεσίας Τροχαίας, ο εφοδιασμός αυτών με έντυπα κλήσεων γίνεται εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της έγγραφης ενημέρωσης των ΕΛ.ΤΑ από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

2. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Η είσπραξη των προστίμων που βεβαιώνονται από τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας για παραβάσεις των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας διενεργείται από το δίκτυο των ΕΛ.ΤΑ μέσω του συστήματος Ταχυπληρωμής. Ο παραβάτης μπορεί να προσέρχεται για πληρωμή του προστίμου σε οποιοδήποτε ταχυδρομικό κατάστημα της χώρας εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία βεβαίωσης της παράβασης. Τα ΕΛ.ΤΑ υποχρεούνται να ελέγχουν την ημερομηνία βεβαίωσης της παράβασης, προκειμένου να αποδέχονται μόνο τις εμπρόθεσμες πληρωμές, δηλαδή μόνο τις πληρωμές που γίνονται εντός δέκα (10) ημερών από την ημερομηνία βεβαίωσης της παράβασης. Το κατάστημα εκδίδει απόδειξη πληρωμής για τον παραβάτη, όπου αναγράφεται η ημερομηνία που έγινε η είσπραξη του προστίμου, το ποσό του επιβληθέντος προστίμου και ο μοναδικός αριθμός του παραστατικού της παράβασης (κλήσης) που αφορούσε το πρόστιμο. Η ημερομηνία είσπραξης του προστίμου, για να θεωρηθεί εμπρόθεσμη και επομένως αποδεκτή από τα ΕΛ.ΤΑ, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία που βεβαιώθηκε η παράβαση. Η ανωτέρω απόδειξη των ΕΛ.ΤΑ, συνοδευόμενη από το αντίγραφο της κλήσης που βρίσκεται στα χέρια του παραβάτη, αποτελεί αποδεικτικό εμπρόθεσμης καταβολής του επιβληθέντος προστίμου. Τα έντυπα των εισπραχθέντων προστίμων διαβιβάζονται καθημερινά από τα κατά τόπους παραρτήματα των ΕΛ.ΤΑ στο μηχανογραφικό κέντρο (Διεύθυνση Εργασιών Χρηματοοικονομικών Προϊόντων), όπου καταχωρούνται τα στοιχεία τους και πραγματοποιείται η διάτρηση των κωδικών αριθμών, οι οποίοι αντιστοιχούν στους δικαιούχους Ο.Τ.Α.

3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ Ο.Τ.Α.

Τα ΕΛ.ΤΑ (Φορέας Διαχείρισης) αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση του ακόλουθου έργου:

α) Παραλαμβάνουν το μηχανογραφικό αρχείο με τα στοιχεία των εισπραχθέντων προστίμων από τον Κεντρικό Υπολογιστή των ΕΛΤΑ. Το αρχείο αυτό περιλαμβάνει όλες τις εγγραφές που σχετίζονται με τα εισπραχθέντα πρόστιμα, δηλαδή τον μοναδικό αριθμό του εντύπου (που περιέχει τον κωδικό αριθμό της Αστυνομικής Υπηρεσίας και τον Α/Α του παραστατικού), τον κωδικό αριθμό του δικαιούχου Ο.Τ.Α., το ποσό του εισπραχθέντος προστίμου και την ημερομηνία είσπραξης του.

β) Επεξεργάζονται το μηχανογραφικό αυτό αρχείο, προκειμένου σε καθημερινή βάση να παράγει καταστάσεις μετά ακόλουθα στοιχεία, ταξινομημένα κατά αύξουσα σειρά, ανά δικαιούχο Ο.Τ.Α. και αστυνομικό τμήμα: β.1 Μοναδικούς αριθμούς εντύπων παραβάσεων (κλήσεων) που αφορούν τα εισπραχθέντα πρόστιμα β.2 Ημερομηνίες είσπραξης β.3 Εισπραχθέντα ποσά προστίμων ανά μοναδικό αριθμό κλήσης και συνολικά. β.4 Τέλη ταχυπληρωμής ανά μοναδικό αριθμό κλήσης και συνολικά. β.5 Καθαρά, προς απόδοση, ποσά ανά μοναδικό αριθμό κλήσης και συνολικά. Το συνολικό αποδιδόμενο ποσό που προκύπτει από τις παραπάνω καταστάσεις πρέπει να ταυτίζεται με το συνολικό ποσό εισπραχθέντων προστίμων, αφαιρουμένων των τελών ταχυπληρωμής που αναλογούν για την είσπραξη των ανωτέρω προστίμων. Οι παραπάνω καταστάσεις αποστέλλονται από τα ΕΛ.ΤΑ στις Αστυνομικές Υπηρεσίες σε δύο (2) αντίτυπα την πέμπτη εργάσιμη ημέρα μετά την ημερομηνία πραγματοποίησης της είσπραξης. Δηλαδή, εάν Χ η ημερομηνία είσπραξης, τότε η ημερομηνία αποστολής των πληροφοριών θα είναι Χ + 5 εργάσιμες ημέρες. Το ένα από τα ανωτέρω αντίτυπα αποστέλλεται στο τέλος κάθε μήνα από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. προς ενημέρωση τους. Οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, στο τέλος κάθε μήνα, ταξινομούν το σύνολο των εντύπων επιβολής προστίμων (κλήσεων), με κριτήριο το δικαιούχο Ο.Τ.Α. και την καταβολή ή μη του προστίμου, με βάση τις ανωτέρω καταστάσεις. Τα έντυπα των κλήσεων, ταξινομημένα σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν έχουν πληρωθεί ή όχι, αποστέλλονται επίσης στο τέλος κάθε μήνα, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες στους αντίστοιχους δικαιούχους Ο.Τ.Α. Στην περίπτωση των μη πληρωμένων προστίμων που επιβλήθηκαν για πταισματικές παραβάσεις, το ένα αντίτυπο της κλήσης αποστέλλεται από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Οι Ο.Τ.Α. οφείλουν, κάθε μήνα, να ενημερώνουν τις οικείες Αστυνομικές Υπηρεσίες σχετικά με τα πρόστιμα για πταισματικές παραβάσεις που πληρώθηκαν στην ταμειακή υπηρεσία τους, προκειμένου να διασφαλισθεί η μη αποστολή των σχετικών εντύπων τους στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Στην ανωτέρω ταξινόμηση των εντύπων που διενεργείται στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες Τροχαίας δύναται να ζητηθεί από τους προϊστάμενους των οικείων Αστυνομικών Αρχών η συνδρομή των αντίστοιχων Ο.Τ.Α.

γ) Με βάση τις καταστάσεις της β) παραγράφου, σε καθημερινή βάση, εκδίδεται επιταγή με το, συνολικό προς απόδοση, ποσό, σε διαταγή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) - Κεντρικό Κατάστημα και κατατίθεται στο λογαριασμό με τίτλο « ΕΛ.ΤΑ - Εισπράξεις υπέρ Ο.Τ.Α. από πρόστιμα Κ.Ο.Κ», προκειμένου να αποδοθούν απευθείας στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. Το ποσό των εισπραχθέντων προστίμων αποδίδεται από τα ΕΛΤΑ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες μετά την ημερομηνία είσπραξης τους. Δηλαδή, εάν Χ η ημερομηνία είσπραξης ενός προστίμου, τότε η ημερομηνία απόδοσης του θα είναι Χ + 4 εργάσιμες ημέρες. Τα ΕΛ.ΤΑ υποχρεούνται να παραδίδουν μαζί με την επιταγή, αντίστοιχο απόσπασμα λογαριασμού, στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα: γ.1 ο αριθμός των κινήσεων (εισπράξεων) που αφορά η επιταγή γ.2 το συνολικό ποσό είσπραξης γ.3 τα τέλη Ταχυπληρωμής γ.4 και το καθαρό, προς απόδοση, ποσό. Το καθαρό, προς απόδοση, ποσό ελέγχεται από το Τ.Π.Δ. και πρέπει να ισούται με το συνολικό ποσό είσπραξης αφαιρουμένων των τελών ταχυπληρωμής, (τα οποία προκύπτουν από τον αριθμό κινήσεων (εισπράξεων) που αφορά η επιταγή επί του ποσού που αναφέρεται στην παράγραφο 4. στ.) Δηλαδή: Καθαρό, προς απόδοση, ποσό = Συνολικό ποσό είσπραξης - Τέλη ταχυπληρωμής Κάθε δύο (2) μήνες τα ΕΛ.ΤΑ αποστέλλουν στο Τ.Π.Δ, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, συγκεντρωτική κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει τα ανωτέρω στοιχεία, ανά δικαιούχο Ο.Τ.Α., για το σύνολο των επιταγών που κατατέθηκαν στο Τ.Π.Δ κατά το χρονικό αυτό διάστημα. Η σχετική κατάσταση υποβάλλεται στο Τ.Π.Δ εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη λήξη του διμήνου. Με βάση τη συγκεκριμένη κατάσταση, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποδίδει εντός των επόμενων είκοσι (20) εργάσιμων ημερών τα αναλογούντα ποσά στους δικαιούχους Δήμους και Κοινότητες. Επίσης, κάθε δύο (2) μήνες και εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη λήξη του διμήνου, τα ΕΛ.ΤΑ αποστέλλουν στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. της χώρας, σε έντυπη ή και σε ηλεκτρονική (εφόσον ζητηθεί από το δικαιούχο Ο.Τ.Α.) μορφή, συγκεντρωτική κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει τα συνολικά ποσά που εισπράχθηκαν ανά μήνα και ανά Αστυνομική Υπηρεσία και αφορούσαν παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα διοικητικά όρια τους. Το συνολικό, καθαρό, προς απόδοση, ποσό για κάθε δικαιούχο Ο.Τ.Α. πρέπει να ταυτίζεται με το αντίστοιχο ποσό που εμφανίζεται στις καταστάσεις που αποστέλλονται κάθε δύο (2) μήνες από τα ΕΛ.ΤΑ στο Τ.Π.Δ. και αποδίδονται στους δικαιούχους Ο.Τ.Α.

4. ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΛ.ΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

α) Τα ΕΛ.ΤΑ είναι υπεύθυνα να απαντούν σε κάθε περίπτωση αναζήτησης εντύπων και στοιχείων που τυχόν προκύψουν. Στα πλαίσια αυτά το Ελληνικό Δημόσιο, οι Ο.Τ.Α., το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και οιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον, έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης αναζήτησης απευθείας στα ΕΛ.ΤΑ. Στις περιπτώσεις ιδιωτών απαιτείται η προσκόμιση της πρωτότυπης απόδειξης πληρωμής ή του αντιγράφου της κλήσης. Στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης υπαιτιότητας τους, τα ΕΛ.ΤΑ οφείλουν να προβούν στην εκ των υστέρων σωστή απόδοση των εισπραχθέντων προστίμων.

β) Τα ΕΛ.ΤΑ έχουν ευθύνη για τις Εισπράξεις Ταχυπληρωμής. Δεν φέρουν ευθύνη για το ποσό που αναγράφεται στο έντυπο κλήσης και για τον κωδικό αριθμό του δικαιούχου Ο.Τ.Α., τα οποία συμπληρώνονται χειρόγραφα από τα αστυνομικά όργανα και για τα οποία φέρουν αυτά την ευθύνη. Τα ΕΛ.ΤΑ ευθύνονται μόνο ως προς την ορθή καταχώρηση των ανωτέρω στοιχείων στον αριθμό λογαριασμού Ταχυπληρωμής και στις καταστάσεις, βάσει των οποίων πραγματοποιείται η απόδοση των ποσών στους δικαιούχους Ο.Τ.Α.

γ) Τα ΕΛ.ΤΑ δεν ευθύνονται για άμεση ή έμμεση ζημιά ή διαφυγόν κέρδος που είναι συνέπεια καθυστέρησης, οφειλόμενης σε ανωτέρα βία.

δ) Απαίτηση για απόδοση ποσών από εισπράξεις για λογαριασμό των δικαιούχων Ο.Τ.Α., τα οποία από λάθος των ΕΛ.ΤΑ αποδόθηκαν σε άλλο πελάτη Ταχυπληρωμής ή σε άλλο δικαιούχο Ο.Τ.Α., πρέπει να δηλωθεί εγγράφως από το δικαιούχο Ο.Τ.Α. ή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσα σε πέντε (5) χρόνια από τη λήξη του έτους, κατά το οποίο έγινε η λάθος απόδοση.

ε) Τα ΕΛ.ΤΑ δε φέρουν ευθύνη για την απώλεια ή αλλοίωση των δεδομένων, μετά την παράδοση αυτών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και στις αρμόδιες Αστυνομικές Υπηρεσίες.

στ) Τα έντυπα «Είσπραξη/Μεταβίβαση» που θα χρησιμοποιούνται έχουν μπλε γραμμογράφηση και η αμοιβή των ΕΛ.ΤΑ θα παρακρατείται από τα εισπραχθέντα ποσά πριν την απόδοση τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπέρ των δικαιούχων Ο.Τ.Α. Η αμοιβή των ΕΛ.ΤΑ θα ανέρχεται σε τρία ευρώ και πενήντα λεπτά (3,50 Ευρώ) (συμπεριλαμβανομένου 8% Φ.Π.Α) ανά κωδικό αριθμό εισπραχθείσας κλήσης. Η αμοιβή αναπροσαρμόζεται με όμοια Υπουργική Απόφαση, μετά από συμφωνία των εμπλεκομένων μερών.

5. ΜΗ ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) που δεν πληρώνονται εμπρόθεσμα, δηλαδή εντός δέκα (10) ημερών, στα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ ή στις ταμειακές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., βεβαιώνονται στις ταμειακές υπηρεσίες των δικαιούχων Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου να επιδιωχθεί η είσπραξη τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. Εξαίρεση αποτελούντα μη εμπρόθεσμα καταβληθέντα πρόστιμα που αφορούν πταισματικές παραβάσεις των διατάξεων του Κ.Ο.Κ., οι οποίες παραπέμπονται στα αρμόδια Πταισματοδικεία. Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, τα Πταισματοδικεία βεβαιώνουν τα επιβληθέντα, σε βάρος των παραβατών, ποσά και αποστέλλουν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του τόπου κατοικίας των παραβατών, χρηματικό κατάλογο συμπληρωμένο με τα στοιχεία που ορίζονται στο άρθρο 55 του Π.Δ 16/1989 (Φ.Ε.Κ. 6/Α/1989). Στο χρηματικό κατάλογο πρέπει επίσης να αναγράφεται ο δικαιούχος Ο.Τ.Α. και το υπέρ αυτού ποσό. Σε περίπτωση επιβολής προστίμου υπέρ των Ο.Τ.Α. και του Δημοσίου με την ίδια δικαστική απόφαση, πρέπει να γίνεται σαφής διαχωρισμός των προστίμων που επιβάλλονται υπέρ των δικαιούχων αυτών. Τα εισπραττόμενα από τις Δ.Ο.Υ. ανωτέρω ποσά υπέρ των Δήμων και Κοινοτήτων αποδίδονται στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. κάθε μήνα, με εντολή μεταφοράς. Κατά την απόδοση τους παρακρατείται ποσοστό πέντε στα εκατό (5%), ως έξοδα βεβαίωσης και είσπραξης

Elina
31-03-2009, 00:47
Ευχαριστούμε Μιχάλη !!!!!!

droggitiszak
31-03-2009, 11:23
ο εισπράξας του εισπράξαντος...

GeorgeP
31-03-2009, 12:57
Καθορισμός διαδικασίας είσπραξης προστίμων από παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και απόδοσης τους στους δικαιούχους Δήμους και Κοινότητες


...................................................................................................................(Διεύθυνση Εργασιών Χρηματοοικονομικών Προϊόντων), όπου καταχωρούνται τα στοιχεία τους και πραγματοποιείται η διάτρηση των κωδικών αριθμών, οι οποίοι αντιστοιχούν στους δικαιούχους Ο.Τ.Α.

3. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ Ο.Τ.Α.

Τα ΕΛ.ΤΑ (Φορέας Διαχείρισης) αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση του ακόλουθου έργου:

α) Παραλαμβάνουν το μηχανογραφικό αρχείο με τα στοιχεία των εισπραχθέντων προστίμων από τον Κεντρικό Υπολογιστή των ΕΛΤΑ. Το αρχείο αυτό περιλαμβάνει όλες τις εγγραφές που σχετίζονται με τα εισπραχθέντα πρόστιμα, δηλαδή τον μοναδικό αριθμό του εντύπου (που περιέχει τον κωδικό αριθμό της Αστυνομικής Υπηρεσίας και τον Α/Α του παραστατικού), τον κωδικό αριθμό του δικαιούχου Ο.Τ.Α., το ποσό του εισπραχθέντος προστίμου και την ημερομηνία είσπραξης του.

β) Επεξεργάζονται το μηχανογραφικό αυτό αρχείο, προκειμένου σε καθημερινή βάση να παράγει καταστάσεις μετά ακόλουθα στοιχεία, ταξινομημένα κατά αύξουσα σειρά, ανά δικαιούχο Ο.Τ.Α. και αστυνομικό τμήμα: β.1 Μοναδικούς αριθμούς εντύπων παραβάσεων (κλήσεων) που αφορούν τα εισπραχθέντα πρόστιμα β.2 Ημερομηνίες είσπραξης β.3 Εισπραχθέντα ποσά προστίμων ανά μοναδικό αριθμό κλήσης και συνολικά. β.4 Τέλη ταχυπληρωμής ανά μοναδικό αριθμό κλήσης και συνολικά. β.5 Καθαρά, προς απόδοση, ποσά ανά μοναδικό αριθμό κλήσης και συνολικά. Το συνολικό αποδιδόμενο ποσό που προκύπτει από τις παραπάνω καταστάσεις πρέπει να ταυτίζεται με το συνολικό ποσό εισπραχθέντων προστίμων, αφαιρουμένων των τελών ταχυπληρωμής που αναλογούν για την είσπραξη των ανωτέρω προστίμων. Οι παραπάνω καταστάσεις αποστέλλονται από τα ΕΛ.ΤΑ στις Αστυνομικές Υπηρεσίες σε δύο (2) αντίτυπα την πέμπτη εργάσιμη ημέρα μετά την ημερομηνία πραγματοποίησης της είσπραξης. Δηλαδή, εάν Χ η ημερομηνία είσπραξης, τότε η ημερομηνία αποστολής των πληροφοριών θα είναι Χ + 5 εργάσιμες ημέρες. Το ένα από τα ανωτέρω αντίτυπα αποστέλλεται στο τέλος κάθε μήνα από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. προς ενημέρωση τους. Οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, στο τέλος κάθε μήνα, ταξινομούν το σύνολο των εντύπων επιβολής προστίμων (κλήσεων), με κριτήριο το δικαιούχο Ο.Τ.Α. και την καταβολή ή μη του προστίμου, με βάση τις ανωτέρω καταστάσεις. Τα έντυπα των κλήσεων, ταξινομημένα σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το αν έχουν πληρωθεί ή όχι, αποστέλλονται επίσης στο τέλος κάθε μήνα, από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες στους αντίστοιχους δικαιούχους Ο.Τ.Α. Στην περίπτωση των μη πληρωμένων προστίμων που επιβλήθηκαν για πταισματικές παραβάσεις, το ένα αντίτυπο της κλήσης αποστέλλεται από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Οι Ο.Τ.Α. οφείλουν, κάθε μήνα, να ενημερώνουν τις οικείες Αστυνομικές Υπηρεσίες σχετικά με τα πρόστιμα για πταισματικές παραβάσεις που πληρώθηκαν στην ταμειακή υπηρεσία τους, προκειμένου να διασφαλισθεί η μη αποστολή των σχετικών εντύπων τους στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Στην ανωτέρω ταξινόμηση των εντύπων που διενεργείται στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και τις Υπηρεσίες Τροχαίας δύναται να ζητηθεί από τους προϊστάμενους των οικείων Αστυνομικών Αρχών η συνδρομή των αντίστοιχων Ο.Τ.Α.

γ) Με βάση τις καταστάσεις της β) παραγράφου, σε καθημερινή βάση, εκδίδεται επιταγή με το, συνολικό προς απόδοση, ποσό, σε διαταγή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) - Κεντρικό Κατάστημα και κατατίθεται στο λογαριασμό με τίτλο « ΕΛ.ΤΑ - Εισπράξεις υπέρ Ο.Τ.Α. από πρόστιμα Κ.Ο.Κ», προκειμένου να αποδοθούν απευθείας στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. Το ποσό των εισπραχθέντων προστίμων αποδίδεται από τα ΕΛΤΑ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.Δ.) τέσσερις (4) εργάσιμες ημέρες μετά την ημερομηνία είσπραξης τους. Δηλαδή, εάν Χ η ημερομηνία είσπραξης ενός προστίμου, τότε η ημερομηνία απόδοσης του θα είναι Χ + 4 εργάσιμες ημέρες. Τα ΕΛ.ΤΑ υποχρεούνται να παραδίδουν μαζί με την επιταγή, αντίστοιχο απόσπασμα λογαριασμού, στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα: γ.1 ο αριθμός των κινήσεων (εισπράξεων) που αφορά η επιταγή γ.2 το συνολικό ποσό είσπραξης γ.3 τα τέλη Ταχυπληρωμής γ.4 και το καθαρό, προς απόδοση, ποσό. Το καθαρό, προς απόδοση, ποσό ελέγχεται από το Τ.Π.Δ. και πρέπει να ισούται με το συνολικό ποσό είσπραξης αφαιρουμένων των τελών ταχυπληρωμής, (τα οποία προκύπτουν από τον αριθμό κινήσεων (εισπράξεων) που αφορά η επιταγή επί του ποσού που αναφέρεται στην παράγραφο 4. στ.) Δηλαδή: Καθαρό, προς απόδοση, ποσό = Συνολικό ποσό είσπραξης - Τέλη ταχυπληρωμής Κάθε δύο (2) μήνες τα ΕΛ.ΤΑ αποστέλλουν στο Τ.Π.Δ, σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή, συγκεντρωτική κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει τα ανωτέρω στοιχεία, ανά δικαιούχο Ο.Τ.Α., για το σύνολο των επιταγών που κατατέθηκαν στο Τ.Π.Δ κατά το χρονικό αυτό διάστημα. Η σχετική κατάσταση υποβάλλεται στο Τ.Π.Δ εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη λήξη του διμήνου. Με βάση τη συγκεκριμένη κατάσταση, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποδίδει εντός των επόμενων είκοσι (20) εργάσιμων ημερών τα αναλογούντα ποσά στους δικαιούχους Δήμους και Κοινότητες. Επίσης, κάθε δύο (2) μήνες και εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη λήξη του διμήνου, τα ΕΛ.ΤΑ αποστέλλουν στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. της χώρας, σε έντυπη ή και σε ηλεκτρονική (εφόσον ζητηθεί από το δικαιούχο Ο.Τ.Α.) μορφή, συγκεντρωτική κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει τα συνολικά ποσά που εισπράχθηκαν ανά μήνα και ανά Αστυνομική Υπηρεσία και αφορούσαν παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα διοικητικά όρια τους. Το συνολικό, καθαρό, προς απόδοση, ποσό για κάθε δικαιούχο Ο.Τ.Α. πρέπει να ταυτίζεται με το αντίστοιχο ποσό που εμφανίζεται στις καταστάσεις που αποστέλλονται κάθε δύο (2) μήνες από τα ΕΛ.ΤΑ στο Τ.Π.Δ. και αποδίδονται στους δικαιούχους Ο.Τ.Α.
-------------------------------------------------------------------------


Μπράβο στον riko46! Ετσι για να μην υπάρχει η παραμικρη αμφιβολια του τι μπορουν να κανουν (¨η να ''διατάξουν'') οι Δημοι και κοινοτητες οταν χρειαζονται χρηματα, χωρις να ειναι απαραιτητο το τελευταίο!!!

Arkas
31-03-2009, 13:06
Τα έντυπα βεβαίωσης της παράβασης των διατάξεων του Κ.Ο.Κ, κοινώς κλήσεις, πληρώνονται πλέον και μέσω Εθνικής Τραπέζης, με την ανάλογη επιβάρυνση βεβαίως βεβαίως!

GeorgeP
31-03-2009, 13:09
Τα έντυπα βεβαίωσης της παράβασης των διατάξεων του Κ.Ο.Κ, κοινώς κλήσεις, πληρώνονται πλέον και μέσω Εθνικής Τραπέζης, με την ανάλογη επιβάρυνση βεβαίως βεβαίως!
Σιγα μην και δεν υπήρχε επιβαρυνση!!!!!! αλοιμονο!!!!

Μπόνους εκατομυρίων ευρο μοιραστηκαν κάποιοι στην Εθνικη Ασφαλιστικη!!!

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
31-03-2009, 13:49
http://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/DIAF66.gif .... Μιχάλη