PDA

View Full Version : Τύμπανα πολέμου στη Λιβύη - Σφυροκοπούν τη Βε


SenseiG
19-03-2011, 14:46
Μαχητικό αεροσκάφος αγνώστου μέχρι στιγμής ταυτότητας κατερρίφθη και κατέπεσε το πρωί του Σαββάτου (19/03) στη Βεγγάζη, όπου παρά την εκεχειρία, έχουν εισβάλει δυνάμεις του Καντάφι. Άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας ζήτησε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας, ενώ ο Καντάφι προειδοποιεί τη Δύση, πως δεν έχει δικαίωμα επέμβασης και αν το κάνει, θα το μετανιώσει. Την ίδια στιγμή, στο Παρίσι διεξάγεται σύνοδος μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας και αραβικών χωρών, προκειμένου να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για τη στρατιωτική επέμβαση. Δείτε live τι συμβαίνει στη Λιβύη από το France24. Συνεχής ενημέρωση.

http://static.fsport.gr/images/libya%20plane%20190311.jpg
http://static.24media.gr/economy_380x60.gif (http://interactive.forthnet.gr/click?webspace=2738&auto=1)http://interactive.forthnet.gr/banner?webspace=2738&auto=1
Σχετικά links

Πράσινο φως για επέμβαση στη Λιβύη από ΟΗΕ (vids) (http://www.cosmo.gr/News/Lybia/314642.html)
Τελεσίγραφο πολέμου Ομπάμα στον Καντάφι (vids) (http://www.cosmo.gr/News/314684.html)


“Πραγματική επίθεση” θα είναι κατά τον Καντάφι οποιαδήποτε επέμβαση της Δύσης κατά της Λιβύης, ενώ
αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, πως ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ανθρώπους στην πόλη Μιζουράτα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. “Είναι άδικο, αυτή είναι καθαρή επίθεση”, ανέφερε ο Καντάφι σε επιστολή του προς τη Γαλλία, τη Βρετανία και τον ΟΗΕ, ενώ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της λιβυκής κυβέρνησης, ο Καντάφι σε χωριστή επιστολή του προς τις ΗΠΑ τονίζει ότι “ο ίδιος και ο λαός του είναι έτοιμοι να πεθάνουν για να υπερασπιστούν τη χώρα τους”.

Ακόμη, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, μαχητικό αεροσκάφος βομβάρδισε το πρωί του Σαββάτου περιοχή της νοτιοδυτικής Βεγγάζης, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί εάν επρόκειτο για βομβαρδισμούς ή για πυρά αντιαεροπορικών συτσοιχιών.

Το καθεστώς της Τρίπολης κατηγόρησε τη νύχτα τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις ότι παραβιάζουν την κατάπαυση του πυρός με επιθέσεις εναντίον των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων στην περιοχή Αλ Μαγκρούν, περίπου 80 χλμ νοτίως της Βεγγάζης.

Σύμφωνα με το Λίβυο υφυπουργό Εξωτερικών, “ο στρατός δεν επιχειρεί εναντίον τους για να μην παραβιάσει την κατάπαυση του πυρός, που κήρυξε η Τρίπολη”.
Εκτάκτως μετέβη στο Παρίσι ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, που αποφασίστηκε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, Ν. Σαρκοζί.

Στη Σύνοδο των Παρισίων, όπου το “παρών” αναμένεται να δώσουν και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναμένεται να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των συμμαχικών δυνάμεων, από τις χώρες που στηρίζουν την ζώνη απαγόρευσης “Σήμερα θα έχουμε τη σύνοδο στο Παρίσι με όλους τους κύριους συμμετέχοντες στις επιχειρήσεις και στην διπλωματική προσπάθεια. Έτσι, νομίζω ότι θα είναι μια καλή στιγμή να σταλεί το ύστατο μήνυμα”, είπε ο τόνισε ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ζεράρ Αρό, στην εκπομπή Newsnight του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου.
“Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα έχουν επιδώσει ταυτόχρονα το τελεσίγραφο σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και έχουμε θέσει τους όρους. Έτσι υποθέτω ότι μετά από τη σύνοδο αυτή, τις επόμενες ώρες, νομίζω, θα αρχίσουμε τη στρατιωτική επέμβαση”, προσέθεσε.
Δείτε live τι συμβαίνει στη Λιβύη από το France24

France24 English (http://www.dailymotion.com/video/xgvhos_france24-english_news) [/URL]

Libya: We are abiding by cease-fire (http://www.dailymotion.com/livestation)
Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή (18/03), λίγες ώρες ύστερα από την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός από την πλευρά του Μουαμάρ Καντάφι η Λιβύη ακολούθησε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα.
“Αποφασίσαμε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων”, δήλωσε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, επισημαίνοντας πως, η απόφαση για κατάπαυση του πυρός ελήφθη προκειμένου η κυβέρνηση να προστατεύσει τους πολίτες της και να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Γαλλία και Βρετανία εμφανίστηκαν συγκρατημένες στην ανακοίνωση της Λιβύης, τονίζοντας ότι περιμένουν να δουν πράξεις, ενώ η Τουρκία επισήμανε ότι η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.
“Είμαστε έτοιμοι. Δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες", τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο στρατιωτικών επιθέσεων στη Λιβύη.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να αναλυθούν, πάντως, οι συνθήκες της κατάπαυσης του πυρός και ότι θα πρέπει να επιβληθεί σε όλα τα εδάφη της χώρας, όχι μόνο στη Βεγγάζη. Ο Αλέν Ζιπέ επισήμανε ακόμη ότι θα εξεταστεί αύριο στο Παρίσι η τήρηση της δέσμευσης της Λιβύης.

Qaddafi Troops Face Possible Air Attack After UN... (http://www.dailymotion.com/CNN_International)
Οι επιφυλάξεις
“Σοβαρές επιφυλάξεις” για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε η Κίνα, η οποία δε χρησιμοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας, που έχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, αλλά απείχε από την ψηφοφορία, όπως και η Ρωσία, και η Βραζιλία και η Ινδία αλλά και η Γερμανία.
“Είμαστε αντίθετοι στη χρήση στρατιωτικής ισχύος στις διεθνείς σχέσεις και έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για μερικά σημεία της απόφασης”, τόνισε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιάνγκ Γιου.

LIBYA CEASEFIRE (http://www.dailymotion.com/Bloomberg) [URL="http://www.dailymotion.com/tvnportal"]

Jefe
19-03-2011, 14:54
:( :( :(





Jefe