PDA

View Full Version : Σκοτώνει η ηχορύπανση στην Ευρώπη


SenseiG
02-04-2011, 14:47
Εμφράγματα, διαταραχές ύπνου, ψυχικά και νοητικά προβλήματα, ακόμη και... θάνατο μπορεί να προκαλέσει ο υπερβολικός θόρυβος. Η ηχορύπανση αποτελεί τη δεύτερη σοβαρότερη περιβαλλοντική αιτία προβλημάτων υγείας μετά την ατμοσφαιρική.
http://static.fsport.gr/images/noise.JPG


O υπερβολικός και πολλές φορές εκκωφαντικός θόρυβος που υπάρχει στις ευρωπαϊκές χώρες, προκαλεί διαφόρων ειδών προβλήματα υγείας, ενώ μπορεί να θεωρηθεί υπαίτιος για χιλιάδες θανάτους, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη επιστημονική έρευνα, την πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει ποτέ διεθνώς. Kάθε χρόνο στην Ευρώπη χάνονται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έτη υγιούς ζωής από τους κατοίκους της λόγω του θορύβου, έναντι αντίστοιχης απώλειας 4,5 εκατ. ετών υγιούς ζωής από την μόλυνση του αέρα, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως αναφέρει το "New Scientist".
Σοβαρά καρδιακά προβλήματα αλλά και έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει η έκθεση σε συνεχή δυνατό θόρυβο. Περίπου 3.000 θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη από εμφράγματα οφείλονται στον θόρυβο, ο οποίος αυξάνει την πίεση του αίματος, τη συγκέντρωση των ορμονών του στρες στο αίμα και τα λιπίδια, ακόμα κι όταν οι άνθρωποι κοιμούνται και (υποτίθεται ότι) δεν ακούν τους θορύβους του περιβάλλοντος. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται σταδιακά και μπορεί να φράξουν τις αρτηρίες, οδηγώντας σε έμφραγμα.
Η διαταραχή του ύπνου είναι ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί η ηχορύπανση. Ακολουθούν προβλήματα όπως η ψυχική και νοητική ενόχληση που βιώνουν οι άνθρωποι λόγω των θορύβων (ακόμα κι αν δεν βλάπτεται η υγεία τους), η πρόκληση μαθησιακών δυσκολιών στα παιδιά, που είναι υποχρεωμένα να διαβάζουν ακούγοντας κάθε είδους θόρυβο, καθώς και η πρόκληση του λεγόμενου “βουίσματος” στα αυτιά μικρών και μεγάλων.
Οι ειδικοί “εκπέμπουν σήματα sos” αναφέροντας ότι ο θόρυβος πρέπει να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη και οι κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μόνη στον κόσμο που έχει πάρει στα σοβαρά το ζήτημα του θορύβου, καθώς οι ΗΠΑ υστερούν τουλάχιστον μια δεκαετία σε αυτόν τον τομέα.
Όριο 40 ντεσιμπέλ για τους θορύβους τη νύχτα (δηλαδή πάνω-κάτω όσο οι χαμηλοί θόρυβοι σε μια βιβλιοθήκη) έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ερευνητές συλλέγουν ήδη νέα στοιχεία για να καταλήξουν σε συγκεκριμένα όρια θορύβου για όλο το 24ωρο.
Παράλληλα, η λήψη κάποιων επιπρόσθετων μέτρων όπως να γίνουν πιο αθόρυβα τα μέσα μεταφοράς (τρένα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα) και άλλα πολλά, μελετάται έντονα από τους ερευνητές.

lampros76
11-04-2011, 22:55
http://static.fsport.gr/images/noise.JPG

.


:sm8: