PDA

View Full Version : Κοράλλια 2.000 ετών στην πετρελαιοκηλίδα της BP


SenseiG
02-04-2011, 14:51
Μεγάλη αποικία κοραλλιών ανακαλύψαν αμερικανοί ερευνητές στην πετρελαιοκηλίδα της BP του κόλπου του Μεξικού. Τα μαύρα κοράλλια που "επέζησαν" είναι 2.000 ετών ενώ το μέλλον τους είναι άγνωστο για την ώρα.
http://static.fsport.gr/images/corals.jpg


Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS) μελετούσε τα κοράλλια ήδη πριν από το ατύχημα που σημειώθηκε στην εξέδρα της BP τον Απρίλιο του 2010 προκαλώντας τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην αμερικανική ιστορία. Τα ζωντανά μαύρα κοράλλια είναι στην πραγματικότητα πορτοκαλί ή κόκκινα. Γίνονται μαύρα όταν πεθαίνουν, αφήνοντας πίσω τους έναν σκούρο ασβεστολιθικό σκελετό. Τα κοράλλια αυτά είναι συγγενείς των θαλάσσιων ανεμώνων και βρέθηκαν 34 χιλιόμετρα από τη γεώτρηση της ΒP, σε βάθος 300 μέτρων (ελάχιστα κοράλλια ζουν σε τόσο μεγάλο βάθος).
Η όψη των μαύρων κοραλλιών θυμίζει θάμνους ή δέντρα, διαφέρει μάλιστα από τους περισσότερους συγγενείς τους αφού να ενσωματώνουν φύκια μέσα στα κύτταρά τους, προτιμούν να τρέφονται με νεκρή οργανική ύλη, σύμφωνα με το Βήμα.
Η ανάπτυξη τους είναι ιδιαίτερα αργή. Όπως εκτίμησε η USGS, μεγαλώνουν μόλις μερικά εκατομμυριοστά του μέτρου κάθε χρόνο- περίπου 200 φορές πιο αργά από ό,τι τα ανθρώπινα νύχια!
Το μέλλον του ύφαλου
«Υπάρχουν σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά τη βιωσιμότητά τους και το περιθώριο ανάκαμψης» έπειτα από τη διατάραξη του οικοσυστήματός τους, σχολίασε η Νάνσι Πράουτι, μέλος της ερευνητικής ομάδας στη USGS.
Τα κοράλλια βρίσκονται βόρεια της υποβρύχιας γεώτρησης της BP στον κόλπο του Μεξικού. To υποβρύχιο νέφος από σταγονίδια πετρελαίου κινήθηκε προς τα νοτιοδυτικά, μακριά από τον συγκεκριμένο ύφαλο και είναι γνωστό ότι απονέκρωσε άλλες αποικίες κοραλλιών που βρήκε στην πορεία του.
Όμως, η αποικία μαύρων κοραλλιών είχε βρεθεί κάτω από το πετρέλαιο που επέπλεε στην επιφάνειά της θάλασσας. Το κατά πόσο ο ύφαλος θα καταφέρει να επιζήσει μπορεί να αποσαφηνιστεί με νέες ερευνητικές αποστολές.
Προηγούμενες μελέτες πάντως έδειξαν πώς ένα από τα είδη μαύρου κοραλλιού, το A. Leiopathes, αν αφεθεί αδιατάρακτο, ζει περισσότερο από 4.000 χρόνια.

adventure
02-04-2011, 22:42
:(:(:(:(