PDA

View Full Version : Αυστραλία: Επιβολή φόρου και στο διοξείδιο του άνθρακα


SenseiG
02-04-2011, 14:56
Με 860 δολάρια το χρόνο εκτιμάται πως θα επιβαρυνθεί η μέση οικογένεια στην Αυστραλία, μετά την απόφαση της κυβέρνησης, να επιβάλει φόρο για το περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα, στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
http://static.fsport.gr/images/co2%20020411sk.jpg


Όπως προκύπτει από έγγραφα του Ομοσπονδιακού θησαυροφυλακίου, ο φόρος που θα επιβάλει η κυβέρνηση από την 1η Ιουλίου θα είναι 30 δολάρια για κάθε ρυπογόνο τόνο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του θησαυροφυλακίου, αν όντως ο φόρο θα είναι 30 δολάρια σε κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα τότε οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν σε σχέση με σήμερα, με 218.40 ετησίως για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, 11.40 για το υγραέριο, 187.20 για τα καύσιμα και 88.40 για τα τρόφιμα.

Κατά μέσον όρο, δηλαδή, το κόστος θα είναι 16 δολάρια την εβδομάδα.

Σε κοινή τους δήλωση τους, τόσο ο Θησαυροφύλακας, Γουέϊν Σγουάν, όσο και υπουργός Κλιματικών Αλλαγών, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους πολίτες, λέγοντας πως δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση για το ύψος του φόρου που θα επιβληθεί, αλλά και για την αποζημίωση που θα δοθεί σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.

Οι δυο υπουργοί δεσμεύτηκαν πως “κάθε σεντ που θα εισπράξει η κυβέρνηση από το νέο φόρο θα διατεθεί στην αποζημίωση των μη-προνομιούχων”.

Η Ομοσπονδιακή αντιπολίτευση, που αντιτίθεται στο νέο φόρο και έχει αναγάγει την αντίθεσή της σε κεντρικό θέμα της πολιτικής της, υποστήριξε πως “ο νέος φόρος είναι μια μαχαιριά για κάθε οικογένεια της Αυστραλίας”.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών, Άντριου Ρόμπ, δήλωσε ότι θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίες, θα επιβαρυνθούν με χαράτσι οι οικογένειες που ήδη τα βγάζουν δύσκολα πέρα και κέρδος δεν πρόκειται να υπάρξει όσον αφορά το περιβάλλον, τονίζοντας ακόμη, πως οι περισσότερες οικογένειες δεν θα δικαιούνται και αποζημίωση.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Τόνι Γουϊντσορ, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας έκανε έκκληση για “ψυχραιμία” και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην κινδυνολογεί.

“Η πραγματικότητα είναι πως με την αποζημίωση που θα δοθεί η επιβάρυνση στις οικογένειες θα είναι μηδέν. Και επί πλέον θα ληφθούν μέτρα για το περιβάλλον”, τόνισε.

Γεγονός είναι πάντως πως ο νέος φόρος για το περιβάλλον έχει διχάσει τον αυστραλιανό λαό. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι ότι το Σάββατο (02/04) πραγματοποιήθηκαν δυο διαδηλώσεις στο Σίδνεϊ.

Η μια στρεφόταν, στην οποία έλαβαν μέρος τέσσερις χιλιάδες πολίτες κατά της επιβολής του φόρου και η άλλη στην οποία συμμετείχαν περίπου έξι χιλιάδες άτομα στήριζε την κυβερνητική πρωτοβουλία και επιδοκίμαζε την απόφασή της να λάβει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.