PDA

View Full Version : Αποκηρύσσει την ένοπλη δράση η ΕΤΑ (vid)


SenseiG
16-04-2011, 15:59
Η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, ΕΤΑ, “έχει ανοίξει το δρόμο για μία οριστική, δημοκρατική λύση στην πολιτική διαμάχη, επιδεικνύοντας μία σαφή δέσμευση στην αποκήρυξη της ένοπλης δράσης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (16/04) στη βασκική εφημερίδα Gara, η ίδια η οργάνωση.
http://static.fsport.gr/images/ETA%20160411sk.jpg
[/URL]

Η ΕΤΑ εξέφρασε την "σαφή της δέσμευση" στην αποκήρυξη της ένοπλης δράσης της, ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, απέρριψε την πρόταση απαιτώντας τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης.

Στις 10 Ιανουαρίου, η ΕΤΑ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για το θάνατο 829 ανθρώπων σε περισσότερα από 40 χρόνια ένοπλου αγώνα για την ανεξαρτησία των Βάσκων, ανακοίνωσε μια "μόνιμη και γενική κατάπαυση του πυρός".

Πριν από δύο μέρες, η ισπανική Πολιτοφυλακή ανακάλυψε στη Χώρα των Βάσκων και στη Ναβάρα, πάνω από 1,6 τόνο υλικού για την κατασκευή εκρηκτικών κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης κατά της ETA, μια ποσότητα πυρομαχικών που είναι η "σημαντικότερη της ΕΤΑ που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στην Ισπανία".

Την Τρίτη (12/04), η αστυνομία είχε ήδη ανακαλύψει 850 κιλά νιτρικής αμμωνίας, 13,5 κιλά PETN (pentrite) και πολλούς πυροκροτητές σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στο χωριό Λεγκορέτα, νότια του Σαν Σεμπαστιάν.
Police uncover record cache of suspected ETA... (http://ads.24media.gr/click?webspace=76&banner=3119&kw=&seed=41237498&ref=&click=) [URL="http://www.dailymotion.com/euronews-en"]