PDA

View Full Version : 10 χρόνια χωρίς τον Joey Ramone


SenseiG
17-04-2011, 17:57
«Αθεράπευτος» οπαδός των Ramones ξεσκονίζει τη δισκοθήκη του και με αφορμή την επέτειο 10 ετών από τον θάνατο του Joey Ramone εξηγεί γιατί δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ ο «ψηλός».
http://static.fsport.gr/images/ramone 170411sk.jpg


Ο ντροπαλός ψηλέας με το δερμάτινο περφέκτο μπουφάν, τη μακριά κώμη που κάλυπτε ηθελημένα το πρόσωπο του και τα στρογγυλά γυαλιά (σήμα κατατεθέν) έζησε μόλις μισό αιώνα ωστόσο η κληρονομιά που άφησε πίσω του ίσως να μην εκτιμηθεί επαρκώς στα επόμενα 100 χρόνια.

Παρότι ηγούνταν της κορυφαίας πανκ ροκ μπάντας του κόσμου έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται την επιρροή που ασκούσε άθελα του αλλά και το καλλιτεχνικό του διαμέτρημα.

Κοκκίνιζε κάθε φορά που μιλούσε ενώπιον τηλεοπτικής κάμερας, δεν χαλούσε ποτέ χατίρι σε θαυμαστή του, δεν προκαλούσε με τη συμπεριφορά του, ενώ διέθετε εκλεπτυσμένο χιούμορ. Ο Joey Ramone, ο οποίος δικαιολογημένα διαθέτει το στάτους ενός θρύλου της μουσικής, όντας τραγουδιστής σε μία από τις επιδραστικότερες μπάντες του πλανήτη, απεβίωσε στις 15 Απριλίου 2001 σε ηλικία 49 ετών χτυπημένος από την επάρατο νόσο με την οποία έδινε μάχη για εφτά χρόνια.

Ήταν ο πρώτος Ramone (σ.σ.όνομα εμπνευσμένο από το ψευδώνυμο που έδινε ο Paul McCartney στα ξενοδοχεία για να διατηρήσει την ανωνυμία του) που εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο, αφού πήραν σειρά ο μπασίστας Dee Dee Ramone (2202) και ο κιθαρίστας Johnny Ramone (2004).

Με τον Jeffry Ross Hyman (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) στα φωνητικα το Νεοϋορκέζικο συγκρότημα κατέγραψε στο κοντέρ του 2.263 συναυλίες (!!!), διέπρεψε κυκλοφορώντας 14 studio άλμπουμ και δεκάδες τραγούδια-ύμνους που σίγουρα έχεις ακούσει ενδεχομένως δίχως να γνωρίζεις την προέλευση τους.

Λάτρης της μουσικής των 60’s ο Joey ήταν ο... λιγότερο πάνκης της μπάντας. Εξ ου και οι ουκ ολίγες μπαλάντες ερωτικού περιεχομένου με την μπάσα φωνή του να σπαράζει για χωρισμό, νοσταλγία, έκκληση για επανασύνδεση αλλά και πόνο.

Ο «θρύλος» αναφέρει πως μετά την κυκλοφορία του αμφιλεγόμενου -λόγω του ποπ χαρακτήρα του άλμπουμ- «End of The Century» (1981) απόρροια της παραγωγής του Phil Spector ο κιθαρίστας Johnny Ramone “έκλεψε” την κοπέλα του Joey κάτι που ο τελευταίος δεν του συγχώρησε ποτέ.

Μάλιστα στο αμέσως επόμενο άλμπουμ ”Pleasant Dreams” (1981) o Joey επέβαλε το κομμάτι “The KKK took my babe away”. Όπου ΚΚΚ βάλτε το όνομα του Johnny που δεν είχε κρύψει σε αρκετές περιπτώσεις τις δεξιές πεποιθήσεις του. Μάλιστα στην τελετή εισαγωγής των Ramones στο Rock And Roll Hall of Fame, την οποία είχε προλογίσει ο Bono των U2, ο μεγάλος κιθαρίστας είχε αναφέρει κατά την απονομή των βραβείων: “O Θεός να ευλογεί τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους”!

Από το 1980 oι σχέσεις των δύο μελών της μπάντας ήταν ψυχροπολεμικές. Παρόλα αυτά για το καλό του συγκροτήματος δεν έδωσαν ποτέ δικαιώματα στον Τύπο για κουτσομπολιά. Ο Johnny Ramone το διάστημα που ο Joey «έσβηνε» στο νοσοκομείο δεν τον επισκέφθηκε, δηλώνοντας αργότερα πως θα ήταν υποκριτικό να το έκανε παρότι αισθανόταν ενοχές. Ο Joey μπορεί να μην πρόλαβε να ζήσει την μεγάλη διάκριση της εισαγωγής στο Rock and Roll Hall of Fame (2002), ωστόσο μετά θάνατον έγινε αποδέκτης τεράστιων τιμών.

Ο δρόμος που βρίσκεται κοντά στο «θρυλικό» CBGB το club που γιγαντώθηκαν δεκάδες μπάντες της Νέας Υόρκης ονομάστηκε Joey Ramone Place σε μία συγκινητική τελετή! Η ταμπέλα εκλάπη αναρίθμητες φορές προκειμένου να καταλήξει ως σουβενίρ στα δωμάτια των θαυμαστών των Ramones. Έτσι οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να κρεμάσουν την πινακίδα σε ύψος 20 μέτρων! «Θα πρέπει να είσαι παίκτης του ΝΒΑ για να την δεις» λέει ο ντράμερ Marky Ramone.

O Joey επισκέφθηκε την Αθήνα μαζί με τους Ramones δύο φορές στο πάλαι ποτέ «Ρόδον» (13/3/1989 και 20/3/1992) απολαμβάνοντας τη διαμονή του στη χώρα μας. Μάλιστα στο DVD “Raw” υπάρχουν πλάνα του Ζαππείου με τον «επιζών» ντράμερ Marky Ramone να τραγουδά μαζί με τον Joey από το δωμάτιο του ξενοδοχείου που βρισκόταν απέναντι από το πάρκο.

Η παιδική αφέλεια, το άτσαλο περπάτημα, οι άγαρμπες κινήσεις, οι έξυπνες ατάκες ακόμη και στους στίχους των κομματιών, η καλωσύνη, η ειλικρίνια, το αστείρευτο ταλέντο, η ενέργεια, η ευαισθησία ήταν κάποια από τους λόγους που αναγορεύεται ο Joey Ramone ως μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της σύχρονης μουσικής, όντας επιρροή για εκατοντάδες συναδέλφους του που βάδισαν πάνω στα χνάρια των Ramones.

Τα τέσσερα πρώτα τους άλμπου θεωρούνται κλασικά, όμως highlights υπάρχουν και στη δεκαετία του ’80 με κορυφαίες ερμηνείες του Joey Ramone σε κομμάτια όπως τα We Want the Airwaves (1981), τα μελωδικά Poison Heart (1992), Pet Sematary (1989), Believe In Miracles (1989) αλλά και τις σπουδαίες διασκευές που συνήθιζαν να κάνουν σε ετερόκλητα κομμάτια (πχ. Take it as it comes των Doors/1992).

Ένα νεαρό ζευγάρι στη Γερμανία είχε ζητήσει από τον Joey να φωτογραφηθεί κρατώντας το νεογέννητο μωράκι τους. O “κρεμανταλάς” τραγουδιστής αν και αισθάνθηκε αμηχανία δεν αρνήθηκε. Επίσης σε τηλεοπτικό σόου δεν θυμόταν την ακριβή διάρκεια του νέου άλμπουμ που παρουσιάζαν κάτι που ομολόγησε δίχως ενδοιασμούς με κινήσεις που πρόδιδαν τη νευρικότητα του.

Ο Joey ήταν εκείνος που ανακοίνωσε τη διάλυση των Ramones (1996) στα media τονίζοντας πως τα μέλη του συγκροτήματος δεν ήθελαν να φθαρούν άλλο και πως είχε έρθει η ώρα να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους. Κάτι που δεν έκαναν άλλα συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones…

Από τη σόλο καριέρα του, η διασκευή στο “What a wonderful World” του Louis Armostrong ραγίζει τοίχους. Ερμηνεία καθηλωτική με την υπογραφή του, καθιστά παράλληλα απαγορευτικό για κάθε άλλο καλλιτέχνη το ρίσκο να δοκιμάσει κάτι ανάλογο καθώς έμοιαζε βέβαιο πως θα γελοιοποιούνταν. Λέγεται, πως πριν ξεψυχήσει άκουγε το κομμάτι "In a Little While" των U2. Και κάτι ακόμα, ο frontman των Green Day, Billie Joe Armstrong ονόμασε τον γιο του, Joey θέλοντας να τιμήσει το ίνδαλμα του!