PDA

View Full Version : Αφιέρωμα στον Αντώνη Νικοπολίδη: Τα χνάρια ενός μεγάλου...


SenseiG
17-04-2011, 18:07
Μισός πράσινος, μισός κόκκινος, σε γαλανόλευκο φόντο, μέσα σε ένα σωρό από τίτλους και διακρίσεις. Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς τον Αντώνη Νικοπολίδη σε μια αράδα από λέξεις; Απαριθμώντας τα κατορθώματα του σε πιάνει δέος, χάνεις εύκολα τον μπούσουλα και τον λογαριασμό. Η καριέρα του Αντώνη Νικοπολίδη Live (http://www.contra.gr/Soccer/Hellas/Superleague/Olympiacos/319082.html) η φιέστα του Ολυμπιακού.
http://static.fsport.gr/images/nikopolidis_oly1704t1mesa.jpg


Ο τερματοφύλακας “θρύλος”, που μισήθηκε και αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος, ολοκληρώνει εν μέσω πανηγυρισμών με την κατάκτηση του 11ου πρωταθλήματος της καριέρας του, τη “χρυσή” διαδρομή του στο ποδόσφαιρο. Μια καριέρα που θα ζήλευαν ουκ ολίγοι μεγάλοι γκολκίπερ ανά τον κόσμο.

Κάπου στα τέλη του '80...

Ο Αντώνης Νικοπολίδης ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Αναγέννηση Άρτας. Άρχισε να μαθαίνει τα βασικά στις ακαδημίες της ομάδας και το 1986 σε ηλικία 15 ετών, μεταπήδησε στο αντρικό τμήμα. Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί, γεγονός που έφερε την καθιέρωση, συγκεντρώνοντας λίγο αργότερα τα βλέμματα των μεγάλων.

Τα χρόνια στον Παναθηναϊκό

Το 1989 ο Παναθηναϊκός κινείται για την απόκτησή του και τον ενσωματώνει στο ρόστερ του. Ο 18χρονος τότε Νικοπολίδης βρίσκει στην ομάδα τον Γιόζεφ Βάντσικ, από τον οποίο προσδοκά να μάθει πολλά. Όπερ και εγένετο. Στο πλευρό του Πολωνού, ο Νικοπολίδης διδάσκεται και γαλουχείται επαγγελματικά. Αρχικά κάνει τα ρεπό του Βάντσικ και πολλή υπομονή. Τα χρόνια περνάνε, όμως, δε χάνει την όρεξή του. Όταν το αστέρι του Γιόζεφ φτάνει στη δύση του, ο Νικοπολίδης τον διαδέχεται αξιοπρεπέστατα και αναλαμβάνει δράση. Το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα, το πραγματοποιεί τη σεζόν 1989/90 σε ένα ματς εναντίον του Ολυμπιακού. Την αγωνιστική περίοδο 1994/95 παίζει σε πέντε ματς και την επόμενη σεζόν σε τρία. Φανέλα βασικού παίρνει ουσιαστικά τη σεζόν 1997/98.

http://www.contra.gr/images/nikopolidis_panath1704t1.jpg

Το 2002 βοηθά τα μέγιστα τον Παναθηναϊκό στο διάβα του για τα προημιτελικά του Champions League. Την ερχόμενη σεζόν ωστόσο, ο Κώστας Χαλκιάς του παίρνει τη φανέλα του βασικού (ειδικά από τον Φεβρουάριο του 2004 και έπειτα). Τα ρεπορτάζ της εποχής θέλουν τη διοίκηση των πράσινων ενοχλημένη, εξ αιτίας της κακής τροπής που είχαν πάρει οι διαπραγματεύσεις για το νέο του συμβόλαιο. Κάπου εκεί μπαίνει στη μέση ο Ολυμπιακός και η αναστάτωση που προκαλείται είναι μεγάλη. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού παίρνουν αρχικά το μέρος του, θεωρώντας πως η διοίκηση δεν τον ανταμείβει για τα όσα έχει προσφέρει, ωστόσο, γρήγορα η στάση τους αλλάζει μετά τη διαρροή της συμφωνίας του με τον “αιώνιο” αντίπαλο. Ο Νικοπολίδης κατέκτησε τελικά το νταμπλ με τον Παναθηναϊκό, όμως η απογοήτευση του κόσμου είναι τόσο μεγάλη, που στη φιέστα όταν καλείται να σηκώσει το τρόπαιο, αποδοκιμάζεται έντονα.
Τα τρία συνεχόμενα νταμπλ

Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει καταφέρει να πανηγυρίσει τρία συνεχόμενα νταμπλ. Ένα με τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2003/04 και τα άλλα δύο με τον Ολυμπιακό τις σεζόν 2004/05 και 2005/06.


Η επίσημη ανακοίνωση της μεταγραφής του στον Ολυμπιακό γίνεται λίγο μετά την ολοκλήρωση του Euro 2004. Για να δικαιολογήσει την απόφασή του δηλώνει, πως, αν και δεν ήταν οπαδός της νέας του ομάδας, η διοίκηση του Παναθηναϊκού του φέρθηκε αντιεπαγγελματικά και για το λόγο αυτό δεν είχε κανέναν ηθικό ενδοιασμό, να γίνει παίκτης του Ολυμπιακού.


http://www.contra.gr/images/nikopolidis_oly1704t1.jpg
Τα ερυθρόλευκα χρόνια...

Η σεζόν 2004/05 τον βρίσκει να υπερασπίζεται την εστία του Ολυμπιακού, ξεκινώντας να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας του. Με το “καλημέρα” φτάνει στην κατάκτηση δύο συνεχόμενων νταμπλ με την ερυθρόλευκη φανέλα. Με τον Ολυμπιακό θα κατακτήσει συνολικά 6 πρωταθλήματα (ένα παραπάνω απ' ότι με τον Παναθηναϊκό), καθώς και δύο ακόμη νταμπλ. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2009/10 ο Νικοπολίδης αποφασίζει να αποχωρήσει από την ενεργό δράση, ωστόσο δέχεται πιέσεις από τον πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη και πείθεται να παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο. Στην τελευταία του σεζόν, έχει χάσει πια τη θέση του βασικού, ωστόσο πραγματοποιεί 5 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 3 στην Ευρώπη, έχοντας έτσι ενεργό ρόλο στην κατάκτηση του φετινού τίτλου.


Το κεφάλαιο Εθνική

Η καταξίωση και η καθιέρωση κάτω από τα γκολπόστ του Παναθηναϊκού, του ανοίγει τον δρόμο για μια θέση στο ρόστερ της Εθνικής, με την οποία θα ζήσει μεγάλες στιγμές στα χρόνια που ακολουθούν. Πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στις 18 Αυγούστου 1999 εναντίον του Ελ Σαλβαδόρ. Έναν χρόνο και κάτι μετά το ντεμπούτο του, γίνεται ο βασικός τερματοφύλακας και της εθνικής Ελλάδας. Αγωνίζεται στα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2002, ενώ υπερασπίζεται τη γαλανόλευκη εστία σε ολόκληρη τη διαδρομή της πρωταθλήτριας Ευρώπης, από τα προκριματικά του Euro 2004 έως και τον τελικό της 4ης Ιουλίου, απέναντι στην Πορτογαλία.
Ο παίκτης των τεσσάρων δεκαετιών

Ο Αντώνης Νικοπολίδης άρχισε να παίζει μπάλα στα τέλη της 10ετίας του '80 και ολοκληρώνει την καριέρα του στην αυγή της δεκαετίας του '10. Τέσσερις διαφορετικές δεκαετίες δηλαδή στα γήπεδα.
Στον ημιτελικό της διοργάνωσης απέναντι στην Τσεχία, πραγματοποιεί μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της ζωής του, συμβάλλοντας τα μέγιστα προκειμένου η Εθνική να πάρει την πρόκριση στον τελικό. Απέναντι στην Πορτογαλία λίγες μέρες αργότερα, δείχνει ανίκητος ξανά, κρατάει το μηδέν στα μετόπισθεν και η Εθνική σηκώνει την κούπα στον ουρανό της Λισαβόνας. Οι διοργανωτές τον συμπεριλαμβάνουν στην κορυφαία ενδεκάδα της διοργάνωσης, αποτελώντας τον καλύτερο τερματοφύλακα που συμμετείχε στο θεσμό.

http://www.contra.gr/images/nikopolidis_ronaldo1704t.jpg

Μετά την αποχώρηση του Θοδωρή Ζαγοράκη από την εθνική ομάδα , ο Αντώνης Νικοπολίδης γίνεται ο αρχηγός της. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, θα ηγηθεί της ελληνικής ομάδας. Στις 15 Ιουνίου του 2008, μία ημέρα μετά την ήττα της εθνικής από τη Ρωσία, με 1-0 και τον αποκλεισμό από την τελική φάση της διοργάνωσης, ανακοινώνει την αποχώρησή του από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Στις δηλώσεις του, θα υποστηρίξει ότι είχε πάρει αυτήν την απόφαση, πριν την έναρξη της διοργάνωσης.
Οι συμμετοχές του:

Με την πράσινη φανέλα αγωνίστηκε σε 189 επίσημους αγώνες. Με τα ερυθρόλευκα μέτρησε 10 συμμετοχές λιγότερες (179), ενώ τέλος με την γαλανόλευκη στο στήθος, αγωνίστηκε σε 90 αναμετρήσεις.


Ο διορισμός ως κηπουρός, που δεν αποδέχθηκε

Το Δεκέμβριο του 2008 ο Αντώνης Νικοπολίδης διορίστηκε στο Δήμο Κηφισιάς ως κηπουρός, με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θέση την οποία ο ίδιος δεν αποδέχθηκε. Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών, Αθανάσιου Νάκου και Πολιτισμού αρμόδιου για τα θέματα Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού τοποθετήθηκε σε κενή οργανική θέση του Δήμου Κηφισιάς.

Το γεγονός αυτό δίνει τροφή για απρεπείς πικρόχολους χαρακτηρισμούς στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία τον “στήνουν” στον τοίχο, μη μπορώντας να του συγχωρέσουν την απόφασή του να μετακομίσει στο λιμάνι, για λογαριασμό του μισητού Ολυμπιακού.


Εν κατακλείδι

Ο Αντώνης Νικοπολίδης είχε μια πλούσια σε συμμετοχές και τίτλους ποδοσφαιρική καριέρα, που τον κάνει να ξεχωρίζει από οποιονδήποτε άλλον γκολκίπερ πέρασε ποτέ από το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεδομένης της συμμετοχής του στο Euro 2004, που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του τίτλου. Αγωνίστηκε στους δύο μεγαλύτερους συλλόγους της χώρας, προκαλώντας συμπάθειες και αντιπάθειες εκατέρωθεν, για όσο διάστημα φορούσε τη φανέλα του αντιπάλου. Βάση λογικής, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος, που θα καταφέρει να τον διαδεχθεί επάξια, πόσο μάλλον να τον ξεπεράσει.


Τίτλοι

1 Πρωτάθλημα Ευρώπης (2004)
11 Πρωταθλήματα Ελλάδας (1990, 1991, 1995, 1996, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011)
9 Κύπελλα Ελλάδας (1991, 1993, 1994, 1995, 2004, 2005, 2006, 2008, 2009)
3 Σούπερ Καπ Ελλάδας (1993, 1994, 2007)

Jefe
17-04-2011, 21:05
Καλός ποδοσφαιριστής κ με ήθος ο Αντώνης!



Jefe

ntinopoulos
18-04-2011, 09:03
μπραβο στον νικοπολιδη,απιστευτη καριερα!

REK
18-04-2011, 09:27
Τον ευχαριστούμε όλοι εμείς για όλα εκείνα που μας προσέφερε ανεξαρτήτου χρώματος..;)

CPretenteriS
18-04-2011, 10:19
Τον ευχαριστώ πολύ για το κούρεμα στο γκαζόν...:D:D

Πολύ ήθος.... ΝΑΙ !!! :hmmm: Στυλ Σπανούλη ένα πράγμα...

Τι άλλο θ' ακούσω Θεέ μου...:Απορία::Απορία:

pirate
18-04-2011, 10:25
http://img842.imageshack.us/img842/3257/38oc.jpg

στο παλιό Καραισκάκη άρχισε την καριέρα του στην Α' Εθνική και στο Γεώργιος Καραισκάκης κρέμασε τα γάντια του

NLS
18-04-2011, 11:46
Τον ευχαριστώ πολύ για το κούρεμα στο γκαζόν...:D:D

Πολύ ήθος.... ΝΑΙ !!! :hmmm: Στυλ Σπανούλη ένα πράγμα...

Τι άλλο θ' ακούσω Θεέ μου...:Απορία::Απορία:


Το ξέρεις βέβαια ότι τη θέση δεν την δέχτηκε (φυσικά) ποτέ. Ούτε το μισθό της.

Αλλά τι να λέτε. Διάβασε την πράσινη μπας και σας βγάζει πρωταθλητές σήμερα.

CPretenteriS
18-04-2011, 11:53
Το ξέρεις βέβαια ότι τη θέση δεν την δέχτηκε (φυσικά) ποτέ. Ούτε το μισθό της.

Αλλά τι να λέτε. Διάβασε την πράσινη μπας και σας βγάζει πρωταθλητές σήμερα.

Δε διαβάζω καμία Αθλητική εφημερίδα γιατί όλες είναι καθοδηγούμενες...:hmmm:

Καμιά φορά παίρνω τη Sportday, για να στηρίξω φίλο που εργάζεται σε αυτήν.:cool:

Μάλλον κρίνεις εξ΄ιδίων φίλε Νίκο... :hmmm: Για τη δε πράσινη που αναφέρεις, θα έπρεπε να γνωρίζεις ότι είναι μπασκετική... κι αν μας βγάζει πρωταθλητές (στο μπάσκετ)... κάτι θα ξέρει.... Είναι βλέπεις η συνήθεια... ;)

Όσο για τον Αντωνάκη... μη μιλάμε για ήθος... Δηλαδή για το Βαζέχα τι πρέπει να πούμε???

NLS
18-04-2011, 12:01
Ο Βαζέχα ήταν από τα σοβαρότερα άτομα που πέρασαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο - τι να πω. Τον είχατε βέβαια μέχρι τα 80 του σαν τον El Sid.

Την μπασκετική Πράσινη την παρακολουθώ περισσότερο από όλες τις αθλητικές, ξέρω κάθε μέρα το εξώφυλλο της (που συχνότατα ΔΕΝ είναι μπασκετικό) και το βάζω συχνά στο facebook profile μου για να γελάει ο κόσμος (ανεξαρτήτου χρώματος, αρκεί να έχει λογική και στοιχειώδη σοβαρότητα).

Τέσπα έχω πει να μην μπαίνω σε τέτοια thread στο forum και δεν θα το συνεχίσω, το σταματάω εδώ, απλά ε μου την έδωσε ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΙ λόγοι να επηρεάζουν τα σχόλια για έναν ποδοσφαιριστή κόσμημα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο (που το τίμησε σε εμάς, σε εσάς - ΧΩΡΙΣ να μιλήσει ποτέ που ήταν σκιά του άλλου - και στην Εθνική μας και ποτέ δεν είπε κακό για κανένα - ούτε για εσάς με τα όσα έχει ακούσει).

Μικροπρέπεια λέγεται αυτό. Χαρακτηριστικό αυτών που τους τελειώνουν τα σοβαρά επιχειρήματα (όπως έχουν τελειώσει στον ΠΑΟ καιρό τώρα).

Λοιπόν προτείνω να το γυρίσεις στο μπάσκετ μια και εκεί πράγματι κάτι έχετε να λέτε (αν και μετά αυτό το ΣΚ συγκεκριμένα ΟΥΤΕ εκεί σε συμφέρει - αν και πιστεύω ότι εκεί μπορείτε να το γυρίσετε, κανείς δεν αμφιβάλλει για την αξία του μπασκετικού ΠΑΟ - παρά την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ του παράγκα).

CPretenteriS
18-04-2011, 12:15
Ο Βαζέχα ήταν από τα σοβαρότερα άτομα που πέρασαν από το ελληνικό ποδόσφαιρο - τι να πω. Τον είχατε βέβαια μέχρι τα 80 του σαν τον El Sid.

Την μπασκετική Πράσινη την παρακολουθώ περισσότερο από όλες τις αθλητικές, ξέρω κάθε μέρα το εξώφυλλο της (που συχνότατα ΔΕΝ είναι μπασκετικό) και το βάζω συχνά στο facebook profile μου για να γελάει ο κόσμος (ανεξαρτήτου χρώματος, αρκεί να έχει λογική και στοιχειώδη σοβαρότητα).

Τέσπα έχω πει να μην μπαίνω σε τέτοια thread στο forum και δεν θα το συνεχίσω, το σταματάω εδώ, απλά ε μου την έδωσε ΧΡΩΜΑΤΙΚΟΙ λόγοι να επηρεάζουν τα σχόλια για έναν ποδοσφαιριστή κόσμημα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο (που το τίμησε σε εμάς, σε εσάς - ΧΩΡΙΣ να μιλήσει ποτέ που ήταν σκιά του άλλου - και στην Εθνική μας και ποτέ δεν είπε κακό για κανένα - ούτε για εσάς με τα όσα έχει ακούσει).

Μικροπρέπεια λέγεται αυτό. Χαρακτηριστικό αυτών που τους τελειώνουν τα σοβαρά επιχειρήματα (όπως έχουν τελειώσει στον ΠΑΟ καιρό τώρα).

Λοιπόν προτείνω να το γυρίσεις στο μπάσκετ μια και εκεί πράγματι κάτι έχετε να λέτε (αν και μετά αυτό το ΣΚ συγκεκριμένα ΟΥΤΕ εκεί σε συμφέρει - αν και πιστεύω ότι εκεί μπορείτε να το γυρίσετε, κανείς δεν αμφιβάλλει για την αξία του μπασκετικού ΠΑΟ - παρά την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ του παράγκα).

Μπασκετικός ήμουν, είμαι και θα είμαι... Με το ποδόσφαιρο δεν ασχολούμαι εδώ και πολλάάά χρόνια (αφενός λόγω ανυπαρξίας διοίκησης μου αφετέρου δε λόγω ΠΑΡΑΓΚΑΣ/ΒΙΛΛΑΣ σου), αλλά δεν μπορώ να ακούω "περί ήθους" για άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό...

Επειδή έπινα καφέ με τον Αντωνάκη στην Αγ. Παρασκευή (στην Αγ.Ιωάννου) προ καμιάς 6ετίας. επέτρεψέ μου να ξέρω 5 πράγματα περισσότερα από εσένα... ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο!! ;)

Όσο για την τελευταία σου παράγραφο... δε θα πω τίποτα παρά μόνο ότι έχεις πολύ πλάκα... γέλασα με την ψυχή μου... γράψε κι άλλα τέτοια... :sm7::sm7:

Αν έχεις καμιά έμπνευση για το πρωτάθλημα... εδώ είμαστε... ;)

GEO_K
18-04-2011, 20:26
Τι εγινε ρε Κωστη ?? Μιλησε κανεις για μπασκετ???

CPretenteriS
19-04-2011, 02:49
Τι εγινε ρε Κωστη ?? Μιλησε κανεις για μπασκετ???

Άστα φίλε μου καλέ..... έχουμε ξεφύγει..... :hmmm::hmmm:

ntinopoulos
19-04-2011, 10:46
μιλανε κι οι βαζελοι για ηθος....!:sm7:
η ομαδα της πουστιας ,των δωροδοκιων,των στημενων και των πιστολιων...,των προεδρων που προπηλακιζουν δημοσιογραφους,των προεδρων που κατεβαινουν στο παρκε και κανουν καραγκιοζιλικια...,...την ομαδα της χουντας βρε παιδι μου...!:D

CPretenteriS
19-04-2011, 10:48
μιλανε κι οι βαζελοι για ηθος....!:sm7:
η ομαδα της πουστιας ,των δωροδοκιων,των στημενων και των πιστολιων...,των προεδρων που προπηλακιζουν δημοσιογραφους,των προεδρων που κατεβαινουν στο παρκε και κανουν καραγκιοζιλικια...,...την ομαδα της χουντας βρε παιδι μου...!:D

Παίρνω τον "καπετάνιο" κι έρχομαι ΤΩΡΑ στο φαρμακείο !!! :D:D:D

HAWK_46
19-04-2011, 10:51
μιλανε κι οι βαζελοι για ηθος....!:sm7:
η ομαδα της πουστιας ,των δωροδοκιων,των στημενων και των πιστολιων...,των προεδρων που προπηλακιζουν δημοσιογραφους,των προεδρων που κατεβαινουν στο παρκε και κανουν καραγκιοζιλικια...,...την ομαδα της χουντας βρε παιδι μου...!:D


Παίρνω τον "καπετάνιο" κι έρχομαι ΤΩΡΑ στο φαρμακείο !!! :D:D:D


...κάτι χαπάκια έληγαν σε 1 μήνα και για να μην πάνε χαμένα !!!!!!! :cool::D:D

ntinopoulos
19-04-2011, 10:57
Παίρνω τον "καπετάνιο" κι έρχομαι ΤΩΡΑ στο φαρμακείο !!! :D:D:D

φερε και τους γιαννακοπουλους για καμια ...χορηγια!;):sm7:

ntinopoulos
19-04-2011, 10:58
...κάτι χαπάκια έληγαν σε 1 μήνα και για να μην πάνε χαμένα !!!!!!! :cool::D:D

οι βαζελοι θελουν χαπια για να ...ξεχνουν την ιστορια τους!:sm7:

HAWK_46
19-04-2011, 11:03
οι βαζελοι θελουν χαπια για να ...ξεχνουν την ιστορια τους!:sm7:

.....έχεις χάπια για όλες τις ΟΜΑΔΕΣ αίματος ? :sm7:

ntinopoulos
19-04-2011, 11:08
.....έχεις χάπια για όλες τις ΟΜΑΔΕΣ αίματος ? :sm7:
τα παντααα!:D

CPretenteriS
19-04-2011, 11:15
φερε και τους γιαννακοπουλους για καμια ...χορηγια!;):sm7:

:sm3::sm3::sm3:

Jefe
19-04-2011, 11:15
Παίρνω τον "καπετάνιο" κι έρχομαι ΤΩΡΑ στο φαρμακείο !!! :D:D:D





:sm7::sm7::sm7:




Jefe