PDA

View Full Version : Με μια σημαία της Επανάστασης στην ράμπα τερματισμού


wet & dirty
13-04-2009, 17:04
20/01/2009http://www.vorfanos.gr/uploads/images/Fiesta-termatismou.jpg

Με μια σημαία της ελληνικής επανάστασης στη μηχανή και άλλη μια της Ελλάδας στην πλάτη πανηγύρισε ο Βασίλης Ορφανός τον τερματισμό του στο 31ο Rally Dakar.
Απαντώντας σε πολλούς Αργεντινούς δημοσιογράφους που δεν αναγνώρισαν τη σημαία που είχε κρεμασμένη στη μηχανή ο Έλληνας αναβάτης τους εξήγησε ότι πρόκειται για το Ελευθερία ή Θάνατος που συμβολίζεται και στην εθνική μας σημαία. «Ήθελα να δηλώσω ότι έκανα τη δική μου μικρή επανάσταση απέναντι σε αυτούς που πίστευαν ότι δε θα τα καταφέρω ή που δε με βοήθησαν όταν τους χτύπησα την πόρτα. Γιατί πέρα από τους καιροσκόπους που υπάρχουν παντού, πιστεύω ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που παλεύουν τίμια, σε αυτούς βάζω τον εαυτό μου και αυτούς θέλω να αντιπροσωπεύω», λέει ο Βασίλης.

Η επιστροφή του Βασίλη Ορφανού στην Ελλάδα αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας μέσω Παρισιού καθώς ο Έλληνας αναβάτης θα επιστρέψει στην βάση της ομάδας με την οποία αγωνίστηκε. Σημειώνεται ότι από τους 8 οδηγούς της γαλλικής Challenge 75 μόνο δυο έφτασαν στον τερματισμό.

Βασίλης Ορφανός: και επίσημα «Γεράκι της Ερήμου»18/01/2009http://www.vorfanos.gr/uploads/images/Finish%201.jpg

Ο Αβραάμ Λίνκολν, ο 16ος πρόεδρος της Αμερικής που απελευθέρωσε τους σκλάβους, έγραψε ότι «στο τέλος δε μετράνε τα χρόνια της ζωής σου αλλά η ζωή στα χρόνια σου». Σε μια άλλη εποχή και αυτή τη φορά στη Λατινική Αμερική ένας αγώνας στον οποίο δοκιμάζονται αντοχές, ψυχικές αλλά και σωματικές και για τον οποίο υπάρχουν άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή τους, έφτασε στο τέλος του. Μεταξύ αυτών των ανθρώπων, που γεμίζουν ζωή τα χρόνια τους, και ο Έλληνας Βασίλης Ορφανός ή αλλιώς το «Παγοθραυστικό» όπως τον αποκαλεί ο Ari Vataneen. Στα 35 του μετράει ήδη 4 συμμετοχές στο Rally Dakar και φέτος είναι η τρίτη φορά που αντικρίζει την ράμπα τερματισμού. Μετά από 98 αποχωρίσεις και το θάνατο ενός μοτοσικλετιστή στη διοργάνωση για τον Βασίλη η θέση τερματισμού έχει λίγη σημασία. Έτσι και αλλιώς όπως λέει ο ίδιος «ήμουν μόνος μου από την αρχή με μια μηχανή 7 ετών που ήξερα ότι είναι ξεπερασμένη τεχνολογικά. Ήταν μια χρονιά κυνηγητού, στην Ελλάδα για να βρω σπόνσορες στην Αργεντινή από τους κριτές, οι οποίοι δε με άφησαν σε ησυχία. “Έφαγα” χρηματικά και χρονικά πρόστιμα για υπερβάσεις ταχύτητας, παρ’ ολίγον να με αποκλείσουν και απ’ ότι έμαθα ανέβασαν στην ιστοσελίδα τους ένα διόλου κολακευτικό δελτίο τύπου για την ημέρα που χάθηκα στην ειδική και γύρισα πίσω στο CP1. Ξέρετε κάτι όμως; Δεν μετανιώνω. Και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν στιγμές που νόμιζα ότι θα πεθάνω στην Λατινική Αμερική, αν ο χρόνος γύριζε πίσω, θα δήλωνα και πάλι συμμετοχή στο 31ο Dakar. Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό δε νομίζω ότι θα με χαρακτήριζε κανείς υπερόπτη αν έλεγα ότι νιώθω σαν γεράκι της ερήμου, ήταν η συντροφιά μου άλλωστε στα μοναχικά χιλιόμετρα των Ειδικών».

Για την ιστορία, ο Βασίλης Ορφανός τερμάτισε την 14η Ειδική του αγώνα 75ος με 02:21:27 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδιναν οι διοργανωτές το απόγευμα του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος) ήταν 95ος στη Γενική Κατάταξη του 31ου Rally Dakar.

Επιστολή στο περιοδικό ΜΟΤΟ05/02/2009http://www.vorfanos.gr/uploads/images/prosmoto.jpg

Αγαπητοί,
Θα θέλαμε να σας κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις που αφορούν το τεύχος 431 (1/2/2009) και συγκεκριμένα για το αφιέρωμα που δημοσιεύσατε για τον αγώνα Dakar 2009, με τίτλο «Σχεδόν οι μισοί εκτός» του συντάκτη Ανδρέα Γκλαβά.

Συγκεκριμένα στο αφιέρωμα, στη σελίδα 155 γίνεται αναφορά στον μοναδικό Έλληνα που έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές, έχει τερματίσει τις τρεις από αυτές, έχει κερδίσει την πρώτη θέση στην κατηγορία 400cc το 2003, έχει έρθει 5ος στα 450cc το 2005 και 40ος στα 450cc το 2009. Όπως είναι φανερό αναφερόμαστε στον πολυπρωταθλητή Βασίλη Ορφανό. Διαβάζοντας, λοιπόν, το άρθρο σας διαπιστώσαμε μετά λύπης μας πολλές ανακρίβειες. Επιτρέψτε μας να γίνουμε συγκεκριμένοι με βάση τα όσα γράψατε:
«Κινδύνευσε να βγει εκτός αγώνα όταν μια μέρα δεν τερμάτισε και έμεινε μαζί με άλλους 15 αναβάτες εκτός κατάταξης. Η οργάνωση όμως τους ξαναέβαλε στον αγώνα».Ο Βασίλης ποτέ δεν κινδύνευσε να μείνει εκτός αγώνα διότι τερμάτισε όλες τις ημέρες. Είναι καταγεγραμμένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Dakar. Επομένως η οργάνωση δεν έκανε ποτέ καμία χάρη σε κανένα συμμετέχοντα και φυσικά ούτε στον Βασίλη Ορφανό.
«Ακόμα μια δύσκολη στιγμή είχε όταν χάθηκε και αναγκάστηκε να ξανακάνει μεγάλο κομμάτι της απλής».Κατ’ αρχάς δεν συνέβη σε μια απλή αλλά σε μια ακόμα σκληρή ειδική και συγκεκριμένα την 11η ημέρα του αγώνα, 14/1/2009, Copiapo – Fiambala. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για το γεγονός ότι ο Βασίλης Ορφανός όπως και άλλοι οδηγοί χάθηκαν εκεί, οφείλεται στο γεγονός ότι η οργάνωση μια μέρα πριν αφαίρεσε στο σημείο εκείνο 30km με ελλειπή ενημέρωση στο road book για το πώς θα βγουν στο επόμενο σημείο.
Σελ. 151: «Λόγω προβλημάτων στο GPS o Βασίλης Ορφανός ισχυρίζεται πώς δεν μπορεί να ελέγξει την ταχύτητα του (…) υποπίπτοντας σε επανειλημμένες παραβάσεις του ορίου ταχύτητας με αποτέλεσμα να χρεωθεί 05:47:00 ποινής».Σοβαρή παρανόηση: εάν δε λειτουργούσε το GPS δε θα μπορούσε η οργάνωση να καταγράψει καμία παραβίαση ορίου! Άλλωστε ήταν άλλη μέρα που η σύγκρουση με ένα κρυμμένο βράχο στην άμμο είχε σαν αποτέλεσμα το κράνος του Βασίλη να σπάσει το GPS ώστε να μη λειτουργεί. Η ποινή δε (6 ώρες και 8 λεπτά, για την ακρίβεια) του υπεβλήθη αργότερα και μάλιστα για άλλους λόγους.


Συγκεκριμένα, στο 9ο ετάπ (12/1/2009), εκεί που επιτέθηκε ο Βασίλης κερδίζοντας 25 θέσεις στην Γενική Κατάταξη, μέσα στην Ειδική των 670km υπήρχανμόνο 3 χωριά (σημεία) στα οποία έπρεπε να τηρηθεί το όριο ταχύτητας των 50km/ώρα. Στο τέλος της ημέρας όμως είχε χρεωθεί υπέρβαση ορίου σε 20 σημεία με ταχύτητες από 80 έως 100km, κάτι εξ ορισμού αδύνατο! Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Βασίλης επειδή ήταν μόνος του δεν είχε τον χρόνο να κάνει ένσταση και να ασχοληθεί με τη γραφειοκρατική διαδικασία διότι ταυτόχρονα έπρεπε να ετοιμαστεί για τον αγώνα της επόμενης ημέρας. Επίσης, έχει σημασία να αναφερθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρξε ούτε μια παράβαση ορίου εκτός από την πρώτη ημέρα που τον χρέωσαν 18 λεπτά ποινής και 300 ευρώ για τρία σημεία και οριακή υπέρβαση 51km/ώρα, 52km/ώρα, 51Km/ ώρα αντίστοιχα.
Στην ουσία ο πραγματικός λόγος της ποινής ήταν ότι την 6η ημέρα του αγώνα, οπότε και η Ειδική άργησε να ξεκινήσει τρεις ώρες, ο Βασίλης ήταν αυτός που «πρωτοστάτησε» σε διαμαρτυρίες για να ακολουθήσουν και άλλοι οδηγοί ανάμεσα τους ο Luc Pagnon (113), γιος του αντιπροέδρου της Γαλλικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας (FFM), διαμαρτυρίες τις οποίες υποστήριξε και η Μισέλ Μουτόν, γνωστή οδηγός Rally. Η αφορμή για τις διαμαρτυρίες ήταν ότι οι διοργανωτές ζητούσαν από τους αναβάτες να ξεκινήσουν την Ειδική, της οποίας η αρχή ήταν κοινή με το τέλος της προηγούμενης ημέρας για περίπου 30km ενώ ήδη τερμάτιζαν 20 φορτηγά. Για όσους δε κατάλαβαν ζητούσαν από τις μοτοσικλέτες να κινηθούν αντίθετα με τα φορτηγά στους αμμόλοφους!
Αυτές οι διαμαρτυρίες ήταν ο «κρυμμένος» λόγος για την ποινή που έριξε τον Βασίλη στην τελευταία θέση της κατάταξης. Μάλιστα, εκτός από τις 6 ώρες οι κριτές του χρέωσαν χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ τρεις μέρες μετά, αφαιρώντας του έτσι το δικαίωμα ένστασης και ασκώντας του ψυχολογική πίεση, καθώς εάν δεν κατέβαλε τα χρήματα την επόμενη ημέρα αποκλειόταν από τον αγώνα.
Εν κατακλείδι, για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ακριβή πληροφόρηση των αναγνωστών σας θα παρακαλούσαμε να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή. Καταλαβαίνουμε ότι ένα ελληνικό περιοδικό μοτοσικλέτας δεν έχει επαρκείς πόρους για να χρηματοδοτήσει την αποστολή ανταποκριτή στο Dakar. Υπάρχουν ωστόσο αναρτημένα στο διαδίκτυο δελτία τύπου για την συμμετοχή του Βασίλη Ορφανού (www.vorfanos.gr (http://www.vorfanos.gr/)), υπάρχει επίσης η επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα (www.dakar.com (http://www.dakar.com/)). Επίσης έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία σας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο, το χώρο και τη φιλοξενί

kostas_366
13-04-2009, 18:09
:sm5::sm5::sm5::sm5: Στον Βασίλη.

riko46
13-04-2009, 19:43
http://200.82.126.10/expotrade/images/stories/prensa/dakar02.jpg


Μπράβο στον Ορφανό !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Arkas
13-04-2009, 19:53
'Ελληνας!

vtheo
13-04-2009, 20:41
Π Α Λ Ι Κ Α Ρ Ι ! ! !

Τιμή μας που είναι Έλληνας!

arisxios
13-04-2009, 20:55
Συγχαρητήρια στον Έλληνα Βασίλη Ορφανο!!!!!!!!!!!

skippybi
13-04-2009, 21:21
Διπλή νίκη πέτυχε ο Βασίλης Ορφανός!!!!!

gnik
14-04-2009, 13:53
Μπράβο Ορφανέ.Μας τιμάς !!!!!!!!!

EOD-K9
14-04-2009, 14:04
Συγχαρητήρια

:sm5::sm5::sm5::sm5::sm5:

SenseiG
14-04-2009, 16:50
:sm5::sm5::sm5:ΒΑΣΙΛΗ

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
14-04-2009, 19:17
Συγχαρητήρια


:sm5::sm5::sm5::sm5::sm5:



...και από μένα ....

vellos
16-04-2009, 20:03
και από μένα;)