PDA

View Full Version : Αναδιατύπωση του Μνημονίου με βρετανική "βούλα"


SenseiG
17-05-2011, 21:15
Ένας χρόνος έχει περάσει από την υπογραφή του "διαβόητου" Μνημονίου και τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να διασώσει ότι μπορεί και μάλιστα με βοήθεια εκ του εξωτερικού, καθώς αναζητά δικηγορική εταιρεία στο Λονδίνο ώστε να επαναδιατυπωθούν τα νομικά κείμενα του Μνημονίου.
http://static.fsport.gr/images/pap 2 170511.jpg


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για την αναδιατύπωση των διατάξεων της δανειακής σύμβασης, που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα, μετά τις αποφάσεις των δύο Συνόδων Κορυφής τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με τις οποίες επιμηκύνεται η αποπληρωμή του δανείου από την 'τρόικα' μέχρι το 2023 και το επιτόκιο μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα από 5,2% αρχικά στο 4,2%.

Να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία κινείται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με βάση σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο θα διερευνήσει ποιες νομικές εταιρίες μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες στο Δημόσιο “κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση του από 3/5/2010 μνημονίου συνεργασίας, καθώς και για την ενδεχόμενη διαπραγμάτευση, νομική επεξεργασία και κατάρτιση τροποποιητικής ή συμπληρωματικής σύμβασης της από 8/5/2010 δανειακής σύμβασης.”

Ειδικότερα θα αναζητηθεί νομική εταιρεία με έδρα στο Λονδίνο και εμπειρία στο αγγλικό και ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ειδική μνεία γίνεται στη δικηγορική εταιρία “Allen and Overy”, ως μία από τις πιθανότερες αναδόχους του έργου, με δεδομένο ότι διαθέτει την ανάλογη εμπειρία και είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες στη Βρετανία, αλλά και μία από τις έξι μεγαλύτερες σε διεθνές επίπεδο.

Από την εταιρία που θα αναλάβει το έργο, θα εξεταστούν οι όροι που θα περιέχουν οι νέες δανειακές συμβάσεις οι οποίες θα υπογραφούν από την Ελλάδα για την επιμήκυνση του δανείου των 80 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου.

Για την επιμήκυνση αυτή, υπάρχει ήδη η πρώτη απόφαση και η οριστική επικύρωση της απόφασης θα δοθεί στη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Το μεσημέρι στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής διέψευσε ότι η συγκεκριμένη αναζήτηση νομικού συμβούλου αφορά στην σύνταξη ενός νέου Μνημονίου, του λεγόμενου ‘Μνημόνιο-2’.

“Να μην προτρέχουμε. Δεν υπάρχει ‘Μνημόνιο-2’ και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει κάποιος που να το επεξεργάζεται νομικά”, ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.