PDA

View Full Version : Балкан експрес: Αλητευοντας στα Βαλκανια...


Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:49
Αφιερωμενο σε δυο υπεροχα ματακια που θα ηθελα να ηταν μαζι μου σε αυτο το ταξιδι και να εβλεπαν μαζι μου οτι ειδα...


Τα φωτα εχουν κλεισει απο ωρα.
Το μυαλο προσπαθει να αδειασει. Ματαιος κοπος. Αν ηταν τοσο ευκολο ρε μεγαλε δεν θα παιρναμε τους δρομους ολοι καθε τρεις και λιγο.
Στο πατωμα εχω ανοιχτους χαρτες, βιβλια, την κιθαρα, παρτιτουρες, δισκους, σημειωσεις, μπουκαλια: η "καυσιμη υλη" των φευγατων και των τρελων...

Παει καιρος τωρα που προσπαθω να ξεκινησω να γραφω για αυτο το ταξιδι στα Βαλκανια. Γραφω, σβηνω, ξαναγραφω και παλι στην αρχη μενω. Γιατι ομως; Δεν θα επρεπε να ειναι τοσο δυσκολο!
Στην τελικη τοσο εγω οσο και ο αδερφος Πανος εχουμε λιωσει απειρα λαστιχα αλωνιζοντας χωρες και χιλιομετρα, ομως και οι δυο συμφωνησαμε οτι αυτο το ταξιδι ειχε κατι το πολυ ξεχωριστο.

Ομολογω οτι αυτο το ταξιδι με δυσκολεψε. Οχι τοσο σωματικα οσο συναισθηματικα. Ζουμε μικρες ζωες μεσα σε μια γκριζα και επαναλαμβανομενη καθημερινοτητα, ρομποτακια μεσα σε ενα matrix και τελικα ξεχναμε τι θα πει ΖΩ.
Αυτο το ταξιδι ηταν ενα ξυπνημα για ολους μας, ενα γερο χαστουκι στον κοιμισμενο εαυτο μας που καθεται αποβλακωμενος μπροστα σε οθονες υπολογιστων και τηλεορασεων...
Καθε στροφη αληθινα ηταν και μια νεα εμπειρια, εικονες, τοπια, δρομοι, συναισθηματα, σκεψεις, αναπαντεχες εκπληξεις και ανθρωποι. Παντου ανθρωποι, αληθινοι, καθημερινοι, χιλιαδες ετη φωτος μακρυα απο τα ιλουστρασιον περιτυλιγματα των χλιδατων ταξιδιωτικων που συνηθως καναμε...
Ανθρωποι ζεστοι, χαμογελαστοι, περιεργοι να σε γνωρισουν...

Απο ενα σημειο και μετα οι εκπληξεις ηταν τοσες πολλες που ζουσαμε με ενα μονιμο ερωτημα στο μυαλο μας "τι θα συμβει τωρα;"
Οπου πηγαιναμε μας αντιμετωπιζαν σαν διασημοτητες, κατι που δεν εχω ξαναζησει και καποιες φορες με εκανε να νοιωθω αβολα... Μας βοηθουσαν, προσπαθουσαν με καθε τροπο να μας μιλησουν, μας χαιρετουσαν απ' οπου περνουσαμε και απειρα χαμογελα! Πολλα ζεστα χαμογελα!

Ας πιασουμε τα πραγματα απο την αρχη ομως και ισως βρουμε την ακρη τελικα...
Βαλτε ποτο να παιζει και το υπεροχο Come all you weary απο τους Thrice λοιπον και παμε....

"We’ve got a long way to go but we’ll travel as friends
The lights growing bright further on further in"

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:50
Μερα 0
Αθηνα - Λαρισα - Σερρες
630 km
http://farm4.static.flickr.com/3266/5711429356_9a8e7b79a0_b.jpg


Το ταξιδι αυτο ηταν στην ακρη του μυαλου μου εδω και χρονια. Παροτι ειχα γραψει αρκετα χιλιομετρα στην Ευρωπη, τα Βαλκανια παρεμεναν ενας αγνωστος προορισμος... Κουβεντες τριγυρω και η λογικη επεμεναν οτι ειναι επικινδυνες/δυσκολες χωρες με χαλια δρομους και περιεργους ανθρωπους, οπου το να σε ληστεψουν ειναι το λιγοτερο που θα μπορουσες να παθεις. Ομως εγω δεν φημιζομαι για την λογικη μου, οπως δεν φημιζομαι για το οτι ακουω αυτα που μου λενε οι αλλοι!
Κατι η αγαπη μου για την Βαλκανια κουλτουρα, κατι η περιεργεια μου, κατι η επιμονη μου να κοιταω τους φοβους μου στα ματια και να τους νικαω, και το ταξιδι αυτο ειχε ηδη αρχισει να παιρνει σαρκα και οστα. Παρα την πιεση της δουλειας ο χρονος ειχε βρεθει: οι μερες του Πασχα ηταν οτι επρεπε.
Ετσι αρχισε η παλια και αγαπημενη διαδικασια της οργανωσης του ταξιδιου... Χαρτες, ταξιδιωτικοι οδηγοι, κλεφτες ματιες σε ταξιδιωτικα φιλων και γνωστων και βεβαια η κλασσικη συνταγη: τραβαμε μια γραμμη στο χαρτη και αρχιζουμε: "α και αυτο ειναι ωραιο, κατσε να το βαλουμε μεσα στο δρομο μας/ναι αλλα και το αλλο ειναι καλο, βαλε και αυτο κλπ"

Ο κεντρικος σκοπος του ταξιδιου δεν ηταν να γραψουμε πολλα χιλιομετρα, αλλα να δουμε οσο γινοταν περισσοτερο χωρια, επαρχιακους δρομους και να γνωρισουμε το αληθινο προσωπο των Βαλκανιων: τους ανθρωπους και την καθημερινοτητα τους...
Θα ξεκινουσαμε απο Αθηνα για Σερρες και απο εκει θα περνουσαμε στη Βουλγαρια και θα βγαιναμε στον επαρχιακο για Σερβια και Nis. Απο εκει την επομενη μερα θα περνουσαμε ολη τη Σερβια προς τα δυτικα και θα μπαιναμε στη Βοσνια Ερζεγοβινη με προορισμο το Σαραγεβο. Μετα θα κατεβαιναμε την τρομερα γραφικη διαδρομη μεσα απο τα φαραγγια του Dormitor προς τα συνορα με Μαυροβουνιο και θα καταληγαμε στο εκπληκτικο Kotor. Και μετα η επιστροφη για Ελλαδα θα γινοταν μεσω Αλβανιας δινοντας μας μια ευκαιρια να δουμε και αυτη τη "τρομακτικη" για πολλους χωρα.

Το ταξιδι σχεδιαζα να το κανω μονος μου οπως κανω συνηθως αλλα αυτη τη φορα τα πραγματα θα ηταν πολυ διαφορετικα. Η αναπαντεχη γνωριμια μου με ενα γλυκυτατο παλικαρι τον Βαγγελη και το παθος που εδειχνε να εχει για τα ταξιδια με εκαναν να του προτεινω να ερθει μαζι μου! Ειναι σπανιο συναισθημα οταν μπορεις με κατι μικρο για εσενα να προκαλεις τοσο μεγαλη χαρα σε εναν ανθρωπο! Ο Βαγγελης ξετρελλαθηκε και απο εκει και περα ολο για το ταξιδι μου μιλουσε! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif Ειχε ξεχασει τα παντα! Δουλεια, σπιτι, ακομα και την κοπελα του! Το μονο που σκεφτοταν ηταν το ταξιδι αυτο!

Οι μερες περασαν, οι τελευταιες προετοιμασιες τελειωσαν και η μερα που θα ξεκινουσαμε ειχε φτασει. Την προηγουμενη μερα και κυριολεκτικα την τελευταια στιγμη ειχα ακομα μια προσθηκη στο ταξιδι: ο αδερφικος μου φιλος και εταιρος μοτοταξιδιωτης Πανος με ειχε ρωτησει αν θα μπορουσε να ερθει και εκεινος. Πως να του αρνιομουν;

Μεγαλη Πεμπτη λοιπον και το προγραμμα ειχε αναχωρηση μετα τη δουλεια για Σερρες. Κλασσικα Πεμπτη πρωι και τα πραγματα ηταν ακομα απλωμενα παντου και οι βαλιτσες ακομα αδειες!
Γρηγορο πακεταρισμα το πρωι και μετα βουρ για τη δουλεια. Ευτυχως η μερα ηταν ησυχη και ετσι καταφερα να φυγω νωρις το μεσημερι για να συνεχισω το μαζεμα. Μια ζωη τελευταια στιγμη με την ψυχη στο στομα ειμαι!

Κλασσικα στο ραντεβου τα McDonalds στην Εθνικη οδο τα παιδια ηταν ηδη στον 3 καφε οταν εφτασα -εχω μια καπως ιδιαιτερη σχεση με το χρονο, τι να κανουμε;
Τα χαμογελα στα προσωπα ολων ομως για το μεγαλο ταξιδι μπροστα μας δεν αφηναν κανενα περιθωριο στεναχωριας!

Ο Πανος...
http://farm4.static.flickr.com/3657/5710687029_110c28eaab_b.jpg



Ο Βαγγελης...
http://farm3.static.flickr.com/2597/5710687675_fc32135889_b.jpg



Η αφεντια μου...
http://farm3.static.flickr.com/2312/5711249142_8dbe94aba9_b.jpg



...ενω τα αλογα μας περιμενανε φορτωμενα και ανυπομονα να βγουν στο μακρυνο δρομο...
http://farm4.static.flickr.com/3610/5710686313_af4abfe3cd_b.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:51
Τα φιλαρακια ετοιμαζονταν...
http://farm4.static.flickr.com/3242/5711251318_384aaf8564_b.jpg



Η Αυρα μου ηδη ατενιζε τον οριζοντα....
http://farm3.static.flickr.com/2517/5710689073_a0a926c1ba_o.jpg



Περασμα του ποδιου πανω απο τη σελα, το κλειδι γυριζει στο διακοπτη, το χερι παταει τη μιζα...
Το ταξιδι ξεκιναει παλι....
http://farm3.static.flickr.com/2356/5711250370_1dc0ac1288_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:51
Η Εθνικη παραδοξως για ημερες Πασχα ηταν αδεια και ο καιρος ιδανικος. Τι καλυτερο να ζητουσε κανεις; Αν ενα ταξιδι κρινεται απο τους οιωνους ειχαμε ηδη τα καλυτερα σημαδια. Το ποσο καλα θα ηταν τελικα τα πραγματα δεν θα μπορουσαμε να το φανταστουμε ποτε...

Καβαλα στην μηχανη να ταξιδευεις με τον ηλιο να δυει στον οριζοντα....
http://farm3.static.flickr.com/2095/5710691409_22c768827b_b.jpg



Ολα ειναι δρομος....
http://farm4.static.flickr.com/3536/5711252656_956997da08_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:52
Ο προορισμος μας για σημερα ηταν οι Σερρες, οπου απλα θα διανυκτερευαμε στο γνωστο ξενοδοχειο Ελπιδα στο κεντρο της πολης.
Ομως πριν φτασουμε εκει θα καναμε μια σταση στη Λαρισα για να δω τον φιλο μου Τασο που ειχε ηδη προτεινει συναντηση αφου ημασταν στο δρομο του.

Τον βρηκαμε το βραδακι κατα τις 9 στην εισοδο της πολης να μας περιμενει υπομονετικα με το μαχιμο KLE του. Μιας που ο χρονος ηταν λιγο περιορισμενος και τα χιλιομετρα ακομα αρκετα καταληξαμε να τσιμπησουμε κατι σε ενα πολυ καλο σαντουιτσαδικο της πολης αφου ημασταν νηστικοι απο το πρωι.
http://farm3.static.flickr.com/2328/5710692921_cf8be9be25_b.jpg

Η κουβεντα με εναν παλιο φιλο ειναι παντα απολαυστικη και ο Τασος ειναι απο τα καλυτερα παιδια που θα μπορουσε να γνωρισει κανεις! Με ωραια παρεα και κουβεντουλα η ωρα περναει πολυ γρηγορα ομως και καποια στιγμη ηταν πλεον καιρος να αναχωρησουμε για τον προορισμο μας. Ο Τασος εβγαλε μερικες αναμνηστικες φωτογραφιες για να κανει ..."ζωντανη αναμεταδοση" για το φορουμ και αφου μας συνοδεψε στην εξοδο της πολης χαιρετηθηκαμε και βαλαμε ροτα για βορρα.

Στην εθνικη οδο το κρυο του Απριλιου δεν αστειευοταν και τα καινουργια θερμαινομενα grips της Αυρας μπηκαν σε λειτουργια με τον καλυτερο τροπο, ομως δεν μπορω να πω το ιδιο για τον ταλαιπωρο Βαγγελη που την ειχε ακουσει ασχημα πισω απο τα μικροσκοπικα fairings της GSXR της (οχι οτι τα αεριζομενα γαντια του βοηθουσαν την κατασταση).
Αυτο ηταν και το πιο βαρετο/κουραστικο κομματι του ταξιδιου τελικα. Μεγαλες ευθειες με κακο φωτισμο, με την κουραση και τον υπνο να καραδοκουν... Το γκαζι ανοιξε λιγο παραπανω ομως και συντομα ειχαμε φτασει στα διοδια των Μαλγαρων οπου η σταση για λιγο ξεμουδιασμα ηταν απαραιτητη...
http://farm3.static.flickr.com/2673/5710693637_bc2ba9f6fd_b.jpg


100 χιλιομετρα μας χωριζαν απο τον προορισμο μας και ετσι κανοντας μια τελευταια προσπαθεια συνεχισαμε για τις Σερρες κρατωντας εναν ικανοποιητικο ρυθμο. Φτασαμε στο ξενοδοχειο με ανακουφιση καθως η κουραση της ημερας εβγαινε ολη τωρα και συντομα αραζαμε στα δωματια μας! Ο υπνος που ακολουθει ενα μακρυνο ταξιδι ειναι ο καλυτερος υπνος του κοσμου....

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:53
Day 1
Σερρες (GR) - Blagoevgrad (B) - Surdulica - Nis (SRB)
416 km
http://farm4.static.flickr.com/3147/5711050033_911c2fe882_z.jpg


To πρωι ξημερωσε μια λαμπρη μερα και εμεις δεν βλεπαμε την ωρα να ξεκινησουμε. Το πραγματικο ταξιδι εδω αρχιζε!
Το προγραμμα για σημερα ελεγε οτι θα μπουμε Βουλγαρια και θα κινηθουμε στην εθνικη οδο για ενα μικρο κομματι μεχρι λιγο πριν τη Σοφια, οπου θα βγαιναμε στον επαρχιακο με κατευθυνση τα συνορα με τη Σερβια. Απο εκει θα περνουσαμε διπλα απο την πανεμορφη λιμνη της Klisura για να καταληξουμε τελικα το απογευμα στη Nis. Τα χιλιομετρα ηταν εσκεμμενα σχετικα λιγα για να εχουμε χρονο να απολαυσουμε την επαρχια των χωρων που θα διασχιζαμε. Ειπαμε: στοχος να δουμε τα μικρα και καθημερινα...


Χαζευα το ξενοδοχειο και δεν μπορουσα να μην σκεφτομαι πως αλλαζουν τα πραγματα τελικα... Καποτε πριν χρονια τετοια ξενοδοχεια με εβρισκαν με μια βαλιτσα στο χερι, με το αυτοκινητο της εταιριας να επισκεπτομαι τους κατα τοπους αντιπροσωπους της δουλειας ενω τωρα.... Οι μποτες μου και το αλογο μου οι καλυτεροι μου φιλοι, και το ταξιδι να ξεδιπλωνεται μπροστα μου παρεα με αγαπημενους φιλους...
http://farm4.static.flickr.com/3280/5711254828_37b3d8d99a_b.jpg



Καποτε εκει ηταν παρκαρισμενο το κουτι της δουλειας, ομως τωρα η Αυρα εστεκε θυμιζοντας μου τι και πως... Ενας αλλος Νικος, σε μια αλλη ζωη...
Για πες μου ματια μου.... Ποια ειναι αυτα που δινουν νοημα και ουσια σε αυτο που λες ζωη; Τι βαζει φωτια στα ονειρα σου;
http://farm4.static.flickr.com/3403/5710695199_4ce8aa386e_b.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:53
Ετοιμασαμε τις μηχανες και πηγαμε ακριβως διπλα απο το ξενοδοχειο στην κεντρικη πλατεια της πολης για ενα πρωινο καφεδακι και τα απαραιτητα Σερραικα γλυκισματα. Οι πρωινοι θαμωνες της καφετεριας χαζευαν την Αυρα (η μαλλον τα αυτοκολλητα στις βαλιτσες της) ενω εμεις απολαμβαναμε τον καφε και σχεδιαζαμε το προγραμμα της ημερας.
http://farm3.static.flickr.com/2134/5711257312_a8d5c72943_b.jpg



Παρασκευη πρωι και αντι να ειμαστε κολλημενοι σε καποια λεωφορο της μπαχαλουπολης ειχαμε ανοιχτους χαρτες και ειμασταν ετοιμοι για να ταξιδεψουμε σε αγνωστους προορισμους... Μαγεια! Με τετοιες σκεψεις η χαρα δεν μπορουσε να κρυφτει!
http://farm3.static.flickr.com/2247/5710695995_efe1a59dbc_o.jpg



Hταν ωρα να φευγουμε ομως. Πως γουσταρω να βλεπω τετοιες εικονες... Η ζωη πισω απο μια ζελατινα....
http://farm4.static.flickr.com/3565/5711258778_f2bba68d11_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3260/5710698743_8b7be1e04f_b.jpg



Αφησαμε πισω την πολη που θυμιζε εντονα κεντρο Θεσσαλονικης -καποιοι θα την ελεγαν ασχημη αλλα εγω εχοντας τοσες αναμνησεις απο τη Θεσσαλονικη ομολογω οτι εβρισκα αυτη την εικονα ομορφα γνωριμη...
http://farm3.static.flickr.com/2478/5711258068_43944ebbcd_b.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:54
Βαλαμε ροτα για τα συνορα του Προμαχωνα που πλεον ηταν μια ανασσα κοντα...
http://farm3.static.flickr.com/2618/5711260094_0bd27cfcdb_b.jpg



Οι οροσειρες διπλα στον ποταμο Στρυμωνα εφτιαχναν ενα μαγευτικο θεαμα...
http://farm3.static.flickr.com/2137/5711120059_de561e90ae_o.jpg




...και ετσι για αλλη μια φορα συνορα! Μονο που αυτη τη φορα ηταν λιγο διαφορετικα, καθως συνειδητοποιησα οτι δεν ειχα ποτε μεχρι τωρα περασει οδικως τα συνορα της Ελλαδας...
O Βαγγελης δεν κρατιοταν απο τη χαρα του! Ειναι αξεχαστο συναισθημα οταν περνας τα συνορα πρωτη φορα με τη μηχανη σου....
http://farm3.static.flickr.com/2587/5711261396_14dd809b27_o.jpg



Περασαμε τον σχετικο Ελληνικο ελεγχο διαβατηριων με ευκολια και κατευθυνθηκαμε για τη πλευρα των Βουλγαρων.
Σταση για την καθιερωμενη φωτ.... επ! Δεν εχω προλαβει καλα καλα να τραβηξω μια φωτογραφια και βλεπω ενα βλοσσυρο Βουλγαρο συνοριοφυλακα να μου κανει νοημα να παω κοντα. Ωωωωχ. Δεν ειναι καλο αυτο. Πλησιαζω και μου δειχνει τη καμερα με νοημα και μου λεει delete! delete! Του δειχνω τις φωτογραφιες και αφου σβηνουμε την επιμαχη φωτογραφια με αφηνει να φυγω.
Εδω δεν ειναι Ευρωπη φιλαρακι! Μαλλον θα πρεπει να ειμαι πιο προσεκτικος στη συνεχεια μιας που εδω τα συνορα ΕΙΝΑΙ συνορα και δεν αστειευονται...
Τουλαχιστον προλαβα να σωσω την προηγουμενη που ειχα βγαλει λιγο πιο πριν....
Republica Bulgaria!
http://farm4.static.flickr.com/3384/5710701389_259463b15a_b.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:55
Τα συνορα χωρων ειναι παραξενα μερη. Εδω βρισκει κανεις 2 πραγματα σε αφθονια: σεξ και τζογο, και το υπερκιτς καζινο που μας υποδεχοταν δεν θα μπορουσε παρα να υπογραμμιζει αυτο το πραγμα...
Αναρωτιεμαι ποσοι βορειοελλαδιτες εχουν φαει ολοκληρες περιουσιες εδω....
http://farm4.static.flickr.com/3471/5710702379_25b88f80ac_o.jpg



Το διψασμενο Suzuki του Βαγγελη ζητουσε απο ωρα ανεφοδιασμο οποτε ευκαιρια για σταση στο πρωτο βενζιναδικο που βρηκαμε μπροστα μας.
http://farm3.static.flickr.com/2289/5711263912_d4fa545c8d_o.jpg



Η φυση γυρω πανεμορφη αλλα η φτωχια ηταν εμφανης παντου...
http://farm4.static.flickr.com/3307/5710703881_734cc978bf_o.jpg



You're not in Kansas anymore...
(και ναι αυτα ειναι λιτρα, και οχι ΔΕΝ ηταν για το GSXR!)
http://farm3.static.flickr.com/2625/5710705405_035d1a895a_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:56
Ο δρομος απο τα συνορα προς τη Βουλγαρια ηταν ομολογουμενως πολυ καλος.
http://farm3.static.flickr.com/2207/5710707665_b481e651d9_o.jpg



Βεβαια οταν ειχα δει στο χαρτη εθνικη οδο τη φανταζομουν καπως αλλιως αλλα αφου μας περνουσε απο ενα σωρο γραφικα μερη και χωριουδακια γιατι να παραπονεθω; Ηταν αυτο ακριβως που ηθελα!
http://farm4.static.flickr.com/3380/5711268870_4435b5b331_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2028/5710706899_5df92e413a_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3035/5711271188_ce33654828_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:57
Απο εδω ομως και περα η διαδρομη πραγματικα εγινε υπεροχη αφου περνουσε αναμεσα σε βουνα και πηγαινε παραλληλα με μικρους ποταμους κατω απο τις φυλλωσιες δεντρων, ενω η ανοιξιατικη φυση συμπληρωνε την εικονα με μοναδικο τροπο...
http://farm3.static.flickr.com/2636/5711272220_c2808255f8_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3215/5711276816_edf89e04cb_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3547/5710718929_9f83bb99c7_o.jpg



Και αν εκρινα απο τις μηχανες που συναντουσαμε στο δρομο μας μαλλον ειχαμε βρει ενα απο τα "καλα" κομματια δρομου...
Θετικη εντυπωση: Ολοι με πληρη εξοπλισμο και ολοι χαιρετουσαν! Η αδερφοσυνη των μηχανοβιων....
http://farm3.static.flickr.com/2560/5711274852_0ee071d8c7_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2760/5711275840_4675af912c_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3261/5711273988_5956e37a74_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:58
Η πανεμορφη αυτη διαδρομη μας εβαζε στο κλιμα των Βαλκανιων με τον καλυτερο τροπο! Ομως καπου εδω επρεπε να αφησουμε την εθνικη οδο για να παρουμε τους επαρχιακους για τα συνορα.
Η σταση για ανεφοδιασμο ολων μας ηταν απαραιτητη μιας και δεν ξεραμε τι/αν θα βρουμε βενζιναδικα μεχρι τα συνορα αλλα και για ξεμουδιασμα και τα σχετικα τηλεφωνα/μηνυματα στους δικους μας που ειχαμε πισω... Ενα γλυκο μηνυμα στο κινητο μου χαρισε ενα τεραστιο χαμογελο και συμπληρωνε ιδανικα την τελεια μεχρι στιγμης μερα! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/smile.gif Οτι καλυτερο για τη συνεχεια!
Απο εδω και περα ηταν αλλος θεος...

http://farm4.static.flickr.com/3550/5711281360_da6a2edaaf_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:58
Οι πρωτες εντυπωσεις ηταν ακρως θετικες για ολους μας. Ο Βαγγελης δε επλεε σε πελαγη ευτυχιας και φαινοταν!
Τελικα και το να ταξιδευεις με λιγα και αγαπημενα φιλαρακια εχει την ομορφια του... Αφου ποτισαμε τα αλογα και τσιμπησαμε ενα κλασσικο πρωινο του δρομου (πατατακια και νερο για μενα, κρουασαν και καθε ειδους γλυκο για τους αλλους) καβαλησαμε για τα συνορα. Η χαρα του να ξεκινας για αγνωστους προορισμους!

Ο δρομος και τα τοπια ηταν πλεον εμφανως αλλαγμενα. Μεγαλες ευθειες μεχρι εκει που εβλεπε το ματι, πεδιαδες και πολλα μικρα χωριουδακια...
http://farm4.static.flickr.com/3438/5711282116_e31ef273fc_b.jpg



Αριστερα και δεξια εβλεπα ερειπωμενα σπιτια που ομως μαρτυρουσαν δοξες του παρελθοντος... Η φτωχια ηταν εμφανης σε σχεση με αυτο που ξερουμε ως Ευρωπη... Μια πικρα και ενα ####το με επιανε μπροστα σε τετοιες εικονες...
http://farm3.static.flickr.com/2509/5710722607_0bda72bd73_o.jpg



Παρα τα οσα ειχα ακουσει για τους αθλιους δρομους της Βουλγαριας ομολογω οτι δεν ηταν σε τοσο ασχημη κατασταση, ειδικα οταν εκανα τη συγκριση με κατι Ελληνικους "δρομους" σε αντιστοιχα χωριουδακια...
http://farm3.static.flickr.com/2043/5710723365_ba8ca5f47f_b.jpg



Οι εναλλαγες της φυσης γεμιζαν τα ματια μας με εικονες... Απο τις πεδιαδες στα βουνα και παλι κατω, απο τα αποψιλωμενα εδαφη στις καταπρασινες πλαγιες των βουνων, ενας αεναος χορος εικονων και συναισθηματων...
http://farm3.static.flickr.com/2455/5710724047_da4be44d6e_b.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:59
Συντομα φτασαμε στο Tran, την τελευταια κωμοπολη πριν τα συνορα και αμεσως οι μικρες πινελιες τραβουσαν την προσοχη μας....
http://farm3.static.flickr.com/2427/5710724693_d4d9b37613_o.jpg



Καθημερινες εικονες...
http://farm4.static.flickr.com/3520/5711286062_3a0099a9b5_o.jpg



Η κεντρικη πλατεια της πολης ηταν περιποιημενη και καθαρη, δινοντας μια εξαιρετικη εντυπωση στον επισκεπτη...
Πλακοστρωτα, μεγαλα πεζοδρομια, συντριβανια, πρασινο... Μια πολυ ομορφη εικονα -ομολογω οτι δεν περιμενα τη Βουλγαρια να ειναι ετσι μεχρι στιγμης, και η εκπληξη ηταν πολυ ευχαριστη...
http://farm4.static.flickr.com/3406/5711286962_f822898d03_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3441/5710727843_7205a6b003_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3451/5711287746_2fee005016_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 15:59
Μιας που δεν ειχαμε πιεση χρονου αποφασισαμε να κανουμε μια σταση εδω για ενα καφεδακι. Τι πιο ωραιο να ταξιδευεις χαλαρα και χωρις πιεση;
http://farm3.static.flickr.com/2087/5710730279_e93c3a2a98_o.jpg



Εδω βρηκαμε μια παραδοσιακη ταβερνα με μια μικρη αυλη μπροστα. Οτι επρεπε!
Αραξαμε τις μηχανες εξω απο το μαγαζι (με τον λιγομιλητο αλλα ευγενικο υπευθυνο να επιμενει να τις ανεβασουμε στο πεζοδρομιο για καλυτερα)...
http://farm3.static.flickr.com/2208/5710728539_d33bed063c_o.jpg



Ακριβως διπλα ηταν μια ....μεξικανικη χασιεντα;! Στην Βουλγαρια;!;
http://farm4.static.flickr.com/3582/5710729383_046cf73608_o.jpg



Μιας που τα Βουλγαρικα μας ηταν οσο καλα και τα Ελληνικα της σερβιτορας αποφασισαμε να λυσουμε το προβλημα της παραγγελιας με τον πιο απλο τροπο. 3 δακτυλα ανοικτα και η λεξη "καβα" εφτανε για να καταλαβει τι θελαμε!
Μονο που σε αυτες τις χωρες οταν λενε καφε εννοουν εσπρεσακι -το να πεις οτι θες διπλο φρεντο καπουτσινο μακιατο θα ηταν καπως δυσκολο φανταζομαι, οπως θα ηταν τα βλεμματα που θα εισεπραττες μετα απο τους θαμωνες! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif
Κατσαμε στην αυλη της Μπαρμπι και εγω χαζευα το κοσμο γυρω μας. Μεσημερακι και γυρω πολλες οικογενειες με τα παιδια τους να τρωνε ολοι μαζι χαρουμενοι που μοιραζονται κοινες στιγμες... Μηπως εμεις στις μεγαλουπολεις εχουμε χασει αυτη την απλοτητα και τη χαρα των μικρων στιγμων;
http://farm3.static.flickr.com/2197/5711291722_b6596202ba_o.jpg

Το ενα εσπρεσσο προφανως δεν θα μας εκανε τιποτα, οποτε μετα και τη δευτερη γυρα ειμασταν ετοιμοι να αναχωρησουμε. Κοστος για 6 εσπρεσσο; 1 λεβα, η αλλιως ...μισο ευρω!

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:00
Eξω απο το μαγαζι ειχα απο πριν εντοπισει μια πινακιδα που ελεγε "προς Φαραγγι Erma" και ετσι αποφασισαμε να παμε να ριξουμε μια ματια.
Ο ποταμος Erma που περναει μεσα απο την πολη εχει σχηματισει ενα περιφημο φαραγγι γνωστο ως Transko Zhdrelo...
http://farm4.static.flickr.com/3605/5710733359_029d4ef9ff_o.jpg




...ενα μερος που οπως φαινοταν ηταν πολυ δημοφιλες στους γυρω ντοπιους για πικνικ και πεζοπορια, αλλα και αγαπημενος προορισμος πολλων μοτοσυκλετιστων αν εκρινα απο το πληθως μηχανων που περνουσαν απο εκει..
http://farm3.static.flickr.com/2157/5711292994_8f7302429c_o.jpg




Ισως οχι αδικα οταν οι γυρω δρομοι ειναι καπως ετσι ε;
http://farm4.static.flickr.com/3245/5710734233_20e7baea44_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:01
Τα συνορα πλεον ηταν ζητημα λιγων χιλιομετρων, οταν ειδα ενα μεγαλο εγκατελλειμενο κτηριο, θλιβερο απομειναρι της Σοβιετικης εποχης, που ομως δεν θα μπορουσα να μην σταματησω για λιγο για να χαζεψω... Ποσες ευκαιριες εχει κανεις να κανει ενα ταξιδι στο χρονο πισω απο το σιδηρουν παραπετασμα;
Δεν εχω ιδεα τι ηταν αυτο το μερος... Ισως εργοστασιο κατασκευης πολεμικου υλικου;
http://farm4.static.flickr.com/3655/5710735055_ae5cdd5f8d_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3619/5711301334_2fbf583cdd_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3094/5710738795_cabed3f994_z.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3614/5710737455_0554c579e5_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2803/5711299846_0f249edfc5_o.jpg




Εκει μας περιμενε μια πολυ ομορφη εκπληξη ομως! Μια απο τις πολλες που θα βρισκαμε μπροστα μας σε αυτο το ταξιδι...
http://farm3.static.flickr.com/2130/5710735781_ddd5c9f4d9_o.jpg




Πλησιασα στα καγκελα και το αλογο γυρισε και ηρθε προς το μερος μου... Δεν εχω πολλες σχεσεις με αλογα γενικα αλλα μου εκανε εντυπωση που ηταν τοσο φιλικο... Ηρθε μπροστα μου και το χαιδεψα ησυχα...
Μια υπεροχη απεριγραπτη στιγμη... Ποση ομορφια μπορει να κρυβεται αναμεσα στα χαλασματα...
Σκεφτηκα ποσο σου αρεσουν τα ζωακια ματια μου και ποσο θα χαμογελουσες με αυτη την εικονα αν ησουν εδω...
http://farm3.static.flickr.com/2112/5710736583_3754ea45f9_o.jpg




Καθως φευγαμε μας κοιτουσε με παραπονο και ηθελα τοσο πολυ να εβρισκα τροπο να το ελευθερωνα αλλα ελπιζα οτι ο επιστατης που εκοβε βολτες στο βαθος θα το φροντιζε...
http://farm3.static.flickr.com/2012/5710738033_0abaa09a28_o.jpg




To δικο μου ομως αλογο ηταν ελευθερο και με περιμενε υπομονετικα να συνεχισουμε το δρομο μας...
http://farm4.static.flickr.com/3283/5711300590_fe0ee09887_o.jpg

Eftixis
24-05-2011, 16:01
φιλαράκι μας τρελαίνεις πάλι με τις ομορφιές, σου κάτσε να ξεκουραστούμε λιγάκι και μετά θα σε ρουφήξω μονορούφι ....

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:01
Σοβιετικου τυπου μνημεια για τους πεσοντες στον πολεμο και εγκαταλειψη. Εδω τα συνορα εχουν αλλο νοημα...
http://farm4.static.flickr.com/3430/5711301914_cb5b968512_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2566/5711302684_729c3c03eb_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3440/5710743491_c82b61a5bc_o.jpg



Και τελικα συνορα... Η Σερβια μας περιμενει να την ανακαλυψουμε!
http://farm4.static.flickr.com/3499/5710744489_0825f7da80_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:02
Σε αυτες τις χωρες τα συνορα δεν αστειευονται. Ενα βλοσσυρο παλικαρακι μας εκανε νοημα να παμε στο φυλακιο και να σβησουμε. Μας ζητησε ολα τα χαρτια μας και οταν λεω ολα εννοω τα παντα! Ακομα και την αδεια κυκλοφοριας της μηχανης. Βεβαια το ποσο αγαπουν τους Ελληνες ηταν εμφανες ηδη, καθως το παλικαρι φαινοταν οτι εκανε προσπαθεια να παραμεινει σοβαρος και να μην σκασει ενα μεγαλο χαμογελο καθως μας μιλουσε για τις διακοπες που ειχε παει πριν καιρο στη Βορεια Ελλαδα. http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/smile.gif

Διπλα μας οικογενειες περνουσαν τα συνορα πεζοι και περιμεναν υπομονετικα εξω απο τα γκισε για να εξυπηρετηθουν. Σκεφτομουν ποσο δυσκολη θα ηταν η ζωη για τους μεταναστες πριν μερικες δεκαετιες οταν ολες αυτες οι περιοχες ηταν υπο το σιδηρουν παραπετασμα...
Εμεις εχοντας ολα τα προβλεπομενα εγγραφα δεν θα αντιμετωπιζαμε περαιτερω δυσκολιες -τα χαρτια δωθηκαν πισω και πηγαμε λιγο παρακατω να τακτοποιηθουμε για να μην ενοχλουμε την υπολοιπη κινηση. Εκει η BMW του Πανου κινησε την περιεργεια των τοπικων αρχων που βγηκαν απο το παρακειμενο τμημα για να την περιεργαστουν με μεγαλα χαμογελα. Παροτι δεν μιλουσαμε κοινη γλωσσα, η χαρα και ευγενεια τους ηταν αρκετη για να συνεννοηθουμε μια χαρα!

Αρχιζε να μου αρεσει αυτη η χωρα πολυ τελικα! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/smile.gif
Το τοπιο ηταν παρομοιο με της Βουλγαριας που ειχαμε αφησει πισω αλλα οι δρομοι μαρτυρουσαν την καλυτερη κατασταση της χωρας αυτης...
http://farm4.static.flickr.com/3517/5710745239_8e0e4f097d_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:02
Βεβαια απο τα χωριουδακια οπου περνουσαμε παντου εβλεπα το παρελθον να στεκεται βουβος μαρτυρας εποχων δυσκολων που τωρα ειχαν περασει πλεον...
http://farm4.static.flickr.com/3339/5711305800_380c8c3769_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3041/5711306658_e9acc9ca02_o.jpg



Ο δρομος απο εδω και περα προς την Klisura εγινε πραγματικα απολαυστικος! Οδοστρωμα αψογο, εξαιρετικη χαραξη και ανελεητο στροφιλικι που σε εκανε να μην ξερεις τι να κανεις: να δεις τα υπεροχα τοπια γυρω η να ξυσεις τις βαλιτσες; Προφανως απο αυτο το κομματι πολλες φωτογραφιες δεν θα μπορουσαν να υπαρξουν αλλα παρτε μια ιδεα...
http://farm4.static.flickr.com/3193/5711307358_7b60e25112_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3114/5711310920_7354b102d7_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:03
Η διαδρομη θα μας εβγαζε πανω απο το βουνο στην Klisura για να δουμε την λιμνη Vlasina, την μεγαλυτερη τεχνητη λιμνη της Σερβιας, με συνολικη εκταση 16 τετραγωνικων χιλιομετρων.
Η λιμνη δημιουργηθηκε το 1947–51 με την κατασκευη ενος φραγματος στη βορειοδυτικη πλευρα της λιμνης, ενω λιγο αργοτερα δημιουργηθηκε και ενα υδροηλεκτρικο εργοστασιο παραγωγης ρευματος στην ιδια περιοχη.
http://farm4.static.flickr.com/3269/5710748291_f801541065_o.jpg


Υπαρχουν δυο μονιμα νησια στη λιμνη, κοντα στην ανατολικη ακτη της: το Dugi del και το Stratorija.
Περα απο αυτα ομως, ενα απο τα πιο διασημα χαρακτηριστικα της λιμνης ειναι τα ...επιπλεοντα νησια, που δημιουργουνται οταν το νερο αποσπα μεγαλα κομματια ελωδους εδαφους απο τις ακτες, παχους απο μισο εως δυο μετρα.
Αυτα τα νησακια παρασυρονται απο τον ανεμο και επιπλεουν απο τη μια ακρη της λιμνης στην αλλη μεταφεροντας χλωριδα και πανιδα, ενω λειτουργουν και ως φυσικα καταφυγια για τα ψαρια της λιμνης. Το μεγαλυτερο απο αυτα τα νησακια γνωστο στους ντοπιους ως ...Moby Dick (!) εχει μεγεθος 8 εκταριων και συνηθως ειναι αγκυροβολημενο στις οχθες της λιμνης.
http://farm3.static.flickr.com/2220/5710748889_9422e336e5_o.jpg


Η θεα απο εκει ψηλα ηταν απλα μαγευτικη....
http://farm3.static.flickr.com/2333/5711309276_3408c22395_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:03
Κατηφορισαμε το δρομο προς της Surdulica που τελικα θα μας εβγαζε στη Nis και η διαδρομη γινοταν ολοενα και πιο ομορφη...
Υπεροχη βαλκανικη αρχιτεκτονικη...
http://farm3.static.flickr.com/2381/5711310034_d0bd33f1ac_o.jpg



...που συναγωνιζονταν με τα απεριγραπτα τοπια!
http://farm4.static.flickr.com/3388/5710752377_c989c42819_o.jpg



Να και το υδροηλεκτρικο εργοστασιο...
http://farm3.static.flickr.com/2750/5710751799_6a04cb0338_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:04
Οταν ο δρομος ειναι ΤΟΣΟ απολαυστικος τα χιλιομετρα φευγουν χωρις να το καταλαβεις...
Αν υπαρχει παραδεισος για ενα μηχανοβιο καπως ετσι θα δειχνει!
http://farm4.static.flickr.com/3387/5711313062_ba66593719_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3139/5711313658_5d5436143a_o.jpg



...και ετσι συντομα βρεθηκαμε στη μικρη πολη Surdulica.
Δρομοι τακτοποιημενοι και καθαροι, μεγαλα παρκα αριστερα και δεξια, και πολυς νεαροκοσμος...
Βλεπετε κανενα σκουπιδακι κατω;
http://farm4.static.flickr.com/3489/5710754541_79b6ef9907_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3068/5711315134_e2508c0757_o.jpg



Πραγματικα πολυ ομορφη πολη, με πολυ ομορφο κοσμο... Για αλλη μια φορα ξεκινησα τις συγκρισεις με το χαλι μας και με επιασαν τα νευρα μου... Τι εικονες!
http://farm4.static.flickr.com/3008/5710757357_935f5974c7_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3501/5711316670_a18d48d788_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:05
Απο εκει συνεχισαμε τη πορεια μας στους ιδιους χαλια δρομους...
Που ειμαστε ειπαμε ρε παιδια; Σε μια φτωχη βαλκανικη χωρα ε; Χμμμ....
http://farm4.static.flickr.com/3171/5710758151_1b45c2b349_o.jpg


..για να καταληξουμε στην εθνικη οδο που θα μας οδηγουσε στo προορισμο της μερας, τη Nis.
Ο Πανος περιμενει ετοιμος να ξεμουδιασει λιγο τη Γερμανιδα του...
Το δεξι γκριπ ανοιγει...
http://farm3.static.flickr.com/2504/5711319444_800b5bd8c6_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:05
Niš

Η διαδρομη στην εθνικη οδο εφυγε πολυ γρηγορα. Μετα απο τοσα χιλιομετρα σε επαρχιακες διαδρομες ηταν ανακουφιση να μπορουμε να ξεμουδιασουμε λιγο τους εαυτους μας και τις μηχανες ανοιγοντας το γκαζι λιγο παραπανω.

Συντομα φτασαμε στη πολη και το GPS μας οδηγουσε στην πρωτη επιλογη για διανυκτερευση: το Hostel Nis (http://www.hostelnis.rs/). Πολλοι θα ξερετε οτι εχω μια αντιπαθεια στα απροσωπα, κυριλε ξενοδοχεια. Αν δεν μεινω σε σκηνη προτιμω να μεινω σε καποιο ξενωνα (hostel). Οι λογοι πολλοι. Περαν του οτι ειναι συνηθως πολυ οικονομικοι (βασικο!), ειναι καλαισθητοι, καθαροι και το κυριοτερο σε φερνουν σε επαφη με νεαρα ατομα που επισης ταξιδευουν ανα τον κοσμο.
Εχω πολλα περισσοτερα κοινα με το παλικαρακι με το σακιδιο στη πλατη που ταξιδευει με καθε μεσο απο χωρα σε χωρα παρα με τον πουκαμισατο γιαπη που τρωει το πρωινο του στη σαλα του 5αστρου ξενοδοχειου μιλωντας στο κινητο του για μπιζνες.

Συνηθως ακολουθω τις προτασεις του Lonely Planet και μεχρι στιγμης δεν εχω χασει. Ολες οι προτασεις τους ειναι εξαιρετικες οποτε οταν ελεγε οτι το Hostel Nis ειναι το καλυτερο της πολης και ενα απο τα καλυτερα στα Βαλκανια δεν ειχα λογο να μην το εμπιστευτω.

Με τη βοηθεια του πλοηγου συντομα βρεθηκαμε ακριβως εξω απο τον ξενωνα. Ηταν ενα ομορφο και σχετικα μοντερνο τριοροφο σπιτι με κηπο μπροστα που χρησιμευε και ως παρκινγκ. Ανεβηκα και ρωτησα για ενα τρικλινο, αλλα μιας που δεν υπηρχε κατι τετοιο, το παιδι μας προσφερε ενα τετρακλινο στα ιδια λεφτα! Ποσα; 40 ευρω στο συνολο!

Βαλαμε τις μηχανες στο παρκινγκ του ξενωνα και ανεβασαμε τα πραγματα επανω. Βγαλαμε με ανακουφιση τις κορντουρες και τον εξοπλισμο της μηχανης και γιναμε παλι "ανθρωποι". Οσοι ταξιδευετε πολυ ειμαι σιγουρος οτι το ξερετε αυτο το συναισθημα...

Το φιλικοτατο παιδι στη ρεσεψιον μας εδωσε εναν οδηγο της πολης και μας προτεινε που να παμε για φαγητο, ποτο κλπ. Ετσι βγηκαμε εξω για μια βολτα -καιρος να εξερευνησουμε την ομορφη Nis!

Ο ξενωνας ηταν ακριβως στη καρδια της πολης, πισω απο τον ποταμο Nisava, οποτε ξεκινησαμε απο το καλυτερο σημειο τη βολτα μας...
http://farm4.static.flickr.com/3195/5711320242_44c7575189_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:06
Η Nis ειναι η μεγαλυτερη πολη στην νοτια Σερβια και η τριτη μεγαλυτερη στη χωρα, μετα το Βελιγραδι και το Novi Sad. Eχει κατι περισσοτερο απο 250,000 κατοικους και αλλους 30,000 φοιτητες στο πανεπιστημιο της πολης.
Ειναι μια απο τις παλιοτερες πολεις στα Βαλκανια και απο την αρχαιοτητα ηταν ενα σημαντικο σταυροδρομι μεταξυ της Ανατολης και της Δυσης.
http://farm3.static.flickr.com/2341/5710762033_fa807b970a_o.jpg



Εκει διπλα συναντησαμε και το Φρουριο της Nis, μια οχυρωματικη κατασκευη απο την εποχη της Τουρκοκρατιας το 18ο αιωνα.
Η Nis υπεκυψε στο Τουρκικο ζυγο το 1448 και παρεμεινε υπο κατοχη για 245 χρονια. Σε αυτη τη περιοδο η πολη ηταν μια απο τις βασικες εδρες του Τουρκικου στρατου και της διοικησης.
Το Φρουριο που χτιστηκε αυτη την περιοδο και ακομα και σημερα θεωρειται ευρεως ως ενα απο τα πιο ομορφα και καλοδιατηρημενα μνημεια του ειδους στα Βαλκανια.
Το Φρουριο εχει σχημα οκταγωνικο με 8 ταρατσες και 4 θηριωδεις πυλες, ενω εκτεινεται σε μια περιοχη 22 εκταριων.
Στην περιμετρο του το Φρουριο ειχε μια μεγαλη ταφρο, ενα μερος της οποιας διατηρειται ακομα και σημερα.
Ειναι αξιοσημειωτο οτι με μια ανακατασκευη των πυλων, το Φρουριο θα γινοταν ξανα αρχιτεκτονικα και λειτουργικα ενα εντελως κλειστο αμυντικο συστημα.
http://farm4.static.flickr.com/3196/5710762853_572d26bf41_o.jpg



Πανω απο το ποταμο περνουσαν πολλες γεφυρες προσφεροντας ενα υπεροχο θεαμα ειδικα τωρα που βραδιαζε...
http://farm3.static.flickr.com/2055/5710763499_d198622a1d_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:06
Μετα τη γεφυρα συναντησαμε την κεντρικη πλατεια με το τεραστιο ξενοδοχειο Ambasador να παραμενει ως ενα μαλλον ακομψο απομειναρι της σοβιετικης αισθητικης. Αν εκρινα απο το πληθος κοσμου που βρισκοταν εδω, αυτο μαλλον ηταν το κατεξοχην σημειο συναντησης φιλων και ζευγαριων της πολης...
http://farm4.static.flickr.com/3569/5710764147_02f733e266_o.jpg



Απο εδω ξεκινουσε ενας μεγαλος πεζοδρομος οπου ηταν συγκεντρωμενη ολη η ζωη της πολης. Ομορφες καφετεριες στη σειρα...
http://farm4.static.flickr.com/3306/5710764895_c0ce8cc3c1_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3525/5710767779_b1b4b2a57b_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:07
..εμπορικα μαγαζια αριστερα και δεξια, μεταξυ των οποιων πολλες Ελληνικες τραπεζες...
http://farm4.static.flickr.com/3196/5711325494_817eb6b7d6_o.jpg



...εστιατορια για ολα τα γουστα...
Πως λεγεται ο Γυρος στα Σερβικα;
http://farm3.static.flickr.com/2586/5711326266_f754210698_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3321/5710766997_9a9c0608fc_o.jpg



και κοσμος... Πολυς κοσμος εξω να κανει βολτες και να απολαμβανει το ζεστο βραδακι. Ομορφα... http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/cool.gif
http://farm4.static.flickr.com/3424/5711328648_d11b6e723e_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:07
Και μιας και λεμε κοσμο, εχω να πω ενα πραγμα: μην πατε ΠΟΤΕ σε αυτη τη πολη με το εταιρο ημισι αν δεν θελετε να χωρισετε, η στην καλυτερη να φατε παντοφλα επικων διαστασεων! Οι γυναικες εδω απλα ηταν αδιανοητα εντυπωσιακες: πανυψηλες (μιλαμε για 1.80 και ΠΑΝΩ), ντυμενες στην τριχα, και με θυλικοτητα που θα εκανε την Monika Belucci να κλαιει σε μια γωνια απαρηγορητη... Δικαιολογουσαν ανετα το χαρακτηρισμο των Σερβων ως των πιο ομορφων γυναικων του κοσμου... Νομιζω οτι τα αλλα παιδια μπορουν να πουν περισσοτερα επι του θεματος...


Στη βολτα μας βρηκαμε και το αγαλμα του Stevan Sremac, ενος διασημου Σερβου συγγραφεα του 19ου αιωνα που εγραψε για τη ζωη στην παλια Nis.
Eκει ηταν και κατι μπεκρουλιακες αλλα μη δινετε σημασια! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif
http://farm3.static.flickr.com/2062/5711329690_f1019a8c38_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2580/5711330650_67a55890c7_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:08
Στο δρομο για το εστιατοριο που μας προτεινε ο φιλος μας απο τον ξενωνα βρεθηκαμε παλι στο Φρουριο οποτε μια γρηγορη ματια ηταν επιβεβλημενη.
Εσωτερικα ηταν πολυ μεγαλο -στην ουσια ενα ατελειωτο παρκο με δρομακια που εφευγαν προς ολες τις κατευθυνσεις. Αυριο θα το βλεπαμε καλυτερα...
http://farm4.static.flickr.com/3456/5711331430_9aabcb9837_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3365/5710772085_c88b0b803c_o.jpg




Με τα στομαχια να χορευουν κλακετες, το αξιοθεατο που θελαμε να δουμε αυτη τη στιγμη ηταν η τοπικη Σερβικη κουζινα!
Το εστιατοριο που μας προτεινε ο φιλος μας στον ξενωνα ηταν ακριβως πανω στον ποταμο, με φοβερη θεα εξω, πολυ προσεγμενο διακοσμο και αψογο σερβις. http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/_thumbsup.gif
http://farm3.static.flickr.com/2465/5711332964_b573fb1524_b.jpg



Το μεγαλυτερο ομως ατου ηταν τα φαγητα... Οι μεριδες ηταν απλα τερατωδεις, και οι γευσεις μοναδικες! Μια φωτογραφια, χιλιες λεξεις!
http://farm3.static.flickr.com/2578/5710773477_d2a2a67de8_b.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:08
Αφου περασαμε τις επομενες δυο ωρες βουλωνοντας τις αρτηριες μας με την τοπικη πανιδα, φυγαμε απο το εστιατοριο με κατι χαμογελα τεραστια!
Αυτη η πολη ειχε μια πολυ ομορφη χροια και ολοι την ειχαμε ηδη λατρεψει -πραγματικα δεν θελαμε να τελειωσουμε τη βραδια ακομα!
Ετσι και μιας και η ωρα ηταν ακομα σχετικα νωρις (ειδικα για Ελληνες) τα παιδια προτειναν να παμε σε καποιο μαγαζι για ενα ποτακι. Παροτι αυτο δεν ειναι κατι που συνηθιζω να κανω στα ταξιδια μου, δεν ηθελα να τους χαλασω το χατηρι οποτε φυγαμε!


Κατευθυνση λοιπον ξανα για τον πεζοδρομο -ειχαμε αρχισει να γινομαστε πλεον εξπερ στην πολη- οπου καταληξαμε σε ενα κυριλε μπαρακι (εγω θα προτιμουσα κανενα ροκαδικο αλλα αντε βρες το τωρα...), το οποιο ομολογουμενως ομως ηταν πολυ φροντισμενο και με πολυ ομορφο κοσμο.

- Ρε παιδια ολοι μεσα ειναι ντυμενοι στην τριχα. Εμεις ειμαστε σαν τους λετσους, αξυριστοι με τζιν και αθλητικα. Θα φαμε πορτα.
- Παμε λεμεεεεε ειπαν με μια φωνη εχοντας lockαρει ηδη στους ...στοχους εντος του μαγαζιου! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Μιας που ημουν ο μονος που μιλουσε αγγλικα, πηγα στη κοπελια στην πορτα για να συνεννοηθω. Χαμογελασα και ειπα, γεια, ειμαστε για ενα ποτακι.
Χαμογελασε γλυκα και μου ειπε: Ξερετε το μαγαζι ειναι γεματο...
(ωπα, να η πορτα που λεγαμε)
...αλλα αν θελετε μπορειτε να κατσετε στη μπαρα για ενα ποτο και αμα αδειασει καποιο τραπεζι μετακινειστε.

Στο ακουσμα των μαγικων λεξεων "μπαρα" και "ποτο" ημασταν ηδη μεσα και αραζαμε! Τραπεζι; Τι να το κανουμε; Ο πρωτος κανονα του καλου αλκοολικου ειναι "κρατα τους φιλους σου κοντα και τον μπαρμαν κοντυτερα"! Ποιος ημουν εγω για να τον σπασω;

Αρχισα να χαζευω τον κοσμο μεσα στο μαγαζι... Παντου γυναικοπαρεες μονες τους, ντυμενες αψογα και σε κατι απομερες γωνιες ελαχιστοι αντρες που εμοιαζαν με διασταυρωση Πολωνου υδραυλικου και μοσχαριου να μπεκρουλιαζουν!

Καπου εδω ηταν που οι Ελληνες μοτοταξιδιωτες ειχαν τα ...τυχερα τους!
Μαλλον ξεχωριζαμε σαν τη μυγα μες το γαλα, γιατι δυο ακρως εντυπωσιακες κοπελες που καθονταν απεναντι μας αρχισαν να μας χαμογελουν γλυκα. Ε δεν ηταν ευγενικο να τις αγνοησουμε, ετσι δεν ειναι;

Τα παιδια ακομα και αν μιλουσαν Αγγλικα ηταν απασχολημενοι να μαζευουν τα σαγονια τους απο το πατωμα, οποτε ο κληρος επεσε παλι στον πιο ψυχραιμο και χαλαρο της παρεας να συννενοηθει! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif Βεβαια απο ενα σημειο και μετα οι κοπελες μου ειχαν πιασει την κουβεντα φουλ και εγω δεν ηξερα τι να τις κανω! Γυρισα στα παιδια που οντας ...ντροπαλα αγορια καθονταν λιγο πιο διπλα και τους ειπα: Ελατε εδω ρεεεεε! Δεν ξερω τι αλλο να τους πω! Παρτε τις! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/tongue.gif

Περα απο την πλακα η γνωριμια αυτη ηταν μια πολυ ευχαριστη εκπληξη. Παρα την εμφανιση τους, και οι δυο ηταν συμπαθεστατες και πολυ φιλικες, χωρις ιχνος τουπε η υφους, ετη φωτος απο πολλες κοπελες στην Ελλαδα σε αντιστοιχες καταστασεις...

Χαρακτηριστικα, η μια κοπελα επινε Ρακια (http://en.wikipedia.org/wiki/Rakia) (ο τονος στο ι), ενα ντοπιο ποτο πολυ κοντινο στη δικια μας ρακη, και οταν τη ρωτησα τι ηταν αυτο μου προσφερε το ποτηρι της χαμογελαστα λεγοντας "δοκιμασε!" Δεν το εκανα αλλα και μονο η προσφορα της με αφησε αναυδο!
Δεν θα μπορουσα να φανταστω ποτε ενα τετοιο σκηνικο να επαιζε στην Ελλαδα...
Απιστευτοι ανθρωποι! Ανοιχτοκαρδοι, καλοσυνατοι, φιλικοτατοι, χωρις προκαταληψεις και στεγανα! Σε μια εποχη μιζεριας, καχυποψιας, υπεροψιας και ελλειψης εμπιστοσυνης τετοιες αντιδρασεις ηταν πραγματικα σαν το τρεχουμενο νερο μεσα στην ερημο.

Βεβαια το θεμα "ποτο" ειναι ενα κεφαλαιο απο μονο του! Πρεπει να σημειωσω οτι οι Σερβοι μπαρμεν εχουν ενα σοβαρο θεμα με τα κοκτειλς... Παραγγειλαμε Βοτκα λεμονι (το γνωστο Screwdriver) και μας εφεραν μια βοτκα σκετη με ενα λεμονι μεσα! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif
Αν ποτε βρεθειτε σε αυτα τα μερη εχετε το νου σας οτι αλλο θα παραγγειλετε και αλλο θα παρετε τελικα.

Απο την αλλη με τις τιμες που ειχαν μπορουσαμε να πιουμε ολο το Βοσπορο!
6 βοτκες, 2 γυροι σφηνακια, και 4 ρακιες και το συνολο; 20 ευρω για τα παντα! Απιστευτο!

Η μεγαλυτερη πλακα ομως ηταν οταν οι κοπελες σηκωθηκαν για να φυγουν! Στην καλυτερη περιπτωση φταναμε μεχρι τον ωμο τους! Το θεαμα ηταν απιστευτα αστειο! Τετοιες γυναικες θες ανεμοσκαλα για να τις φτασεις! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Μας χαιρετησαν μαθαινοντας μας μαλιστα και το Σερβικο φιλι* (3 φορες σταυρωτα στο μαγουλο) και μας εδωσαν email και Facebook τους για να κρατησουμε επαφη... Τι να πει κανεις; Απιστευτοι ανθρωποι!

* Βεβαια ο φιλος Πανος μαλλον ηταν λιγο ανεπιδεκτος μαθησεως και επεμενε να κανει επαναληψεις για να το εμπεδωσει! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Δεν θα μπορουσα να σκεφτω καλυτερο τροπο να κλεισει μια τετοια υπεροχη μερα! Γυρισαμε στον ξενωνα με κατι τεραστια χαμογελα και πεσαμε για υπνο κατακοποι αλλα με μια απιστευτη διαθεση! Η Σερβια μας ειχε αφησει καταπληκτους μεχρι στιγμης... Και ακομα δεν ειχαμε δει τιποτα...

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:09
Day 2
Nis (SRB) - Sarajevo (BiH)
430 km
http://farm4.static.flickr.com/3417/5715169927_8e3abd4b2a_z.jpg



Tο πρωι ξημερωσε με εναν λαμπρο ηλιο εξω και εμας ανανεωμενους και ετοιμους να δουμε λιγο την πολη με το φως της ημερας -κατι που προσπαθω να κανω παντα στα ταξιδια μου -το πρωι μια πολη φαινεται εντελως διαφορετικη απο οτι το βραδυ!

Μαζεψαμε λιγο το ...τσαντηρι ωστε να μην τα εχουμε για μετα (πως γινεται μια ζωη εκει που παω να καταληγει το τακτικο δωματιακι να γινεται μπαχαλο; ) και στο μεταξυ εγω βρηκα λιγο την ευκαιρια να χαζεψω τον ξενωνα μας.
Το δωματιο μας...
http://farm3.static.flickr.com/2141/5711334322_0c7b278b71_b.jpg


...η κουζινα...
http://farm3.static.flickr.com/2515/5711334908_b03eb8f31b_b.jpg


...και στον τοιχο χαριτωμενες ανακοινωσεις για νεαρους ταξιδιωτες! Να γιατι γουσταρω αυτους τους ξενωνες! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/smile.gif
http://farm3.static.flickr.com/2329/5710775547_d023160c56_b.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:10
Βαλαμε ροτα για το κεντρο για να δουμε το Φρουριο πιο αναλυτικα και να πιουμε ενα πρωινο καφεδακι για να ξυπνησουμε.
http://farm4.static.flickr.com/3111/5710776357_a72b07738d_o.jpg



Στις οχθες του ποταμου Nisava τωρα δεν ειχε κοσμο αλλα σε λιγες ωρες αυτο θα γεμιζε ντοπιους που θα ερχονταν εδω για ηλιοθεραπεια και χαζι...
http://farm4.static.flickr.com/3022/5711337424_a7513469be_o.jpg



Ποσες αγαπες ξοδευτηκαν σε αυτο το παγκακι; Ποσα λογια εραστων να ακουσε αραγε; Τωρα ησυχο εστεκε περιμενοντας θαρρεις... Και ολα ειναι κυκλος, και ολα γινονται ξανα και ξανα...
http://farm4.static.flickr.com/3497/5711338354_afd47f3d9e_o.jpg



Οντας πρωι ακομα το Φρουριο ηταν αδειο αλλα αυτο δεν μας πειραζε καθολου.
Το παρκο ηταν υπεροχο και ηταν ολο δικο μας!
http://farm4.static.flickr.com/3068/5710779115_ab48ee8727_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:10
Μες της πολης το Χαμαμ...
http://farm3.static.flickr.com/2545/5710780087_8e6e2b0184_o.jpg



Πινακιδες προς Ρωμαικες πολεις;;
http://farm3.static.flickr.com/2581/5711341026_6d883f5bec_z.jpg



Βολτα με τα φιλαρακια σε μια ομορφη πολη μια τετοια μερα... Τι καλυτερο απο αυτο; http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/smile.gif
http://farm4.static.flickr.com/3488/5711342012_bef8ca23fc_z.jpg



Παλια εκκλησια και αρχαιοι τυμβοι...
http://farm3.static.flickr.com/2316/5711343078_e0b96932df_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2668/5711346656_a8c39da9e9_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2216/5711345892_53348c7f9b_o.jpg



Μια παιδικη χαρα λιγο πιο κατω περιμενε τα παιδια μεσα σε ενα περιποιημενο περιβαλλον...
Ποιοτητα ζωης παντου...
http://farm3.static.flickr.com/2245/5711345040_e707fe73dc_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:11
Λιγο παρακατω στην οχθη του ποταμου σημερα ειχε γυφτοπαζαρο οπου κλασσικα γινοταν το ελα να δεις!
http://farm4.static.flickr.com/3491/5710787615_92411022fa_b.jpg



Αφησαμε πισω το Φρουριο και κατσαμε στο πεζοδρομο για ενα καφεδακι. Με πλατια χαμογελα ολοι συμφωνουσαμε στο οτι με εναν αναπαντεχο τροπο η Νis ειχε ξεπερασει κατα πολυ τις προσδοκιες μας. Μεχρι στιγμης ηταν το highlight του ταξιδιου μας!
http://farm4.static.flickr.com/3338/5710788731_a4edd9a7a7_b.jpg



Διπλο καπουτσινο στη λιακαδα, και μια τελεια μερα μπροστα μας ολη δικια μας. Εμεις τους χαρτες ανοιχτους να σχεδιαζουμε τη διαδρομη μας σε νεα αγνωστα μερη...
Αυτη η στιγμη ειναι μια απο τις μεγαλυτερες απολαυσεις μου στο Ταξιδι...
http://farm3.static.flickr.com/2796/5710789593_a5f8a25da8_b.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:11
Η ωρα περνουσε ομως και ετσι αποφασισαμε οτι θα επρεπε να επιστρεψουμε στο ξενωνα για να φορτωσουμε και να ξεκινησουμε. Σημερα το προγραμμα ειχε προορισμο το Sarajevo στην Βοσνια Ερζεγοβινη.
Θα παιρναμε την αψογη εθνικη οδο προς το Βελιγραδι και μετα απο 50 χιλιομετρα θα βγαιναμε στους επαρχιακους προς τα συνορα μεσω Krusevac και το μοναδικο χωριο του Κουστουριτσα στη Mokra Gora. Απο εκει θα περνουσαμε μια περιοχη μοναδικης ομορφιας σε εναν στενο ορεινο δρομο με απειρα τουνελ που ακολουθει ενα μεγαλο ποταμο της περιοχης για να καταληξουμε τελικα στο μυστηριωδες για εμας Sarajevo...

Τα χιλιομετρα δεν ηταν τοσο πολλα, αλλα ηταν ως επι το πλειστον σε επαρχιακο δικτυο που σημαινε οτι θα φταναμε στο Sarajevo μαλλον προς το βραδυ. Το καλο στην υποθεση ηταν οτι ειχα ηδη προνοησει να κλεισω τον ξενωνα που θα μας φιλοξενουσε. Αν και σπανιως κανω κατι τετοιο, οταν ειχα δει φωτογραφιες του συγκεκριμενου hostel ειχα ξετρελλαθει και ηθελα οπωσδηποτε να κλεισω εκει ενα δωματιο! Η πραγματικοτητα δεν με διεψευσε...

Στην επιστροφη ειχαμε την ευκαιρια να κανουμε μια βολτα και απο μια τεραστια ανοιχτη αγορα -κατι αναμεσα στα παζαρια και τις λαικες μας- για να χαζεψουμε την καθημερινοτητα των ντοπιων... Ειπαμε οτι σε αυτο το ταξιδι το μεγαλυτερο αξιοθεατο ηταν να δουμε τα μικρα και καθημερινα....

Εδω εβρισκε κανεις τα παντα...
Απο σουβενιρ (που τα παιδια τιμησαν δεοντως)...
http://farm3.static.flickr.com/2412/5711351412_68c1676d97_o.jpg



...μεχρι απορρυπαντικα, ρουχα και παλια ρωσικα κειμηλια...
http://farm4.static.flickr.com/3317/5711352274_e913c4c17b_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3155/5711353108_9d4490f5a4_o.jpg



....και ακομα αυγα και λαμπαδες;! Ειχαμε ξεχασει οτι σημερα ηταν Μεγαλο Σαββατο!
http://farm3.static.flickr.com/2527/5711355276_c586a94498_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3509/5710794969_a93270fd03_z.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2800/5711356194_ddd87ea6bc_b.jpg




Εδω βρισκοταν η πραγματικη καθημερινοτητα των Σερβων. Αναμεσα σε δεκαδες ξεχαρβαλωμενα ποδηλατα....
http://farm3.static.flickr.com/2654/5710797603_071a253fcc_b.jpg



...και μισοσαπισμενα αλλα μαχιμα Lada. Η εικονα ενος φτωχου αλλα ζεστου λαου που προχωραει αδιαμαρτυρητα και με αξιοπρεπεια. That's the Balkan way! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/wink.gif
http://farm4.static.flickr.com/3036/5711357778_7a910eb46a_o.jpg


Γυρισαμε πισω οπου φορτωσαμε τις μηχανες, ενω ο Βαγγελης εγινε κολλητος με τον ομολογουμενως φιλικοτατο υπευθυνο του hostel που αφου μας εδωσε οδηγιες και προτασεις για το τι να δουμε στο δρομο μας ευχηθηκε καλη ανταμωση ξανα! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/smile.gif
Με τον ηλιο να λαμπει βγηκαμε στο δρομο και τα χαμογελα δεν μπορουσαν να κρυφτουν πισω απο τις σκουρες ζελατινες με τιποτα...

On the road again...
http://farm3.static.flickr.com/2214/5710799005_e2acb76a87_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:12
Βγηκαμε απο την πολη και το σχεδιο τωρα ηταν ενας γρηγορος ανεφοδιασμος και αμεση αναχωρηση για τα συνορα. Ομως τα σχεδια ειναι για να ανατρεπονται, ειδικα σε μια μαγικη χωρα οπως η Σερβια...

Σταματησαμε στο πρωτο μεγαλο βενζιναδικο που βρηκαμε και αφου γεμισαμε ρεζερβουαρ ημασταν ετοιμοι για αναχωρηση οταν ξαφνικα ακουω τον γνωριμο βαρυ ηχο απο μεγαλο τετρακυλινδρο με ανοιχτες εξατμισεις. Γυρισα και ειδα ενα λευκο χιλιαρι GSXR με μονοσελο, αυτοκολλητα και τελειωμενα λαστιχα να παρκαρει διπλα μου. Επανω ο κλασσικος γρηγορος ξυστης με την ολοσωμη στα χρωματα της μηχανης. Ξεπεζεψε, εβγαλε κρανος και γυρισε στο μερος μου με ενα τεραστιο χαμογελο λεγοντας "Αδερφε μου!" http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/thumbsup.gif

Ηρθε απο τη μερια μου και συστηθηκαμε. Ο Boran μας ειχε δει απο την εθνικη οδο και ηρθε στο βενζιναδικο να μας γνωρισει. Ειχε βγει για την βολτα του στα στροφιλικια της περιοχης και πηγαινε να βρει ενα φιλαρακι του για να πανε σε μια υπαιθριο φεστιβαλ μηχανων σε μια κοντινη πολη, που ομως ηταν καπως εξω απο το δρομο μας.
Οταν του ειπαμε το που παμε επεμενε να παμε παρεα του για μπυρες και ...κοψιδοκατασταση -οι μηχανοβιοι ειμαστε ιδιοι παντου στον κοσμο τελικα!
Η προταση ηταν ακρως δελεαστικη αλλα τα παιδια θελανε να συνεχισουμε μιας που μολις τωρα ξεκινουσαμε για Sarajevo και ηταν ηδη 11 το πρωι.

Τελικα εκανε μερικα τηλεφωνα στο φιλαρακι του και απλα μας ειπε "ακολουθησε με αδερφε!"
Στην εθνικη ξεκινοντας φροντισε να με ρωτησει με τι ταχυτητες κινουμασταν και του ειπα γυρω στα 140-160, και κατοπιν εφυγε μπροστα σηκωνοντας το GSXR σε μια μεγαλοπρεπη σουζα και κρατωντας το εκει για ωρα -κατι μου ελεγε οτι μπορουσε να το κρατησει ετσι μεχρι τον προορισμο μας!

Απο εκει και περα ηταν αψογος! Κρατουσε αδιαμαρτυρητα τις ταχυτητες μας παροτι φαινοταν οτι υπο αλλες συνθηκες παει με διαφορετικους ρυθμους και ετσι συντομα βγηκαμε απο την εθνικη στον επαρχιακο με κατευθυνση το Krusevac και τα συνορα. Αφου πληρωσαμε τα διοδια (ευτυχως οχι τα 13 ευρω που φοβοταν ο Πανος τελικα!) συνεχισαμε στον επαρχιακο μονοι μας μιας που ο Boran εφυγε μπροστα και χαθηκε στο βαθος παιζοντας. Ομολογουμενως ειχε αρκετη κινηση και σε συνδιασμο με την ζεστη της ημερας μας εκανε να μη βλεπουμε την ωρα να βρεθουμε εξω απο τα διαφορα χωρια που περνουσαμε τωρα.

Τελικα καποια στιγμη και πανω που πιστευα οτι ο φιλος μας βαρεθηκε και εφυγε, τον βλεπουμε να ειναι αραγμενος παρεα με το φιλαρακι του στην ακρη του δρομου και να μας χαιρετανε. Σταματησαμε για γνωρισουμε και το αλλο παιδι. Ο φιλος του ο Boban ηταν ενα τρελο παλικαρι -περισσοτερα μπορει να σας πει ο Βαγγελης! Αγγλικα μηδεν αλλα καμια σημασια δεν ειχε εμας -μπορουσαμε να συνενοηθουμε μια χαρα και ετσι!
http://farm3.static.flickr.com/2293/5711361446_dfac9657e2_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2785/5710803003_0c868b4898_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:12
Θελησαμε να ευχαριστησουμε τα παιδια για τη παρεα τους μεχρι εδω και να συνεχισουμε αλλα ο Boran ουτε να το ακουσει: "αδερφε μου, δεν φευγετε απο εδω αν δεν πιουμε κατι παρεα!"
Μας ειχε σκλαβωσει, οποτε δεν υπηρχε περιπτωση να του χαλασουμε χατηρι. Τα παιδια μπηκαν μπροστα και μας συνοδεψαν στην κοντινη πολη του Krusevac οπου αραξαμε στον πεζοδρομο για ενα ακομα καφε και κουβεντουλα.

http://farm4.static.flickr.com/3407/5711363246_7fe7323a43_o.jpg


Οι νεοι φιλοι μας αποδειχτηκαν φοβερα ατομα! Ευγενεστατοι, χαβαλεδες, και πανω απο ολα ντομπρα παιδια που γουσταρουν τις μηχανες και τους μηχανοβιους. Μαλιστα δεν λενε οχι και στα ταξιδακια, αφου το προηγουμενο καλοκαιρι ειχαν κατεβει μεχρι Χαλκιδικη για διακοπες το καλοκαιρι, κατι που θα κανανε μαλλον και φετος. Αφου αραξαμε εκει για ωρα ανταλλαξαμε στοιχεια επικοινωνιας και ανανεωσαμε το ραντεβου μας για το καλοκαιρακι που θα κατεβουν κατω, λεγοντας μας επισης οτι μας περιμενουν να μας φιλοξενησουν την επομενη φορα που θα ειμαστε στη Σερβια! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/smile.gif
Γεια σου ρε Boban -λεγετε-με-Booky! Tρελο παλικαρι! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/thumbsup.gif
http://farm3.static.flickr.com/2659/5711364060_7781028702_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:12
Η ωρα περνουσε και επρεπε να πηγαινουμε ομως... Ξανα στο δρομο με κατευθυνση το Kraljevo με την κινηση να ειναι πυκνη ενω η διαδρομη ηταν στην πραξη μια ατελειωτη και βαρετη ευθεια, με μια λωριδα ανα κατευθυνση, κατι που μας δυσκολευε στις προσπερασεις αφου οι μηχανες ειχαν αρκετο ογκο τωρα...

Aυτο μην το βλεπετε ετσι, ειναι δρομος διπλης κατευθυνσης -και στο βαθος διακρινεται η κλασσικη προσπεραση αλα Βαλκανια: βγαινω-ΧΑΛΑΡΟΣ-στο-αντιθετο-ρευμα-και-κινουμαι-εκει-μεχρι-να-φτασω-στα-5-μετρα-απο-τη-στουκα-με-τον-απεναντι-μου!
http://farm3.static.flickr.com/2091/5710806283_4bdf0bf4d9_b.jpg



Αυτο για εμενα ηταν ενα απο τα πιο βαρετα και δυσκολα κομματια του ταξιδιου, με αποκορυφωμα οταν εφυγε ενα θηριωδες δεμα αχυρο που ενα φορτηγο ΑΚΡΙΒΩΣ την ωρα που περνουσε διπλα μου και κατευθυνθηκε χοροπηδωντας στο δρομο προς τα παιδια που με ακολουθουσαν! Μεχρι να δω οτι ηταν καλα μου εφυγε η ψυχη!

Ευτυχως καποια ομορφα στιγμιοτυπα στην ακρη του δρομου εσπαγαν τη μονοτονια...
http://farm4.static.flickr.com/3086/5711366286_0b1abe5d61_b.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3269/5711367040_99df1947f7_o.jpg



Το βασανιστηριο ομως δεν συνεχιστηκε για πολυ. Ενα ξεμουδιασμα στο Kraljevo, μια μαλλον τυπικη και καπως αδιαφορη (αλλα καθαρη και πρασινη!) Βαλκανικη πολη....
http://farm3.static.flickr.com/2426/5711368046_b77983485d_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2585/5710809733_61e8272445_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3224/5711369838_a74dca6a7f_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3586/5711370600_74e7837d76_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:13
...και απο εκει και περα η διαδρομη απλα μεταμορφωθηκε! Η κινηση αραιωσε πολυ, ο βαρετος καμπος εδωσε τη θεση του στο καταπρασινο αναγλυφο της ορεινης Σερβιας και οι βαρετες ευθειες μετατραπηκαν σε απολαυστικο στροφιλικι. Αυτες οι εναλλαγες ειναι που δινουν την ομορφια σε αυτο τον τοπο!
http://farm3.static.flickr.com/2447/5711371888_c5de5c168c_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2798/5711372610_90edfee94e_o.jpg




Το αποκορυφωμα ομως ηταν για αλλη μια φορα οι ανθρωποι. Καθως ακολουθουσα την κινηση προσεξα σε ενα μικροσκοπικο πορτοκαλι Zastava 500 ενα γλυκυτατο ξανθο πιτσιρικι γυρω στα 4 που ειχε κολλησει στο πισω τζαμι και μας κοιτουσε με γουρλωμενα ματια! Βλεποντας την τη χαιρετησα και τοτε τρελλαθηκε! Πηρε ενα χαμογελο μεχρι τα αυτια και αρχισε να μας χαιρεταει σαν τρελη και με τα δυο χερια ενω μας εστελνε φιλακια συνεχεια. Ειναι φορες που τα λογια αδυνατουν να περιγραψουν τις στιγμες! Ειχα χαζεψει! Μια απιστευτη εικονα που θα μου μεινει για παντα χαραγμενη στο μυαλο.
Εσκασα στα γελια και οπως εβλεπα δεν ημουν ο μονος καθως και οι γονεις της γελουσαν με τη φαση αυτη! Τι ομορφες στιγμες.... http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/cool.gif
http://farm4.static.flickr.com/3480/5710814099_3fba18d75e_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:14
Συνεχισαμε την πορεια μας και ο δρομος καποια στιγμη μας εβγαλε σε μια πανεμορφη τεχνητη λιμνη διπλα σε μια μεγαλη σιδηροδρομικη γεφυρα και οπως ηταν φυσικο η σταση για φωτογραφιες και απολαυση του τοπιου ηταν απαραιτητη...
http://farm3.static.flickr.com/2527/5711375692_2b916e2878_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2009/5719426619_7e0d0f5875_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2408/5711376270_0ce3f49e28_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2340/5710817787_582ced3914_o.jpg




Καποια στιγμη ειδα οτι ο Βαγγελης ειχε παει στο φραγμα και ειχε πιασει φιλιες με τον υπευθυνο εκει! Αυτο το παιδι ειχε μπει στο κλιμα του ταξιδιου για τα καλα! Τελικα οι Σερβοι μας ειχαν κατασκλαβωσει... Απο εκει πανω η θεα ηταν μοναδικη!
http://farm4.static.flickr.com/3487/5710815037_970b427a25_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:15
Απο αυτο το σημειο και μετα οι ομορφιες του σκηνικου διαδεχονταν η μια την αλλη. Το εντονο αναγλυφο του εδαφους και οι καταπρασινες πλαγιες ηταν σαν οαση για τα ματια μου που ειχαν συνηθισει να κοιταζουν γκριζα μπετα και σκουπιδια στην Αθηνα...
Tι διαδρομη.... Καθε στροφη και ενα τελειο καδρο.
Οτι και να πω ειναι λιγο. Απολαυστε!
http://farm4.static.flickr.com/3112/5711377650_e0a8c333f0_o.jpg



http://farm4.static.flickr.com/3635/5710819403_fdd28a3ef8_o.jpg



http://farm3.static.flickr.com/2590/5710820101_4d10e11dd3_o.jpg



Και τουνελ εχουμε...
http://farm3.static.flickr.com/2645/5710822243_122c9ec2e9_o.jpg



Και χωριουδακια σκαρφαλωμενα στις πλαγιες... Φοβερο θεαμα απο κοντα!
http://farm3.static.flickr.com/2297/5710824737_ab3bd1cc10_o.jpg



http://farm3.static.flickr.com/2653/5711382496_bdbde57866_o.jpg



http://farm4.static.flickr.com/3627/5710823785_74f2761951_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:18
Βεβαια αυτη η ομορφια δεν επαυε να κρυβει κινδυνους, μιας που ο δρομος για ανεξηγητους λογους δεν ειχε καθολου διαφυγες αριστερα και δεξια ωστε να χωθει εκει καποιος σε εκτακτη αναγκη. Οι προσπερασεις εδω με αυτοκινητο πρεπει να ηταν μεταφυσικη εμπειρια! Και δυστυχως τα εικονισματα στην ακρη του δρομου που συναντουσαμε συχνα μαρτυρουσαν τους κινδυνους της διαδρομης... http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/sad.gif
http://farm3.static.flickr.com/2790/5710826563_927dc89d84_o.jpg



Απο την αλλη η διαδρομη ηταν πραγματικη απολαυση απο πλευρας οδηγησης. Ανηφορικες παρατεταμενες με εξαιρετικη ασφαλτο, με απλετη ορατοτητα... Να γιατι ακομα και τα τσοπερακια πηγαιναν τερμα γκαζι!
http://farm4.static.flickr.com/3080/5711384976_0f0d56a3c4_b.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:18
Πλησιασαμε στη Mokra Gora και κοψαμε ρυθμο για να απολαυσουμε το τοπιο... Καθως ο ηλιος εδυε χιλιες σκεψεις τριγυρνουσαν στο μυαλο μου...
Θα 'θελα να 'σουν εδω τωρα να εβλεπες οτι βλεπω, να ακουγες οτι ακουω, να ενοιωθες οτι νοιωθω... Σου υποσχεθηκα ομως κατι... Θυμασαι;
http://farm3.static.flickr.com/2304/5710827923_276073bdab_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:19
Η Mokra Gora ειναι μια μεγαλη ιστορια. Εδω ο γνωστος σκηνοθετης Εμιρ Κουστουριτσα εφτιαξε ενα ολοκληρο χωριο προτυπο που το ονομασε Kustendorf.
http://farm4.static.flickr.com/3155/5711391468_7ec8cbe88c_o.jpg


Το χωριο αυτο εχει γινει δημοφιλες εξαιτιας της τοπικης παλαιας σιδηροδρομικης γραμμης (Šargan –Οκτω) με το μοναδικο φαινομενο να αναγνωριζεται η διαδρομη απο τον ουρανο και να μοιαζει με ενα μεγαλο οκταρι.
http://farm3.static.flickr.com/2274/5711388796_7067571389_o.jpg


Εδω εγιναν τα γυρισματα της ταινιας Life is a miracle, του Εμιρ Κουστουριτσα, οπου μεταξυ καποιων κτηριων που φτιαχτηκαν ως σκηνικα, ο Κουστουριτσα ειχε την ιδεα της κατασκευης ενος ευρυτερου πολιτιστικου κεντρου. Αυτο τελικα εμελλε να γινει ενα προτυπο ξενοδοχειακο συγκροτημα και κατοπιν ολοκληρο παραδοσιακο χωριο που το ονομασε Kustendorf.
http://farm3.static.flickr.com/2455/5710828737_07cecf61fa_o.jpg

Παροτι εμεις δεν μειναμε εκει, σιγουρα το μερος αξιζει μια επισκεψη και εδωσα στον εαυτο μου την υποσχεση οτι μια μερα θα επιστρεψω να το εξερευνησω καλυτερα. http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/_thumbsup.gif

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:19
Καθως φωτογραφιζαμε μερικα ομορφα κτηρια στην εισοδο του χωριου, περασε το παλιο τουριστικο τρενακι γεματο με κοσμο.
Εδω για αλλη μια φορα ενοιωσα καπως αβολα μιας που ο κοσμος στη θεα μας αρχισε να μας χαιρετα με ενθουσιασμο και πλατια χαμογελα, λες και ημασταν διασημοτητες που επισκεπτομασταν τα μερη τους... Η εικονα ενος ολοκληρου τρενου να μας κοιταζει και να χαιρετα τα φιλαρακια μου καθως περνουσε και χανοταν στη στροφη θα μου μεινει αξεχαστη για παντα... http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/cool.gif
http://farm3.static.flickr.com/2676/5710830251_73d90e066f_o.jpg



...Και οχι μονο σε μενα. Πραγματικα και οι τρεις νοιωθαμε απιστευτα απο ολη την αντιμετωπιση του κοσμου μεχρι στιγμης και φαινοταν.
Ο Βαγγελης σε στιγμες αγαλιασης....
http://farm4.static.flickr.com/3288/5711390774_fbaab707cd_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:20
Με το βραδακι να πεφτει πλεον, φτασαμε τα συνορα και μετα τις σχετικες τυπικες διαδικασιες αφηναμε πισω τη μαγευτικη Σερβια με τεραστια χαμογελα για να γνωρισουμε την πολυπαθη και μυστηριωδη Βοσνια Ερζεγοβινη...
Добро дошли!
http://farm3.static.flickr.com/2233/5710833001_43211d41e5_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:21
Μπαινοντας στη Βοσνια ενοιωθες οτι κατι εχει αλλαξει...
Ισως να ηταν μονο στο μυαλο μου αλλα ενω το τοπιο ηταν ιδιο με της δυτικης Σερβιας κατι πλεον ηταν διαφορετικο...
http://farm3.static.flickr.com/2338/5711393968_4633ca30e8_o.jpg



Κινουμασταν μεσα σε μια φυση απιστευτης ομορφιας, και το φως που χανοταν στον οριζοντα εκανε τα παντα ακομα πιο ομορφα....
http://farm3.static.flickr.com/2281/5710833575_2c5e829bd7_o.jpg



...ομως αριστερα και δεξια εβλεπα ενα παραξενο θεαμα που με αφηνε αμηχανο.
Σπιτια που απο μακρυα φανταζαν τοσο γραφικα, εβλεπα οτι ειναι σφραγισμενα εντελως με σανιδες η τσιμενο, ενω πολλα ηταν γαζωμενα απο σφαιρες -μια δραματικη υπενθυμιση οτι απο εδω περασε το τερας του πολεμου περισσοτερο απο οποιαδηποτε αλλη χωρα των Βαλκανιων. http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/sad.gif
http://farm3.static.flickr.com/2396/5710835281_7d59df6034_o.jpg




Οι ταξιδιωτικοι οδηγοι επισημαινουν στους τουριστες να μην αποκλινουν απο τον δρομο προς τις καταπρασινες πλαγιες γιατι ακομα και σημερα υπαρχουν εκατονταδες χιλιαδες ναρκες κατα προσωπικου που δεν εχουν εκραγει και περιμενουν ανυποψιαστα θυματα.
Συνολικα υπολογιζεται οτι κατα τη διαρκεια του πολεμου το 1992-1995 στη Βοσνια Ερζεγοβινη ριχθηκαν δεκαδες χιλιαδες τοννοι βομβων και ναρκων απο τις δυναμεις του NATO και των εμπλεκομενων μερων...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/07/Srebrenica_massacre_memorial_gravestones_2009_1.jpg/800px-Srebrenica_massacre_memorial_gravestones_2009_1.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:22
Η ζωη ομως (πρεπει να) συνεχιζεται, και εγω πηρα μια βαθεια ανασα και κοιταξα μπροστα στο δρομο που ανοιγοταν.
Το δραματικο φως του ουρανου επαιρνε μακρυα τις σκεψεις μου... Eνοιωθα το βαρος στην ψυχη μου να εξατμιζεται μαζι με τον δροσερο βραδυνο ανεμο που με χτυπουσε καθως η Αυρα εγραφε χιλιομετρα...

Ενα τραγουδακι που ταιριαζε με την στιγμη μου ηρθε στο νου.... (http://www.youtube.com/watch?v=K8Mz_kyRlWY)
http://farm3.static.flickr.com/2586/5711395784_29d7d66500_o.jpg



Συντομα βρηκαμε το πρωτο γραφικο χωριουδακι μετα τα συνορα και τα ματια μας γεμισαν υπεροχες εικονες...
http://farm4.static.flickr.com/3228/5711396512_6cc26e50e1_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3294/5711397318_4c893ccfca_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2743/5710838827_6d068eda3a_o.jpg

Βλεποντας ολα αυτα τα πανεμορφα μερη σκεφτομουν οτι θα επρεπε να ερθουν απο εδω μια βολτα ολοι οι πολιτες της μπανανιας μας... Αν αυτοι οι ανθρωποι μπορουν να συνεχιζουν να ζουν μετα απο οσα τραβηξαν, τοτε εμεις δεν εχουμε καμια δικαιολογια να κλαιγομαστε για τη μοιρα μας...

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:23
Απο εκει και μετα ξεκινησε μια πανεμορφη διαδρομη...
http://farm4.static.flickr.com/3196/5711398902_d1faa6a3e0_o.jpg




...με το δρομο να περναει διπλα σε ενα μεγαλο ποταμο της περιοχης, ο οποιος εχει πλημμυρισει καποιες πεδιαδες φτιαχνοντας εικονες που απλα δεν περιγραφονται... Το φως ειχε πλεον σχεδον χαθει και απο τη μια στεναχωριομουν που δεν θα απολαμβαναμε αυτο το κομματι με το φως της μερας, αλλα απο την αλλη ακομα και ετσι η εικονα ηταν μαγικη...
http://farm4.static.flickr.com/3413/5710841763_c2af7cf712_o.jpg




Σταματησαμε στην ακρη του δρομου για λιγο για να απολαυσουμε το τελευταιο φως της μερας πανω απο τη λιμνη... Υπηρχε μια σιωπη και μια απροσδιοριστη μελαγχολια που ομως ταιριαζε τοσο με τις εικονες αυτες.

Μεγαλο Σαββατο, Πασχα 2011
http://farm4.static.flickr.com/3266/5710841003_c2f3c969ec_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:23
Ο δρομος για το Sarajevo ειχε γινει πλεον πολυ στενος.
Με μια μολις λωριδα ανα κατευθυνση αυστηρα, εστριβε και αναδιπλωνοταν σαν φιδι αναμεσα στα καταφυτα βουνα περνωντας μεσα απο συνεχη τουνελ...
http://farm3.static.flickr.com/2277/5711399716_8dc93de290_o.jpg



Και οταν λεμε τουνελ σε αυτες τις χωρες ξεχαστε αυτα που ξερατε. Εδω τα τουνελ ειναι στην ουσια τρυπες στο βουνο, χωρις εσωτερικο τσιμεντοκονιαμα, σπανιως με λωριδες, ακομα πιο σπανια με φωτισμο, με το νερο να σταζει καθως περνουσαμε απο κατω... Μεγαλη εμπειρια!
http://farm4.static.flickr.com/3433/5710842323_b6ff261523_o.jpg


Το εντονο αναγλυφο της χωρας και η κακη οικονομικη κατασταση δεν επιτρεπουν τη δημιουργια εθνικων δρομων οπως τους ξερουμε. Ο μονος δρομος που παει απο τα συνορα για την πρωτευουσα ηταν ενας πολυ στενος δρομος διπλης κατευθυνσης με ενα τσιμεντενιο τοιχο στη μια πλευρα και το γκρεμο απο την αλλη. Οι οδηγοι εδω οντας μαθημενοι να κινουνται μια ζωη σε αυτες τις συνθηκες δεν εδειχναν να αγχωνονται ιδιαιτερα κανοντας χαροντικες προσπερασεις παντως...

Τουλαχιστον η λιγοστη κινηση μας επετρεπε να κινουμαστε σχετικα ανετα, και περιπου μια ωρα αργοτερα φταναμε στον προορισμο μας: Sarajevo 2km...

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:24
Ανεβηκαμε μια πλαγια και καθως στριψαμε στο δρομο η πολη απλωθηκε ξαφνικα ολο μπροστα μας αφηνοντας μας αναυδους με το θεαμα... Αριστερα και δεξια στις πλαγιες του λοφου εβλεπα παντου χιλιαδες φωτακια να λαμπυριζουν σαν πολυχρωμα αστερια... Τι εικονα Θεε μου...
http://farm4.static.flickr.com/3268/5710842919_8086292dda_o.jpg

Δεν ξερω γιατι, δεν μπορω να το περιγραψω, αλλα το ολο θεαμα ειχε κατι το μυστηριακο... Σε συνδιασμο με το πενθιμο κλιμα της ημερας εμεινα να κοιταζω μουδιασμενος και μαλλον και τα παιδια συμμεριζονταν τις σκεψεις μου...


Η πολη ομως κατω μας περιμενε να την εξερευνησουμε! Καιρος να βρουμε τον ξενωνα που μας φιλοξενουσε το βραδυ λοιπον.
http://farm3.static.flickr.com/2267/5710843637_0130f191cf_o.jpg



Αυτη ηταν η μονη περιπτωση οπου ειχα κλεισει δωματιο εκ των προτερων -κατι που δεν συνηθιζω αλλα στη συγκεκριμενη περιπτωση εκανα γιατι ο συγκεκριμενος ξενωνας ηταν πολυ ιδιαιτερος.
Ακολουθησα τις κατευθυνσεις του GPS και μας εβγαλε σε ενα λιθοστρωτο στενακι που ηταν γεματο μπαρακια και κοσμο που επινε το ποτο του. Προς στιγμη σκεφτηκα οτι καποιο λαθος εγινε στην πλοηγηση, ομως η πινακιδα της οδου δεν αφηνε περιθωρια για αμφιβολιες. Εδω ημασταν!

Μπηκαμε με τις φορτωμενες μηχανες στο στενο σιγα σιγα περνωντας αναμεσα σε καλοντυμενα παιδια που επιναν το ποτο τους -μια σκηνη που πρεπει να ηταν ενα ολοκληρο θεαμα απο μονο του!- και παρκαραμε ακριβως εξω απο το Hostel Sarajevo.
http://farm3.static.flickr.com/2084/5711405350_fe72dab0d7_z.jpg



Εδω αν δεν το ηξερες οτι ειναι ξενωνας δεν θα το εβρισκες με τιποτα -απ' εξω ηταν απλα μια μεγαλη πορτα ενος παλιου νεοκλασσικου αλλα μεσα ηταν μια αλλη ιστορια!
Εχω δει πολλους ξενωνες στα ταξιδια μου, αλλα αυτος ηταν κατι το ξεχωριστο. Εμοιαζε σαν να εχω μπει μεσα σε ενα καταλογο ΙΚΕΑ! Τα παντα πεντακαθαρα και φροντισμενα, διχρωμες ταπετσαριες στους τοιχους και εντονα χρωματα και design παντου... Στα επιπλα, στα δωματια, στα χαλια, τους πινακες...

http://farm3.static.flickr.com/2594/5711460422_d92b701313_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2506/5710901669_1db29083a8_o.jpg



Ο ξενωνας ειχε τρια επιπεδα με το πρωτο να φιλοξενει τη ρεσεψιον και την κουζινα και τα αλλα δυο να ειναι τα υπνοδωματια. Το φιλικοτατο παλικαρι στην υποδοχη μας εδωσε τον πρωτο οροφο ολο δικο μας και ανεβηκαμε να αφησουμε τα πραγματα μας και να κανουμε ενα απολαυστικο ντουζακι να φυγει η κουραση της μερας!
Ουφ! Επιτελους!
http://farm4.static.flickr.com/3295/5710844469_6035650e18_z.jpg



Ηθικον; Ακμαιοτατον οπως βλεπετε! Η πολη μας περιμενει!
http://farm3.static.flickr.com/2451/5710845211_497d773a86_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:24
Εξω η νυχτερινη ζωη ηταν πολυ εντονη: πολυς νεαροκοσμος στους δρομους, πολλα μπαρακια με δυνατη μουσικη και γενικα μια εικονα που θυμιζε εντονα τρεντυ σημεια της Αθηνας τυπου Κολωνακι, κατι που ομολογω με μπερδεψε. Δεν ηξερα τι να περιμενω απο αυτη τη πολη, αλλα σιγουρα δεν περιμενα κατι τετοιο.
Δεν με ενοχλουσε, αλλα ηταν μια οικεια εικονα που ειχα συνδεσει με αλλα μερη...
http://farm3.static.flickr.com/2221/5711412462_b54282969e_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2058/5710847539_c51cab1bb9_o.jpg



Ο σκοπος μας ηταν να γιορτασουμε το Πασχα στο Sarajevo. Παροτι ειμαι αθρησκος καποιες παραδοσεις μου αρεσουν πολυ και του Πασχα ηταν μια απο αυτες. Ηθελα λοιπον να δω πως ειναι εδω πανω τα πραγματα. Η ωρα ηταν 11 το βραδυ και οπως μας πληροφορησε το παιδι στον ξενωνα ο εορτασμος γινοταν οπως και σε μας στις 12 τα μεσανυχτα. Περπατησαμε λοιπον λιγο και συντομα ημασταν εξω απο τον Καθολικο Ναο της πολης που βρισκεται σε αποσταση αναπνοης απο τον Ορθοδοξο. Τελεια! Ετσι θα ειχαμε την ευκαιρια να δουμε και τις 2 γιορτες!

Εεεμμμ... Τελεια; Οχι και τοσο.
Ομολογω οτι απογοητευτηκαμε πληρως! Στον Καθολικο Ναο εξω δεν υπηρχε κανεις που να περιμενει η να δειχνει οτι βρισκεται εκει για τον εορτασμο του Πασχα.
http://farm3.static.flickr.com/2336/5711413310_5426e23b87_b.jpg



Μπαινοντας μεσα η εικονα δεν αλλαξε ιδιαιτερα: λιγοστος κοσμος καθοταν ησυχα στα στασιδια ενω ο ιερεας μιλουσε χαμηλοφωνα δινοντας καποιο κυρηγμα προφανως. Απογοητευτικη εικονα οταν εκανα τη συγκριση με τα καθ' ημας.

Ετσι συνεχισαμε για τον Ορθοδοξο ναο -σιγουρα εκει τα πραγματα θα ηταν οπως τα ξερουμε, ετσι; Και παλι λαθος! Εδω ο ναος δεν ηταν καν σε λειτουργια! Που ειναι το Πασχα ρε παιδια;
http://farm4.static.flickr.com/3635/5711414228_56455c0f55_b.jpg



Ο Πανος εδωσε το στιγμα και συμφωνησαμε ολοι: "Μαλλον δεν τους πολυκαιγεται καρφι για το Πασχα εδω ρε παιδια..."

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:25
Παρα την μικρη απογοητευση μας για την ελλειψη εορτασμου του Πασχα δεν θα τα βαφαμε και μαυρα. Ειχαμε να δουμε μια αγνωστη και συναρπαστικη πολη! Ο ξενωνας ηταν εντελως στην καρδια της παλιας πολης η οποια ηταν στο μεγαλυτερο μερος της λιθοστρωτη.
Παντου πετρα, καμαρες και παλια κτηρια -ολα εδιναν την αισθηση του παλιου εδω περα.
http://farm4.static.flickr.com/3210/5710848297_6ac936c78f_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3288/5710849889_1c6af81a42_z.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3664/5710850643_65102fd1cf_o.jpg



Τη μεγαλυτερη εντυπωση ομως μου εκανε το ποσο εντονο ηταν το ...Τουρκικο στοιχειο στη πολη!
Πολλοι μιναρεδες παντου, μαγαζια με τουρκικες καταβολες και στοιχεια, και αναμεσα σε ολα αυτα ενα μεγαλο τζαμι δεσποζε στο κεντρο της περιοχης.
http://farm4.static.flickr.com/3053/5711411652_c850b958bd_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2710/5711408826_e8332c8973_o.jpg



Η πρωτη βολτα ομολογω με ειχε αφησει καπως μπερδεμενο, σχετικα με το τι εβλεπα. Παραξενη πολη...


Γυρισαμε στον ξενωνα κουρασμενοι και πεινασμενοι -τη λυση εδωσε το ομορφο μπαρακι ακριβως διπλα απο το hostel, οπου τσακισαμε κατι πεντανοστιμες πιτσες και με τη βοηθεια λιγου αλκοολ ημασταν ετοιμοι για τον καλυτερο υπνο!
http://farm4.static.flickr.com/3098/5711406154_69a9d1ebbd_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:25
Day 3
Sarajevo (BiH) - Kotor (MNE)
270 km
http://farm6.static.flickr.com/5082/5725338041_0d0f6f8e0d_z.jpg



Sarajevo

Το πρωι ξημερωσε με εναν καπως βαρυ ουρανο εξω και τη διαθεση περιεργη... Ειχαμε δει τοσα πραγματα σε τοσο λιγες μερες που νοιωθαμε να θελουμε να υπηρχε ενα κουμπι pause για να σταθουμε και να παρουμε μια ανασα.
Απο την αλλη, αυτος ο καταιγισμος εικονων, ηχων, συναισθηματων ειναι αυτο που κανει το να ταξιδευεις τοσο μαγικο.

Που να ηξερα κιολας τι μας περιμενε μπροστα μας σημερα...
Εκατσα στο παραθυρο του δωματιου και χαζεψα εξω. Ο μισογκρεμισμενος και γκριζος ακαλυπτος μιας παλιας πολυκατοικιας εδειχνε οτι τα πραγματα δεν ειναι παντα οπως φαινονται εκ πρωτης οψεως. Για καποιο λογο η εικονα μου θυμιζε εντονα παλιες φοιτητικες εστιες στη Θεσσαλονικη, και ειχε μια ταιριαστη μελαγχολια με το πρωινο αυτο...
http://farm3.static.flickr.com/2144/5710855263_27aed594e5_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:26
Τις σκεψεις μου διεκοψαν τα παιδια που σηκωθηκαν, οποτε βαζοντας το καπελακι του καλου τουριστα για αλλη μια φορα ξεκινησα με τον οδηγο της πολης για να την εξερευνησουμε.
Πρωτη σταση -κλασσικα- για ενα καφεδακι στο πρωτο καφε που βρηκαμε ανοιχτο: το πολυ χλιδατο cafe ενος μεγαλου ξενοδοχειου στο διπλα στενο.

Το ζεστο καφεδακι ηταν βαλσαμο. Πηραμε τα πανω μας, αποφασισαμε για το σημερινο μας προγραμμα και συντομα η βολτα μας στην πολη ξεκινησε.
Αν πατε ποτε στο Sarajevo καλυτερα να εισαστε προετοιμασμενοι για το τι θα δειτε...
http://farm3.static.flickr.com/2527/5711416192_f660e132ae_o.jpg



Αυτο που κανει αμεση εντυπωση στον επισκεπτη ειναι τα κτηρια: ειναι ολα κυριολεκτικα γαζωμενα απο οπλοπολυβολα μεγαλου διαμετρηματος, ενω πολλα εχουν ακομα και τρυπες απο ολμους και αλλα βαρια οπλα....
http://farm3.static.flickr.com/2538/5711438584_11e4418f61_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2066/5710857239_a2cacc8a00_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:26
Ως η πρωτευουσα της Βοσνιας Ερζεγοβινης, το Sarajevo ηταν στο επικεντρο μιας σφοδροτατης μαχης κατα το Βοσνιακο Πολεμο. Οι Σερβοβοσνιοι ανεπτυξαν τα στατευματα τους στους γυρω λοφους, και στις 2 Μαιου 1992 επεβαλαν απαγορευση εισοδου και εξοδου απο την πολη, ξεκινοντας αυτο που εμεινε στην ιστορια ως η πολιορκια του Sarajevo. Ο Σερβοβοσνιος στρατος βομβαρδιζε συνεχως τον πλυθυσμο της πολης, σε μια προσπαθεια να αποτρεψει τα τοπικα στρατευματα απ' το να αναπτυχθουν.
Εκτιμαται οτι σε μια μεση μερα πανω απο 300 γυροι πυρομαχικων αδειαζονταν πανω στην πολη αδιακριτως!
http://farm4.static.flickr.com/3563/5711424806_157aa3ecf3_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2648/5710898525_3b2a221072_o.jpg



Η εικονα ηταν πραγματικα μια γροθια στο στομαχι για ολους εμας που δεν ζησαμε ποτε τη φρικη του πολεμου. Και ομως ολα αυτα τριγυρω ηταν τωρα εδω να μας θυμιζουν οτι 20 χρονια πριν αν στεκοσουν εδω θα πεθαινες κιολας...
http://farm3.static.flickr.com/2120/5710870101_e102661d49_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:27
Εβλεπα ολα αυτα γυρω μου και ενοιωθα τα ποδια μου να ζυγιζουν 500 κιλα ενω το στομαχι μου ηταν δεμενο κομπους. Τι να λεμε τωρα και εμεις για τα δικα μας...
http://farm3.static.flickr.com/2526/5711428942_d92f89c929_o.jpg



Πως μπορει ο ανθρωπος να κανει τετοια πραγματα ####το; Ειμαστε τα χειροτερα κτηνη του κοσμου τελικα...
http://farm3.static.flickr.com/2389/5711453012_0c93165a9d_z.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2329/5710862987_3295e8d681_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:27
Μπροστα στην Καθολικη εκκλησια της πολης βρηκαμε και ενα απο τα περιβοητα Ροδα του Sarajevo (http://en.wikipedia.org/wiki/File:SarajevoRose.jpg).
http://farm4.static.flickr.com/3579/5710859305_5219f9bbd1_o.jpg



Δυστυχως αυτο ομως δεν ηταν καποιο ομορφο λουλουδι η καποια εικαστικη παρεμβαση αλλα αλλο ενα θλιβερο ενθυμιο της θηριωδιας του πολεμου. Οι ολμοι που βομβαρδισαν την πολη οταν επεφταν πανω σε τσιμεντο εφτιαχναν ενα χαρακτηριστικο διακεκομενο σχημα που εμοιαζε σχεδον με διασκορπισμενο λουλουδι. Στα σημεια που σκοτωσαν ανθρωπους οι αυτες τρυπες γεμιστηκαν με κοκκινη ρητινη φτιαχνοντας αυτα που σημερα ονομαζονται τα Ροδα του Sarajevo και που μπορει να βρει κανεις διασπαρτα σε ολη την πολη...
http://farm4.static.flickr.com/3103/5737926424_5202bf6510_b.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:28
Σε καποια στιγμη βλεπω τα παιδια να στριβουν στη γωνια του δρομου και να κοντοστεκονται μουδιασμενοι λεγοντας "οχι ρε φιλε!"
Πηγα και ειδα αυτο...
Φωτογραφιες και λογια απλα δεν φτανουν να περιγραψουν...
http://farm3.static.flickr.com/2247/5710864053_8517356459_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:28
Ομως ο πολεμος παροτι ειχε αφησει ανεξητιλα τα σημαδια του στην πολη, δεν μπορεσε να κανει το ιδιο και στις ψυχες των ανθρωπων. Η πολη ηταν φανερο οτι βρισκοταν σε αναβρασμο και συνεχη δημιουργια, προσπαθοντας να σταθει στα ποδια της με αξιοπρεπεια -τελικα αυτο ειναι χαρακτηριστικο των Βαλκανικων λαων!

Τα φροντισμενα καφε...
http://farm3.static.flickr.com/2171/5711418220_d1f7deec85_o.jpg



...ο πεζοδρομος με τα καθε λογης μαγαζια...
http://farm3.static.flickr.com/2372/5710860117_b0490c18f1_o.jpg



...ομορφες, φροντισμενες μεσαιωνικες εκκλησιες...
http://farm4.static.flickr.com/3539/5710862115_b79c3b086d_z.jpg



...και μια ανοιξη που δεν ρωταει κανενα -απλα ανθιζει τα δεντρα και γεμιζει τους δρομους αρωματα.
Εισαι πολυ μικρος ανθρωπε για να τα βαλεις μαζι μου....
http://farm3.static.flickr.com/2798/5710861113_23f1a1e2a8_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:29
Αντιθεσεις...

H εγκαταλλειψη και το μερακι
http://farm4.static.flickr.com/3368/5710868139_881069a311_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3613/5710873337_0e17c6c079_z.jpg



Το πλουσιο τωρα...
http://farm3.static.flickr.com/2449/5710871101_5d49456548_z.jpg

...με το φτωχο πριν
http://farm4.static.flickr.com/3425/5710871955_39433e2cce_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:30
Απο ψηλα η θεα προς την πολη καθως εκτεινοταν στον απεναντι λοφο ηταν μαγευτικη...
http://farm3.static.flickr.com/2747/5711433914_65b8abef16_o.jpg


Εδω ομως ειχαμε και μια -το λιγοτερο- παραξενη συναντηση με το ντοπιο πληθυσμο.
Καθως εβγαζα την παραπανω φωτογραφια ανεβαινε ενα αυτοκινητο προς το μερος μου. Δεν εδωσα σημασια -τι το περιεργο εξαλλου; Το αμαξι ομως φτανει μπροστα μου και βλεπω μεσα εναν παραξενο τυπο να με κοιταει εξαλλος και να μου κανει νοηματα. Βγαινει εξω και ερχεται προς το μερος μου θυμωμενος δειχνοντας τη φωτογραφικη και μου λεει με ελαχιστα αγγλικα "Τι φωτογραφιζες; Εμενα; ΓΙΑΤΙ με φωτογραφιζεις;"

Εγω ειχα κατσει και τον κοιτουσα καλα καλα. Δεν μπορουσα να καταλαβω το λογο που τα πηρε ετσι, ειδικα απο τη στιγμη που ΞΕΚΑΘΑΡΑ σημαδευα τον απεναντι λοφο και ΟΧΙ το αμαξι που ανεβαινε. Του ειπα οτι δεν εβγαζα εσενα ρε ανθρωπε μου, ομως ειδα οτι δεν θα εβγαζα ακρη με δαυτον.
Ετσι γυρισα προς τα παιδια που εβλεπαν τη σκηνη αμηχανοι και τους ειπα, καντε οτι μιλαμε και δεν τρεχει τιποτα, για να σηκωθει να φυγει. Ξεκινησαμε λοιπον να περπαταμε τριγυρω αμεριμνοι αγνοοντας τον τυπο ο οποιος για μερικα λεπτα ειχε σταθει εκει μες τη μεση του δρομου ακινητος και αμιλητος και απλα μας κοιτουσε θυμωμενα.
Τελικα μαλλον βαρεθηκε και εφυγε αλλα ηταν σιγουρα μια παραξενη εμπειρια... Οχι τιποτε αλλο, αλλα το να πιαστω στα χερια με καποιον ξενο τη στιγμη που δεν εχω κατι να χωρισω ειναι τελειως ηλιθιο και θα χαλουσε και τη μερα μας.

Οπως και να ειχε ομως ηταν μια ακομα μοναδικη στιγμη στο απροβλεπτο μεχρι στιγμης ταξιδι μας!
Απο εκει κατηφορισαμε παλι προς την πολη για να δουμε λιγο καλυτερα το ιστορικο κεντρο και για τα παιδια να παρουν τα απαραιτητα σουβενιρ...
http://farm3.static.flickr.com/2664/5738018748_7a63945935_o.jpg

http://farm6.static.flickr.com/5150/5738019348_50e7c292ae_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3577/5738019952_7206d3ca76_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:30
Ταξιδευοντας βλεπεις τα πιο παραξενα πραγματα αλλα σε αυτο το ταξιδι καθε γωνια εκρυβε και μια νεα εκπληξη! Τι δουλεια ειχε αραγε αυτο το κατακοκκινο παλτο αφημενο σε αυτη τη γωνια του δρομου; Ποια να ηταν η ιστορια του;
http://farm4.static.flickr.com/3393/5710876047_bd61f57f41_z.jpg



Τα παλια σπιτια στην ανω πολη ηταν κατα κυριο λογο φτιαγμενα απο ξυλο. Φτωχικα αλλα εβλεπες οτι το μερακι και η φροντιδα δεν ελειπαν...
(Προσεξτε πως οι τραβερσες ειχαν πλεον λυγισει στη μεση κατω απο το βαρος του χρονου και των πραγματων...)
http://farm4.static.flickr.com/3563/5710876819_0cb966c8c5_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:31
Κατεβηκαμε στην πολη ξανα και βρηκαμε το Gazi Husrev-Bey’s (http://www.sarajevo.ba/en/stream.php?kat=137), το μεγαλο τζαμι της πολης που χτιστηκε κατα το 16ο αιωνα και αποτελεσε κεντρικο σημειο αναφορας για τους Οθωμανους της πολης.
http://farm3.static.flickr.com/2466/5711440856_f5fa630f56_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3346/5711441450_3982d59d9f_z.jpg



Η πινακιδα στην εισοδο ολα τα λεφτα: "Οχι φωνες, οχι καπνισμα, οχι φλερτακια.... Α και αν εχετε και κανενα Uzi παρακαλω αφηστε το εξω!" http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif
http://farm4.static.flickr.com/3314/5710883187_e034e859ae_z.jpg



Περα απο την πλακα ο χωρος ενεπνεε εναν σεβασμο και η ησυχια που επικρατουσε τονιζε ακομα περισσοτερο το οτι εδω ηταν χωρος προσευχης και επικοινωνιας των ανθρωπων με τα Θεια...
http://farm4.static.flickr.com/3299/5710885967_644a7b4efb_z.jpg



Ξαφνικα ηταν σαν να ειχα μεταφερθει σε καποια παλια πολη της Ανατολης... Ιραν, Ιρακ, Τουρκια... Παντως σιγουρα οχι Ευρωπη....
http://farm3.static.flickr.com/2660/5711444682_c5220689f0_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3222/5711442032_7100e7ebfb_z.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3019/5710884167_1b154e02ea_o.jpg



Καπου εκει επιασα κουβεντουλα με ενα παλικαρακι απο τη Γερμανια που ηταν για μερες στο Sarajevo και του ελεγα οτι δεν μπορω να "πιασω" το νοημα της πολης ακομα... Εμοιαζε τοσο παραξενα εκτος τοπου και χρονου σε σχεση με οτι ειχα δει μεχρι στιγμης... Μια διαχυτη θρησκευτικοτητα χωρις ομως συγκεκριμενη ταυτοτητα, με πολυ εντονο το ισλαμικο στοιχειο, ανθρωποι φιλικοι αλλα λιγο απομακροι, η βαρια σκια του πολεμου, τα εντονα χρωματα των νεων που εμοιαζαν να θελουν να αποτιναξουν απο πανω τους τις παλιες αμαρτιες...

Μου απαντησε οτι ερχοταν στην πολη αυτη απο το 1996 λιγο μετα τον πολεμο και ακομα μεχρι σημερα δεν ειχε σαφη απαντηση στο τι ειναι το Sarajevo τελικα... Αινιγμα που μαλλον πρεπει να ζησεις για καιρο για να αρχισεις να το κατανοεις...

Ρωμαικη αρχιτεκτονικη με αραβικους αριθμους στο ρολοι...
http://farm4.static.flickr.com/3438/5710880397_d3dc1b73fd_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:37
Ο δρομος απο εκει μας εβγαλε στον πεζοδρομο με τα τουριστικα μαγαζια, μια περιοχη που θυμιζε εντονα Μοναστηρακι...
http://farm3.static.flickr.com/2398/5710888279_3b2f7f561c_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2003/5710887651_f615857577_o.jpg



Και βεβαια το Τουρκικο στοιχειο πανταχου παρων: Απο το παραδοσιακο καφενειο με τον Τουρκικο καφε...
http://farm3.static.flickr.com/2279/5710886637_c23e4323b9_z.jpg



...τα μαγαζια σουβενιρ με τα μπακιρενια μπρικια....
http://farm4.static.flickr.com/3518/5711449862_8f3696dac2_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2348/5710889173_6b569af7be_z.jpg



...τα γλυκισματα...
http://farm3.static.flickr.com/2289/5711449260_861ca4c6e8_o.jpg


Τελικα το Οθωμανικο στοιχειο εμοιαζε να ειναι κυριαρχο στην πολη!
Το ιδιο το ονομα Sarajevo ειναι Σλαβικη λεξη βασισμενη στη τουρκικη λεξη "Saray", που σημαινει το παλατι του ηγεμονα -το γνωστο μας σαραι-, ενω το τελευταιο συνθετικο "evo" προερχεται απο την λεξη Ovasi (Saray Ovasi), που σημαινει χοντρικα "η περιοχη γυρω απο το παλατι".

Το Sarajevo εχει πολλα προσωνυμια. Το παλαιοτερο απο αυτα ειναι Šeher, ενας ορος που ο Isa-Beg Ishaković χρησιμοποιουσε για να περιγραψει την πολη που ηθελε να κτισει. Ειναι μια Τουρκικη λεξη που σημαινει "ανεπτυγμενη πολη ξεχωριστης σημασιας" (şehir), που με τη σειρα του προερχεται απο την Περσικη λεξη شهر shahr που σημαινει πολη.

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:38
Στην πλατεια Baščaršija γνωστη στους ντοπιους ως "πλατεια περιστεριων" βρηκαμε εκατονταδες περιστερια να περιφερονται γυρω απο τη περιφημη πηγη Sebilj (http://en.wikipedia.org/wiki/Sebilj), απο την οποια τρεχουμενο νερο δροσιζε τους κατοικους της πολης αλλα και τους περαστικους εδω και αιωνες.
http://farm3.static.flickr.com/2560/5738086934_c86217768e_z.jpg


Η λεξη Serbilj ειναι Αραβικη και σημαινει "το κτισμα στο δρομο του νερου".
Η συγκεκριμενη πηγη χτιστηκε το 1891 και ηταν μια μεταξυ εκατονταδων τετοιων πηγων για τις οποιες η πολη ηταν διασημη. Μια καταστροφικη φωτια ομως το 1671 κατεστρεψε ολες τις πηγες μεχρις ωτου ο βεζιρης Mehmed-pasha Kukavica διεταξε να χτιστει η συγκεκριμενη πηγη στην παλια πολη του Sarajevo, οπου και παραμενει μεχρι σημερα.

Αυτες οι πηγες (γνωστες συλλογικα ως Serbilj) εχουν τις ριζες τους στην Αραβια. Μαλιστα κανονικα στο εσωτερικο της πηγης βρισκοταν καποιος υπευθυνος που γεμιζε κυπελα με νερο για τους διψασμενους περαστικους. Απο τις 300 τετοιες πηγες που υπηρχαν στην πολη το 1660, μονο η συγκεκριμενη σωζεται μεχρι και σημερα.

Εδω υπηρχαν πολλα μικρα αρτοποιια με τοπικες λιχουδιες, οποτε με θεα την ζωη της πλατειας δεν χασαμε την ευκαιρια να τσιμπησουμε κατι. Η μερα μπροστα μας ηταν μεγαλη και δεν θα μπορουσαμε να παραλειψουμε να δοκιμασουμε την τοπικη κουζινα!
http://farm3.static.flickr.com/2407/5710892157_a581abf51c_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:39
Συνεχισαμε τη βολτα μας και βγηκαμε στον ποταμο της πολης και τη περιφημη γεφυρα Latinska Ćuprija. Αυτο το ονομα μπορει να μην σας λεει πολλα, αλλα αυτο ηταν το σημειο οπου δολοφονηθηκε ο Αρχιδουκας της Αυστριας Franz Ferdinand και η γυναικα του Sofia και εγινε η αφορμη να ξεκινησει ο 1ος Παγκοσμιος Πολεμος...
http://farm4.static.flickr.com/3269/5711453848_86a480aa4f_o.jpg



Πολυ ομορφη η εικονα απο εκει πανω παντως...
http://farm3.static.flickr.com/2083/5710895141_229a06c810_o.jpg



Απεναντι στεκοταν αλλο ενα αξιοθεατο που ηθελα να δω: το περιφημο Inat kuća (http://www.inatkuca.ba/en/page.php?id=2) με την μοναδικη του ιστορια!
http://farm3.static.flickr.com/2632/5711455504_c45f338b17_o.jpg


Προς τα τελη του 19ου αιωνα οταν η πολη αρχισε να μεγαλωνει υπο την κυριαρχια της Αυστροουγγρικης μοναρχιας πολλα νεα κτηρια χτιστηκαν στο κεντρο κοντα στον ποταμο, μεταξυ των οποιων το ταχυδρομιο, το Εθνικο μουσειο, το Δικαστικο Μεγαρο και διαφορες κατοικιες.

Οταν ομως οι αρχες προσπαθησαν να φτιαξουν το Δημαρχειακο Μεγαρο ηρθαν αντιμετωποι με το Βοσνιακο πεισμα!
Η τοποθεσια που ειχε επιλεγει ηταν στη δεξια πλευρα του ποταμου Miljacka η οποια ομως ηταν στην ιδιοκτησια ενος γερου ονοματι Benderija, ο οποιος δεν ηθελε να αφησει τις αρχες να κατεδαφισουν το σπιτι του με καμια δυναμη.
Μετα απο μακρες διαπραγματευσεις ο πεισματαρης γερος δεχτηκε να παραχωρησει την ιδιοκτησια του υπο την προυποθεση οτι θα του δωσουν ενα σακι λιρες και θα μετακομισουν το σπιτι του πετρα πετρα στην αλλη πλευρα του ποταμου! Τελικα ετσι και εγινε και εκτοτε το σπιτι του Benderija ονομαστηκε Inat kuća -το σπιτι του πεισματος (Inat γινατι)- μεχρι που το 1997 μετατραπηκε στη σημερινη του χρηση ως ενα πολυ ομορφο παραδοσιακο Βοσνιακο εστιατοριο.
Το σπιτι αυτο ειναι ακομα και σημερα εκει αψηφοντας ολες τις κυβερνησεις και συμβολιζει το πεισμα αυτο του περηφανου λαου.

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:39
Περπατησαμε κατα μηκος του ποταμου κατευθυνομενοι πλεον στον ξενωνα και ξανα οι αντιθεσεις ξεπροβαλλαν παντου...
Τα σημαδια του βασανισμενου παρελθοντος με την ελπιδα και ομορφια του σημερα...
http://farm3.static.flickr.com/2517/5710896749_0592d024d1_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3554/5711457250_4eae884192_z.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2130/5710899605_920327ef53_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2287/5710900367_5dee73e2f9_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:40
Ειχαμε κανει εναν μεγαλο κυκλο στην πολη που μας εβγαλε στον ξενωνα μας.
Τα πραγματα μαζευτηκαν, τα αλογα φορτωθηκαν και ημασταν ετοιμοι να βγουμε παλι στο δρομο!

Time to hit the road again!
http://farm3.static.flickr.com/2453/5711461696_785840bdb0_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:43
Στα περιχωρα της πολης τα Σοβιετικα σημαδια του παρελθοντος ηταν εμφανη για αλλη μια φορα...
Τερατωδα γκριζα μπλοκ κατοικιων, ζωες στοιβαγμενες σε αθλια κουτακια...
Ομορφη αλλα βασανισμενη πολη...
http://farm4.static.flickr.com/3261/5710903635_cd29358ef9_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2070/5711463792_5a7763f521_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 16:44
Απο αυτο το σημειο ηξερα οτι ξεκινουσε το καλυτερο κομματι διαδρομης του ταξιδιου μας: ο δρομος που ενωνει το Sarajevo με τα παραλια του Μαυροβουνιου.
http://farm3.static.flickr.com/2477/5710906283_898c924e6b_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2397/5711467282_ed98fe4432_o.jpg



Οταν σχεδιαζα τη διαδρομη ειχα δυο επιλογες: ειτε να κατεβω στο Kotor απο Mostar και Dubrovnik (κανοντας και εναν μεγαλο κυκλο), ειτε να κατεβω απο το Niksic περνοντας μεσα απο καταφυτες κοιλαδες και αναμεσα στα επιβλητικα βουνα του εθνικου παρκου του Μαυροβουνιου Durmitor.
http://farm4.static.flickr.com/3090/5710907141_1882ff7019_o.jpg



Βλεποντας φωτογραφιες στο δικτυο τελικα επελεξα την δευτερη διαδρομη και τελικα δεν θα μπορουσα να ειχα κανει καλυτερα...
Καταπρασινα πυκνα δαση και γυμνη επιβλητικη πετρα: Να τις παλι οι αντιθεσεις!
http://farm3.static.flickr.com/2722/5710908777_3e40bef90b_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3266/5710910057_8dcea42d1e_o.jpg



Η αρχικη μουνταδα της μερας σιγα σιγα εδινε τη θεση της σε εναν λαμπρο ηλιο κανοντας με να χαμογελαω γιατι αυτη τη διαδρομη ηθελα να την απολαυσω σε ιδανικες συνθηκες!

Να κλειδωσω το γκαζι στο στοπ και να ξυσω τα παντα...
http://farm4.static.flickr.com/3004/5711473780_287807324b_o.jpg

...η να ανεβασω ζελατινα και να απολαυσω τις εικονες;
http://farm3.static.flickr.com/2078/5711476198_e661367820_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:25
Τουνελ, πυκνο πρασινο μεχρι εκει που βλεπει το ματι, τελειοι δρομοι, καθολου κινηση και η διαθεση μας στα υψη! Τι μερη!
Δειτε απλα προσεκτικα την παρακατω εικονα. Μιλαμε για το απολυτως τελειο σκηνικο....
http://farm3.static.flickr.com/2698/5711474612_6f30ce73bd_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3043/5711477258_c581628d2d_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2473/5710915673_72c23e1633_o.jpg



Οπως βλεπετε η χαρα μας δεν μπορουσε να κρυφτει με τιποτα!

Χαμογελα χαρας πισω απο σκουρες ζελατινες.
http://farm2.static.flickr.com/1416/5710911443_1f1eb7f684_o.jpg


Τα αδερφια μου...
http://farm3.static.flickr.com/2649/5710913471_0446bacb95_o.jpg


...και η καλη μου Αυρα...
http://farm4.static.flickr.com/3536/5710912357_1e8383bd30_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:25
Πλησιαζοντας τα συνορα με το Μαυροβουνιο βρηκαμε μια μαγευτικη εικονα: μια γεφυρα να περναει πανω απο ενα ποταμι γαλαζοπρασινου χρωματος, οποτε δεν μπορουσαμε να μην κανουμε μια σταση για ξεμουδιασμα και να απολαυσουμε το τοπιο.
http://farm3.static.flickr.com/2328/5711489404_ba5141f931_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2260/5711483546_12ba691a2f_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3507/5710924965_8ebb55ed18_o.jpg



Και εκει που πιστευα οτι τα πραγματα δεν θα μπορουσαν να γινουν καλυτερα ηρθε η πραγματικοτητα να με διαψευσει! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/smile.gif
Τι θα μπορουσε να ειναι καλυτερο απο ενα τετοιο τοπιο; Μα τι αλλο; Μια ομορφη γνωριμια!!
http://farm4.static.flickr.com/3144/5710927421_7c8f9a0245_o.jpg



Αυτο το γλυκυτατο μικρο σκυλακι ηρθε χοροπηδωντας χαρουμενο να προυπαντησει τους μοτοταξιδιωτες!
Το ταξιδι ηταν γεματο υπεροχες αναπαντεχες στιγμες σε καθε γωνια! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/smile.gif
http://farm3.static.flickr.com/2389/5711484966_ddbb90941f_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3537/5711485906_8b64b402e3_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3178/5710929051_3135001069_o.jpg

Χα! Σε τσακωσαααα!
http://farm3.static.flickr.com/2357/5711487612_bd57bc0fae_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:26
Η υπεροχη διαδρομη συνεχισε... Καπου εδω αναμεσα στις τοσες εικονες θα βρει ο καθενας μια να του ταιριαζει...
http://farm4.static.flickr.com/3582/5711480590_f8c3b9a6be_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3098/5710922513_07cd1ee256_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3080/5710923317_546f409c40_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:27
Φτανοντας στο Brod λιγα χιλιομετρα απο τα συνορα αποφασισαμε να κανουμε μια τελευταια σταση για ανεφοδιασμο και να χαλασουμε τα τελευταια Βοσνια χρηματα μας, προτου μπουμε στο Μαυροβουνιο.

Μπηκαμε στο χωριο και οι ντοπιοι μας χαιρετουσαν γεματοι ενθουσιασμο και πλατια χαμογελα που μας εβλεπαν. Να το παλι εκεινο το περιεργο συναισθημα οταν οι γυρω σε θεωρουν κατι το ιδιαιτερο! Ισως καποιος διασημος να ειναι οκ με αυτο, αλλα εγω δεν εχω συνηθισει κατι τετοιο και ομολογω οτι για λιγο ενοιωσα αμηχανα...

Τα παιδια ηταν ενθουσιασμενα με τη διαδρομη και τα καλυτερα ακομα μας περιμεναν μπροστα!
Μας ειχε πιασει και η ανοιξη εξαλλου...
Εδω βλεπετε το νεο κρανος της Arai απο την ανοιξιατικη κολεξιον 2011! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif
http://farm4.static.flickr.com/3357/5711478076_bae44c0b8e_z.jpg



Εκει που ετοιμαζομασταν να αναχωρησουμε ο Πανος παρατηρησε οτι ολη η πιτσιρικαρια του χωριου κατεβαινε προς ενα συγκεκριμενο μερος λιγο πιο κατω απο το πρατηριο που ειχαμε σταματησει.
Κοιταζομαστε και μου λεει: "Ρε συ, εκει εχει μια καφετεριουλα. Δεν παμε να πιουμε ενα εσπρεσσακι και να συνεχισουμε;"

Ετσι και εγινε λοιπον και αυτη η ιδεα σταθηκε η αφορμη για την πιο ομορφη και συγκινητικη στιγμη του ταξιδιου μας...
http://farm3.static.flickr.com/2378/5710919287_6f6f9b9704_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:27
Οταν ελεγα παραπανω καφετερια μην φανταστειτε καποια καφετερια οπως τις ξερουμε. Εδω ηταν Βαλκανια! Στην ουσια ηταν ενα μικρο μακροστενο ξυλινο παραπηγμα με μια βεραντουλα μπροστα με 2 ομπρελες και 2-3 τραπεζακια, οπου οι ντοπιοι καθονταν και επιναν μπυρες. Γυρω απο το μαγαζι δεν υπηρχε απολυτως τιποτα παρα χωμα και χωραφια.
Αυτο το μερος μαλλον ηταν το επικεντρο της ζωης του χωριου!
http://farm3.static.flickr.com/2449/5711479808_3846f18ea6_o.jpg



Μπαινοντας μεσα ηταν λες και περασαμε πισω στο χρονο στη δεκαετια του '80. Μεσα ειχε μερικους τετραγωνους καναπεδες με σκισμενο βινυλιο (ξερετε απο αυτους τους κλασσικους στα παλια τρενα του ΟΣΕ) και κατι τραπεζια απο παλια φορμαικα. Ο τυπακος πισω απο μπαρ μεγαλη μορφη τυπου ...Ντουζος! Καδενα, μαλι, πουκαμισο και στο -εννοειται- κασσετοφωνο να παιζει disco!

Ειχα ενα χαμογελο μεχρι τα αυτια! Αυτα ειναι! Μιλαμε γουσταρα με χιλια! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif
Απο στιγμη σε στιγμη περιμενα να μπουκαρει μεσα ο Γαρδελης με την κλασσικη ατακα "με θυμασαι ρε πστη;" και να γινει πανικος! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Τρεις ξενοι πανω σε μηχανες ειναι μαλλον λογικο να ειναι το επικεντρο του ενδιαφεροντος για το μαγαζι αλλα προσπαθησαμε να μην το πολυσκεφτομασταν και απλα απολαμβαναμε τις πολυτιμες στιγμες! Που αλλου θα εβρισκα ενα τετοιο θρυλικο μερος;

Καποια στιγμη ενω κουβεντιαζαμε παρατηρησα εξω τη μοναδικη κοπελα στο μαγαζι που κρατουσε απο το χερι ενα μικρο κοριτσακι γυρω στα 6-7 και ειχαν παει και χαζευαν τις μηχανες.
Ο Βαγγελης βγηκε εξω και της εκανε νοημα να ανεβασει τη πιτσιρικα πανω στη μηχανη, και βεβαια δεν χρειαστηκε να το πει δευτερη φορα! Η μικρουλα σκαρφαλωσε πανω στο GSXR με μεγαλο καμαρι και η χαρουμενη μαμα της την εβγαζε φωτογραφιες με το κινητο, ενω ο Βαγγελης ηταν και αυτος μεσα στην καλη χαρα! Πολυ ομορφη εικονα πραγματικα!

Απο εκεινη την ωρα και μετα η μικρουλα ηταν ολο ναζακια! Ολο και ερχοταν στο μερος μας και μας παρατηρουσε με προσοχη ενω οταν τη χαιρετουσαμε χαμογελουσε και εφευγε!

Το καφεδακι ειχε τελειωσει (πληρωνοντας καπου 60-70 λεπτα για τα παντα) και βγηκαμε εξω για να συνεχισουμε το δρομο μας. Βαλαμε μπροστα και ετοιμαστηκαμε, ενω ολοι οι θαμωνες του μαγαζιου μας χαμογελουσαν και μας χαιρετουσαν...

Καπου εκει παρατηρησα το γλυκυτατο πιτσιρικι που στεκονταν στο βεραντακι μπροστα μας με γουρλωμενα ματια και μας εβλεπε να ετοιμαζομαστε. Γυρισα στο Βαγγελη και του ειπα:
- Ρε φιλε ποσο θα ηθελα να εχω κατι να δωσω στο πιτσιρικακι να μας θυμαται...

Και εκει μου ηρθε η ιδεα!
Επιασα το κλειδι της Αυρας και εβγαλα απο πανω το ανθρωπακι-μπρελοκ του Joe Bar Team που ειχα μονιμα εκει και της εκανα νοημα να ερθει κοντα. Η μικρουλα πλησιασε και της προσφερα το ανθρωπακι το οποιο επιασε με λαχταρα και πηγε τρεχοντας στη μαμα της με ενα ντροπαλο χαμογελο μεχρι τα αυτια. Πολυ συγκινητικη στιγμη... Ο Βαγγελης ηταν ετοιμος να τον παρουν τα ζουμια!
Εγω απλα ευχομουν αυτο το κοριτσακι μεγαλωνοντας να κρατησει αυτο το μπρελοκ και να της θυμιζει τους τρεις μηχανοβιους που καποτε περασαν απο τα μερη της... Δεν υπαρχει κατι πιο ομορφο απο το να αγγιζεις ζωες ανθρωπων τελικα...
Περιττο να πω πως νοιωθαμε ολοι μας στη συνεχεια...
http://bikes4all.co.uk/shop/images/Joe%20Bar%20Team%20-%20honda%20cb%20750%2001.JPG

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:28
Ο δρομος συντομα αρχισε να ανηφοριζει την πλαγια ενος λοφου με τη θεα απο κατω να μαγνητιζει το βλεμμα...http://farm4.static.flickr.com/3002/5710933409_54afa2124d_o.jpg



Καπου εκει η διαδρομη στενεψε ΠΟΛΥ και επαψε να θυμιζει τοσο εθνικο δρομος οσο μικρο μονοπατι χωριου, αλλα αυτο ηταν κατι που περιμενα. Ψαχνοντας για λεπτομερειες για τη διαδρομη ειχα δει οτι λιγο πριν τα συνορα με το Μαυροβουνιο ο συγκεκριμενος δρομος γινοταν ενας μικρος χωματοδρομος, οποτε ημουν προετοιμασμενος για τα χειροτερα.
http://farm3.static.flickr.com/2703/5711491546_e5587007ae_o.jpg



Ευτυχως ομως αυτα δεν ηρθαν, καθως τα τελευταια χρονια ειχαν ριξει μια προχειρη ασφαλτο πανω στο δρομακι αυτο και η εντουραδα μας εληξε μερικες δεκαδες μετρα παρακατω.

Παραμεθωριος Βοσνιας Ερζεγοβινης - Μαυροβουνιου μια ανασσα απο τα συνορα.
http://farm3.static.flickr.com/2126/5710934625_53189ca45a_o.jpg



Στα συνορα μια γεφυρα ουσιαστικα ενωνε τις δυο χωρες πανω απο το φυσικο συνορο του ποταμου που ερεε απο κατω. Παροτι το deck ειναι ξυλινο και δεν ενεπνεε μεγαλη εμπιστοσυνη, η γεφυρα καθεαυτη ηταν θηριο...
http://farm4.static.flickr.com/3612/5710936597_64a8406707_o.jpg



Παντως η διασχιση της υπο βροχη με μηχανη πρεπει να ειναι πολυ ενδιαφερουσα εμπειρια απο αυτες που σε κανουν να πιστεψεις σε μια ανωτερη δυναμη...
http://farm3.static.flickr.com/2054/5710935491_a3dd38965d_o.jpg


Αφηναμε πισω την Βοσνια Ερζεγοβινη και σκεφτομουν οτι ηταν πραγματικα η χωρα των αντιθεσεων.
Απο την εκπληκτικης ομορφιας φυση μεχρι την θηριωδια του πολεμου, και απο τους απομακρους, παραξενους κατοικους των πολεων μεχρι τους ενθουσιωδεις, ανοιχτοκαρδους ανθρωπους της επαρχιας... Μια χωρα των ακρων, των χρωματων, του υψους και του βαθους -οπως το αναγλυφο του εδαφους της...

Σταση μετα τη γεφυρα για την απαραιτητη φωτογραφια κατω απο την πινακιδα της νεας χωρας που μας καλωσοριζε, πρωτη στο κιβωτιο και παμε... Dobrodosli!
http://farm3.static.flickr.com/2347/5711497084_3b849a9fe6_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:29
Μαυροβουνιο

Εχω κανει πολλες διαδρομες στη ζωη μου. Σε ανοιχτους δρομους και απολαυστικα στροφιλικια, σε βουνα, σε πεδιαδες, σε στενα ορεινα μονοπατια και ατελειωτες εθνικες οδους, σε δαση και διπλα σε θαλασσες...
Ειδα μερη που μου εκοψαν την ανασσα και μερη που με αφησαν αδιαφορο. Διαδρομες που απολαυσα και αλλες που απλα διεκπεραιωσα.

Ομως η διαδρομη που ακολουθησε απο τα συνορα μεχρι το Niksic ηταν απλα η καλυτερη διαδρομη που εχω κανει. ΠΟΤΕ.
Αν υπαρχει παραδεισος για τους μηχανοβιους τοτε ειμαι πλεον ΣΙΓΟΥΡΟΣ οτι θα ειναι ετσι ακριβως...
http://farm3.static.flickr.com/2651/5710938343_1aefd77821_o.jpg



Τι να περιγραψω εδω;
Τα δεκαδες σκοτεινα, ατμοσφαιρικα τουνελ που διαδεχονταν το ενα το αλλο απανωτα;
Το ατελειωτο πρασινο που εβλεπα παντου γυρω;
Την αψεγαδιαστη ασφαλτο και το λαχταριστο στροφιλικι;
Το δρομο που εμοιαζε να αιωρειται στον αερα πανω απο τεραστιες χαραδρες;
Τα γαλαζοπρασινα νερα των ποταμων που αλλες φορες χανονταν στα βαθη των βουνων και αλλες φορες κυλουσαν διπλα στο δρομο και σε εκαναν να νοιωθεις σαν να κινεισαι πανω στο νερο;

Δεν θα πω τιποτα. Καποιες φορες τα λογια χανουν τη σημασια τους οποτε απλα βαλτε μια ιδανικη μουσικη υποκρουση και απολαυστε....
http://farm4.static.flickr.com/3130/5711500486_c99f828e4f_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2084/5711499562_b07e4a126b_b.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3297/5710947897_9cd51e85cf_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2130/5710939273_9fef0be387_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2049/5710946121_8bde72b7e3_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3492/5711506760_dca232cd2c_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2547/5711503284_cf298db006_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3108/5711509036_ed7e4c3a0d_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3404/5710949871_8e69d7d9ab_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3387/5710952419_1c3494e7a8_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:29
Περιπου στα μισα της διαδρομης αντικρυσαμε μια μεγαλη γεφυρα που περνουσε απο την μια πλευρα της χαραδρας στην αλλη και χανοταν μεσα σε τουνελ...
http://farm3.static.flickr.com/2040/5711501360_c2532a3e88_o.jpg



Την εικονα αυτη την ειχα δει σε φωτογραφιες, αλλα απο κοντα ηταν πολυ πιο εντυπωσιακο το θεαμα!
Σταματησαμε πανω στη γεφυρα για ξεμουδιασμα και απλα εμεινα λιγο ακινητος απολαμβανοντας τις στιγμες...
Η θεα του βαραθρου απο κατω, ο δυνατος ανεμος που φυσουσε ψηλα στη γεφυρα, η επιβλητικοτητα του φαραγγιου που ανοιγοταν αριστερα και δεξια του δρομου...
http://farm4.static.flickr.com/3638/5710942675_600fdccaa9_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2547/5711503284_cf298db006_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3481/5710944541_bb5e7fa084_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:30
Η αποθεωση ομως μας περιμενε λιγο πιο κατω, εκει που ο ποταμος ειχε σχηματισει μια τεραστια φυσικη λιμνη που εφευγε προς ολες τις κατευθυνσεις.
http://farm3.static.flickr.com/2180/5711516202_aebf3b558c_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3214/5710950667_d6bcb827e5_o.jpg



Το λεξιλογιο ωραιων εκφρασεων μου ειχε τελειωσει απο ωρα και πλεον γινομουν επικινδυνα κλισε...
http://farm3.static.flickr.com/2781/5710951407_7971a045fb_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2494/5710953475_3a8fbb3c92_o.jpg



Mπροστα σε αυτο το θεαμα δεν αντεξα αλλο.
Εσβησα τη μηχανη, κοντοσταθηκα, και επιασα τον εαυτο μου να τραγουδαω ενα παλιο αγαπημενο κομματι (http://www.youtube.com/watch?v=EAchKt2xjsw)...
How I wish, how I wish you were here.
We're just two lost souls swimming in a fish bowl, year after year,
Running over the same old ground.
What have you found? The same old fears.
Wish you were here...
http://farm4.static.flickr.com/3278/5710954207_5b6c99ea9c_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:32
Φτανοντας στο Niksic η διαδρομη αλλαξε παλι. Ο δρομος ανοιξε και φαρδυνε, το τοπιο γλυκανε και τη θεση των επιβλητικων βουνων πηραν λοφοι και δαση... Ομορφα αλλα οχι αυτο που ειχαμε δει μολις πριν λιγο...
http://farm4.static.flickr.com/3089/5710955835_3b1c09d711_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2243/5710957161_75fefe56cc_o.jpg



Σε καποια στιγμη βγηκα σε μια τεραστια ευθεια μεχρι το βαθος του οριζοντα και στιγμιαια σκεφτηκα να καρφωσω το γκαζι στο τερμα -γενικα δεν μου αρεσει καθολου θα πηγαινω γρηγορα οταν ταξιδευω, αλλα τετοιες ευθειες ηταν πειρασμος...
http://farm4.static.flickr.com/3402/5711517848_2d93969e2c_o.jpg


Κατι με κρατησε ομως και τελικα ηταν για καλο διοτι λιγο παρακατω βλεπω εναν τροχαιο στην ακρη του δρομου να κραταει ενα μικροσκοπικο πινακιδακι μπροστα του με τη λεξη "στοπ"!
Μεχρι να καταλαβω ΤΙ ηταν ολο αυτο και τι εγραφε το πινακιδακι τον ειχα ηδη προσπερασει οποτε απλα συνεχισα την πορεια μου κανονικα. Στην τελικη δεν μου ειχε κανει σαφες σημα να σταματησω -μαλλον εδειχνε οτι ετοιμαζοταν να αναλαβει ποστο- οποτε...

Ομως πισω ακολουθουσαν τα παιδια σε λιγη αποσταση. Μηπως σταματουσε εκεινους; Κοιταξα στους καφρεφτες μου τα φωτα τους ελπιζοντας να τους δω να ερχονται. Βλεπω ενα φως να ακολουθει, ομως το δευτερο ειδα οτι εμεινε πισω. Οχι ρε γ@μωτο! Καποιον σταματησαν!

Τωρα; Συνεχισα για λιγο και λιγο παρακατω βλεπω τον Πανο με αναμμενα alarm να σταματαει. Μου λεει "Σταματησαν τον Βαγγελη." Τι να καναμε;
Το να γυρισουμε πισω θα ηταν χαζο. Οι αστυνομικοι σε αυτες τις χωρες κοιτανε να βγαλουν "χαρτζιλικι" και δαγκωνουν οποιον μπορεσουν να τσιμπησουν.
Κατεβαιναμε το βουνο και σε 5 περιπου χιλιομετρα φταναμε στο Niksic που ουτως η αλλως θα καναμε ανεφοδιασμο. Ειτε περιμεναμε στο σημειο που ημασταν ειτε στην πολη ηταν το ιδιο, και στην τελικη καλυτερα να φευγαμε απο εκει γενικοτερα -δεν ηθελα να χειροτερεψουν τα πραγματα με καμια επιπλεον γνωριμια με τις τοπικες αρχες.

Συνεχισαμε μεχρι το Niksic, μια μαλλον αδιαφορη και φτωχη πολη...
http://farm3.static.flickr.com/2115/5710960733_fee2292c2a_o.jpg



Στο πρωτο βενζιναδικο που βρηκαμε κοψαμε μεσα, σκασμενοι που αφησαμε το Βαγγελη πισω αλλα λιγο αργοτερα με ανακουφιση τον ειδαμε που ερχοταν! Τι ειχε γινει; Τον ειχαν μετρησει να πηγαινει με ...104 ολοκληρα χιλιομετρα και του εδωσαν το κλασσικο φακελακι να βαλει μεσα λεφτα. Ομως η ελλειψη συνεννοησης λογω γλωσσας ειχε σαν αποτελεσμα να βαρεθουν και να τον αφησουν να φυγει χωρις τελικα να παρουν φραγκο! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/smile.gif

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:32
Μετα και απο αυτη τη νεα αναπαντεχη περιπετεια συνεχισαμε το τελευταιο κομματι που θα μας εβγαζε στον προορισμο μας: το πανεμορφο Kotor.

Η προτεινομενη διαδρομη του GPS ηταν απο την Εθνικη Οδο μεχρι την πρωτευουσα του Μαυροβουνιου Podgorica και μετα να επιστρεψουμε προς το Kotor, αλλα εμεις επιλεξαμε την πιο ενδιαφερουσα διαδρομη και να παμε απο τον επαρχιακο δρομο μεσω Vilusi και μετα να κατεβουμε το βουνο προς τη θαλασσα.
http://farm3.static.flickr.com/2276/5711519318_6fc012bb52_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3009/5711521390_374a609d4f_o.jpg



Ενοιωθα να ειμαι μεσα σε τελειους πινακες ζωγραφικης...
http://farm4.static.flickr.com/3100/5711523940_df70514b3d_o.jpg


Σαν βγεις στον πηγαιμο...
http://farm3.static.flickr.com/2528/5710961785_99f0c46a6c_o.jpg



Περα απο την καταπληκτικη φυση, ο δρομος θα μας επετρεπε να θαυμασουμε και την εντυπωσιακη λιμνη Slansko Jezero...
http://farm3.static.flickr.com/2425/5710962391_6f8d30584b_o.jpg



...και η θεα μας επιβραβευσε με τον καλυτερο τροπο...
http://farm3.static.flickr.com/2018/5711523188_e8abc74c46_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:33
To μονο θεματακι που ειχαμε με αυτη την διαδρομη ηταν ενα κομματι δρομου που ο δικος μου χαρτης εδειχνε με λευκο, που σημαινε χωματοδρομος. Ο Πανος απο την αλλη πλευρα ειχε ενα χαρτη που το σηματοδοτουσε ως ασφαλτοστρωμενη οδο, οποτε δεν ξεραμε τι θα συναντησουμε.
Με τον ηλιο να πεφτει τελικα βρηκαμε το δρομο αυτο και....
http://farm3.static.flickr.com/2158/5711524944_a604213a53_o.jpg


...απογοητευση! Ο δρομος ηταν ενα στενο μονοπατι ουσιαστικα, στρωμενο προχειρα με τσιμεντο, που ελισσοταν αναμεσα σε χωραφια και λοφους. Αυτο ηταν ο δρομος για το Kotor; Ειχαμε γυρω στα 60 χιλιομετρα για να φτασουμε. Θα μας εβγαινε η ψυχη ετσι!

Ομως σε ολο αυτο το ταξιδι ειχαμε την τυχη με το μερος μας, οποτε και αυτη τη φορα η εκπληξη δεν αργησε να ερθει! Λιγο παρακατω συναντησαμε αυτο: μια ολοκαινουργια φαρδια εθνικη οδο που ειχε φτιαχτει προσφατα και ενωνε την περιοχη αυτη με τα παραλια!
http://farm4.static.flickr.com/3052/5711525714_d5c0a5eb25_o.jpg

Παροτι δεν υπηρχε στους χαρτες και το GPS αποφασισαμε να ακολουθησουμε τους ντοπιους που περνουσαν και δεν θα μπορουσαμε να ειχαμε κανει καλυτερη επιλογη!

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:34
Αν μεχρι στιγμης ειχαμε δει τα πιο εκπληκτικα μερη απο πλευρας φυσης, εδω ξεκινησε το πιο εκπληκτικο κομματι απο πλευρας οδηγησης ΜΑΚΡΑΝ!
Φανταστειτε ενα δρομο τυπου Μπραλος, με οδοστρωμα πιστας, παρατεταμενες καμπες με αψογη κλιση των 150+, ορατοτητα, ελαχιστη κινηση....
Χρειαζεται να συνεχισω;
http://farm4.static.flickr.com/3536/5710966857_3a8a5a4332_o.jpg


Το μονο που θα πω ειναι οτι λ-υ-σ-σ-α-ξ-α-μ-ε! Οκ, το ξερω οτι δεν ειναι καλο να το κυνηγας οταν εισαι σε ταξιδι ποσο μαλλον σε ξενη χωρα,
αλλα αυτο το κομματι θα κολαζε και αγιο! Οι ρυθμοι ανεβηκαν σε μαλλον μη τουριστικους ρυθμους και εγω περιμενα απο στιγμη σε στιγμη να ακουσω
τις βαλιτσες να ξυνουν την ασφαλτο (κατι που τα παιδια μου ειπαν μετα οτι δεν ηθελε και πολυ να συμβει!)...

Με την απολαυση και τη διαθεση στα υψη συντομα αντικρυσαμε το πιο μαγευτικο θεαμα: τον κολπο του Kotor που μας καλωσοριζε στο βαθος.
O Κολπος του Kotor, η Boka Kotorska οπως ειναι γνωστη στο ντοπιο πλυθυσμο, βρισκεται στο νοτιοδυτικο Μαυροβουνιο
και ειναι ενα απο τα πιο δαντελωτα τμηματα ακτογραμμης της Αδριατικης Θαλασσας. Ο κολπος συχνα χαρακτηριζεται ως
το νοτιοτερο Φιορδ της Ευρωπης λογω ομοιοτητας με τα γνωστα Φιορδ της Νορβηγιας, αν και στην πραγματικοτητα ειναι ενα
βυθισμενο φαραγγι ποταμου που οποιο ξεκινουσε απο τα υψιπεδα του Ορους Orjen και κατεληγε στην Αδριατικη θαλασσα.

Οι ταξιδιωτικοι οδηγοι ανεφεραν οτι πρεπει να δει κανεις τον κολπο απο ψηλα και τωρα εβλεπα το γιατι... Απλα μαγεια!
http://farm3.static.flickr.com/2632/5736300236_aef5a8389d_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:34
Ο δρομος κατεληξε στην οχθη του κολπου, οπου συνεχισαμε πλεον παραλιακα προς το Kotor.
Η διαδρομη αυτη πηγαινει περιμετρικα γυρω απο ολο τον κολπο και ειναι ενα αξιοθεατο απο μονος του.
Σιγουρα αυριο θα τον βλεπαμε καλυτερα...
http://farm3.static.flickr.com/2638/5710967539_d3f973d45c_o.jpg


Για τωρα αυτο που θελαμε ηταν να βρουμε ενα καταλυμα για το βραδυ και να δουμε λιγο την πολη χαλαρα.
Φοβομουν οτι λογω ημερων θα δυσκολευτουμε να βρουμε αδεια δωματια, αλλα τελικα δεν θα μπορουσα να ειχα πεσει πιο εξω! Ηταν ολα αδεια και για παρτη μας!
http://farm3.static.flickr.com/2121/5711542294_4022c00c00_o.jpg



Ετσι επιλεξαμε να μεινουμε σε μια πανεμορφη πανσιον ακριβως πανω στο κυμα, με μια πολυ περιποιημενη βεραντα διπλα στο κυμα και με την καλυτερη θεα μπροστα μας...
http://farm4.static.flickr.com/3334/5711541580_3cfd9ce77d_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3594/5711528338_a2a9f827bc_o.jpg



Αραξαμε τις καλες μας στο μικρο παρκινγκ του ξενωνα να χαζευουν και αυτες την υπεροχη θεα και ανεβηκαμε στο δωματιο να ξεφορτωσουμε...
http://farm3.static.flickr.com/2162/5711540934_6c2eb1dcfc_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:35
Το μερος ηταν πανεμορφο! Ακρως γραφικο, ησυχο, ρομαντικο -σκεφτομουν οτι θα ηταν ο ιδανικος προορισμος για ζευγαρια ειδικα τους καλοκαιρινους μηνες. Δεν περιμενα κατι τετοιο....
http://farm3.static.flickr.com/2432/5710968965_d70f648e4c_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3136/5710970567_e9e46541e3_z.jpg



Η μεσαιωνικη πολη του Kotor ουσιαστικα περικλειεται ολοκληρη μεσα σε ενα εντυπωσιακο τειχος που χτιστηκε το 14ο αιωνα απο τους Βενετους, και οι επιρροες τους στην αρχιτεκτονικη και διακοσμηση ειναι κυριαρχες παντου...
http://farm4.static.flickr.com/3404/5710969757_8ef255b6ec_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:47
Η βραδια ηταν πολυ ομορφη αλλα ευτυχως οι τουριστες σχετικα λιγοι -ηταν σαν να εχουμε την κουκλιστικη αυτη πολη ολη δικη μας αποψε...
http://farm4.static.flickr.com/3239/5711533996_3485d71102_o.jpg



Στην κεντρικη πλατεια της πολης, υπηρχαν καλαισθητες καφετεριες και μπαρακια οπου οι περαστικοι απολαμβαναν το ποτο τους...
http://farm3.static.flickr.com/2750/5711531470_594a69aca5_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3327/5711532112_d375a7986d_o.jpg



...ενω γυρω παντου υπηρχαν πολυ μικρα πλακοστρωτα στενακια που θυμιζαν εντονα Ιταλια.
http://farm3.static.flickr.com/2536/5711532716_609987d37b_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3422/5711533456_5ec1b01731_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:48
Ερχομενος εδω δεν ηξερα τι να περιμενω και το αποτελεσμα ξεπερνουσε καθε φαντασια. Το μερος ηταν απλα πανεμορφο και μακραν η πιο ομορφη πολη στο ταξιδι μας μεχρι τωρα! Αυριο θα την εξερευνουσα με την ησυχια μου....
http://farm4.static.flickr.com/3350/5711536692_2b13be88a9_o.jpg



Για τωρα η βολτα συνεχιστηκε στα στενα εντυπωσιασμενοι απο τις εικονες...
http://farm4.static.flickr.com/3337/5711537298_8644c413f4_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3253/5710977737_33f6a718c7_z.jpg


...πιτσιρικια που επαιζαν χαρουμενα μπροστα στον Σερβικο ναο του Αγιου Νικολαου...
http://farm4.static.flickr.com/3421/5711535968_c16ee471e5_b.jpg



...το παιχνιδι του φωτος με τις σκιες μεσα στην ησυχη νυχτα εφτιαχνε μια εικονα που δεν θα ξεχασω ποτε...
http://farm3.static.flickr.com/2607/5711534610_e75e7ae739_z.jpg http://farm3.static.flickr.com/2746/5710974835_2761c4b547_z.jpg



Καπου εδω καταληξαμε να κατσουμε σε ενα γραφικο εστιατοριο για φαγητο.
http://farm4.static.flickr.com/3346/5710978573_2163729eb4_z.jpg


Ομολογω οτι ειχα μια σχετικη επιφυλαξη μιας που τετοιου ειδους εστιατορια συνηθως ειναι πανακριβα και με κακο φαγητο, αλλα βλεποντας τις θηριωδεις μεριδες διαψευστηκα πανηγυρικα!
http://farm3.static.flickr.com/2587/5710979357_a9d8abd231_z.jpg




Εκατσα πισω χαμογελοντας και προσπαθησα να φωτογραφισω αυτες τις στιγμες με το μυαλο μου...
Ημουν σε ενα ακομα ταξιδι ομως αυτη τη φορα ολα ηταν τοσο διαφορετικα... Ειχα δει καταπληκτικες εικονες, εχοντας κανει νεους υπεροχους φιλους, εχοντας νοιωσει εντονα συναισθηματα χαρας, λυπης, θαυμασμου, και ολα αυτα παρεα με 2 αγαπημενους φιλους που ειχαν ερθει εδω για εμενα! Ενοιωθα αληθινα ευλογημενος τωρα...


Η ωρα περασε, και μετα απο ενα ποτακι αποφασισαμε να παρουμε το δρομο της επιστροφης.
Η καστροπολιτεια μας χαιρετουσε με την καλυτερη φωτογραφια του ταξιδιου μας...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
http://farm4.static.flickr.com/3654/5711542868_31f786319b_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:49
Ομως αν νομιζατε οτι οι εκπληξεις της μερας ειχαν τελειωσει εισαστε πολυ γελασμενοι!
Καθως προχωρουσαμε στον ερημο μικρο παραλιακο δρομο λιγο πιο περα απο το ξενωνα μας, ενα μικρο αυτοκινητο μας προσπερασε με καπως σβελτα και συνεχισε προς τα κατω. Αναρωτηθηκα προς τι η βιασυνη και συνεχισα το δρομο μου χωρις να δωσω ιδιαιτερη σημασια -λογικο δεν ηταν;
Καπου εκει οι σκεψεις μου διακοπηκαν αποτομα απο εναν δυνατο παφλασμο νερου και γυριζοντας προς την προβλητα ειδα ενα μεγαλο πιδακα νερου να σηκωνεται στο δρομο και το αμαξακι αφαντο!

Κοιταχτηκα με τα παιδια.
- Ρε σεις, επεσε μεσα στο νερο το αμαξι;!;!;;
- ....
- ΕΠΕΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΜΑΞΙ!

Τα παιδια ετρεξαν στο αυτοκινητο να βοηθησουν και εγω ετρεξα στο κοντινο αστυνομικο τμημα για να ζητησω βοηθεια. Δεν το πιστευα αυτο που συνεβαινε! Ενοιωθα σαν να παιζω σε ταινια περιπετειας! Οι τοπικοι αστυνομικοι ηταν ας πουμε ....ραθυμοι χαρακτηρες και μεχρι να καταφερω να συνενοηθω μαζι τους ειχε περασει ενα αγωνιωδες δεκαλεπτο, και το μονο που ευχομουν ηταν τα παιδια να ειχαν καταφερει να βοηθησουν τους επιβατες του αυτοκινητου.

Λιγο μετα πηγα με το περιπολικο στο σημειο του ατυχηματος και με ανακουφιση ειδα τον μοναδικο επιβατη του αυτοκινητου να ειναι στην ακρη του δρομου ασφαλης και τα παιδια διπλα ταλαιπωρημενα αλλα καλα. Ευτυχως!

Το αμαξακι ηταν τουμπα στο νερο αλλα επειδη το σημειο εκεινο ηταν πολυ ρηχο, το νερο ειχε με το ζορι φτασει μεχρι τα μισα του αμαξιου. Ο Βαγγελης μπηκε στο νερο για να ανοιξει την πορτα αλλα στο μεταξυ η οδηγος ειχε καταφερει να απεγκλωβιστει σχεδον απο μονη της βγαινοντας απο το πισω μερος του οχηματος. Βεβαια ηταν λιωμα απο ποτο και δεν καταλαβαινε πολλα, αλλα τουλαχιστον θα ζουσε!

Μετα και απο αυτο το συμβαν δεν θελαμε να γινει τιποτε αλλο... Μετα τα τυπικα οι αστυνομικοι μας αφησαν να φυγουμε και συντομα ημασταν στο δωματιο ετοιμοι για καταρρευση. Τι απιστευτη, τρελη μερα και αυτη!! Ποσα ειδαμε και ποσα συνεβησαν... Απο την θλιψη του πολεμου στο Sarajevo στην ρομαντικη εικονα ενος πανεμορφου μεσαιωνικου σκηνικου, απο τον χαζοτσαμπουκα του στραβοξυλου τυπου στο ντροπαλο χαμογελο του γλυκυτατου μικρου κοριτσιου, εικονες, χρωματα, δρομοι, φαραγγια, βουνα, ποταμια και λιμνες, αγωνια, χαρα, αναπαντεχες συναντησεις και σκηνικα...

Ο υπνος ηρθε λυτρωτικος να αδειασει το μυαλο μας... Τι θα συναντουσαμε στη συνεχεια;

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:49
Day 4
Kotor (MNE) - Αργυρόκαστρο (AL) (η αλλιως Ελλαδα παρα τριχα!)
530 km
http://farm4.static.flickr.com/3249/5736160123_f0000ae655.jpg



Το βραδυ επεσα σε εναν βαρυ μαυρο υπνο, απο αυτους τους υπνους χωρις ονειρα που κανεις οταν εισαι πλεον στις τελευταιες ικμαδες αντοχης και το πρωι με βρηκε βαρυ και λιγομιλητο να κοιταζω εξω απο το παραθυρο. Ο ουρανος ηταν συννεφιασμενος και απο καποια καμιναδα εβλεπα τον καπνο να βγαινει αργα στον αερα.
Ενα ομορφο μελαγχολικο θεαμα που ερχοταν σε αντιθεση με το εντυπωσιακο φυσικο τοπιο που μας περιεβαλλε και σκεφτηκα οτι τελικα αυτο ηταν το γενικο θεμα σε αυτο το ταξιδι: οι αντιθεσεις.
http://farm4.static.flickr.com/3117/5710986533_ee2ca26ce0_o.jpg



Μεσα σε τοσο λιγες μερες ειχαμε δει τοσα πολλα που το μυαλο ειχε παψει πλεον να προσπαθει να τα σκεφτει, να τα συγκρατησει και ειχαμε απλα αφεθει στην εμπειρια.
Δεν υπαρχει μεγαλη ευλογια απο αυτη! Η στιγμη εκεινη που πλεον αφηνεσαι ψυχη τε και σωματι στο Ταξιδι απλα ξεχνωντας τα παντα. Αγχη, εκκρεμοτητες, κινητα, μηνυματα, σημειωσεις, υποχρεωσεις ολα απλα κυλανε απο πανω σου και νοιωθεις σαν να εχεις γεννηθει ξανα!
Φρεσκος, νεος, χωρις παρελθον, χωρις μελλον, με μια και μονη λαχταρα... Να γευτεις το ΤΩΡΑ μεχρι το μεδουλι... Carpe the living shit out of diem!

Και τι καλυτερο αραγε απο το να ξυπνας και να αντικρυζεις μια τετοια εικονα;
http://farm4.static.flickr.com/3263/5710984503_03dded1eee_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:50
Τα παιδια σηκωθηκαν και αρχισαν να ετοιμαζονται για μια ακομα μερα στο δρομο, αυτη τη φορα ομως ξεκινοντας για την επιστροφη στην αχαρη πραγματικοτητα.

Πριν απο αυτο ομως μας περιμεναν πολλα! Η πανεμορφη καστροπολιτεια ηταν εδω για να την γνωρισουμε καλυτερα και βεβαια ειχαμε και την μεγαλη περιπετεια της διαδρομης.
Γιατι περιπετεια; Μα γιατι σημερα θα ειχαμε να διασχισουμε το "κακο παιδι των Βαλκανιων":
την Αλβανια, κατι που απο μονο του αποτελει εμπειρια ζωης. Το ποσο μεγαλη θα ηταν δεν το ξεραμε ακομα βεβαια και ισως καλυτερα ετσι...

Βγηκαμε εξω να ετοιμασουμε τις μηχανες....
http://farm4.static.flickr.com/3578/5710987849_8ba7c56947_o.jpg



...και οι φωτογραφικες πηραν φωτια.
Στο μπαλκονακι μια παρεα ηλικιωμενων Γαλλων επαιρνε πρωινο μπροστα σε μια μοναδικη θεα....
http://farm3.static.flickr.com/2422/5711545914_ab060c7293_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3250/5710985059_24b56abc84_o.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3253/5711679598_4b88b22c87_o.jpg





Που με ταξιδευεις καλη μου Αυρα;
Kotor, Montenegro 2011
http://farm4.static.flickr.com/3355/5710988519_7665bfcc26_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:50
Kotor

Με τις μηχανες ετοιμοπολεμες πηγαμε στην πολη για να πιουμε το πρωινο καφεδακι μας στην καστροπολιτεια και να την δουμε καλυτερα. Δεν υπηρχε περιπτωση να εφευγα απο εδω χωρις μια καλη γνωριμια με ενα τετοιο μερος!
http://farm3.static.flickr.com/2187/5711553020_fb20b719af_o.jpg




To Kotor πρωτοαναφερθηκε το 168 μΧ αλλα κατοικουνταν ηδη απο τα αρχαια Ρωμαικα χρονια και ηταν γνωστο ως Acruvium οντας τμημα της Ρωμαικης επαρχιας της Δαλματιας.

Οι πρωτες οχυρωσεις εδω εγιναν κατα το Μεσαιωνα, οταν ο Αυτοκρατορας Ιουστινιανος εκτισε ενα φρουριο πανω απο το Acruvium περι το 535 μΧ εχοντας αποκρουσει επιτυχως τους Γοτθους.
Πιθανολογειται οτι μια δευτερη πολη δημιουργηθηκε γυρω απο το καστρο για τον Κωνσταντινο Πορφυρογεννητο και αντιστοιχει στο Κατω Kotor. Η πολη λεηλατηθηκε απο τους Σαρακηνους το 840, το 1002 η πολη υπεστη περαιτερω ζημια κατα τη διαρκεια της πρωτης Βουλγαρικης Αυτοκρατοριας, ενω τον επομενο χρονο προσαρτηθηκε στη Σερβια απο το Βουλγαρο Τσαρο Σαμουηλ.
http://farm4.static.flickr.com/3348/5710992393_3c41c5dfd4_z.jpg http://farm3.static.flickr.com/2230/5710996019_aed6a35e27_z.jpg




Το 14ο αιωνα το εμποριο πλεον ανθουσε στο Cattaro -οπως ηταν τωρα γνωστη η πολη- ανταγωνιζομενη επαξια την ιδια τη Βενετια.
Η πολη ηταν μερος της Βενετικης/Αλβανικης επαρχιας απο το 1420 μεχρι το 1797, εκτος απο τις περιοδους της Οθωμανικης κυριαρχιας μεταξυ το 1538-1571 και το 1657-1699. Οι 4 αιωνες Βενετικης κυριαρχιας εδωσαν στην πολη την τυπικη Βενετικη αρχιτεκτονικη που συνεβαλλε να κανει το Kotor Μνημειο Παγκοσμιας Πολιτιστικης Κληρονομιας της UNESCO.
http://farm4.static.flickr.com/3135/5710994595_2677f05b3f_o.jpg




Κατα τον 1ο Παγκοσμιο Πολεμο, το Cattaro ηταν μια απο τις τρεις κυριες βασεις του Αυστροουγγρικου ναυτικου στολου και ηταν το πεδιο σφοδρων μαχων μεταξυ ντοπιων Μαυροβουνιων Σλαβων και των δυναμεων της Αυστροουγγαριας. Μετα το 1918 η πολη εγινε μερος της Γιουγκοσλαβιας και πηρε επισημα το ονομα Kotor.
http://farm3.static.flickr.com/2202/5710993883_7e8366c648_o.jpg




Μεταξυ το 1941 και 1943 η Ιταλια προσαρτησε την ευρυτερη περιοχη στην Ιταλικη Δημαρχια της Δαλματιας φτιαχνοντας τη νεα ιταλικη επαρχια Provincia di Cattaro.
Ομως μετα το 1945 επανηλθε στον ελεγχο της Σοσιαλιστικης πλεον Δημοκρατιας του Μαυροβουνιου οπου και παρεμεινε μεχρι τη διαλυση της Γιουγκοσλαβιας.
http://farm3.static.flickr.com/2488/5710996819_60c0431767_o.jpg




Στις 15 Απριλιου 1979 ενας πολυ ισχυρος σεισμος κτυπησε την ακτιγραμμη του Μαυροβουνιου σκοτωνοντας 100 ατομα, ενω η μιση απο την Παλια Πολη του Kotor καταστραφηκε ενω και ο Καθεδρικος Ναος του Αγιου Τρυφωνα επαθε εκτεταμενες ζημιες.

Περπατωντας ομως τωρα στα πανεμορφα στενα της πολης δεν υπηρχε τιποτα που να θυμιζει αυτες τις καταστροφες του παρελθοντος. Το Kotor εχει μια απο τις καλυτερα διατηρημενες μεσαιωνικες παλιες πολεις στην Αδριατικη και χαιρομουν που οι ανθρωποι εδω τη φροντιζαν με τοσο πολυ μερακι...
http://farm3.static.flickr.com/2357/5711555210_c9e43bb397_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3383/5711564026_58be4942ea_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:51
Ο ηλιος ειχε κανει την εμφανιση του απο ωρα διωχνοντας τη πρωινη μελαγχολια και οπου και να κοιτουσα εβλεπα και μια νεα υπεροχη εικονα!
http://farm3.static.flickr.com/2747/5711557488_0b5a11aae3_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3245/5710998211_725f1656e2_z.jpg




Θα μπορουσα να μεινω εδω ανετα για μερες απολαμβανοντας ολες αυτες τις φοβερες μικρες λεπτομερειες και γωνιτσες...
http://farm4.static.flickr.com/3435/5711559086_fe20a4a550_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3585/5711560524_4ee389f82f_z.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2231/5711559826_3bc627130a_o.jpg



Η λεπτομερεια κανει τη διαφορα ειπαμε...
http://farm3.static.flickr.com/2122/5711001239_0caf0970df_o.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2700/5711001895_b7c4a34e1b_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3440/5711008263_0e125b542b_z.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2055/5711006885_56228fe153_o.jpg



Το Ναυτικο Μουσειο...
http://farm3.static.flickr.com/2722/5711569172_616b0b392f_o.jpg




...πλαι σε ομορφες πλατειες με γραφικα μαγαζακια...
http://farm4.static.flickr.com/3578/5711006091_74e420fc60_o.jpg




...και δεδαλωδη στενακια παντου! Δεν μπορουσα να το χορτασω το μερος αυτο...
http://farm4.static.flickr.com/3620/5711564654_0e90ca54c5_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3158/5711567740_c89be95054_z.jpg




Βρηκαμε και καποιους αλλους μηχανοβιους εκει περα ομως! Ο ενας κοιμοταν ησυχος.....
http://farm3.static.flickr.com/2790/5711002469_4bd904558d_o.jpg




...ενω ο αλλος ειχε παει να φερει το πρωινο! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/wink.gif
http://farm3.static.flickr.com/2233/5711003245_7d888fd166_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:51
Ενα απο τα μεγαλυτερα αξιοθεατα ομως της πολης ηταν τα αρχαια τειχη μηκους που εκτεινονται πανω απο την πολη σε αποσταση 4,5 χιλιομετρων! Μαλιστα υπηρχε μια σηματοδοτημενη διαδρομη που ανεβαινε μεχρι το πανω μερος των τειχων ψηλα στο βουνο με κατι περισσοτερα απο 1000 σκαλια.

Βρηκα μια απο τις αρχαιες πυλες των τειχων και αποφασισα να ανεβω -η τουλαχιστον να κανω μια προσπαθεια- οχι τοσο για τα τειχη αλλα για να δω τη θεα του κολπου απο ψηλα..
http://farm4.static.flickr.com/3414/5711565390_b7b61bb456_z.jpg



Στην αρχη ολα ηταν ωραια! Τα σκαλια εφευγαν ευκολα και παντου γυρω εβλεπα γραφικα σημεια με πολυ πρασινο, ανθισμενα λουλουδια (ανοιξη γαρ!) και ομορφες αυλες....
http://farm3.static.flickr.com/2674/5711571306_8539b3f107_z.jpg http://farm3.static.flickr.com/2028/5711011887_d24f14b959_z.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2675/5711570532_e88ce39beb_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3405/5711012701_06c8e06701_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:52
Ομως ξερετε πως παει: Στην αρχη νομιζεις οτι ειναι παιχνιδακι και λες, ελα μωρε σιγα! Τα σκαλια ομως ολο και δυσκολευαν και συντομα καταλαβα οτι το να ανεβεις στη κορυφη δεν ηταν καθολου αστειο!
Η διαδρομη ηταν εντονα ανηφορικη και τα σκαλια δεν ειναι αυτο που ξερουμε εμεις σημερα, αλλα κατι μεγαλα κομματια λαξεμενης πετρας υψους μισου μετρου το καθενα που ανηφοριζαν συνεχως.
http://farm3.static.flickr.com/2514/5711013803_ca3138cb9a_z.jpg



Βεβαια οι κορντουρες και οι μποτες της μηχανης δεν βοηθουσαν ιδιαιτερα την κατασταση αλλα και χωρις αυτα παλι δεν ξερω αν θα τα καταφερνα να ανεβω και τα 1000 σκαλια....

Απο πανω μου δεσποζε το εντυπωσιακο κατακορυφο του λοφου Orjen που αγκαλιαζε την πολη και πανω στο οποιο ηταν κτισμενα τα τειχη και η εικονα ηταν τοσο εντυπωσιακη που οσο εξαντλημενος και να ησουν σε εκανε να θες να προχωρησεις λιγο ακομα για να δεις τη συνεχεια.
http://farm3.static.flickr.com/2653/5711014593_6c3f2dd555_z.jpg



Βεβαια βοηθουσε και η θεα κατω....
http://farm3.static.flickr.com/2289/5711577106_40acd73621_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:53
Σε καποιο σημειο εφτασα σε ενα πλατωμα οπου βρηκα ενα μικρο πετρινο ξωκλησι γνωστο ως Crkva Gospa od Zdravlja (Church of Our Lady of Health).
Χτισμενο πανω στο χειλος του γκρεμου εμοιαζε να μην εχει λογο υπαρξης εδω πανω αλλα τοσο εγω οσο και οι αλλοι οδοιποροι σιγουρα χαιρομασταν που ηταν στο δρομο μας για λιγη ξεκουραση και σκια...
http://farm3.static.flickr.com/2361/5711015967_d8d038109e_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2295/5711017823_7bf7226642_z.jpg



Το εσωτερικο ηταν μικροσκοπικο αλλα υπεροχο...
http://farm4.static.flickr.com/3134/5711018469_a51bd36e6b_o.jpg



...ενω η θεα απο το μπαλκονι του απλα εκοβε την ανασσα. Ο κολπος του Kotor ανοιγοταν μπροστα μου σε ολο του το μεγαλειο και το μονο που μπορουσες να κανεις ειναι να κοιτας μαγεμενος.

ΑΥΤΟ ειχα ερθει εδω πανω να δω!
http://farm3.static.flickr.com/2504/5711120701_8555b1a129_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:53
Εχοντας απολαυσει το θεαμα και με την ωρα να περναει τωρα ηταν καιρος να γυρισω πισω...
Κατεβηκα και βρεθηκα μπροστα στο πιο διασημο οροσημο της πολης: το Ρωμαιοκαθολικο ναο Sveti Tripun (Αγιου Τρυφωνα). Οταν χτιστηκε 1166 ηταν το πιο ομορφο και εντυπωσιακο κτηριο στην πολη. Απο τοτε περασε πολλα αλλα καταφερε να διασωθει μεχρι τις μερες μας ως ενα υπεροχο μνημειο Ρωμαικης αρχιτεκτονικης.
http://farm3.static.flickr.com/2556/5711579966_9e7b5bcae9_z.jpg



Η ωρα περνουσε ομως και το μερος πλεον ειχε αρχισει να γεμιζει ασφυκτικα απο ορδες τουριστων -καιρος να φυγουμε!
Τα παιδια με περιμεναν κατω στην καφετερια της κεντρικης πλατειας για να ξεκινησουμε τη διαδρομη της ημερας. Σημερα θα ηταν μια δυσκολη και μεγαλη μερα -ειχαμε να αντιμετωπισουμε το "τερας" που λεγοταν Αλβανικοι δρομοι και οδηγοι.
Αν πω οτι το περιμενα με ανυπομονησια θα ημουν ψευτης και βλεποντας τα σκεπτικα προσωπα των φιλων μαλλον δεν ημουν ο μονος με αυτες τις σκεψεις...
http://farm4.static.flickr.com/3127/5711550268_ea7e583386_z.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2613/5711551614_08cddec7e3_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:54
Το προγραμμα σημερα ειχε να κανουμε το γυρο του κολπου -μια πολυ γραφικη διαδρομη που χθες το βραδυ δεν ειχαμε καταφερει να απολαυσουμε.
Αποχαιρετησαμε το πανεμορφο Kotor και βγηκαμε στο δρομο...
http://farm3.static.flickr.com/2741/5711020533_aa5e220f48_o.jpg



Μπορει με το γυρο αυτο να καναμε εναν περιττο χιλιομετρικα κυκλο αλλα αξιζε τον κοπο με το παραπανω!
Ουσια εχει να βλεπεις αληθινα και οχι να κυνηγας το χρονο...
http://farm4.static.flickr.com/3275/5711581782_0af1694851_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2043/5711582408_84039af222_o.jpg



Οποιος ερθει απο αυτα τα μερη ποτε, πραγματικα χρωσταει στον εαυτο του να κανει αυτη τη βολτα γυρω απο τον κολπο...
http://farm3.static.flickr.com/2789/5711022643_40eab69edc_o.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3478/5711023477_8c339dec6f_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2022/5711024701_26c47b6a60_o.jpg



Ο δρομος κατεληγε εκει που ο κολπος ενωνεται με τη θαλασσα μεσω του στενου Verige Strait. Εδω περνας στην απεναντι οχθη με μικρα ferryboats, ενω καποια στιγμη εχει προγραμματιστει να φτιαχτει μια γεφυρα που θα ενωνει τις δυο πλευρες. Σορρυ παιδια, πειτε με αναχρονιστικο τυπο αλλα προτιμω το φερυ χιλιες φορες!
http://farm3.static.flickr.com/2084/5711586838_f6dca4fda6_z.jpg

http://farm4.static.flickr.com/3408/5711587462_fd07f9a823_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:54
Απο εκει η διαδρομη συνεχιζε παραλιακα μεσω Petrovac και Bar για τα συνορα με την Αλβανια στο Muriqan και απο εκει και μετα... ο Αλλαχ βοηθος!
http://farm4.static.flickr.com/3298/5711027785_0be9f46a5e_o.jpg



Εδω πρεπει να πω οτι η πιο λογικη επιλογη θα ηταν να περασουμε τα συνορα απο τη πρωτευουσα Podgorica αλλα ειχα ηδη μαθει οτι απο εκει η εθνικη οδος της Αλβανιας ηταν υπο κατασκευη με δεκαδες χιλιομετρα χωματος κατι που ηθελα να το αποφυγουμε παση θυσια -χα! γελαει καλυτερα αυτος που γελαει τελευταιος μεγαλε!

Ολο αυτο το παραλιακο κομματι μεχρι το Bar ειναι πολυ ομορφο και μου θυμιζε εντονα τα βορειοδυτικα παραλια της Ελλαδας στην Ηγουμενιτσα και τα περιξ.
http://farm3.static.flickr.com/2188/5711588606_020d2b769e_o.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2621/5711029017_6596cc9b76_o.jpg



Με τη διαφορα ομως οτι εδω το κοστος ζωης ηταν στο 1/5 της Ελλαδας ενω η καλαισθησια, η καθαριοτητα και η ομορφια περισσευαν...
http://farm4.static.flickr.com/3152/5711120879_0e3e003959_o.jpg




Γιατι η μιση Νοτια Ευρωπη να προτιμα να ερχεται σε αυτα τα μερη το καλοκαιρι αραγε;
http://farm4.static.flickr.com/3076/5711680174_3b32bb0063_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:55
Με την ποιοτητα της βενζινης στην Αλβανια ολοι θα προτιμουσαμε να αποφυγουμε τον ανεφοδιασμο εκει οποτε στο Bar, τη τελευταια μεγαλη πολη του Μαυροβουνιου πριν τα συνορα, καναμε μια σταση για ανεφοδιασμο και ανασυγκροτηση.
http://farm3.static.flickr.com/2540/5711591740_eb0ededc04_o.jpg



Καπου εκει με πηρε τηλεφωνο ο φιλος Κωστας (Βοσκος) απο τα Γιαννενα. Εδω και μερες ειχαμε κανονισει το βραδυ να διανυκτερευσουμε στο χωριο του και μας περιμενε πως και πως. Μαλιστα το σχεδιο προεβλεπε διαμονη σε καταλυματα 5 αστερων με ολα τα κομφορ (βλεπε σκηνη διπλα στο ποταμι με θεα τα αστερια!http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif ) και εκλεκτα εδεσματα της τοπικης πανιδας, οποτε καταλαβαινετε...

Του ειπα που ημασταν τωρα και η απαντηση του ηταν καπως αποκαρδιωτικη:
- Απο εκει εχετε γυρω στις 7 με 8 ωρες εδω.
- 8 ωρες μεχρι τα Γιαννενα;;! Μα εχουμε γυρω στα 400 χιλιομετρα! Γιατι τοσες ωρες;;
- Η Αλβανια ειναι δυσκολη φιλε...

Ωραια. Ηδη η ωρα πλησιαζε 4 το απογευμα και με αλλες 8 ωρες μπροστα μας θα ημασταν εκει στην

καλυτερη κατα τα μεσανυχτα. Το προγραμμα μολις ειχε φυγει απο το παραθυρο!
Τι να καναμε ομως; Τωρα ειχαμε μπει στο χορο και θα επρεπε να χορεψουμε.
http://farm3.static.flickr.com/2105/5711592916_ca8f5ba5a7_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:55
Συνεχισαμε το δρομο μας και μεσω ενος πολυ στενου αλλα ομορφου επαρχιακου δρομου συντομα βρεθηκαμε στα συνορα με την Αλβανια.
http://farm3.static.flickr.com/2291/5711593632_693d081663_o.jpg



Οι εικονες ειχαν αρχισει πλεον να αλλαζουν δραματικα...
http://farm4.static.flickr.com/3444/5711594360_94e7d99cdd_o.jpg




Εδω αρχισαμε να συνανταμε το Ελληνικο στοιχειο και παλι. Αυτοκινητα με Ελληνικες πινακιδες και ταξιδιωτες απο Βορεια Ελλαδα που επεστρεφαν στη βαση τους...

Ενω στα αλλα συνορα που ειχαμε διασχισει μεχρι τωρα οι διατυπωσεις ηταν συντομες, η αργοπορια και η ευμεγεθης ουρα των αυτοκινητων μπροστα μας προιδεαζε για το τι θα επακολουθουσε στην γειτονικη χωρα...

Σβησαμε και το πηραμε στο χαβαλε. Πιασαμε κουβεντα με εναν ελληνα που βρισκοταν λιγο πιο πισω στην ουρα και η ωρα περνουσε ευχαριστα.
Καθε 5 λεπτα περιπου που η ουρα κινουσε λιγο παιρναμε τις μηχανες στα χερια και προχωρουσαμε.

Μαλιστα για να περασει ακομα πιο ωραια η ωρα εγω με το Βαγγελη ειπαμε να στησουμε τις μηχανες για μια κοντριτσα...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
...Ε, φανταζομαι οτι τωρα πλεον θα πρεπει να εχουν σταματησει να γελανε αυτοι που ειδαν 2 τυπους να σπρωχνουν 2 φορτωμενες μηχανες και να φωναζουν "σ' εχω ρεεεεεε λεμεεεεε!" http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/laugh.gif

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:56
Αλβανια

Καπως ετσι φτασαμε τα γκισε και μετα τις απαραιτητες διατυπωσεις πατουσαμε πλεον Αλβανικο εδαφος: το μεγαλυτερο τεστ κοπωσεως αναρτησεων της Μερσεντες στον κοσμο!
http://farm4.static.flickr.com/3459/5711036481_5c3f3a4066_o.jpg



Αριστερα και δεξια εβλεπα αγροτικες εκτασεις...
Χαμηλοι πρασινοι λοφοι, παραγκες, αλογα με καρα μεσα σε εναν απιστευτο οικιστικο αχταρμα.
http://farm3.static.flickr.com/2032/5711595578_950fc748d7_o.jpg



Αναμεσα στα ετοιμορροπα παραπηγματα στην ακρη δρομου ξεπροβαλαν μεγαλες διοροφες μεζονετες προφανως ανθρωπων που ειχαν μαζεψει καποιες οικονομιες σε αλλες χωρες και ειχαν ερθει πισω για να χτισουν το σπιτι των ονειρων τους.
http://farm3.static.flickr.com/2596/5711594966_523bb40a12_o.jpg



Το στοιχειο του κιτς εδω βασιλευε... Πορτοκαλι σπιτια, μιναρεδες με μεγαφωνα για την προσευχη των πιστων και ανθρωποι στους δρομους.
Εδω δεν εχει facebook, forums και τηλεοραση. Η ζωη εδω ειναι εξω στα χωραφια, στα χωματα, στην ακρη των δρομων...
Ανθρωποι που η διασκεδαση τους ηταν να καθονται στα καγκελα στο γεφυρακι και να χαζευουν τον κοσμο να περναει...
http://farm3.static.flickr.com/2770/5711596090_91ff467f1c_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:57
Και αυτο που συναντησα λιγο πιο κατω δεν θα μπορουσε να ειναι μεγαλυτερη υπενθυμιση αυτου του πραγματος. Σε καποια στιγμη η κινηση πυκνωσε πολυ και βρεθηκαμε σε μια αθλια παραγκουπολη περιμενοντας να περασουμε μια ξυλινη γεφυρα σε κακη κατασταση.

Εκει ξαφνικα βρεθηκαμε περικυκλωμενοι απο δεκαδες ρακενδυτα, ξυπολητα πιτσιρικια που ηρθαν στο μερος μας γελωντας και φωναζοντας με ενθουσιασμο!
Προς στιγμη σαστισα γιατι παροτι εδειχναν φιλικα φοβηθηκα οτι μπορει να εκαναν τιποτα χαζο οπως να προσπαθησουν να σκαρφαλωσουν στη μηχανη η να με σπρωξουν και να με ριξουν κατω. Εδω ο ενθουσιασμος απο το θυμο του πληθους απειχε μονο μια λεξη η μια χειρονομια...

Ενα πιτσιρικι με μπολικη παιδικη αυθαδεια ηρθε μιλωντας σπαστα Ελληνικα και μου επιασε το δεξι γκριπ θελοντας να μαρσαρει τη μηχανη. Τον αφησα να δωσει μερικες καλες γκαζιες για να συνεχισει με τις μηχανες των παιδιων που υποθετω ενοιωθαν το ιδιο αμηχανα με την φαση...

Μετα απο λιγο και βλεποντας οτι τα πιτσιρικια απλα ηθελαν να μας γνωρισουν ηρεμησα και χαμογελασα. Καπως ετσι νοιωθουν φανταζομαι οσοι ταξιδευουν σε χωρες του τριτου κοσμου...

Ενω περιμεναμε απο ενα βανακι λιγο πιο μπροστα μας πεταχτηκε εξω ενας τυπακος γυρω στα 40 και ηρθε στο μερος μου με ενθουσιασμο και μεγαλο χαμογελο και μιλησε σε απταιστα Ελληνικα.
- Καλησπερα σας. Που πατε;
- Καλησπερα. Παμε Αθηνα.
- Αααα ωραια! Ειχα δουλεψει πολλα χρονια στην Αθηνα ξερετε και εχω πολλους φιλους εκει... Και απο που ερχεστε;
- Απο Μαυροβουνιο.
- Κανατε εκδρομη με τις μηχανες ε; Μπραβο μπραβο. Αν θελετε, να αποφυγετε τον ταδε δρομο γιατι ειναι ακομα υπο κατασκευη και δεν εχει καλη ασφαλτο...

Χαμογελασα και σκεφτηκα οτι δικαιως συμπαθουσα τελικα αυτο το λαο. Ο ανθρωπος μας ειχε δει νωριτερα και εδω βρηκε την ευκαιρια να μας γνωρισει, απλα και μονο γιατι ημασταν Ελληνες!
Αυθορμητοι και ευγενικοι ανθρωποι...

Καπου εκει ομως η ωρα να διασχισουμε τη μικρη γεφυρα ειχε ερθει.
http://farm4.static.flickr.com/3077/5711037595_acd27d62b9_o.jpg



Σιγα σιγα και προσευχομενος στους θεους να μην διαλυθει ΤΩΡΑ, περασαμε απεναντι και με μια ανασσα ανακουφισης βγηκαμε στην εισοδο της πολης στα Σκοδρα και πηραμε την εθνικη οδο για τα νοτια.
http://farm4.static.flickr.com/3108/5711598276_e999811eab_z.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:59
Αρχικα ο δρομος ηταν πολυ καλος. Φαρδυς, με 2+1 λωριδες ανα κατευθυνση και χωρις πολυ κινηση. Αυτο ηταν οι ασχημοι δρομοι που ακουγαμε;
Συντομα ομως η κατασταση αλλαξε και εγινε ...απεριγραπτη.
Ειλικρινα δεν ξερω αν μπορω να περιγραψω την κατασταση σε αυτη τη χωρα. Απο την τεραστια εθνικη οδος προδιαγραφων Εγνατιας ξαφνικα εβγαινες σε ενα επαρχιακο δρομο με μια λωριδα ανα κατευθυνση και διασπαρτους κρατηρες, ενω λιγο μετα γινοταν ..Αττικη Οδος για να καταληξει σε χωματοδρομο!

Ο τυπου "autobahn" δρομος
http://farm3.static.flickr.com/2158/5711039661_cbb81848f3_o.jpg



Περνουσαμε μεσα απο χωρια, αναμεσα σε παζαρια και στην ακρη του δρομου εβλεπες τα παντα. Απο παρκαρισμενες Porsche και κοπελες να περιμενουν καποιο υπεραστικο λεωφορειο στην ερημια μεχρι γιαγιαδες νιντζα* και ...κοτες! Μιλαμε για καταστασεις ροκ!

* Κατεβαινοντας μια μεγαλη ευθεια μιας φαρδιας εθνικης οδου (κομπλε με διαζωμα στη μεση) βλεπουμε στην ακρη του δρομου μια μαυροφορεμενη γιαγια να κοντοστεκεται. Μπροστα εχει αρκετα αυτοκινητα που πανε περιπου 120-140 σταθερα και πισω ακολουθαμε εμεις. Βλεποντας την σκεφτηκα "ρε γμτ, αυτη η γιαγια μοιαζει να θελει να..."
Πριν τελειωσω τη σκεψη μου βλεπω τη γιαγια ως αλλος Νιντζα να ξεκιναει τρεχοντας να περασει απεναντι αναμεσα στα αυτοκινητα που ερχονταν κατα πανω της με τα οσα! Φρενα πανικου τα αυτοκινητα, φρενα και εμεις απο πισω προσευχομενοι στο θεο που πιστευε η γιαγια να μας γλυτωσει ολους σωους και αβλαβεις!

Ο τυπου "επαρχιακος καλος" δρομος
Σημειωση: Το κιτρινο αμαξι που βλεπετε μπροστα, μας εδειχνε το δρομο εδω και χιλιομετρα κατι που ανελαβε να κανει αυθαιρετα γιατι μας ειδε, μας ..συμπαθησε και βγηκε με τερμα γκαζια απο ενα στενο για να μας παει πορεια! Βεβαια πανω στη χαρα του πηγε να καρφωθει πανω στον Πανο που ερχοταν πισω μου αλλα λεμε τωρα...
http://farm4.static.flickr.com/3550/5711038555_2a8ac9fa54_o.jpg



Η αποθεωση ομως ηταν η οδηγικη συμπεριφορα. Πριν καιρο ειχα διαβασει ενα ταξιδιωτικο του φιλοι Βασιλη Uraiah που περιεγραφε την οδηγηση των Ιρανων ως "αερινη, ανυπερβλητη, περα απο καθε φαντασια" και ακριβως αυτα σκεφτομουν και εγω τωρα.
Οι Αλβανοι οδηγανε οπως μα οπως αυτοι πιστευουν και θελουν!
Μπορουν να κανουν απολυτως τα παντα, χωρις να υπαρχει καμια δυνατοτητα προβλεψης για το πως θα κινηθουν...

Μιλαμε για το απολυτο χαος! Κατεβαινουμε μια αερογεφυρα προς ενα δρομο με νησιδα στη μεση και ξαφνικα βλεπω ενα μεγαλο Μερσεντες τζιπ να προσπερναει τα παντα απο το αντιθετο ρευμα και να προσπαθει να χωθει μπροστα απο ολη την κινηση. Βλεπει ομως οτι δεν τον παιρνει και πλακωνεται στα φρενα για να μην γινει σουβλακι στη νησιδα και με μια χαροντικη σφηνα περναει αναμεσα στα αυτοκινητα μπροστα μας σε στυλ "ασε με να χωθω γιατι θα σε παρω μαζι μου στο ταφο".



Ο τυπος "και κοτες εχουμε" δρομος.
http://farm3.static.flickr.com/2448/5711599280_a6d1d1537a_o.jpg


Δεν ξερω αν υπαρχει καποια αρχη (περα του θεου) που τους δινει αδεια οδηγησης, αλλα οποιος και να ειναι θελω να τον γνωρισω! Περα απο την πλακα ομως υπαρχει λογικη για αυτο το χαλι. Οι Αλβανοι βλεπετε ειναι ολοι νεοι οδηγοι, και οδηγουν το πολυ 20 χρονια τωρα.
Πριν το 1991 υπο το καθεστως του Μπερισα υπηρχαν μονο 4 (!) αδειες κυκλοφοριας οχηματων στη χωρα, με ολο τον υπολοιπο πληθυσμο να κινειται με ποδηλατο, καρα η απλα τα ποδια...

Οπως και να ειχε ολο αυτο πραγμα δημιουργουσε ενα σκηνικο περα απο καθε φαντασια...
Περασαμε το Δυρραχιο και λιγο εξω απο τα Τιρανα ο δρομος εγινε επιτελους μια ομολογουμενως εξαιρετικη εθνικη οδος.
Ομως επειδη εδω ηταν Αλβανια δεν θα μπορουσε να λειπει η λεπτομερεια που εκανε τη διαφορα: Καθε 4 με 7 χιλιομετρα η εθνικη οδος εβγαινε σε εναν κυκλικο κομβο για να συνεχισει μετα ξανα οπως πριν! Ο λογος; Ιδεα δεν εχω. Ειπαμε: Εδω ειναι αλλος θεος! Και ακομα δεν ειχαμε δει τιποτα...

Ταξιδευτης
24-05-2011, 17:59
Βγαινοντας στο Φιερι η νυχτα πλεον επεφτε αλλα δεν ειχαμε ταλαιπωρηθει και τοσο. Οι δρομοι μπορει να ηταν σαν να τους ειχε φτιαξει ο Νταλι εχοντας καταναλωσει μερικα κιλα LSD, αλλα ακομα και στα χειροτερα οι ταχυτητες ηταν ικανοποιητικες.

Ειμασταν στην εθνικη οδο SH4 και στο GPS η ενδειξη εγραφε 76 χιλιομετρα για Τεπελενι και 136 για συνορα με Ελλαδα. Μια χαρα. Που να ξεραμε...

Πηραμε το δρομο που μας εδειχνε το GPS και συντομα βρεθηκαμε σε ενα στενο φιδωτο ορεινο δρομο που καμια σχεση δεν ειχε με τους δρομους που ειμασταν μεχρι τωρα. Μηπως ειχαμε κανει λαθος; Τo GPS επεμενε οτι απο εδω ειναι ο σωστος δρομος, και σε μια χωρα οπου οι μεγαλοι εθνικοι δρομοι ηταν τοσο τρελοι οσο αυτοι που ειχαμε περασει δεν ημουν ετοιμος να ρισκαρω και να βγω στους μικρους επαρχιακους!

Συνεχισαμε περιπου 30 χιλιομετρα μεσα στη νυχτα ωσπου βρηκαμε ενα μικρο χωριο και αποφασισαμε να σταματησουμε για ανεφοδιασμο σε καυσιμα. Ηδη ειμασταν στο κοκκινο ολοι και το τελευταιο που χρειαζομασταν ηταν να σπρωχνουμε τωρα!

Τα παιδια στο βενζιναδικο μιλουσαν ολοι Ελληνικα και συντομα στην παρεα προστεθηκαν και αλλοι απο ενα παρακειμενο κτισμα που αμυδρα θυμιζε επαρχιακο μπαρ. Ποιος ξερει ποσο σπανια βλεπουν εδω πανω ξενους!

Ολοι ηταν φιλικοτατοι και ευγενεστατοι μαζι μας, και εβλεπες την επιθυμια τους να συστηθουν και μας γνωρισουν! Ενα παλικαρι με πολυ ευγενικη φυσιογνωμια μου επιασε την κουβεντα και αρχισε να μου λεει για το καιρο που δουλευε στην Ελλαδα οικοδομη και ποσο ομορφα ηταν εκει...
Τον εβλεπα να μιλαει με λαχταρα για τη ζωη του στην χωρα μου και με επιασε μια βαθεια λυπη. Ποιος ξερει τι κακουχιες ειχε περασει στη ζωη του;
Ποιος ξερει απο ποσα μερη τον διωξανε με την ταμπελα/βρισια "Αλβανος" που κολλαμε σε ολους ανεξαιρετως;
Ποιος ξερει τι ειχε να αντιμετωπισει στην καθημερινοτητα του τωρα...

Του ευχηθηκα απο τα βαθη της ψυχης μου να εχει καλη τυχη και να προσεχει και ετοιμαστηκαμε να προχωρησουμε. Φευγοντας ενα αλλο παλικαρι μας πλησιασε και ειπε σε χαλαρο υφος:

-Παιδια μονο να εχετε λιγο το νου σας γιατι παρακατω ο δρομος εχει λιγα χιλιομετρα χωμα γιατι φτιαχνουν την εθνικη και δεν την εχουν τελειωσει.
- Χωμα;
- Ε ναι μωρε, μην φανταστειτε. Λιγα χιλιομετρα μονο. Ε, ισως καμια δεκαρια... Βεβαια να προσεχετε λιγο τις λακουβες σε μερικα σημεια και ολα καλα!
- .......

Η καρδια μου μολις ειχε παει στις μποτες μου. Εντουραδα δεκα χιλιομετρων μεσα στη μαυρη νυχτα; Μιλαμε για το απολυτο σκοταδι! Και σαν να μην εφτανε αυτο ειχε πιασει να ριχνει και ενα ψιλοβροχο. Τελεια!

Τι να καναμε ομως; Η μονη εναλλακτικη ηταν να γυρισουμε πισω στο Φιερι και να παρουμε τον παραλιακο δρομο προς Αγιους Σαραντα, κατι που ομως σημαινε μια επιπλεον διαδρομη 100+ χιλιομετρων! Εδω ειχαμε 10 χιλιομετρα χωμα. Ε δεκα δεκα. Θα το παλευαμε.

Και καπως ετσι ξεκινησε η μεγαλυτερη εντουραδα που εχω κανει στη ζωη μου. Τα δεκα χιλιομετρακια ηταν τελικα 37 ολοκληρα βασανιστικα χιλιομετρα του πιο σκληρου και ανελεητου εδαφους που εχω συναντησει ποτε. Φυτευτη πετρα ετοιμη να κανει φυτιλια τα λαστιχα, λακουβες-ταφοι, γλυστερο γαρμπιλι, ανηφορες, κατηφορες και μεσα σε ολα αυτα παλιες Μερσεντες να μας προσπερνανε μαλλιοκουβαρα και εμεις να πηγαινουμε με την ψυχη στο στομα με τις πιο ακαταλληλες μηχανες που θα μπορουσαμε να εχουμε! Μια VFR, ενα K1200 και ενα ...GSXR!

Aν οι μηχανες μας ειχαν φωνη ακομα και σημερα θα μας σκυλοβριζαν για τα οσα τους καναμε εκεινο το βραδυ! Μιλαμε για τετοιο κοπανημα που απο το ζορισμα η μια ανοξειδωτη ατσαλινη 8αρα βιδα του αριστερου μαρσπιε εσπασε και εμεινε μεσα στο υποπλαισιο!

Και εμεις να πηγαινουμε στο χωμα και τα χιλιομετρα να μην φευγουν με τιποτα!
Η αποθεωση ομως ηταν σε καποια στιγμη που φτανω σε ενα πλατωμα του δρομου και καποιος ειχε φτιαξει ενα αυτοσχεδιο ....στοιβο μαχης!
Ενα ντουζ παραλιας με ενα λαστιχο ποτισματος που εριχνε νερο απο ψηλα στο δρομο και σε αναγκαζε να περασεις απο κατω θες δεν θες, ενω μετα επρεπε να περασεις μεσα απο ενα τεραστιο λακο με λασπονερα που δεν ηξερες αν θα τον περασεις η αν θα βουλιαξεις τραγουδωντας το Yellow Submarine!
Και αν γλυτωνες απο αυτα τοτε τα δυο γλυκυτατα κοπροσκυλα που καραδοκουσαν ακριβως μετα για να σου αρπαξουν το ποδι θα σε περιποιουνταν καταλληλα!

Απεριγραπτες καταστασεις... Τα χιλιομετρα αυτα τα μετρησαμε με δακρυα!

Καπου καπως καποτε το μαρτυριο τελειωσε και βγηκαμε στο Τεπελενι. Με το που πατησαμε ασφαλτο σταματησαμε στο πρωτο βενζιναδικο και ειμασταν ετοιμοι για καταρρευση! Πονουσαμε παντου απο τα τοσα χιλιομετρα χωματος και η ενταση να οδηγουμε συνεχεια με 1η-2α-συμπλεκτη για να μην γινει η στραβη και ξαπλωθουμε ειχε βγει στην επιφανεια. Ο εκνευρισμος ηταν εμφανης και δεν ηθελε πολυ να γινει το κακο.

Η ωρα ηταν ηδη 11 το βραδυ και το να φτασουμε τελικα στον Κωστη ειχε γινει ονειρο απατηλο. Μιλησα μαζι του και μας προτεινε να διανυκτερευσουμε στην Αλβανια τελικα. Μετα απο αυτο που ειχαμε μολις περασει εγω δεν το ηθελα καθολου και αν ημουν μονος μου θα το εκοβα καρφι για Γιαννενα, αλλα τωρα ειχα να υπολογισω και τα παιδια που δεν θα ειχαν ισως τις ιδιες αντοχες.

Τελικα επικρατησε η λογικη και ξεκινησαμε να βρουμε καποιο βενζιναδικο με ξενωνα, απο αυτα που υπαρχουν κατα μηκος της εθνικης οδου στην Αλβανια. Ο Κωστας μας ειχε διαβεβαιωσει εξαλλου οτι μεχρι τα συνορα θα βρουμε αρκετα.

Τελικα ομως ειτε εμεις δεν τα βρηκαμε ειτε ηταν κλειστα διοτι τα συνορα με την Κακαβια πλησιαζαν και ξενοδοχεια πουθενα! Αφου περασαμε και το τελευταιο μεγαλο χωριο πριν τα συνορα (και ενα ξενοδοχειο ...αμφιβολλου προθεσεως) φτασαμε στο τελευταιο βενζιναδικο που υπηρχε ανοικτο απο την πλευρα της Αλβανιας: ενα μισοδιαλυμενο πρατηριο Shell στα ορια της καταρρευσης και ξενωνας πουθενα. Τωρα; Το να μεινουμε στο δρομο δεν επαιζε σαν σεναριο, αλλα ειμασταν πλεον τοσο εξουθενωμενοι που θα κοιμομασταν και πανω στις μηχανες!

Ο Πανος κατεβηκε απο τη μηχανη και πηγε προς το γραφειακι του βενζιναδικου. Απο μεσα βγηκε ενα παλικαρι. Μιλησαν για λιγο και μας εκανε νοημα. Ο πανω οροφος (ναι, αυτος με τα φιμε τζαμια!) ηταν ξενωνας! Τωρα γιατι ειχε φιμε τζαμια δεν ηθελα να ξερω....

Μπηκαμε μεσα και ομολογω οτι η εκπληξη μου ηταν μεγαλη: μεγαλοι καθαροι χωροι, φροντισμενοι στα μετρα του δυνατου και γενικα μακραν καλυτερο απο οτι εδειχνε απ' εξω. Ξεκουραση επιτελους!

Οντας ολη μερα στο δρομο διασχιζοντας την Αλβανια, συνειδητοποιησαμε οτι ειμασταν εντελως νηστικοι. 3 κρουασανακια σοκολατα που μας ειχε δωσει ο τυπος στο βενζιναδικο ειχαν ηδη γινει καπνος και βεβαια δεν ηταν αρκετα. Εκει ηρθαν να δωσουν τη λυση οι κονσερβες που κουβαλουσε απο την αρχη του ταξιδιου ο Βαγγελης! Ντολμαδακια και κατι απροσδιοριστο με κοκκινη σαλτσα rules λεμε!!!

Καθως μασουλαγα τον τελευταιο ντολμα ορκιστηκα στο επομενο ταξιδι να εχω μαζι μου μερικες κονσερβες τροφης για εκτακτη αναγκη....

Αντε καληνυχτα!

Ταξιδευτης
24-05-2011, 18:00
Day 5
Αργυρόκαστρο (AL) - Ιωαννινα - Αθηνα
510 km
http://farm3.static.flickr.com/2617/5736833649_c20d75540b_z.jpg


Το πρωι ξυπνησα απο την ...θεια που απλωνε εξω απο το παραθυρο του δωματιου μας την μπουγαδα της! Ειπαμε, εδω τα πραγματα δουλευαν καπως αλλιως...
Αν και κουρασμενος ακομα απο την ταλαιπωρια της προηγουμενης μερας, η υπερενταση δεν με αφησε να κοιμηθω πολλες ωρες. Γυρισα και κοιταξα το ρολοι: 07.20. Πολυ νωρις ακομα...

Ο καιρος εξω γκριζος και μουντος και φαινοταν οτι το βραδυ ειχε ριξει μια καλη βροχουλα. Ενοιωθα περιεργα. Οχι τοσο κουρασμενος σωματικα, αλλα περισσοτερο ψυχικα, σαν να ειχα ξεφορτωσει ολα μου τα σωψυχα με μιας και τωρα να στεκομουν αμηχανος γιατι οσα με βαραιναν τοσο καιρο τωρα δεν υπηρχαν. Το ταξιδι αυτο πλεον εφτανε στο τελος του και σκεφτομουν το συμπερασμα... Ενα συμπερασμα που δεν ερχοταν. Θα ερθει; Ισως.
Θα ερθεις; Μπορει.

Εξω απο το παραθυρο ενα βανακι ηρθε και ξεφορτωσε ενα τσουρμο ανθρωπους.
Περιμεναν το ΚΤΕΛ να περασει να τους μαζεψει. Απο που ερχονταν και που πηγαιναν αραγε;

Σκεφτηκα ποση δυστυχια και φτωχια υπαρχει διπλα απο το σπιτι μας και εμεις ασχολουμαστε με μ@λ@κιες... Ποσοι ανθρωποι πραγματικα δεν εχουν στον ηλιο μοιρα και ομως δεν το βαζουν κατω. Φευγουν απο τις πατριδες τους για ενα καλυτερο μελλον και ας ειναι να καθαριζουν και σκαλες. Και οσο πιο ταλαιπωρημενος ενας ανθρωπος στη ζωη του τοσο πιο ζεστο και αληθινο το χαμογελο του... Εχω βαρεθει τους ψευτικους ανθρωπους "που λενε "αγαπη μου" με ολοιδιες φωνες" οπως τραγουδαγε και ο αγαπημενος μου Φοιβος πριν χρονια...
Εδω ειναι η αληθινη ζωη ρε φιλε και αμα εισαι μαγκας κοιτα τη στα ματια αμα αντεχεις!
http://farm3.static.flickr.com/2522/5711601474_7923d0f059_o.jpg




Το τηλεφωνο χτυπησε και η ζεστη φωνη του φιλου Κωστα με επανεφερε στο τωρα.
- Ελα Νικολα καλημερα.
- Καλημερα αδερφε!
- Λεω να ερθω να σας βρω στα συνορα και να κατεβουμε Γιαννενα παρεα. Τι λες;
- Με μεγαλη χαρα φιλε.

Ξυπνησα το Βαγγελη που φαινοταν οτι αν τον αφηνα εκει θα κοιμοταν για καμια βδομαδα και ετοιμαστηκαμε. Ο Πανος μας περιμενε ηδη κατω και ειχε πιει και ενα πρωινο καφεδακι! Μαχιμος οπως παντα! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/smile.gif

Ιδου το ξενοδοχειο που μας φιλοξενησε το βραδυ, με τα φιμε τζαμια και τη μπουγαδα πρωτη μουρη.
Hotel Amor -μη με ρωτησετε! Δεν ηθελα να ξερω τιποτα!
http://farm4.static.flickr.com/3640/5711602218_db8dde9504_o.jpg




Απο εκει τα συνορα ηταν υποθεση μερικων χιλιομετρων και πολυ συντομα βρεθηκαμε στα συνορα με την Ελλαδα. Τα συναισθηματα αναμικτα. Απο τη μια χαιρομουν που επεστρεφα σε γνωριμα μερη, απο την αλλη λυπομουν που το ταξιδι μας λαμβανε και επισημα πλεον τελος...
Το μονο σιγουρο ομως ηταν οτι ο συνοριακος σταθμος της Ελλαδας ηταν ΜΑΚΡΑΝ ο πιο αθλιος απο οσους ειχαμε δει σε τοσες χωρες! Μην μου πειτε οτι σας εκπλησσει αυτο.
Ακομα και ο συνοριακος σταθμος της Αλβανιας ηταν μακραν καθαροτερος, νεοτερος και πιο τακτικος απο το μπαχαλο το δικο μας...
Το Ελληνικο Μπαχαλισταν σας καλωσοριζει!

Παρα την μεγαλη κινηση εμεις δεν περιμεναμε στη σειρα -εδω πανω οι μηχανες ακομα λαμβανουν ιδιαιτερη μεταχειριση. Ετσι συντομα ξεμπερδεψαμε με τις διατυπωσεις και βγηκαμε στο δρομο οπου μας περιμενε ο Κωστης/Τσομπανης.

Αφου χαιρετηθηκαμε εγκαρδια πηραμε παρεα το δρομο για τα Γιαννενα με τον οικοδεσποτη μας πανω στην ομορφη Βρεττανιδα να μας δειχνει το δρομο...
http://farm3.static.flickr.com/2797/5711602780_c8a1ec56c6_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 18:02
Στη διαδρομη ενα μικρο ψιλοβροχο δεν ηταν αρκετο για να μας χαλασει τη διαθεση... Τωρα πλεον ειχαμε ουσιαστικα γυρισει στη βαση μας. Μετα απο τοσες μερες καλοκαιριας η βροχη στην Ελλαδα ηταν το λιγοτερο που θα μας απασχολουσε. Ισα ισα που αντανακλουσε και την συννεφιασμενη ψυχολογια μας για μια φοβερη περιπετεια που πλεον τελειωνε...

Φτασαμε στην ομορφη λιμνη των Ιωαννινων και κατσαμε σε μια καφετερια για την καλυτερη ψυχοθεραπεια: ζεστος καφες και κουβεντουλα με καλους φιλους, και στο βαθος η λιμνη να συνθετει το τελειο σκηνικο...
Ο πιο ομορφος τροπος να κλεισουμε ενα τετοιο ταξιδι!
http://farm3.static.flickr.com/2557/5711044399_14c85a998b_z.jpg http://farm4.static.flickr.com/3045/5711045253_d2e91ddb05_z.jpg



Ο Κωστας ειναι ενας υπεροχος ανθρωπος με φοβερο χιουμορ που τα παιδια λατρεψαν αμεσως! Μοιραστηκαμε τα οσα ειχαμε δει αυτες τις μερες και μας ειπε και αυτος με τη σειρα του δικες του απιστευτες περιπετειες σε αυτα τα μερη που τα εχει "φαει με το κουταλι" χρονια τωρα... Τι να πω; Σεβασμος! http://www.mybike.gr/public/style_emoticons/default/worthy.gif
Αληθινα λατρευω τετοιες καταστασεις παρεα με φιλους...
http://farm4.static.flickr.com/3165/5711603554_08b73d043f_o.jpg



Αφου απολαυσαμε τον καφε μας ο Κωστας μας προτεινε να παμε να φαμε κατι πριν παρουμε το δρομο της επιστροφης, και ετσι συντομα βρεθηκαμε σε μια απο τις καλυτερες ταβερνες πανω στη λιμνη, οπου ειχαμε τη χαρα να εχουμε στην παρεα μας και μια υψηλη παρουσια: τον αγαπητο φιλο Ladau εναν εκ των ιδρυτων του mybike!
http://farm4.static.flickr.com/3272/5711605932_4d5122cd20_o.jpg

Ταξιδευτης
24-05-2011, 18:02
Παρεα με τον Κωστη κατηφορισαμε μεχρι την εξοδο της πολης και εμεις βαλαμε ροτα για Νοτο. Ο Πανος μας αφησε καπου στο υψος της Αρτας για να παει σε ενα φιλαρακο του και εγω με το Βαγγελη συνεχισαμε την βαρετη και αχαρη διαδρομη για Αντιριο και Αθηνα...
Στην Αμφιλοχια η εικονα του Αμβρακικου κολπου που λαμπυριζε κατω απο το μεσημεριανο ηλιο ηταν ο πιο ομορφος τροπος να κλεισουμε αυτο το ταξιδι...
http://farm3.static.flickr.com/2654/5711046661_68737c74c4_o.jpg





ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Καθομαι και σκεφτομαι εδω και ωρα να βρω εναν ταιριαστο επιλογο σε αυτο το ταξιδι... Ο Πανος σημερα μου ειπε "διαβαζα ρε φιλε το ταξιδιωτικο και ενοιωσα οτι ζοριστηκες καπως" και ειχε δικιο.
Δεν ηταν ενα ευκολο ταξιδι. Δεν ξερω γιατι -δεν μου "βγηκε" ευκολα απο μεσα μου.

Να ηταν τα χιλιομετρα; Μα εχω κανει και περισσοτερα.
Να ηταν ο καιρος; Μα ειχαμε παντου λιακαδες και τελειες συνθηκες.
Να ηταν οι κακουχιες; Μα δεν εμεινα ουτε μια φορα σε σκηνη, παρα σε ωραιοτατα δωματια.
Να ηταν η μοναξια του δρομου; Μα δεν εμεινα μονος ουτε στιγμη.

Τοτε τι; Τι....
Ενοιωσα οτι οσα χιλιομετρα εγραψαν οι ροδες μου, η ψυχη μου εγραψε επι 100. Ειδαμε καταπληκτικα πραγματα σε αυτο το ταξιδι, πραγματα αναπαντεχα, τρελα, ωραια, δυσκολα, ευκολα... Ηταν αληθινα μια περιπετεια απο την αρχη μεχρι το τελος!

Ο σκοπος σε αυτο το ταξιδι ηταν να γνωρισω τις ζωες των ανθρωπων και να δω ολα τα "μικρα" που τοσο συχνα προσπερναμε με μεγαλη ευκολια... Και οι ταξιδιωτικοι θεοι οχι μονο μου εδωσαν αυτο αλλα πολυ παραπανω! Ειδα ανθρωπινες στιγμες που με εκαναν να νοιωσω πολυ λιγος... Βασανισμενοι λαοι που χαιρονται τη ζωη και το ΤΩΡΑ χωρις να κλαινε για το πριν η το μετα... Αγνωστοι μεχρι χθες μου χαρισαν χαμογελα, φιλια, καλοσυνη, ζεστασια...

Αυτο το ταξιδι με επιασε απο τα μουτρα και με αναγκασε να δω βαθια μεσα μου. Τραβηξε μια κλωτσια στα δεδομενα που ηξερα και αφησε στη θεση τους την τρελη προσμονη του ενδεχομενου. Εκει που ΟΛΑ μπορουν να γινουν. Η και οχι. Ισως.
Ειτε ετσι ομως ειτε αλλιως, εμαθα να μην βασανιζομαι για το αποτελεσμα, αλλα να απολαμβανω το οτι ζω τη διαδρομη μεχρι εκει, αληθινος, ανοικτος, χωρις παρωπιδες και "καθρεφτες"...

Και δεν θα μπορουσα να ζητησω καλυτερο δωρο τελικα...

Καντε τους καθρεφτες σας κομματια αδερφια...


ΤΕΛΟΣ

Leondios
24-05-2011, 18:14
Να σαι καλά φίλε μου, μας ταξίδεψες νοητά μαζύ σου. Πάντα τέτοια να χεις.

Samior
24-05-2011, 18:40
Ρε συ ταξιδευτή, είσαι σοβαρός ;;;;;;;;;;
Κάθεσαι και γράφεις τέτοια πράγματα στο φόρουμ και δεν τα γράφεις σε ένα βιβλίο να κονομίσεις κιόλας ;;;;;;;;;;;;;;;;
ΤΕΛΕΙΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

KAS
24-05-2011, 18:43
Μπράβο παιδιά .Καταπληκτική εκδρομή .
:sm8::sm8::sm8:

J.T.R
24-05-2011, 19:39
Τα ειπαμε και αλλου:),μπραβο και με το καλο στα επομενα:sm8::sm8::sm8::sm8:

HECTOR
24-05-2011, 20:01
Απιστευτη αισθηση μας χαρισες φιλαρακι να σαι παντα καλα εσυ και οι φιλοι σου...

ahileb
24-05-2011, 20:01
Είσαι τεράστιος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1;);););)

teo71
24-05-2011, 20:22
Ωραίοι...

Να είστε καλά, να ταξιδεύετε...

kef
24-05-2011, 21:00
αψογος για ακομη μια φορα
το καφεδακι στη Σερρες το ηπιες στο μαγαζι της γυναικας μου
την επομενη φορα που θα σε βγαλει ο δρομος.... τηλεφωνακι

klagenfurt
24-05-2011, 21:14
μας αρρωστησες...:sm7:

Μπραβο για μια ακομη φορα,εισαι τεραστιος
νασαι παντα καλα και να μας δειχνεις το δρομο

για μια ακομη φορα,
χαιρομαι που αποφασισα να παω φετος Βαλκανια
με τον Κωστα τον Τσομπανη,
τον εχω γνωρισει απο κοντα και ξερω οτι θα περασουμε τελεια

adventure
24-05-2011, 21:18
Μπράβο σας παιδιά πολύ αναλυτικό το ποστ με πανέμορφες φωτογραφίες και διαδρομές .

Πάντα τέτοια παιδιά και να μας ταξιδέψετε ξανά .

Εγώ πάντως ταξίδεψα .;)

:sm4:

Marios 800gs
24-05-2011, 23:31
Φίλτατε ''ταξιδευτή'' είναι το 2 ταξιδιωτικό σου, που διαβάζω και πραγματικά κρέμιεμαι απο τη περιγραφικότητα σου, την αναλυτική σου παρουσίαση (χωρίς να είναι κουραστική), και τις ιστορικές πληροφορίες. Πραγματικά μαγεύεις με τον γραπτό σου λόγο και κρατάς τον αναγνώστη καρφωμένο στην καρέκλα μεχρι να διαβάσει και την τελευταια τελεία. Να είσαι πάντα καλά, θα ήθελα πολύ να σε γνωρίσω και δεν σου κρύβω (αν δεν θεωρηθώ θρασύς), ότι θα ήθελα πολύ να συμμετείχα σε μία από τις επόμενες εξορμίσεις σου εκτός συνόρων. ''ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ''.

Jefe
24-05-2011, 23:43
Ωραία χιλιόμετρα γράψατε παιδιά! Άντε κ γρήγορα στο επόμενο...;)




Jefe

princess
25-05-2011, 00:06
Για αλλη μια φορα τελειο....ολα ομως,εικονες και λεξεις.Νικο ευχαριστουμε που και αυτο το μοιραστηκες μαζι μας,Πανο εχεις δουλεια αυριο στον καφε.Παντα τετοια.;);):):)

gskost
25-05-2011, 00:22
Φίλτατε ''ταξιδευτή'' είναι το 2 ταξιδιωτικό σου, που διαβάζω και πραγματικά κρέμιεμαι απο τη περιγραφικότητα σου, την αναλυτική σου παρουσίαση (χωρίς να είναι κουραστική), και τις ιστορικές πληροφορίες. Πραγματικά μαγεύεις με τον γραπτό σου λόγο και κρατάς τον αναγνώστη καρφωμένο στην καρέκλα μεχρι να διαβάσει και την τελευταια τελεία. Να είσαι πάντα καλά, θα ήθελα πολύ να σε γνωρίσω και δεν σου κρύβω (αν δεν θεωρηθώ θρασύς), ότι θα ήθελα πολύ να συμμετείχα σε μία από τις επόμενες εξορμίσεις σου εκτός συνόρων. ''ΚΑΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ''.

+1200

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
25-05-2011, 00:43
Φίλε και συνονόματε (Ταξιδευτης),

είναι τιμή κ χαρά μας που μοιράστηκες μαζί με τα μέλη της παρέας μας,

της παρέας του GS Forum, τις πολύ όμορφες στιγμές,

που πέρασες με τους άλλους δύο συνοδοιπόρους σου στην εκδρομή σας ...

Πάντα τέτοια κ εν αναμονή για την επόμενη ... ;)








.

draf
25-05-2011, 12:55
Μου έφαγε μια ώρα να το διαβάσω, αλλά το ρούφηξα.
Μπράβο σου ταξιδευτή!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Strats
25-05-2011, 13:12
Μπράβο παιδιά! Άντε και στο επόμενο ;)

Magelanos
25-05-2011, 14:00
Για αλλη μια φορα τελειο....ολα ομως,εικονες και λεξεις.Νικο ευχαριστουμε που και αυτο το μοιραστηκες μαζι μας,Πανο εχεις δουλεια αυριο στον καφε.Παντα τετοια.;);):):)



Μπορώ να πω όχι σε μια Princess;;:) Ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια.. Αυτό που έχω να πω είναι ότι πραγματικά ήταν μια ταξιδιωτική περιπέτεια…Τα είχε όλα..!!!! Τα παρεξηγημένα Βαλκάνια τελικά, αποτυπώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο μέσα μου…Και για μένα ειδικά ήταν το καλύτερο test-drive πριν το μεγάλο ταξίδι που θα κάνω τον Αύγουστο σε Ανατολικό μπλοκ. Και το Κ1200S πέρασε με επιτυχία όλο το ταξίδι.. Και πώς να μην είναι έτσι, αφού μετά τo πρόσφατο ταξίδι με το φόρουμ στην Βουλγαρία μετονομάστηκε σε Κ1200GS..:sm7: Ευχαριστώ και τα φιλαράκια μου Νίκο και Βαγγελη που με δεχτήκαν, την τελευταία στιγμή…Νίκο ένα μεγάλο μπράβο για τον άψογο σχεδιασμό της διαδρομής…μιας διαδρομής που πιστεύω ότι υπήρχαν κομμάτια της, που ήταν ότι ομορφότερο εχω δει. Να είμαστε καλά και όσο μπορούμε να ταξιδεύουμε…. ;););)

mario
25-05-2011, 16:29
απιστευτο ταξιδι μπράβο φιλε και πολύ καλη περιγραφή!

MOYTPO
25-05-2011, 20:19
Η τηλεοραση δεν ειχε τιποτα, μια χιλιοπαιχμενη του Σταλλονε, επαναληψη ο Λαζοπουλος τα αλλα καναλια τιποτα, δεν ειχα κατεβασει και καμια ταινια.... τζιφος λεω μαπα το καρπουζι!!! Ανοιξα το λαπτοπ και εριξα μια ματια στο facebook, τα ιδια και τα ιδια. Τιποτα συγκλονιστικο. Ανοιξα και την σελιδα του forum για μια ματια. Κανω ενα σκαν στα γρηγορα την πρωτη σελιδα και το ματι πεφτει επανω στο thread... ταξιδακι βλεπω... ποιος???? Ο ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ????? Μισο... ανοιγω μπυρα, βαζω μουσικη, την πεφτω στο κρεββατι και λεω ναι υπαρχει Θεος!!!!!!!!!
Φιλε μου το κειμενο σου ηταν η καλυτερη παρεα στην χτεσινη βαρετη βραδια μου.
Να σαι παντα καλα και να μας ταξιδευεις!!!!

man gs
25-05-2011, 21:51
ΜΠΡΑΒΟ παλικαρια να ειστε παντα υγιεις να ταξιδευεται γιατι αυτο σας δινει ζωη απο οτι καταλαβα. Νικο οποτε διαβαζω ενα ταξιδιωτικο σου εχω ενα χαμογελο λες και ημουν μαζι σας. Οσο για σενα Πανο με το Κ1200GS ειχες ενα προβαδισμα στο χωμα:sm7:. ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ.

kostasx
26-05-2011, 11:57
Αυτά είναι χιλιόμετρα..όχι αστεία..:)
Και στα επόμενα με υγεία..:sm8:

Ταξιδευτης
26-05-2011, 13:59
Αδερφια, σας ευχαριστω ολους απο καρδιας! Για αλλη μια φορα ειναι τοσο ομορφα τα λογια σας που ομολογω νοιωθω καπως αβολα ρε σεις! Οπως και να εχει ομως οταν βλεπω τοσο θετικες αντιδρασεις αξιζει τον "κοπο"! Χαρα μου να μοιραζομαι τα οσα βλεπω με τους φιλους μου...

Τωρα, κατι σχετικα με το κοστος μιας και με ρωτησαν καποια παιδια. Το συνολικο κοστος του ταξιδιου για εμενα ηταν 420 ευρω και καπου 450 για τα αλλα παιδια.
Και μιλαω για απολυτως τα παντα. Απο βενζινες, διανυκτερευσεις, φαγητα, ποτα, διοδια, δωρακια κλπ.

Βεβαια αξιζει να σημειωθει οτι εσκεμμενα αποφευγω μανιωδως τα κυριλε ξενοδοχεια κλπ και προτιμω ειτε καμπινγκ ειτε ξενωνες νεων (κοινως youth hostels) καθως ταπεινη μου αποψη ειναι οτι αυτα ειναι πολυ πιο κοντα στην ιδεολογια και φιλοσοφια ενος μοτοσυκλετιστη απο οτι το 4αστερο χλιδατο ξενοδοχειο...

Παντως οι χωρες αυτες πραγματικα ειναι πανεμορφες χωρις να κοστιζουν και αξιζουν παρα πολλα! Ευχομαι και εγω με τη σειρα μου να εχετε καλους δρομους σε αυτα τα μερη και να το απολαυσετε με την καρδια σας!

See you on the road!:cool:

nikos-x
26-05-2011, 20:51
... Δεν υπαρχει κατι πιο ομορφο απο το να αγγιζεις ζωες ανθρωπων τελικα...

Μόλις το έκανες. . . και δεν ήταν η πρώτη φορά.
Από το βράδυ της Τρίτης το διαβάζω, μέχρι πριν από λίγο.
Οι φωτογραφίες πέρασαν από κόσκινο και μεγεθύνσεις.

Καλά ταξίδια Νικόλα, Πάνο, Βαγγέλη.

ΥΓ: Το χωμάτινο κομμάτι πριν το Τεμπελένι, θα ήταν παιχνιδάκι για το K 1200 GS και τον οδηγό του :p