PDA

View Full Version : Τι θα μας συμβεί, εάν χρεοκοπήσει η Ελλάδα; Ο οικονομολόγος, Β. Β


SenseiG
04-06-2011, 13:33
"Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας", λέει μία σοφή ελληνική ρήση, το περιεχόμενο της οποίας βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του, σ' αυτό που βιώνουμε σήμερα ως Έλληνες και έχει να κάνει με μία επικείμενη χρεοκοπία της χώρας. Πώς φτάσαμε σ' αυτό το κρίσιμο ιστορικά σημείο στην Ελλάδα, ποιος ευθύνεται και τι θα σημάνει η επόμενη μέρα της πτώχευσης για τη χώρα γενικά και καθέναν από εμάς ειδικότερα;
http://static.fsport.gr/images/acropolis_04_06_cosmo.jpg


Ο οικονομολόγος, εκδότης και συγγραφέας οικονομικών μελετών και συγγραμμάτων, Βασίλης Βιλιάρδος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο cosmo.gr, αναλύει τους – ασαφείς για πολλούς – οικονομικούς όρους, που έχουν ενσωματωθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, τους λόγους που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν την κρατική χρεοκοπία, αλλά και τι θα συμβεί, εάν και εφόσον ο "εφιάλτης" της πτώχευσης, που δεν έχει αποφευχθεί, γίνει πραγματικότητα...

Κύριε Βιλιάρδε, καταρχάς, νομίζω ότι θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε ορισμένους όρους, που ακούμε καθημερινά και των οποίων την έννοια δε γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς. Τι σημαίνει λοιπόν χρεοκοπία και τι είναι στάση πληρωμών;

Η χρεοκοπία και η στάση πληρωμών, η πτώχευση επίσης, είναι συνώνυμες έννοιες. Ουσιαστικά υποδηλώνουν την αδυναμία μίας χώρας να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της – κυρίως βέβαια αυτές, για τις οποίες έχει εκδώσει "υποσχετικές" πληρωμής τους, δηλαδή ομόλογα δημοσίου.

Τι σημαίνει ελεγχόμενη χρεοκοπία και σε τι διαφέρει από την πτώχευση μίας χώρας;

Η ελεγχόμενη χρεοκοπία είναι το αποτέλεσμα της καθυστέρησης, του διακανονισμού καλύτερα της πληρωμής των υποχρεώσεων μίας χώρας, με τη συμφωνία των πιστωτών της.

Η απλή χρεοκοπία είναι η μονομερής στάση πληρωμών - αυτή δηλαδή, η οποία δεν προϋποθέτει τη συμφωνία των πιστωτών.

Η χρεοκοπία αφορά στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών μίας χώρας, ή και σε μέρος αυτών;

Αφορά συνήθως μέρος των υποχρεώσεων μίας χώρας, αυτών ουσιαστικά που τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να πληρώσει. Στη συνέχεια όμως, επεκτείνεται σε όλες τις υπόλοιπες, αφού εκμηδενίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της και επιδεινώνεται η ρευστότητα της.

Η επέλευση της χρεοκοπίας προϋποθέτει και "επίσημη κυβερνητική εξαγγελία" ή βγαίνει και από τα συμφραζόμενα; Στην Ελλάδα, τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Με άλλα λόγια... Έχουμε χρεοκοπήσει και δεν το λέμε, όπως ακούγεται;

Συνήθως, εξαγγέλλεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, πριν ακόμη συμβεί, αν και δεν αποτελεί προϋπόθεση, αφού επέρχεται αυτόματα, όταν η χώρα παύει να πληρώνει τους πιστωτές της.

"Οφείλουμε να αντισταθούμε άμεσα και με κάθε τρόπο, ει δυνατόν βέβαια ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουμε εσωτερικές αναταραχές ή εμφυλίους πολέμους"
Φυσικά και δεν έχουμε χρεοκοπήσει, αφού δεν υπάρχουν ακόμη "διαμαρτυρημένα" ομόλογα ή ανεξόφλητες "διαταγές πληρωμής".

Αυτά που ακούγονται περί χρεοκοπίας είναι μάλλον ανεύθυνα. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας έχει τεράστια προβλήματα ρευστότητας, αλλά δεν είναι χρεοκοπημένη, αφού το ενεργητικό της (περιουσιακά στοιχεία), είναι τουλάχιστον ίσο με το παθητικό (δημόσιο χρέος).

Δυστυχώς όμως, δεν καταρτίζονται Ισολογισμοί για τα κράτη, οπότε δεν μπορούμε ουσιαστικά να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους, ούτε να γνωρίζουμε την καθαρή θέση τους.

Οι πολίτες κατηγορούν τους πολιτικούς, οι πολιτικοί τη φοροδιαφυγή των πολιτών. Τελικά, ποιος φταίει για τη χρεοκοπία μίας χώρας; Ποια είναι τα αίτια γενικά και γιατί φτάσαμε ως εδώ στην Ελλάδα ειδικά;

Η φοροδιαφυγή των Ελλήνων, αν και απόλυτα κατακριτέα, δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν των υπολοίπων κρατών. Μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι η φοροαποφυγή των πολυεθνικών, επειδή αφενός μεν έχουν κατακλύσει τη χώρα μας, αφετέρου εμείς δεν έχουμε επεκταθεί αρκετά στο εξωτερικό.

"Η Ελλάδα οφείλει να απαιτήσει έναν βιώσιμο διακανονισμό του δημοσίου χρέους, με χαμηλά επιτόκια και παράλληλο “συμψηφισμό” των γερμανικών αποζημιώσεων"
Για τη χρεοκοπία μίας χώρας, όπως και μίας επιχείρησης, φταίει αναμφίβολα ο εκάστοτε διαχειριστής - στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, η πολιτική ηγεσία. Φυσικά όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, παρά το ότι διαχειρίστηκε λανθασμένα την κρίση δανεισμού, την οποία η ίδια προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό.

Το σφάλμα έρχεται από το παρελθόν, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής της κρίσης, ενώ η χώρα μας υπερχρεώθηκε. Τα σημαντικότερα αίτια της σημερινής μας κατάστασης είναι:

(α) Το ελλειμματικό ισοζύγιο μας (οι εισαγωγές μας είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εξαγωγές, καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε), το οποίο επιδεινώθηκε μετά την είσοδο μας στην Ευρωζώνη - μεταξύ άλλων, σαν αποτέλεσμα της "μερκαντιλιστικής" πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης που ακολούθησε η Γερμανία.

(β) Οι τόκοι, σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος μας, το οποίο αυξήθηκε επειδή μπορούσαμε να δανειζόμαστε ευκολότερα, ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Από τα 20 δις € περίπου του ελλείμματος μας, τα 15 δις € είναι τόκοι – αυξανόμενοι συνεχώς. Εάν δεν επιβαρυνόμαστε με τόκους, το έλλειμμα μας θα ήταν σύντομα κάτω του 3% του ΑΕΠ μας (συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες). Εάν δε τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα κατά 2-3%, τότε το έλλειμμα μας θα ήταν απόλυτα διαχειρίσιμο. "Η φοροδιαφυγή των Ελλήνων δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν των υπολοίπων κρατών"


(γ) Η αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας, για την οποία ευθυνόμαστε όλοι μας – ειδικά όμως το κράτος, αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα μας δεν είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα μας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ή το φορολογικό περιβάλλον, αλλά η σχεδόν ανύπαρκτη λειτουργικότητα των κρατικών υπηρεσιών μας (γραφειοκρατία, διαφθορά, διαπλοκή, εμπόδια στο άνοιγμα/κλείσιμο εταιριών κλπ.).

Μια χώρα της Ευρωζώνης κινδυνεύει να χρεοκοπήσει ή δε θα το επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι εταίροι;

Είναι κάτι, στο οποίο μόνο με υποθέσεις μπορεί να απαντήσει κανείς. Σε γενικές γραμμές πάντως το ΔΝΤ, ένας σύνδικος πτώχευσης ουσιαστικά, αναλαμβάνει την διαδικασία αποφυγής της χρεοκοπίας των κρατών.

Συνήθως δεν επιτρέπει τη στάση πληρωμών, λεηλατώντας κυριολεκτικά την περιουσία των θυμάτων του – κάτι που φαίνεται να επαναλαμβάνεται και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη αδύναμη οικονομία μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της, μπορεί να συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες αδύναμες οικονομίες και το αντίστροφο;

Η Ελλάδα φυσικά δεν είναι η μόνη αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης. Εκτός αυτού, το πρόβλημα της είναι μόνο το δημόσιο, αφού ο ιδιωτικός τομέας της (τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά) είναι με απόσταση ο πλέον υγιής της Ευρώπης. Το συνολικό χρέος μας, δημόσιο και ιδιωτικό, είναι επίσης από τα χαμηλότερα μεταξύ των δυτικών, ανεπτυγμένων οικονομιών.

"Η επιστροφή στη δραχμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν έγκλημα"
Μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, αφενός μεν θα συμπαρασύρει τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης, όχι μόνο τις αδύναμες, αφετέρου θα σημάνει την αρχή του τέλους της ζώνης του Ευρώ, ενώ πιθανότατα θα πυροδοτήσει μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση άνευ προηγουμένου.

Το αντίστροφο θα μπορούσε να συμβεί επίσης, αφού οι χώρες που έχουν υιοθετήσει ένα κοινό νόμισμα, λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Τελευταία, γίνεται πολύς λόγος για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Είναι εφικτή η έξοδος; Και από τι κινδυνεύει η Ελλάδα, εάν επιστρέψει στο παλιό της νόμισμα;

Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί στην έξοδο της από την Ευρωζώνη – ίσως μόνο να το αποφασίσει η ίδια, "κοινή συναινέσει".

"Ο ιδιωτικός τομέας της Ελλάδας - τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά - είναι με απόσταση ο πλέον υγιής της Ευρώπης"
Η επιστροφή στη δραχμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν έγκλημα. Μεταξύ άλλων, το νέο νόμισμα θα υποτιμούταν αμέσως, τουλάχιστον κατά 50% - με αποτέλεσμα να αυξηθεί αντίστοιχα το συνολικό εξωτερικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό, σε επίπεδα που θα ήταν αδύνατον να αποπληρωθεί.

Τέλος, θα ήταν μάλλον δεδομένη η επιδρομή στις τράπεζες (bank run) και η χρεοκοπία τους, γεγονός που θα είχε συνέπειες για πολλές άλλες χώρες της Α. Ευρώπης, στις οποίες οι τράπεζες μας διατηρούν υποκαταστήματα.

Ας μιλήσουμε για την επόμενη μέρα της χρεοκοπίας. Ποια είναι η τύχη των δανείων και τι επακόλουθα θα έχει η όποια τύχη τους για την οικονομία της Ελλάδας;

Τα δάνεια φυσικά δεν μηδενίζονται, αφού οι πιστωτές δεν θα πάψουν να ζητούν την πληρωμή τους, με κάθε τρόπο – πόσο μάλλον τα "ενυπόθηκα" της Τρόικας.

Τα αποτελέσματα της χρεοκοπίας ενός κράτους στην Οικονομία του είναι καταστροφικά. Αμέσως μετά ακολουθεί:

(α) μία πολύ μεγάλη τραπεζική κρίση (οι τράπεζες είναι συνήθως αυτές που κατέχουν σημαντικό μέρος των ομολόγων δημοσίου, τα οποία υποχρεούνται να "αποσβέσουν", ενώ οι επισφάλειες τους εκσφενδονίζονται στα ύψη),

(β) μία εκτεταμένη οικονομική κρίση (η εσωτερική ζήτηση μειώνεται, οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά το σύνολο των χρημάτων τους, η παραγωγή συρρικνώνεται, ο πληθωρισμός "καλπάζει", το χρηματιστήριο καταρρέει, η αγορά των ακινήτων επίσης, λόγω απουσίας αγοραστών κλπ.) και

γ) μία νομισματική κρίση (οι ξένοι επενδυτές «αποφεύγουν» για μεγάλο χρονικό διάστημα τη "χρεοκοπημένη" Οικονομία).

Ειδικά, όσον αφορά στους πολίτες. Με τι ισοδυναμεί η κρατική χρεοκοπία; Τι θα συμβεί με τα δάνεια που έχει κανείς, αλλά και με τις καταθέσεις του; Και πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών;

Ή χρεοκοπία ενός κράτους σημαίνει πρακτικά για τους Πολίτες του τη ραγδαία κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου τους, όπως και τη μείωση των αποταμιεύσεων τους, είτε επειδή είναι πιστωτές του κράτους τους, είτε επειδή το νόμισμα υποτιμάται σημαντικά (δεν ισχύει για τις χώρες του Ευρώ) – ενώ τα δάνεια τους παραμένουν ως έχουν, οπότε αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.

"Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω και οι όποιες θυσίες του ελληνικού λαού είναι μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα"
Συνήθως δεν προλαβαίνουν να πάρουν πολλά χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αφού για κάποιο διάστημα επιτρέπονται μόνο περιορισμένες αναλήψεις.

Η έμμεση επιβάρυνση τους όμως από τα καταστροφικά αποτελέσματα στην Οικονομία του κράτους (τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ.) είναι πολύ πιο επώδυνη, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας που ακολουθεί, καθώς επίσης της απώλειας όλων σχεδόν των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία κλπ.) που απολάμβαναν.

Για την καθημερινότητα σημαίνει φτώχεια, τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας κλπ.

Με ποιους τρόπους μπορεί να αποφευχθεί η κρατική χρεοκοπία;

Η κρατική χρεοκοπία μπορεί σε γενικές γραμμές να αποφευχθεί με τον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, με την αύξηση των φόρων (χωρίς όμως την πρόκληση στασιμοπληθωρισμού), με διάφορους καταναγκαστικούς τρόπους μεταφοράς της ιδιωτικής περιουσίας στο δημόσιο (ειδική φορολόγηση κλπ.) ή/και με τον πληθωρισμό – ο οποίος όμως, αν και η καλύτερη δυνατή μέθοδος όλων, στην περίπτωση της Ευρωζώνης δυστυχώς δεν εξαρτάται από το εκάστοτε κράτος.

Στόχος είναι εν πρώτοις η επίτευξη πρωτογενών (προ τόκων) πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να δανείζεται από τις αγορές.

Στην Ελλάδα, υπάρχει κάποιο άλλο μέτρο, που δεν "επιστρατεύτηκε" και μπορεί να βοηθήσει; Ειδικά ως προς τις αποκρατικοποιήσεις, μπορούν στο κρίσιμο αυτό σημείο, να αποτελέσουν λύση;

Οι αποκρατικοποιήσεις, τουλάχιστον υπό τις σημερινές αξίες των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση – ίσως μόνο αυτές των ζημιογόνων, μη κοινωφελών και μη στρατηγικών επιχειρήσεων.

Για την καθημερινότητα, χρεοκοπία σημαίνει φτώχεια, τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας
Η Ελλάδα οφείλει να απαιτήσει έναν βιώσιμο διακανονισμό του δημοσίου χρέους της, με χαμηλά επιτόκια και με τον παράλληλο "συμψηφισμό" των γερμανικών αποζημιώσεων - χωρίς τον αποκλεισμό της από τις αγορές και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου της (παραμένοντας φυσικά εντός της Ευρωζώνης, αφού κανένας δεν μπορεί να απαιτήσει την έξοδο της).

Στην καλύτερη περίπτωση, ένα σχέδιο Μάρσαλ για την οικονομία της, ανάλογο με αυτό που προσφέρθηκε στη Γερμανία από τις Η.Π.Α.

Εδώ και καιρό, ο πρωθυπουργός ζητά τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Πώς βοηθά πρακτικά η συναίνεση και κατά πόσο έχει παρέλθει το κρίσιμο διάστημα, που θα μπορούσε πράγματι να εξυπηρετήσει το ρόλο της;

Η συναίνεση των πολιτικών κομμάτων σήμερα, όταν η χώρα μας κυβερνάται ήδη από εξωθεσμικούς οργανισμούς, σημαίνει ουσιαστικά κατάλυση της δημοκρατίας. Εάν τα πολιτικά κόμματα συνεργάζονταν, στενά και αποτελεσματικά, από τις αρχές του 2009 (το αργότερο), θα υπήρχε σίγουρα λύση.

Τώρα όμως είναι μάλλον αργά, εκτός εάν αποφασίσουν όλα μαζί να αντισταθούν, από κοινού με τους Πολίτες, στην επέλαση των αγορών, καθώς επίσης στις ηγεμονικές βλέψεις της Γερμανίας.

Απαιτείται λοιπόν μία έντιμη συναίνεση ακομμάτιστων πολιτικών και Πολιτών, στα πλαίσια ενός νέου "κοινωνικού συμβολαίου" - εάν θέλουμε πραγματικά να κερδίσουμε τον πόλεμο, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Προφανώς, η ολοκληρωτική εξάλειψη της ατιμωρησίας των πολιτικών, θα ήταν εκ των "ουκ άνευ" ενός τέτοιου "συμβολαίου".

Πιστεύετε ότι ειδικά στην Ελλάδα, έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος; Ήδη ενάμιση μήνα, αν όχι και λιγότερο, από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, υπήρχε φημολογία, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση. Από τότε έχουν γίνει βήματα; Έχουν πιάσει τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού;

Φυσικά και δεν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος – το αντίθετο μάλιστα, έχει αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Η διαχείριση της κρίσης δανεισμού μετά τις εκλογές ήταν καταστροφική – επίσης καταστροφική ήταν η διαχείριση της κρίσης χρέους πριν από τις εκλογές.

Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω και οι όποιες θυσίες του ελληνικού λαού είναι μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Εάν τελικά ξεπεράσουμε τον κίνδυνο και η Ελλάδα δε χρεοκοπήσει, τι κληρονομιά" θα αφήσουν οι διαδοχικοί διεθνείς δανεισμοί για τις επόμενες γενιές;

Εάν η Ελλάδα δεν διακανονίσει μακροπρόθεσμα το χρέος της με χαμηλά επιτόκια, εάν δεν επιλύσει σωστά τα προβλήματα του ισοζυγίου της, καθώς επίσης εάν δεν αρχίσει να παράγει, καταναλώνοντας λιγότερο και κυρίως ελληνικά προϊόντα, οι επόμενες γενεές αφενός μεν θα υποφέρουν οικονομικά, αφετέρου δε θα είναι πολίτες ενός προτεκτοράτου κάποιας δυτικής χώρας.

Η χρεοκοπία μπορεί να μεταμορφωθεί σε και κάτι "θετικό"; Έχουν υπάρξει παραδείγματα χωρών, που χρεοκόπησαν κι όμως κατόρθωσαν να ορθοποδήσουν και να γίνουν ίσως και δυνατότερες οικονομικά;

Δεν νομίζω ότι η χρεοκοπία έχει κάτι το θετικό. Τα αποτελέσματα της είναι πάντοτε επώδυνα, ενώ συμβάλλει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (για παράδειγμα, το σχέδιο Μάρσαλ μετά τη χρεοκοπία της Γερμανίας και τη διαγραφή χρεών εκ μέρους των πιστωτών της), στο να ενδυναμωθεί οικονομικά μία χώρα.

Για πολλές δεκαετίες δε οι Πολίτες μίας χρεοκοπημένης χώρας, όπως αποδείχθηκε από την ασιατική κρίση, παραμένουν σε κατάσταση "μετατραυματικού σοκ".

Εάν τελικά, η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση, από την εμπειρία σας, με ποιους τρόπους και σε πόσο βάθος χρόνου κρίνετε, ότι θα ανακάμψει οικονομικά;

Εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η νέα κυβέρνηση (τα υφιστάμενα κόμματα και οι κυβερνήσεις συνήθως χάνονται για πάντα) θα διαχειρισθεί την ενδεχόμενη πτώχευση.

Συνήθως πάντως, η ανάκαμψη ξεκινάει αμέσως μετά τη χρεοκοπία – όχι όμως για τους μισθωτούς, τους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, για τους οποίους η ανάκαμψη αργεί ακόμη και δεκαετίες.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν οργανωθεί και πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αγανακτισμένων πολιτών, σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπάρχει περίπτωση, αυτή η "ανυπακοή" ή έστω αντίδραση, να επιβαρύνει με κάποιον τρόπο τη χώρα;

Ουσιαστικά ένα κράτος χρεοκοπεί, όταν οι Πολίτες του επιδείξουν «ανυπακοή» - εάν "επαναστατήσουν", δηλαδή και εμποδίσουν την εφαρμογή των καταναγκαστικών και λοιπών μέτρων που επιβάλλονται από την κυβέρνηση τους.

Σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς, ο κ.Βιλιάρδος έχει αναλύσει πολλά σημεία της στη θέση “Οικονομία και Πολιτική” της ιστοσελίδας www.casss.gr (http://www.casss.gr/) - ενώ έχει ήδη εκδώσει βιβλίο, με τον τίτλο “Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ”, το οποίο αποστέλλεται ταχυδρομικά, μετά από παραγγελία στο e-mail: kb@kbanalysis.com (kb@kbanalysis.com) ή στο τηλέφωνο 210 – 66 27 711.
Εν τούτοις, τουλάχιστον όσον αφορά μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, μία χώρα που ευρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, αποτελεί πειραματόζωο μίας νέας "τάξης πραγμάτων" και επιχειρείται η λεηλασία της, τα πράγματα διαφέρουν.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν είναι ακριβώς σαν να δεχόμαστε την επίθεση ενός εχθρού, ο οποίος επιχειρεί να εισβάλλει στα σύνορα μας (μέσω αυτών δε στην υπόλοιπη Ευρωζώνη).

Επομένως, οφείλουμε να αντισταθούμε άμεσα και με κάθε τρόπο, ει δυνατόν βέβαια ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσουμε εσωτερικές αναταραχές ή εμφυλίους πολέμους.


http://cosmo.gr/images/bbiliardos%20040611sk.jpg Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και έκανε μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Δραστηριοποιήθηκε για σχεδόν 20 χρόνια στο εξωτερικό, με ιδιόκτητη επιχείρηση. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως Εκδότης και Σύμβουλος Επιχειρήσεων.

Arkas
04-06-2011, 13:55
Ν' αγιάσει το στόμα του !!!

adventure
04-06-2011, 14:08
Ν' αγιάσει το στόμα του !!!

Και ποίος τον ακούει Δημήτρη .

:hmmm: :hmmm:

SenseiG
04-06-2011, 14:11
Και ποίος τον ακούει Δημήτρη .


:hmmm: :hmmm:


Θετικη σκεψη Δημητρη και βλεπουμε:)

lepanto
04-06-2011, 14:48
ευχομαι να το διαβασουν ολοι (αν κ δεν το βλεπω) ειναι σωστος.......κ κατατοπιστικοτατος.

SenseiG
04-06-2011, 14:50
ευχομαι να το διαβασουν ολοι (αν κ δεν το βλεπω) ειναι σωστος.......κ κατατοπιστικοτατος.


Ειναι λιγο μεγαλο Νοτη αλλα αξιζει!

saitman
04-06-2011, 15:06
αρκετα καλο!!

fidods
04-06-2011, 15:20
Thanks

Fuji
04-06-2011, 18:12
Κατατοπιστικός.

GeorgeP
05-06-2011, 16:13
απο την μια επευφημειτε τα λεγομενα του παραπανω καθηγητη ''καθαγιαζοντας το στομα του'' και απο την αλλη προτρεπετε τον κοσμο σε ανυπακοη, βια και άλλα στα οποια ο καθηγητης μαλλον ειναι δυνητικα αντιθετος!!!

Δηλωνετε, ''καλυτερα να χρεωκοπησουμε'', ''επιστροφη στην δραχμη και ολα θα ειναι οπως πριν το ευρο'' στα οποια ο καθηγητης ειναι παντελως αντιθετος αφου αυτο ισοδυναμει με αυτοκτονια!!!

Αντιστεκεστε στην επιβολη φορων, στην μειωση μισθων κ.λ.π. και ομως χειροκροτειτε τον καθηγητη που δηλωνει σαφεστατα οτι αυτος ειναι ο δρομος προς την εξοδο απο την κριση!

Δεν σας καταλαβαινω μα τον θεό!

frits
05-06-2011, 16:29
απο την μια επευφημειτε τα λεγομενα του παραπανω καθηγητη ''καθαγιαζοντας το στομα του'' και απο την αλλη προτρεπετε τον κοσμο σε ανυπακοη, βια και άλλα στα οποια ο καθηγητης μαλλον ειναι δυνητικα αντιθετος!!!

Δηλωνετε, ''καλυτερα να χρεωκοπησουμε'', ''επιστροφη στην δραχμη και ολα θα ειναι οπως πριν το ευρο'' στα οποια ο καθηγητης ειναι παντελως αντιθετος αφου αυτο ισοδυναμει με αυτοκτονια!!!

Αντιστεκεστε στην επιβολη φορων, στην μειωση μισθων κ.λ.π. και ομως χειροκροτειτε τον καθηγητη που δηλωνει σαφεστατα οτι αυτος ειναι ο δρομος προς την εξοδο απο την κριση!

Δεν σας καταλαβαινω μα τον θεό!

Φίλε Γιώργο, όλη αυτή η ιστορία μοιάζει με παζάρι στο οποίο η "δική" μας πλευρά δεν έχει τίποτα άλλο να παζαράψει παρά την έννομη τάξη χωρίς αυτή θα χάσουν και τα αφεντικά μας.
Οι δανειστές τα λεφτά τους, και οι πολιτικοί το κεφάλι τους ή έστω την εξουσία τους.
Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατό να γίνει συστημικά και ελεγχόμενα οπότε η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει με δραματικά αποτελέσματα αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, η λογική αν σε χτυπήσουν στο ένα μάγουλο γύρνα και το άλλο δεν έχει εφαρμογή εδώ.
Ήδη τα σχολεία μας και τα νοσοκομεία μας μειώνουν και άλλο τις ήδη χαμηλές παροχές τους αυτά δεν γίνεται να περνούν με το μαλακό..

GeorgeP
05-06-2011, 17:22
Φίλε Γιώργο, όλη αυτή η ιστορία μοιάζει με παζάρι στο οποίο η "δική" μας πλευρά δεν έχει τίποτα άλλο να παζαράψει παρά την έννομη τάξη χωρίς αυτή θα χάσουν και τα αφεντικά μας.
Οι δανειστές τα λεφτά τους, και οι πολιτικοί το κεφάλι τους ή έστω την εξουσία τους.
Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατό να γίνει συστημικά και ελεγχόμενα οπότε η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει με δραματικά αποτελέσματα αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, η λογική αν σε χτυπήσουν στο ένα μάγουλο γύρνα και το άλλο δεν έχει εφαρμογή εδώ.
Ήδη τα σχολεία μας και τα νοσοκομεία μας μειώνουν και άλλο τις ήδη χαμηλές παροχές τους αυτά δεν γίνεται να περνούν με το μαλακό..

με το ''μαλακο'' ¨η με το ''σκληρο'' πρέπει να περασουν, το λεει άλλωστε και ο παραπανω καθηγητης! Και θα περασουν, ειτε ειναι ο ΓΑΠ επανω ειτε ο GeorgeP, ειτε ο frits!!!

.....................................................
Με ποιους τρόπους μπορεί να αποφευχθεί η κρατική χρεοκοπία;

Η κρατική χρεοκοπία μπορεί σε γενικές γραμμές να αποφευχθεί με τον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, με την αύξηση των φόρων (χωρίς όμως την πρόκληση στασιμοπληθωρισμού), με διάφορους καταναγκαστικούς τρόπους μεταφοράς της ιδιωτικής περιουσίας στο δημόσιο (ειδική φορολόγηση κλπ.) ή/και με τον πληθωρισμό – ο οποίος όμως, αν και η καλύτερη δυνατή μέθοδος όλων, στην περίπτωση της Ευρωζώνης δυστυχώς δεν εξαρτάται από το εκάστοτε κράτος.

Στόχος είναι εν πρώτοις η επίτευξη πρωτογενών (προ τόκων) πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να δανείζεται από τις αγορές.

.

ortho
05-06-2011, 17:32
Μα το θεό βρε Γιώργο!
Τόσο καιρό μας λες προπαγανδιστές, ότι μεταφέρουμε άκριτα από μπλογκ, ότι καλούμε σε βία. Τόσο καιρό απαντάς αντιδρώντας στην ουσία στις θέσεις που έχουμε κάποιοι.

Ποιά είναι η δική σου θέση τελικά; Πως πιστεύεις ότι μπορούν να σωθούν οι Ελληνες κι οι Ελλάδα; Θες να πεις ότι συμφωνείς με το νέο γ..μήσι που μας ετοιμάζουν; Οταν πλέον βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα και λήψη των "εύκολων" μέτρων που ωστόσο για κάποιο παράξενο λόγο δεν απέδωσαν και τώρα χρειαζόμαστε μνημόνιο ΙΙ και μεθαύριο το ΝοΙΙΙ.

Θα σε παρακαλούσα να διατυπώσεις τη θέση σου! Τι νομίζεις ότι πρέπει να γίνει! ΟΧΙ τι δεν πρέπει!

diomiles
05-06-2011, 17:41
http://www.market-talk.net/images/uploads/kampyli-thumb-large_thumb.jpg (http://www.market-talk.net/images/uploads/kampyli-thumb-large.jpg)
Στις αρχές του 1970 ο Arthur Laffer έκανε δημοφιλή μια παλιότερη θεωρία που μας δείχνει τα δημόσια έσοδα σε σχέση με την φορολογική κλίμακα. Η θεωρία αυτή σήμερα έχει το όνομα Laffer curve.
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία (που είναι εδραιωμένη ανάμεσα στους οικονομολόγους), το κράτος μπορεί να έχει αύξηση εσόδων καθώς αυξάνει τη φορολογική κλίμακα, αλλά υπάρχει ένα σημείο “T” από όπου εκεί και μετά τα έσοδα θα μειώνονται ανεξάρτητα από την αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές.
Η θεωρία λέει ότι καθώς αυξάνονται οι φόροι, ολοένα και λιγότερα θα θελήσουν να δουλέψουν και να επιχειρήσουν με αποτέλεσμα, όταν το κράτος φτάσει να φορολογεί το 100% των κερδών, τα έσοδα θα είναι μηδέν.
Ο Ronald Reagan ήταν ο πρώτος που απέδειξε ότι αυτή η θεωρία λειτουργεί. Με την ανάληψη της προεδρίας του, μείωση τους ανώτατους φορολογικούς συντελεστές από το 70% στο 28% σε 7 χρόνια. Αρχικά η ανάπτυξη εκτινάχτηκε στο 8.5% τα πρώτα πέντε τρίμηνα και παρέμεινε στο 3.5% για το υπόλοιπο της προεδρίας του και δημιουργήθηκαν 11 εκ θέσεις εργασίας τα πρώτα 4 χρόνια. Παρόλο τις μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, τα έσοδα του Αμερικανικού προϋπολογισμού διπλασιάστηκαν την περίοδο 1980-1990 από $517 δις στα $1 τρις.
Παρόμοια δεδομένα έχουμε και από το Ιρλανδικό οικονομικό θαύμα. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 όταν μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ, η Ελλάδα μπορούσε να περηφανευτεί ότι δεν ήταν τελευταία στα πάντα. Η Ελλάδα περνούσε σε επιδόσεις την Ισπανία, Πορτογαλία και βεβαίως την Ιρλανδία.
Το πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα τότε στην Ιρλανδία μαρτυρούν τα τότε δεδομένα. Μεταξύ 1980 και 1986, οι συνολικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ στην Ιρλανδία αυξηθήκαν από το 54% στο 62% του ΑΕΠ. Το χρέος προς το ΑΕΠ πήγε από το 87% στο 120%, καθώς οι ελλειμματικοί προϋπολογισμοί ξεπερνούσαν το 10% του ΑΕΠ. Η δε ανεργία έφτασε και έως το 18% το 1985.
Θα μπορούσε κανείς να γράψει ένα βιβλίο για τα ο τι έκανε η Ιρλανδία μετά από το 1985 για να ανακάμψει. Αυτό όμως που έκανε περισσότερο από όλα είναι να μειώσει τους φόρους στις επιχειρήσεις που σήμερα είναι στο 12,5%. Και σε αυτή την περίπτωση το Laffer curve λειτούργησε άψογα. Τα έσοδα αυξήθηκαν, η ανταγωνιστικότητα εκτινάχτηκε, το κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε πολύ περισσότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και το χρέος του ΑΕΠ εσέ στο 25% μέχρι και ο 2007. Επίσης και κάτι ακόμα. Το Δουβλίνο είχε την μεγαλύτερη αναλογία σε σχέση με τον πληθυσμό σε αυτοκίνητα μάρκας BMW σε όλη την Ευρώπη.
Υπόψη, μην συσχετίζουμε τα σημερινά προβλήματα της Ιρλανδίας με το φορολογικό μοντέλο. Καμία σχέση δεν έχουν τα σημερινά προβλήματα της Ιρλανδίας (που είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο) με το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας αυτής.
Ένα άλλο παράδειγμα εφαρμογής του laffer curve είναι το τι διαδραματίζεται πρόσφατα στην αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Τα αυξημένα τέλη καθώς και η επιβολή των περιβαλλοντολογικών τελών έχουν αποθαρρύνει πολλούς από το να έχουν αυτοκίνητο.
Όσο περισσότερου είναι οι φόροι, τόσο λιγότεροι θα είναι πρόθυμοι να τους πληρώσουν. Ναι μεν οι φόροι θα είναι αυξημένοι σε σχέση με πέρσι, διότι η αύξηση των τελών ήταν πολύ μεγάλη σε σχέση με το ποσοστό που παραδίδουν τις πινακίδες, αλλά οι παραδώσεις πινακίδων θα συνεχιστούν και το 2010 και δεν αποκλείεται πριν τελειώσει το 2010, αυτοί που δεν θα θελήσουν πλέον να έχουν αυτοκίνητο να είναι πολλαπλάσιοι αυτών που έχουν προλάβει να παραδώσουν πινακίδες μέχρι το τέλος του 2009.
Εν ολίγης, αν συνεχίσει η κυβέρνηση να προσπαθεί να βγάλει ξύγκι από τον Έλληνα φορολογούμενο, το πιο πιθανό είναι να δούμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μην είναι πρόθυμο πλέον να πληρώσει αυτά τα αυξημένα τέλη, με αποτέλεσμα, όσο και να αυξάνει τους φόρους το κράτος, τα έσοδα να είναι μειούμενα.
Όσο αναφορά το σημείο “T” που είπαμε στην αρχή, το πιο πιθανό είναι να το έχουμε ξεπεράσει όπως το είχε ξεπεράσει η Ιρλανδία μέχρι το 1985. Η κατακόρυφη μείωση των εσόδων το 2009 μάλλον προϊδεάζει προς αυτή την κατεύθυνση. Το πιο πιθανό είναι τα έσοδα να συνεχίσουν να πέφτουν και το 2010 και η κυβέρνηση (όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) να βρεθούν και πάλι προ αδιέξοδου.
Πριν λίγο καιρό σας είπα ότι το πρόβλημα δεν είναι η φοροδιαφυγή αλλά οι δαπάνες (http://www.market-talk.net/index.php/essay/article/7303/). Δυστυχώς οι Ελληνικές κυβερνήσεις επιμένουν στο απαρχαιωμένο σοσιαλιστικό μοντέλο της κεντρικής διοίκησης και της κρατικής σπατάλης, νομίζοντας ότι αυτό μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, ενώ δεν αντιλαμβάνονται, ότι αυτός είναι ο λόγος για όλα τα προβλήματα που έχουμε.

Γιώργος Καισάριος

http://www.market-talk.net/images/uploads/george-croped.jpg

ckk
06-06-2011, 10:13
Μα το θεό βρε Γιώργο!
Τόσο καιρό μας λες ..............................................................................................νιο ΙΙ και μεθαύριο το ΝοΙΙΙ.

Θα σε παρακαλούσα να διατυπώσεις τη θέση σου! Τι νομίζεις ότι πρέπει να γίνει! ΟΧΙ τι δεν πρέπει!





Τί είπες τώρα.....


Άάάάαααα, δεν πας καλά γιατρέ μου. Μην το αφήσεις, κοίταξέ το…:sm7:

GeorgeP
06-06-2011, 10:56
Μα το θεό βρε Γιώργο!
Τόσο καιρό μας λες προπαγανδιστές, ότι μεταφέρουμε άκριτα από μπλογκ, ότι καλούμε σε βία. Τόσο καιρό απαντάς αντιδρώντας στην ουσία στις θέσεις που έχουμε κάποιοι.

Ποιά είναι η δική σου θέση τελικά; Πως πιστεύεις ότι μπορούν να σωθούν οι Ελληνες κι οι Ελλάδα; Θες να πεις ότι συμφωνείς με το νέο γ..μήσι που μας ετοιμάζουν; Οταν πλέον βουλευτές τους ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα και λήψη των "εύκολων" μέτρων που ωστόσο για κάποιο παράξενο λόγο δεν απέδωσαν και τώρα χρειαζόμαστε μνημόνιο ΙΙ και μεθαύριο το ΝοΙΙΙ.

Θα σε παρακαλούσα να διατυπώσεις τη θέση σου! Τι νομίζεις ότι πρέπει να γίνει! ΟΧΙ τι δεν πρέπει!


Tην εχω πει την θεση μου εδω και πολυ καιρο και σε πολλα ποστ μου!!!
Σιγουρα δεν ειμαι υπερ του σαμποταζ της χωρας μου οπως κανουν και παροτρυνουν πολλοι σε αυτο εδω το φορουμ!! Η εκδηλωση βιας π.χ. ειναι σαμποταζ, και αν εκδηλωθει (η βια) θα παρει στον λαιμο της κι εμενα, κι εσενα και ολους μας!! Τοτε θα στραφω εναντιον σε αυτους που παροτρυναν τον κοσμο στην βια, το ιδιο θα κανουν κι αλλοι σαν κι εμενα που σημειωσε ειμαστε περισσοτεροι απο τις 300,000 του Συνταγματος......=.....ΧΑΟΣ!!!!!!!! Το ιδιο θα κανεις κι εσυ αφου θα πρέπει να φας κι εσυ και κυριως η οικογενεια σου!!
Κοιτα τι λεει ο Κος Καθηγητης:

..............................................................................................
..............................................................................................
Ειδικά, όσον αφορά στους πολίτες. Με τι ισοδυναμεί η κρατική χρεοκοπία; Τι θα συμβεί με τα δάνεια που έχει κανείς, αλλά και με τις καταθέσεις του; Και πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών;

Ή χρεοκοπία ενός κράτους σημαίνει πρακτικά για τους Πολίτες τουτη ραγδαία κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου τους, όπως και τη μείωση των αποταμιεύσεων τους, είτε επειδή είναι πιστωτές του κράτους τους, είτε επειδή το νόμισμα υποτιμάται σημαντικά (δεν ισχύει για τις χώρες του Ευρώ) – ενώ τα δάνεια τους παραμένουν ως έχουν, οπότε αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.

"Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω και οι όποιες θυσίες του ελληνικού λαού είναι μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα"
Συνήθως δεν προλαβαίνουν να πάρουν πολλά χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αφού για κάποιο διάστημα επιτρέπονται μόνο περιορισμένες αναλήψεις.

Η έμμεση επιβάρυνση τους όμως από τα καταστροφικά αποτελέσματα στην Οικονομία του κράτους (τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ.) είναι πολύ πιο επώδυνη, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας που ακολουθεί, καθώς επίσης της απώλειας όλων σχεδόν των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία κλπ.) που απολάμβαναν.

Για την καθημερινότητα σημαίνει φτώχεια, τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας κλπ.




Ο καθηγητης πιο πανω, οπως και ΟΛΟΙ οι καθηγητες της οικονομιας σε ολον τον κοσμο εξηγουν τι σημαινει χρεωκοπια μιας χωρας και ολοι λενε οτι μια τετοια εξελιξη μπορει να οδηγησει και σε εμφυλιο (εγκληματικοτητα το λεει)!!!

Σταση πληρωμων, μη πληρωμη των δανειστων και κατοχων κρατικων ομολογων ισοδυναμει με χρεωκοπια με τις παραπανω, υπο του καθηγητου παραθετομενες, συνεπειες.

Βαση αυτουνου λοιπον του συμπερασματος (περι χρεωκοπιας) συμφωνω με αυτα που λεει ο καθηγητης περι τροπων που μπορουμε να βγουμε απο την κριση χρεους και τα οποια εχω πει σε πολλα προηγουμενα ποστς μου! Δυστυχως δεν διαθετω την μορφωση και κυριως το λεξιλογιο του Κου καθηγητη κι ετσι ισως δεν μπορεσα να γινω κατανοητος στα λεγομενα μου!! Ισως αυτος ειναι και ο λογος του ''χρωματισμου'' μου απο συναδελφους μελη του φορουμ!!!

Για να κλεισω, θεωρω οτι ο τροπος εξοδου απο την κριση ειναι αυτος που βαζω με πρασινα γραμαμτα σε πιο πανω ποστ μου και το οποιο ειναι μεταφορα των ειπωθεντων απο τον καθηγητη!!
Συμφωνω επιπλεον, οπως και ολοι οι οικονομολογοι στον κοσμο πλην των κομματικων αλλα και των ακομματιστων οικονομολογων σαμποτερ (Κασσιματης, Μπεης, Σαμαρας, θεοδωρακης....) που συζητανε/παροτρυνουν μεχρι κι επιστροφη στην δραχμη, οτι ναι μεν η φοροδιαφυγη ειναι μια απο τις αιτιες αδυναμιες μαζεματος χρηματος αλλα η κυρια ειναι:


.............................................................................................
(α) Το ελλειμματικό ισοζύγιο μας (οι εισαγωγές μας είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εξαγωγές, καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε), το οποίο επιδεινώθηκε μετά την είσοδο μας στην Ευρωζώνη - μεταξύ άλλων, σαν αποτέλεσμα της "μερκαντιλιστικής" πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης που ακολούθησε η Γερμανία.


Φταιχτης του παραθετομενου με πρασινα γραμματα, φυσικα, ειναι οι πολιτικες των Πολιτικων μας, αλλα ας μην ξεχναμε οτι κι εμας μας αρεσε να ζουμε ετσι αφου το κρατος πληρωνε θεωρωντας οτι ΠΑΝΤΑ θα πληρωνει!!!! Σιγα μην χρεωκοπησει το κρατος λεγαμε μετα τον Εμφυλιο!!
Φταιχτες, στην συνεχεια, και σε περιπτωση χρεωκοπιας με οτι αυτη συνεπαγεται, θα ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ αν συνεχισουμε το σαμποταζ!!!

Σε μια οικογενεια, το εχω ξαναπει, οταν χρεωκοπει ο πατερας και η επιχειρηση του ολοι της οικογενειας τρεχουν να βοηθησουν κι ας μην εφταιγαν οι ιδιοι!!! Μετα την διασωση του εχουμε ολον τον χρονο για αντιδρασεις και καταμερισμο ευθυνων!!

Τοσο απλα!!!

Σημ. Θεωρεις/θεωρειτε οτι ΑΥΤΟΣ ο καθηγητης τα λεει λαθος και οι υπόλοιποι (Κασσιματης, Μπεης, Σαμαρας, θεοδωρακης....) τα λενε σωστα???
Κι αν αυτοι τα λενε σωστα, στην περιπτωση χρεωκοπιας, επιστροφης στην δραχμη και άλλων ομορφων που λενε και των συνεπακολουθων αυτων ποιος θα φταιει? Πάλι οι Πολιτικοι που τους ακουσαν ενδεχομενως ενεργωντας ΠΑΛΙ υπο πιεση (αυξηση Δ.Τομεα, χατιρια σε συνδικαλιστες και μαζες που αυτοι εκπροσωπουν, χατιρηκες ρυθμισεις σε οφειλομενα κ.λ.π.) οπως εκαναν τοσα χρονια φερνοντας μας σε αυτην την κατασταση?

gepol
06-06-2011, 11:25
Σιγουρα δεν ειμαι υπερ του σαμποταζ της χωρας μου οπως κανουν και παροτρυνουν πολλοι σε αυτο εδω το φορουμ!!


Είχες υποσχεθεί αλλά δεν.....


Αντίδραση, σχόλιο και κατηγορία εναντίον κυβερνητικών πολιτικών δεν λέγεται σαμποταζ μιας χώρας, πρόσεχε λίγο πως εκφράζεσαι, είναι βαριά κατηγορία αυτή....

Hekima
06-06-2011, 12:43
[QUOTE=SenseiG;394968]"
Ειδικά, όσον αφορά στους πολίτες. Με τι ισοδυναμεί η κρατική χρεοκοπία; Τι θα συμβεί με τα δάνεια που έχει κανείς, αλλά και με τις καταθέσεις του; Και πόσο θα αλλάξει η καθημερινότητα των πολιτών;

Ή χρεοκοπία ενός κράτους σημαίνει πρακτικά για τους Πολίτες του τη ραγδαία κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου τους, όπως και τη μείωση των αποταμιεύσεων τους, είτε επειδή είναι πιστωτές του κράτους τους, είτε επειδή το νόμισμα υποτιμάται σημαντικά (δεν ισχύει για τις χώρες του Ευρώ) – ενώ τα δάνεια τους παραμένουν ως έχουν, οπότε αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.

Η έμμεση επιβάρυνση τους όμως από τα καταστροφικά αποτελέσματα στην Οικονομία του κράτους (τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ.) είναι πολύ πιο επώδυνη, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας που ακολουθεί, καθώς επίσης της απώλειας όλων σχεδόν των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία κλπ.) που απολάμβαναν.

Για την καθημερινότητα σημαίνει φτώχεια, τεράστια αύξηση της εγκληματικότητας, εξαθλίωση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας κλπ.

Πιστεύετε ότι ειδικά στην Ελλάδα, έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος; Ήδη ενάμιση μήνα, αν όχι και λιγότερο, από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, υπήρχε φημολογία, ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με πτώχευση. Από τότε έχουν γίνει βήματα; Έχουν πιάσει τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού;


Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω και οι όποιες θυσίες του ελληνικού λαού είναι μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.

Εάν τελικά ξεπεράσουμε τον κίνδυνο και η Ελλάδα δε χρεοκοπήσει, τι κληρονομιά" θα αφήσουν οι διαδοχικοί διεθνείς δανεισμοί για τις επόμενες γενιές;

....οι επόμενες γενεές αφενός μεν θα υποφέρουν οικονομικά, αφετέρου δε θα είναι πολίτες ενός προτεκτοράτου κάποιας δυτικής χώρας.


Η επόμενη μέρα είναι ένα κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας που ζούμε που με τρομάζει πολύ.
Σε τι διαφέρει ο πόλεμος άραγε με τον οικονομικό πόλεμο που βιώνουμε καθημερινά;
Ο πατέρας μου 10χρονο παιδί τότε ,μου έλεγε για τον πόλεμο του 40:
¨σχολείο; γιατροί; δουλειά; Θυμάμαι πως συνέχεια πεινούσα και κρύωνα....¨
Υγεία, παιδεία, βιοτικό επίπεδο...βλέπουμε το τέλος τους,
μήπως δεν έχουμε ήδη υψηλή ανεργία, φτώχεια, εγκληματικότητα, εξαθλίωση πολλών συνανθρώπων μας; Επειδή δεν μπήκε σπίτι μας δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.
Αποτέλεσμα: Οι θυσίες μας μέχρι τώρα πήγανε στο βρόντο...
Γιατί ακριβώς προσπαθούμε ;για ποιόν;

Τι ακριβώς θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ποιά χώρα, ποιό κράτος, ποιά Ελλάδα;
Την φοβάμαι την επόμενη μέρα, τα παιδιά μας σ΄έναν έρημο τόπο
να διηγούνται τις ένδοξες μέρες ενός κράτους χαμένου βαθιά στο παρελθόν.

Albatros
06-06-2011, 13:45
ερμανικών αποζημιώσεων"
Για τη χρεοκοπία μίας χώρας, όπως και μίας επιχείρησης, φταίει αναμφίβολα ο εκάστοτε διαχειριστής - στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, η πολιτική ηγεσία. Φυσικά όχι μόνο η σημερινή κυβέρνηση, παρά το ότι διαχειρίστηκε λανθασμένα την κρίση δανεισμού, την οποία η ίδια προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό.

Το σφάλμα έρχεται από το παρελθόν, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν λήφθηκαν τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής της κρίσης, ενώ η χώρα μας υπερχρεώθηκε. Τα σημαντικότερα αίτια της σημερινής μας κατάστασης είναι:

(α) Το ελλειμματικό ισοζύγιο μας (οι εισαγωγές μας είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις εξαγωγές, καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε), το οποίο επιδεινώθηκε μετά την είσοδο μας στην Ευρωζώνη - μεταξύ άλλων, σαν αποτέλεσμα της "μερκαντιλιστικής" πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης που ακολούθησε η Γερμανία.

(β) Οι τόκοι, σε συνδυασμό με το υψηλό δημόσιο χρέος μας, το οποίο αυξήθηκε επειδή μπορούσαμε να δανειζόμαστε ευκολότερα, ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Από τα 20 δις € περίπου του ελλείμματος μας, τα 15 δις € είναι τόκοι – αυξανόμενοι συνεχώς. Εάν δεν επιβαρυνόμαστε με τόκους, το έλλειμμα μας θα ήταν σύντομα κάτω του 3% του ΑΕΠ μας (συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες). Εάν δε τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα κατά 2-3%, τότε το έλλειμμα μας θα ήταν απόλυτα διαχειρίσιμο. "Η φοροδιαφυγή των Ελλήνων δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν των υπολοίπων κρατών"


(γ) Η αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας, για την οποία ευθυνόμαστε όλοι μας – ειδικά όμως το κράτος, αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα μας δεν είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα μας, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων ή το φορολογικό περιβάλλον, αλλά η σχεδόν ανύπαρκτη λειτουργικότητα των κρατικών υπηρεσιών μας (γραφειοκρατία, διαφθορά, διαπλοκή, εμπόδια στο άνοιγμα/κλείσιμο εταιριών κλπ.).




Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω και οι όποιες θυσίες του ελληνικού λαού είναι μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.



Να γιατί ο λαός γίνεται ανυπάκουος καθημερινά...


ΚΑΝΕΙΣ δεν φταίει από τους πολιτικούς που ΑΚΟΜΑ οι ίδιοι μας κυβερνάνε, ΚΑΝΕΙΣ δεν καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία της εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού...
γιατί άρεγε ορκίζονται με τυμπανοκρουσίες σε κάθε θυτία τους...

Νεύρα

GeorgeP
06-06-2011, 14:24
Είχες υποσχεθεί αλλά δεν.....


Αντίδραση, σχόλιο και κατηγορία εναντίον κυβερνητικών πολιτικών δεν λέγεται σαμποταζ μιας χώρας, πρόσεχε λίγο πως εκφράζεσαι, είναι βαριά κατηγορία αυτή....


Γιωργο, με ξερεις αρκετα χρονια και θα εχεις καταλαβει οτι δεν λεω τιποτε στην τυχη!! προσεχω τι γραφω και μετραω τις λεξεις μια προς μια!!!!
Αν εννοεις την λεξη ''σαμποταζ'' την ειπα και θα την ξαναπω!!!!

Δεν εννοω τα σχολια και τις κατηγοριες εναντιον των πολιτικων!!





Εσυ, πως ερμηνευεις τα ακολουθα:

''επανασταση''
οι ωρες τους ειναι τελειωμενες
ερχεται η ωρα του λαου
ξεσηκωθειτε
μην πληρωνετε τιποτα
ΓΑΠ=Τσολακογλου
προδοτες/προδοσια
.........και άλλα πολλα?
Τα παραπανω δεν ειναι βαριες κουβεντες που μαλιστα παρακινουν σε....πολεμο τον κοσμο?
Την στιγμη που η χωρα κανει οτι ειναι δυνατον για να ξεφυγει απο την κριση αυτη?
Αν ειναι λαθος ο δρομος που διαλεξαν για να την βγαλουν οι πολιτικοι ποιοι ειμαστε εμεις που θα τους υποδειξουμε τον τροπο? Ειμαστε οικονομολογοι? Ειμαστε νομικοι? Οχι βεβαια!! Θιγομενοι πολιτες ειμαστε απο μια σειρα μετρων που επρεπε να ειχαν παρθει εν ευθετω χρονο κι επι 30 χρονια συνεχως!! Κι επειδη χασαμε την βολη μας, τα 4Χ4 των 100,000ε και των 4000 κυβικων αλλα και τα βραδια μας στα μπουζουκια καθομαστε κι ακουμε τους Μπεηδες και Κασσιματηδες οι οποιοι φερουν κι αυτοι μεγαλη ευθυνη για το σημερα αφου ηταν οικονομικοι συμβουλοι του ΑΓΠ οταν αυτος κυβερνουσε αλλα και οι οποιοι θιγονται τα μάλα απο τα μετρα αφου τους αφαιρουνται χρηματικα μαυρα προνομια!! Ξερεις τον μισθο των παραπανω και τα μαυρα γυρω απο αυτον!! διαβασε τι γινοταν στο παντειο Πανεπιστημιο και θα δεις!! Μεχρι και με φερραρι κυκλοφορουσαν καποιοι καθηγητες!

Αποκλειουμε δε καθε αλλη φωνη γνωσης η οποια δεν εχει καμια σχεση με Πολιτικη οπως οι ανωτερω θιγομενοι οικονομολογοι η οποια λεει:


Με ποιους τρόπους μπορεί να αποφευχθεί η κρατική χρεοκοπία;

Η κρατική χρεοκοπία μπορεί σε γενικές γραμμές να αποφευχθεί με τον δραστικό περιορισμό των δημοσίων δαπανών, με την αύξηση των φόρων (χωρίς όμως την πρόκληση στασιμοπληθωρισμού), με διάφορους καταναγκαστικούς τρόπους μεταφοράς της ιδιωτικής περιουσίας στο δημόσιο (ειδική φορολόγηση κλπ.) ή/και με τον πληθωρισμό – ο οποίος όμως, αν και η καλύτερη δυνατή μέθοδος όλων, στην περίπτωση της Ευρωζώνης δυστυχώς δεν εξαρτάται από το εκάστοτε κράτος.

Στόχος είναι εν πρώτοις η επίτευξη πρωτογενών (προ τόκων) πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μπορέσει η χώρα να δανείζεται από τις αγορές.


Διαβασε κανεις το παραπανω του Κου Βιλιαρδου? Κανεις!!!!
Διοτι απλα δεν συμβαδιζει με την δικια μας λογικη του ''δεν θελω να χασω τιποτα κι ας χρεωκοπηση ο κοσμος ολος''!!

Διαμαρτυρομαστε και λεμε ''να αλλαξει εκεινο, να αλλαξει το άλλο'', ζητωντας βασικα να μην αλλαξει τιποτα απο αυτα που μας εφεραν εδω, κι αν χρεωκοπησουμε ΦΥΣΙΚΑ και δεν θα φταιμε εμεις!!!!!

Αυτη ειναι η δικια μου λογικη, ειναι η λογικη της λογικης ενος μεσου ανθρωπου που δεν εθλει να παρει το εξασφαιρο και να κατεβει στους δρομους μετα απο μια χρεωκοπια που θα την προκαλεσουν καποιοι σαμποτερ που παρακινουν σε επαναστασεις!!!
Καποιοι εκ των πρωτεργατων αυτων (αριστερα) μαλιστα ειναι οι ιδιοι που εφαρμοσαν πρωτοι το μνημονιο (απολυσεις, μειωσεις μισθων κ.λ.π.) στις επιχειρησεις τους αμα της υπογραφης του!!!!!

Νομιζω οτι εξηγηθηκα σαφως, οριζοντιως και καθετως για τον ορο ''σαμποταζ''!!!

Οσο για την υποσχεση μου εχεις δικιο, θα βγαλω τον σκασμο απο τουδε και στο εξης!!

yannis
06-06-2011, 16:07
...

Οσο για την υποσχεση μου εχεις δικιο, θα βγαλω τον σκασμο απο τουδε και στο εξης!!


:sm7::sm7::sm7:
Μεγάλη μπουκιά φάε... μεγάλο λόγο μην λες!!!!!

gepol
06-06-2011, 17:15
Μπερδεύεις κάτι πολύ βασικό....Οι άλλοι μιλάνε για την κυβέρνηση κράτος κλπ, και εσύ απευθύνεσαι σε μέλη του φόρουμ. Τι είσαι, η κυβέρνηση? θινκ αμπάουτ ιτ....

GeorgeP
06-06-2011, 21:37
Μπερδεύεις κάτι πολύ βασικό....Οι άλλοι μιλάνε για την κυβέρνηση κράτος κλπ, και εσύ απευθύνεσαι σε μέλη του φόρουμ. Τι είσαι, η κυβέρνηση? θινκ αμπάουτ ιτ....

I have nothing to think about...sorry!!!

οποιος μιλαει/χαρακτηριζει/βριζει κ.λ.π την οποιαδηποτε κυβερνηση ¨η κρατος πρέπει να δεχεται τα ιδια πισω για τον εαυτον του!!! Δεν μπορει να ασκει καποιος κριτικη οποιασηποτε μορφης σε οποιονδηποτε και να μενει στο απυροβλητο!!!
Αν μαλιστα τα λεγομενα του υπονοουν οτι εχω γραψει παραπανω περι σαμποταζ κ.λ.π. λυπαμαι εχω το θαρρος να του τα πω ενδοφουρμικα η και face to face by the way!!

Αν προσβαλλονται με τα λεγομενα μου και τους χαρακτηρισμους μου προς αυτους τοτε να ξερουν οτι εγω προσβαλλομαι περισσοτερο σαν Ελληνας που άλλοι Ελληνες λενε μπραβο σε αυτους που π.χ. πετροβολουν ξενουν Πολιτικους στην Κερκυρα!!! Ντρεπομαι που επιζητουν χρεωκοπια της χωρας! Ντρεπομαι που εχουμε χασει καθε ηθικη κι ενω στελνουμε στον αγυριστο τον δασκαλο που εδωσε μια φαπα στον γυιο μας εμεις επιζητουμε να χειροδικησουμε επι δικαιων και αδικων!!!

Συγνωμη Γιωργο αλλα δεν εχω μαθει να κρυβομαι, γιαυτο και ψεμα δεν ειπα ποτε στην ζωη μου!!! Το πληρωσα αυτο πολλες φορες, αλαλ η συνειδηση μου ειναι καθαρη!!

Τελος εδω, τα υπολοιπα στον καφε αυτην την εβδομαδα μαλλον!!:)

gepol
06-06-2011, 22:14
Με μπερδεύεις..... και με μπερδεύεις άσχημα.

Πριν μερικές μέρες εξεθείαζες το κίνημα αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, αυτοί τι κάνουν? Λούζουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς με κομπλιμέντα? Σαμποτάρουν δηλαδή?

Για να κλείσω την κουβέντα, διότι όπως σου έχω πεί δεν θέλω να συζητάμε πολιτικά διότι είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι στις απόψεις, σου λέω τα εξής:

Ασχέτως αν δεν το έχω γράψει εδώ, την κυβέρνηση και τους πολιτικούς τους έχω βρίσει και χαρακτηρίσει πολύ χειρότερα απο όσο έχει τολμήσει να γράψει κανείς εδώ μέσα. Είμαι πολύ υπέρ του "Δεν πληρώνω(στα περισσότερα)", δεν...δεν...μην...όξω...ουστ κλπ... άρα συγκαταλέγομαι σε αυτούς που εσύ κατονομάζεις ως εκείνους που σαμποτάρουν - ασχέτως αν δεν το δέχομαι. Και δεν θα δεχθώ κανενός είδους κριτική επι αυτού :)

yannis
06-06-2011, 22:41
[quote=gepol;396589...

... Είμαι πολύ υπέρ του "Δεν πληρώνω(στα περισσότερα)",

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Καλά και οι φοροφυγάδες το ίδιο κάνουν... δεν πληρώνουν... απλά δεν είναι φτωχομπινεδιάρηδες να το κάνουν μόνο στα διόδια!!!!;)
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$


δεν...δεν...μην...όξω...ουστ κλπ... άρα συγκαταλέγομαι σε αυτούς που εσύ κατονομάζεις ως εκείνους που σαμποτάρουν - ασχέτως αν δεν το δέχομαι. Και δεν θα δεχθώ κανενός είδους κριτική επι αυτού :)[/quote]


'Ετσι μπράβο, γερά με τσαμπουκά και... δημοκρατικά!!!!:D

gepol
07-06-2011, 07:03
Χρειάζεσαι επειγόντως μαθήματα παραθεσης :p:p:p

Η πολλή δημοκρατία βλάπτει ;)

yannis
07-06-2011, 09:11
Χρειάζεσαι επειγόντως μαθήματα παραθεσης :p:p:p

Η πολλή δημοκρατία βλάπτει ;)

Σίγουρα!!!! Ποτέ δεν ήμουν καλός στις αντιγραφές, προτιμούσα τα γνήσια.:D

Αχ, αυτό με την δημοκρατία, ξαναπέστο...:p

ortho
07-06-2011, 09:47
Αν ειναι λαθος ο δρομος που διαλεξαν για να την βγαλουν οι πολιτικοι ποιοι ειμαστε εμεις που θα τους υποδειξουμε τον τροπο? Ειμαστε οικονομολογοι? Ειμαστε νομικοι? Οχι βεβαια!! Θιγομενοι πολιτες ειμαστε απο μια σειρα μετρων που επρεπε να ειχαν παρθει εν ευθετω χρονο κι επι 30 χρονια συνεχως!!

Αποκλειουμε δε καθε αλλη φωνη γνωσης η οποια δεν εχει καμια σχεση με Πολιτικη οπως οι ανωτερω θιγομενοι οικονομολογοι η οποια λεει:



Διαβασε κανεις το παραπανω του Κου Βιλιαρδου? Κανεις!!!!
Διοτι απλα δεν συμβαδιζει με την δικια μας λογικη του ''δεν θελω να χασω τιποτα κι ας χρεωκοπηση ο κοσμος ολος''!!

Διαμαρτυρομαστε και λεμε ''να αλλαξει εκεινο, να αλλαξει το άλλο'', ζητωντας βασικα να μην αλλαξει τιποτα απο αυτα που μας εφεραν εδω, κι αν χρεωκοπησουμε ΦΥΣΙΚΑ και δεν θα φταιμε εμεις!!!!!





Τι θα πει Γιώργο ποιοί είμαστε εμείς;!

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ από το Σεπτέμβριο του 2007.
Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία και την Αμερική και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από την Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics).
Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε επί 10 χρόνια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία. Ασχολήθηκε με θέματα βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών και έγραψε μελέτες για τις οικονομικές πολιτικές των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και της Ελλάδας.

Ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει δουλειά και πραγματικός κόσμος!

Ο Δημήτρης Π. Δρούτσας γεννήθηκε στην Λευκωσία στις 5 Αυγούστου 1968.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, ξεκίνησε, το 1994, την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως βοηθός καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης («Forschungsinstitut für Europafragen der Wirtschaftsuniversität Wien»).
Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, διετέλεσε, από το 1998, νομικός σύμβουλος στο επιτελείο του Υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα Καγκελάριου της Αυστρίας, Wolfgang Schüssel.


Σαν τον Παπακ!



Ο Παύλος Γερουλάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε Ιστορία στο Williams College. Το 1994 απέκτησε μεταπτυχιακούς τίτλους από το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Harvard και από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου MIT.
Πριν και κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής για την Photoelectron Corporation, καθώς και στις τράπεζες Alpha Finance και Barclays. Υπήρξε συνεργάτης του κ. Greville Janner, βουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Hellenic Resources Institute στις ΗΠΑ.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ως οικονομικός διευθυντής και υπεύθυνος προγράμματος αναδιοργάνωσης της εταιρείας από το 1994 έως το 1998.
Τη περίοδο 1999 - 2004, διετέλεσε διαδοχικά ειδικός συνεργάτης του Υπουργού Εξωτερικών σε θέματα οργάνωσης και συντονισμού και Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού.
Από το 2004 έως το 2006 ήταν σύμβουλος για θέματα διοίκησης προσωπικού στην εταιρεία Egon Zehnder International.




Λίγο καλύτερα....


Χάρης Παμπούκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1) και σπούδασε νομικά στο Παρίσι (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9) (Paris I - Pantheon - Sorbonne). Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και εξελέγη το 1991 (http://el.wikipedia.org/wiki/1991) λέκτορας στο νομικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1997 (http://el.wikipedia.org/wiki/1997) έγινε επίκουρος, το 2005 (http://el.wikipedia.org/wiki/2005) αναπληρωτής και το 2009 (http://el.wikipedia.org/wiki/2009) τακτικός καθηγητής ιδιωτικού διεθνούς δικαίου και του δικαίου διεθνών συναλλαγών.[1] (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B7%CF%82#cite_note-perizitito-0) Το 1990 (http://el.wikipedia.org/wiki/1990) άνοιξε δικηγορικό γραφείο με τους Σπύρο Φλογαΐτη (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A6%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%90%CF%84%CE%B7%CF%82) και Γλυκερία Σιούτη (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CE%A3%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B7).[2] (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B7%CF%82#cite_note-enet-1) Το 1999 (http://el.wikipedia.org/wiki/1999) διορίστηκε γενικός γραμματέας διοίκησης και οργάνωσης του υπουργείου εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2001 (http://el.wikipedia.org/wiki/2001). Έχει συγγράψει αρκετές νομικές μονογραφίες.
Στην κυβέρνηση Παπανδρέου (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85_2009) που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 2009 (http://el.wikipedia.org/wiki/2009) ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός επικρατείας στον πρωθυπουργό.

ακόμη ένας που δε δυσκολέυτηκε ποτέ στη ζωή του.


Αν μου πεις για ποιό λόγο όλοι αυτοί είναι καλύτεροι, εξυπνότεροι κι ότι άλλο περισσότερο από μας, και δεν έχουμε δικαίωμα να τους κρίνουμε....
I have nothing to think about...sorry!!!

οποιος μιλαει/χαρακτηριζει/βριζει κ.λ.π την οποιαδηποτε κυβερνηση ¨η κρατος πρέπει να δεχεται τα ιδια πισω για τον εαυτον του!!! Δεν μπορει να ασκει καποιος κριτικη οποιασηποτε μορφης σε οποιονδηποτε και να μενει στο απυροβλητο!!! Εσένα ποιός σε έβαλεδικόμου κριτή;
Αν μαλιστα τα λεγομενα του υπονοουν οτι εχω γραψει παραπανω περι σαμποταζ κ.λ.π. λυπαμαι εχω το θαρρος να του τα πω ενδοφουρμικα η και face to face by the way!!

Αν προσβαλλονται με τα λεγομενα μου και τους χαρακτηρισμους μου προς αυτους τοτε να ξερουν οτι εγω προσβαλλομαι περισσοτερο σαν Ελληνας που άλλοι Ελληνες λενε μπραβο σε αυτους που π.χ. πετροβολουν ξενουν Πολιτικους στην Κερκυρα!!! Ντρεπομαι που επιζητουν χρεωκοπια της χωρας! Ντρεπομαι που εχουμε χασει καθε ηθικη κι ενω στελνουμε στον αγυριστο τον δασκαλο που εδωσε μια φαπα στον γυιο μας εμεις επιζητουμε να χειροδικησουμε επι δικαιων και αδικων!!!

Συγνωμη Γιωργο αλλα δεν εχω μαθει να κρυβομαι, γιαυτο και ψεμα δεν ειπα ποτε στην ζωη μου!!! Το πληρωσα αυτο πολλες φορες, αλαλ η συνειδηση μου ειναι καθαρη!!

Για να μην κάνω τα πάντα παράθεση..... στο λέω εδώ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου έχεις διαχειριστεί, ξοδέψει και προφανώς αποταμιεύσει κάμποσο μαύρο χρήμα.

Αρα έχεις δίκιο να συμφωνείς στο μαζί τα φάγαμε! Κι αφού δεν έχεις μάθει να κρύβεσαι, πήγαινε μιά βόλτα στη ΔΟΥ της περιοχής σου κι αποκάλυψε πόσο μάυρο χρήμα έχεις πάρει και ζήτα να πληρώσεις τους αναλογούντες φόρους που δεν απέδωσες τότε μαζί με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.

Μέχρι τότε, να μην κρίνεις εμένα και το θυμό μου που δουλεύω σα ####### και δεν κρύβω τίποτα από την εφορία και δεν έχω και κανένα περιουσιακό στοιχείο. Να το παίζω υπεράνω έχοντας χεσμένη τη φωλιά μου το ξέρω κι εγώ φίλε Γιώργη!

Τελος εδω, τα υπολοιπα στον καφε αυτην την εβδομαδα μαλλον!!:)



Στον καφέ μάλλον δε θα έρθω.... Δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά με τον μπέμπη.

GeorgeP
07-06-2011, 10:00
Γιατι με προκαλεις?εεεεεε!!!γιατι??????:) γιατι δεν περιμενεις την μερα του freddo capuccino να τα πουμε με το κωδικα που χαρακτηριζει εμας τους δυο??:)

Με μπερδεύεις..... και με μπερδεύεις άσχημα.

Πριν μερικές μέρες εξεθείαζες το κίνημα αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, αυτοί τι κάνουν? Λούζουν την κυβέρνηση και τους πολιτικούς με κομπλιμέντα? Σαμποτάρουν δηλαδή?

Και συνεχιζω να υποστηριζω οσο κινουνται στα πλαισια που κινουνται!! ξερουμε αν και ποσοι απο αυτους δεν πληρωνουν διοδια, τελη κυκλοφοριας κ.λ.π. ¨η αν ειναι οπαδοι του "Δεν πληρώνω(στα περισσότερα)", δεν...δεν...μην...όξω...ουστ κλπ...?'' αν θυμαμαι καλως πεταξαν εξω απο τους κολπους τους κατι φτωχομπινεδες του ΠΑΜΕ, πρωτεργατες και υποκινητες του ''δεν πληρωνω'' αλλα και της πασης φυσεως αναρχιας ζημιωνοντας την χωρα (καταληψεις Κ/ζεροπλοιων και καταπελτων εμπορικων πλοιων) αλλα και άλλων Πολιτικων φορεων ετσι δεν ειναι?
Μεχρι τωρα αυτο που ζητουν οι ''αγανακτισμενοι'' ειναι τιμωρια για τους επιορκους πολιτικους και αλλαγη του πολιτικου συστηματος! Αν βγουν και δηλωσουν υπερ του "Δεν πληρώνω(στα περισσότερα)", δεν...δεν...μην...όξω...ουστ κλπ...'' τοτε να δουμε τι απηχηση θα εχει το κινημα αυτο!! Και μην ξεχναμε οτι αν δεν υπηρχε το ''καντε ησυχια μην ξυπνησουμε τους Ελληνες'' η Πλατεια συνταγματος θα ηταν αδεια ¨η τουλαχιστον με πολυ λιγοτερους!!!Κακως βεβαια αλλα δυστυχως ετσι ειναι!



Για να κλείσω την κουβέντα, διότι όπως σου έχω πεί δεν θέλω να συζητάμε πολιτικά διότι είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι στις απόψεις, σου λέω τα εξής:

Ασχέτως αν δεν το έχω γράψει εδώ, την κυβέρνηση και τους πολιτικούς τους έχω βρίσει και χαρακτηρίσει πολύ χειρότερα απο όσο έχει τολμήσει να γράψει κανείς εδώ μέσα. Είμαι πολύ υπέρ του "Δεν πληρώνω(στα περισσότερα)", δεν...δεν...μην...όξω...ουστ κλπ... άρα συγκαταλέγομαι σε αυτούς που εσύ κατονομάζεις ως εκείνους που σαμποτάρουν - ασχέτως αν δεν το δέχομαι. Και δεν θα δεχθώ κανενός είδους κριτική επι αυτού :)

Την κριτικη δεν την γλυτωνεις, αλλα οχι απο αυτο εδω το βημα!!! υπαρχει η μερα του freddo capuccino στον Γερακα!! :D
Δεν χαλασα φιλικες σχεσεις εξαιτιας πολιτικων πεποιθησεων και δεν θα το κανω και τωρα!:)

gepol
07-06-2011, 10:22
Την κριτικη δεν την γλυτωνεις, αλλα οχι απο αυτο εδω το βημα!!! υπαρχει η μερα του freddo capuccino στον Γερακα!! :D
Δεν χαλασα φιλικες σχεσεις εξαιτιας πολιτικων πεποιθησεων και δεν θα το κανω και τωρα!:)

...σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, βία ενας GS άξωνας και BMW tender loving care (το γνωστό TLC) θα πούμε, πολιτικές συζητήσεις δεν κάνω :cool:

...και καφέ δεν έχει, αν δεν κανονίσεις μοτοβόλτα, ΤΕΛΟΣ!!! :D:D:D:D

GeorgeP
07-06-2011, 10:48
Τι θα πει Γιώργο ποιοί είμαστε εμείς;!

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ από το Σεπτέμβριο του 2007.
Έχει σπουδάσει οικονομικά στην Αγγλία και την Αμερική και κατέχει διδακτορικό δίπλωμα από την Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics).
Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε επί 10 χρόνια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία. Ασχολήθηκε με θέματα βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών και έγραψε μελέτες για τις οικονομικές πολιτικές των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ και της Ελλάδας.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Λίγο καλύτερα....


Χάρης Παμπούκης

Γεννήθηκε στην Αθήνα (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1) και σπούδασε νομικά στο Παρίσι (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B9) (Paris I - Pantheon - Sorbonne). Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και εξελέγη το 1991 (http://el.wikipedia.org/wiki/1991) λέκτορας στο νομικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1997 (http://el.wikipedia.org/wiki/1997) έγινε επίκουρος, το 2005 (http://el.wikipedia.org/wiki/2005) αναπληρωτής και το 2009 (http://el.wikipedia.org/wiki/2009) τακτικός καθηγητής ιδιωτικού διεθνούς δικαίου και του δικαίου διεθνών συναλλαγών.[1] (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B7%CF%82#cite_note-perizitito-0) Το 1990 (http://el.wikipedia.org/wiki/1990) άνοιξε δικηγορικό γραφείο με τους Σπύρο Φλογαΐτη (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A6%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%90%CF%84%CE%B7%CF%82) και Γλυκερία Σιούτη (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CE%A3%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B7).[2] (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%B7%CF%82#cite_note-enet-1) Το 1999 (http://el.wikipedia.org/wiki/1999) διορίστηκε γενικός γραμματέας διοίκησης και οργάνωσης του υπουργείου εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2001 (http://el.wikipedia.org/wiki/2001). Έχει συγγράψει αρκετές νομικές μονογραφίες.
Στην κυβέρνηση Παπανδρέου (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7_%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%BF%CF%85_2009) που σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 2009 (http://el.wikipedia.org/wiki/2009) ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός επικρατείας στον πρωθυπουργό.

ακόμη ένας που δε δυσκολέυτηκε ποτέ στη ζωή του.


Αν μου πεις για ποιό λόγο όλοι αυτοί είναι καλύτεροι, εξυπνότεροι κι ότι άλλο περισσότερο από μας, και δεν έχουμε δικαίωμα να τους κρίνουμε....



Στον καφέ μάλλον δε θα έρθω.... Δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά με τον μπέμπη.

γιαννη,

δεν ξερω ποσο μεγαλυτερη εμπειρια μπορουμε να εχουμε εμεις για να κρινουμε τους άλλους οι οποιοι και διπλωματα και παπλωματα εχουν στην οικονομια, και εχουν διατελεσει μελη του ΟΟΣΑ, κι εχουν εργαστει σε διαφορες οικονομικες θεσεις μεγαλων οργανισμων και διεθνων τραπεζων!!
Οταν διατελεσει καποιος απο εμας ''βοηθός καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης («Forschungsinstitut für Europafragen der Wirtschaftsuniversität Wien»). Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, διετέλεσε, από το 1998, νομικός σύμβουλος στο επιτελείο του Υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα Καγκελάριου της Αυστρίας, Wolfgang Schüssel.''
.................................τοτε να βγουμε εμπρος και να μιλησουμε!. εκτος κι αν θεωρουμε εαυτους μας ανωτερους απο αυτους που περασαν απο αυτα τα αξιωματα, εστω κι αν δεν εχουμε περασει ποτε εξω απο την πορτα του ΟΟΣΑ!!

Εμεις τι ειμαστε? τι απο ολα αυτα εχουμε σαν περ####νες για να κρινουμε το εργο ενος οικονομολογου? Εμεις μονον το 1+1=2 ξερουμε απο οικονομια!!

Κι ενταξει, αυτοι ''δεν ξερουν'', οι άλλοι σαν τον Βιλιαρδο δεν ξερουν? Ακομα και ο Μπεης και ο Κασσιματης δεν ξερουν? Ξερουμε εμεις καλυτερα απο δαυτους?
Οχι φιλε γιαννη δε ξερουμε, τους εξυπνους κανουμε διοτι θιγεται η τσεπη μας και η βολη μας!!!!
Και δεν λεω οτι οι Μπεηδες και Κασσιματηδες ειναι αχρηστοι και δεν πρεπει να τους ακουμε γιατι προτρεπουν εξοδο απο την ευρωζωνη, αλλα λεω οτι πρεπει να τους ακουμε ΟΛΟΥΣ και οχι οσους μας συμφερουν!! Να ακουμε τους παντες για να βγαζουμε ασφαλη συμπερασματα και οχι μεμονωμενα!!

Τωρα παμε στα επι προσωπικου που εθεσες, τον Ιουλιο του 2010 πηγα στον εφορο γιαυτον ακριβως τον λογο που ειπες να διερευνησω πως μπορω να δηλωσω ''αδηλωτα εισοδηματα'' παρελθουσης χρησης και συγκεκριμενα 20 χρονια πριν (τοτε τα επαιρνα) και μου απαντησαν οτι αυτο δεν γινεται διοτι πρωτον δεν μπορουν να εξακριβωθουν ουτε και να υπολογιστει φορος επ αυτων διοτι η νομοθσια εχει αλαξει 20 φορες απο τοτε, και δευτερον εχουν περασει 20 χρονια απο τοτε και εχουν παραγραφει τα οποια αδικηματα!! Ο μονος τροπος, μου ειπαν, ειναι αν εχω αποκτησει ακινητη περιουσια με αυτα τα χρηματα να φορολογηθω σημερα επ αυτης!!!!! Ρωτα οποιον νομικο / λογιστη εχεις να σου τα επαληθευσει!!!
Παρόλα αυτα ομως εκλεισα τον λογαριασμο μου στο εξωτερικο που ειχα απο σπουδαστης και εφερα ολα τα χρηματα μου εδω, στην φτωχη και καταχρεωμενη Ελλαδα! Αψηφωντας τους κινδυνους!! Αυτη ηταν η συνεισφορα μου σημερα στην πατριδα κι ας φορολογηθηκα αδρα επ αυτου!!
Εσυ οταν αγορασεις σπιτι (αν δεν εχεις) να πας και να δηλωσεις την πραγματικη του αξια και οχι την αντικειμενικη!!;)
Το μαυρο χρημα δεν μπορει να φορολογηθει ουτε να πιαστει!!!! Ta αποκτηθεντα απο αυτο πιανονται και φορολογουνται!!
Στο κατω κατω οι 16 ωρες εργασιας μου ημερησιως επι 30 χρονια και μεχρι την ημερα της απολυσης μου, χειμωνα - καλοκαιρι, αργιες, Κυριακες, Χριστουγεννα, Πασχα μιλανε απο μονα τους!! κι αν δεν απεδωσα φορο δηλωνοντας τοτε ¨η τωρα τα μαυρα να εισαι σιγουρος οτι απεδωσα πολλαπλασιο φορο απο τις κραιπαλες μου, τα αυτοκινητα μου, τα ταξιδια μου, τις μοτοσυκλετες μου, την μεταφορα των ''μαυρων'' στην Ελλαδα και οτι καταναλωτικο αγαθο απεκτησα και εγινε καπνος!!!
Δουλεψε κι εσυ σαν μα......κας επι 30 χρονια ολοκληρα 16ωρα, (ακομα και την περιοδο των σπουδων μου δουλευα νυκτα σε pubs, ακομα και στις καλοκαιρινες διακοπες του σχολειου δουλευα σε διαφορα εργοστασια της Κατω Κηφισιας, παιδι 13-17 ετων σε βαρδια 0600-14¨00 ξυπνωντας στις 0400) και τοτε ελα να μου πεις οτι δουλευεις......... ''σαν μακάκας''!! Φτασε στο σημειο να εισαι 48 ετων και να θελεις 5 χρονiα να συμπληρωσεις χρονο (οχι ηλικια)συνταξιοδοτησης (9000 ενσημα, ελλαδα κι εξωτερικο) κι ελα να μου πεις ποιος απο τους δυο μας ειναι ο πιο μακάκας!!! ¨η μηπως νομιζεις οτι ολοι πρέπει να δουλευουν ''σαν μακακες'' για να εχουν λογο και γνωμη? Καποιοι γεννηθηκαν αλλιως και θα παραμεινουν αλλιως!! Αν εσυ και ο καθενας μας ηταν απο αυτους τους ''αλλιως'' θα εκαναν δωρεα την περιουσια τους στο Ιδρυμα ανιατων για να δουλεψουν ''σαν μακακες''? Δεν νομιζω!!!

Οπως εχεις/ουμε το δικαιωμα να κρινεις/κρινουμε αλληλους, πολιτες/πολιτες, πολιτες/πολιτικους ετσι εχεις/ουμε το δικαιωμα να κριθουμε κι επι αναποδω!!!

Οταν μιλησα για καφε δεν εννουσα τον καφε της Τεταρτης, αλλα καφε επι προσωπικου με τον φιλο μου τον Gepol!!

GeorgeP
07-06-2011, 10:53
...σε κατ' ιδίαν συναντήσεις, βία ενας GS άξωνας και BMW tender loving care (το γνωστό TLC) θα πούμε, πολιτικές συζητήσεις δεν κάνω :cool:

...και καφέ δεν έχει, αν δεν κανονίσεις μοτοβόλτα, ΤΕΛΟΣ!!! :D:D:D:D


ΟΪ, ΟΪ, ΟΪ (ωχ τι με βρηκε) που λεμε και στην κρητη!!!!!:D:D

gsmaniac
07-06-2011, 11:55
Ο Γιωργος...αν δεν έχει πληκτρολόγιο και οθόνη,μπροστά του, πολιτικά και οικονομικά ΔΕΝ συζητάει....:p:D
Ευτυχώς δηλαδή...;)

ntinopoulos
07-06-2011, 12:07
Ο Γιωργος...αν δεν έχει πληκτρολόγιο και οθόνη,μπροστά του, πολιτικά και οικονομικά ΔΕΝ συζητάει....:p:D
Ευτυχώς δηλαδή...;)

ο επομενος καφες του forum σε ...ιντερνετ καφε!:D

ortho
07-06-2011, 19:33
γιαννη,

δεν ξερω ποσο μεγαλυτερη εμπειρια μπορουμε να εχουμε εμεις για να κρινουμε τους άλλους οι οποιοι και διπλωματα και παπλωματα εχουν στην οικονομια, και εχουν διατελεσει μελη του ΟΟΣΑ, κι εχουν εργαστει σε διαφορες οικονομικες θεσεις μεγαλων οργανισμων και διεθνων τραπεζων!!
Οταν διατελεσει καποιος απο εμας ''βοηθός καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Ερευνητικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Βιέννης («Forschungsinstitut für Europafragen der Wirtschaftsuniversität Wien»). Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις, διετέλεσε, από το 1998, νομικός σύμβουλος στο επιτελείο του Υπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα Καγκελάριου της Αυστρίας, Wolfgang Schüssel.''
.................................τοτε να βγουμε εμπρος και να μιλησουμε!. εκτος κι αν θεωρουμε εαυτους μας ανωτερους απο αυτους που περασαν απο αυτα τα αξιωματα, εστω κι αν δεν εχουμε περασει ποτε εξω απο την πορτα του ΟΟΣΑ!!

Εμεις τι ειμαστε? τι απο ολα αυτα εχουμε σαν περ####νες για να κρινουμε το εργο ενος οικονομολογου? Εμεις μονον το 1+1=2 ξερουμε απο οικονομια!!

Κι ενταξει, αυτοι ''δεν ξερουν'', οι άλλοι σαν τον Βιλιαρδο δεν ξερουν? Ακομα και ο Μπεης και ο Κασσιματης δεν ξερουν? Ξερουμε εμεις καλυτερα απο δαυτους?
Οχι φιλε γιαννη δε ξερουμε, τους εξυπνους κανουμε διοτι θιγεται η τσεπη μας και η βολη μας!!!!
Και δεν λεω οτι οι Μπεηδες και Κασσιματηδες ειναι αχρηστοι και δεν πρεπει να τους ακουμε γιατι προτρεπουν εξοδο απο την ευρωζωνη, αλλα λεω οτι πρεπει να τους ακουμε ΟΛΟΥΣ και οχι οσους μας συμφερουν!! Να ακουμε τους παντες για να βγαζουμε ασφαλη συμπερασματα και οχι μεμονωμενα!!

Τωρα παμε στα επι προσωπικου που εθεσες, τον Ιουλιο του 2010 πηγα στον εφορο γιαυτον ακριβως τον λογο που ειπες να διερευνησω πως μπορω να δηλωσω ''αδηλωτα εισοδηματα'' παρελθουσης χρησης και συγκεκριμενα 20 χρονια πριν (τοτε τα επαιρνα) και μου απαντησαν οτι αυτο δεν γινεται διοτι πρωτον δεν μπορουν να εξακριβωθουν ουτε και να υπολογιστει φορος επ αυτων διοτι η νομοθσια εχει αλαξει 20 φορες απο τοτε, και δευτερον εχουν περασει 20 χρονια απο τοτε και εχουν παραγραφει τα οποια αδικηματα!! Ο μονος τροπος, μου ειπαν, ειναι αν εχω αποκτησει ακινητη περιουσια με αυτα τα χρηματα να φορολογηθω σημερα επ αυτης!!!!! Ρωτα οποιον νομικο / λογιστη εχεις να σου τα επαληθευσει!!!
Παρόλα αυτα ομως εκλεισα τον λογαριασμο μου στο εξωτερικο που ειχα απο σπουδαστης και εφερα ολα τα χρηματα μου εδω, στην φτωχη και καταχρεωμενη Ελλαδα! Αψηφωντας τους κινδυνους!! Αυτη ηταν η συνεισφορα μου σημερα στην πατριδα κι ας φορολογηθηκα αδρα επ αυτου!!
Εσυ οταν αγορασεις σπιτι (αν δεν εχεις) να πας και να δηλωσεις την πραγματικη του αξια και οχι την αντικειμενικη!!;)
Το μαυρο χρημα δεν μπορει να φορολογηθει ουτε να πιαστει!!!! Ta αποκτηθεντα απο αυτο πιανονται και φορολογουνται!!
Στο κατω κατω οι 16 ωρες εργασιας μου ημερησιως επι 30 χρονια και μεχρι την ημερα της απολυσης μου, χειμωνα - καλοκαιρι, αργιες, Κυριακες, Χριστουγεννα, Πασχα μιλανε απο μονα τους!! κι αν δεν απεδωσα φορο δηλωνοντας τοτε ¨η τωρα τα μαυρα να εισαι σιγουρος οτι απεδωσα πολλαπλασιο φορο απο τις κραιπαλες μου, τα αυτοκινητα μου, τα ταξιδια μου, τις μοτοσυκλετες μου, την μεταφορα των ''μαυρων'' στην Ελλαδα και οτι καταναλωτικο αγαθο απεκτησα και εγινε καπνος!!!
Δουλεψε κι εσυ σαν μα......κας επι 30 χρονια ολοκληρα 16ωρα, (ακομα και την περιοδο των σπουδων μου δουλευα νυκτα σε pubs, ακομα και στις καλοκαιρινες διακοπες του σχολειου δουλευα σε διαφορα εργοστασια της Κατω Κηφισιας, παιδι 13-17 ετων σε βαρδια 0600-14¨00 ξυπνωντας στις 0400) και τοτε ελα να μου πεις οτι δουλευεις......... ''σαν μακάκας''!! Φτασε στο σημειο να εισαι 48 ετων και να θελεις 5 χρονiα να συμπληρωσεις χρονο (οχι ηλικια)συνταξιοδοτησης (9000 ενσημα, ελλαδα κι εξωτερικο) κι ελα να μου πεις ποιος απο τους δυο μας ειναι ο πιο μακάκας!!! ¨η μηπως νομιζεις οτι ολοι πρέπει να δουλευουν ''σαν μακακες'' για να εχουν λογο και γνωμη? Καποιοι γεννηθηκαν αλλιως και θα παραμεινουν αλλιως!! Αν εσυ και ο καθενας μας ηταν απο αυτους τους ''αλλιως'' θα εκαναν δωρεα την περιουσια τους στο Ιδρυμα ανιατων για να δουλεψουν ''σαν μακακες''? Δεν νομιζω!!!

Οπως εχεις/ουμε το δικαιωμα να κρινεις/κρινουμε αλληλους, πολιτες/πολιτες, πολιτες/πολιτικους ετσι εχεις/ουμε το δικαιωμα να κριθουμε κι επι αναποδω!!!

Οταν μιλησα για καφε δεν εννουσα τον καφε της Τεταρτης, αλλα καφε επι προσωπικου με τον φιλο μου τον Gepol!!


Τι συζητάμε;! Είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά και πάντα ανώτερος....

Υποκλίνομαι!


Κι αν τα έχει κάνει τόσο καλά ο Παπακ κι ο Παμπούκης, γιατί τους τα χώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;
Σήμερα εξακολουθούν να τους τα χώνουν. Το αν θα ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο είναι άλλο καπέλο.

Αχρηστοι είναι φίλε μου, άχρηστοι!

GeorgeP
07-06-2011, 19:44
Τι συζητάμε;! Είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά και πάντα ανώτερος....

Υποκλίνομαι!


To οτι δεν συμφωνουμε δεν σημαινει οτι πρεπει να με ειρωνευσαι!!! Το οτι εχω αλλο point of view το ιδιο!!! Το οτι ειμαι ηπιων τονων στις πραξεις μου και δεν δερνω οποιον δεν μου καθεται καλα..... παλι το ιδιο.

Ενταξει καταλαβα, δεν θελεις τον αντιθετο απο εσενα λογο διοτι δυσκολευεσαι να τον παρακολουθησεις!! Συμφωνοι!!

Γιαυτο θα σου κανω την χαρη και δεν θα ξανα ανακατευτω στα Πολιτικα (υποσχεση και λογος που λεει η κορη μου), θα σε αφησω ολομοναχο να ........παραληρεις!!! :D

Καλη συνεχεια!!:)

GeorgeP
07-06-2011, 19:50
.................................................................................................
Κι αν τα έχει κάνει τόσο καλά ο Παπακ κι ο Παμπούκης, γιατί τους τα χώνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;
Σήμερα εξακολουθούν να τους τα χώνουν. Το αν θα ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο είναι άλλο καπέλο.

Αχρηστοι είναι φίλε μου, άχρηστοι!


Για τον ιδιο ¨η παρομοιο τροπο που καποιοι στην ΝΔ ειναια αντιθετη απο την γραμμη Σαμαρα!!!
Γιατι θελουν να ξαναεκλεγουν!
Γιατι το παιζουν ηρωες του τυπου ''εγω προσπαθησα αλλα η χωρα κινδυνευει''
Γιατι ισως εχουν δικιο! παιζει κι αυτο!!

Απαντω γιατι αυτο το εβαλες μετα το τελευταιο μου ποστ ¨η εγω δεν το ειχα δει.

ortho
07-06-2011, 20:05
To οτι δεν συμφωνουμε δεν σημαινει οτι πρεπει να με ειρωνευσαι!!! Το οτι εχω αλλο point of view το ιδιο!!! Το οτι ειμαι ηπιων τονων στις πραξεις μου και δεν δερνω οποιον δεν μου καθεται καλα..... παλι το ιδιο.

Ενταξει καταλαβα, δεν θελεις τον αντιθετο απο εσενα λογο διοτι δυσκολευεσαι να τον παρακολουθησεις!! Συμφωνοι!!

Γιαυτο θα σου κανω την χαρη και δεν θα ξανα ανακατευτω στα Πολιτικα (υποσχεση και λογος που λεει η κορη μου), θα σε αφησω ολομοναχο να ........παραληρεις!!! :D

Καλη συνεχεια!!:)


Πάλι έξυπνος το παίζεις. καλή συνέχεια σε σένα!:)