PDA

View Full Version : Επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων απειλούν τους ηλικιωμένους


KostasGS
25-12-2008, 00:47
Για ρίξτε μια ματιά εδώ !!!!!!




Ανθυγιεινά κοκτέιλ
Επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων απειλούν τους ηλικιωμένουςhttp://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/970815_b.jpg
Associated Press (http://javascript%3Cb%3E%3C/b%3E:CPInfo%28454595%29)
Πολλά φάρμακα αλληλεπιδρούν και με συμπληρώματα διατροφήςΣικάγο
http://www.in.gr/news/images/-email.gif (http://www.in.gr/news/mail.asp?lngEntityID=970815&lngDtrID=252)http://www.in.gr/news/images/-print.gif (http://www.in.gr/news/print.asp?lngEntityID=970815&lngDtrID=252)

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ηλικιωμένοι Αμερικανοί -κυρίως άνδρες- παίρνουν ταυτόχρονα διαφορετικά φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής που μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις, προειδοποιεί μελέτη σε δείγμα 3.000 ατόμων.Οι επιπτώσεις από τα φαρμακευτικά «κοκτέιλ» δεν είναι απαραίτητα καταστροφικές, αποτελούν ωστόσο πηγή ανησυχίας δεδομένου ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευαίσθητοι σε παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις.
Μεταξύ των συνδυασμών που πρέπει να αποφεύγονται:
-Αντιθρομβοτικές ουσίες όπως το warfarin συχνά λαμβάνονται ταυτόχρονα με ασπιρίνη, που χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικό, ή με χάπια σκόρδου που επίσης έχουν αντιπηκτική δράση. Ο συνδυασμός αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, με συμπτώματα όπως ο εύκολος μωλωπισμός, η αιμορραγία από τα ούλα και αιματουρία.
-Η ασπιρίνη αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας και όταν συνδυάζεται με συμπληρώματα gingko.
-To φάρμακο lisinopril, που χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του καρδιακού ρυθμού όταν συνδυάζεται με κάλιο.
-Ο συνδυασμός στατινών για τη μείωση της χοληστερόλης με συμπληρώματα βιταμινών του συμπλέγματος Β, επίσης κατά της χοληστερόλης, αυξάνει το ρίσκο για βλάβες στους μύες.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, για λογαριασμό των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, βασίστηκε σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις σχεδόν 3.000 ατόμων ηλικίας 57 έως 85 ετών.
Το 91% των ανθρώπων αυτών χρησιμοποιούσε τουλάχιστον ένα φάρμακο, συνήθως για καρδιαγγειακές παθήσεις. Περισσότεροι από τους μισούς λάμβαναν τουλάχιστον πέντε σκευάσματα, συνταγογραφούμενα ή μη.
Περισσότερο απρόσεκτοι στη χρήση των φαρμάκων διαπιστώθηκε ότι είναι οι άνδρες, από τους οποίους ένας στους δέκα παίρνει δυνητικά επικίνδυνους συνδυασμούς.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA).
Newsroom ΔΟΛ

Arkas
26-12-2008, 15:42
Φανταστείτε να ρωτούσαν και τους Έλληνες γέροντες τί φάρμακα παίρνουν.
Η πολυφαρμακία, στο μεγαλείο της!