PDA

View Full Version : Futsal, ενα διαφορετικο αλλα ομορφο αθλημα


emix
09-06-2011, 11:36
Ως παλαιμαχος πλεον ποδοσφαιριστης του Futsal, θα ηθελα να σας βαλω ενα-δυο βιντεακια απο τον καλυτερο ποδοσφαιριστη (Ρικαρντινιο) αυτη την στιγμη στον κοσμο του ποδοσφαιρου σαλας, οπως λεγεται στα ελληνικα.

Το ποδοσφαιρο σαλας (futsal στ αγγλικα) ειναι το γνωστο σε ολους ποδοσφαιρο 5x5, αλλα στην επισημη ορολογια του.

Στην Ελλαδα υπαρχει επισημη πλεον ομοσπονδια, η ΠΕΠΣΣ (Πανελληνια Ενωση Ποδοσφαιρικων Σωματειων Σαλας) και εδω και χρονια διεξαγονται αγωνες σε δυο κατηγοριες. Την Α' Εθνικη και την Β'

Υπαρχει και site στον internet που αναγραφονται ολες οι δραστηριοτητες του αθληματος.

Η σελιδα ειναι η : futsalhellas - Ποδόσφαιρο Σάλας (http://www.futsalhellas.com)

Μονιμη πρωταθλητρια εδω και χρονια (κατι σαν τον Ολυμπιακο δηλαδη) ειναι η Αθηνα90, οπου στεφεται συνεχεια απο το 2001, αν θυμαμαι καλα. Διαθετει, ισως, την καλυτερη ακαδημια, μεσα απο την οποια προωθει νεους παιχτες στην ανδρικη ομαδα, κατι που πολυ σπανια κανουν οι υπολοιπες.

Η πρωταθλητρια ομαδα συμμετεχει καθε Οκτωβριο στα προκριματικα του UEFA Futsal Cup, το οποιο διεξαγεται σε καποια χωρα της Ευρωπης. Η Αθηνα90 μπαινει σε ομιλο με αλλες 3 ομαδες και για μια εβδομαδα δινει 3 αγωνες στην χωρα που αναλαμβανει την διεξαγωγη των αγωνων στον ομιλο.

Οι διαφορες με το 5x5 που παιζουμε εμεις ειναι σχετικα μικρες. Η μπαλα δεν ειναι Νο5 μπιστικτη, οπως λεμε, αλλα Νο4 σκληρη. Δεν αναπηδαει δηλαδη. Αυτο, αν και στην αρχη ειναι λιγο δυσκολο να το συνηθισεις, μετα ομως σε βοηθαει να εχεις καλυτερο ελεγχο της μπαλας, ειδικα οταν πρεπει να την ελεγχεις σε λιγα τετραγωνικα.

Επισης οταν ο τερματοφυλακας δωσει την μπαλα σε συμπαικτη του, δεν μπορει να την ξανακουμπησει (ουτε με χερια ουτε με ποδια) αν δεν περασει το κεντρο ή αν δεν την ακουμπησει αντιπαλος παιχτης. Επισης εχει και 4sec για να την ξεφορτωθει απο πανω του.

Ειχα την τιμη να παιξω ως τερματοφυλακας σε 5 ομαδες της Α' Εθνικης και σε μια της Β'. Μια απ αυτες ηταν και η Αθηνα90, οπου το 2005 πηραμε και το πρωταθλημα Α' Εθνικης και συμμετειχα και στα προκριματικα του UEFA Futsal Cup, στην πολη Λιτιγια της Σλοβενιας. Ετσι μπορεσα να παρω μια γευση πως ειναι να συμμετεχεις σε ομαδα που κανει πρωταθλητισμο και σε αποστολη για αγωνες UEFA. Μοναδικες εμπειριες που εχουν μεινει για παντα στο μυαλο μου.

Τωρα ποια ο μεγαλος μου γιος ακολουθει τα χναρια μου, παιζοντα ως τερματοφυλακας κι αυτος στις ακαδημιες της Αθηνας90.

Ο χωρος δεν ειναι πολυ διαδεδομενος, αλλα η Ενωση προσπαθει να κανει μικρα αλλα σημαντικα βηματα για την προβολη του. Το σημαντικοτερο ολων ειναι να βρεθουν χορηγοι για να βοηθησουν οικονομικα το αθλημα και να προβληθει απο την τηλεοραση. Το Sport+ και καποια αλλα καναλια εχουν δειξει ενδιαφερον για την επομενη χρονια και ελπιζουμε οτι θα υπαρξει καποια επιτυχη καταληξη.

Αυτα λοιπον σε γενικες γραμμες για το ομορφο αυτο αθλημα.

Τα δυο βιντεακια λοιπον τωρα:

YouTube - ‪Ricardinho - (Best player Portugal Futsal) Nagoya Ocean‬‏

YouTube - ‪Ricardinho Best Goal Ever Futsal!‬‏

MARK
09-06-2011, 11:54
Ωραίο,μάγος ο τύπος :cool:

napgeo
09-06-2011, 12:16
Όμορφο άθλημα. Αρκεί να μην μπουν και σε αυτό οπαδοί.

emix
09-06-2011, 12:20
Όμορφο άθλημα. Αρκεί να μην μπουν και σε αυτό οπαδοί.


Ετσι οπως το λες ειναι. Δυστυχως και σ αυτο το αθλημα υπαρχει μια αντιπαλοτητα μεταξυ της Αθηνας90 και των εκπαιδευτηριων Δουκα. Οποτε γινονται μεταξυ τους αγωνες επικρατει μεγαλη ενταση.

Φετος ο τιτλος του πρωταθλητη κρινεται μεταξυ αυτων των δυο ομαδων. Στις δυο νικες στεφεται ο πρωταθλητης. Η Αθηνα90 εχει κερδισει στην εδρα της το πρωτο και περιμενουμε να γινει ο δευτερος αγωνας, ο οποιος εχει αναβλυθει λογω του οτι η ΕΠΟ εχει κατεβασει ρολα για 15 μερες.

Οπως καταλαβαινετε θα γινει "σφαγη".

kostasx
10-06-2011, 10:37
Ωραίο άθλημα..:sm8:


Οπως καταλαβαινετε θα γινει "σφαγη".

Αλλοίμονο..να μείνει αυτή η γωνιά χωρίς κάφρους..:(:mad:

emix
10-06-2011, 11:00
Και απλα να ενημερωσω οτι χθες ολοκληρωθηκαν τα play-offs με την Αθηνα90 να ξαναστεφεται πρωταθλητρια Ελλαδος για μαλλον 10 ή 11 συνεχομενη φορα.