PDA

View Full Version : Η τρόικα συνεχίζει το "θρίλερ" με την 5η δόση


MARK
09-06-2011, 12:40
Η τρόικα συνεχίζει το "θρίλερ" με την 5η δόση


Η τρόικα δεν θα εκταμιεύσει την πέμπτη δόση αν δεν διορθωθούν ζητήματα χρηματοδότησης της Ελλάδας βάσει του προγράμματος προσαρμογής, αναφέρει το Reuters, το οποίο έχει στη διάθεσή του τα αποτελέσματα της τελευταίας αξιολόγησης.

Ακολουθούν ορισμένα σημεία της έκθεσης της τρόικας:
Ύφεση
Η ύφεση εμφανίζεται να είναι βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας από ότι αρχικά εκτιμήθηκε...

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξισορρόπηση της οικονομίας βρίσκεται σε εξέλιξη και το τρίμηνο με τη μεγαλύτερη ύφεση έχει ήδη ξεπεραστεί...

Ωστόσο, περαιτέρω μείωση του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, καθώς η ανάγκη για επιπρόσθετη δημοσιονομική ενσωμάτωση και τα προβλήματα ρευστότητας θα αναβάλουν την ανάκαμψη για δύο τρίμηνα. Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 3,8%. Θετική, αν και μετριασμένη, ανάπτυξη αναμένεται από το 2012 και μετά.

Δημοσιονομικοί στόχοι
Η είσπραξη φόρων εξακολουθεί να υστερεί έναντι των σχεδίων, ακόμη και μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση που συμφωνήθηκε στις προηγούμενες αξιολογήσεις. Παρόλο που μέρος αυτής της υστέρησης προέχεται από τη σοβαρότητα της ύφεσης και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από την κυβέρνηση δεν έχουν αποδώσει ακόμη.

Η προηγούμενη αξιολόγηση το Φεβρουάριο του 2011 επεσήμανε ότι, χωρίς πρόσθετα μέτρα ο δημοσιονομικός στόχος για το 2011 δεν θα επιτευχθεί τουλάχιστον για ¾ της ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ. Στο μεταξύ, το χάσμα μεταξύ των δημοσιονομικών προβλέψεων και του ελλείμματος έχει διευρυνθεί σημαντικά. Αν δεν ληφθούν μέτρα, το έλλειμμα το 2011 θα παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2010, πάνω από το 10% του ΑΕΠ.

Ο στόχος της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής είναι να καθοριστούν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος τα οποία θα μειώσουν σημαντικά το έλλειμμα. Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2014 και περαιτέρω το 2015 και να τεθεί το χρέος σε καθοδική τροχιά. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η κυβέρνηση διαμόρφωσε μέτρα δημοσιονομικής ενσωμάτωσης που αντιστοιχούν στο 10% του ΑΕΠ από το 2011 μέχρι το 2014 και πάνω από το 11% του ΑΕΠ για την περίοδο 2011-2015.

Αυτό το πακέτο μπορεί να επιτύχει μόνο αν εφαρμοστεί με αποφασιστικό τρόπο με την υποστήριξη όλων των υπουργείων. Οι νόμοι αναμένεται να εγκριθούν από τη Βουλή στα μέχρι τα τέλη Ιουνίου και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Ιδιωτικοποιήσεις
Το ελληνικό δημόσιο έχει ένα από τα πλουσιότερα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη. Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν παράσχει έσοδα. Οι ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις έχουν αποτελέσει πηγή κόστους για τους φορολογούμενους. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων θα συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος με μικρό, αν υπάρχει, κόστος όσον αφορά τα μελλοντικά έσοδα και μπορεί κατά βάση να μειώσει το κόστος.

Για την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας και την διασφάλιση ότι η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη, θα συσταθεί σύντομα ένα γραφείο ιδιωτικοποιήσεων το οποίο θα διοικείται από ένα ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο από επαγγελματίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα μπορούν να καθορίζουν τους “επόπτες” στο διοικητικό συμβούλιο. Επιπλέον για την ενίσχυση της αξιοπιστίας, η αποστολή συμφώνησε ότι δεσμευτικοί τριμηνιαίοι στόχοι θα αποτελέσουν όρο του αναθεωρημένου μνημονίου.

Διατηρησιμότητα (του χρέους)
Η προσήλωση στα σχέδια δημοσιονομικής ενσωμάτωσης και ιδιωτικοποιήσεων θα συμβάλει στην διαμόρφωση του δείκτη χρέους ως προς ΑΕΠ σε διατηρήσιμη πορεία. Βάσει των σημερινών εκτιμήσεων, ο δείκτης αυτός θα φθάσει στο ανώτατο επίπεδο το 2012/13 και θα υποχωρήσει στη συνέχεια, με σημαντική συνεισφορά από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων...

Η μείωση του δείκτη χρέους ως προς ΑΕΠ θα συμβάλει στη βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς προς την ελληνική οικονομία.

ortho
09-06-2011, 14:04
Γιατί δεν παραδέχονται ότι όλες οι προβλέψεις τους πέσαν έξω; Αλλά τα έχουμε πει. Ολα αυτά τα κοπρόσκυλα, μαζί κι οι δικοί μας, δεν έχουν δουλέψει ποτέ στον πραγματικό κόσμο. Ασκήσεις επί χάρτου ξέρουν μόνο να κάνουν. Αν είχαν δουλέψει έστω και λίγο, θα έκλαιγαν διαβάζοντας τις μαλακισμένες συνταγές τους.

vpentza
09-06-2011, 14:10
αν δεν βρεθεί κι άλλο "θύμα" του συστήματος, κάποια άλλη χώρα ίσως με πρόβλημα, φοβάμαι ότι τα ίδια θα γίνουν και κατά την 6η, 7η κτλ δόση...

έχουν βρει ευήκοα όντα που δέχονται να αναλαμβάνουν δάνεια...μόλις σιγουρέψουν την αποπληρωμή των δανείων θα πάνε για άλλα, σε άλλα θύματα...και δεν κινδυνεύουν να τα χάσουν

σας θυμίζω ότι ούτε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος κατάφερε να αναπροσαρμόσει την οφειλή δανείων μας, που είχαν συναφθεί πριν από αυτόν και με "σύμμαχες/φίλιες" δυνάμεις....:cool:

ortho
09-06-2011, 14:37
Highlights: Troika report from mission to Greece | Reuters (http://www.reuters.com/article/2011/06/08/us-eurozone-troika-report-highlights-idUSTRE7575AS20110608)

Ενα κομμάτι με ψωμί....

PRIVATISATION
"The Greek government is one of the European sovereigns with the richest portfolio of assets ... Most of these assets have not provided any relevant revenue; loss-making state-owned enterprises have actually been a source of costs borne by the taxpayers. Privatizing those assets will contribute to reduce the government balance-sheet with a small, if any, cost, in terms of future revenue, and may actually reduce costs ... To accelerate the procedure, and ensure the irreversibility of the whole process, the appropriate governance is being put in place: a privatization agency managed by an independent and professional board will be established shortly. The Commission and the euro-area member states will be able to nominate observers to the board of this agency. Moreover, to strengthen credibility, the mission agreed that binding quarterly targets on privatization receipts would be part of the conditionality in an updated MoU."




Μας έχουν τελικά για πολύ ηλίθιους!:mad::mad::mad:

erasel
09-06-2011, 15:23
To "φτιαγμένο" θρίλερ !

Όταν δουν ότι δεν τους συμφέρει να δίνουν άλλα δάνεια, τότε θα αρχίσει το θρίλερ!:(:(

gepol
09-06-2011, 17:22
Αναρωτιέμαι ειλικρινά.....

Την λέξη "Ανάπτυξη" την έχουν διαγράψει και οι μεν και οι δεν από το λεξιλόγιό τους?