PDA

View Full Version : Οβελίας


skippybi
18-04-2009, 22:37
ΟΒΕΛΙΑΣ

Ο περίφημος οβελίας, είναι το αρνί που ψήνεται στη σούβλα κατά την ημέρα του Πάσχα. Είναι ένα γνήσιο, Ελληνικό, Πασχαλινό έθιμο

http://home.arcor.de/tzotzos47/istos/pasxa/ovelias.files/image003.jpg (http://arachova.tripod.com/Pasxa_arax_Geiton_2_copy.jpg)
Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα συνηθίζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απαραίτητο .Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ψήσιμο του αρνιού γίνεται συνήθως από ειδικευμένα πρόσωπα Ένα αρνί βάρους μέχρι 15 κιλά είναι καλό και εκτός των άλλων θα μας διευκολύνει στο ψήσιμο.Η ετοιμασία του αρνιού γίνεται ως εξής : Αφαιρούν το παχύ έντερο , το λάρυγγα και τα εντόσθια . Αφήνουν μόνο τα νεφρά , κάνουν δυο τρύπες στη ράχη του αρνιού και πιέζουν τα νεφρά να βγουν ακριβώς στη ράχη του . Το αλατοπιπερώνουν εσωτερικά και το περνούν στη σούβλα αρχίζοντας από τη βάση του αρνιού και καταλήγοντας στο κεφάλι . Δένουν το αρνί με σπάγκο στη ράχη, ώστε να κρατιέται τεντωμένο και ράβουν με σακοράφα την κοιλιά του . Σηκώνουν τα πίσω πόδια του αρνιού και τα ενώνουν πάνω από τη σούβλα , περνώντας το κότσι του ενός ποδιού μέσα στο σχίσιμο που σχηματίζεται με το νεύρο του άλλου ποδιού και τα δένουν γερά στη σούβλα .Περνούν όλη την επιφάνεια του αρνιού με λεμόνια (το τρίβουν με λεμονόκουπες ) , το πασπαλίζουν με αλατοπίπερο και στήνουν τη σούβλα όρθια σε ένα μέρος μέχρις ότου αρχίσει το ψήσιμο .

Για να ψηθεί καλά το αρνί πρέπει να έχουμε και την κατάλληλη θράκα , που γίνεται κυρίως με κληματόβεργες ή κάρβουνα . Το ψήσιμο γίνεται στην ύπαιθρο και μέσα σε λάκκους που ανοίγουν γι’ αυτό το σκοπό .

Η σούβλα τοποθετείται πάνω σε στηρίγματα που στην αρχή κρατούν το αρνί ψηλά από τη φωτιά και σιγά-σιγά χαμηλώνουν ώστε να ψηθεί καλά . Επειδή η πλάτη του αρνιού και οι γλουτοί έχουν περισσότερο κρέας θέλουν και περισσότερη φωτιά , γι’ αυτό και μαζεύουν τη φωτιά στα μέρη εκείνα, ενώ για τα υπόλοιπα μέρη του αρνιού αφήνουν λιγότερη φωτιά . Το αρνί ψήνεται ενώ το γυρίζουν διαρκώς . Από καιρό σε καιρό το περιβρέχουν με λάδι ή βούτυρο και χυμό λεμονιού μέσα στο οποίο βάζουν λίγο αλατοπίπερο . Το ράντισμα του αρνιού συνηθίζεται να γίνεται με μια φουντίτσα ρίγανη .

Το αρνί αρχίζει σιγά-σιγά να ξεροψήνεται και να ροδίζει . Όταν ψηθεί , το καταλαβαίνουν, γιατί αρχίζουν να τραβιούνται οι σάρκες από τα κόκαλα και να σχηματίζονται σχισμές στα ψαχνά . Τότε το βγάζουν από τη σούβλα και το τεμαχίζουν. Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 4 ώρες και εξαρτάται από το βάρος του κάθε αρνιού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βάρος του ψημένου αρνιού είναι περίπου το μισό του αρχικού.


Το τραγούδι που ακολουθεί είναι από τη συλλογή «Η μάνα μου η Αράχοβα» του Ηλία K. Λιάκου

Τώρα Λαμπρή, τώρ’ άνοιξη
κι η πασχαλιά έχει ανθίσει.
Μαζεύετ’ όλη η γειτονιά
στο λάκκο για να ψήσει
Στον Καβαλάρη το ’ταξα
-μεγάλη Του η χάρη-
βάλω τη φουστανέλα μου,
χαλάσω το μανάρι.

Κλίματα έχω για φωτιά,
η σούβλα μου ξυλένια,
αρνάδα δωδεκάρικη,
κούπα μαλαματένια.
Το έγδαρα, το σούβλισα
και το ’σφιξα στ’αλάτι.
Το έψησα, το λιάνισα
κι αρχίζω απ’την πλάτη


(http://home.arcor.de/tzotzos47/istos/pasxa/index.htm)
Επιμέλεια: Γιώργος Ηλ. Κέππας

riko46
18-04-2009, 22:43
:hmmm::hmmm::hmmm::hmmm:

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
18-04-2009, 22:43
ΟΒΕΛΙΑΣ







Ο περίφημος οβελίας, είναι το αρνί που ψήνεται στη σούβλα κατά την ημέρα του Πάσχα. Είναι ένα γνήσιο, Ελληνικό, Πασχαλινό έθιμο




http://home.arcor.de/tzotzos47/istos/pasxa/ovelias.files/image003.jpg (http://arachova.tripod.com/Pasxa_arax_Geiton_2_copy.jpg)
Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα συνηθίζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απαραίτητο .Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ψήσιμο του αρνιού γίνεται συνήθως από ειδικευμένα πρόσωπα Ένα αρνί βάρους μέχρι 15 κιλά είναι καλό και εκτός των άλλων θα μας διευκολύνει στο ψήσιμο.Η ετοιμασία του αρνιού γίνεται ως εξής : Αφαιρούν το παχύ έντερο , το λάρυγγα και τα εντόσθια . Αφήνουν μόνο τα νεφρά , κάνουν δυο τρύπες στη ράχη του αρνιού και πιέζουν τα νεφρά να βγουν ακριβώς στη ράχη του . Το αλατοπιπερώνουν εσωτερικά και το περνούν στη σούβλα αρχίζοντας από τη βάση του αρνιού και καταλήγοντας στο κεφάλι . Δένουν το αρνί με σπάγκο στη ράχη, ώστε να κρατιέται τεντωμένο και ράβουν με σακοράφα την κοιλιά του . Σηκώνουν τα πίσω πόδια του αρνιού και τα ενώνουν πάνω από τη σούβλα , περνώντας το κότσι του ενός ποδιού μέσα στο σχίσιμο που σχηματίζεται με το νεύρο του άλλου ποδιού και τα δένουν γερά στη σούβλα .Περνούν όλη την επιφάνεια του αρνιού με λεμόνια (το τρίβουν με λεμονόκουπες ) , το πασπαλίζουν με αλατοπίπερο και στήνουν τη σούβλα όρθια σε ένα μέρος μέχρις ότου αρχίσει το ψήσιμο .

Για να ψηθεί καλά το αρνί πρέπει να έχουμε και την κατάλληλη θράκα , που γίνεται κυρίως με κληματόβεργες ή κάρβουνα . Το ψήσιμο γίνεται στην ύπαιθρο και μέσα σε λάκκους που ανοίγουν γι’ αυτό το σκοπό .

Η σούβλα τοποθετείται πάνω σε στηρίγματα που στην αρχή κρατούν το αρνί ψηλά από τη φωτιά και σιγά-σιγά χαμηλώνουν ώστε να ψηθεί καλά . Επειδή η πλάτη του αρνιού και οι γλουτοί έχουν περισσότερο κρέας θέλουν και περισσότερη φωτιά , γι’ αυτό και μαζεύουν τη φωτιά στα μέρη εκείνα, ενώ για τα υπόλοιπα μέρη του αρνιού αφήνουν λιγότερη φωτιά . Το αρνί ψήνεται ενώ το γυρίζουν διαρκώς . Από καιρό σε καιρό το περιβρέχουν με λάδι ή βούτυρο και χυμό λεμονιού μέσα στο οποίο βάζουν λίγο αλατοπίπερο . Το ράντισμα του αρνιού συνηθίζεται να γίνεται με μια φουντίτσα ρίγανη .

Το αρνί αρχίζει σιγά-σιγά να ξεροψήνεται και να ροδίζει . Όταν ψηθεί , το καταλαβαίνουν, γιατί αρχίζουν να τραβιούνται οι σάρκες από τα κόκαλα και να σχηματίζονται σχισμές στα ψαχνά . Τότε το βγάζουν από τη σούβλα και το τεμαχίζουν. Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 4 ώρες και εξαρτάται από το βάρος του κάθε αρνιού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βάρος του ψημένου αρνιού είναι περίπου το μισό του αρχικού.


Το τραγούδι που ακολουθεί είναι από τη συλλογή «Η μάνα μου η Αράχοβα» του Ηλία K. Λιάκου

Τώρα Λαμπρή, τώρ’ άνοιξη
κι η πασχαλιά έχει ανθίσει.
Μαζεύετ’ όλη η γειτονιά
στο λάκκο για να ψήσει
Στον Καβαλάρη το ’ταξα
-μεγάλη Του η χάρη-
βάλω τη φουστανέλα μου,
χαλάσω το μανάρι.

Κλίματα έχω για φωτιά,
η σούβλα μου ξυλένια,
αρνάδα δωδεκάρικη,
κούπα μαλαματένια.
Το έγδαρα, το σούβλισα
και το ’σφιξα στ’αλάτι.
Το έψησα, το λιάνισα
κι αρχίζω απ’την πλάτη


(http://home.arcor.de/tzotzos47/istos/pasxa/index.htm)
Επιμέλεια: Γιώργος Ηλ. Κέππας




http://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/BRAV-82.gifhttp://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/BRAV-82.gifhttp://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/BRAV-82.gif


E-ΓΡΑ-ΨΕΣ !!!!!!! (πάλι ;))




.

Arkas
18-04-2009, 22:43
Ωραίος ο Βασιλάκης!!!

xvitos
19-04-2009, 02:32
ΟΒΕΛΙΑΣ




Ο περίφημος οβελίας, είναι το αρνί που ψήνεται στη σούβλα κατά την ημέρα του Πάσχα. Είναι ένα γνήσιο, Ελληνικό, Πασχαλινό έθιμο



http://home.arcor.de/tzotzos47/istos/pasxa/ovelias.files/image003.jpg (http://arachova.tripod.com/Pasxa_arax_Geiton_2_copy.jpg)
Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα συνηθίζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απαραίτητο .Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ψήσιμο του αρνιού γίνεται συνήθως από ειδικευμένα πρόσωπα Ένα αρνί βάρους μέχρι 15 κιλά είναι καλό και εκτός των άλλων θα μας διευκολύνει στο ψήσιμο.Η ετοιμασία του αρνιού γίνεται ως εξής : Αφαιρούν το παχύ έντερο , το λάρυγγα και τα εντόσθια . Αφήνουν μόνο τα νεφρά , κάνουν δυο τρύπες στη ράχη του αρνιού και πιέζουν τα νεφρά να βγουν ακριβώς στη ράχη του . Το αλατοπιπερώνουν εσωτερικά και το περνούν στη σούβλα αρχίζοντας από τη βάση του αρνιού και καταλήγοντας στο κεφάλι . Δένουν το αρνί με σπάγκο στη ράχη, ώστε να κρατιέται τεντωμένο και ράβουν με σακοράφα την κοιλιά του . Σηκώνουν τα πίσω πόδια του αρνιού και τα ενώνουν πάνω από τη σούβλα , περνώντας το κότσι του ενός ποδιού μέσα στο σχίσιμο που σχηματίζεται με το νεύρο του άλλου ποδιού και τα δένουν γερά στη σούβλα .Περνούν όλη την επιφάνεια του αρνιού με λεμόνια (το τρίβουν με λεμονόκουπες ) , το πασπαλίζουν με αλατοπίπερο και στήνουν τη σούβλα όρθια σε ένα μέρος μέχρις ότου αρχίσει το ψήσιμο .

Για να ψηθεί καλά το αρνί πρέπει να έχουμε και την κατάλληλη θράκα , που γίνεται κυρίως με κληματόβεργες ή κάρβουνα . Το ψήσιμο γίνεται στην ύπαιθρο και μέσα σε λάκκους που ανοίγουν γι’ αυτό το σκοπό .

Η σούβλα τοποθετείται πάνω σε στηρίγματα που στην αρχή κρατούν το αρνί ψηλά από τη φωτιά και σιγά-σιγά χαμηλώνουν ώστε να ψηθεί καλά . Επειδή η πλάτη του αρνιού και οι γλουτοί έχουν περισσότερο κρέας θέλουν και περισσότερη φωτιά , γι’ αυτό και μαζεύουν τη φωτιά στα μέρη εκείνα, ενώ για τα υπόλοιπα μέρη του αρνιού αφήνουν λιγότερη φωτιά . Το αρνί ψήνεται ενώ το γυρίζουν διαρκώς . Από καιρό σε καιρό το περιβρέχουν με λάδι ή βούτυρο και χυμό λεμονιού μέσα στο οποίο βάζουν λίγο αλατοπίπερο . Το ράντισμα του αρνιού συνηθίζεται να γίνεται με μια φουντίτσα ρίγανη .

Το αρνί αρχίζει σιγά-σιγά να ξεροψήνεται και να ροδίζει . Όταν ψηθεί , το καταλαβαίνουν, γιατί αρχίζουν να τραβιούνται οι σάρκες από τα κόκαλα και να σχηματίζονται σχισμές στα ψαχνά . Τότε το βγάζουν από τη σούβλα και το τεμαχίζουν. Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 4 ώρες και εξαρτάται από το βάρος του κάθε αρνιού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βάρος του ψημένου αρνιού είναι περίπου το μισό του αρχικού.


Το τραγούδι που ακολουθεί είναι από τη συλλογή «Η μάνα μου η Αράχοβα» του Ηλία K. Λιάκου

Τώρα Λαμπρή, τώρ’ άνοιξη
κι η πασχαλιά έχει ανθίσει.
Μαζεύετ’ όλη η γειτονιά
στο λάκκο για να ψήσει
Στον Καβαλάρη το ’ταξα
-μεγάλη Του η χάρη-
βάλω τη φουστανέλα μου,
χαλάσω το μανάρι.

Κλίματα έχω για φωτιά,
η σούβλα μου ξυλένια,
αρνάδα δωδεκάρικη,
κούπα μαλαματένια.
Το έγδαρα, το σούβλισα
και το ’σφιξα στ’αλάτι.
Το έψησα, το λιάνισα
κι αρχίζω απ’την πλάτη


(http://home.arcor.de/tzotzos47/istos/pasxa/index.htm)
Επιμέλεια: Γιώργος Ηλ. Κέππας




Οτι πρέπει είναι το ποστ.
Ετοιμάζουμε το αρνί τώωωωωωραααααααααααααα χα χα χα χα ...

vellos
19-04-2009, 02:44
Καλό!

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
19-04-2009, 14:49
ΟΒΕΛΙΑΣ







Ο περίφημος οβελίας, είναι το αρνί που ψήνεται στη σούβλα κατά την ημέρα του Πάσχα. Είναι ένα γνήσιο, Ελληνικό, Πασχαλινό έθιμο




http://home.arcor.de/tzotzos47/istos/pasxa/ovelias.files/image003.jpg (http://arachova.tripod.com/Pasxa_arax_Geiton_2_copy.jpg)
Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα συνηθίζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απαραίτητο .Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ψήσιμο του αρνιού γίνεται συνήθως από ειδικευμένα πρόσωπα




http://i307.photobucket.com/albums/nn315/suvala/GTF/Diafora/M%20Bdomada/dd1.jpg


Kαλή όρεξη ............






.

arisxios
19-04-2009, 17:59
http://i307.photobucket.com/albums/nn315/suvala/GTF/Diafora/M%20Bdomada/dd1.jpg


Kαλή όρεξη ............






.


Ευχαριστούμε έχουμε !!!!!!!!!

arisxios
19-04-2009, 18:00
ΟΒΕΛΙΑΣ

Ο περίφημος οβελίας, είναι το αρνί που ψήνεται στη σούβλα κατά την ημέρα του Πάσχα. Είναι ένα γνήσιο, Ελληνικό, Πασχαλινό έθιμο

http://home.arcor.de/tzotzos47/istos/pasxa/ovelias.files/image003.jpg (http://arachova.tripod.com/Pasxa_arax_Geiton_2_copy.jpg)
Το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα συνηθίζεται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές θεωρείται απαραίτητο .Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ψήσιμο του αρνιού γίνεται συνήθως από ειδικευμένα πρόσωπα Ένα αρνί βάρους μέχρι 15 κιλά είναι καλό και εκτός των άλλων θα μας διευκολύνει στο ψήσιμο.Η ετοιμασία του αρνιού γίνεται ως εξής : Αφαιρούν το παχύ έντερο , το λάρυγγα και τα εντόσθια . Αφήνουν μόνο τα νεφρά , κάνουν δυο τρύπες στη ράχη του αρνιού και πιέζουν τα νεφρά να βγουν ακριβώς στη ράχη του . Το αλατοπιπερώνουν εσωτερικά και το περνούν στη σούβλα αρχίζοντας από τη βάση του αρνιού και καταλήγοντας στο κεφάλι . Δένουν το αρνί με σπάγκο στη ράχη, ώστε να κρατιέται τεντωμένο και ράβουν με σακοράφα την κοιλιά του . Σηκώνουν τα πίσω πόδια του αρνιού και τα ενώνουν πάνω από τη σούβλα , περνώντας το κότσι του ενός ποδιού μέσα στο σχίσιμο που σχηματίζεται με το νεύρο του άλλου ποδιού και τα δένουν γερά στη σούβλα .Περνούν όλη την επιφάνεια του αρνιού με λεμόνια (το τρίβουν με λεμονόκουπες ) , το πασπαλίζουν με αλατοπίπερο και στήνουν τη σούβλα όρθια σε ένα μέρος μέχρις ότου αρχίσει το ψήσιμο .

Για να ψηθεί καλά το αρνί πρέπει να έχουμε και την κατάλληλη θράκα , που γίνεται κυρίως με κληματόβεργες ή κάρβουνα . Το ψήσιμο γίνεται στην ύπαιθρο και μέσα σε λάκκους που ανοίγουν γι’ αυτό το σκοπό .

Η σούβλα τοποθετείται πάνω σε στηρίγματα που στην αρχή κρατούν το αρνί ψηλά από τη φωτιά και σιγά-σιγά χαμηλώνουν ώστε να ψηθεί καλά . Επειδή η πλάτη του αρνιού και οι γλουτοί έχουν περισσότερο κρέας θέλουν και περισσότερη φωτιά , γι’ αυτό και μαζεύουν τη φωτιά στα μέρη εκείνα, ενώ για τα υπόλοιπα μέρη του αρνιού αφήνουν λιγότερη φωτιά . Το αρνί ψήνεται ενώ το γυρίζουν διαρκώς . Από καιρό σε καιρό το περιβρέχουν με λάδι ή βούτυρο και χυμό λεμονιού μέσα στο οποίο βάζουν λίγο αλατοπίπερο . Το ράντισμα του αρνιού συνηθίζεται να γίνεται με μια φουντίτσα ρίγανη .

Το αρνί αρχίζει σιγά-σιγά να ξεροψήνεται και να ροδίζει . Όταν ψηθεί , το καταλαβαίνουν, γιατί αρχίζουν να τραβιούνται οι σάρκες από τα κόκαλα και να σχηματίζονται σχισμές στα ψαχνά . Τότε το βγάζουν από τη σούβλα και το τεμαχίζουν. Το ψήσιμο διαρκεί περίπου 4 ώρες και εξαρτάται από το βάρος του κάθε αρνιού. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βάρος του ψημένου αρνιού είναι περίπου το μισό του αρχικού.


Το τραγούδι που ακολουθεί είναι από τη συλλογή «Η μάνα μου η Αράχοβα» του Ηλία K. Λιάκου

Τώρα Λαμπρή, τώρ’ άνοιξη
κι η πασχαλιά έχει ανθίσει.
Μαζεύετ’ όλη η γειτονιά
στο λάκκο για να ψήσει
Στον Καβαλάρη το ’ταξα
-μεγάλη Του η χάρη-
βάλω τη φουστανέλα μου,
χαλάσω το μανάρι.

Κλίματα έχω για φωτιά,
η σούβλα μου ξυλένια,
αρνάδα δωδεκάρικη,
κούπα μαλαματένια.
Το έγδαρα, το σούβλισα
και το ’σφιξα στ’αλάτι.
Το έψησα, το λιάνισα
κι αρχίζω απ’την πλάτη


(http://home.arcor.de/tzotzos47/istos/pasxa/index.htm)
Επιμέλεια: Γιώργος Ηλ. Κέππας




:sm5::sm5::sm5: