PDA

View Full Version : Απόσυρση των θερμομέτρων υδραργύρου.


Arkas
22-04-2009, 12:34
Δεν απαιτείται απόσυρση των θερμομέτρων υδραργύρου από το κοινό.


Η πώληση στο ευρύ κοινό θερμομέτρων και σφυγμομανόμετρων υδραργύρου απαγορεύεται από τις 3 Απριλίου σε όλη την ΕΕ, ωστόσο οι καταναλωτές που διαθέτουν ήδη τέτοια όργανα δεν χρειάζεται να τα πετάξουν, διευκρινίζει ο ΕΟΦ.


«Δεν υπάρχει κίνδυνος από τη συνέχιση αυτής της χρήσης δεδομένου ότι η διακοπή διάθεσης αφορά περιβαλλοντικούς λόγους και όχι λόγους υγείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι επαγγελματίες που εμπλέκονται στη διακίνηση των θερμομέτρων (φαρμακεία, φαρμακαποθήκες) θα πρέπει να αναμείνουν οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διαχείριση των αποθεμάτων τους.

Επίσης, η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ διευκρινίζει ότι δεν πρέπει να γίνεται σε καμία περίπτωση απόρριψη θερμομέτρων και σφυγμομανομέτρων με υδράργυρο στους κάδους συλλογής των αποβλήτων λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας/φθορισμού. Η εναλλακτική διαχείριση των θερμομέτρων και σφυγμομανομέτρων με υδράργυρο δεν αποτελεί αρμοδιότητα της εταιρίας Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ.
Newsroom ΔΟΛ

arisxios
22-04-2009, 13:04
Τώρα μάλιστα κατάλαβα
Μπράβο Δημήτρη !!!!

skippybi
22-04-2009, 20:32
:sm8:

ΙoannisPanagiotidis
22-04-2009, 21:32
παντως εδω πανω στη Γερμανια εχει πανω απο 3 χρονια που εχουν καταργηθει!....και δεν επιτρεπεται η πωληση τους στα φαρμακεία! ...το ξερω γιατι εχοντας μικρα παιδια και απογοητευμενος απ τις λαθος ένδειξης μερικων κινεζικων ψηφιακων που ειχα εψαχνα σαν τρελος να βρω ενα παραδοσιακο υδραργυρου αλλα πουθενα δεν βρηκα!

...εδω που τα λεμε ομως για μενα δεν ειναι οι περιβαλλοντολογικοί λογοι τοσο μεγαλοι οσο ο κίνδυνος για την υγεια ! Απο οτι μου εξηγησε και η φαρμακοποιός μια σταγονα υδράργυρου να καταπιει το παιδακι κατα λαθος .... ειναι σχεδον θανατηφορο δηλητήριο!


...τι να πω? και μεις το βαζαμε και στο στομα μας!:cool:

NLS
23-04-2009, 01:25
εγώ πάντως την ακρίβεια τους δεν την έχω βρει σε κανένα καρα-επώνυμο (όχι κινεζιά) ψηφιακό

και είμαι και άνθρωπος γενικώς "ψηφιακός" αλλά η αλήθεια να λέγεται

droggitiszak
23-04-2009, 09:57
καλιο γαϊδουρόδενε , παρά γαϊδουρογύρευε . αν και δεν νομίζω να έχει αναφερθεί περίπτωση δηλητηρίασης από υδράργυρο θερμομέτρου ... μια καλή εναλλακτική είναι η τοποθέτηση του θερμόμετρου στην μασχάλη κ όχι στο στόμα.

SenseiG
23-04-2009, 10:37
Ευχαριστουμε Δημητρη.Πολυ καλα τα υδραργυρικα θερμομετρα αλλα προσοχη μεγαλη παιδια αμα σας σπασουν μονο με γαντια και κατι να το μαζεψετε και οχι με ηλεκτρικη σκουπα ..οσο για τα υδραργυρικα πιεσομετρα αυτα ειναι πολυ δυσκολο να σπασουν .

gbmw
23-04-2009, 12:16
Ευχαριστουμε Δημητρη;););)

NLS
23-04-2009, 23:48
ο υδράργυρος είναι πολύ βαρύ και πολύ συμπαγές υγρό, ενώ ο ρυθμός εξάτμισης του είναι σχεδόν μη μετρήσιμος (όχι εργαστηριακά, πρακτικά)

έχω πιάσει άπειρες φορές υδράργυρο (δηλ. τον άφησα να κυκλοφορεί στην χούφτα μου) και τα τριχοειδή φαινόμενα λόγω του ότι είναι τόσο συμπαγής είναι απειροελάχιστα - δεν μένει ίχνος του πίσω

πλένεις τα χεράκια σου και ούτε γάτα ούτε ζημιά

ο μόνος ΑΛΗΘΙΝΟΣ κίνδυνος είναι να καταπιεί κάποιος υδράργυρο - όλα τα άλλα είναι υπερβολές

φυσικά πάσο (και συμφωνώ) για το κακό του προς το περιβάλλον

gs1150
23-04-2009, 23:54
Ευχαριστουμε Δημητρη;)