PDA

View Full Version : DKW : Ιστορική διαδρομή ενός θρύλου ...


classiccentury
09-07-2011, 16:16
Dampf - Kraft - Wagen (Γερμανικά: Ατμο - κίνητο - όχημα) ή DKW ήταν μια ιστορική μάρκα αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Το 1916, ο Δανός μηχανικός Jorgen Skafte Rasmussen μετονόμασε το εργοστάσιό του στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας σε DKW για να παράγει εξαρτήματα μηχανημάτων ατμού.

Την ίδια χρονιά, προσπάθησε να κατασκευάσει ένα ατμοκίνητο όχημα για τον γερμανικό στρατό, το οποίο αποκάλεσε Dampf-Kraft-Wagen ή απλά DKW.
Παρόλο που δεν πέτυχε σπουδαία πράγματα, κατά τη διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου, μπόρεσε να κατασκευάσει έναν δίχρονο κινητήρα, ως παιχνίδι, το 1919, που ονόμασε Des Knaben Wunsch “η επιθυμία του αγοριού”.
Τα σχέδια ανήκαν στον Γερμανό σχεδιαστή Huggo Ruppe. Ήταν πολύ της μόδας οι μικροί ατμοκίνητοι κινητήρες για παιδιά και ο DKW λειτουργούσε σαν η «νέα πρόταση στο μοντέρνο παιχνίδι».
Έβγαλε, ακόμη, μια κάπως βελτιωμένη έκδοση του κινητήρα αυτού, ως υποβοήθημα ποδήλατου και το ονόμασε Das Kleine Wunder “Το μικρό θαύμα”. Το διαφήμιζε μάλιστα με το ρητό «πάει στην ανηφόρα . όπως τα άλλα στην κατηφόρα».
Επειδή μάλιστα ο κινητήρας αυτός τοποθετούνταν κάτω από το κάθισμα του ποδήλατου οι Γερμανοί συνήθιζαν να το αποκαλούν «Arschwarmer».
Με βάση όμως αυτόν τον κινητήρα και αγοράζοντας το εργοστάσιο κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων του Slaby-Beringer, ο Rasmussen το 1920, κατασκεύασε το πρώτο του αυτοκίνητο. Το όχημα κυκλοφόρησε με την επωνυμία Der Εlektrische Wagen (Το Ηλεκτρικό Όχημα) DEW.
Το όχημα αυτό βελτιώθηκε με 250 κιλά βάρος και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 60 χλμ/ω και ονομάστηκε Der kleine Bergsteiger (ο μικρός ορειβάτης). Το 1921, θα κατασκεύαζε μαζί με τον Βερολινέζο Ernst Eichler μια μοτοσυκλέτα με μικρές ρόδες και κινητήρα της DKW ενός ίππου, που ονόμασε Lomos, το πρώτο ίσως σκούτερ και σίγουρα το πρώτο μηχανάκι με πίσω ανάρτηση.
Αυτή ήταν η αρχή της μάρκας DKW.
Το 1928 τελικά, κατασκευάζει το DKW Type P, το πρώτο πραγματικό αυτοκίνητο της εταιρείας, το οποίο κατάφερνε να κινείται με ένα δίχρονο κινητήρα 600 κυβικών και 15 ίππων και είχε τρεις ταχύτητες. Τα σχέδια ήταν του Dr. Rudolf Slaby. Δυστυχώς, ο κινητήρας έκανε μεγάλο θόρυβο, το ξύλινο αμάξωμα σάπιζε εύκολα, έκαιγε πολύ καύσιμο, και η παραγωγή έφτασε γύρω στα 2000 οχήματα μέχρι το 1929. Το 1930, κυκλοφόρησε η έκδοση Typ PS 600 Sport με κάπως μεγαλύτερο κινητήρα και απόδοση 18 ίππων.
Το 1931, βγήκε στην παραγωγή το DKW F1 (F για το Frontantrieb - εμπρός κίνηση), σημαδεύοντας για πάντα την αυτοκίνηση. Αποτέλεσε το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με την κίνηση μπροστά. Όχι μόνο βελτίωνε την οδική συμπεριφορά των μικρών οχημάτων, ιδιαίτερα στην πόλη, αλλά μπορούσε να είναι πολύ ελαφρύτερο. Την χρονιά εκείνη το μικρό DKW Front κόστιζε 1685 μάρκα.
Το 1932, η DKW συγχωνεύτηκε με την Audi, την Horch και την Wanderer, για να δημιουργηθεί η Auto Union (με σήμα τους τέσσερις κύκλους που αντιπροσωπεύουν αυτές τις εταιρείες) .
Η DKW όπως και οι άλλες εταιρείες θα συνέχιζαν να πουλάνε τα αυτοκίνητά τους με το δικό τους έμβλημα, παράλληλα με το νέο σήμα, εκτός του αγωνιστικού αυτοκινήτου τους, που κυκλοφόρησε μόνο ως Auto Union.

η συνέχεια στο περιοδικό Classic Century τεύχος * σελίδα **.

adventure
09-07-2011, 23:01
Αγαπητέ φίλε Μιχάλη θα ήθελα να σου επισημάνω ότι το Φόρουμ είναι ένας χώρος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα σου ζητούσα σε ότι θέμα ανεβάζεις μην χρησιμοποιείς την ιστοσελίδα σου σαν ολοκλήρωση του θέματος χρησιμοποιώντας το Φόρουμ σαν μέσω προβολής και διαφήμισης .




Καλό θα είναι αν θέλεις να ανεβάζεις τα θέματα ολοκληρωμένα και να τα προσφέρεις αυτούσια στους αναγνώστες .



Σε ευχαριστώ .

classiccentury
10-07-2011, 19:29
ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΥΤΗ ΣΤΟ FORUM. ΤΟ SITE ΜΟΥ Classic Century ειναι ΔΩΡΕΑΝ για ΟΛΟΥΣ και δεν περιμενα ότι θα ενοχλούσε ως εμπορικό αντικείμενο.
Εξάλου η όλη προσπάθεια της εκδοσης του περιοδικού δεν έχει ως σκοπό την κερδοφορία αλλά τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτό μπορώ να το αποδείξω σε οποιονδήποτε δεν το πιστεύει...
Να είστε καλά και δεν θα επαναληφθεί καμμιά αναφορά στο site ξανά.
Θα συνεχίζω να ανεβάζω ολοκληρωμένες παρουσιάσεις μέσα απο το περιοδικό μας για την ενημέρωση και διασκέδαση όλων των μελών του GS FORUM.

Φιλικά

Ρασιδάκης Μιχάλης
Εκδότης