PDA

View Full Version : Άρωμα θανάτου στο Όσλο με περισσότερους από 100 νεκρούς


MARK
23-07-2011, 13:31
Άρωμα θανάτου στο Όσλο με περισσότερους από 100 νεκρούς

Τραγικές είναι οι διαστάσεις της διπλής δολοφονικής επίθεσης στο Όσλο και τα περίχωρά του, καθώς και στο νησί Οτόγια. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Ρόιτερς τουλάχιστον 84 άτομα σκοτώθηκαν στο νησί Οτόγια, ενώ οι νεκροί της επίθεσης στο Όσλο ανέρχονται στους 7, και οι τραυματίες στους 14


Δημοσιεύτηκε: Ιούλιος 23 2011 08:22 Ενημερώθηκε: Ιούλιος 23 2011 12:43
Σοκαρισμένη είναι η Νορβηγία μετά την πρωτοφανή βομβιστική επίθεση στο κέντρο του Όσλο και στον πανικό που ακολούθησε όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση της κομματικής νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης αυξάνονταν, ενώ, μέχρι το ξημέρωμα, είχε συλληφθεί ένας άνδρας ως υπεύθυνος για τις δολοφονίες.
Πρόκειται για τον 32χρονο Νορβηγό Anders Behring Breivik, ακροδεξιό, με εχθρικές για το Ισλάμ απόψεις, φονταμενταλιστή, ο οποίος είχε γράψει στο Twitter του πως "ένα άτομο με πίστη είναι ίσο σε δύναμη με 100.000 που έχουν μόνο ενδιαφέροντα".


"Ένας άνθρωπος συνελήφθη (...) Με ενημέρωσαν ότι πρόκειται για Νορβηγό", δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στορμπέργκετ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Γενς Στόλτενμπεργκ. "Δεν ξέρω πολλά για αυτόν", πρόσθεσε.


Οι Νιου Γιορκ Τάιμς, καθώς και η νορβηγική εφημερίδα Εξπρέσεν, ανέφεραν πως μία ομάδα με τον τίτλο "υποστηρικτές της παγκόσμιας τζιχάντ" ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με το εάν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια φανατικών ισλαμιστών, ή, τρομοκρατική πράξη ακροδεξιού.
Ωστόσο απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον συλληφθέντα και για τις δύο επιθέσεις. Μετά τη σύλληψη του 32χρονου η αστυνομία ανακάλυψε κρυμμένα εκρηκτικά στο νησί Οτόγια. Εξω από το σπίτι που έχει δηλώσει ο δράστης ως διεύθυνση κατοικίας - ένα τετραώροφο με κόκκινα τούβλα- στο δυτικό Οσλο βρίσκονται περίπου δέκα αστυνομικοί.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Verdens Gang επικαλείται φίλο του συλληφθέντος ο οποίος λέει ότι ο 32χρονος έγινε ακροδεξιός πριν από λίγα χρόνια, ότι εξέφραζε ακραίες εθνικιστικές απόψεις σε συζητήσεις στο Διαδίκτυο και όταν πολέμιος της άποψης ότι άνθρωποι με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο μπορούν να συνυπάρξουν.

Στόλτενμπεργκ: Πρόκειται για εθνική τραγωδία
Ο δράστης των χθεσινών επιθέσεων στο νησί Οτόγια μετέτρεψε έναν "παράδεισο της νεολαίας σε κόλαση," δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
"Πολλούς από τους ανθρώπους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, τους γνώριζα. Γνώριζα τους νέους και γνωρίζω τους γονείς τους," είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
"Και το πλέον οδυνηρό είναι ότι το μέρος αυτό όπου πέρασα όλα τα καλοκαίρια μου από το 1979 κι έζησα στιγμές χαράς και ασφάλειας, επλήγη από ωμή βία--ένας παράδεισος για τη νεολαία μετατράπηκε σε κόλαση."
"Αυτό που συνέβη στο Οτόγια είναι εθνική τραγωδία," είπε ο πρωθυπουργός για το μικρό νησάκι-θέρετρο που φιλοξενούσε το ετήσιο θερινό συνέδριο της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος.
"Σε σύγκριση με άλλες χώρες δεν θα έλεγα ότι στη Νορβηγία έχουμε μεγάλο πρόβλημα με ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Αλλά υπήρξαν τέτοιες οργανώσεις, τις έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν και η αστυνομία μας γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες ακροδεξιές οργανώσεις," είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
"Είναι ακατανόητο και μοιάζει με εφιάλτη. Ενας εφιάλτης για τους νέους που σκοτώθηκαν, για τους οικείους τους, τις μητέρες, τους πατέρες, τα αδέλφια τους που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον θάνατο. Αλλά επίσης και για τους επιζήσαντες και τους συγγενείς τους. Ολοι όσοι βρίσκονταν στο Οτόγια καταστράφηκαν δια βίου. Νέοι άνθρωποι βίωσαν καταστάσεις που κάθε άνθρωπος δεν θά' θελε ποτέ να ζήσει--τρόμο, αίμα, θάνατο."
Πέρα από τη προέλευση και τα κίνητρα της δολοφονικής ενέργειας ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διεμήνυσε ότι πρόκειται για μία "δειλή τρομοκρατική πράξη".
Τόσο ο Νορβηγός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξαν, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, ότι πρόκειται για επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νορβηγίας, αλλά ορκίστηκαν πως αποκλείεται μία τέτοια πράξη να οδηγήσει τη χώρα στη σιωπή. "Κανείς δεν μπορεί να μας βομβαρδίσει για να σωπάσουμε" , είπε χαρακτηριστικά. 'Όσο για το γεγονός ανάληψης της ευθύνης της τρομοκρατικής ενέργειας, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως συμβαίνει αρκετές φορές οργανώσεις να αναλαμβάνουν την ευθύνη ανάλογων ενεργειών "αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όντως είναι και οι δράστες".
Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση και παρά τη σύλληψη του 32χρονου Νορβηγού, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει δημοσίως περισσότερες πληροφορίες για τον συλληφθέντα, υποστηρίζοντας ότι "κάτι τέτοιο είναι στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης".
"Σε σύγκριση με άλλες χώρες δεν θα έλεγα ότι στη Νορβηγία έχουμε μεγάλο πρόβλημα με ακροδεξιούς εξτρεμιστές. Αλλά υπήρξαν τέτοιες οργανώσεις, τις έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν και η αστυνομία μας γνωρίζει ότι υπάρχουν κάποιες ακροδεξιές οργανώσεις," είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κνουτ Στόρμπεργκετ είπε ότι η Νορβηγία δεν έχει αυξήσει το επίπεδο εθνικής απειλής μετά τις χθεσινές επιθέσεις.
Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μέσω της τηλεόρασης TV2, ότι η κατάσταση είναι "πολύ σοβαρή".
Η ειδεχθής τρομοκρατική επίθεση που δέχθηκε εχθές η Νορβηγία, χαρακτηρίστηκε από τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Γκίαρ Μπέκεβολντ ως "η χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Νορβηγία μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο". Ενδεικτικό είναι ότι μετά το βομβαρδισμό στο 'Όσλο, μέλη του στρατού εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Νορβηγικής πρωτεύουσας και η αστυνομία συνέστησε στους τρομοκρατημένους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
23-07-2011, 14:22
Άμα έφτασαν κι εκεί τα "παιδιά" που επιθυμούν να επιβάλουν τις δικές τους ισορροπίες,

τότε ... καλά κρασιά σε όλους εμάς τους ανήμπορους να διαφυλάξουμε την έννομο τάξη ... :(

BOXER
23-07-2011, 14:47
Ενας μονος του :mad:.... καταστρεψε τοσες οικογενειες :(!!!

Τι να πεις;;;

ortho
23-07-2011, 15:46
Ενας μόνο σκότωσε 84 ανθρώπους; με τι έριχνε;

Βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Η Νορβηγία είχε απόλυτα ανοιχτή κοινωνία. Πως κυκλοφορούν εδώ οι πολιτικοί; Καμία σχέση! Ο κόσμος; Αφοβα! Ολα αυτά θα αλλάξουν. Γιατί; Ποιόν μπορεί να συμφέρει;


Τελευταία οι Νορβηγοί αυξήσαν τη συμμετοχή τους στο Αφγανιστάν.

..................

siraxanz
23-07-2011, 19:04
R_otsiln_t μου μυρίζει:D

adventure
25-07-2011, 07:35
:hmmm: :hmmm: :hmmm:

Jefe
25-07-2011, 09:52
:hmmm: :hmmm: :hmmm: :( :( :(



Jefe

SenseiG
25-07-2011, 11:15
Κριμα τοσες ψυχες :(:(:(:(

CPretenteriS
25-07-2011, 12:39
:(:(:(