PDA

View Full Version : Τι πρέπει να κοιτάξει κανείς όταν αγοράζει ένα ΚΡΑΝΟΣ!!!!!!!!!


riko46
25-04-2009, 20:52
Γενικές πληροφορίες για την κατασκευή ενός κράνους:

http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/tomi_kranous_small1.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/nuke/tomi_kranous.jpg)
Τομή κράνους

Βασική δομή ενός κράνους


Τα μέρη που αποτελείτε ένα κράνος είναι τα εξής:
. Το εξωτερικό κέλυφος.
. Το φελιζόλ απορρόφησης κρούσης.
. Η εσωτερική επένδυση.
. Το λουρί στήριξης.





Εξωτερικό Κέλυφος

Θα αναφέρουμε πρώτα στο εξωτερικό μέρος που κατασκευάζεται ένα κράνος και τα υλικά που αποτελείται.


Τα υλικά που κατασκευάζεται το κέλυφος ενός κράνους είναι τα εξής:


http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/plastiko_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/plastiko.jpg) http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/Fiber_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/Fiber.jpg) http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/carbon-fiber_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/carbon-fiber.jpg) http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/carbon_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/carbon.jpg)
Θερμοπλαστικό Fiber class Carbon Fiber Carbon

http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/imac_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/imac.jpg)
I.M.A.C.




α)Το Θερμοπλαστικό: χρησιμοποιείτε σε κράνη με χαμηλό κόστος.
Μια μάζα πλαστικού (σε μορφή φύλλου ή σε υγρή μορφή) με εξαιρετική σκληρότητα που διαμορφώνεται (ή χυτεύεται μέσα σε καλούπι) και παίρνει το σχήμα του κράνους . Σε απλές περιπτώσεις ίσως μπορεί να "προστατεύσει" τον αναβάτη, αλλά σε συγκρούσεις με μεγάλες ταχύτητες δεν το νομίζω και μην ξεχνάμε ότι έχει ημερομηνία λήξεως (2 χρόνια).

β)Το Φάιμπρ κλας (Fiber class): Υαλοβάμβακας με ρητίνη. Μια ενδιάμεση ποιότητα πριν την κορυφή. Αν είναι κατασκευασμένο σωστά μπορεί να προστατεύσει τον αναβάτη αλλά χωρίς αυτός να έχει κορυφαίες απαιτήσεις, είναι βέβαια πολύ πιο ανθεκτικό από το πλαστικό και αν δεν πάθει κάποια σοβαρή ζημιά είναι για μιά ζωή.

γ) Το Κάρμπον φάιμπερ (Carbon Fiber): Μια μύξη ανθρακονήματος με απλό υαλοβάμβακα και ρητίνη. Αυτό το μείγμα προσπαθεί να φτιάξει μια κατηγορία ανάμεσα στην κορυφή και στην μετριότητα. Δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε μετριότητα μια και τα καταφέρνει πολύ καλά σε όλους τους τομείς, εξαρτάται βέβαια και από την ποιότητα κατασκευής του κάθε εργοστασίου.

δ) Το καθαρό Κάρμπον (Carbon): Η κορυφαία ποιότητα, καθαρό ανθρακόνημα με ρητίνη. Έχει πολύ μεγάλη αντοχή και σε τριβή και σε κρούση, με πολύ χαμηλό βάρος και υψηλό κόστος, βέβαια. Και σε αυτό όμως, λόγο του ότι είναι χειροποίητο, παίζει μεγάλο ρόλο το εργοστάσιο κατασκευής.

ε) Και τέλος το ΙΜΑΚ ( I.M.A.C.): που αποτελείται από ένα μείγμα πλαστικού και ίνες υαλοβάμβακα. Χρησιμοποιείται από μερικές μόνο εταιρείες. Το I.M.A.C. προσπαθεί να συνδυάσει τις ιδιότητες του πλαστικού (Ελαστικότητα φινίρισμα και υψηλή παραγωγή) με την αντοχή (σε κρούση και τριβή) του υαλοβάμβακα. Και δεν τα πάει και άσχημα χωρίς να πετυχαίνει βέβαια κορυφαίες επιδόσεις.

Το καθένα από τα πιο πάνω υλικά έχει τις δικές του ιδιότητες, τα δικά του προτερήματα και τις δικές του αδυναμίες όπως και δικό του κόστος. Σκεφτείτε τώρα τι θέλετε να προστατεύει το κεφάλι σας.


Το εξωτερικό σχήμα του κράνους (Αεροδυναμική φόρμα).


http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/foto-1_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/foto-1.jpg) http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/kranos_podilatou_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/kranos_podilatou.jpg) http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/aer1_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/aer1.jpg) http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/aer2_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/aer2.jpg)
Φώτο 1 Φώτο 1Α Φώτο 2 Φώτο 3

http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/aer3_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/aer3.jpg) http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/aer4_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/aer4.jpg) http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/foto-6_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/foto-6.jpg)
Φώτο 4 Φώτο 5 Φώτο 6

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες έχουν προχωρήσει στην κατασκευή πιο αεροδυναμικών κατασκευών για μικρότερη αντίσταση στον αέρα και βελτίωση των θορύβων που δημιουργούνται στις μεγάλες ταχύτητες.

Όλοι έχουμε κάνει κάποιο ταξίδι και έχουμε κουραστεί στο σβέρκο και στους ώμους όταν ο αέρας πιέζει για πολύ ώρα το κράνος μας. Επίσης όλοι έχουμε νοιώσει τις ταλαντώσεις που δημιουργούνται από τα διαφορετικά στρώματα αέρα και πίεσης που ασκούνται πάνω μας, όπως και τον θόρυβο που κάνει το κράνος μας. Πως όμως δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις και τι φταίει;
Ανάλογα την κάλυψη που μας προσφέρει η μοτοσικλέτα μας, ένα μεγάλο στρώμα αέρα πέφτει πάνω στο κράνος μας, επίσης υπολογίστε και τους στροβιλισμούς που δημιουργούνται πίσω από την ζελατίνα και θα καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει. Έχει αποδειχθεί ότι το σχήμα που έχει την μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση είναι ένα σχήμα που σταδιακά μικραίνει προς τα πίσω
(Φώτο 1). Όπως καταλαβαίνεται αυτό είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί για πολλούς και διάφορους λόγους, εν μέρει έχει εφαρμοσθεί στους ποδηλάτες (Φώτο 1Α) αλλά εκεί είναι πολύ πιο απλά τα πράγματα.

Ας δούμε όμως τι γίνεται με τα δικά μας κράνη. Μέσα στην πόλη η χρήση τους δεν μας δημιουργεί πρόβλημα, γιατί οι ταχύτητες είναι σε γενικές γραμμές μικρές. Όταν βγαίνουμε όμως εκτός πόλης τι γίνεται; Αν παρατηρήσουμε το (Φώτο 2) θα καταλάβουμε τα αίτια των ταλαντώσεων που νοιώθουμε. Ο αέρας που συγκρούεται με το κράνος, το αγκαλιάζει και αυξάνεται η πίεση του γύρω από αυτό. Όταν αρχίζει να φεύγει από αυτό, εξαιτίας της απότομης αποκόλλησης χάνει την μορφή και την ταχύτητα του ξαφνικά και δημιουργεί στροβιλισμούς πολύ κοντά στο κράνος, που με την δύναμη που έχουν το τραντάζουν και του δημιουργούν αστάθεια. Φανταστείτε τώρα τι κύμα αέρα δέχεται ο συνοδηγός (Φώτο 3). Έχει ακριβώς μπροστά του όλους τους στροβιλισμούς του οδηγού συν ένα μέρος καθαρής πίεσης, λόγο του ότι σχεδόν πάντα είναι λίγο πιο ψηλά.
Αυτά όλα βέβαια είναι σχετικά γιατί παίζει ρόλο η απόσταση από τον οδηγό αλλά, η διαφορά ύψους και πόσο καλή προστασία παρέχει η μοτοσικλέτα.

Με μία μικρή διαφοροποίηση στην φόρμα του κράνους δέστε πόσο πολύ αλλάζουν όλα τα δεδομένα (Φώτο 4). Οι στροβιλισμοί απομακρύνονται από το κράνος έτσι ώστε να το επηρεάζουν το λιγότερο δυνατόν. Βελτιώνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση όταν έχουμε μαζί και συνοδηγό (Φώτο 5).
Τα σχήματα άλλωστε μιλάνε από μόνα τους.

Εδώ δεν κάναμε μια εμπεριστατωμένη αεροδυναμική μελέτη γιατί δεν έχουμε την δυνατότητα, αλλά μια θεωρητική προσέγγιση του θέματος για να αποκτήσουμε μία εικόνα. Δεν μείναμε όμως μόνο σε αυτό. Αγοράσαμε ένα πρόσθετο αεροδυναμικό κομμάτι και το τοποθετήσαμε πάνω στο κράνος μας για να δούμε του λόγου το αληθές (Φώτο 6).
Αποτέλεσμα: Είδαμε μεγάλη διαφορά στην σταθερότητα του οδηγού, που τώρα δέχεται μια ενιαία και σταθερή πίεση από τον αέρα, αλλά δεν είδαμε μεγάλη βελτίωση στον συνοδηγό, ίσως παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο, που θα ψάξουμε και θα σας ενημερώσουμε γι΄ αυτά............:cool:

riko46
25-04-2009, 21:04
http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/tomi_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/tomi.jpg)http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/foto7_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/foto7.jpg)
Φώτο 7 Φώτο 8
Εσωτερική επένδυση

Το εσωτερικό ενός κράνους είναι επενδεδυμένο με ένα χοντρό στρώμα φελιζόλ, που καλύπτει σχεδόν όλη την εσωτερική του επιφάνεια. Αυτό είναι που θα απορροφήσει ένα μέρος τις κρούσης όταν θα έρθει η κακιά η ώρα (Φώτο 7).

Πάνω από αυτό είναι ντυμένο με υφάσματα ειδικά διαμορφωμένα ώστε να ταιριάζουν στις εσωτερικές καμπύλες. Τα υφάσματα αυτά έχουν την ιδιότητα να είναι (ανάλογα το κράνος) υποαλεργικά και να αναπνέουν όσο το δυνατόν για καλύτερο εξαερισμό του εσωτερικού και κατά συνέπεια να αναπνέει μαζί και το κεφάλι μας (Φώτο 8). Τα διάφορα μέρη που περνάει ο αέρας στο εσωτερικό, συνήθως, έχουν ενσωματομένα πλαστικά κομμάτια για μεγαλύτερη σταθερότητα και αντοχή (και αυτό ανάλογα την ποιότητα του κράνους).



http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/foto8_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/foto8.jpg) http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/dipli_zelatina_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/dipli_zelatina.jpg) http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/louri_small.jpg (http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/louri.jpg)
Φώτο 9 Φώτο 10 Φώτο 11

Ζελατίνα, κούμπωμα ζελατίνας
Οι σύγχρονες ζελατίνες είναι κατασκευασμένες από ένα κράμα πλαστικού που τους δίνει την δυνατότητα να είναι ελαστικές χωρίς να χάνουν την φόρμα και την αντοχή τους. Έχουν μεγάλη αντοχή σε κρούση (αναλογικά με το πάχος τους που είναι 2-2,5mm). Ο μεγάλος τους εχθρός είναι ο ήλιος και τα χημικά. Ο ήλιος με την ακτινοβολία του προσπαθεί να καταστρέψει την αντηλιακή προστασία της και τα χημικά, (αν χρησιμοποιούμε σε αυτήν) να την κάνουν πιο εύθραυστη. Απ΄ ότι λένε οι κατασκευαστές δεν χαράζονται εύκολα ούτε θολώνουν. Εδώ νομίζω ότι αυτό είναι σχετικό με την ποιότητα του κράνους και την κατασκευάστρια εταιρεία.
Αν το κράνος σας έχει διπλή ζελατίνα (Φώτο 10) τότε σίγουρα θα θολώνει πολύ πιο δύσκολα.
Όλα σχεδόν τα κράνη έχουν ένα μηχανισμό στο πλάι που επιτρέπουν την κίνηση της ζελατίνας σε διάφορες θέσεις(Φώτο 9). Πιο είναι το καλύτερο; Αυτό δεν μπορούμε να το πούμε γιατί πολλές εταιρείες έχουν βγάλει πολύ καλά συστήματα, αξιόπιστα και όμορφα. Καλύτερα έχουν αποδειχθεί τα πιο απλά.




Προδιαγραφές

Ένα καυτό ζήτημα στην υπόθεση ενός κράνους είναι τι προδιαγραφές έχει πάρει το εκάστοτε κράνος.
Το 1972 για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν οι πρώτοι κανονισμοί στην Αγγλία για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ένα κράνος που κατασκευάζεται στην Ευρώπη, αυτό είναι το γνωστό σε όλους ECE22. Με το πέρασμα του χρόνου πολλές αλλαγές έγιναν για να καταλήξουμε σήμερα στην οδηγία "ECE22" που ισχύει πια για όλο τον κόσμο. Αυτή είναι και η ένδειξη που πρέπει να έχει κάποιο κράνος για να έχετε, όσο το δυνατόν, σίγουρο το κεφάλι σας, μέσα του.
Επίσης υπάρχει και το κράτος που έχει κάνει τον έλεγχο όπως τον πίνακα πιο κάτω.
http://tdmhellas.igroupservers.org/fotos/krani/xores.jpg


Βλέπουμε δηλαδή έναν αριθμό ακόμα που αντιστηχεί στο κράτος, πχ
"ECE22-05" (Sweden).

Όταν κάποιο εργοστάσιο βγάζει ένα νέο μοντέλο, στέλνει τα πρώτα κομμάτια παραγωγής σε έναν κρατικό οργανισμό (σε κάποιες περιπτώσεις και ιδιωτικές εταιρείες που έχουν κάνει σύμβαση και έχουν το δικαίωμα να δώσουν πιστοποιητικά γι΄ αυτό τον λόγο), και παίρνουν έγκριση για ένα ποσοστό παραγωγής του συγκεκριμένου μοντέλου.
Το εν λόγο κράνος περνάει κάποιες δοκιμασίες για να δούν την αντοχή του.
Δοκιμή κρούσης: Τοποθετείτε το κράνος ανάποδα σε ένα ελεγχόμενο άξονα και πέφτει πάνω σε διάφορες φόρμες (πλατιές, κυλινδρικές, αιχμηρές) από ύψος 70-80 cm .Μέσα στο κράνος υπάρχουν διάφοροι αισθητήρες που διαβάζουν τις ζημιές που προξένησε το κτύπημα. Το ίδιο επαναλαμβάνετε σε διαφορετικά σημεία του κράνους.
Ακαμψία: Σε μια ιδική πρέσα πιέζετε το κράνος στα πλάγια για να δούνε πότε θα αρχίσει η παραμόρφωση ή η θραύση του και τι πιέσεις ασκεί στο κεφάλι του αναβάτη.
Τριβή: Μπαίνει στο κράνος ένα βάρος και σέρνετε στην άσφαλτο για να δούνε σε πόσα μέτρα θα αντέξει μέχρι να διαπεραστεί το κέλυφος του. Έλξη: Εδώ ελέγχετε η αντοχή του ιμάντα πρόσδεσης του κράνους . Δένετε το κράνος σε μια πρέσα που ανοίγει σταδιακά. Το κράνος στηρίζετε από το κέλυφος του στο πάνω μέρος και από το λουρί. Αυτές είναι λίγο πολύ οι δοκιμές που γίνονται για να πάρει έγκριση ένα κράνος και να βγει στην αγορά. Τώρα αν το πρώτο κράνος είναι το ίδιο με αυτό που βγαίνει μετά από έξη μήνες, κανείς από εμάς δεν μπορεί να το διαπιστώσει. Έχει βέβαια την ευθύνη να το κάνει αυτό ο οργανισμός που έδωσε την πιστοποίηση, αλλά κατά πόσο γίνεται αυτό δεν το ξέρουμε......:cool:

riko46
25-04-2009, 21:12
Τι πρέπει να κοιτάξει κανείς όταν αγοράζει ένα ΚΡΑΝΟΣ

Ξεκινώντας να πάτε να αγοράσετε κράνος βγάλτε από το μυαλό σας ότι διαφήμιση και ότι μάρκα έχετε δει, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να αποφασίσετε σωστά. Δέστε ένα ένα τα μέρη του κράνους και κρίνετε μόνοι σας πιο είναι αυτό που σας ταιριάζει. Υπάρχουν εταιρείες που είναι άγνωστες κι όμως έχουν πολύ καλή ποιότητα και όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Επιλέξτε το κράνος που σας δίνει τα πιο πολλά στοιχεία και όχι αυτό που τα αφήνει να εννοούνται. Επίσης δώστε βάση στους πιο κάτω κανόνες . Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε να κάνετε την καλύτερη εκλογή για σας.

1. Τι χρήση θα κάνει. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσει ο αγοραστής (πριν πάει να δει οτιδήποτε), είναι για πια ακριβώς χρήση το θέλει. Αν το θέλει για ταξίδια μόνο, αν το θέλει για μέσα στην πόλη ή αν θέλει και τα δύο. Τα κράνη που είναι για ταξίδι έχουν καλύτερο αεροδυναμικό σχήμα (άρα και λιγότερο θόρυβο στις υψηλές ταχύτητες), είναι πιο ελαφριά, αλλά δεν έχουν πολύ καλό εξαερισμό. Τα κράνη που είναι για την πόλη είναι πιο κλασικά σε σχήμα, πιο πρακτικά, με πολύ καλό εξαερισμό αλλά σε υψηλές ταχύτητες είναι κουραστικά. Υπάρχουν και οι λύσης μιας ενδιάμεσης ποιότητας που είναι λίγο καλά σε όλα και τα κάνουν όλα. Διαλέξτε τι ακριβώς θέλετε για να ξέρετε τι ακριβώς θα πάρετε. Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε δύο κράνη μην έχετε την απαίτηση να αγοράσετε ένα κράνος που να είναι τέλειο σε όλα.

2.Υλικό κατασκευής. Στην προηγούμενη ενότητα σας είπαμε για τα υλικά Δυστυχώς οι επιλογές που κάνουμε μερικές φορές είναι βάση των χρημάτων που διαθέτουμε. Στην προκειμένη όμως περίπτωση δεν μιλάμε απλά για μια αγορά, πρόκειται για την ζωή σας. Επιλέξτε το καλύτερο που μπορείτε και ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να ανακαλύψετε αν άξιζε το κόπο η αγορά σας. Για να μπορέσετε να καταλάβετε την διαφορά της αντοχής ενός κράνους από κάποιο άλλο της ιδίας ποιότητας, πιέστε και τα δύο ξεχωριστά στο κάτω μέρος Το πιο σκληρό είναι πιθανόν και το πιο ανθεκτικό ή έχει μεγαλύτερο πάχος από το άλλο.
3. Ημερομηνία κατασκευής. Αν το κράνος που θα αγοράσετε έχει ημερομηνία λήξεως κοιτάξτε την ημερομηνία παραγωγής ώστε να είστε σίγουρη ότι θα είναι ασφαλές για το διάστημα που θα το έχετε. Αν δεν έχει ημερομηνία παραγωγής να είστε επιφυλακτικοί με αυτά που σας λέει ο πωλητής του.

4. Προδιαγραφές. Κάθε κράνος έχει πάνω του, ραμμένο συνήθως, τις προδιαγραφές που πληροί. Στην προηγούμενη ενότητα σας ενημερώσαμε για το πως θα ελέγχετε της προδιαγραφές που πληροί ένα κράνος.

5. Εξαερισμός. Για τα κράνη που προορίζονται για χρήση στην πόλη ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι ο εξαερισμός τους. Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό και ελέγξτε την πορεία του αέρα μέσα στο κράνος . Ο αέρας πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο εισόδους στο εμπρός μέρος του κράνους, η μια πρέπει να περνάει μπροστά από την ζελατίνα και να πηγαίνει στο πάνω μέρος του, ενώ η άλλη από το πάνω μέρος να περνάει σε όλο το εσωτερικό και να καταλήγει στο πίσω μέρος. Στην έξοδο, η κάθε εταιρεία έχει φτιάξει το δικό της σύστημα, μερικά από αυτά λειτουργούν με υποπίεση παρασέρνοντάς τον αέρα να βγαίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα, άρα και να γίνετε καλύτερος εξαερισμός. Φροντίστε να κοιτάξετε τα λούκια που υπάρχουν στο φελιζόλ, να διαπερνάνε όλη την επιφάνεια και να έχουν εύκολη έξοδο, σε κάποιες περιπτώσεις θα δείτε και τις εξόδους τελείως διαμπερής.

6. Εσωτερική επένδυση. Η αφαιρούμενη επένδυση είναι απαραίτητη, για να μπορεί να πλένετε εύκολα το εσωτερικό του κράνους (είναι πιο πρακτικό). Κοιτάξτε η επένδυση να στηρίζετε με κουμπώματα γιατί έτσι έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής Το ύφασμα πρέπει να είναι υποαλεργικό και στα σημεία που το διαπερνάει ο εξαερισμός να είναι διάτρητο ώστε πραγματικά να αλλάζει τον αέρα στο εσωτερικό του κράνους. Το αφρολέξ που ακουμπάει στα μάγουλα είναι αυτό που μαζεύει τον περισσότερο ιδρώτα και ας μην το νοιώθουμε πολλές φορές, γι΄ αυτό πρέπει το ύφασμα του, στο εμπρός μέρος να είναι διάτρητο ώστε να αναπνέει καλύτερα.


7.Ζελατίνα. Τα περισσότερα κράνη έχουν αντιχαρακτική ζελατίνα και λόγο του εξαερισμού που έχει μπροστά της δεν θολώνει εύκολα. Αν το κράνος που θα επιλέξετε διαθέτει και διπλή ζελατίνα τότε σίγουρα θα είναι καλύτερα για σας μέσα στην πόλη τους κρύους και βροχερούς μήνες. Κοιτάξτε τον μηχανισμό που συγκρατεί την ζελατίνα ώστε να είναι καλή κατασκευή. Να στέκετε καλά σε κάθε θέση και να αφαιρείται εύκολα η ζελατίνα. Αν στην αρχή είναι λίγο σφιχτό δεν πειράζει στην πορεία θα χαλαρώσει.

8.Εφαρμογή. Το κράνος για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να εφαρμόζει απόλυτα στο κεφάλι σας. Δοκιμάστε το και προσπαθήστε να καταλάβετε αν εφάπτεται σε όλη την περιοχή του. Πρέπει να είναι λίγο σφικτό στα μάγουλα για να μην επηρεάζετε από τους πλάγιους ανέμους. Αν το κράνος που θα διαλέξετε έχει και δεύτερο μαξιλαράκι που περνάει κάτω από το σαγόνι στα πλάγια τότε θα μπαίνει με μεγαλύτερη δυσκολία, αλλά θα είναι πολύ πιο σταθερό και πολύ πιο ασφαλές. Μην διαλέξετε κράνος με γνώμονα να μπαίνει και να βγαίνει εύκολα γιατί είναι πιο πρακτικό, αυτό θα είναι μεγάλο λάθος. Επίσης ελέγξτε την ορατότητα που προσφέρει το κράνος,ώστε να στρέφετε το κεφάλι σας όσο το δυνατόν λιγότερο για να έχετε πλήρη έλεγχο και μεγαλύτερη δυνατή ορατότητα..

Τελικά. Επιλέξτε το κράνος που χρειάζεστε, γνωρίζοντας τι ακριβώς παίρνετε και μην αφήσετε τον πωλητή να σας πείσει για κάποια εταιρεία χρησιμοποιώντας μεγάλα ονόματα. Να είστε σίγουροι ότι και οι μεγάλες εταιρίες βγάζουν κακής ποιότητας προϊόντα για να βγάλουν χρήματα. Δώστε περισσότερη βαρύτητα στο υλικό που είναι κατασκευασμένο το κέλυφος του κράνους και ζητήστε αποδείξεις γι΄ αυτό. Πριν αποφασίσετε δέστε πάνω από τρεις εταιρίες σε όλα τους τα μοντέλα για να αποκτήσετε προσωπική άποψη.
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να κάνετε την σωστή εκλογή για την ασφάλεια σας...................:cool:


TDM Hellas

DERTILAS
25-04-2009, 21:25
Ωραιος, ευχαριστουμε!!!:sm8:

Arkas
26-04-2009, 03:22
Σε ευχαριστούμε για την παράθεση του post Μάικ,
όπως ευχαριστούμε και το TDM Hellas, για την αρχική δημοσίευση.

arisxios
26-04-2009, 03:27
Μπράβο Μιχάλη έσκισες !!!!!!!!!

JOHN-X
26-04-2009, 03:30
:sm5::sm5::sm5:

riko46
26-04-2009, 09:08
Σε ευχαριστούμε για την παράθεση του post Μάικ,
όπως ευχαριστούμε και το TDM Hellas, για την αρχική δημοσίευση.




TDM Hellas ok......:Απορία::Απορία:

skippybi
26-04-2009, 22:04
χρησιμότατο και αυτό!!! ευχαριστούμε Μιχάλη;)

SenseiG
27-04-2009, 13:25
Οσο ζω μαθαινω. Ευχαριστουμε μαικ

Corsair
28-04-2009, 08:57
:sm8::sm8:

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
28-04-2009, 11:35
Μπράβο Μιχάλη !!!!!!!!!!