PDA

View Full Version : Σαν σήμερα........27 Aπριλίου.


Arkas
27-04-2009, 13:31
το 1791... γεννιέται ο Σάμιουελ Φίνλει Μορς, που ανακάλυψε τον ηλεκτρικό τηλέγραφο, αλλά και τα σήματα επικοινωνίας, που φέρουν το όνομά του.

το 1864... πεθαίνει ο στρατηγός Μακρυγιάννης.

το 1941... τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Την ίδια μέρα αυτοκτονεί η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Πηνελόπη Δέλτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των Γερμανών στην ελληνική πρωτεύουσα.

το 1952... η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

το 1981... το ποντίκι, ο "αχώριστος φίλος" των ηλεκτρονικών υπολογιστών, κάνει το ντεμπούτο του από την εταιρία Xerox.

το 1994... σε λειτουργία τίθεται ο "Μετροπόντικας", το μηχάνημα που θα ανοίξει τη σήραγγα της γραμμής 2 του μετρό της Αθήνας.

το 2002... κιτρινόμαυρο χρώμα έχει το φετινό Κύπελλο Ελλάδος. Η ΑΕΚ στον τελικό της διοργάνωσης, που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο παρουσία περίπου 45.000 θεατών, επικρατεί 2-1 του Ολυμπιακού και στέφεται Κυπελλούχος Ελλάδας για την περίοδο 2001-2002. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Κωνσταντινίδης (52') και Ιβιτς (83'), ενώ για τους "ερυθρόλευκους" σκόραρε στο 70' ο Τζιοβάνι.



To "Σαν σήμερα...." θα απουσιάσει για μερικές ημέρες λόγω απουσίας του συντάκτου του εκτός Αθηνών.:sm2:
Όποιο αγαπητό μέλος έχει την καλοσύνη να το "ανεβάζει" (τ' ακούς Βασίλη);) θα του είμαι υπόχρεος.:D

wolferin
27-04-2009, 14:30
:sm5::sm5:

skippybi
27-04-2009, 14:58
Κώδικας Μορς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια



http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/92/Intcode.png (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF:Intcode.png) 1922 Πίνακας του διεθνή Μορσικού κώδικα (Γραμμάτων και Αριθμών)






Ο Κώδικας Μορς είναι μια μέθοδος για μετάδοση πληροφορίας με παλμούς μικρής και μεγάλης διάρκειας ή σημάδια -τελείες και παύλες. Επινοήθηκε για τη μετάδοση μηνυμάτων μέσω τηλεγράφου στα μέσα του 1830 από τον Σάμιουελ Μορς.


Αρχικά δημιουργήθηκε για τον ηλεκτρικό τηλέγραφο του Σάμιουελ Μορς στα μέσα της δεκαετίας του 1830, επίσης χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην πρώιμη ραδιοεπικοινωνία από τις αρχές του 1890. Παρόλαυτα με την ανάπτυξη ποιό σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών επικοινωνίας η χρήση του είναι πλεόν ξεπερασμένη και χρησιμοποιείται μόνο για έκτακτες ανάγκες και σε εξειδικευμένες περιοχές όπως ραδιοφάροι και από ραδιοερασιτέχνες στα συνεχή κύματα. Ο κώδικας Μορς είναι ο μόνος ψηφιακός κώδικας που μπορεί να διαβαστεί εύκολα από ανθρώπους κάνοντάς τον κατάλληλο για αυτόματη αποστολή ψηφιακών δεδομένων σε φωνητικά κανάλια.




Ο κώδικας Μορς για τα ελληνικά έχει ως εξής:

Α . - ΑΝ
Β -... ΒΑΟΥ
Γ --. ΓΡΙ
Δ -.. ΔΙΑ
Ε . ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Ζ --.. ΤΖΙΑ
Η .... ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Θ -.-. ΘΕΜΑ
Ι .. ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Κ -.- ΚΟΚ
Λ .-.. ΕΛΙΑ
Μ -- ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Ν -. ΝΑ
Ξ -...- ΞΟΥΤ
Ο --- ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Π .--. ΑΡΠΑ
Ρ .-. ΑΡΑ
Σ ... ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Τ - ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Υ -.-- ΛΥΝΞ
Φ ..-. ΟΥΦΑ
Χ ---- ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ
Ψ --.- ΧΛΕΨ
Ω .-- ΩΧΡ

Στην πρώτη στήλη φαινεται το γράμμα, στην δευτερη η κωδικοποίηση σε Μορς (όπου "." η τελεία και "-" η παυλα) ενώ στην τρίτη ο μνημονικός κανόνας που χρησιμοποιείται για την εκμάθηση.


Για τα γράμματα των οποίων η κωδικοποίηση αποτελείται μόνο από τελείες ή μόνο από παυλες, χρησιμοποιείται ο μνημονικός κανόνας "ΕΙΣΗ ΤΜΟΧ". Το Ε κωδικοποιείται με μια τελεία, Ι με δυο, το Ε με τρείς, το Η με τέσσερις. Το Τ κωδικοποιειται με μια παυλα, το Μ με δυο, το Ο με τρεις, το Χ με τεσσερις.


Για την εκμάθηση των υπόλοιπων γραμμάτων του αλφάβητου χρησιμοποιείται το "ποιηματάκι":
ΑΝ ΒΑΟΥ ΓΡΙ ΔΙΑ ΤΖΙΑ ΘΕΜΑ ΚΟΚ ΕΛΙΑ ΝΑ ΞΟΥΤ ΑΡΠΑ ΑΡΑ ΛΥΝΞ ΟΥΦΑ ΧΛΕΨ ΩΧΡ
Αντικαθιστώντας τα φωνήεντα με τελεία και τα σύμφωνα με παύλα, προκύπτει η κωδικοποίηση του αντίστοιχου γράμματος σε Μορς. Το Λ για παράδειγμα, αντιστοιχείται στο "ΕΛΙΑ" του μνημονικού κανόνα και κωδικοποιείται σε Μορς ".-.."

skippybi
27-04-2009, 14:59
To "Σαν σήμερα...." θα απουσιάσει για μερικές ημέρες λόγω απουσίας του συντάκτου του εκτός Αθηνών.:sm2:
Όποιο αγαπητό μέλος έχει την καλοσύνη να το "ανεβάζει" (τ' ακούς Βασίλη);) θα του είμαι υπόχρεος.:D


:yz:yz:yz:yz:yz:D

EOD-K9
27-04-2009, 15:43
Κώδικας Μορς
...........................................



.--.-..-..---... .......................................

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
28-04-2009, 11:59
http://i247.photobucket.com/albums/gg124/ELINADOUR/SMILES-2/DIAF66.gif