PDA

View Full Version : “Είναι η Ύφεση, ηλίθιοι”!


ortho
20-08-2011, 17:02
Το 1992 ο Μπίλ Κλίντον έγινε διάσημος όταν απάντησε στον εκλογικό του αντίπαλο Τζώρτζ Μπούς (πατέρα) το περιβόητο εκείνο:
– Είναι η Οικονομία, ηλίθιε…
Κατά κάποιο παράδοξο τρόπο, αυτή η άκομψη κουβέντα έγινε ξανά επίκαιρη, σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα και ελαφρώς παραλλαγμένη:
– Είναι η Ύφεση, ηλίθιοι…

Γιατί πέφτουν τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες;
* Πρώτον, γιατί προβλέπεται πλέον σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2011. Και πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης για το 2012.
Εκείνο που πανικοβάλλει διεθνώς τις αγορές, είναι όχι τα δημοσιονομικά ελλείμματα κάποιων χωρών, αλλά η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας όλων των χωρών.
Είναι η Ύφεση – ηλίθιοι – όχι τα ελλείμματα!
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τα ελλείμματα κάποιων είναι πλεονάσματα για άλλους. Από τα ελλείμματα κάποιων ωφελούνται οι υπόλοιποι.
Αλλά η ύφεση είναι για όλους! Κι όταν η παγκόσμια ύφεση ξεκινά, όλοι θίγονται. Ουδείς ωφελείται.
Ακόμα, όσο υπάρχει διεθνής Ανάπτυξη, οι ελλειμματικές χώρες μπορούν να ξεπεράσουν βαθμιαία τα ελλείμματά τους και οι πλεονασματικές χώρες να τις βοηθήσουν να το πετύχουν αυτό μιαν ώρα αρχύτερα.
Γιατί; Διότι, όσο υπάρχει ανάπτυξη διεθνώς, καθείς μπορεί να μοιραστεί με άλλους μικρό μερίδιο της αυξανόμενης ευημερίας του, ώστε να εξασφαλίσει πως η ευημερία αυτή θα συνεχίζεται και στο μέλλον.
Αντίθετα, αν η Ανάπτυξη ανακοπεί και δώσει τη θέση της στην ύφεση, τότε όλοι προσπαθούν να γλιτώσουν σε βάρος των υπολοίπων...
Κι όσο το κάνουν αυτό – όσο πετάνε τα βάρη τις ύφεσης ο ένας στον άλλο – τόσο η επιβάρυνση όλων μεγαλώνει. Και το πρόβλημα όλων επιδεινώνεται. Και τότε η καταστροφή είναι βέβαιη…
Εκτός κι αν βρεθεί τρόπος να αντιστραφεί η ύφεση…
Συμπέρασμα: η παγκόσμια ύφεση είναι το κύριο πρόβλημα και ο μεγάλος κίνδυνος.
– Αυτό τον κίνδυνο – για την Ελληνική Οικονομία – διέβλεψε πέρσι ο Σαμαράς, όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το Μνημόνιο. Προειδοποίησε ότι θα δημιουργούσε φαύλο κύκλο ύφεσης – ελλειμμάτων – υπερχρέωσης. Κι έπεσε μέσα…
– Αυτό τον κίνδυνο διέβλεψαν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι διεθνώς, όταν από πέρσι προειδοποιούσαν ότι τέτοιες πολιτικές περιορισμού των ελλειμμάτων περικλείουν κινδύνους (ύφεση) μεγαλύτερους απ’ αυτούς που προσπαθούν να εξουδετερώσουν (ελλείμματα).
– Τον ίδιο ακριβώς κίνδυνο διέβλεψαν οι αγορές τώρα, και… κατέρρευσαν κυριολεκτικά: όχι όταν εμφανίστηκαν υψηλά ελλείμματα, αλλά όταν προβλέφθηκε νέα παγκόσμια ύφεση.
Οι αγορές υποχωρούν – όχι «παρά» το γεγονός», αλλά – επειδή ακριβώς όλες οι χώρες παίρνουν μέτρα για την καταπολέμηση των ελλειμμάτων τους. Γιατί τα μέτρα αυτά προκαλούν ύφεση, η οποία με τη σειρά της θα εκτοξεύσει και τα ελλείμματα και τα χρέη τους.
Είναι η ύφεση – ηλίθιοι!

* Δεύτερον, οι αγορές έπεσαν, διότι η έκτακτη συνάντηση κορυφής Μέρκελ-Σαρκοζύ, την περασμένη εβδομάδα δεν απέδωσε τίποτε! Ανακοίνωσαν όλα εκείνα που δεν έχουν μεγάλη σημασία σήμερα («κοινή οικονομική διακυβέρνηση» πολύ διαφορετικών οικονομιών, «φρένο χρέους» κλπ.), όλα εκείνα που απέτυχαν ή παραβιάστηκαν στο παρελθόν («χρυσούς κανόνας χρέους-ελλειμμάτων»), αλλά απέρριψαν το μόνο που μπορεί να σώσει την κατάσταση: την έκδοση ευρω-ομολόγου!
Οι αγορές κατάλαβαν ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει ηγεσία ικανή να αποφασίσει και να τις επιβάλει τομές.
Επομένως, η δίνη της ύφεσης θα καταπιεί και την ευρωζώνη και το ευρώ. Με «αχίλλειο πτέρνα» πια τις τράπεζες, που βουλιάζουν από την προοπτική της ύφεσης, κι όχι από τα χρέη των κρατών που έχουν δανείσει.
Αν η Ευρώπη αποφάσιζε έκδοση ευρω-ομολόγου, τότε αμέσως θα σώζονταν και οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι ευρωπαϊκές χώρες.
Τώρα πάνε να «σώσουν» τις χώρες από τα ελλείμματα μέσω… ασφυξίας!
Κι ας τους προειδοποιούν εκκωφαντικά οι αγορές από τι πραγματικά κινδυνεύουν:
Είναι η ύφεση, ηλίθιοι!

* Τέλος, αρνητικά επέδρασε και το γεγονός ότι η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου – που υποτίθεται να έσωζε την Ελλάδα και θα τερμάτιζε την κρίση χρέους στην Ευρώπη – τελικά μάλλον διαλύεται!
Πρώτη φορά καταρρέει τόσο «σημαντική» διεθνής συμφωνία, πριν στεγνώσει το μελάνι της και πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί: Η μία μετά την άλλη οι χώρες που την υπέγραψαν ουσιαστικά υπαναχωρούν, ζητώντας… εγγυήσεις από την Ελλάδα για να τη δανείσουν!
Μα αν είχαμε ρευστότητα, δεν θα ζητάγαμε να μας δανείσουν…
Πρώτη φορά οι δανειστές ζητούν από τους οφειλέτες τους… δανεικά για να τους δανείσουν!
Οι Ευρωπαϊκές αποφάσεις κινούνται πλέον στα όρια του γελοίου!
Οι αγορές απλώς τους το επισημαίνουν:
– Πολεμάτε τα ελλείμματα και φέρνεται ύφεση – ηλίθιοι!
– Πνίγετε τις ελλειμματικές χώρες από τις οποίες εξαρτώνται τα δικά σας πλεονάσματά – ηλίθιοι!
– Ζητάτε από τους αδύναμους δανεικά για να τους δανείσετε – ηλίθιοι!
Αυτή τη φορά έχουν δίκιο οι αγορές.
Οι κερδοσκόποι απλώς επωφελούνται από την ηλιθιότητα των Ευρωπαίων ηγετών.
Για τους δικούς μας που… πανηγυρίζουν κάθε φορά, κι ύστερα τρέχουν και δεν φτάνουν, δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο …
ΝΖ




“Είναι η Ύφεση, ηλίθιοι”! | ANTINEWS (http://www.antinews.gr/2011/08/20/118476/)

Και στο ΠΑΡΟΝ της Κυριακής αν δεν έχει αλλάξει κάτι.

erasel
20-08-2011, 17:15
Η λύση για μένα ήταν και θα είναι η άρνηση πληρωμής των χρεών για όλες τις χώρες που χρωστάνε. Οι αγορές πηγαίνουν με το μέρος αυτών που έχουν να τους δώσουν περισσότερα!

Το πρόβλημα είναι ότι οι καιροσκόποι τοκογλύφοι και άλλοι "εγκληματίες" έχουν εισχωρήσει μέσα στις κυβερνήσεις για να τις ελέγχουν έχουν διπλό ρόλο δηλαδή !:hmmm:

erasel
20-08-2011, 17:21
Είναι οι συνεργασίες των κυβερνήσεων με τους κερδοσκόπους-τοκογλύφους η λ ί θ ι ο ι !

:(