PDA

View Full Version : 11η Σεπτεμβρίου: ρωγμή στην παγκόσμια ιστορία


MARK
11-09-2011, 16:40
11η Σεπτεμβρίου: ρωγμή στην παγκόσμια ιστορία


Κανείς από όσους βλέπαμε την επίθεση στους δίδυμους πύργους, με τα αεροπλάνα να "εμβολίζουν» τα δύο σύμβολα της αμερικανικής δύναμης, το μεσημέρι εκείνο της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 δεν φανταζόταν την έκταση των αλλαγών που θα έφερνε στο παγκόσμιο σκηνικό η τρομοκρατική αυτή επίθεση. Για τον κόσμο, αλλά κυρίως για την Αμερική, η ιστορία πλέον χωρίζεται σε δύο μέρη: προ 9/11 και μετά 9/11.

Οι σκιές του παρελθόντος δεν έχουν χαθεί και οι ΗΠΑ φοβούνται, ακόμη και 10 χρόνια μετά, ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη ή την Ουάσιγκτον, με αφορμή την επέτειο, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας. "Οι τρομοκράτες βλέπουν την επέτειο ως μία ευκαιρία να ξαναχτυπήσουν", δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ. "Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι "από το 2001 η αστυνομία έχει αποτρέψει 13 τρομοκρατικές επιθέσεις".

Ακριβώς δέκα χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, την Κυριακή,# πραγματοποιείται τελετή για τη μνήμη των περίπου 3.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Παρόντες στην τελετή θα είναι ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζορτζ Μπους.

Το χρονικό της επίθεσης
Το πρωί (τοπική ώρα) της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011 δεκαεννέα τρομοκράτες έκαναν επίθεση σε τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη. Τα δύο συνετρίβησαν πάνω στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, με αποτέλεσμα την κατάρρευση και των δύο μέσα σε διάστημα δύο ωρών.

Οι αεροπειρατές οδήγησαν ένα τρίτο αεροσκάφος σε συντριβή στο αμερικανικό Πεντάγωνο, στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια. Όταν οι επιβάτες προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του τέταρτου αεροσκάφους, αυτό συνετρίβη σε μη κατοικημένη περιοχή στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια. Οι επιβάτες είχαν προηγουμένως επιτεθεί στους αεροπειρατές, μην επιτρέποντας να φθάσει το αεροσκάφος στον στόχο τους, την Ουάσιγκτον.

Το 2004, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος αρχικά είχε αρνηθεί την εμπλοκή, ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων. Η Αλ Κάιντα και ο Μπιν Λάντεν ανέφεραν ότι η υποστήριξη του Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία και η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ ήταν τα κίνητρα των επιθέσεων. Οι ΗΠΑ "απάντησαν" στις επιθέσεις ξεκινώντας πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν. Η 11η Σεπτεμβρίου οδήγησε σε ευρύτατες γεωπολιτικές αλλαγές, μετατρέποντας το Πακιστάν και το Αφγανιστάν σε σκηνή στην οποία εκτυλίσσεται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

Πολλές χώρες ενίσχυσαν τη νομοθεσία τους κατά της τρομοκρατίας και ενίσχυσαν τα μέτρα επιβολής του νόμου.

Ωστόσο, για τις ΗΠΑ, το θέμα ήταν πολύ πιο σοβαρό. Δεν ήταν μόνο παραβίαση του νόμου, ήταν πράξη πολέμου, στην οποία απαντούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα, με βαριές οικονομικές συνέπειες.

Οι αερομεταφορές εισήλθαν σε μια νέα εποχή ασφυχτικών μέτρων ασφαλείας και ελέγχων.

Ηχητικό ντοκουμέντο
Λίγο πριν την επέτειο των δέκα χρόνων από την τραγική τρομοκρατική επίθεση, στο φως της δημοσιότητας ήρθαν νέα ηχητικά ντοκουμέντα από τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της αεροσυνοδού σε μία από τις μοιραίες πτήσεις, καθώς και οι φωνές των αεροπειρατών, ενώ εκτυλίσσεται το χρονικό της επίθεσης.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα ξεκινούν από τις πρώτες ενδείξεις περί αεροπειρατείας τοπική ώρα 8:13 π.μ. ενώ ακολουθεί η αναστάτωση που προκλήθηκε όταν οι τρομοκράτες απενεργοποίησαν όργανα του αεροσκάφους, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό του.

Στη συνέχεια, περί τις 9:00 οι ελεγκτές αναφέρουν την πτώση του πρώτου αεροσκάφους στον ουρανοξύστη του World Trade Center. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα, αναφέρεται ότι έχει χαθεί από τα ραντάρ η πτήση 77 της American Airlines. Και λίγο μετά το αεροσκάφος πέφτει στο Πεντάγωνο.

Αυτά είναι τα γεγονότα. Το πραγματικό, όμως,# παρασκήνιο της υπόθεσης αυτής ίσως το εντοπίσει μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος. Οι ερμηνείες και η απόδοση ευθυνών από τις αρχές, τους αναλυτές και τους ρεπόρτερ ποικίλλουν.

Η αλήθεια είναι πως η "σταυροφορία" κατά της τρομοκρατίας που ξεκίνησε η κυβέρνηση Μπους για να αναζητήσει στην καρδιά της Ασίας τους ενόχους του τρομοκρατικού χτυπήματος δεν τους έπεισε όλους. Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ και τα ντοκιμαντέρ του ήρθαν να αμφισβητήσουν και να δώσουν μία νέα ερμηνεία σε ό,τι οι επίσημες αμερικανικές αρχές ανακοίνωναν στη συνέχεια, αλλά και σε ότι είχε προηγηθεί της επίθεσης. Και δεν ήταν ο μόνος.

Σήμερα, ακόμη μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν,# ο οποίος εκτελέστηκε από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ στο Πακιστάν, το Μάιο, ο πόλεμος της Δύσης με την τρομοκρατία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται επί μακρόν όπως δείχνουν τα πράγματα. Η Αλ Κάιντα δεν είναι μια παρέα μερικών φανατικών, είναι μία οργάνωση με πολλά παρακλάδια που απλώνεται σαν τον ιστό της αράχνης. Η οργάνωση είναι χωρισμένη βάσει των εθνικών και εθνοτικών γραμμών, με κάθε ομάδα να προωθεί τους δικούς της υποψηφίους της για την αντικατάσταση του Ατίγια Αμπντ αλ-Ραχμάν και του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Έχει μεταλλαχθεί σημαντικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου, από τις τάξεις της έχουν αποχωρήσει πολλοί, έχει αποδυναμωθεί από μία σειρά συγκυριών, αλλά εξακολουθεί και επιβιώνει, όσο ο τυφλός θρησκευτικός φανατισμός φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων που εντάσσονται στους κόλπους της.