PDA

View Full Version : Το εφιαλτικό σενάριο "Ελληνική χρεοκοπία"


Hekima
23-09-2011, 11:57
Οι Financial Times επιχειρούν μια περιγραφή –όχι πρόβλεψη, περιγραφή- του τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο, εξηγούν γιατί δεν θα πληρωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι και πως θα καταλήξουν...

Οι περισσότεροι Έλληνες να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό εαν η χώρα μας κηρύξει χρεοκοπία.Σύμφωνα με το άρθρο η πρώτη συνέπεια θα είναι να μείνουν απλήρωτοι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι.Αμέσως μετά θα ''σκάνε'' τράπεζες και απότομα οι Έλληνες θα μείνουν χωρίς χρήματα.

Η ελληνική κατάρρευση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, κατά τους Financial Times, στο θάνατο του ευρώ και στην απαρχή πολέμων στην Ευρώπη.

Μια κοσμογονική απόφαση να μην εξυπηρετήσει τα χρέη της – που οφείλει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε τράπεζες και στον ιδιωτικό τομέα- που θα έδινε το έναυσμα σε μια εναλλακτική και δυνητικά επικίνδυνη αλληλουχία γεγονότων.

Επειδή η Αθήνα εξακολουθεί να μην μπορεί να εξασφαλίσει αρκετά φοροέσοδα για να χρηματοδοτήσει τις δημόσιες υπηρεσίες, θα αδυνατούσε να πληρώσει όλους τους εσωτερικούς λογαριασμούς. Δημόσιοι υπάλληλοι πιθανόν να μείνουν απλήρωτοι, κοινωνικά επιδόματα να μην αποδοθούν. Το σοκ του χρεοστασίου και η έλλειψη χρημάτων θα έστελνε στα τάρταρα την οικονομία.

Καθώς θα ξεμένει το ελληνικό κράτος από χρήμα, οι τράπεζες της χώρας θα έλθουν αντιμέτωπες με την κατάρρευση, επειδή οι τοποθετήσεις τους σε εγχώρια κρατικά ομόλογα θα υποστούν σοβαρή απομείωση. Η ΕΚΤ δεν θα αποδέχεται χρεοκοπημένα ομόλογα ως εγγύηση για να δανείζει τις τράπεζες, αφού η αξία τους θα είναι ελάχιστη.

Η διακοπή λειτουργίας, έστω προσωρινή, του συστήματος πληρωμών και των ΑΤΜ, θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα. Για να ξαναξεκινήσει μια ομαλή οικονομική ζωή, η Ελλάδα θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζές της και να ισοσκελίζει τα βιβλία της σε καθημερινή βάση. Αν οι πιστωτές εμφανίζονταν πρόθυμοι να δανείσουν φρέσκο χρήμα στην Αθήνα, οι άμεσες επιπτώσεις θα σταματουσαν εκει.
Όμως το να βρεις νέους πιστωτές μετά το χρεοστάσιο, δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η εναλλακτική λύση θα ήταν να αποκατασταθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να δημιουργεί χρήμα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της -και αυτό θα προϋπέθετε να εξέλθει από το ευρώ και να επανακαθιερωθεί η δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να τυπώνει χρήμα.

Οι επιπτώσεις οποιουδήποτε χρεοστασίου δεν θα περιορίζονταν στην Ελλάδα, όμως, αφού οι επενδυτές θα έβαζαν τον επόμενο στόχο. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν μεγάλες ζημίες, τα ευρώ θα έφευγαν από τις χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες προς όσες θεωρούνται ασφαλείς. Τα ποσά που «παίζονται» είναι τεράστια και οι εκροές θα μείωναν την αξία των ομολόγων των «επικίνδυνων» κρατών. Η βύθιση στις τιμές ομολόγων θα υπονόμευε περαιτέρω την εμπιστοσύνη στις οικονομίες της ευρωζώνης και πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η περαιτέρω επιβράδυνση θα πολλαπλασίαζε τις επιπτώσεις αυτού του ντόμινο. Αν και η ΕΚ έχει τα απαραίτητα πυρομαχικά να χρηματοδοτεί τράπεζες της ευρωζώνης, εφόσον είναι υγιείς, μια οικονομική επανατοποθέτηση λόγω ντόμινου θα ήταν τόσο σοβαρή, που κι άλλες χώρες θα υποχρεώνονταν να δανειστούν περισσότερο και με ακόμη πιο παράλογους όρους. Κι άλλες χώρες θα αποφάσιζαν, έτσι, να κηρύξουν χρεοστάσιο.

Αν μια χώρα έφευγε από το ευρώ, θα αυξάνονταν οι φόβοι ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι, δημιουργώντας συναλλαγματικούς κινδύνους σε όλη την ευρωζώνη: Το έξυπνο χρήμα θα «πέταγε» από την Τοσκάνη, λόγου χάρη, προς την Βαυαρία, αν η Ιταλία εγκατέλειπε το ευρώ. Η ΕΚΤ και πάλι θα μπορούσε να δράσει ως «ρελέ ασφαλείας», αλλά και πάλι αυτό θα απαιτούσε ομόφωνη συμφωνία σε όλη την ευρωζώνη, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Οπότε, κι άλλες χώρες θα κατέληγαν να μην έχουν άλλη επιλογή παρά να ακολουθήσουν την Ελλάδα εξερχόμενες από το ενιαίο νόμισμα, που τότε πιθανόν να κατέρρεε.Καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν είναι αναπόφευκτη. Είναι τόσο αδυσώπητα όμως τα κενά που υπάρχουν στο σύστημα, ώστε πρέπει όλοι να έχουν γνώση των μεγάλων κινδύνων που ελλοχεύουν.

Αν η Αθήνα κηρύξει χρεοστάσιο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταρρεύσουν και το ευρώ και η Ευρώπη.



Η στάση πληρωμών της Αργεντινής


Η Αργεντινή κήρυξε στάση πληρωμών σε 100 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο 2001 που ήταν καταστροφική για την χώρα, αλλά όχι απαραιτήτως για τον πληθυσμό.

Οι μισθοί του δημοσίου συνέχισαν να πληρώνονται, αν και εν μέρει με τα αποκαλούμενα «κουπόνια» τα οποία κυκλοφορούσαν ήδη επί μήνες, καθώς έλειπαν τα πέσος από την αγορά. Η ηλεκτροδοτηση συνεχίστηκε και στα σούπερ-μάρκετ υπήρχαν αγαθά. Ο κόσμος δυσκολευόταν να πληρώσει αλλά αυτό οφειλόταν μάλλον στην απόφαση της κυβέρνησης τρεις εβδομάδες πριν, να περιορίσει τις αναλήψεις, και όχι στο χρεοστάσιο. Εκείνο το μέτρο προκάλεσε μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ που άδειαζαν αμέσως, διαδηλώσεις με θύμα και πρωτοφανή πολιτική αναστάτωση. Το χάος επιδεινώθηκε τον Ιανουάριο 2002, όταν η άγρια υποτίμηση έληξε την τεχνική σύνδεση του πέσο με το δολαριο.

Αντιδρώντας, καθως το 40% του πληθυσμού βούλιαζε στην φτώχεια και άτομα της πρώην μεσαίας τάξης έψαχναν στα σκουπίδια για φαγητό, η κυβέρνηση πάγωσε τα τέλη στις κοινωφελείς επιχειρήσεις και επιδότησε τις δημόσιες μεταφορές. Επίσης αύξησε τα έσοδα βάζοντας μεγάλους φόρους στις εξαγωγές, που παραμένουν και σήμερα βασική πηγή εσόδων.Με την χώρα αποκομμένη από τις διεθνείς πιστώσεις επί μια δεκαετία, ο Hugo Chávez της Βενεζουέλας παρενέβη ως πιστωτής, αλλά επέβαλε πολύ υψηλά επιτόκια, που πρόσφεραν πρόσκαιρη ανακούφιση μόνο.

Με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Αργεντινή επέπλευσε και εντέλει το Μπουένος Άιρες άρχισε να αναζητεί εσωτερικούς πόρους:

Κρατικοποιήθηκαν τα συνταξιοδοτικά ταμεία το 2008 και, από πέρσι, τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας χρησιμοποιούνται για αποπληρωμή χρεών. Η Αργενιτνή άνοιξε τον δρόμο της επιστροφής στις διεθνείς αγορές ομολόγων, χρησιμοποιώντας δύο swaps το 2005 και 2010 για την αναδιοργάνωση του 92% του χρέους που είχε κηρύξει στάση πληρωμών, αν και εξακολουθεί να χρωστά 7 δισ. δολ. σε 19 κυβερνήσεις του Paris Club.

frits
23-09-2011, 12:41
Ε και;

Δεν πα να γαμ........:rolleyes:

Ένας γρήγορος και αξιοπρεπής θάνατος είναι πάντα προτιμότερος από τον αργό και βασανιστικό....;)

gsmaniac
23-09-2011, 12:48
Προσπαθούν να μας τρομαξουν και να σκυβουμε τα κεφαλιά ,σε οποίο χαράτσι μας βάζουν στον κ@λο....Νεύρα
Θα δούμε πολλές τέτοιες αναφορές,προβλέψεις,κλπ....
Το νου μας ....;)

Aggelos-Syros
23-09-2011, 13:00
:hmmm::hmmm::hmmm:

LakisGS
23-09-2011, 13:10
Προσπαθούν να μας τρομαξουν και να σκυβουμε τα κεφαλιά ,σε οποίο χαράτσι μας βάζουν στον κ@λο....Νεύρα
Θα δούμε πολλές τέτοιες αναφορές,προβλέψεις,κλπ....
Το νου μας ....;)

+1200...

yannis
23-09-2011, 13:43
Ώπα, βρε παιδιά, λίγη ψυχραιμία.
Πρώτα απ' όλα δεν είμαστε Αργεντινή!!!! Ούτε τον ίδιο πλούτο σαν χώρα έχουμε, αλλά και δεν είμαστε σε αντίστοιχη περίπτωση. Εμείς, ευτυχώς ή δυστυχώς (ευτυχώς για μένα) είμαστε μέρος ενός συνόλου, που εξαρτάται και από την δική μας βιωσιμότητα. Αν ήταν να μας αφήσουν να καταστραφούμε, δεν θα μας είχαν φτιάξει, ούτε θα μας κράταγαν στη "ζωή" τόσα χρόνια με τόσες βοήθειες, δάνεια κλπ... μέχρι εμφύλιος έγινε προκειμένου να έχουν τον έλεγχο!!!
Σαν τόπος έχουμε περάσει πολλά και δυσκολότερα από το σημερινό και όσοι κατέβαζαν και κανένα βιβλίο από το ράφι, το περίμεναν και είχαν, κατά το μέτρον του δυνατού, προετοιμαστεί!!!
Το θέμα μας όμως δεν είναι ο δημόσιος τομέας, ούτε σε μείζονα βαθμό οι πολιτικοί. Αυτά είναι προβλήματα που όσο και να βελτιωθεί η κατάστασή τους δεν λύνει το πρόβλημα. Η πραγματική μάστιγα είναι όλοι αυτοί οι μεγαλοκαρχαρίες, εργολάβοι και λοιπά τρωκτικά, που αφού αρπάζουν το εκάστοτε μεγάλο κομμάτι της πίτας (δίνοντας βέβαια την ανάλογη μίζα στους πολιτικούς) στη συνέχεια το βγάζουν έξω και μένουμε εδώ με τα ψίχουλα για να ζήσουμε και να ξεχρεώσουμε.
Υποστηρικτής πάντοτε της Ευρωπαϊκής ιδέας (παρ' ότι οι τότε "συνοδοιπόροι" μου είχαν άλλη άποψη), περίμενα εδώ και 30 χρόνια να μας βάλουν σε μια σειρά... Κάλλιο αργά παρά ποτέ!!!
Ένα μικρό παράδειγμα ένα σχόλιο του Stern...
Το πάρτι της φοροδιαφυγής συνεχίζεται - NEWS247 (http://news247.gr/ellada/eidiseis/to_parti_ths_forodiafyghs_synexizetai.1381285.html)

Σκεφτείτε το λίγο και με τι τρόπο κατά την γνώμη σας θα μπορούσε να αλλάξει;;

Ελλείψει χρόνου, το σχόλιο έγινε πολύ βιαστικά και φυσικά κάθε άποψη που εκφράζω "σηκώνει πολύ κουβέντα"... όμως δεν έχει βγει επιπόλαια... έπεται μάλλον συνέχεια λοιπόν, εάν και εφ'όσον υπάρξει χρόνος!!!!

forester
23-09-2011, 13:55
Επιχειρηματίας δεν είμαι, αλλά δεν μπορώ να ακούω για πάταξη της φοροδιαφυγής, όταν ο φόρος ανέρχεται στο 35 , ακόμα και στο 40% !!!!! Συνέταιρος μπαίνει το κράτος σε κάθε μαγαζί! Ποιος θα πληρώσει τέτοια ποσά; Ασφαλώς και θα κλέψει φόρους! Ας ήταν πιο ορθολογιστική η φορολογία στη χώρα μας και θα "μαζευόταν" πιο εύκολα η κατάσταση! Η μάλλον, δεν θα φτάναμε ως εδώ....

yannis
23-09-2011, 14:55
Μην βιάζεσαι... δεν εννοώ την φοροδιαφυγή των φουκαράδων ή μη... αλλά την αρπαγή των χοντρών πακέτων και την φυγή τους στο εξωτερικό. Μάλιστα, όχι μόνο δεν είμαι αντίθετος στην προσπάθεια φοροδιαφυγής των αδυνάτων, αλλά αντιθέτως...

ortho
23-09-2011, 15:08
Ώπα, βρε παιδιά, λίγη ψυχραιμία.
Πρώτα απ' όλα δεν είμαστε Αργεντινή!!!! Ούτε τον ίδιο πλούτο σαν χώρα έχουμε, αλλά και δεν είμαστε σε αντίστοιχη περίπτωση. Εμείς, ευτυχώς ή δυστυχώς (ευτυχώς για μένα) είμαστε μέρος ενός συνόλου, που εξαρτάται και από την δική μας βιωσιμότητα. Αν ήταν να μας αφήσουν να καταστραφούμε, δεν θα μας είχαν φτιάξει, ούτε θα μας κράταγαν στη "ζωή" τόσα χρόνια με τόσες βοήθειες, δάνεια κλπ... μέχρι εμφύλιος έγινε προκειμένου να έχουν τον έλεγχο!!!
Σαν τόπος έχουμε περάσει πολλά και δυσκολότερα από το σημερινό και όσοι κατέβαζαν και κανένα βιβλίο από το ράφι, το περίμεναν και είχαν, κατά το μέτρον του δυνατού, προετοιμαστεί!!!
Το θέμα μας όμως δεν είναι ο δημόσιος τομέας, ούτε σε μείζονα βαθμό οι πολιτικοί. Αυτά είναι προβλήματα που όσο και να βελτιωθεί η κατάστασή τους δεν λύνει το πρόβλημα. Η πραγματική μάστιγα είναι όλοι αυτοί οι μεγαλοκαρχαρίες, εργολάβοι και λοιπά τρωκτικά, που αφού αρπάζουν το εκάστοτε μεγάλο κομμάτι της πίτας (δίνοντας βέβαια την ανάλογη μίζα στους πολιτικούς) στη συνέχεια το βγάζουν έξω και μένουμε εδώ με τα ψίχουλα για να ζήσουμε και να ξεχρεώσουμε.
Υποστηρικτής πάντοτε της Ευρωπαϊκής ιδέας (παρ' ότι οι τότε "συνοδοιπόροι" μου είχαν άλλη άποψη), περίμενα εδώ και 30 χρόνια να μας βάλουν σε μια σειρά... Κάλλιο αργά παρά ποτέ!!!
Ένα μικρό παράδειγμα ένα σχόλιο του Stern...
Το πάρτι της φοροδιαφυγής συνεχίζεται - NEWS247 (http://news247.gr/ellada/eidiseis/to_parti_ths_forodiafyghs_synexizetai.1381285.html)

Σκεφτείτε το λίγο και με τι τρόπο κατά την γνώμη σας θα μπορούσε να αλλάξει;;

Ελλείψει χρόνου, το σχόλιο έγινε πολύ βιαστικά και φυσικά κάθε άποψη που εκφράζω "σηκώνει πολύ κουβέντα"... όμως δεν έχει βγει επιπόλαια... έπεται μάλλον συνέχεια λοιπόν, εάν και εφ'όσον υπάρξει χρόνος!!!!


Συμφωνώ, στο δεύτερο κομμάτι ανεπιφύλακτα, στο πρώτο θεωρώ κι εγώ ότι οι Ευρωπαίοι δε θα μας σπρώξουν απαραίτητα στη χρεοκοπία αλλά με άλλο σκεπτικό από σένα.

Οσο για τη φοροδιαφυγή.....
Αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να εξαλειφθεί τελείως. Οι υψηλοί συντελεστές στους άμεσους και κυρίως στους έμμεσους φόρους βάζουν τους συναλλασόμενους στη λογική του παζαριού με "κέρδος", προσωρινό μεν αλλά "κέρδος" για τους εμπλεκόμενους.

Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων είναι μιά καλή λύση, αλλά κι αυτή δεν είναι χωρίς προβλήματα όπως σκέφτονται να την εφαρμόσουν ξανά. Η παραμετροποίηση δεν είναι επαρκής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ξανά αδικίες.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατι στην εποχή της πληροφορικής και μετά από τεράστια κονδύλια στην κοινωνία της πληροφορίας δεν είναι δυνατόν να γίνονται διασταυρώσεις εισοδημάτων και κινητών κι ακίνητων αξιών.

Φυσικά υπάρχει το πρόβλημα των υπεράκτιων εταιρειών, το περίφημο πλέον ότι είναι νόμιμο είναι κι ηθικό.....Αυτό ας το λύσουν αυτοί.

Γεγονός είναι ότι το κράτος έχει μπει συνεταίρος μας, κι αν η σχέση ήταν ισότιμη θα μπορούσαμε ίσως να το καταπιούμε. Εδώ όμως έχουμε κράτος που μας θεωρεί απατεώνες όντας το ίδιο ο μεγαλύτερος.

yannis
23-09-2011, 15:51
Συμφωνώ, στο δεύτερο κομμάτι ανεπιφύλακτα, στο πρώτο θεωρώ κι εγώ ότι οι Ευρωπαίοι δε θα μας σπρώξουν απαραίτητα στη χρεοκοπία αλλά με άλλο σκεπτικό από σένα.

Οσο για τη φοροδιαφυγή.....
Αυτή δεν υπάρχει περίπτωση να εξαλειφθεί τελείως. Οι υψηλοί συντελεστές στους άμεσους και κυρίως στους έμμεσους φόρους βάζουν τους συναλλασόμενους στη λογική του παζαριού με "κέρδος", προσωρινό μεν αλλά "κέρδος" για τους εμπλεκόμενους.

Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων είναι μιά καλή λύση, αλλά κι αυτή δεν είναι χωρίς προβλήματα όπως σκέφτονται να την εφαρμόσουν ξανά. Η παραμετροποίηση δεν είναι επαρκής με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ξανά αδικίες.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατι στην εποχή της πληροφορικής και μετά από τεράστια κονδύλια στην κοινωνία της πληροφορίας δεν είναι δυνατόν να γίνονται διασταυρώσεις εισοδημάτων και κινητών κι ακίνητων αξιών.

Φυσικά υπάρχει το πρόβλημα των υπεράκτιων εταιρειών, το περίφημο πλέον ότι είναι νόμιμο είναι κι ηθικό.....Αυτό ας το λύσουν αυτοί.

Οι "αυτοί" που λες, για μένα είναι αυτοί, που έφτιαξαν αυτό το κράτος και έχουν και την κύρια ευθύνη (που προκύπτει από το συμφέρον) για το νοικοκύρεμά του!!!

Γεγονός είναι ότι το κράτος έχει μπει συνεταίρος μας, κι αν η σχέση ήταν ισότιμη θα μπορούσαμε ίσως να το καταπιούμε. Εδώ όμως έχουμε κράτος που μας θεωρεί απατεώνες όντας το ίδιο ο μεγαλύτερος.


Έτσι νομίζεις εσύ... γιατί έπίσης νομίζεις πως ζεις, προφανώς, κάπου αλλού. Εγώ που από μικρός ήμουν στην απ' όξω, έμαθα τους κανόνες επιβίωσης και ακόμη έμαθα πως δεν μου φταίει κανείς άλλος για το τι είμαι. Αυτό είναι συνάρτηση του θέλω και μπορώ.
Θυμάμαι πως η πρώτη φορά που "ασχολήθηκε" μαζί μου ο Teoss ήταν όταν είχα σχολιάσει πως "κανείς δεν είναι αθώος"... Εξακολουθώ να το πιστεύω και για μια ακόμη φορά βλέπω να δικαιώνομαι.
Παρεπιπτόντως, για να αναφερθώ και σε κάποιο άλλο σχόλιο, δικαιώθηκα και στο θέμα των Ολυμπιακών αγώνων!!!!
Όταν ήμουν εναντίον (με μάρτυρες!!) της ανάληψης τους, με κατηγορούσαν για ανθέλληνα, βλάκα, τυφλό κλπ... Αυτοί πήγαν μετά και εθελοντές!!! Στη συνέχεια, άρχισαν να τα μασάνε, με δικαιολογίες "μας μείνανε τα έργα". Τώρα που βλέπουν τι παίχτηκε, βγήκαν όψιμα να φωνάξουν. Όμως, όπως δεν έβλεπαν τότε έτσι δεν βλέπουν και τώρα...
Σαν κάτι "πονηρούς" που βλέπουν για παράδειγμα στημένο το κτύπημα της 9/11... Λες και είναι εύκολο να βρεθούν τόσοι προδότες αμερικανοί, χωρίς να μαθευτεί τίποτε και λες και έχει ανάγκη η μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη για δικαιολογίες!!! Για διαβάστε λίγο τους Πελλοποννησιακούς πολέμους και μετά τα λέμε...
Και, τέλος πάντων, αφού είναι τόσο γάτοι, πως και τους έπιασαν τόσες φορές στον ύπνο (χρηματιστήριο, χρεωκοπία κλπ)?!?!?!?!?!?!

ortho
23-09-2011, 16:05
Δεν παλεύεσαι ρε Γιάννη. Μου θυμίζεις τον πάπα!

Σηκώνω τα χέρια ψηλά!

Πάω να μπω πάλι στο κατ'εσένα "χρυσό" κλουβί μου!;)

yannis
23-09-2011, 16:14
Δεν παλεύεσαι ρε Γιάννη. Μου θυμίζεις τον πάπα!

Σηκώνω τα χέρια ψηλά!

Πάω να μπω πάλι στο κατ'εσένα "χρυσό" κλουβί μου!;)


Ρε συ Γιάννο μην "ψάχνεσαι"... ότι γράφω δεν είναι ντε και καλά καρφί για σένα... αν σκεφτόμουνα έτσι ΔΕΝ θα σου απαντούσα!!!!;) Ξέρεις δεν είσαι μόνος σου στον κόσμο:D
Πότε μίλησα ή εννόησα για χρυσά κλουβιά!?!?!? Μην τρελαθούμε κιόλας!!!!

yannis
23-09-2011, 16:22
Έτσι για να γελάσουμε... για θυμήσου πόσοι έλεγαν πως είναι η μόνη και σωστότερη διέξοδος η χρεωκοπία?!?!?!?!;)
Πως οι ξένοι θα πάρουν τα αρ..... μας?!?!?!?!:rolleyes:
Αν ανατρέξεις σε παλιότερα ποστ θα καραφλιάσεις με τις προβλέψεις και τις θεωρίες... μέχρι και τον Βγενόπουλο πρωθυπουργό θέλανε κάποτε!!!! Ευτυχώς που ο Ψωμιάδης χαρακτηρίστηκε πολιτικός κρατούμενος και έτσι έχουμε πολιτευόμενες εφεδρείες!!!!!:p
Γι αυτό σου λέω... ψυχραιμία... έχουμε πολύ δρόμο και όσοι κάναμε οικογένεια, έχουμε παραπάνω ευθύνη για την προκοπή της!!!:)

tsitsos
23-09-2011, 16:36
να δειτε που στην πρωτη οργανωμενη αντιδραση του λαου, θα ενεργοποιειθει ο εξ ανατολων κινδυνος...:hmmm:

yannis
23-09-2011, 16:41
Zougla online - Το 50% των Γερμανών δεν θέλει να χρεοκοπήσει η Ελλάδα (http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=385464&cid=8)

Για δες εδώ... αλαλούμ!!!!!
:sm7:

ortho
23-09-2011, 16:47
Ρε συ Γιάννο μην "ψάχνεσαι"... ότι γράφω δεν είναι ντε και καλά καρφί για σένα... αν σκεφτόμουνα έτσι ΔΕΝ θα σου απαντούσα!!!!;) Ξέρεις δεν είσαι μόνος σου στον κόσμο:D
Πότε μίλησα ή εννόησα για χρυσά κλουβιά!?!?!? Μην τρελαθούμε κιόλας!!!!


Εφόσον είναι έτσι Γιάννη, θα σε παρακαλούσα τότε να προσέχεις τις αντωνυμίες!:)

Δεν ψάχνομαι καθόλου φίλε, αν το έκανα θα απαντούσα λέξη προς λέξη!:)

ortho
23-09-2011, 16:55
Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι κάνει. Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.

Θα τολμήσω ένα σχόλιο, ουσιαστικά αντίθετο στις πεποιθήσεις μου.

Μας ανήγγειλαν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, να δούμε πρώτα αν θα γίνουν και σε ποιά έκταση.

Αυτές οι περικοπές είναι μέτρα άμεσου δημοσιονομικύ αποτελέσματος. Είναι χρήματα που δε βγαίνουν από την τσέπη, δεν είναι προσδοκία είσπραξης. Τα φορομπηχτικά είναι αμφιβόλου αποτελέσματος.

θεωρητικά αυτά θα έπρεπε να είναι τα τελευταία μέτρα. Δυστυχώς θα έπρεπε κάποιος από τους μάγους να δεσμευτεί οριστικά γι'αυτό, δεν το κάνουν όμως. Ο χοντρομπεν προτιμά να μας κουνάει το δάχτυλο.

Η φράση του χθες θα μείνει στην ιστορία...

" Αλλο είναι να πτωχεύσουν οι Ελληνες κι άλλο να πτωχεύσει η Ελλάδα". Τα τριγλυκερίδια που λέγαμε....

kostas_366
23-09-2011, 16:57
Προσπαθούν να μας τρομαξουν και να σκυβουμε τα κεφαλιά ,σε οποίο χαράτσι μας βάζουν στον κ@λο....Νεύρα
Θα δούμε πολλές τέτοιες αναφορές,προβλέψεις,κλπ....
Το νου μας ....;)
Εσύ άκουσες ...θάνατο και μίλησες :sm7:

yannis
23-09-2011, 17:02
Είτε είναι τα τελευταία (μάλλον είναι), είτε όχι... το θέμα είναι να μην έχουμε μια από τα ίδια και δυστυχώς, ακόμη δεν βλέπω τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα και κάποια πρόσωπα που προωθούσε στην κυβέρνηση ο ΓΑΠ, ως τεχνοκράτες και εντιμότερους, τα απαξίωσαν εντέχνως και επιστρέψαμε στους παλιούς γνωστούς. Άντε να έρθει και ο Σαμαράς (και οι συν αυτω γνώριμοι) και να ψάλλουμε όλοι μαζί "Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει"!!!!!

napgeo
23-09-2011, 17:07
:hmmm:

ortho
23-09-2011, 17:15
Το ελληνικό κομματικό κατεστημένο είναι πολύ σκληρό για να πεθάνει. Ανεξαρτήτως χρώματος είναι εκπαιδευμένοι στο "η ισχύς εν τη ενώση", σε αντίθεση με το πόπολο.

Θα το πω άλλη μιά φορά, όσο το κεφάλι βρωμάει, όσο οι "άρχοντες" διατηρούν το δικαίωμα στην ατιμωρησία, Το γνωστό...."πρώην πρωθυπουργός δεν πάει φυλακή, πάει στο σπίτι του", δε μπορούμε να έχουμε ελπίδες αλλαγής νοοτροπίας.

yannis
23-09-2011, 17:30
Το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, ήταν και είναι σχεδιασμένο από όσους ελέγχουν αυτό το οικόπεδο. Το ότι το ελέγχουν δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού από μόνο του δεν είναι "άρτιο και οικοδομήσιμο"!!!!!
Η κρίση που βιώνουμε είναι η κορυφή στο παγόβουνο που λέγεται Ε.Ε. και οι λόγοι ανησυχίας δεν είναι για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη της Ένωση.
Οι πολιτικοί μας δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο πουλημένοι από όσο εν δυνάμει είμαστε όλοι μας. Το θέμα είναι να μην μπορούν να διαπλέκοντε... μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου... πιάσ' τ' αυγό και κούρευτο!!!!

MARK
23-09-2011, 17:34
Σενάρια,πραγματικά
Ή όχι :hmmm:

TEOSS
23-09-2011, 22:11
Έτσι νομίζεις εσύ... γιατί έπίσης νομίζεις πως ζεις, προφανώς, κάπου αλλού. Εγώ που από μικρός ήμουν στην απ' όξω, έμαθα τους κανόνες επιβίωσης και ακόμη έμαθα πως δεν μου φταίει κανείς άλλος για το τι είμαι. Αυτό είναι συνάρτηση του θέλω και μπορώ.
Θυμάμαι πως η πρώτη φορά που "ασχολήθηκε" μαζί μου ο Teoss ήταν όταν είχα σχολιάσει πως "κανείς δεν είναι αθώος"... Εξακολουθώ να το πιστεύω και για μια ακόμη φορά βλέπω να δικαιώνομαι.
Παρεπιπτόντως, για να αναφερθώ και σε κάποιο άλλο σχόλιο, δικαιώθηκα και στο θέμα των Ολυμπιακών αγώνων!!!!
Όταν ήμουν εναντίον (με μάρτυρες!!) της ανάληψης τους, με κατηγορούσαν για ανθέλληνα, βλάκα, τυφλό κλπ... Αυτοί πήγαν μετά και εθελοντές!!! Στη συνέχεια, άρχισαν να τα μασάνε, με δικαιολογίες "μας μείνανε τα έργα". Τώρα που βλέπουν τι παίχτηκε, βγήκαν όψιμα να φωνάξουν. Όμως, όπως δεν έβλεπαν τότε έτσι δεν βλέπουν και τώρα...
Σαν κάτι "πονηρούς" που βλέπουν για παράδειγμα στημένο το κτύπημα της 9/11... Λες και είναι εύκολο να βρεθούν τόσοι προδότες αμερικανοί, χωρίς να μαθευτεί τίποτε και λες και έχει ανάγκη η μεγαλύτερη δύναμη του πλανήτη για δικαιολογίες!!! Για διαβάστε λίγο τους Πελλοποννησιακούς πολέμους και μετά τα λέμε...
Και, τέλος πάντων, αφού είναι τόσο γάτοι, πως και τους έπιασαν τόσες φορές στον ύπνο (χρηματιστήριο, χρεωκοπία κλπ)?!?!?!?!?!?!


Καλό είναι να μην συγκρίνεις και ισοπεδώνεις καταστάσεις…. Άλλο εντελώς είναι να λες ότι <<κανείς δεν είναι αθώος>> για τις ευθύνες που αντιστοιχούν στον καθένα μας , ως προς το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο (σωστός) και άλλο να το λες για ανθρώπινες ζωές …. Θυμάσαι ότι σε εκείνο το θέμα σχολιάζονταν μια δολοφονία και ότι όταν έφερα την φράση σου, τόσο κοντά σου όσο η οικογένεια σου , άλλαξες τροπάριο… Στα υπόλοιπα που λες συμφωνώ απολύτως !

Στα οικονομικά τώρα , οποίος έχει αποθέματα σε συνάλλαγμα και χρυσό μακριά από ελληνικές τράπεζες μπορεί να φωνάζει υπέρ της πτωχεύσεως…. σε διαφορετική περίπτωση είναι τουλάχιστον αφελής.

yannis
23-09-2011, 22:38
Καλό είναι να μην συγκρίνεις και ισοπεδώνεις καταστάσεις…. Άλλο εντελώς είναι να λες ότι <<κανείς δεν είναι αθώος>> για τις ευθύνες που αντιστοιχούν στον καθένα μας , ως προς το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο (σωστός) και άλλο να το λες για ανθρώπινες ζωές …. Θυμάσαι ότι σε εκείνο το θέμα σχολιάζονταν μια δολοφονία και ότι όταν έφερα την φράση σου, τόσο κοντά σου όσο η οικογένεια σου , άλλαξες τροπάριο… Στα υπόλοιπα που λες συμφωνώ απολύτως !

Στα οικονομικά τώρα , οποίος έχει αποθέματα σε συνάλλαγμα και χρυσό μακριά από ελληνικές τράπεζες μπορεί να φωνάζει υπέρ της πτωχεύσεως…. σε διαφορετική περίπτωση είναι τουλάχιστον αφελής.


Μάλλον θα με μπερδεύεις με άλλον!!!! Δεν έπαιξε θέμα με οικογένεια κλπ με μένα... Απλά, νόμιζες πως η φράση μου απηχούσε γνωστές εξαρχειώτικες ιδέες και αντέδρασες... επειδή δε, εγώ αδιαφορούσα για μια τέτοια προσέγγιση διέκοψα.:rolleyes:

Επίσης οι "ευθύνες" του καθενός μας δεν οριοθετούνται επιλεκτικά.

Σε γενικές γραμμές δεν διαφωνούμε, αν εξαιρέσεις την βιασύνη σου να την πεις στον άλλο με κάθε τρόπο:D
Όμως όλοι έχουμε τα κουσούρια μας... ουδείς άσφαλτος:sm7: