PDA

View Full Version : Επιστρέφει με σκληρούς όρους η τρόικα


MARK
26-09-2011, 07:03
Επιστρέφει με σκληρούς όρους η τρόικα

Ολοκληρώθηκε στις 11.00 μ.μ της Κυριακής η συνάντηση του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του επικεφαλής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν. Οπως ανακοίνωσε λίγο αργότερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι επικεφαλής του κλιμακίου επιστρέφουν - πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα- στην Ελλάδα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η χώρα μας δικαιούται την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Η συνάντηση Βενιζέλου - Λαγκάρντ ξεκίνησε νωρίτερα της αρχικώς προγραμματισθείσης ώρας (10.30 Ελλάδος) ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι σε αυτή ενδέχετο να συμμετάσχει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ.
Επρόσωπος του Ταμείου δήλωσε: "Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στην Ουάσιγκτον. Συζήτησαν τους όρους κάτω από τους οποίους η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα για την πέμπτη επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητα".
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters επιθυμώντας να μην κατονομαστεί, το ΔΝΤ ζήτησε έγγραφο με τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε πρόσφατα κυβέρνηση, προτού να στείλει στην Ελλάδα τους επιθεωρητές.
Από την πλευρά ο κ. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση εξέφρασε την πεποίθηση πως τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση έχουν βελτιώσει το κλίμα, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα: "Τα δύσκολα και σκληρά μέτρα που έχουμε λάβει, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και στηρίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργήσει μια πολύ θετική εντύπωση, γιατί έχουν όλοι πειστεί ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την κατάσταση, θέλει να προστατευτεί, θέλει να σπάσει τον φαύλο κύκλο, θέλει να βγει από αυτή την κατάσταση της μειωμένης δημοσιονομικής κυριαρχίας που πλήττει την υπερηφάνεια των Ελλήνων".
Αφού τόνισε ότι "προχωράμε κανονικά" πρόσθεσε πως "ήδη έχει συζητηθεί επί της ουσίας το ζήτημα, δηλαδή το πώς θα φτάσουμε στους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012", ενώ ολοκληρώνεται και η συζήτηση για τα επόμενα δύο χρόνια, το 2013 και το 2014.
Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε τις "πολύ μεγάλες θυσίες" του ελληνικού, διαβεβαιώνοντας ότι "μπορεί να προστατέψουν τη χώρα και να προστατέψουν εισοδήματα, περιουσίες και προοπτικές, δηλαδή να μην χάσουμε περισσότερα και σε ορατό χρονικό διάστημα να αποκαταστήσουμε τη βλάβη που έχει υποστεί η χώρα, λόγω των δικών μας ευθυνών, φυσικά πάντα με προέχουσες τις πολιτικές ευθύνες".
"Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία να προχωρήσουμε σταθερά και αυτό αφορά και τον δημόσιο τομέα –τον επίσημο τομέα, όπως λέμε, τους θεσμικούς μας εταίρους- και τον ιδιωτικό τομέα, τη συμμετοχή των τραπεζών και των άλλων κατόχων ελληνικών ομολόγων" συμπλήρωσε.
Πριν από την συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε με ομάδα δημοσιογράφων που κάλυψαν τις εργασίες της συνόδου του ΔΝΤ και δήλωσε ότι εάν οι Έλληνες δεν θέλουν τη συμβουλή μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτούς. Η γενική διευθύντρια του Ταμείου αντιμετώπισε με "συγκρατημένο θυμό" όλες τις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν και αφορούσαν την Ελλάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες απάντησε με επιθετικό τρόπο επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τη λέξη "εφαρμογή". Οι αξιωματούχοι του Ταμείου συνεχίζουν να επιμένουν ότι υπάρχει πρόβλημα υλοποίησης των συμφωνηθέντων και των υποσχέσεων, ενώ ισχυρίζονται ότι υπάρχει επίσης πρόβλημα συμπεριφοράς και συνεννόησης. Τα ίδια παράπονα εκφράζουν και ελληνικές πηγές.