PDA

View Full Version : ΟΤΕ: «Μπλόκο» στη συλλογική σύμβαση από την Deutsche Telekom


ortho
07-10-2011, 13:48
«Μπλόκο» μέχρι... νεωτέρας στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ΟΤΕ φαίνεται ότι βάζει η Deutsche Telekom.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «αγκάθια», που προβληματίζουν τους Γερμανούς, οι οποίοι αυτήν την περίοδο αναμένουν τα επίσημα νομικά κείμενα και υποβάλλουν ερωτήματα για τους βασικούς όρους της συμφωνίας, η οποία διασφαλίζει και τις θέσεις εργασίας για διάστημα τριών ετών, είναι:
- Η δέσμευση για μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 11% για τρία χρόνια σε ένα οικονομικό περιβάλλον, το οποίο δυσχεραίνει.
- Η προσωρινότητα του μέτρου καθώς βάσει της προτεινόμενης ΣΣΕ, τα σημερινά ωράρια και οι μισθοί προβλέπεται να επανέλθουν σε ισχύ από την 1/1/2015.
Πηγές του Οργανισμού, πάντως, εκτιμούν ότι η συμφωνία, η οποία εστάλη στις αρχές της εβδομάδας στην DT, δε θα «κολλήσει» και θα υπογραφεί ενώ θεωρούν δικαιολογημένη την ενδελεχή εξέταση του κειμένου.
Την ίδια στιγμή ανησυχία υπάρχει και για την «απροθυμία» που ενδέχεται να δείξουν οι περίπου 2.000 εργαζόμενοι του Οργανισμού που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, στους οποίους συγκαταλέγονται και 320 μητέρες ανηλίκων, να συνταξιοδοτηθούν ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η συγκεκριμένη ΣΣΕ.
Σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι αυτοί δεν αποχωρήσουν, το πρόβλημα στον ΟΤΕ θα επανεμφανιστεί καθώς θα μειωθεί ο αντίκτυπος του οφέλους των 180 εκατομμυρίων ευρώ που εκτιμά ο Οργανισμός ότι θα κερδίσει από την εφαρμογή της σύμβασης σε βάθος τριετίας.
Να σημειωθεί ότι ο ΟΤΕ δεν μπορεί να χορηγήσει κίνητρα αποχώρησης καθώς αυτά φορολογούνται σε ποσοστό 90%. Γι΄αυτό και έχει ήδη ζητηθεί από τον υπουργό Εργασίας, Γ.Κουτρουμάνη αλλαγή αυτού του πλαισίου προκειμένου να χορηγηθούν κίνητρα ενώ συνάντηση με τον υπουργό σκέπτεται να ζητήσει και η πλευρά των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα στον ΟΤΕ υπολογίζεται ότι περίπου 150 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση παραμονής στην υπηρεσία μετά τα 35 χρόνια, κάνοντας χρήση των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου.
Σε ο,τι αφορά στις απολύσεις, ο ΟΤΕ δεδομένης της μονιμότητας των παλαιών, θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο μεταξύ αυτών που προσελήφθησαν μετά το 2005 (περίπου 1.320 άτομα), οι οποίοι ωστόσο αμείβονται με χαμηλότερες αποδοχές.

: Deutsche Telekom | , | v2.imerisia.gr (http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&pubid=112275159)


Τα ...όπανα οι Γερμανοί κάνουν ότι θέλουν. Μετά τη σθεναρή αντίσταση για περίπου 23 ώρες από τον Κουτρουμάνη, ####κες είναι να πληρώσουν αξιοπρεπεις μισθούς; Βαστάτε Τούρκοι τ' άλογα!!!