PDA

View Full Version : Οδηγός για τα πρόσθετα τροφίμων (E-Numbers) Τι είναι, τι κάνουν!


black_hawk
12-10-2011, 12:29
Οκ, φρόνιμο είναι να τα αποφεύγουμε (όσο είναι δυνατόν, δλδ..) αλλά δεν είναι όλα κακά!

Ο παρακάτω κατάλογος βασίζεται σε πληροφορίες από τα Υπουργεία Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Δανίας, Ρωσίας και Ιταλίας.

E numbers, food additives, preservatives, toxins, colors, health (http://www.curezone.com/foods/enumbers.asp)

:)

adventure
13-10-2011, 08:27
Σε ευχαριστούμε Θανάση .

:) :) ;)

KRASOPATERAS
14-10-2011, 01:51
Να και τα κυριότερα στα Ελληνικά από μια βιβλιογραφία από το χημείο μου.





• Ε 1105 Λυσοζύμη
Συντηρητική ουσία που λαμβάνεται από το λεύκωμα του αυγού της κότας. Μορφή : Λευκή, άοσμη σκόνη με ελαφρώς γλυκιά γεύση . Θα την βρούμε σε προϊόντα : Σε διάφορα λευκά και κίτρινα τυριά . Επιπτώσεις σε Υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση του.


• Ε 284 Βορικό οξύ
Πρόκειται για ένα οξύ το οποίο το συναντάμε στη φύση με τη μορφή ενός ορυκτού που ονομάζεται σασωλίνη. Μορφή : Άχρωμοι, άοσμοι, διαφανείς κρύσταλλοι ή κόκκοι ή σκόνη λευκού χρώματος, με λιπαρή μορφή . Θα το βρούμε στο Χαβιάρι. Επιπτώσεις σε Υγεία : : Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις,


• Ε 283 Προπιονικό κάλιο
Συντηρητικό που παρασκευάζεται συνθετικά. Μορφή : Λευκή, κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρούμε σε προϊόντα : Σε όλα όσα αναφέρονται στο Ε280 (Προσυσκευασμένο ψωμί σε φέτες και ψωμί σικάλεως, μερικώς ψημένο, προσυσκευασμένο ψωμί, προσυσκευασμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα συμπεριλαμβανομένων των αρτοσκευασμάτων ζαχαροπλαστικής (κρουασάν, τσουρέκια, κλπ.)) . Επιπτώσεις σε Υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση του.


• Ε 282 Προπιονικό ασβέστιο
Συντηρητικό που υπάρχει στα ελβετικά τυριά και παρασκευάζεται συνθετικά. Μορφή : Λευκή, κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρούμε σε προϊόντα όπως το Ε 280 , δηλαδή :Προσυσκευασμένο ψωμί σε φέτες και ψωμί σικάλεως, μερικώς ψημένο, προσυσκευασμένο ψωμί, προσυσκευασμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα συμπεριλαμβανομένων των αρτοσκευασμάτων ζαχαροπλαστικής (κρουασάν, τσουρέκια, κλπ.), χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Επιπτώσεις σε Υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί βλαβερές επιδράσεις.


• Ε 281 Προπιονικό νάτριο
Συντηρητικό που υπάρχει σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση . Μορφή : Λευκή, κρυσταλλική, υγροσκοπική σκόνη ή λεπτή, λευκή σκόνη. Θα το βρούμε σε προϊόντα :Προσυσκευασμένο ψωμί σε φέτες και ψωμί σικάλεως, μερικώς ψημένο, προσυσκευασμένο ψωμί, προσυσκευασμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα συμπεριλαμβανομένων των αρτοσκευασμάτων ζαχαροπλαστικής (κρουασάν, τσουρέκια, κλπ.), χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Επιπτώσεις σε Υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί βλαβερές επιδράσεις.


• Ε 280 Προπιονικό οξύ
Παρασκευάζεται συνθετικά και χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα από αλεύρι. Μορφή : Άχρωμο ή υποκίτρινο , ελαιώδες υγρό με ελαφριά οσμή, Θα το βρούμε σε προϊόντα :Προσυσκευασμένο ψωμί σε φέτες και ψωμί σικάλεως, μερικώς ψημένο, προσυσκευασμένο ψωμί, προσυσκευασμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα συμπεριλαμβανομένων των αρτοσκευασμάτων ζαχαροπλαστικής (κρουασάν, τσουρέκια, κλπ.), χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Επιπτώσεις σε Υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί βλαβερές επιδράσεις.


• Ε 252 Νιτρικό νάτριο
Φυσικό ορυκτό που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με το νιτρώδες νάτριο (Ε250).Μορφή : Λευκή, κρυσταλλική,ελαφρά υγροσκοπική σκόνη ή διαφανή πρίσματα με αλμυρή γεύση. Θα το βρούμε σε προϊόντα : Σκληρά και ημίσκληρα τυριά. Απομίμηση τυριού με βάση γαλακτοκομικά προϊόντα, Επιπτώσεις σε υγεία : Τα νιτρώδη ενοχοποιούνται για πιθανή πρόκληση καρκίνου, όταν λαμβάνονται σε υπερβολικές δόσεις, για αυτό το λόγο, σκόπιμο είναι να γίνεται εκλογικευμένη κατανάλωση.


• Ε 251 Νιτρικό κάλιο
Φυσικό ορυκτό που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με το νιτρώδες κάλιο (Ε249). Μορφή : Λευκή κρυσταλλική, ελαφρά υγροσκοπική σκόνη. Θα βρούμε σε προϊόντα κρέατος παστά, καπνιστά, αλατισμένα (αλλαντικά), κονσερβοποιημένα . Έχει τις ίδιες επιδράσεις με το Ε249 (Νιτρώδες κάλιο) , δηλαδή μπορεί σε υπερβολικές δόσεις να προκαλέσει καρκίνο .


• Ε 250 Νιτρώδες νάτριο
Συντηρητικό που παράγεται συνθετικά . Μορφή : Λευκή, κρυσταλλική σκόνη ή ελαφρά κίτρινοι σβόλοι. Θα το βρούμε σε προϊόντα κρέατος παστά, καπνιστά, αλατισμένα (αλλαντικά), κονσερβοποιημένα. Επιπτώσεις σε Υγεία : Ισχύουν τα ίδια με αυτά που ισχύουν για το Ε249 (πιθανή πρόκληση καρκίνου όταν λαμβάνονται υπερβολικές δόσεις)


• Ε 249 Νιτρώδες κάλιο
Συντηρητικό που χρησιμοποιείται συνήθως στα αλλαντικά, προκείμενου να διατηρήσουν το κόκκινο χρώμα, αλλά και για να εμποδίσει την ανάπτυξη των σπόρων του κλωστηριδίου της αλλαντίασης, το οποίο παράγει μια θανατηφόρο τοξίνη. Μορφή - Χαρακτηριστικά : Λευκοί ή ελαφρώς κίτρινοι κόκκοι .
Θα το βρούμε : Προϊόντα κρέατος παστά, καπνιστά, αλατισμένα (αλλαντικά), κονσερβοποιημένα . Επιπτώσεις σε υγεία : Τα νιτρώδη ενοχοποιούνται για πιθανή πρόκληση καρκίνου, όταν λαμβάνονται σε υπερβολικές δόσεις, για αυτό το λόγο, σκόπιμο είναι να γίνεται εκλογικευμένη κατανάλωση.
• Ε 242 Πυροκαρβονικό διμεθύλιο
Χημικό συντηρητικό. Άχρωμο υγρό. Το βρίσκουμε σε μη αλκοολούχα αρωματικά ποτά, κρασί χωρίς αλκοόλη. Δεν έχουν αναφερθεί επιδράσεις στην υγεία .


• Ε 239 Εξαμεθυλενοτετραμίνη
Συντηρητικό που παρασκευάζεται χημικά. Άχρωμη ή λευκή κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρούμε στο Τυρί Προβολόνε (ιταλικής προέλευσης). Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει εντερικές διαταραχές


• E 235 Ναταμυκίνη
Συντηρητικό με μυκητοκτόνες ιδιότητες. Εχει την μορφή λευκής σκόνης , θα το βρούμε : Στην επιφάνεια σκληρών και ημίσκληρων τυριών, καθώς και στην επιφάνεια αποξηραμένων αλλαντικών . Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία .


• Ε 234 Νισίνη
Συντηρητικό με αντιβιοτικές ιδιότητες. Παράγεται από μικροοργανισμούς και μπορεί να υπάρχει φυσιολογικά σε ορισμένα τυριά , ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ζύμωσης . Είναι σε μορφή λευκής σκόνης. Θα το βρείτε στις πουτίγκες από σιμιγδάλι και ωριμασμένο τυρί . Δεν υπάρχουν γνωστές αρνητικές επιδράσεις.


• Ε 233 Θειαβενδαζόλιο
Eίναι ένα συντηρητικό που παρασκευάζεται χημικά. Χαρακτηριστικά: Λευκή, άοσμη σκόνη. Θα την βρείτε στο φλοιό των εσπεριδοειδών και της μπανάνας. Δεν έχει παρατηρηθεί κάποια αρνητική επίδραση, αφού βρίσκεται στη φλούδα των φρούτων, η οποία δεν καταναλώνεται. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται τη φλούδα των εσπεριδοειδών στη μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική να πλένετε σχολαστικά τους καρπούς .


• Ε 232 Ορθοφαινυλοφαινολικό νάτριο
Είναι ένα συντηρητικό που παρασκευάζεται συνθετικά. Χαρακτηριστικά: Λευκή ή ελαφρά κίτρινη, κρυσταλλική σκόνη. Θα την βρείτε στο φλοιό των εσπεριδοειδών. Δεν έχουν παρατηρηθεί κάποιες αρνητικές επιδράσεις για την υγεία.


• Ε 231 Ορθοφαινυλοφαινόλη
Είναι ένα συντηρητικό που παρασκευάζεται συνθετικά. Χαρακτηριστικά: Λευκή ή ελαφρά κίτρινη, κρυσταλλική σκόνη. Θα την βρείτε στο φλοιό των εσπεριδοειδών. Δεν έχουν παρατηρηθεί κάποιες αρνητικές επιδράσεις για την υγεία.


• Ε 230 Διφαινύλιο
Συντηρητικό που παρασκευάζεται συνθετικά. Εμποδίζει το μούχλιασμα και χρησιμοποιείται για τον εμποτισμό του χαρτιού, με το οποίο τυλίγουν τα εσπεριδοειδή.
Χαρακτηριστικά: Λευκό η ελαφρά κίτρινο, κρυσταλλικό στερεό με χαρακτηριστική οσμή.
Θα το βρούμε στο φλοιό των εσπεριδοειδών.
Επιδράσεις στην υγεία: Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, γιατί το συντηρητικού αυτό μπαίνει στο φλοιό των φρούτων, ο οποίος δεν καταναλώνεται. Παρόλα αυτά, καλό είναι, πριν τα καθαρίσετε, να τα πλένετε καλά, ώστε η συντηρητική ουσία να μην έρθει σε επαφή με τα χέρια σας και μέσω αυτών με το καθαρισμένο φρούτο. Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις όπου πιθανόν εργάτης έρχεται σε επαφή με την ουσία μπορεί να παρατηρηθούν ναυτίες και ερεθισμός της μύτης και των ματιών.


• E 228 Όξινο θειώδες κάλιο
Είναι συνθετικό συντηρητικό. Χαρακτηριστικά : διαυγές, άχρωμο υδατικό διάλυμα.
Θα το βρούμε σε κατεψυγμένα έτοιμα μπιφτέκια , σε αποξηραμένα ψάρια , νωπά και κατεψυγμένα θαλασσινά, μπισκότα, αφυδατωμένες πατάτες, επεξεργασμένες πατάτες, αποξηραμένες ντομάτες , οπωροκηπευτικά σε ξίδι, επεξεργασμένα μανιτάρια, αποξηραμένα φρούτα ( βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ), μαρμελάδες, ζελέ , μελάσα, παγωτά και μιλκ σέικ, συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτων, μπίρες, κρασί , απομιμήσεις κρέατος κλπ Στις ποσότητες που περιέχεται στα τρόφιμα θεωρείται ασφαλές.


• Ε 227 Οξινο θειώδες ασβέστιο
Συνθετικό που παρασκευάζεται από το θεϊκό οξύ και χρησιμοποιείται κυρίως για πλύσιμο των βαρελιών της μπίρας με σκοπό να εμποδίσει το θόλωμα της . Υδατικό διάλυμα με έντονη χαρακτηριστική οσμή , πρασινοκίτρινο και διαυγές . Θα το βρούμε σε κατεψυγμένα έτοιμα μπιφτέκια , σε αποξηραμένα ψάρια , νωπά και κατεψυγμένα θαλασσινά, μπισκότα, αφυδατωμένες πατάτες, επεξεργασμένες πατάτες, αποξηραμένες ντομάτες , οπωροκηπευτικά σε ξίδι, επεξεργασμένα μανιτάρια, αποξηραμένα φρούτα ( βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ), μαρμελάδες, ζελέ , μελάσσα, παγωτά και μιλκ σέικ, συμπυκνωμενοί χυμοί φρούτων, μπίρες, κρασί , απομιμήσεις κρέατος κλπ (γενικά θα το βρούμε όπου υπάρχει και το Ε 220) . Το συντηρητικό αυτό έχει την ιδιότητα ή καλύτερο τον κίνδυνο να καταστρέψει τη Βιταμίνη Β1 των τροφίμων (όπως και το Ε 220) .
• Ε 226 Θειώδες ασβέστιο
Συνθετικό που παρασκευάζεται από το θεϊκό οξύ και χρησιμοποιείται κυρίως για την απολύμανση των βαρελιών στην παραγωγή μπίρας . Αχρωμοι κρύσταλλοι ή λευκή κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρούμε σε κατεψυγμένα έτοιμα μπιφτέκια , σε αποξηραμένα ψάρια , νωπά και κατεψυγμένα θαλασσινά, μπισκότα, αφυδατωμένες πατάτες, επεξεργασμένες πατάτες, αποξηραμένες ντομάτες , οπωροκηπευτικά σε ξίδι, επεξεργασμένα μανιτάρια, αποξηραμένα φρούτα ( βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ), μαρμελάδες, ζελέ , μελάσσα, παγωτά και μιλκ σέικ, συμπυκνωμενοί χυμοί φρούτων, μπίρες, κρασί , απομιμήσεις κρέατος κλπ (γενικά θα το βρούμε όπου υπάρχει και το Ε 220) . Το συντηρητικό αυτό έχει την ιδιότητα ή καλύτερο τον κίνδυνο να καταστρέψει τη Βιταμίνη Β1 των τροφίμων (όπως και το Ε 220)


• Ε 224 Πυροθειώδες Κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό . Αχρωμοι κρύσταλλοι ή λευκή κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρούμε σε κατεψυγμένα έτοιμα μπιφτέκια , σε αποξηραμένα ψάρια , νωπά και κατεψυγμένα θαλασσινά, μπισκότα, αφυδατωμένες πατάτες, επεξεργασμένες πατάτες, αποξηραμένες ντομάτες , οπωροκηπευτικά σε ξίδι, επεξεργασμένα μανιτάρια, αποξηραμένα φρούτα ( βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ), μαρμελάδες, ζελέ , μελάσσα, παγωτά και μιλκ σέικ, συμπυκνωμενοί χυμοί φρούτων, μπίρες, κρασί , απομιμήσεις κρέατος κλπ (γενικά θα το βρούμε όπου υπάρχει και το Ε 220) . Το συντηρητικό αυτό έχει την ιδιότητα ή καλύτερο τον κίνδυνο να καταστρέψει τη Βιταμίνη Β1 των τροφίμων (όπως και το Ε 220) .


• Ε 223 Πυροθειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό . Κρύσταλλοι ή λευκή κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρούμε σε κατεψυγμένα έτοιμα μπιφτέκια , σε αποξηραμένα ψάρια , νωπά και κατεψυγμένα θαλασσινά, μπισκότα, αφυδατωμένες πατάτες, επεξεργασμένες πατάτες, αποξηραμένες ντομάτες , οπωροκηπευτικά σε ξίδι, επεξεργασμένα μανιτάρια, αποξηραμένα φρούτα ( βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ), μαρμελάδες, ζελέ , μελάσσα, παγωτά και μιλκ σέικ, συμπυκνωμενοί χυμοί φρούτων, μπίρες, κρασί , απομιμήσεις κρέατος κλπ (γενικά θα το βρούμε όπου υπάρχει και το Ε 220) . Το συντηρητικό αυτό έχει την ιδιότητα ή καλύτερο τον κίνδυνο να καταστρέψει τη Βιταμίνη Β1 των τροφίμων (όπως και το Ε 220) .


• Ε 222 Οξινο θειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό με χρήση κυρίως στην οινοποιοία και στην αποστείρωση μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται κατά την ζύμωση . Αχρωμο και κίτρινο διάλυμα . Θα το βρούμε σε κατεψυγμένα έτοιμα μπιφτέκια , σε αποξηραμένα ψάρια , νωπά και κατεψυγμένα θαλασσινά, μπισκότα, αφυδατωμένες πατάτες, επεξεργασμένες πατάτες, αποξηραμένες ντομάτες , οπωροκηπευτικά σε ξίδι, επεξεργασμένα μανιτάρια, αποξηραμένα φρούτα ( βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ), μαρμελάδες, ζελέ , μελάσσα, παγωτά και μιλκ σέικ, συμπυκνωμενοί χυμοί φρούτων, μπίρες, κρασί , απομιμήσεις κρέατος κλπ (γενικά θα το βρούμε όπου υπάρχει και το Ε 220) . Το συντηρητικό αυτό έχει την ιδιότητα ή καλύτερο τον κίνδυνο να καταστρέψει τη Βιταμίνη Β1 των τροφίμων (όπως και το Ε 220) .


• Ε 221 Θειώδες νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό. Αχρωμοι κρύσταλλοι ή λευκή κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρούμε σε κατεψυγμένα έτοιμα μπιφτέκια , σε αποξηραμένα ψάρια , νωπά και κατεψυγμένα θαλασσινά, μπισκότα, αφυδατωμένες πατάτες, επεξεργασμένες πατάτες, αποξηραμένες ντομάτες , οπωροκηπευτικά σε ξίδι, επεξεργασμένα μανιτάρια, αποξηραμένα φρούτα ( βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ), μαρμελάδες, ζελέ , μελάσσα, παγωτά και μιλκ σέικ, συμπυκνωμενοί χυμοί φρούτων, μπίρες, κρασί , απομιμήσεις κρέατος κλπ (γενικά θα το βρούμε όπου υπάρχει και το Ε 220) . Το συντηρητικό αυτό έχει την ιδιότητα ή καλύτερο τον κίνδυνο να καταστρέψει τη Βιταμίνη Β1 των τροφίμων (όπως και το Ε 220)


• Ε 220 Διοξείδιο του θείου
Άχρωμο, άφλεκτο αέριο με έντονη και αποπνικτική οσμή . Βρίσκεται στη φύση, αλλά παράγεται κυρίως το εργαστήριο από την καύση του θείου ή του γύψου. Είναι από τα αρχαιότερα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για την συντήρηση κυρίως των κρασιών. Σήμερα είναι ένα από τα πιο δραστικά πρόσθετα και έχει πολλαπλή χρήση. Βοηθάει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης των μυκήτων και των βακτηρίων, προστατεύει τα τρόφιμα από οξειδωτικές αλλοιώσεις. Θα το βρούμε σε κατεψυγμένα έτοιμα μπιφτέκια , σε αποξηραμένα ψάρια , νωπά και κατεψυγμένα θαλασσινά, μπισκότα, αφυδατωμένες πατάτες, επεξεργασμένες πατάτες, αποξηραμένες ντομάτες , οπωροκηπευτικά σε ξίδι, επεξεργασμένα μανιτάρια, αποξηραμένα φρούτα ( βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, ), μαρμελάδες, ζελέ , μελάσσα, παγωτά και μιλκ σέικ, συμπυκνωμενοί χυμοί φρούτων, μπίρες, κρασί , απομιμήσεις κρέατος κλπ . Το συντηρητικό αυτό έχει την ιδιότητα ή καλύτερο τον κίνδυνο να καταστρέψει τη Βιταμίνη Β1 των τροφίμων .


• Ε 219 Αλλας με νάτριο του Υδροξυβενζοικού μεθύλιου
Συνθετικό συντηρητικό. Λευκή σκόνη με την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία . Θα το βρείτε σε αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός από τη σοκολάτα, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής (στα τρόφιμα δηλαδή που περιέχουν το Ε214 / Υδροξυβενζοικό αιθύλιο - μπορεί αντί του Ε214 να έχουν το Ε 219) . Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με δερματικές ευαισθησίες ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τα άτομα που πάσχουν από το άσθμα .


• Ε 218 Υδροξυβενζοικό μεθύλιο
Συνθετικό συντηρητικό. Αχρωμοι κρύσταλλοι ή λευκή κρυσταλλική σκόνη. Θα το βρείτε σε αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός από τη σοκολάτα, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής (στα τρόφιμα δηλαδή που περιέχουν το Ε214 / Υδροξυβενζοικό αιθύλιο - μπορεί αντί του Ε214 να έχουν το Ε 218) . Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με δερματικές ευαισθησίες ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από τα άτομα που πάσχουν από το άσθμα


• Ε 217 Αλλας με νάτριο του Υδροξυβενζοικού προπύλιου
Συνθετικό συντηρητικό. Λευκή κρυσταλλική σκόνη με την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία . Θα το βρείτε σε αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός από τη σοκολάτα, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής (στα τρόφιμα δηλαδή που περιέχουν το Ε214 / Υδροξυβενζοικό αιθύλιο - μπορεί αντί του Ε214 να έχουν το Ε 217) . Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει και να επιδεινώσει αλλεργικές αντιδράσεις κυρίως σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα.


• Ε 216 Υδροξυβενζοικό προπύλιο
Συνθετικό συντηρητικό. Αοσμοι , λευκοί , άχρωμοι κρύσταλλοι ή λευκή κρυσταλλική σκόνη. Θα το βρείτε σε αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός από τη σοκολάτα, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής (στα τρόφιμα δηλαδή που περιέχουν το Ε214 / Υδροξυβενζοικό αιθύλιο - μπορεί αντί του Ε214 να έχουν το Ε 216) . Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει και να επιδεινώσει αλλεργικές αντιδράσεις κυρίως σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα.
• Ε 215 Αλλας με νάτριο του Υδροξυβενζοικού αιθύλιου
Συνθετικό συντηρητικό. Λευκή κρυσταλλική σκόνη με την ιδιότητα να απορροφά την υγρασία . Θα το βρείτε σε αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός από τη σοκολάτα, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής (στα τρόφιμα δηλαδή που περιέχουν το Ε214 / Υδροξυβενζοικό αιθύλιο - μπορεί αντί του Ε214 να έχουν το Ε 215) . Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει και να επιδεινώσει αλλεργικές αντιδράσεις κυρίως σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα


• Ε 214 Υδροξυβενζοικό αιθύλιο
Συνθετικό συντηρητικό. Λευκή κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρείτε σε αποξηραμένα προϊόντα κρέατος, σνακς, είδη ζαχαροπλαστικής εκτός από τη σοκολάτα, υγρά διαιτητικά συμπληρώματα διατροφής. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις κυρίως σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα.


• Ε 213 Βενζοϊκό Ασβέστιο
Συνθετικό συντηρητικό. Λευκή κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρούμε στα τρόφιμα που χρησιμοποιούν το Ε 210 όπως στις βαρελίσιες μπίρες , στα οινοπνευματώδη ποτά περιεκτικότητας χαμηλής σε αλκοόλ , σε ζελέ , σε μαρμελάδες , σε λαχανικά, τσίχλες, σάλτσες, παρασκευασμένες σαλάτες, μουστάρδα, χαβιάρι. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με δερματικές ευαισθησίες και άσθμα .


• Ε 212 Βενζοϊκό Κάλιο
Συνθετικό συντηρητικό. Λευκή κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρούμε στα τρόφιμα που χρησιμοποιούν το Ε 210 (πιο σπάνια όμως) όπως στις βαρελίσιες μπίρες , στα οινοπνευματώδη ποτά περιεκτικότητας χαμηλής σε αλκοόλ , σε ζελέ , σε μαρμελάδες , σε λαχανικά, τσίχλες, σάλτσες, παρασκευασμένες σαλάτες, μουστάρδα, χαβιάρι. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις κυρίως σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα .


• Ε 211 Βενζοϊκό Νάτριο
Συνθετικό συντηρητικό. Λευκή κρυσταλλική, σχεδόν άοσμη σκόνη ή σε κόκκους . Θα το βρούμε στις μπίρες , στα οινοπνευματώδη ποτά περιεκτικότητας χαμηλής σε αλκοόλ , σε ζελέ , σε μαρμελάδες , σε λαχανικά, τσίχλες, σάλτσες, παρασκευασμένες σαλάτες, μουστάρδα, χαβιάρι. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις κυρίως σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα .


• Ε 210 Βενζοϊκό Οξύ
Έχει τη μορφή λευκής κρυσταλλικής σκόνης , συντηρητικό που υπάρχει σε λαχανικά και φρούτα, κυρίως στα μούρα , παρασκευάζεται και συνθετικά , θα το βρούμε στις βαρελίσιες μπίρες , στα οινοπνευματώδη ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ , σε ζελέ , μαρμελάδες με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης , τσίχλες, σάλτσες παρασκευασμένες , σαλάτες , μουστάρδες , χαβιάρι κλπ ... ενώ μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που έχουν προδιάθεση ή ταλαιπωρούνται με το άσθμα .


• Ε 203 Σορβικό Ασβέστιο
Συντηρητικό που παρασκευάζεται συνθετικά έχει τη μορφή της λευκής , λεπτής κρυσταλλικής σκόνης , θα το βρούμε στα τρόφιμα όπως είναι η μουστάρδα , οι σάλτσες , οι προψημένες πατάτες , ψωμί σε φέτες και γενικά σε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν και το Ε 200 Σορβικό Οξύ , δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία .


• E 202 Σορβικό Κάλιο
Είναι ένα συντηρητικό που παρασκευάζεται συνθετικά , είναι μια λευκή κρυσταλλική σκόνη όπου δεν έχει και δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές συνέπειες για την υγεία , το βρίσκουμε σε όλα τα τρόφιμα που αναφέρονται ότι περιέχουν και το συνθετικό Ε 200 Σορβικό Οξύ , δηλαδή τα τρόφιμα αυτά μπορεί να έχουν το Ε 200 Σορβικό Οξύ ή να περιέχουν το Ε 202 .


• E 200 Σορβικό Οξύ
Είναι μια λευκή σκόνη με ελαφριά οσμή όπου το χρώμα της δεν μεταβάλλεται , χρησιμοποιείται κυρίως στην συντήρηση των τυριών , βρίσκεται στα φρούτα αλλά παρασκευάζεται και συνθετικά , το βρίσκουμε συνήθως στις μουστάρδες , στο χαβιάρι , και στο ταραμά , σαλάτες παρασκευασμένες όπως η ταραμοσαλάτα , στο ψωμί παρασυσκευασμένο σε φέτες , μαλακά τυριά ίδια σε σχήμα τριγώνου , ελιές , προψημένες πατάτες , μαρμελάδες , κρασιά ...ενώ θεωρείται ότι είναι ασφαλές για την υγεία .

SenseiG
14-10-2011, 07:43
Ευχαριστουμε παιδια!!