PDA

View Full Version : Υπάρχουν σήμερα σκλάβοι ;;;;


zortal
04-11-2011, 01:50
Να σταματήσουμε το σύγχρονο δουλεμπόριο
Περίπου 12-27 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν ζώντας υπό συνθήκες σκλαβιάς στον σημερινό κόσμο
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με κορίτσια που φιλοξενούνται σε κέντρο περίθαλψης θυμάτων του τράφικινγκ στην Καμπότζη (RΕUΤΕRS/CΗΟR SΟΚUΝΤΗΕΑ)

http://www.tovima.gr/opinions/article/oldPhotos/franklin/16418145.jpg

Μαθητές στα δημοτικά σχολεία ολόκληρης της Αμερικής διδάσκονται ότι το καθεστώς της σκλαβιάς καταργήθηκε τον 19ο αιώνα. Δυστυχώς, όμως, 150 χρόνια αργότερα ο αγώνας να βάλουμε τέλος στην παγκόσμια αυτή κατάρα έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του. Σήμερα έχει διαφορετική μορφή και χρησιμοποιείται με διαφορετική ορολογία«παράνομη διακίνηση ανθρώπων» - αλλά εξακολουθεί να αποτελεί προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, περίπου 12- 27 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν ζώντας υπό συνθήκες σκλαβιάς στον σημερινό κόσμο. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν παγιδευτεί στην πορνεία ή στην καταναγκαστική εργασία σε αγρούς και εργοστάσια κάτω από τις διαταγές απάνθρωπων αφεντικών που τους απειλούν με τη χρήση βίας ή τη φυλακή σε περίπτωση που αποπειραθούν να δραπετεύσουν. Εφέτος έξι «στρατολόγοι» κατηγορήθηκαν στη Χαβάη για τη μεγαλύτερη υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρώπων στις ΗΠΑ. Υποχρέωναν 400 ταϊλανδούς εργάτες σε καταναγκαστική αγροτική εργασία, έχοντας κατασχέσει τα διαβατήριά τους και απειλώντας τους με απέλαση.

Εχω άμεση αντίληψη του πόνου που προκαλεί η παράνομη διακίνηση ανθρώπων. Επιφέρει σωματικά τραύματα και κακομεταχείριση. Υποκλέπτει τη δύναμη του ανθρώπου να ελέγχει τη μοίρα του. Στην Ταϊλάνδη συνάντησα έφηβες που εξαναγκάζονταν στην πορνεία και πέθαιναν από ΑΙDS. Στην Ανατολική Ευρώπη συνάντησα μητέρες που έχασαν τους γιους και τις κόρες τους από παράνομους διακινητές και δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν για βοήθεια. Αυτή είναι μια παραβίαση της βασικής μας πίστης ότι όλοι οι άνθρωποι οπουδήποτε στον κόσμο αξίζουν να ζουν ελεύθεροι, να εργάζονται με αξιοπρέπεια και να κυνηγούν τα όνειρά τους.

Επί δεκαετίες το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό περνούσε απαρατήρητο. Αλλά εδώ και 10 χρόνια ακριβώς ο πρόεδρος Κλίντον υπέγραψε τον Νόμο για την Προστασία των Θυμάτων της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων που μας όπλισε με περισσότερα εργαλεία για να οδηγήσουμε τους διακινητές στη Δικαιοσύνη και να προσφέρουμε στα θύματα νομικές υπηρεσίες και υποστήριξη. Σήμερα, αστυνομικοί, ακτιβιστές, και κυβερνήσεις συντονίζουν τις προσπάθειές τους με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Χιλιάδες θύματα σε ολόκληρο τον κόσμο απελευθερώθηκαν και πολλά παραμένουν στις ΗΠΑ με νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας. Αρκετά μάλιστα έγιναν αμερικανοί πολίτες και ασχολούνται με την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων προκειμένου να αποτρέψουν από την καταστροφή περισσότερες ζωές.

Το σύγχρονο κίνημα κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Σχεδόν 150 χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών κατά της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων προκειμένου να προστατεύσουν τα θύματα και να προωθήσουν τη συνεργασία μεταξύ χωρών. Περισσότερες από 116 χώρες έθεσαν εκτός νόμου την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ο αριθμός θυμάτων που εντοπίζεται και ο αριθμός διακινητών που φυλακίζεται μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.

Ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Κάθε χρόνο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζει μια έκθεση για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων σε 177 χώρες, μεταξύ αυτών και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση 19 χώρες διέκοψαν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του φαινομένου και 13 χώρες απέτυχαν να εκπληρώσουν τα κριτήρια για την εξαφάνιση της διακίνησης, και ούτε προσπαθούν να βελτιωθούν.

Είναι πολύ σημαντικό οι κυβερνήσεις να προστατεύουν τους πλέον ευαίσθητους- γυναίκες και παιδιά- που συνιστούν πιθανά θύματα. Η διακίνηση δεν έχει σκοπό μόνο το σεξ αλλά και την καταναγκαστική εργασία, και αυτοί αποτελούν την πλειονότητα εκείνων που παγιδεύονται στην καταναγκαστική εργασία: τη συλλογή βαμβακιού, την εξόρυξη σπανίων γαιών, ή τον χορό σε νυχτερινά κέντρα. Οι αριθμοί ενδέχεται να αυξάνονται καθώς η οικονομική κρίση ωθεί ακόμη περισσότερες γυναίκες σε αδίστακτους διακινητές. Πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να καταπολεμήσουμε τη σύγχρονη αυτή μορφή δουλείας. Ελπίζω ότι οι χώρες που δεν έχουν εγκρίνει το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών Κατά της Καταπολέμησης της Παράνομης Διακίνησης Ανθρώπων θα το κάνουν. Πολλές ακόμη χώρες μπορούν να κάνουν πολλά προκειμένου να ενισχύσουν τη νομοθεσία τους κατά της παράνομης διακίνησης. Και όλες οι χώρες μπορούν να αφιερώσουν περισσότερους πόρους για τον εντοπισμό θυμάτων και την τιμωρία των διακινητών.

Οι πολίτες επίσης μπορούν να πιέζουν για την προώθηση νόμων που απαγορεύουν όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και παρέχουν στα θύματα τη στήριξη που χρειάζονται για να αναρρώσουν. Μπορούν επίσης να προσφέρουν εθελοντική εργασία σε τοπικά κέντρα στήριξης θυμάτων και να ενθαρρύνουν επιχειρήσεις να εξαλείψουν τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας από τη γραμμή διακίνησης των προϊόντων τους επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www. chainstorereaction. com. Το πρόβλημα της σύγχρονης παράνομης διακίνησης ανθρώπων μπορεί να είναι παγιωμένο, αλλά είναι δυνατόν να λυθεί. Με τη χρήση κάθε εργαλείου που έχουμε στη διάθεσή μας μπορούμε να πιέσουμε τους διακινητές και να μπούμε σε μια πορεία για την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας.
http://www.tovima.gr (http://www.tovima.gr/)

run
05-11-2011, 12:49
Γιατί εμείς τι είμαστε;;;;;; Ελεύθεροι;;;;;;;;;;;:(

Slane
05-11-2011, 12:51
Σε γνωστό κατάστημα πληροφορικής και πολυμέσων στην Ελλάδα δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα από το άνοιγμα έως το κλείσιμο για 700 €. Αυτό δε το λές σκλαβιά ;

Νομίζω πως σήμερα στον πλανήτη υπάρχουν περισσότεροι σκλάβοι από ποτε.

klagenfurt
05-11-2011, 14:00
πες μου με π.μ. ποιο ειναι αυτο το μαγαζι(καθως και οποιο αλλο γνωριζετε) ωστε να μην εχω ποτε συναλλαγη μαζι του,
το ιδιο κανω και για τραπεζα, που ξερω πως κανει το ιδιο,
μαλιστα οταν ειδοποιουν την ειθεωρηση ,η επιθεωρηση ειδοποιει την τραπεζα και τους κρυβουν τους υπαλληλους στο παρκινγκ,
ετσι ωστε να βρισκει δικαιολογια ο επιθεωρητης, πως δεν βρισκει κανενα...