PDA

View Full Version : ο πιο πιστός φίλος .....


pirate
15-11-2011, 11:57
http://i1185.photobucket.com/albums/z356/derdas/image1.jpg

η φωτογραφία τα λέει όλα απο μόνη της .......

boxmac
15-11-2011, 12:24
Πω πωωωω. Να μην την δει ο κολλητός μου που είναι γιατρός και σπάσει το pc :yz:yz
Σκύλος μέσα στο νοσοκομείο;;;;;;;;;;;;;;;:sm7::sm7::sm7:

adventure
15-11-2011, 12:29
Δυνατή φωτογραφία από όποιο πρίσμα και να την δείς .

Jefe
15-11-2011, 12:39
Δυνατή φωτογραφία από όποιο πρίσμα και να την δείς .




Έτσι είναι Δημήτρη! :o




Jefe

Hekima
15-11-2011, 12:48
Είναι τόσο λυπημένη η έκφραση του σκύλου :(
είναι απίστευτος ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ του ζώου και του παιδιού και πιστεύω πως βοηθά πολύ η παρουσία του το παιδί.
Μπράβο στους υπεύθυνους του νοσοκομείου που επιτρέπουν τον σκύλο στο δωμάτιο, αναγνωρίζοντας ίσως την ανάγκη του παιδιού και κατά πόσο σημαντικό είναι για την ψυχολογία του.

cetox1
15-11-2011, 12:48
Σκύλος μέσα στο νοσοκομείο;;;;;;;;;;;;;;;:sm7::sm7::sm7:


Τι άλλο θα δούμε;;;;; :sm1:

faro
15-11-2011, 12:55
Είναι τόσο λυπημένη η έκφραση του σκύλου :(


Να σου πω το κοιτάζω ξανά και ξανά και απλά βλέπω τον σλύλο να κοιμάται.:D

eliso
15-11-2011, 13:00
Καλά η φωτογραφία είναι μούφα.Σκύλος σε νοσοκομείο δεν παίζει ούτε στην Ουγκάντα.Υπάρχουν και άλλοι ασθενείς.:hmmm:Ρωτήστε και κανένα γιατρό να σας πει:sm7:

Hekima
15-11-2011, 13:01
Να σου πω το κοιτάζω ξανά και ξανά και απλά βλέπω τον σλύλο να κοιμάται.:D




Ο καθένας μπορεί να βλέπει ότι θέλει, focus κάνουμε σε ότι μας ενδιαφέρει.

maros
15-11-2011, 13:16
Ο καθένας μπορεί να βλέπει ότι θέλει, focus κάνουμε σε ότι μας ενδιαφέρει.

Θα συμφωνήσω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




(υ.γ. αλλά η φωτογραφία είναι μούφα όπως είπε και κάποιος άλλος:mad::D)

Hekima
15-11-2011, 13:44
Το 1940 για πρώτη φορά σε Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Στρατού έθεσαν σε εφαρμογή πρόγραμμα επανένταξης και κοινωνικοποίησης των βετεράνων στρατιωτών που στηριζόταν σε ζώα (αγροτικά ζώα και ζώα συντροφιάς). Το πρώτο αυτό καταγεγραμμένο πρόγραμμα pet therapy πραγματοποιήθηκε σε ειδικό χώρο που διέθεσε ο στρατός.
Από τότε έχουμε σταδιακά αυξανόμενες ανακοινώσεις επιστημονικών παρατηρήσεων για την επίδραση των ζώων σε ψυχολογικές αλλά και σε σωματικές παραμέτρους παιδιών με ειδικές ανάγκες, αυτιστικών παιδιών, κακοποιημένων παιδιών, παιδιών με χρόνια νοσήματα, ειδικότερα σε ογκολογικά τμήματα, όπως επίσης και στη καλύτερη συναισθηματική ωρίμανση και κοινωνικοποίηση φυσιολογικών παιδιών προσχολικής ή σχολικής ηλικίας και εφήβων. Η θεραπευτική ιππασία για παιδιά με νευρολογικά και κινητικά προβλήματα είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπευτικής τους αγωγής. Καταγράφονται επίσης πολύ καλά αποτελέσματα και βελτίωση τόσο των ψυχολογικών όσο και των σωματικών παραμέτρων ατόμων της τρίτης ηλικίας, ασθενών με Αλτσχάιμερ, ασθενών με AIDS, ασθενών με κατάθλιψη, ακόμη και φυλακισμένων. Ειδικότερα υπάρχει μελέτη σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, στην οποία καταγράφεται αισθητή βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Είναι γεγονός, ότι τα πανεπιστήμια και τα μεγάλα νοσοκομεία άρχισαν την τελευταία εικοσαετία να ενθαρρύνουν την έρευνα και την εφαρμογή τέτοιου είδους προγραμμάτων, τα οποία είναι θεσμικά κατοχυρωμένα σε πολλές χώρες.
Δραστηριοποιούνται πλέον πολλές οργανώσεις, κρατικές και μη κρατικές, ως αρωγοί σε προγράμματα pet therapy διαφόρων φορέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος των προγραμμάτων είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα και τα ζώα να έχουν καλή ποιότητα ζωής.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε, ότι τα ζώα συντροφιάς τα οποία χρησιμοποιούνται, συμμετέχουν ως ΄΄εθελοντές΄΄ και η ΄΄εργασία΄΄ τους δεν είναι παρά ένα παιχνίδι, που το απολαμβάνουν και οφείλουμε να τα προστατεύουμε από τυχόν στρεσσογόνες για αυτά καταστάσεις, παρέχοντας τους ταυτόχρονα σωστή τροφή και άριστες συνθήκες διαβίωσης.
Τα ζώα, τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα βοήθειας, κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα ζώα, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένες δραστηριότητες (Animal Assisted Activities-AAA). Αυτά είναι κατοικίδια, κυρίως σκύλοι, τους οποίους χρησιμοποιούν Υπηρεσίες Διάσωσης (για την εύρεση ανθρώπων μετά από σεισμό, μετά από χιονοστιβάδες, μετά από ένα ναυάγιο κλπ).
Σκύλοι (AAA) χρησιμοποιούνται επίσης για την ανίχνευση βομβών και ναρκωτικών, ως οδηγοί για τυφλούς και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Τα ζώα αυτά συνήθως επιλέγονται από συγκεκριμένες ράτσες, έτσι ώστε να έχουν ανεπτυγμένες κάποιες ιδιότητες που θα τους βοηθήσουν να φέρουν σε πέρας με επιτυχία το έργο τους. Χρειάζονται ειδική εκπαίδευση, και φυσικά ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε οργανισμούς που έχουν την υποχρέωση να τα συντηρούν, να τα εκπαιδεύουν, να καλύπτουν την κτηνιατρική τους φροντίδα και να τα φροντίζουν όταν γεράσουν και δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν υπηρεσίες.
2. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα ζώα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτική συντροφιά (Animal Assisted Therapy-AAT).
Τα ζώα αυτά μπορεί να είναι άλογα, σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, ψάρια, χελώνες, ωδικά πουλιά, ακόμη και μικρά pet γουρουνάκια. Τελευταία άρχισαν να χρησιμοποιούνται δελφίνια, αλλά και αγροτικά ζώα. Δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ράτσα. Θα πρέπει όμως να έχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία ιδιοσυγκρασίας. Κύρια να διακρίνονται για τη φιλική προς τον άνθρωπο συμπεριφορά. Να τους δίνεται επίσης μια στοιχειώδης εκπαίδευση. Η επιλογή στηρίζεται μεταξύ των άλλων στην καλή φυσική υγεία, στην ορθή κοινωνικοποίηση και στην άριστη ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες.
Τα ζώα που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα pet therapy μπορεί να έχουν ως ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα ή να ανήκουν σε ομάδες προσώπων και μπορούν ακόμη να είναι ιδιοκτησία δημόσιων φορέων. Να υπογραμμισθεί, ότι η συμμετοχή οποιουδήποτε ζώου σε προγράμματα θεραπευτικής συντροφιάς πρέπει να του εξασφαλίζει αρίστη ποιότητα ζωής και συνεχή κτηνιατρική φροντίδα.

Κατερίνα Λουκάκη, Κτηνίατρος

Άλλες χρήσεις των σκύλων περιλαμβάνουν τις επισκέψει τους σε νοσοκομεία, για υποστήριξη και συντροφιά σε ασθενείς, ακόμα και παιδιά, που κανουν χημειοθεραπείες



Το Βήμα - science (http://www.tovima.gr/science/psychology-sociology/)
Πρώτες απόπειρες στην Ελλάδα
Το 2008, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ο κ. Βαγγέλης Διαμαντάκος, εκπαιδευτής σκύλων της Πολεμικής Αεροπορίας, με σπουδές στη συμπεριφορά των ζώων και στην αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο, εκπόνησε μια ενδιαφέρουσα μελέτη στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 17 κορίτσια ηλικίας 7 ως 11 ετών.
«Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Κάρλας - ενός νεαρού ημίαιμου θηλυκού εκπαιδευμένου σκύλου - και αφορούσε επισκέψεις δύο φορές την εβδομάδα στους χώρους του ιδρύματος για περίοδο περίπου ενάμιση μήνα» μας λέει ο κ. Διαμαντάκος.
«Κάθε φορά μαζί με τα παιδιά θέταμε έναν διαφορετικό στόχο ως προς τις ασκήσεις που μπορεί να κάνει ο σκύλος. Καταφέραμε λοιπόν να κάνουμε τα παιδιά να ασκούνται πνευματικά και σωματικά, να επικεντρώνονται στον σκύλο, να συζητούν και να ενισχύουν το ενδιαφέρον τους γι' αυτόν, γεγονός που σύμφωνα με τη μετέπειτα αξιολόγηση τα βοήθησε σε πολλούς τομείς. Είδαμε ότι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και τα παιδιά εμφάνισαν αισθητή βελτίωση ως προς την αυτοεκτίμησή τους, τη συμπεριφορά τους, τις σχολικές τους επιδόσεις, τις σχέσεις τους με συνομηλίκους τους και τη φυσική τους κατάσταση» υποστηρίζει.

Στην Ελλάδα, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κυρία Αθηνά Τραχήλη, οποιεσδήποτε προσπάθειες για επικοινωνία είχαν γίνει κατά το παρελθόν με τα αρμόδια υπουργεία για την εισαγωγή της συγκεκριμένης θεραπευτικής προσέγγισης δεν βρήκαν ποτέ ανταπόκριση.

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν τέτοια προγράμματα σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία» αναφέρει η κυρία Τραχήλη. «Ηδη το πρώτο πρόγραμμα επικουρικής θεραπευτικής παρέμβασης στο ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” με πρωταγωνιστή τον Χνούδο, ένα αρσενικό κουνελάκι, έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την ψυχική ανάταση των νεαρών ασθενών». Το χαριτωμένο ζωάκι εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από περίπου τρία χρόνια με αφορμή τη διδακτορική διατριβή της κτηνιάτρου κυρίας Κατερίνας Λουκάκη.

CPretenteriS
15-11-2011, 15:25
Δεν ξέρω αν είναι μούφα ή όχι η φωτό... αλλά με συγκίνησε...

Και πραγματικά ένας σκύλος μόνο θα μπορούσε να το κάνει αυτό...

napgeo
15-11-2011, 15:31
:Απορία:Και τι σημαίνει τώρα αυτό. Το ζώο στο κρεβάτι ενός τραυματία. Τι να πώ. Νεύρα

DERTILAS
15-11-2011, 15:37
Ειναι απίστευτο το δέσιμο με τα σκυλιά, θέλω να ξαναπάρω, αλλα δεν θελω να ξαναπερασουμε οικογενειακώς την απώλεια του..... Μιλάω για σκύλο με τον οποιο περνούσαμε πολλές ώρες ( μεσα στο σπιτι) και οχι για κάποιον φύλακα , παρατημένο σε κάποια αυλή...

yns
15-11-2011, 16:36
Σε Αμερικάνικο νοσοκομείο φαίνεται πως τραβήχτηκε η φωτογραφία (από τα snack Cheez-It (http://www.cheez-it.com/products.aspx)). Η Σοφία τα'πε όλα για το pet therapy. Υπάρχουν κι άλλα προγράμματα για παιδιά, πχ Clown Therapy του Dr. Patch Adams (http://en.wikipedia.org/wiki/Patch_Adams) (έχει βγει και ταινία (http://www.imdb.com/title/tt0129290/)) και Teddy Bear Hospital, ένα πρόγραμμα όπου παιδάκια φέρνουν τις κούκλες τους στο "νοσοκομείο" που έχουν οργανώσει φοιτητές Ιατρικής για να τις υποβάλουν σε εξετάσεις και να τις "γιατρέψουν" ούτως ώστε να ξεπεράσουν τις φοβίες τους για τους γιατρούς (που πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς τους εμφυτεύουν: "να είσαι φρόνιμος γιατί αλλιώς θα σου κάνει ο γιατρός ένεση"...). Το τελευταίο οργανώνεται και από την Helmsic (Hellenic Medical Students International Committee). Περισσότερα εδώ (http://www.helmsic.gr/el/projects/tbh.php).

Δυνατή φωτογραφία Σταύρο!

gsmaniac
15-11-2011, 17:26
οποιος γνωριζει απο σκυλια και κατοικιδια......καταλαβαινει το νοημα της φωτο,ας ειναι και μουφα;)
ευχαριστουμε σταυρο....:)

batri
15-11-2011, 18:07
νοημα της φωτο,ας ειναι και μουφα;)





α, έτσι να το καταλάβω γιατί σαν ουσία είναι απαράδεκτο.:hmmm:
Δεν υπάρχει κανένας γιατρός στο φόρουμ να βγει από τα ρούχα του;;;;:Απορία:

erasel
15-11-2011, 18:08
Οι Γερμανικοί ποιμενικοί από τα πιο πιστά σκυλιά και οι καλύτεροι φύλακες !


(θέλουν μεγάλο χώρο για να προστατευουν και να ζουν)

yns
15-11-2011, 18:15
α, έτσι να το καταλάβω γιατί σαν ουσία είναι απαράδεκτο.:hmmm:
Δεν υπάρχει κανένας γιατρός στο φόρουμ να βγει από τα ρούχα του;;;;:Απορία:

Και αυτός που δημοσίευσε το θέμα και τουλάχιστον άλλος ένας... :) Και απ'ό,τι κατάλαβες και οι δύο συμφωνούμε... Αν διαβάσεις λίγο για το Pet Therapy που έγραψε η Hekima ίσως να αναθεωρήσεις λίγο. :)

Hekima
15-11-2011, 19:48
α, έτσι να το καταλάβω γιατί σαν ουσία είναι απαράδεκτο.:hmmm:
Δεν υπάρχει κανένας γιατρός στο φόρουμ να βγει από τα ρούχα του;;;;:Απορία:


Ποια είναι η ουσία δηλαδή και είναι και απαράδεκτο που θα ξεβρακώσει και τους γιατρούς του φόρουμ?

frits
15-11-2011, 20:13
α, έτσι να το καταλάβω γιατί σαν ουσία είναι απαράδεκτο.:hmmm:
Δεν υπάρχει κανένας γιατρός στο φόρουμ να βγει από τα ρούχα του;;;;:Απορία:


Φίλε αυτός που το ανέβασε είναι γιατρός, κάτι θα ξέρει .....:rolleyes:

ARGI
15-11-2011, 20:14
οποιος γνωριζει απο σκυλια και κατοικιδια......καταλαβαινει το νοημα της φωτο,ας ειναι και μουφα;)


ευχαριστουμε σταυρο....:)


http://cdn.content.sweetim.com/sim/cpie/emoticons/000203FC.gif (http://www.sweetim.com/s.asp?im=gen&lpver=3&ref=10&p={6219A1CF-C428-414F-800D-ECE518A18433}) Πες τα maniac μου...!!!;);)

zandesiro
15-11-2011, 22:04
Πολυ καλα πραξανε και πηγανε το κατοικιδιο του παιδιου στο νοσοκομειο εστω και για λιγη ωρα και γω το ιδιο θα εκανα......και ας το εντυνα σαν ανθρωπο για να μην το αναγνωρησουν οι "γιατροι"(γιατροι λεμε τωρα:mad:)......!

Μπραβο.

pirate
15-11-2011, 22:48
..... λοιπόν οι φωτογραφία δεν είναι μούφα, είναι φίλος κολλητής μου στο εξωτερικό που την τράβηξε, τώρα όσον αφορά το ερώτημα αν θα πρέπει ένας ιατρός που την βλέπει να βγει από τα ρούχα του ή όχι, απλά ας αναρωτηθούμε τι μικρόβια μεταφέρουμε εμείς σε κάποιο νοσοκομείο και δεύτερον πόσο επικίνδυνα είναι αυτά που μεταφέρουμε εμείς για τα ζώα, ίσως κάποια στιγμή σας ανεβάσω μια μελέτη που είχαμε κάνει πριν μερικά χρόνια για τις ζώο νόσους και τις άνθρωπο νόσους ..... :)

phoenix
16-11-2011, 09:07
Το 1940 για πρώτη φορά σε Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Στρατού έθεσαν σε εφαρμογή πρόγραμμα επανένταξης και κοινωνικοποίησης των βετεράνων στρατιωτών που στηριζόταν σε ζώα (αγροτικά ζώα και ζώα συντροφιάς). Το πρώτο αυτό καταγεγραμμένο πρόγραμμα pet therapy πραγματοποιήθηκε σε ειδικό χώρο που διέθεσε ο στρατός.
Από τότε έχουμε σταδιακά αυξανόμενες ανακοινώσεις επιστημονικών παρατηρήσεων για την επίδραση των ζώων σε ψυχολογικές αλλά και σε σωματικές παραμέτρους παιδιών με ειδικές ανάγκες, αυτιστικών παιδιών, κακοποιημένων παιδιών, παιδιών με χρόνια νοσήματα, ειδικότερα σε ογκολογικά τμήματα, όπως επίσης και στη καλύτερη συναισθηματική ωρίμανση και κοινωνικοποίηση φυσιολογικών παιδιών προσχολικής ή σχολικής ηλικίας και εφήβων. Η θεραπευτική ιππασία για παιδιά με νευρολογικά και κινητικά προβλήματα είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπευτικής τους αγωγής. Καταγράφονται επίσης πολύ καλά αποτελέσματα και βελτίωση τόσο των ψυχολογικών όσο και των σωματικών παραμέτρων ατόμων της τρίτης ηλικίας, ασθενών με Αλτσχάιμερ, ασθενών με AIDS, ασθενών με κατάθλιψη, ακόμη και φυλακισμένων. Ειδικότερα υπάρχει μελέτη σε ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, στην οποία καταγράφεται αισθητή βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Είναι γεγονός, ότι τα πανεπιστήμια και τα μεγάλα νοσοκομεία άρχισαν την τελευταία εικοσαετία να ενθαρρύνουν την έρευνα και την εφαρμογή τέτοιου είδους προγραμμάτων, τα οποία είναι θεσμικά κατοχυρωμένα σε πολλές χώρες.
Δραστηριοποιούνται πλέον πολλές οργανώσεις, κρατικές και μη κρατικές, ως αρωγοί σε προγράμματα pet therapy διαφόρων φορέων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος των προγραμμάτων είναι να βοηθήσουν τους ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα και τα ζώα να έχουν καλή ποιότητα ζωής.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε, ότι τα ζώα συντροφιάς τα οποία χρησιμοποιούνται, συμμετέχουν ως ΄΄εθελοντές΄΄ και η ΄΄εργασία΄΄ τους δεν είναι παρά ένα παιχνίδι, που το απολαμβάνουν και οφείλουμε να τα προστατεύουμε από τυχόν στρεσσογόνες για αυτά καταστάσεις, παρέχοντας τους ταυτόχρονα σωστή τροφή και άριστες συνθήκες διαβίωσης.
Τα ζώα, τα οποία συμμετέχουν σε προγράμματα βοήθειας, κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα ζώα, τα οποία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένες δραστηριότητες (Animal Assisted Activities-AAA). Αυτά είναι κατοικίδια, κυρίως σκύλοι, τους οποίους χρησιμοποιούν Υπηρεσίες Διάσωσης (για την εύρεση ανθρώπων μετά από σεισμό, μετά από χιονοστιβάδες, μετά από ένα ναυάγιο κλπ).
Σκύλοι (AAA) χρησιμοποιούνται επίσης για την ανίχνευση βομβών και ναρκωτικών, ως οδηγοί για τυφλούς και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Τα ζώα αυτά συνήθως επιλέγονται από συγκεκριμένες ράτσες, έτσι ώστε να έχουν ανεπτυγμένες κάποιες ιδιότητες που θα τους βοηθήσουν να φέρουν σε πέρας με επιτυχία το έργο τους. Χρειάζονται ειδική εκπαίδευση, και φυσικά ανήκουν είτε σε ιδιώτες είτε σε οργανισμούς που έχουν την υποχρέωση να τα συντηρούν, να τα εκπαιδεύουν, να καλύπτουν την κτηνιατρική τους φροντίδα και να τα φροντίζουν όταν γεράσουν και δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν υπηρεσίες.
2. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα ζώα που χρησιμοποιούνται για θεραπευτική συντροφιά (Animal Assisted Therapy-AAT).
Τα ζώα αυτά μπορεί να είναι άλογα, σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, ψάρια, χελώνες, ωδικά πουλιά, ακόμη και μικρά pet γουρουνάκια. Τελευταία άρχισαν να χρησιμοποιούνται δελφίνια, αλλά και αγροτικά ζώα. Δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ράτσα. Θα πρέπει όμως να έχουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία ιδιοσυγκρασίας. Κύρια να διακρίνονται για τη φιλική προς τον άνθρωπο συμπεριφορά. Να τους δίνεται επίσης μια στοιχειώδης εκπαίδευση. Η επιλογή στηρίζεται μεταξύ των άλλων στην καλή φυσική υγεία, στην ορθή κοινωνικοποίηση και στην άριστη ικανότητα προσαρμογής σε διαφορετικά περιβάλλοντα και συνθήκες.

Τα ζώα που συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα pet therapy μπορεί να έχουν ως ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα ή να ανήκουν σε ομάδες προσώπων και μπορούν ακόμη να είναι ιδιοκτησία δημόσιων φορέων. Να υπογραμμισθεί, ότι η συμμετοχή οποιουδήποτε ζώου σε προγράμματα θεραπευτικής συντροφιάς πρέπει να του εξασφαλίζει αρίστη ποιότητα ζωής και συνεχή κτηνιατρική φροντίδα.

Κατερίνα Λουκάκη, Κτηνίατρος

Άλλες χρήσεις των σκύλων περιλαμβάνουν τις επισκέψει τους σε νοσοκομεία, για υποστήριξη και συντροφιά σε ασθενείς, ακόμα και παιδιά, που κανουν χημειοθεραπείες



Το Βήμα - science (http://www.tovima.gr/science/psychology-sociology/)
Πρώτες απόπειρες στην Ελλάδα
Το 2008, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του στη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ο κ. Βαγγέλης Διαμαντάκος, εκπαιδευτής σκύλων της Πολεμικής Αεροπορίας, με σπουδές στη συμπεριφορά των ζώων και στην αλληλεπίδρασή τους με τον άνθρωπο, εκπόνησε μια ενδιαφέρουσα μελέτη στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 17 κορίτσια ηλικίας 7 ως 11 ετών.
«Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της Κάρλας - ενός νεαρού ημίαιμου θηλυκού εκπαιδευμένου σκύλου - και αφορούσε επισκέψεις δύο φορές την εβδομάδα στους χώρους του ιδρύματος για περίοδο περίπου ενάμιση μήνα» μας λέει ο κ. Διαμαντάκος.
«Κάθε φορά μαζί με τα παιδιά θέταμε έναν διαφορετικό στόχο ως προς τις ασκήσεις που μπορεί να κάνει ο σκύλος. Καταφέραμε λοιπόν να κάνουμε τα παιδιά να ασκούνται πνευματικά και σωματικά, να επικεντρώνονται στον σκύλο, να συζητούν και να ενισχύουν το ενδιαφέρον τους γι' αυτόν, γεγονός που σύμφωνα με τη μετέπειτα αξιολόγηση τα βοήθησε σε πολλούς τομείς. Είδαμε ότι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και τα παιδιά εμφάνισαν αισθητή βελτίωση ως προς την αυτοεκτίμησή τους, τη συμπεριφορά τους, τις σχολικές τους επιδόσεις, τις σχέσεις τους με συνομηλίκους τους και τη φυσική τους κατάσταση» υποστηρίζει.

Στην Ελλάδα, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κυρία Αθηνά Τραχήλη, οποιεσδήποτε προσπάθειες για επικοινωνία είχαν γίνει κατά το παρελθόν με τα αρμόδια υπουργεία για την εισαγωγή της συγκεκριμένης θεραπευτικής προσέγγισης δεν βρήκαν ποτέ ανταπόκριση.

«Στόχος μας είναι να ξεκινήσουν τέτοια προγράμματα σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία» αναφέρει η κυρία Τραχήλη. «Ηδη το πρώτο πρόγραμμα επικουρικής θεραπευτικής παρέμβασης στο ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού” με πρωταγωνιστή τον Χνούδο, ένα αρσενικό κουνελάκι, έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την ψυχική ανάταση των νεαρών ασθενών». Το χαριτωμένο ζωάκι εισήχθη στο νοσοκομείο πριν από περίπου τρία χρόνια με αφορμή τη διδακτορική διατριβή της κτηνιάτρου κυρίας Κατερίνας Λουκάκη.


ΜΠΡΑΒΟ
ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ
ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΙΣΕ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΥΠΟΥ (ΣΚΥΛΟΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ)