PDA

View Full Version : Συμπεριφορά Φρένων και Αναρτήσεων


ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
29-12-2011, 14:41
Τεχνικές Οδήγησης Μοτοσυκλέτας - Συμπεριφορά Φρένων και Αναρτήσεων




Συμπεριφορά Φρένων και Αναρτήσεων
Η μοτοσυκλέτα αποτελείται απο πολλά κομμάτια που μας επιτρέπουν να ελέγχουμε την συμπεριφορά της στο δρόμο. Το σημαντικότερο κομμάτι είναι οι αναρτήσεις. Αν κάποιος καταφέρει να κατανοήσει την συμπεριφορά των αναρτήσεων στις διάφορες περιπτώσεις στον δρόμο, μπορεί να ελέγξει την συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας πολύ πιο καλά.
Κοινές ερωτήσεις στους κύκλους των μοτοσυκλετιστών, είναι οι «Ποιό φρένο να χρησιμοποιήσω;», «Πότε πρέπει να φρενάρω μέσα στην στροφή;», «Πότε πρέπει να πατήσω γκάζι μέσα στην στροφή;», «Τι πρέπει να κάνω, αν μπω στην στροφή με ψηλή ταχύτητα;».
Ας δούμε πρώτα, πως συμπεριφέρονται οι αναρτήσεις όταν φρενάρουμε ή αναπτύσσουμε σε ίσια γραμμή.
Φρενάρισμα: Το βάρος μεταφέρεται μπροστά
Ανάπτυξη: Το βάρος μεταφέρεται πίσω
http://www.driveland.gr/images/multimedia/images/imagthe/moto/braking.jpg
http://www.driveland.gr/images/multimedia/images/imagthe/moto/accelerating.jpg


Μπορούμε να δούμε στα ποιό πάνω σχήματα, ότι όταν φρενάρουμε (ή ελαττώνουμε ταχύτητα τελοσπάντων) το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας (η βαρύτητα) μεταφέρεται στον μπροστά τροχό και μακριά απο τον πίσω (εξ’ ου και η ελαφριά κλίση της μοτοσυκλέτας μπροστά). Όταν αναπτύσσουμε ταχύτητα γίνεται το αντίθετο, δηλαδή το κέντρο βάρους μεταφέρεται στον πίσω τροχό και μακριά απο τον μπροστά.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι σε περίπτωση δυνατού φρεναρίσματος, ο πισινός τροχός γίνεται ποιό αναποτελεσματικός λόγο της λιγότερης πρόσφυσης με τον δρόμο. Υπάρχει δηλαδή η πιθανότητα να «κλειδώσει» σε περίπτωση που φρενάρουμε απότομα. Απο την άλλη καταλαβαίνουμε ότι, όταν φρενάρουμε σταδιακά με το μπροστινό φρένο, δίνουμε σταδιακά περισσότερη πρόσφυση στον μπροστινό τροχό, πιέζοντας τον ποιό σκληρά στον δρόμο με αποτέλεσμα η ταχύτητα να ελαττώνεται ποιο ασφαλισμένα και ποιό γρήγορα.
Πως επηρεάζουν τα ποιό πάνω την οδήγηση μας;
Για αρχή καταλαβαίνουμε ότι το καλύτερο φρένο για να σταματήσουμε την μοτοσυκλέτα είναι το μπροστινό (σε στεγνό δρόμο τουλάχιστον). Επίσης καταλαβαίνουμε ότι, δεν πρέπει να ελαττώνουμε ταχύτητα μέσα στην στροφή. Αυτό πιέζει πολύ τον μπροστινό τροχό, αφήνοντας τον πίσω με λιγότερη πρόσφυση, με μεγάλες πιθανότητες να πλαγιολησθήσει και να μας τραβήξει έξω απο την στροφή.
Πώς μπορούμε λοιπόν να ελέγξουμε τις αναρτήσεις μας μέσα σε μια στροφή;
Η απάντηση είναι, να προσπαθούμε να διατηρούμε τον πίσω τροχό στο έδαφος, με όσο περισσότερη πρόσφυση γίνεται. Με λίγα λόγια, είτε να διατηρούμε την ταχύτητα μας μέσα στην στροφή, είτε να επιταχύνουμε γύρω απο την στροφή. Εννοείται ότι για να τα πετύχουμε αυτά πρέπει να μπούμε στην στροφή με την σωστή ταχύτητα.
Αν μπούμε στην στροφή με μεγάλη ταχύτητα τότε η επόμενη παράγραφος είναι ζωτικής σημασίας.
Η φυσική αντίδραση των πλείστων μοτοσυκλετιστών, είναι να πατήσουν φρένο ή να αφήσουν το γκάζι. Αφού έχετε διαβάσει τα ποιό πάνω, σίγουρα θα έχετε καταλάβει ότι, αυτή είναι η χειρότερη αντίδραση. Με αυτό τον τρόπο, η μοτοσυκλέτα θα μας τραβήξει ακόμη ποιό έξω απο την στροφή βάζοντας μας σε κίνδυνο.
Η σωστή αντίδραση είναι να γείρουμε την μοτοσυκλέτα ακόμα περισσότερο μέσα στην στροφή, χρησιμοποιώντας την τεχνική του ανάποδου στριψίματος και να δώσουμε περισσότερη δύναμη στο γκάζι. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο πρέπει να δοκιμάσετε για να βεβαιωθείτε ότι δουλεύει, όσο και αν φαίνεται τρελό.
Το σίγουρο είναι ότι, το γκάζι θα σας γλυτώσει απο πολύ περισσότερους κινδύνους απο ότι το φρένο, αυτό να το ξέρετε.
Σημαντικό είναι επίσης να ξέρουμε ότι την πορεία της μοτοσυκλέτας την κατευθύνει ο πίσω τροχός.
Ο πίσω τροχός επηρεάζει με ποσοστό 80% την γυροσκοπική σταθερότητα της μοτοσυκλέτας (συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού), για το λόγο ότι είναι συνδεδεμένος κατευθείαν μέσω του πίσω ψαλιδιού, με το πλαίσιο της μοτοσυκλέτας. Ο μπροστινός τροχός, επηρεάζεται έμμεσα απο τον πίσω.
Η απόδειξη είναι στο ότι, όταν μια μηχανή πάει «σούζα», θα συνεχίσει την πορεία που ακολουθούσε πριν σηκωθεί ο μπροστινός τροχός, είτε είναι μέσα σε στροφή είτε είναι σε ευθεία γραμμή.
Όταν «κλειδώσουμε» τον πίσω τροχό με το φρένο, προκαλώντας σύρσιμο στην άσφαλτο, η μοτοσυκλέτα χάνει την σταθερότητα που της παρείχε μέχρι εκείνη την στιγμή η γυροσκοπική δύναμη του πίσω τροχού. Έτσι η μοτοσυκλέτα θα ανατραπεί στην μία πλευρά ή στην άλλη.
Στην αντίθετη περίπτωση, αν κλειδώσουμε τον μπροστινό τροχό με το φρένο, κατευθυνόμενοι σε ευθεία γραμμή πάντα και νοουμένου ότι ο πίσω τροχός συνεχίζει να γυρίζει με κάποια ταχύτητα και ο μπροστινός παραμείνει σε ευθεία γραμμή, τότε η μοτοσυκλέτα θα αρχίσει να στέκεται κάθετα (endo) αφήνοντας μας πολλά περιθώρια να διορθώσουμε το λάθος μας. Δηλαδή απλά να αφήσουμε λίγο το μπροστινό φρένο.

krest
29-12-2011, 15:03
:sm8:

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
29-12-2011, 15:34
πολλα απο τα παραπανω τα κανω και προφανως τα κανουμε ολοι μας (για να ειμαστε ζωντανοι και να γραφουμε και αποψε) χωρις να το γνωριζουμε.

Η δημοσιευση δεν ειναι δικη μου εκθεση αλλα μεταφραση απο ξενο θρεντ για μαθηματα ασφαλους οδηγησης απο καθηγητες.

Θα συνεχισω και με αλλα αντιστοιχα θεματα απο δικες μου εμπειριες αλλα και αλλων αξιολογων και εμπειρων αναβατων

MARK
29-12-2011, 15:57
:sm8:

kostas_366
29-12-2011, 18:36
:sm8:

adventure
29-12-2011, 20:22
Πολύ καλό πόστ .

:sm8:

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
18-01-2012, 02:18
Up

phoenix
19-02-2012, 18:55
ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
20-02-2012, 17:02
+κ1200

CPretenteriS
20-02-2012, 17:33
:re25:

pkaran
11-03-2012, 09:57
:re25::re25::re25:Ευχαριστώ!!

f1shf1nder33
19-03-2012, 21:21
up!!:re25:

lepanto
19-03-2012, 21:32
πολυ ενδιαφερον θα περιμενουμε κ την συνεχεια:re27: