PDA

View Full Version : Μέγιστο Φρενάρισμα Σε Στροφη Και Εκτροπή - Εκτροπή


ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
29-12-2011, 16:03
Σε στροφή:
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όταν σταματάς σε στροφή το ποσό της διαθέσιμης για φρενάρισμα πρόσφυσης είναι μειωμένο. Αυτό γίνεται γιατί ένα μέρος του συνόλου της διαθέσιμης πρόσφυσης χρησιμοποιείται για τη στροφή, αφήνωντας λιγότερη πρόσφυση για φρενάρισμα.

Το κλειδί για να σταματήσεις γρήγορα σε στροφή είναι να σηκώσεις τη μοτοσυκλέτα όσο το δυνατό πιο γρήγορα ώστε το μέγιστο δυνατό ποσό πρόσφυσης να είναι διαθέσιμο για φρενάρισμα. Άν ο δρόμος και οι συνθήκες κίνησης το επιτρέπουν, σήκωσε τη μοτοσυκλέτα πρώτα και "ίσιωσε" το τιμόνι (κεντράρισε το τιμόνι) πριν πατήσεις τα φρένα για μέγιστο φρενάρισμα, και στάση σε ευθεία γραμμή.

Μπορεί να υπάρξουν συνθήκες που δεν θα επιτρέψουν να ισιώσεις πρώτα, όπως το να βγαίνεις εκτός δρόμου σε αριστερή στροφή ή να αντιμετωπίζεις κίνηση από το αντίθετο ρεύμα σε δεξιά στροφή.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάτα τα φρένα ο#### και σταδιακά. Όσο η γωνία κλίσης μειώνεται, μπορεί να εφαρμοστεί περισσότερη πίεση στα φρένα.

Είναι καλύτερο στο τέλος μιας στάσης να έχεις τη μοτοσυκλέτα ίσια. Αυτός είναι ο λόγος που "ισιώνεις" το τιμόνι πριν το τέλος μιας στάσης.


Γλίστρημα μπροστινού τροχού: Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στην ανάγκη για ομαλή και σταδιακή πίεση της μανέτας του μπροστινού φρένου. Παίρνει χρόνο για τη μεταφορά βάρους μπροστά κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης. Άν η μανέτα του φρένου πιαστεί απότομα και εφαρμοστεί υψηλή πίεση στα φρένα πριν η επιπλέον πρόσφυση από τη μεταφορά βάρους μπροστά γίνει εφικτή, ο τροχός μπορεί να μπλοκάρει και ένα γλίστρημα του μπροστινού τροχού μπορεί να συμβεί. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση απώλεια του ελέγχου οδήγησης και της ικανότητας ισορροπίας.

Άν σου συμβεί ένα τέτοιο γλίστρημα του μπροστινού τροχού, αμέσως άφησε το μπροστινό φρένο για να επιτρέψεις στον τροχό να γυρίσει ξανά, και ξαναπιάσε το φρένο σωστά. Λανθασμένη εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε μια "low-side" πτώση.


Γλίστρημα πίσω τροχού: Το γλίστρημα του πίσω τροχού μπορεί να συμβεί σε γρήγορες στάσεις ή απότομες μειώσεις ταχύτητας επειδή το βάρος της μοτοσυκλέτας και του αναβάτη μεταφέρεται από τον πίσω τροχό στον μπροστινό. Αυτό μειώνει την διαθέσιμη στον πίσω τροχό πρόσφυση και, σαν συνέπεια, το ποσό της πίεσης φρεναρίσματος που απαιτείται για να μπλοκάρει ο τροχός. Όταν ο πίσω τροχός γλιστρά, η ικανότητα να στρίψεις χάνεται.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε κάθε γλίστρημα του πίσω τροχού είναι να αφήσεις το φρένο όταν ο πίσω τροχός είναι εκτός ευθυγράμμισης με τον μπροστινό τροχό. Άν ο πίσω τροχός σταματήσει να γλιστρά και ξαναρχίσει να γυρνάει όταν είναι έξω από τη γραμμή πορείας, η μοτοσυκλέτα αμέσως θα ισιώσει και μπορεί να καταλήξει σε απώλεια του ελέγχου. Μπορεί να πεταχτείς πάνω από τη μηχανή έχοντας αυτό που κοινά λέγεται πτώση "high-side", και είναι πολύ πιθανό να υποστείς σοβαρό τραυματισμό.

Μπορείς να αποφύγεις το "high-side" άν επίτηδες κρατήσεις πατημένο το πίσω φρένο και γλιστρήσεις ώσπου να σταματήσεις τελείως. Άν συμβεί να πέσεις, θα είναι στη χαμηλή πλευρά "low-side", και η πτώση θα έχει μόνο μικρή απόσταση.

Άν ο πίσω τροχός είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένος με τον μπροστινό, είναι πιθανό να επανακτήσεις τον έλεγχο αφήνωντας το πίσω φρένο και επιτρέποντας στον τροχό να ξαναγυρίσει. Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στο ότι να αφήνεις το πίσω φρένο θα πρέπει μόνο να χρησιμοποιείται αν και οι δύο τροχοί είναι σχεδόν ευθυγραμμισμένοι με τη κατεύθυνση της διαδρομής. Ακόμα και μια μέτρια κακή ευθυγράμμιση μπορεί να καταλήξει σε ένα "high-side".



Εκτροπή (swerve)

Οι καλές τεχνικές αναζήτησης κινδύνων μπορεί να αποτρέψουν καταστάσεις που η εκτροπή είναι αναγκαία. Το να εκτραπείς για να αποφύγεις μια σύγκρουση μπορεί να είναι αναγκαίο αν το σταμάτημα δεν είναι λύση. Έρευνες έδειξαν ότι σε ταχύτητες πάνω από τα 29 χλμ/ω (18 mph) περίπου, μια μοτοσυκλέτα μπορεί να εκτραπεί για να αποφύγει ένα εμπόδιο μεγέθους αυτοκινήτου σε μικρότερη απόσταση από αυτή που κάνει για να σταματήσει. Σιγουρέψου ότι έχεις αρκετό χρόνο και χώρο για να εκτραπείς.

Η εκτροπή είναι βασικά δύο συνεχόμενες στροφές ή countersteers, μία για να αποφύγεις ένα εμπόδιο ακολουθούμενη αμέσως από άλλη μία για να ξαναποκτήσεις την αρχική κατεύθυνση. Όπως με όλες τις στροφές, και οι δύο γίνονται εφαρμόζοντας πίεση στο κατάλληλο κλιπόν -ή λαβή τιμονιού- (πίεσε το δεξί-πήγαινε δεξιά, πίεσε το αριστερό-πήγαινε αριστερά). Η αρχική πίεση πρέπει να είναι επίτηδες σταθερή για να κάνει τη μοτοσυκλέτα να γείρει γρήγορα και να αποφύγει το εμπόδιο.

Όταν εκτρέπεσαι, κράτα τη μοτοσυκλέτα ανεξάρτητη από τη κλίση του σώματος· κράτα το πάνω μέρος του κορμού σου όρθιο ενώ η μοτοσυκλέτα γέρνει. Αυτό θα επιτρέψει στη μοτοσυκλέτα να γείρει πιο γρήγορα. Κράτα τα γόνατα σφιχτά στο τεπόζιτο και τα πέλματα σταθερά στα μαρσπιέ.

Κοίτα προς την ανοιχτή πορεία που προσπαθείς να φτάσεις για να αποφύγεις να εστιάσεις στον κίνδυνο (target fixation). Διατήρησε σταθερό γκάζι και μη φρενάρεις ενώ εκτρέπεσαι. Η εκτροπή μπορεί να απαιτήσει στροφές μέγιστης απόδοσης για τις οποίες όλη η διαθέσιμη πρόσφυση είναι αναγκαία για να στρίψει η μοτοσυκλέτα γρήγορα. Κάθε φρενάρισμα κατά την εκτροπή, ακόμα και φρενάρισμα της μηχανής, μπορεί να ωθήσει τα λάστιχα πέρα από το όριο πρόσφυσης και να προκληθεί γλίστρημα. Άν έχεις χρόνο και χώρο να επιβραδύνεις πρίν την εκτροπή, φρέναρε πρώτα για να επιβραδύνεις, και μετά άφησε τελείως τα φρένα και κάνε την εκτροπή.

Άν το φρενάρισμα απαιτείται για να αποφύγεις ένα δεύτερο κίνδυνο στη πορεία ανάκαμψης, μπορεί να είναι καλύτερα να καθυστερήσεις το φρενάρισμα ώσπου η στροφή ανάκαμψης να ολοκληρωθεί και η μοτοσυκλέτα να πηγαίνει ευθεία.

MARK
29-12-2011, 16:18
:sm8:

kostas_366
29-12-2011, 18:36
:sm8:

Ellie
29-12-2011, 19:09
πω πω παιδια αυτα ειναι αισθησεις που δε θα μπορουσα με τιποτα να εκφρασω με λογια κ ομως...ειναι τοσο απλο τελικα!!!ανατριχιαστικα απλο!!!:sm5:

ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ
29-12-2011, 19:16
παιχταδορ ουτε και εγω μπορω να τα πω.Τα κανω ασυναισθητα ομως.
Για αυτο τον λογο δεν ειμαι δασκαλος και ειμαι ενας επιμονος μαθητης του ειδους.
Για πιο advance μαθηματα εχω 3-4 φιλαρακια, τα δυο ειναι στην υπογραφη μου, τα οποια ......τα λενε καλυτερα...........

adventure
29-12-2011, 20:14
Πολύ καλό πόστ .

:sm8::sm8:

evan400f
29-12-2011, 21:29
:sm8:

f1shf1nder33
19-03-2012, 21:33
:sm8: