PDA

View Full Version : ΧΩΜΑΤΙΝΗ ΕΚΔΡΟΜΗ


kostasmats
22-05-2009, 19:37
Καλησπερα σε ολους.Το πασχα βρεθηκα στο χωριο μου στον δημο Ιναχου Αιτολωακαρνανιας και αρπαξα την ευκαιρια να κανω μια μικρη εκδρομη σε μια κοντινη βουνοκορφη.Ομορφη διαδρομη μεχρι τα ασφαλτινα ελαστικα να αρχισουν να μου δειχνουν τις αδυναμιες τους και να μου κοψουν την φορα για περεταιρω εξερευνηση.Ειπα λοιπον το καλοκαιρι που θα εχω και περισοτερο χρονο να επιστρεψω με χωματινα και να κανω μια αρκετα μεγαλη περιηγηση.Απο θεμα διαμονης διαβιωσης δεν υπαρχει προβλημα αφου ειμαι λατρης του ελευθερου καμπινγκ και υπαρχει αρκετη εμπειρια.Στο θεμα ομως gs και χωμα, πλην του εντουρο 1, υπαρχει μαυρο σκοταδι και εδω θα ηταν σωτηριες οι πληροφοριες απο τους χωματερους.Ξεκιναω λοιπον με τις αποριες μου
α.επειδη gps δεν υπαρχει και θα χρησημοποιησω χαρτες,που να ψαξω για ενημερωμενους με χωματοδρομους?Το google maps ειναι αξιοπιστο για να φτιαξω καποια roadbooks?
β.Τι αποστασεις μπορει να καλυπτει ο μεσος αναβατης στο χωμα?στην ασφαλτο ειμαι ψημενος αλλα εδω...
γ.θα κανω φροντηστηριο με το μηχανικο μου.Ποιες ειναι οι συνηθεστερες βλαβες στο βουνο για να δωσω προσοχη
δ.εκτος απο κορντουρες κρανος μποτες σετ επισκευης ελαστικου τι αλλα ειδη ειναι βασικα ?
αυτα για αρχη ,με την κουβεντουλα θα ερθουν κι'αλλα...
φιλικα Κωστας

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
25-05-2009, 11:43
Κώστα καλημέρα ,

- Μανέττες συπλέκτη και φρένου,
- Δύο μπουζί
- Κλειδιά για αφαίρεση τροχού σε περίπτωση που το κλατάρισμα
δεν επισκευάζεται επιτόπου και θα χρειαστεί να το μεταφέρεις /
και εσένα μαζί του , στο πλησιέστερο βουλκανιζατέρ.Torgs 45 & 50 ,
allen No 22.
- Τierap.
- Τρόμπα

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
25-05-2009, 11:52
Κώστα καλημέρα ,

- Μανέττες συπλέκτη και φρένου,
- Δύο μπουζί
- Κλειδιά για αφαίρεση τροχού σε περίπτωση που το κλατάρισμα
δεν επισκευάζεται επιτόπου και θα χρειαστεί να το μεταφέρεις /
και εσένα μαζί του , στο πλησιέστερο βουλκανιζατέρ.Torgs 45 & 50 ,
allen No 22.
- Τierap.
- Τρόμπα


Πολυεργαλείο,
ένα κομμάτι σύρμα (για να δέσεις πρόχειρα κάτι σπασμένο-όπου δεν κάνει το Tie rap),
μονωτική ταινία.

emix
25-05-2009, 12:10
Κωστα θα σου γραψω τι κουβαλαω μαζι μου, οταν πηγαινω χωματινη εκδρομη. Βεβαια για την καθε μηχανη υπαρχουν λιγο διαφορετικα εργαλεια, αλλα απ οτι ειδα εχεις και συ R1200GS.

Εγω εχω το Garmin Quest GPS με τους χαρτες της αναβασης. Αρκετα καλοι.Σχεδιαζω την διαδρομη στο TopoNavigator και την περναω στο GPS.
Ομως μπορεις ν αγορασεις τους χαρτες της αναβασης, οπου εχουν λεπτομερειες αρκετες, αναλογα και με την κλιμακα.

Απο εργαλεια τωρα:

Οπως ειπε και ο φιλος, να εχεις ολη την σειρα των torx, γιατι οι μηχανες μας μονο τετοιες βιδες εχουν. Να σου πω εδω οτι οι δαγκανες των φρενων και η ασφαλεια που συγκρατει τον αξονα της μπροστινης ροδας ξεβιδωνουν με 45αρι torx. Τα μπουλονια της πισω ροδας ξεβιδωνουν με 50αρι torx. Φυσικα πρεπει να εχεις και το εργαλειο που μπαινουν τα torx αυτα.
Επισης να εχεις και ενα 22ari allen για να βγαλεις τον αξονα του μπροστινου τροχου, σε περιπτωση που πρεπει να κατεβασεις την ροδα κατω στην πολη χωρις την μηχανη.
Κοφτακι
Δεματικα, μεγαλα σε μηκος και σχετικα χοντρα.Ειναι τα πιο χρησιμα απ ολα γιατι μ αυτα μπορεις να συγκρατησεις διαφορα πραγματα και να κατεβεις απο το βουνο. Να σου πω εδω οτι το enduro 2 το εβγαλα στερεωνοντας την μπροστινη δαγκανα με δεματικα γιατι μια απο τις δυο βιδες μου ειχε σπασει! Επισης πανω στο βουνο εσπασε η μανετα του φρενου σ ενα transalp και ο Σπανος τηνς στερεωσε με δεματικα. Παντα λοιπον τετοια μαζι σου.
μονωτικη ταινια
Σετ επισκευης ελαστικων και αμπουλες για τον αερα.
Χειροκινητη τρομπα! Φαντασου να σε πιασει πολλες φορες λαστιχο ή να τελειωσουν οι αμπουλες και να σε ξαναπιασει. Τι θα κανεις τοτε; Θα φυσας με το στομα;
Φακο κεφαλης, γιατι σε περιπτωση που σε πιασει νυχτα πανω στο βουνο δεν θα βλεπεις ουτε την μυτη σου.
Μπαταριες για τον φακο κεφαλης, σε περιπτωση που τελειωσουν αυτες.
Καρτοκινητη συνδεση διαφορετικης εταιρειας. Εγω π.χ εχω Wind αλλα κουβαλαω και καρτοκινητη συνδεση Cosmote και Vodafone. Αν δεν πιανει η Wind εκει που ειμαι μπορει να πιανει καποια απο τις αλλες.
Αν δεν εχεις καγκελα προστασιας κυλινδρων υπαρχουν και οι προστατευτικες λαστιχενιες καποτες. Σε περιπτωση πτωσης και διαρροης λαδιων, καπακωνουν τους κυλινδρους μ αυτες και μπορεις να κατεβεις ανετα κατω, για να πας συνεργειο. 50ευρω περιπου η μια κοστιζει.
Αν δεν θες να παρεις τις καποτες, υπαρχουν και οι κολλες δυο συστατικων. Κλεινεις την ρωγμη, κατεβαινεις κατω και αλλαζεις καπακια.
Αυτα. Μπορει να ξεχασα κατι, αλλα δεν θυμαμαι αυτη την στιγμη. Θα πρεπει να κοιταξω τα πραγματα μου.

Ελπιζω να παμε και μαζι καποια στιγμη καμια βολτουλα.

emix
25-05-2009, 12:29
Για τον ρουχισμο τωρα:
Γενικα δεν πρεπει να φοραμε ρουχα που ειναι στενα. Πανω στην μηχανη πρεπει να ειμαστε ανετοι. Επισης οταν θελουμε να τεντωσουμε τα ποδια μας για να περασουμε ενα δυσκολο σημειο πρεπει το παντελονι να ειναι ανετο.
Οσο περισσοτερους αεραγωγους εχουν τα ρουχα μας, τοσο καλυτερο.
Το κρανος καλο θα ειναι να ειναι τυπου εντουρο. Πιο ανετο και με πιο πολλους αεραγωγους.
Οι μποτες επισης θα πρεπει να ειναι εντουρο τυπου. Κρατανε πιο καλα τον αστραγαλο, ειναι πιο ψηλες και παρεχουν καλυτερη προστασια.
Για την προστασια μας επισης υπαρχουν και οι μπλουζες-θωρακες. Τις φοραμε μεσα απο το μπουφαν και προστατευουν ολο το πανω μερος του σωματος μας παρα πολυ καλα. Επισης το καλοκαιρι αν δεν θελουμε να φορεσουμε μπουφαν μπορουμε να βαλουν την μπλουζα-θωρακαι και να φορεσουμε απο πανω μια μπλουζα εντουρο.

Δεν υπαρχει κανονας για το ποσα χιλιομετρα πρεπει να κανουμε στο χωμα. Κανεις οσο θες. Συνηθως ομως 150-200χλμ ειναι μια ικανοποιητικη αποσταση, αναλογα με την εποχη και το ειδος του τεραιν. Πχ. περσι τον Νοεμβριο που ειχα παει Γκιωνα-Οιτη-Βαρδουσια, καναμε σε 6 ωρες 55χλμ, διοτι το τεραιν ηταν πολυ δυσκολο (λασπη, νεροφαγωματα, πυλός), αλλα το κυριοτερο ηταν οτι ειχε τοσο πολυ ομιχλη που δεν εβλεπες ουτε στα 2μετρα.
Σημασια εχει η διασκεδαση και οχι τα χιλιομετρα.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
25-05-2009, 16:38
....το πιο σημαντικό κατά την άποψή μου !

ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ !

emix
25-05-2009, 16:52
....το πιο σημαντικό κατά την άποψή μου !

ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ !

Συμφωνω μαζι σου.
Εγω βεβαια πηγαινω που και που μονος, αλλα προσεχω παρα πολυ.

kostasmats
25-05-2009, 23:56
ευχαριστω πολυ παιδια για την ανταποκριση!πραγματικα πολυ χρησιμες συμβουλες.:sm8:με τα μουτρα στη μελετη λοιπον και συνεχιζουμε

xvitos
26-05-2009, 00:36
....το πιο σημαντικό κατά την άποψή μου !

ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ !


+1000!!!!!!!!!!!!!!;)

GANTZA
12-06-2009, 00:09
:sm8::sm8:

Arkas
12-06-2009, 14:23
....το πιο σημαντικό κατά την άποψή μου !

ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ !
:sm8: