PDA

View Full Version : bmw F650 gs VS honda xl 650 transalp


Billakos
27-05-2009, 09:39
χαιρετω το φορουμ.ειναι νεος και σαν αναβατης και στην παρεα σας. ενδιαφερομαι για αγορα μηχανης(μαλλον μεταχειρισμενης μεχρι 4000 ευρω) και τα δυο μοντελα που μου κεντριζουν το ενδιαφερον ειναι τα παραπανω.με προτημιση προς την μπεμβεδια.ειναι καλη επιλογη?υπαρχει συγκριση αφου μιλαμε για διαφορετικες τεχνολογιες(αεροψυκτο το ενα υδροψυκτο το αλλο)λετε να κανω υπομονη να παω στο καινουργιο Φ650 που ειναι και δικυλινδρο??οι γνωσεις σας επι του θεματος θα ειναι απιστευτα χρησιμες για μενα ευχαριστω

Arkas
27-05-2009, 11:22
Καλωσόρισες φίλε Billakos στην παρέα μας!

Προς ενημέρωσή σου, σου παραθέτω κάποια τεστ μετ/νων
από το Mototriti.
Πιστεύω πως θα σε βοηθήσουν στην τελική σου επιλογή.

Όποιο μηχανάκι επιλέξεις, να είσαι σίγουρος πως η παρέα μας θα είναι εδώ και θα σε περιμένει!

ΜΤΧ: BMW F650 GS (2006)
Ένα κλασικό on-off μοντέλο από τη γερμανική εταιρεία, το οποίο διέγραψε λαμπρή εμπορική πορεία όλα τα χρόνια που παρέμεινε στην παραγωγή. Μάλιστα, τα πήγε τόσο καλά που η BMW αποφάσισε να το ξαναπεράσει στην παραγωγή, ύστερα από λίγους μήνες, με μόνη αισθητή διαφορά στην… ονομασία του.

http://m1.2mdn.net/viewad/817-grey.gif (http://ad.gr.doubleclick.net/click;h=v8/383a/0/0/%2a/i;44306;0-0;0;26236916;4307-300/250;0/0/0;;~sscs=%3f)http://www.mototriti.gr/images/tr.gifhttp://www.mototriti.gr/images/tr.gifhttp://www.mototriti.gr/jpg/mtr/100/NEWS/2904099.jpg (http://javascript<b></b>:;)
http://www.mototriti.gr/jpg/mtr/100/NEWS/29040910.jpg (http://javascript<b></b>:;)
http://www.mototriti.gr/jpg/mtr/100/NEWS/29040912.jpg (http://javascript<b></b>:;)
http://www.mototriti.gr/jpg/mtr/100/NEWS/29040911.jpg (http://javascript<b></b>:;)
http://www.mototriti.gr/images/tr.gif
+: Φιλικότητα, άνεση, μοτέρ
-: Πολύ ####### αναρτήσεις

Εργονομία

Το πολύ χαμηλό ύψος της σέλας είναι αυτό που χαρακτηρίζει το γερμανικό on-off σε γενικές γραμμές. Η επιλογή αυτή της BMW έκανε τη συγκεκριμένη μοτοσικλέτα ιδιαίτερα φιλική σε ένα ευρύτατο φάσμα του αγοραστικού κοινό, με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα αγαπημένα μοντέλα του «ασθενούς» φύλου. Η θέση οδήγησης είναι φυσικά «μέσα», με τον αναβάτη να έχει τον απόλυτο έλεγχο, αφού το τιμόνι πέφτει κοντά στον κορμό, τα πόδια φτάνουν πανεύκολα και γρήγορα στο έδαφος και τα μαρσπιέ δημιουργούν άνετες γωνίες για τα γόνατα. Και ο συνεπιβάτης δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στη σέλα του γερμανικού μοντέλου, έχοντας μάλιστα στη διάθεσή του, πέρα από ένα άνετο μερίδιο με μπόλικο αφρώδες και σωστά τοποθετημένα μαρσπιέ, και μία πρακτική χειρολαβή από την οποία μπορεί να κρατιέται. Τα χειριστήρια στο τιμόνι δεν θα δυσκολέψουν κανέναν ως προς τη χρήση τους και συνηθίζονται γρήγορα, ενώ όσον αφορά στην ποιότητα κατασκευής, τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Τόσο η βαφή των πλαστικών όσο και των μεταλλικών μερών βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, κάτι που διακρίνεται άλλωστε και στα πάμπολλα παραδείγματα που βλέπουμε στους ελληνικούς δρόμους όλα αυτά τα χρόνια.

Μοτέρ

Αξιοπιστία, ροπή, γραμμική απόδοση της ισχύος και χαμηλή κατανάλωση. Αυτές οι λέξεις αρκούν για να περιγράψουν το μονοκύλινδρο μοτέρ που κινεί το βαυαρικό μοντέλο. Τα 650 κ.εκ. του παράγουν αρκετή ροπή ώστε να μπορεί να διατηρεί με άνεση ταχύτητες της τάξης των 150 χλμ./ώρα στο αυτοκινητόδρομο, ακόμη και αν βρίσκονται στη σέλα του δύο μεγαλόσωμα άτομα και οι αποσκευές τους, διατηρώντας ακόμη αρκετά αποθέματα ισχύος για ασφαλή προσπεράσματα. Το κιβώτιο είναι μαλακό στη χρήση του, με τη διαδρομή του λεβιέ να χαρακτηρίζεται μέτρια και την κλιμάκωσή του να τείνει προς το μακρύ, προς όφελος της κατανάλωσης.

Συμπεριφορά

Η φιλικότητα του συγκεκριμένου μοντέλου της BMW προς τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του, δύσκολα κρύβεται. Ξεχάστε τα περίεργα χειριστήρια των μεγάλων μοτοσικλετών της βαυαρικής εταιρείας. Τα πάντα βρίσκονται εκεί που πρέπει για να κινηθείτε απροβλημάτιστα σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Στην πόλη, το χαμηλό ύψος της σέλας θα βοηθήσει ακόμη και τον άπειρο αναβάτη να κινηθεί με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια ανάμεσα από τα σταματημένα αυτοκίνητα και μόνο το τιμόνι που βρίσκεται στο ύψος των καθρεπτών θα τον απασχολήσει. Στον αυτοκινητόδρομο, το F650 GS θα ταξιδέψει με άνεση, με τις ####### αναρτήσεις του να απορροφούν τις περισσότερες ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων, κρατώντας έτσι ξεκούραστους τόσο τον αναβάτη όσο και το συνεπιβάτη. Σε δρόμο με στροφές το μονοκύλινδρο on-off θα δείξει γρήγορα την προτίμησή του για ένα πιο χαλαρό στιλ οδήγησης, όπου τα στραμπουλήγματα πριν τη στροφή και τα οριακά φρεναρίσματα απουσιάζουν από το λεξιλόγιό του. Η οδήγηση με γραμμές είναι αυτή που του ταιριάζει καλύτερα και αν εμπιστευτείτε το μπροστινό του, τότε το μικρό BMW θα σας ανταμείψει με μεγάλες ταχύτητες μέσα στη στροφή, ανάλογες κλίσεις και πολλά… χαμόγελα. Τέλος, πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσει ούτε κατά την κίνησή του στο χώμα, με τις ####### αναρτήσεις και τη θέση οδήγησης να βάζουν τους περιορισμούς. Θα φτάσει χωρίς πρόβλημα οπουδήποτε ακόμη και με δύο άτομα στη σέλα του, θα περάσει μέσα από ποτάμια και μεγάλες λασπολακκούβες και όλα αυτά θα τα κάνει με ασφάλεια, αρκεί να ξέρετε ότι αυτό που έχετε κάτω από τα πόδια σας δεν είναι… καθαρόαιμο.

Συμπέρασμα

To μοντέλο της BMW είναι μία κλασική αξία στο χώρο των on-off μοτοσικλετών, τόσο για το ανδρικό όσο και για το γυναικείο μοτοσικλετιστικό κοινό. Φιλικό κάτω από όλες τις συνθήκες, με ένα δυνατό, αξιόπιστο και οικονομικό σε κατανάλωση μοτέρ, το F650GS μπορείτε να το βρείτε εύκολα σε αρκετά καλή κατάσταση, κάνοντας το την πρώτη ή ακόμη και την καθημερινή σας μοτοσικλέτα, ένα ρόλο που το γερμανικό on-off μπορεί να παίξει άριστα.

Μίνι ιστορικό

Το βαυαρικό μοντέλο ξεκίνησε την εμπορική του πορεία το όχι και τόσο μακρινό 2001, αντικαθιστώντας μία άλλη επιτυχημένη εμπορικά μοτοσικλέτα της BMW, το F 650 , το γνωστό Funduro. Από την πρώτη στιγμή βγήκε στην παραγωγή και σε έκδοση Dakar, η οποία διέφερε βασικά ως προς τη μεγαλύτερη διαδρομή των αναρτήσεών της, τον τροχό των 21 ιντσών μπροστά και τα γραφικά. Δέχτηκε μία μικρή αισθητική και μηχανική επέμβαση, ως προς τα εσωτερικά του κινητήρα του λίγα χρόνια αργότερα, και σε αυτή τη μορφή παρέμεινε στην παραγωγή μέχρι και πέρυσι.

Τι να προσέξετε

Αν αφήσουμε στην άκρη τα τυπικά σημεία που πρέπει να ελέγξετε πριν από την αγορά οποιασδήποτε μεταχειρισμένης μοτοσικλέτας, τότε δεν μένουν και πολλά πράγματα που πρέπει να κοιτάξετε πάνω στο μονοκύλινδρο F650GS. Για την ακρίβεια, δεν μένει τίποτα, αφού το συγκεκριμένο μοντέλο αποδείχθηκε τέρας αξιοπιστίας όλα τα χρόνια που παρέμεινε στην παραγωγή.

Τι να αλλάξετε

Και αυτός ο τομέας είναι μία… εύκολη υπόθεση για το μοντέλο της γερμανικής εταιρείας. Οι ψηλότεροι αναβάτες θα προτιμήσουν μία ψηλότερη σέλα, σε συνδυασμό με διαφορετικό τιμόνι και καβαλέτα. Επίσης, οι πολύ ####### αναρτήσεις είναι άλλος ένα τομέας με τον οποίον πρέπει να ασχοληθείτε, αν ζητάτε περισσότερα από τη συμπεριφορά του μονοκύλινδρου στις στροφές.



http://www.mototriti.gr/images/tr.gif

Honda XLV 650V Transalp


http://www.mototriti.gr/jpg/mtr/thumb_01/NEWS/Transalp20052.jpg (http://javascript<b></b>:;)
http://www.mototriti.gr/images/tr.gifhttp://www.mototriti.gr/images/tr.gifhttp://www.mototriti.gr/images/tr.gifΌταν το Transalp 600 απέκτησε 50 κυβικά εκατοστά παραπάνω το 2000, οι άνθρωποι της Honda ήξεραν ότι το ήδη δημοφιλές μοντέλο τους έμελλε να γνωρίσει ακόμη περισσότερη επιτυχία. Το Transalp 650 έχει γράψει δική του ιστορία στην Ελλάδα και μπορεί κανείς να το βρει μεταχειρισμένο από 3.500€.



http://www.mototriti.gr/images/tr.gifhttp://www.mototriti.gr/images/tr.gifhttp://www.mototriti.gr/images/tr.gif
Ο κινητήρας του παραμένει ο ίδιος μέχρι σήμερα. Το δικύλινδρο υγρόψυκτο σύνολο αποδίδει 55 ίππους στις 7.500 σ.α.λ. και 5,6 kgm ροπής στις 5.500 σ.α.λ. και πολλοί είναι αυτοί που πλέον το θεωρούν γερασμένο, ωστόσο, το Transalp συνεχίζει ακάθεκτο και χωρίς αλλαγές.

Οι μόνες βελτιώσεις που δέχθηκε αυτά τα χρόνια αφορούν κυρίως στο face lift του 2005, όταν το μοντέλο απέκτησε νέα ζελατίνα, σέλα, όργανα, ζάντες και δύο τελικά εξάτμισης. Το Transalp, πάντως, αγνοεί τα όσα αρνητικά ακούγονται.
Άλλωστε, παραμένει μια άκρως ανταγωνιστική μοτοσικλέτα, ειδικά στο χώμα, ενώ και σε ταξίδια κινείται ήρεμα και χαλαρά, παραμένοντας άνετο και προβλέψιμο.

Επιπλέον, παραμένει άνετο και πρακτικό και μέσα στη πόλη. Με λίγα λόγια, μπορεί το Transalp να ζητά κάποιους συμβιβασμούς από τον αναβάτη του, ωστόσο, παραμένει μια τίμια και αρκούντως πρακτική πρόταση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά από αρκετά χρόνια απουσίας σημαντικών αλλαγών στο Transalp, οι φήμες για ανανέωση (με κινητήρα μάλιστα 700 κ. εκ.) από τη Honda για το 2008 είναι εντονότερες από ποτέ…

Τιμή μεταχειρισμένου:
Από 3.500 έως 6.000 €
Τιμή καινούργιου:
6.990 €

Τεχνικά Χαρακτηριστικά:

Κινητήρας – 2κ, 6 βαλβ., Υ/Ψ
Χωρητικότητα – 647 κ. εκ.
Ισχύς – 55 ίπποι/ 7.500 σ.α.λ.
Ροπή – 5,6 kgm/ 5.500 σ.α.λ.
Φρένα (εμπρός, πίσω) – 2Δ 256 χιλ., Δ 240 χιλ.
Μήκος x Πλάτος – 2.260 x 920
Ύψος σέλας – 843
Μεταξόνιο – 1.505
Βάρος – 191 κιλά

NLS
27-05-2009, 11:35
ποιο είναι αερόψυκτο;
κανένα από τα δυο δεν είναι

και όχι το παλιό F650 GS δεν έχει κραδασμούς μονοκυλίνδρου και ας είναι μονοκύλινδρο (και έχει και μεγαλύτερη ροπή από το transalp) γιατί έχει αντίβαρο

Arkas
27-05-2009, 12:04
Για δες και το καινούργιο...

BMW F800GS και F650 GS: Φιλοσοφία, αξιώσεις και χαρακτηριστικά των δημοφιλών νέων BMW (http://countersteer.wordpress.com/2008/03/24/f-800-gs-f-650-gs/)

24 03 2008
Με δύο εντελώς νέες μοτοσικλέτες enduro, τις F 800 GS και F 650 GS, η BMW Motorrad όχι μόνο επεκτείνει την προϊοντική γκάμα της αλλά παρουσιάζει και μία άξια διάδοχο της επιτυχημένης F 650 GS με μονοκύλινδρο κινητήρα. Ακόμα και σταματημένη, η ταξιδιωτική F800GS με μία στιβαρή εμφάνιση και μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων, προδίδει τις ικανότητές της εκτός δρόμου. Τα στοιχεία που αποπνέει είναι σαφή και ποικίλα: οδηγική απόλαυση σε όλα τα είδη των δρόμων, και αντοχή σε ταξίδια, ακόμα και όταν ο προορισμός σημαίνει διέλευση από χώμα.
http://farm4.static.flickr.com/3010/2359127020_eb311a732c_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359127020/)
Η μικρή αδερφή της F800GS, η F650GS, με δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα, απευθύνεται, αντίθετα, σε άτομα που δεν χρειάζονται τόσο μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων και αναζητούν μικρότερης έντασης περιπέτειες. Με χαμηλότερο ύψος σέλας, είναι μία έξοχη μηχανή για κάθε χρήση. Ελέγχεται εύκολα, προσφέρει άφθονη ισχύ με οικονομία και είναι ιδανική για καθημερινές μετακινήσεις. Ένα υψηλό επίπεδο ευστάθειας, σε συνδυασμό με εύκολους χειρισμούς είναι χαρακτηριστικά κοινά και για τα δύο νέα μοντέλα GS που διαθέτουν υψηλή ποιότητα κατασκευής, ασφαλές πλαίσιο και κινητήρες για οδηγική απόλαυση. Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας προέρχεται από τη διάσημη F800, αλλά πέραν αυτού, τα μοντέλα enduro έχουν ανασχεδιαστεί πλήρως.
Ένα εντελώς νέο πλαίσιο και νέες αναρτήσεις τροχών με νέα στοιχεία απόσβεσης στα αμορτισέρ/ ελατήρια θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες και των πιο απαιτητικών αναβατών enduro. Ο ιμάντας τελικής μετάδοσης και το μονόμπρατσο ψαλίδι που είναι ιδανικά για καθαρή χρήση στο δρόμο, έχουν αντικατασταθεί από μία ελαφριά αλυσίδα και ένα άκαμπτο και ελκυστικό διπλό ψαλίδι από προφίλ αλουμινίου, ενέχοντας ιδιαίτερα πλεονεκτήματα κυρίως στην offroad οδήγηση. Επομένως, η νέα GS όχι μόνον είναι στο στοιχείο της στο δρόμο – αλλά κινείται πάντα με άνεση και όταν βρίσκεται εκτός δρόμου.
http://farm3.static.flickr.com/2228/2358297933_6a0e92347e.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2358297933/)
Συγκριτικά με την προκάτοχό της, η F650GS με μονοκύλινδρο κινητήρα, το νέο μοντέλο είναι βελτιωμένο στη καθημερινή χρήση. Παρά την ονομασία της, που προφανώς αναφέρεται στον κυβισμό της, η F650GS έχει τον ίδιο, δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 800 cc της F 800 GS. Με ελαφρώς μειωμένη κινητήρια ισχύ (71 αντί 85 HP), η έμφαση για τη F650GS δίδεται στην υψηλή ροπή στις χαμηλότερες στροφές και στην οικονομία στην κατανάλωση. Παρόλα αυτά, παράγει 20 HP περισσότερη ισχύ από την προκάτοχό της.
Χαρακτηριστικά και τεχνολογία μοτοσικλέτας
Ενώ οι enduro μεγάλου κυβισμού μερικές φορές φτάνουν στα όριά τους λόγω βάρους και συνολικής σχεδίασης, η νέα F800GS έχει σαφές πλεονέκτημα. Το συνολικό πακέτο συνδυάζει ισορροπημένη ισχύ και βάρος, μεγάλη διαδρομή ελατηρίου, ακριβή γεωμετρία τροχών και προηγμένη εργονομία, προσφέροντας άριστη αίσθηση εκτός δρόμου και έξοχες επιδόσεις σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.
Το πλαίσιο συνδυάζει όλα τα «συστατικά» που χρειάζεται μία πραγματική enduro: ένα στιβαρό, ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο που επιτρέπει περιστροφή τιμονιού κατά 42 μοίρες, άκαμπτο ανάποδο πιρούνι με διαδρομή ελατηρίου 230 mm, στιβαρό αλουμινένιο ψαλίδι με γόνατο ελατηρίου/ αμορτισέρ με προοδευτική απόσβεση και διαδρομή 215 mm καθώς και συμπαγείς ακτινωτούς τροχούς. Ένας εμπρός τροχός 21″ σε κλασικές διαστάσεις enduro 90/90-21 χαρίζει ευστάθεια σε αργή offroad οδήγηση, ενώ ο πίσω τροχός διαστάσεων 150/70-17 διασφαλίζει ότι η κινητήρια ισχύς μεταφέρεται πάντα με ασφάλεια στο δρόμο. Ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας προέρχεται από την F800S, τροποποιημένος όμως για τη νέα χρήση, με τους κυλίνδρους τώρα να έχουν κλίση μόλις 8.3 μοίρες προς τα εμπρός. Ο ισχυρός, υγρόψυκτος τετραβάλβιδος, δικύλινδρος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός λόγω της άμεσης απόκρισης, της εντυπωσιακής ροπής και της χαμηλής κατανάλωσής του.
http://farm3.static.flickr.com/2306/2359118848_7ec48c8fbc.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359118848/)
Ονομαστικά, ο κινητήρας αποδίδει 63 kW/85 HP στις 7 500 min–1 και, στις 5 750 min–1 παράγει ροπή 83 Nm στο στρόφαλο που εδράζεται σε ρουλεμάν. Χάρη στον ρυθμισμένο, τριοδικό καταλυτικό μετατροπέα και στο δευτερεύον σύστημα αέρα, ο Δικύλινδρος παράγει την ισχύ του με περιβαλλοντικά συμβατό τρόπο. Η ισορροπία μαζών επιτυγχάνεται από ένα σύστημα που είναι μοναδικό στην τυπική στάνταρ σχεδίαση μοτοσικλετών: Μια πρόσθετη μπιέλα ταλάντωσης εξισορροπεί τους κραδασμούς 1ης και 2ης τάξης, διασφαλίζοντας την πολιτισμένη λειτουργία του δικύλινδρου κινητήρα. Το χαμηλό καθαρό βάρος των 178 kg συμβάλλει σημαντικά στη δυναμική οδική συμπεριφορά. Με γεμάτο το ρεζερβουάρ καυσίμου και έτοιμη προς χρήση, η F800GS ζυγίζει μόλις 207 kg.
Η F650GS, η οποία είναι 8 kg ελαφρύτερη και με πολύ χαμηλότερο ύψος σέλας, είναι ιδανική για νέους στο σπορ. Τεχνικά, βασίζεται στη μεγάλη «αδερφή» της, αλλά οι τροχοί από χυτό μέταλλο και η χαμηλότερη απόσταση από το έδαφος προδίδουν με την πρώτη ματιά ότι προτιμά τις συνθήκες δρόμου. Άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα είναι τα πλαϊνά φέρινγκ με τις λείες επιφάνειες, η χαμηλή ζελατίνα, τα διαφορετικά ελατήρια και η μικρότερη ισχύς. Με 52 kW/71 HP στις 7 000 min–1 και μέγιστη ροπή 75 Nm ακόμα και στις 4 500 min–1, και αυτή η έκδοση παραμένει ισχυρή. Λόγω μειωμένης ισχύος, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα δευτερεύον σύστημα αέρα, αφού λιγότερα άκαυστα αέρια εισέρχονται στο σύστημα εξαγωγής.
Μία έκδοση 25 kW/34 HP διατίθεται επίσης για νέους αναβάτες. Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν σέλες υποδειγματικής άνεσης για αναβάτη και συνεπιβάτη, σε συνδυασμό με υψηλά πρότυπα ασφαλείας. Αν χρειαστεί, οι enduro εφοδιάζονται από το εργοστάσιο με ένα ABS δύο καναλιών που μπορεί να απενεργοποιηθεί. Επιπλέον, η εκτενής γκάμα αξεσουάρ BMW ικανοποιεί τις πιο ιδιαίτερες επιθυμίες των απαιτητικών πελατών μας, όπως πάντα.

Arkas
27-05-2009, 12:06
Τροποποιημένος δικύλινδρος κινητήρας
Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας που είναι γνωστός από τα μοντέλα F800 S/ST αποτελεί τη βάση για τη μονάδα ισχύος της GS. Με γνώμονα τη νέα χρήση, ωστόσο, μερικοί τομείς του κινητήρα έχουν τροποποιηθεί. Για να επιτυγχάνονται μακριές διαδρομές ελατηρίων με μέτριο ίχνος εμπρός τροχού και μία ιδανική κατανομή βάρους, οι κύλινδροι έχουν τώρα κλίση προς τα εμπρός κατά 8.3 μοίρες αντί 30 μοίρες της F800 S/ST.
Αυτή η λύση έγινε εφικτή με μία νέα σχεδίαση στο κάτω τμήμα του κελύφους του κινητήρα που κατασκευάζεται από χυτό αλουμίνιο. Περιλαμβάνει σημεία έδρασης για την προστατευτική ποδιά του και προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες λειτουργίας για τη λίπανση ημι-ξηρού κάρτερ.
http://farm3.static.flickr.com/2165/2359131442_c92abf5c73.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359131442/)
Επιπλέον, η κυλινδροκεφαλή έχει ενισχυθεί στην περιοχή της σύνδεσης του πλαισίου μπροστά-δεξιά. Ο κινητήρας της GS έχει τροποποιημένο κάλυμμα συμπλέκτη που δημιουργεί περισσότερο χώρο στην περιοχή των ποδιών και για το νέο δείκτη λαδιού, αλλά και ένα νέο άξονα ενεργοποίησης συμπλέκτη. Τέλος, το κέλυφος της αντλίας νερού και τα κολάρα του ψυγείου έχουν προσαρμοστεί στη νέα θέση του κινητήρα. Σαν αποτέλεσμα αυτών των μετατροπών, ο κινητήρας είναι ένα κιλό ελαφρύτερος από τη μονάδα που χρησιμοποιείται στα μοντέλα S/ST.
Επειδή υπάρχει μόνον ένας κύκλος ανάφλεξης για κάθε περιστροφή του στροφάλου, ο ήχος μοιάζει σκόπιμα με αυτό των κινητήρων boxer, που λειτουργούν με την ίδια ‘σειρά ανάφλεξης. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι η ταυτόχρονη ανάφλεξη δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για μία ισορροπημένη αλλαγή φορτίου με υψηλή απόδοση ροπής.
Aντικραδασμικό σύστημα
Οι κραδασμοί των κινούμενων μαζών αντισταθμίζονται από ένα μηχανισμό εξισορρόπησης που είναι μοναδικός στους εν σειρά κινητήρες. Αντί για συμβατικούς αντικραδασμικούς άξονες, έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του στροφάλου μια αντικραδασμική διάταξη με διαφορά χρονισμού 180°. Η μπιέλα αρθρώνεται σε ένα σχεδόν οριζόντιο αντικραδασμικό κοκοράκι. Η κινηματική του όλου συστήματος εξασφαλίζει την αντίθετη κίνηση της αντικραδασμικής διάταξης σε σχέση με τις δύο μπιέλες του κινητήρα.
Λόγω του σχετικά μεγάλου μήκους του κοκορακίου, εξασφαλίζεται μια ελαφρώς καμπυλωτή (σχεδόν γραμμική) τροχιά ταλάντωσης στο μικρό άκρο (κεφαλή) της αντικραδασμικής μπιέλας.
http://farm3.static.flickr.com/2259/2359128124_8b6c4a8a19.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359128124/)
Σύστημα λίπανσης
Το σύστημα κυκλοφορίας λαδιού περιλαμβάνει επίσης αρκετές προηγμένες λεπτομέρειες. Για να αποφευχθούν οι στιγμιαίες απώλειες πίεσης έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα λίπανσης ημι-ξηρού κάρτερ που λειτουργεί χωρίς ξεχωριστό δοχείο λαδιού. Το λιπαντικό μετά τα κύρια ρουλεμάν συλλέγεται σε ένα δοχείο που φέρει και το αντικραδασμικό σύστημα που όμως είναι απομονωμένο από το δοχείο λαδιού. Η περιοχή υπόκειται συνεχώς σε υποπίεση μέσω της αντλίας, ώστε το λάδι να οδηγείται στο κέλυφος του κιβωτίου πριν οδηγηθεί χωρίς πίεση και μέσω οπών στο κέλυφος του στροφάλου και πίσω στο δοχείο. Η αντλία πίεσης λαδιού εφοδιάζει το σύστημα λίπανσης από αυτό το δοχείο.
Εκκεντροφόροι κατάλληλοι για τις απαιτήσεις enduro
Οι κύλινδροι των κινητήρων GS εφοδιάζονται με μία high-tech κυλινδροκεφαλή. Όπως στους νέους κινητήρες των μοντέλων K, και εδώ επίσης, δύο επικεφαλής εκκεντροφόροι που κινούνται από μία οδοντωτή καδένα περιστρέφονται και ελέγχουν τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο μέσω κοκορακίων. Η F800GS, αντίθετα με τα μοντέλα S/ST, χρησιμοποιεί ελαφρώς τροποποιημένους εκκεντροφόρους που βοηθούν τον κινητήρα να παράγει την ισχύ του με τρόπο που είναι ιδανικός για χρήση enduro: με έξοχη ροπή, ομαλή και εύκολα ελεγχόμενη.
Η μείωση ισχύος της F650GS οφείλεται σε εκκεντροφόρους με διαφορετικά έκκεντρα που μειώνουν τη βύθιση και σε τροποποιημένους χρονισμούς βαλβίδων που έχουν σαν αποτέλεσμα μικρότερη επικάλυψη βαλβίδων.
Χρονισμοί βαλβίδων BMW F 800 GS BMW F 650 GS
Άνοιγμα εισαγωγής 14° μετά το Α.Ν.Σ. 28° μετά το Α.Ν.Σ.
Κλείσιμο εισαγωγής 18° μετά το Κ.Ν.Σ. 4° μετά το Κ.Ν.Σ.
Άνοιγμα εξαγωγής 18° μετά το Κ.Ν.Σ. 4° μετά το Κ.Ν.Σ.
Κλείσιμο εξαγωγής 14° πριν το Α.Ν.Σ. 28° πριν το Α.Ν.Σ.
Βύθιση βαλβίδων 9.64 mm 7.2 mm
Προετοιμασία μίγματος
Άλλα χαρακτηριστικά, αντιπροσωπευτικά για BMW, είναι η προετοιμασία μίγματος που γίνεται μέσω ψεκασμού στην εισαγωγή με σύστημα διαχείρισης κινητήρα BMS-KP και δύο πεταλούδες γκαζιού 46 mm. Η ποσότητα ψεκασμού προσδιορίζεται από ειδική χαρτογράφηση, όχι μόνο μέσω της περιόδου ψεκασμού αλλά και μέσω της πίεσης που παρέχει η αντλία βενζίνης, ανάλογα με τις απαιτήσεις ισχύος.
Το σύστημα ψεκασμού λειτουργεί χωρίς επιστροφή και μεταφέρει μόνο την ποσότητα που ο κινητήρας χρειάζεται στην πραγματικότητα. Λόγω αυτού του οικονομικού, πατενταρισμένου συστήματος ρύθμισης, η πίεση καυσίμου μπορεί να μεταβάλλεται σε μεγάλο εύρος έτσι ώστε το μίγμα να είναι πάντα ιδανικό. Για μέτρηση της ποσότητας του παρεχόμενου καυσίμου, χρησιμοποιούνται όχι μόνον οι γνωστές παράμετροι όπως φορτίο, στροφές κινητήρα και θερμοκρασία αλλά και η ποσότητα οξυγόνου που έχει μείνει στα καυσαέρια. Οι αντίστοιχες πληροφορίες προέρχονται από έναν αισθητήρα lambda τοποθετημένου στο σημείο όπου ενώνονται οι εξαγωγές.
http://farm4.static.flickr.com/3198/2358282471_d82af0a806.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2358282471/)
Ο αέρας που είναι απαραίτητος για το σχηματισμό μίγματος φτάνει στα νέα σιλανσιέ εισαγωγής μέσω στομίων εισαγωγής που τοποθετούνται στο ρεύμα ψυχρού αέρα. Η θέση, πολύ πιο ψηλά από τον κινητήρα, που ευνοεί την οδήγηση εντός και εκτός δρόμου, και ο μεγάλος όγκος που υποστηρίζει τη ροπή επιτεύχθηκαν με την τοποθέτηση του ρεζερβουάρ κάτω από τη σέλα. Ενώ τα στόμια της F 800 GS είναι ορατά σαν σχεδιαστικό στοιχείο, στην F 650 GS, είναι κρυμμένα πίσω από το εμπρός φέρινγκ.

Arkas
27-05-2009, 12:07
Σύστημα εξαγωγής
Το εντελώς νέο, βελτιστοποιημένου βάρους σύστημα εξαγωγής κατασκευάζεται κατ’ αποκλειστικότητα από ατσάλι υψηλής αντοχής και ζυγίζει μόλις 8.5 kg. Το σύστημα πολλαπλής μονού τοιχώματος συνδέεται με το σιλανσιέ χωνευτά και ασφαλίζει με ελατήρια. Η αντικατάσταση με άλλο τελικό είναι επομένως εύκολη και οικονομική, κυρίως επειδή ο καταλυτικός μετατροπέας είναι ενσωματωμένος στην πολλαπλή. Το τελικό που προσφέρεται στάνταρ είναι δομημένο σαν ένα σιλανσιέ δύο θαλάμων με διαφράγματα και απορροφητικό υλικό ώστε να προσφέρει όγκο ροής καυσαερίων 8 λίτρων και τοποθετείται στην αριστερή πλευρά της μοτοσικλέτας, σε μεσαίο ύψος
Υψηλόστροφος με πλούσια ροπή
Δεν είναι μόνο το σύγχρονο σύστημα ψεκασμού που διασφαλίζει άμεση απόκριση από την δικύλινδρη F800GS. Οι μικρές περιστρεφόμενες μάζες συμβάλλουν επίσης στην ευέλικτη παραγωγή ισχύος. Ακόμα και στις χαμηλές στροφές, αυτός ο τετραβάλβιδος κινητήρας, που με σχέση διαμέτρου-διαδρομής 82 προς 75.6 mm, δεν είναι ιδιαίτερα υπερτετράγωνος, επιταχύνει γρήγορα και αποδίδει το 90% της μέγιστης ροπής σε μία ευρεία κλίμακα στροφών, μεταξύ 4 000 και 7500 min–1.
Μεταξύ 5 000 και 8 000 min–1, ο κινητήρας αποδίδει την ισχύ του δυναμικά, συνοδευόμενος από ένα μοναδικό ήχο. Οι ονομαστικές τιμές επιδόσεων του 798 cc twin – 63 kW/85 HP στις 7 500 min–1 και 83 Nm στις 5 750 min–1 – επομένως, δίνουν μία ελλιπή εικόνα για τις δυνατότητες που υπάρχουν στην πράξη. Σε συνδυασμό με το χαμηλό συνολικό βάρος και το 6-τάχυτο κιβώτιο πυκνής κλιμάκωσης, η F 800 GS επιταχύνει 0–100 km/h σε περίπου 4 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα υπερβαίνει τα 200 km/h. Στον τομέα αυτό, η F650GS κινείται σχεδόν στα χνάρια της αδερφής της. Έχει επιτάχυνση 0–100 km/h σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα, ενώ αγγίζει την ταχύτητα των 185 km/h.
http://farm3.static.flickr.com/2040/2359129326_cf0090a129.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359129326/)
Αλλά δεν είναι μόνον η επιτάχυνση των νέων μοντέλων GS που εντυπωσιάζει: η ελκτική τους πρόσφυση είναι επίσης αξιοσημείωτη. Οι μηχανικοί εξέλιξης της BMW έχουν εστιάσει σκόπιμα στην ομαλή, αξιόπιστη παραγωγή ισχύος, στη μεσαία κλίμακα στροφών του κινητήρα, αντί στην απόλυτη μέγιστη ισχύ. Οι οδηγοί λάτρεις της φιλοσοφίας τουρισμού θα απολαύσουν την ισχυρή ελκτική πρόσφυση του δικύλινδρου με ελάχιστες αλλαγές ταχυτήτων. Ο δικύλινδρος σε σειρά κινητήρας, που έχει βελτιστοποιηθεί για χρήση σε enduro, δεν προσφέρει απλώς αποτελεσματική ισχύ και ροπή. Αποδεικνύει επίσης ότι οι υψηλές οδηγικές επιδόσεις δεν σημαίνουν απαραίτητα υψηλή κατανάλωση. Στους επαρχιακούς δρόμους, είναι πολύ πιθανή μία κατανάλωση πολύ κάτω από 5 λίτρα σούπερ αμόλυβδης ανά 100 km.
Αν χρειαστεί, η F 800 GS μπορεί επίσης να τροποποιηθεί για χρήση απλής βενζίνης, που όμως, μειώνει τις μέγιστες επιδόσεις κατά 1.5 kW/2 HP και αυξάνει ελαφρώς την κατανάλωση καυσίμου. Η μετατροπή αυτή γίνεται με τη βοήθεια ανάκλησης μιας διαφορετικής χαρτογράφησης ελέγχου, και μπορεί να ακυρωθεί οποιαδήποτε στιγμή.
Η F650GS είναι σχεδιασμένη σε κάθε περίπτωση για λειτουργία με απλή αμόλυβδη βενζίνη.
Η BMW Motorrad μπορεί επίσης να προσφέρει από το εργοστάσιο, χωρίς έξτρα χρέωση, μία κλειστή έκδοση της F 650 GS με 25 kW/34 HP στις 5 000 min–1 και 57 Nm στις 3 000 min–1, που απευθύνεται ειδικά σε νέους οδηγούς. Η μείωση ισχύος γίνεται μέσω τροποποιημένων πεταλούδων γκαζιού.
Η προηγμένη φιλοσοφία του κινητήρα επιδεικνύει πρόσθετη τεχνική επιδεξιότητα στα περιφερειακά του εξαρτήματα. Η αντλία νερού, για παράδειγμα, βρίσκεται δεξιά της κυλινδροκεφαλής και κινείται μέσω γραναζιού στον εκκεντροφόρο. Η πλεονεκτική θέση της αντλίας – απευθείας πίσω από το ψυγείο με ενσωματωμένο θερμοστάτη – σημαίνει ότι χρειάζονται μόνο πολύ κοντά κολάρα. Επομένως ο κινητήρας δείχνει ιδιαίτερα συμπαγής και συμμαζεμένος. Ένας εναλλάκτης θερμότητας λαδιού-νερού δίπλα στο εύκολης πρόσβασης φίλτρο λαδιού διασφαλίζει την ταχεία προθέρμανση του κινητήρα μετά από μία κρύα εκκίνηση. Επιπλέον, ο εναλλάκτης θερμότητας περιορίζει επίσης τις θερμοκρασίες λαδιού του κινητήρα.
Κίνηση πίσω τροχού μέσω O-ring αλυσίδας
Επειδή οι μοτοσικλέτες που είναι κατάλληλες για off-road χρήση συχνά χρησιμοποιούνται σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, χρειάζονται μια τελική μετάδοση που είναι πιο ανθεκτική στη σκόνη. Συνεπώς, και τα δύο μοντέλα GS έχουν O-ring αλυσίδα διαστάσεων 5/8 x 5/16. Ένας οδηγός αλυσίδας προστατεύει τα αλουμινένια γρανάζια από ζημιά. Τέσσερις ασύμμετροι αποσβεστήρες παρέχουν απόσβεση στη βάση του γραναζιού του τροχού που εδράζεται σε πλήρως πλευστό άξονα με σφαιρικά ρουλεμάν.
http://farm3.static.flickr.com/2083/2358287627_7c36680a91.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2358287627/)

Arkas
27-05-2009, 12:09
Σωληνωτό ατσάλινο πλαίσιο
Ένα σωληνωτό, ατσάλινο πλαίσιο τύπου χωροδικτυώματος, ειδικά σχεδιασμένο για τα νέα μοντέλα GS, προσφέρει πλείστες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που βελτιώνουν τις off-road δυνατότητες των μοντέλων GS. Η λεπτή κεφαλή, για παράδειγμα, που είναι ενσωματωμένη με απόλυτη σταθερότητα στη δομή του πλαισίου επιτρέπει περιστροφή του τιμονιού της τάξεως των 40 (F650GS) ή 42 (F800GS) μοιρών.
Η κεφαλή εδράζεται μέσω μιας εντελώς νέας διάταξης με πλάκες-γέφυρες που μειώνουν σημαντικά το πλάτος χωρίς να επηρεάζει την ακαμψία του πλαισίου. Η κλειδαριά τιμονιού έχει επίσης βελτιωθεί από το γεγονός ότι τοποθετείται μπροστά από το τιμόνι. Εκτός δρόμου, ο μικρός κύκλος στροφής των μοντέλων GS ενέχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα κυρίως όταν η μοτοσικλέτα πρέπει να περάσει από πολύ αργά κομμάτια.
http://farm3.static.flickr.com/2164/2358280281_848198f39e.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2358280281/)
Το σωληνωτό χωροδικτύωμα από κράμα ατσαλιού/μαγνησίου ενσωματώνει τον κινητήρα σαν ενεργό στοιχείο του πλαισίου. Οι σωλήνες του πλαισίου ενώνονται στην περιοχή του ψαλιδιού με τμήματα από σφυρήλατο ατσάλι. Το βιδωτό υποπλαίσιο κατασκευάζεται από ατσάλινους σωλήνες τετραγωνικής διατομής, συνδέεται με το πλαίσιο σε 4 σημεία και φέρει το νέο ρεζερβουάρ καυσίμου (χωρητικότητα 16 λίτρων) που τοποθετείται κάτω από τη σέλα. Η νέα σχεδίαση χρειάστηκε όχι μόνο λόγω του τροποποιημένου κινητήρα.
Στο εμπρός τμήμα της σέλας, το πλαίσιο και το υποπλαίσιο δεν είναι απλά πολύ στενά, αλλά η ίδια η σέλα και το κάλυμμα της εισαγωγής του κινητήρα είναι ιδιαίτερα αεροδυναμικά. Αυτό σημαίνει ότι, σε σχέση με το ύψος της σέλας, έχει επιτευχθεί ένα κοντό εσωτερικό τόξο ποδιών, που είναι η αποφασιστική διάσταση για να μπορείς να ακουμπήσεις στο έδαφος. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα μοντέλα GS προσφέρουν έξοχη καθιστή θέση τόσο και για πολύ ψηλούς όσο και για πιο μικρόσωμους αναβάτες, κυρίως επειδή το ύψος σέλας της F650GS μπορεί να μειωθεί στα 790 mm (με κιτ χαμηλώματος: 765 mm).
Τηλεσκοπικά πιρούνια και για τα δύο μοντέλα
Λόγω της μεγάλης διαδρομής του ελατηρίου των 230 mm, το ανάποδο τηλεσκοπικό πιρούνι είναι η καλύτερη επιλογή για τη F800GS. Η επικάλυψη σταθερών και κινητών σωλήνων (μπουκάλες) είναι ιδιαίτερα μεγάλη με αυτή τη σχεδίαση, κυρίως επειδή η διάμετρος των 45 mm του σταθερού τμήματος διασφαλίζει έξοχη αντοχή στην κάμψη.
Πλαστικοί εκτροπείς σε συνδυασμό με τα καλύμματα των εμπρός τροχών παρέχουν προστασία από πέτρες. Στην F 650 GS, χρησιμοποιείται ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι με σταθερούς σωλήνες 43 mm, προσφέροντας διαδρομή ελατηρίου 180 mm.
http://farm3.static.flickr.com/2076/2359121042_35cba1aaee_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359121042/)
Αλουμινένιο ψαλίδι πίσω
Η πίσω ανάρτηση των μοντέλων GS είναι επίσης στιβαρή, και άκρως αποτελεσματική. Bασίζεται σε ένα αλουμινένιο, χυτό μονοκόμματο ψαλίδι. Ενώ η F800GS χρησιμοποιεί ένα άμεσης έδρασης γόνατο προοδευτικής λειτουργίας και με διαδρομή ελατηρίου 215 mm, η F650GS εφοδιάζεται με συμβατικό γόνατο ελατηρίου με αμορτισέρ αερίου με διαδρομή 170 mm. Η προφόρτιση ελατηρίου μπορεί να ρυθμιστεί και στα δύο στοιχεία χρησιμοποιώντας έναν περιστροφικό τροχό με το χέρι, έτσι ώστε η ανάρτηση του πίσω τροχού να μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στην παρουσία συνεπιβάτη. Η απόσβεση επαναφοράς της ανάρτησης μπορεί επίσης να ρυθμιστεί εύκολα σύμφωνα με τις ατομικές απαιτήσεις και των δύο μοντέλων.
http://farm4.static.flickr.com/3203/2359124074_6f5ecf605b.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359124074/)

Arkas
27-05-2009, 12:12
Τροχοί και ελαστικά ανάλογα με το σκοπό
Οι τροχοί είναι ένα ακόμα διαφορετικό στοιχείο. Η F800GS χρησιμοποιεί αλουμινένιους, ακτινωτούς τροχούς, μεγέθους 21 x 2.15 μπροστά και 17 x 4.25 πίσω. ι 21 ίντσες του εμπρός τροχού, που είναι κανονικό μέγεθος στις αγωνιστικές enduro, προσφέρει μεγαλύτερη ευστάθεια, εξ αιτίας μεγαλύτερων γυροσκοπικών δυνάμεων, που μπορεί να είναι ανυπολόγιστο πλεονέκτημα σε χαλαρά εδάφη.
Αντίθετα, η F650GS, που υιοθετεί περισσότερο φιλοσοφία δρόμου, είναι σχεδιασμένη σαν ένα βασικό μοντέλο, έχει τροχούς από χυτό αλουμίνιο, μεγέθους 19 x 2.5 μπροστά και 17 x 3.5 πίσω. Ο μικρότερος εμπρός τροχός προσφέρει ιδιαίτερο πλεονέκτημα στην άσφαλτο, κυρίως επειδή οι χυτοί τροχοί είναι κάπως ελαφρύτεροι από τους ακτινωτούς τροχούς. Και οι δύο τροχοί συνδυάζονται με ελαστικά enduro που μπορούν να κινούνται νόμιμα και στο δρόμο, στάνταρ. Για την F800GS, έχουν επίσης εγκριθεί ελαστικά με τακούνια και η τοποθέτηση είναι εύκολη αν η μοτοσικλέτα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε συνθήκες εκτός δρόμου.
http://farm3.static.flickr.com/2318/2359113706_4bee72f154.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359113706/)
Τα μεγέθη των ελαστικών αποδεικνύουν επίσης ότι και οι δύο μοτοσικλέτες έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τον τρόπο χρήσης τους. H F650GS, για παράδειγμα, εφοδιάζεται με ελαστικά 110/80-19 μπροστά και 140/80-17 πίσω. Αντίθετα, η F800GS ταξιδεύει με ελαστικά 90/90-21 μπροστά και 150/70-17 πίσω. Ενώ ο εμπρός τροχός υποστηρίζει τους εύκολους χειρισμούς και ελαχιστοποιεί τη ροπή πέδησης, τα πίσω ελαστικά λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη ισχύ του κινητήρα.
Συστήματα πέδησης που συνδυάζονται με κάθε μοντέλο
Τα συστήματα πέδησης κάθε μοντέλου συσχετίζονται επίσης με το πεδίο εφαρμογής του. Επειδή η F800GS φτάνει σε υψηλότερες ταχύτητες, ο εμπρός τροχός έχει δύο πλήρως πλευστά δισκόφρενα διαμέτρου 300 mm και δαγκάνες δύο εμβόλων. Ο μονός δίσκος της F650GS, έχοντας το ίδιο μέγεθος, καλύπτει τις ανάγκες πέδησης του μοντέλου. Στο πίσω τροχό, και οι δύο εκδόσεις GS επιβραδύνονται από ένα ίδιο δισκόφρενο 265 mm με δαγκάνα ενός εμβόλου.
Σύγχρονο ABS δύο καναλιών με βελτιστοποιημένη ανίχνευση ανύψωσης του πίσω τροχού
Αν χρειαστεί, τα μοντέλα GS μπορούν να εφοδιαστούν από το εργοστάσιο με ένα ABS δύο καναλιών. Η τρέχουσα γενιά ABS της BMW Motorrad χαρακτηρίζεται από συμπαγή σχεδίαση, μικρότερο βάρος, και πολύ μικρές αποστάσεις ακινητοποίησης. Ο ρυθμιστής πίεσης ελέγχει τη βέλτιστη πίεση πέδησης μέσω γραμμικών βαλβίδων εισαγωγής που χαρακτηρίζονται από ταχύτατους χρόνους ρύθμισης. Οι βαλβίδες φέρουν με τις οπές από γραμμικά ελεγχόμενες διατομές εξασφαλίζουν επίσης ότι ο αναβάτης θα αισθανθεί πολύ ελαφριούς παλμούς πίεσης στη μανέτα και στο πεντάλ φρένου. Επιπλέον, το BMW Motorrad ABS προσφέρει αυξημένες λειτουργίες διάγνωσης: οι αισθητήρες περιστροφής τροχών παρακολουθούν την απόστασή τους από τον οδοντωτό δίσκο αυτόματα και επομένως συμβάλλουν στην ασφάλεια της μοτοσικλέτας. Αναβάτες που κατά κανόνα οδηγούν σε συνθήκες off-road μπορούν να απενεργοποιούν το σύστημα ABS πριν από την off-road χρήση.
http://farm3.static.flickr.com/2008/2358290661_68eda9ae4d_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2358290661/)
http://farm3.static.flickr.com/2339/2359130202_33ee7808c0.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359130202/)http://farm3.static.flickr.com/2111/2359122916_314dd1f1bd.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359122916/)
Ηλεκτρικά συστήματα με CAN bus και immobiliser
Τα ηλεκτρικά συστήματα των νέων μοντέλων GS είναι επίσης κορυφαία στην κατηγορία και λειτουργούν με ένα πρωτοποριακό σύστημα CAN bus. Όπως και τα συγγενή μοντέλα της σειράς F 800, το Σύστημα Ενός Καλωδίου – Single-Wire System (SWS) ενέχει πολλά πλεονεκτήματα: μειώνει την ποσότητα των απαιτούμενων καλωδίων, επιτρέπει την επικοινωνία μέσω δικτύου όλων των συσκευών ελέγχου και επομένως απλουστεύει την διαδικασία ολοκληρωμένης διάγνωσης. Επιπλέον δεν υπάρχει ανάγκη για συμβατικές ασφάλειες τήξης, αφού το σύστημα αυτόματα απενεργοποιεί το προβληματικό εξάρτημα σε περίπτωση βλάβης.
Aπό την εισαγωγή της τεχνολογίας CAN bus, ένα ηλεκτρονικό immobiliser αποτελεί τμήμα του στάνταρ εξοπλισμού των μοτοσικλετών BMW. Άρα δεν αρκεί ένα σωστά ‘κομμένο’ κλειδί για το ξεκίνημα του κινητήρα, αφού απαιτείται και το τσιπ που είναι ενσωματωμένο στο κλειδί της BMW να εκπέμπει και το σωστό κωδικό στην ενσωματωμένη κεραία της κλειδαριάς τιμονιού. Μόνο τότε ο έλεγχος του κινητήρα επιτρέπει το ξεκίνημα. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει την ασφαλέστερη, πιο αξιόπιστη προστασία από κλοπή που κυκλοφορεί σήμερα. Οι ηλεκτρικές συνδέσεις είναι αδιάβροχες και επομένως όχι ευάλωτες σε βλάβες. Μία μπαταρία 14Αh και μία γεννήτρια 400 W διασφαλίζουν αξιόπιστη παροχή ισχύος.
http://farm3.static.flickr.com/2141/2358285663_3178092435_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2358285663/)
Το cockpit με τα αναλογικά του όργανα ταξινομημένα το ένα πάνω στο άλλο και η οθόνη πληροφοριών, που περιλαμβάνει ρολόι, παρέχει στον οδηγό πληροφορίες με μία ματιά. Σαν στοιχείο ειδικού εξοπλισμού, η BMW προσφέρει έναν υπολογιστή ταξιδιού με περισσότερες λειτουργίες, όπως ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας και χρονόμετρο. Ο ασύμμετρος διπλός προβολέας με διαφανές πλαστικό κάλυμμα χαρίζει στα μοντέλα GS τη χαρακτηριστική πρόσοψη της τελευταίας γενιάς BMW.
Τα κάτοπτρα, που είναι γνωστά από τη BMW R1200GS και έχουν αγαπηθεί από τους οδηγούς που ταξιδεύουν τις νυχτερινές ώρες, λόγω της έξοχης χρήσης φωτός, βρίσκονται μέσα σε ένα νέο πλαστικό κέλυφος και εφοδιάζονται με λαμπτήρες προβολέων H7. Αλλάζοντας στη μεγάλη σκάλα, η μεσαία σκάλα παραμένει ενεργή. Οι προβολείς εδράζονται σε μια άθραυστη, ελαφριά πλαστική βάση που φέρει επίσης τα όργανα και το προστατευτικό πλέγμα από υψηλής αντοχής πολυπροπυλένιο.
Βέλτιστη σχεδίαση σέλας για touring και offroad χρήση
Αν και η μεγάλη διαδρομή του ελατηρίου σε μία enduro γενικά σημαίνει ψηλότερες σέλες, οι αναβάτες των νέων μοντέλων GS εύκολα θα μπορούν να φτάνουν το έδαφος με τα πόδια τους, ενώ η F650GS είναι ακόμα πιο κατάλληλη για πιο μικρόσωμους αναβάτες λόγω χαμηλότερου ύψους της σέλας της.
Η σέλα προσφέρεται σε δύο ύψη και για τα δύο μοντέλα, και συγκεκριμένα 880 ή 850 mm για την F800GS και 820 ή 790 mm για την F650GS (με κιτ χαμηλώματος: 765 mm).
Για ξεκούραστα ταξίδια, τα νέα μοντέλα GS φέρουν ένα αντικραδασμικό τιμόνι – στο μοντέλο 800 είναι κατασκευασμένο από κωνικό αλουμινένιο σωλήνα – και αναδιπλούμενα, φαρδιά ατσάλινα μαρσπιέ με κοίλα ελαστικά ένθετα. Για ασφαλή οδήγηση σε όρθια στάση σε συνθήκες offroad, τα ελαστικά ένθετα μπορούν επίσης να αφαιρεθούν. Το πλατύ και με προς τα πάνω κλίση τιμόνι φέρει ρυθμιζόμενες μανέτες ώστε να είναι εύχρηστες για όλα τα μεγέθη χεριών. Η συνδυασμένη κλειδαριά ανάφλεξης/τιμονιού είναι επίσης εργονομικά τοποθετημένη εμπρός από το τιμόνι.
http://farm3.static.flickr.com/2295/2359125974_98a8e04974.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359125974/)
Όπως θα μπορούσε να περιμένει κάποιος από μία ταξιδιωτική μοτοσικλέτα, η GS προσφέρει υποδειγματική άνεση για το συνεπιβάτη. Το μήκος της σέλας και η θέση των μαρσπιέ επιτρέπουν στον συνεπιβάτη να χαλαρώνει, ενώ πίσω πλαϊνές χειρολαβές προσφέρουν πρόσθετη ασφάλεια. Τέλος, το φέρινγκ προσφέρει επαρκή προστασία από τον αέρα, βοηθώντας επομένως τον συνεπιβάτη να ταξιδεύει με άνεση. Η ψηλότερη ζελατίνα της F800GS μπορεί επίσης να τοποθετηθεί στην F650GS αν χρειαστεί. Και οι δύο ζελατίνες με τη σχεδίασή τους σχήματος Μ, έχουν βελτιστοποιηθεί στη σήραγγα αεροδυναμικής.
Το ρεζερβουάρ 16 λίτρων κάτω από τη σέλα έχει αποδειχτεί σημαντικό πλεονέκτημα σε μεγάλα ταξίδια. Όχι μόνον γιατί μπορούν να διανυθούν μεγάλες αποστάσεις, χάρη στη χαμηλή κατανάλωση της μοτοσικλέτας, αλλά και επειδή ο σάκος του ρεζερβουάρ (tankbag) – που δεν θα έπρεπε να ονομάζεται έτσι για τα μοντέλα αυτά – μπορεί να παραμείνει στη θέση του κατά τον ανεφοδιασμό, αφού η τάπα του ρεζερβουάρ (με κλειδαριά) βρίσκεται σε προσβάσιμη θέση στη δεξιά πλευρά της μοτοσικλέτας, στο ύψος της θέσης του συνεπιβάτη.
http://farm3.static.flickr.com/2111/2359122916_314dd1f1bd.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359122916/)
Η F800GS κυκλοφορεί στην αγορά με την απλή απόχρωση Sunset Yellow/Black ή την Dark Magnesium Metallic Matt. Η F650GS μπορεί να παραγγελθεί σε Azure Blue Metallic, απλή Flame Red ή Iceberg Silver Metallic.

Arkas
27-05-2009, 12:13
Γκάμα εξοπλισμού
Ειδικός εξοπλισμός και ειδικά αξεσουάρ
Η BMW προσφέρει πλείστες δυνατότητες εξατομίκευσης, όχι μόνο μέσω του ειδικού εξοπλισμού της, που τοποθετείται στο εργοστάσιο του Βερολίνου, αλλά και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικών αξεσουάρ που τοποθετούνται εκ των υστέρων από τον τοπικό έμπορο ή τον ίδιο τον πελάτη. Ο ειδικός εξοπλισμός και η πλούσια γκάμα ειδικών αξεσουάρ έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές των μοντέλων F800GS και F650GS enduro, έτσι ώστε ο πελάτης να μπορεί να αγοράζει υψηλής ποιότητας προϊόντα που είναι κατάλληλα και εναρμονίζονται πλήρως με το χαρακτήρα της μοτοσικλέτας του.
Ειδικός εξοπλισμός
• BMW Motorrad ABS (μπορεί να απενεργοποιηθει).
• Θερμαινόμενα γκριπ.*
• Υπολογιστής ταξιδιού.
• Κεντρικό σταντ.*
• Χαμηλή σέλα οδηγού (850 mm για τη F800GS/ 790 mm για τη F650GS, χωρίς επιπλέον χρέωση).*
• Λευκά φλας.*
• Αντικλεπτικός συναγερμός.*
• Μείωση ισχύος στα 25 kW/34 HP (μόνο για F 650 GS, χωρίς επιπλέον χρέωση).*
• Αλλαγή χαρτογράφησης βενζίνη για 91 RON για τη F800GS (χωρίς επιπλέον χρέωση).
• RDC (μόνο για F 650 GS).*
• Κιτ χαμηλώματος (μόνο στη F650 GS).
Τα προϊόντα που επισημαίνονται με * διατίθενται σαν ειδικά αξεσουάρ από τους εμπόρους μοτοσικλετών της BMW.
Ο υπολογιστής ταξιδιού ολοκληρώνει τη γκάμα διαθέσιμων πληροφοριών
Ο υπολογιστής ταξιδιού αυξάνει τη γκάμα πληροφοριών που μπορούν να εμφανίζονται στην οθόνη του ταμπλό οργάνων, προσθέτοντας τις εξής λεπτομέρειες: Ένδειξη ρεζερβουάρ, ένδειξη επιλεγμένης ταχύτητας, θερμοκρασία ψυκτικού, μέση κατανάλωση καυσίμου, αυτονομία, εξωτερική θερμοκρασία και χρονόμετρο. Ένα μπουτόν στα αριστερά του τιμονιού επιτρέπει στον οδηγό να αλλάζει τις ενδείξεις και να επιλέγει τις απαιτούμενες πληροφορίες. Επίσης χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του χρονόμετρου.
http://farm3.static.flickr.com/2080/2359117884_405f8f334f.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359117884/)
Ειδικά αξεσουάρ
• Σχάρα μπαγκαζιέρων, μικρή.
• Σχάρα μπαγκαζιέρων μεγάλη, για πάνω μπαγκαζιέρα Vario.
• Πάνω μπαγκαζιέρα Vario, μαύρη.
• Βάση για μπαγκαζιέρα Vario.
• Μπαγκαζιέρα Vario, μαύρη.
• Εσωτερικές θήκες για μπαγκαζιέρα Vario και πάνω μπαγκαζιέρα Vario.
• Mαύρο μαξιλάρι για πάνω μπαγκαζιέρα Vario.
• Σάκος ρεζερβουάρ, αδιάβροχος.
• Μαλακή τσάντα Sport, μικρή.
• Μαλακή τσάντα Sport, μεγάλη.
• Θερμαινόμενα γκριπ.*
• Χαμηλή σέλα.*
• Λευκά φλας.*
• Κεντρικό σταντ.*
• BMW Motorrad Navigator II.
• Βάση, καλώδιο και κιτ τοποθέτησης συστήματος πλοήγησης Navigator.
• Λειτουργική θήκη Navigator.
• Αντικλεπτικός συναγερμός.*
• Έλεγχος πίεσης ελαστικών RDC (μόνον F 650 GS).*
• Μπάρες προστασίας χεριών.
• Προστατευτικά (μικρά και μεγάλα) για μπάρες προστασίας χεριών.
• Πρόσθετα σπόιλερ για τα Προστατευτικά, μεγάλα.
• Προστασία (ποδιά) κάτω μέρους μοτοσικλέτας (στάνταρ για F 800 GS).
• Μπάρες προστασίας κινητήρα.
• Προέκταση πίσω λασπωτήρα.
• Ψηλή ζελατίνα (στάνταρ για F 800 GS).
• Χαμηλή ζελατίνα (στάνταρ για F 650 GS).
• Ζελατίνα Touring (μόνο F 800 GS).
• Ψηλή ζελατίνα, φιμέ.
• Σπορ σιλανσιέ από την Akrapović.
• Κιτ εκτροπέα αέρα.
• Κιτ εργαλείων συνεργείου.
• Πίσω τσάντα enduro.
• Μείωση ισχύος στα 25 kW/34 HP (μόνο F 650 GS).*
Τα προϊόντα που επισημαίνονται με* διατίθενται επίσης από το εργοστάσιο.
Ευέλικτοι αποθηκευτικοί χώροι με μπαγκαζιέρες Vario και την πάνω μπαγκαζιέρα Vario
Οι διάσημες, μεταβλητής χωρητικότητας μπαγκαζιέρες (αριστερά: 19–29 litre/δεξιά: 28–38 litre) έχουν τροποποιηθεί για τα νέα μοντέλα GS. Χάρη στο έξυπνα σχεδιασμένο σύστημα μεταφοράς, οι μπαγκαζιέρες τοποθετούνται και αφαιρούνται στη στιγμή. Όσοι επιθυμούν να πάρουν μαζί τους ακόμα περισσότερες αποσκευές, μπορούν να προσθέσουν την πάνω μπαγκαζιέρα 25–35 λίτρων, που έχει άφθονο χώρο για ένα κράνος, παραδείγματος χάριν. Αν χρειαστεί, η άνεση του πίσω αναβάτη μπορεί να βελτιωθεί με την τοποθέτηση ενός μαξιλαριού πλάτης στην πάνω μπαγκαζιέρα. Οι εσωτερικές θήκες στις μπαγκαζιέρες προστατεύουν αξιόπιστα τις αποσκευές από τη βρομιά και τις ζημιές.
Σύστημα Πλοήγησης BMW Motorrad Navigator II
Με αυτό το σύστημα πλοήγησης, ο οδηγός επιλέγει μία διεύθυνση, μία πόλη, έναν τουριστικό προορισμό ή ένα σημείο της διαδρομής. Το BMW Motorrad Navigator II τον καθοδηγεί, με λεπτομερείς οδηγίες, ασφάλεια και άνεση στον προορισμό του – μέσω της ταχύτερης ή της μικρότερης διαδρομής, ότι επιθυμεί, ή σε απολύτως ευθεία πορεία (‘όπως πετούν τα πουλιά’). Η οθόνη μπορεί επίσης να ρυθμιστεί: ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μία ένδειξη χάρτη, ένα συνδυασμό χάρτη και οδηγιών, ένα roadbook ή μία λειτουργία πυξίδας που εμφανίζει την απόσταση και κατεύθυνση προς το επόμενο σημείο της διαδρομής. Μία λειτουργία ζουμ επιτρέπει εύκολο προσανατολισμό, στις διασταυρώσεις, για παράδειγμα. Η φωνητική καθοδήγηση που χρησιμοποιεί κιτ εγκατάστασης στο κράνος, είναι εφικτή σε εννέα γλώσσες.
http://farm3.static.flickr.com/2169/2359112402_c9dc1f1321.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359112402/)
Προστατευτικά χεριών με σπόιλερ
Το προστατευτικό χεριών που αποτελείται από τρία κομμάτια ανθεκτικού πλαστικού μπορεί να αναλάβει ποικίλες λειτουργίες προστασίας, καθώς λόγω αρθρωτής διάταξης του συστήματος, ο κάθε χρήστης μπορεί να κάνει τις τροποποιήσεις που επιθυμεί. Η μπάρα προστασίας χεριών προστατεύει και το τιμόνι με τα εξαρτήματά του. Τα πρόσθετα προστατευτικά (χούφτες) διατίθενται σε δύο μεγέθη και προστατεύουν τα χέρια από πέτρες, ενώ το σπόιλερ παρέχει πρόσθετη προστασία από το κρύο και τη βροχή.
http://farm4.static.flickr.com/3051/2359115516_d4f1358f55_b.jpg (http://www.flickr.com/photos/8729801@N06/2359115516/)
Η F800GS συνδυάζει δυνατότητες δρόμου και τουρισμού με έξοχα χαρακτηριστικά offroad. Κατά συνέπεια, «παντρεύει» τους δύο κόσμους με τρόπο πρωτοφανή για την κατηγορία και προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ελευθερία σε ό,τι αφορά τους τομείς χρήσης. Η BMW Motorrad έχει κατατάξει τη δυναμική ταξιδιωτική enduro σε μία ελκυστική κατηγορία τιμής, λανσάροντας μια ολοκληρωμένη και ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση στην αγορά.
Η νέα F650GS διαφέρει από τη μεγάλη «αδερφή» της λόγω χαμηλότερου ύψους σέλας, μικρότερου βάρους και μειωμένης κινητήριας ισχύος. Είναι ιδανική για τους «νέους στο σπορ».

Billakos
27-05-2009, 15:39
arkas δεν εχω λογια να σε ευχαριστησω.με γλυτωσες απο χρονο και χημα.σε ευχαριστω πολυ για το χρονο σου.αρα θα μαζαψω λιγα λεφτακια ακομα να παρω το καινουργιο που ειναι και υδροψυκτο και δικυλινδρο.ευχαριστω παρα πολυ

Billakos
27-05-2009, 15:48
ποιο είναι αερόψυκτο;
κανένα από τα δυο δεν είναι

και όχι το παλιό F650 GS δεν έχει κραδασμούς μονοκυλίνδρου και ας είναι μονοκύλινδρο (και έχει και μεγαλύτερη ροπή από το transalp) γιατί έχει αντίβαρο


αχα.μπερδευτικα με το 1200

skippybi
27-05-2009, 15:51
Δημήτρη!!! άψογος!!!


:sm5::sm5::sm5:

ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
28-05-2009, 07:41
Aν δεν καταλήξεις σε καινούργιο και οδηγηθείς σε μεταχειρισμένο
να πάρεις μοντέλο 2004 και μετά , με τα δύο μπουζί.

Σ' αυτά τα μοντέλα λύθηκαν και κάποια προβλήματα που είχαν
με το σασμάν.

Τέλος να προτειμήσεις "ελληνικό" και να έχει και το βιβλίο του
service.

Billakos
28-05-2009, 10:14
οι ατελιες του παλιου διορθωνονται στο καινουργιο?απο το 2004 κι μετα βρησκω αρκετα και σε δελεαστικες τιμες.τελικα τι αξιζει?να ξεκινησω με ενα μεταχειρισμενο(στο οποιο θα χρειαστει να δωσω και ενα ποσο να το μαζεψω) και οταν πια αισθανθω πως το κατεχω να προχωρισω σε κατι καινουργιο? επισης η διαφορα τιμης μεταξυ 650 και 800 (2000 ευρω περιπου μιλαω για καινουργιο) με προβληματιζει?τι αξιζει τελικα?

GeorgeP
28-05-2009, 13:53
ποιο είναι αερόψυκτο;
κανένα από τα δυο δεν είναι

και όχι το παλιό F650 GS δεν έχει κραδασμούς μονοκυλίνδρου και ας είναι μονοκύλινδρο (και έχει και μεγαλύτερη ροπή από το transalp) γιατί έχει αντίβαρο

Η ποσοτητα της παραγόμενης ροπης ειναι συναρτηση της διαμετρου Χ διαδρομης (κυρίως της δευτερης) και οχι του οποιουδηποτε αντιβαρου!!!!!!! Τα αντιβαρα (οπως και του συγκεκριμενου) χρησιμοποιουνται για την εξισσοροπηση των κραδασμων δευτερης ταξης που παραγονται απο τον στροφαλο και την παλινδρόμηση του εμβόλου!!!! Τα αντιβαρα κινουνται αντιθετα της περιστροφης του στροφάλου και επενεργουν σαν αντι-δυναμη στην δυναμη του στροφαλου, γιαυτο λεγονται κι αντιβαρα!!!!
Το ΒΜW 650 εχει κραδασμους αλλα οχι τόσους οσους θα δικαιολογουσε η μεγαλη του διαδρομη εμβολου και ο βαρυς στροφαλος!! Εξάλλου δεν υπαρχει μονοκυλινδρο που να μην εχει κραδασμους απο πολλους μεχρι μηδαμινους! το 650 ανηκει στην κατηγορία των μηδαμινων!!!

Αλλα και το τρανσαλπ εχει κραδασμους παρα τα δυο αντιβαρα που διαθετει. Εδω παιζει σηματικο ρολο η διαταξη των 62μοιρων του ''V'' κινητηρα που οτι και να κανεις δεν μπορεις να τους φτασεις στο''μηδαμινο''. Οι κραδασμοι δευτερης ταξης στους οποιους αναφερομαστε εξαλειφονται στους κινητηρες με διαταξη ''V'' 90 μοιρων και boxer (180 μοιρες) διοτι οι μπιέλες παλινδρομουν καθετα η μια προς την άλλη στην περιπτωση μοξερ και καθετα η μια στην αλλη στην περιπτωση ''V''!!!

Billakos
29-05-2009, 10:49
οι ατελιες του παλιου διορθωνονται στο καινουργιο?απο το 2004 κι μετα βρησκω αρκετα και σε δελεαστικες τιμες.τελικα τι αξιζει?να ξεκινησω με ενα μεταχειρισμενο(στο οποιο θα χρειαστει να δωσω και ενα ποσο να το μαζεψω) και οταν πια αισθανθω πως το κατεχω να προχωρισω σε κατι καινουργιο? επισης η διαφορα τιμης μεταξυ 650 και 800 (2000 ευρω περιπου μιλαω για καινουργιο) με προβληματιζει?τι αξιζει τελικα?


καμια ιδεα-γνωμη -αποψη κανεις???:D

vtheo
29-05-2009, 11:09
οι ατελιες του παλιου διορθωνονται στο καινουργιο?απο το 2004 κι μετα βρησκω αρκετα και σε δελεαστικες τιμες.τελικα τι αξιζει?να ξεκινησω με ενα μεταχειρισμενο(στο οποιο θα χρειαστει να δωσω και ενα ποσο να το μαζεψω) και οταν πια αισθανθω πως το κατεχω να προχωρισω σε κατι καινουργιο? επισης η διαφορα τιμης μεταξυ 650 και 800 (2000 ευρω περιπου μιλαω για καινουργιο) με προβληματιζει?τι αξιζει τελικα?

Φίλε ήμουν κάτοχος του f650gs Dakar 04(2μπουζο).Έκανα 40.000 χλμ απροβλημάτιστα.Πολύ καλό μηχανάκι οικονομικό τόσο στη συντήρηση όσο και στην κατανάλωση όσο για κραδασμούς και τέτοια δεν συμπεριφέρεται σαν το 1200 αλλά εγώ είχα κάνει ταξιδάκια ευχάριστα.

Τώρα αν σε ενδιαφέρει το 650 μονοκύλινδρο υπάρχουν αρκετά στην αγορά και μάλιστα καθαρά μηχανάκια τα οποία δεν χρειάζεται να τους ρίξεις χρήμα.
Επίσης το βγάζει και καινούριο πάλι με τίτλο G650GS στα 7,000 ευρώ.
Τώρα το f650gs twin και το 800 που λες (για καινούριο) είναι άλλα μηχανάκια,άλλος κινητήρας και βέβαια άλλη τιμή(το 800 έχει περίπου 10.000 ευρώ) δηλαδή σχεδόν στα διπλά από ότι ένα μεταχειρισμένο μονοκύλινδρο 650.Επομένως θα πρέπει να δεις και το οικονομικό αν διαθέτεις 10.000 ευρώ η λύση του 800 είναι η καλύτερη αν θες 650 μονοκύλινδρο ξεκινάς με 3500 ευρώ και ανεβαίνεις αναλόγως μοντέλο και σε τη κατασταση.Η επιλογή δική σου.

Billakos
29-05-2009, 11:18
Φίλε ήμουν κάτοχος του f650gs Dakar 04(2μπουζο).Έκανα 40.000 χλμ απροβλημάτιστα.Πολύ καλό μηχανάκι οικονομικό τόσο στη συντήρηση όσο και στην κατανάλωση όσο για κραδασμούς και τέτοια δεν συμπεριφέρεται σαν το 1200 αλλά εγώ είχα κάνει ταξιδάκια ευχάριστα.

Τώρα αν σε ενδιαφέρει το 650 μονοκύλινδρο υπάρχουν αρκετά στην αγορά και μάλιστα καθαρά μηχανάκια τα οποία δεν χρειάζεται να τους ρίξεις χρήμα.
Επίσης το βγάζει και καινούριο πάλι με τίτλο G650GS στα 7,000 ευρώ.
Τώρα το f650gs twin και το 800 που λες (για καινούριο) είναι άλλα μηχανάκια,άλλος κινητήρας και βέβαια άλλη τιμή(το 800 έχει περίπου 10.000 ευρώ) δηλαδή σχεδόν στα διπλά από ότι ένα μεταχειρισμένο μονοκύλινδρο 650.Επομένως θα πρέπει να δεις και το οικονομικό αν διαθέτεις 10.000 ευρώ η λύση του 800 είναι η καλύτερη αν θες 650 μονοκύλινδρο ξεκινάς με 3500 ευρώ και ανεβαίνεις αναλόγως μοντέλο και σε τη κατασταση.Η επιλογή δική σου.
κατατοπιστικοτατος.ειμαι κοντα στην επιλογη...μια ακομα ερωτηση.το καινουργιο 650 εχει 7,900 και το 800 εχει 10000. δεδομενου της μικρης απο κλισης στους ιπους(φρενα κλπ)αξιζει η διαφορα αυτη ωστε να πας κατευθειαν στο 800?ή δεν εξιζει οποτε χτηπας το 650

vtheo
29-05-2009, 11:34
κατατοπιστικοτατος.ειμαι κοντα στην επιλογη...μια ακομα ερωτηση.το καινουργιο 650 εχει 7,900 και το 800 εχει 10000. δεδομενου της μικρης απο κλισης στους ιπους(φρενα κλπ)αξιζει η διαφορα αυτη ωστε να πας κατευθειαν στο 800?ή δεν εξιζει οποτε χτηπας το 650

Είναι και καθαρά θέμα χρήσης το 650(τwin) είναι πιο κοντό και κατά τη γνώμη μου πιο ευέλικτο και καθημερινό μηχανάκι για καθημερινή μετακίνηση στην πόλη.
Ενω το 800 είναι πιο ψηλό και χωμάτινο με ζάντα εμπρός 21 ιντσών και ακτινωτές.¨Αλλη ανάρτηση άλλο στησιμο και άλλη ιπποδύναμη και βέβαια πολύ πιο όμορφο (τουλάχιστον κατά τη γνώμη μου).Κάθισε και ζύγισε τα πράγματα καλύτερα δες λίγο τη σχέση χρήση και τιμή και ανάλογα με το προς τα που γέρνει η ζυγαριά διάλεξε τη μοτό σου.Με το καλό λοιπόν να πάρεις την κυρία της αρεσκείας σου.

Billakos
29-05-2009, 12:00
σας ευχαριστω ολους για το χρονο και τις απαντησεις σας.θα τα ζυγισω λοιπον και θα αποφασισω

(σαν ομορφια και για μενα η 800 ειναι πιο ωραια ;) )

GeorgeP
29-05-2009, 12:21
σας ευχαριστω ολους για το χρονο και τις απαντησεις σας.θα τα ζυγισω λοιπον και θα αποφασισω

(σαν ομορφια και για μενα η 800 ειναι πιο ωραια ;) )
καλα βρε παιδί μου, σε BMW forum ρωτάς για τρανσαλπ και BMW πιο ειναι καλυτερο? τι περιμενεις να σου πουν δηλαδή????

Εγω στην θεση σου θα παρακολουθυσα αυτο το φορουμ στην ενοτητα που αφορα το μηχανακι για το οποιο ρωτάς. Θα εβλεπε τα υπερ και τα κατα δηλαδη παρουσιαστικό, δυνατότητες, φρενα, βλαβες, ανακλησεις, τεχνικα χαρακτηριστικα κ.λ.π. που αναφερονται ολα να το σημειωσουμε αυτό!!
Μετά θα πηγαινα και στο τρανσαλπ φορουν να δω τι παιζεται κι εκει και ΜΕΤΑ θα αποφασιζα!!!!

Παντως αν συγκρινει την ομορφια μεταξυ των δύο δεν νομιζω να υπαρχει διαφωνια για το πιο ειανι το ωραιότερο!! Και σου μιλαει ενας φανατικος Χοντάκιας ετσι?
Αν παμε σε άλλες παραμετρους τότε θελει πολυ μελετη το πραμα!!!

Billakos
29-05-2009, 12:52
το θεμα ειναι τι ειμαι BMWδακιας:) εχω οδηγησει και τα δυο εχω μια αποψη αλλα ακουγα διαφορα και ειπα να ρωτησω.τα οσα αρνητικα ακουγα για το παλιο τα βλεπω βελτιωμενα στο καινουργιο.ολοι μου ειπαν gs 650 μετα το 2004 γιατι πιο πριν εχει πολλα προβληματα το ιδιο μου ειπατε κι εδω..οποτε εχω εμπειστοσινη.το τρανσαλπ δε μου αρεσει καθολου σε οτι αφορα την εμφανιση ομως σε πρωτη φαση θελω να κινουμε ευχαριστα μεσα στην πολη και να μπορω να κανω και κανενα ταξιδακι μεχρι τη χαλκιδα.ετσι θελω το καλυτερο για την περιπτωση μου.νομιζω ενα 650 μεταχειρισμενο ειναι καλη περιπτωση.αλλα εχω και μια μικρη ανασφαλεια.κι γι αυτο ρωταω

dkouk
01-06-2009, 18:31
Σου προτεινω με κλειστα ματια το καινουργιο 650 (δικυλινδρο).Το εχω 5 μηνες και καθε μερα περιμενω την ωρα που θα το καβαλησω !Δεν το χορτενω ,ειναι οικονομικο και πυραυλακι.

dkouk
01-06-2009, 18:35
Ξεχασα να σου πω πως πριν ειχα transalp 600 μοντ1999.Καμμια σχεση.Ηταν πολυ αξιοπιστο αλλα φιδι,και στο ταξιδι μεσο ορο ταχυτητας 120-130 μετα ηταν φτερο στον ανεμο! Η μπεμπα ειναι αστερι και ταξιδευης ανετα με 140-160 κμ ξεκουραστα και σταθερα χωρις αγχος:sm7:

Billakos
01-06-2009, 21:15
καλο ταξιδι φιλε μου.να σε ρωτησω λοιπον.το μηχανακι χωρις εξτρα οταν οδηγησεις σου δινει την εντυπωση οτι κατι λοιπει? θα μπορουσες να κανεις μια αποτημιση των εξτρα ??

Fuji
05-06-2009, 00:12
Φίλε ήμουν κάτοχος του f650gs Dakar 04(2μπουζο).Έκανα 40.000 χλμ απροβλημάτιστα.Πολύ καλό μηχανάκι οικονομικό τόσο στη συντήρηση όσο και στην κατανάλωση όσο για κραδασμούς και τέτοια δεν συμπεριφέρεται σαν το 1200 αλλά εγώ είχα κάνει ταξιδάκια ευχάριστα.

Τώρα αν σε ενδιαφέρει το 650 μονοκύλινδρο υπάρχουν αρκετά στην αγορά και μάλιστα καθαρά μηχανάκια τα οποία δεν χρειάζεται να τους ρίξεις χρήμα.
Επίσης το βγάζει και καινούριο πάλι με τίτλο G650GS στα 7,000 ευρώ.
Τώρα το f650gs twin και το 800 που λες (για καινούριο) είναι άλλα μηχανάκια,άλλος κινητήρας και βέβαια άλλη τιμή(το 800 έχει περίπου 10.000 ευρώ) δηλαδή σχεδόν στα διπλά από ότι ένα μεταχειρισμένο μονοκύλινδρο 650.Επομένως θα πρέπει να δεις και το οικονομικό αν διαθέτεις 10.000 ευρώ η λύση του 800 είναι η καλύτερη αν θες 650 μονοκύλινδρο ξεκινάς με 3500 ευρώ και ανεβαίνεις αναλόγως μοντέλο και σε τη κατασταση.Η επιλογή δική σου.

+1000. Ως κάτοχος Dakar του '06, είμαι απόλυτα καλυμένος απ' τη μοτο. Τώρα εσύ, δες τα οικονομικά σου, τη χρήση της μοτο, τα τυχόν προβλήματά της και πράξε. Τα δικύλινδρα δεν είχαν κάνει καλό ξεκίνημα. Τώρα μάλλον τείνει να φτιάξει η κατάσταση. Και σκέψου ότι με 5.000 ευρώ χτυπάς Dakarάκι του '05 άνετα, και κάνεις τα πάντα, σε πολύ καλό βαθμό.

Billakos
05-06-2009, 12:04
+1000. Ως κάτοχος Dakar του '06, είμαι απόλυτα καλυμένος απ' τη μοτο. Τώρα εσύ, δες τα οικονομικά σου, τη χρήση της μοτο, τα τυχόν προβλήματά της και πράξε. Τα δικύλινδρα δεν είχαν κάνει καλό ξεκίνημα. Τώρα μάλλον τείνει να φτιάξει η κατάσταση. Και σκέψου ότι με 5.000 ευρώ χτυπάς Dakarάκι του '05 άνετα, και κάνεις τα πάντα, σε πολύ καλό βαθμό.
ομορφο το DAKAR μου αρεσει εμφανισιακα.δεν ειναι ομως στημενο για χωμα κυριως?

NLS
05-06-2009, 12:28
άμα το πας μια βόλτα θα δεις :D

Billakos
05-06-2009, 12:32
δηλαδη δηλαδη?

Fuji
05-06-2009, 14:44
Θα πω απλά, πως αν δε σε χαλάει το θέμα ύψους, είσαι δηλ. πάνω από 1.80 εκ, με τη μηχανή έχεις θα 'χεις τα πάντα. Ότι με το απλό GS από θέμα οδικής συμπεριφοράς, μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων, 21' εμπρός τροχό, πλούσιο κάθισμα, ελαφρώς καλύτερη προστασία από αέρα, αν δε κάνω λάθος έχει άλλη χαρτογράφηση απ' το απλό, συν ότι πας και τα χωμάτινα μονοπατάκια σου καλύτερα. Άσε που το τιμόνι σου περνά πάνω απ' τους καθρέπτες των αυτ/των ... μιλάμε για θέα αφ' υψηλού στο μποτιλιάρισμα!
Θα βρεις μοντελάκι του '05 άνετα, με 5.000 ευρώ (ίσως λέω και πολλά), και δες να 'χει πάνω όλα τα καλούδια (ΑΒS, θερμαινόμενα, κλπ κλπ).
Έχεις κάτι παραπάνω με το Dakar ;)

Billakos
05-06-2009, 14:51
Θα πω απλά, πως αν δε σε χαλάει το θέμα ύψους, είσαι δηλ. πάνω από 1.80 εκ, με τη μηχανή έχεις θα 'χεις τα πάντα. Ότι με το απλό GS από θέμα οδικής συμπεριφοράς, μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων, 21' εμπρός τροχό, πλούσιο κάθισμα, ελαφρώς καλύτερη προστασία από αέρα, αν δε κάνω λάθος έχει άλλη χαρτογράφηση απ' το απλό, συν ότι πας και τα χωμάτινα μονοπατάκια σου καλύτερα. Άσε που το τιμόνι σου περνά πάνω απ' τους καθρέπτες των αυτ/των ... μιλάμε για θέα αφ' υψηλού στο μποτιλιάρισμα!
Θα βρεις μοντελάκι του '05 άνετα, με 5.000 ευρώ (ίσως λέω και πολλά), και δες να 'χει πάνω όλα τα καλούδια (ΑΒS, θερμαινόμενα, κλπ κλπ).
Έχεις κάτι παραπάνω με το Dakar ;)

μαλλον με καλυπτει 1,95 ειμαι:) θα το κοιταξω λοιπον κι αυτο γιατι στην αρχη το ειχα αποκλεισει γιατι πιστευα οτι λογο διαδρομης αναρτησης και εμπρος τροχου δεν θα ειναι τοσο σταθερο στο ταξιδι στην ασφαλτο οσο το απλο

NLS
05-06-2009, 16:34
χοχοχο πόσο λάθος κάνεις

εγώ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ έμενα με το Dakar - το 1200GS μου είναι υπερκαταναλωτισμός και μόνο αυτό

η μηχανή αυτή απλά δεν υπάρχει (ερμ... πραγματικά δηλαδή αφού βλακωδώς το κατάργησαν)

Fuji
05-06-2009, 18:28
μαλλον με καλυπτει 1,95 ειμαι:) θα το κοιταξω λοιπον κι αυτο γιατι στην αρχη το ειχα αποκλεισει γιατι πιστευα οτι λογο διαδρομης αναρτησης και εμπρος τροχου δεν θα ειναι τοσο σταθερο στο ταξιδι στην ασφαλτο οσο το απλο

1,95;;; και το συζητάς ακόμη; Κάθησε στο απλό, και στο Dakar και θα κρίνεις ... Ο κουμπάρος μου περί του 1,85 εκ πήρε το απλό (παρά την επιμονή μου να πάρει ένα Dakarάκι) και πλέον νιώθει ότι καβαλάει παπί, όχι εσύ! Θα ξενερώσεις, μην το σκέφτεσαι. Δεν ξέρω το Transalp τι ύψος έχει ...
Αλλά ταπεινή μου άποψη, ότι πάρεις, πριν καταλήξεις, πρώτα να το ανέβεις - οδηγήσεις.
Άσχετο με το θέμα σου, αλλά το "στρώμα" το 'χεις σκεφτεί;

Fuji
05-06-2009, 18:34
χοχοχο πόσο λάθος κάνεις

εγώ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ έμενα με το Dakar - το 1200GS μου είναι υπερκαταναλωτισμός και μόνο αυτό

η μηχανή αυτή απλά δεν υπάρχει (ερμ... πραγματικά δηλαδή αφού βλακωδώς το κατάργησαν)

και η πλάκα είναι, πως χθες από περιέργεια ρώτησα σ' έναν έμπορο που 'χε το F800GS καινούριο (δική του εισαγωγή) πόσο θα μπορούσα να δώσω το Dakar για ανταλλαγή, μου λέει "ε, 4.000 με 4.500 ευρώ μάξιμουμ να το πάρει, αφού βγήκε το G με 6.800 ευρώ, τα 'χει παρασύρει κάτω" !!! Άλλαξα χρώμα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο ρε αδερφέ! Θα πεθάνω με το ντακάρ (που για τη χρήση που κάνω με τη μοτο, με υπερκαλύπτει), 4.500 δε στο δίνω! Πως πέφτουμε ώρες-ώρες στη παγίδα της περιττής κατανάλωσης ...

Billakos
05-06-2009, 18:50
"στρωμα"ειναι το V-strom ?παμε σχεδον καθε τριτη χαλκιδα με αυτο(ειμαι συνοδηγος)το εχω οδηγησει.ωραια μηχανη αλλα σε σχεση με το GS ειναι λες και εισαι πανω σε ενα ξυλο με ενα κινητηρα.καμια σχεση το ζυγισμα.δεν ξερω μου μοιαζουν διαφορετικες μηχανες.αλλα ειμαι και αρχαριος και ενδεχομενος να μην ξερω να κρινω.μεσα στην πολη παντως πιο ευκολοδηγητο μου μοιζει το ΧΤ σε σχεση με το στρομ.φυσικα πιο φιδι μου μοιαζει το gs. τι να πω.μαλλον ειναι η θεση οδηγησης λογο υψους . τωρα dakar δεν εχω οδηγησει.καλυτερη φουρνια χρονολογιακα?μετα το 2004 και αυτο?

Fuji
05-06-2009, 20:03
Ναι, από '04 και μετά, το δίμπουζο δηλαδή. Ρίξε μια ματιά στη χρυσή ευκαιρία, πήρε τρία - τέσσερα το μάτι μου (ψάχνει ο κουμπάρος να αλλάξει το απλό με ντακάρ, και κοιτάμε 'δω κι εκεί :D)

Billakos
05-06-2009, 20:11
οκ ευχαριστω πολυ

Fuji
05-06-2009, 21:04
;)

Ionlab
05-06-2009, 23:00
Την λύση του 1100 την έχεις απορρίψει; Γιατί μοντέλα 98-99 κυμαίνονται στα λεφτά σου και είναι πραγματικά ΑΛΛΟ μηχανάκι. Το χρόνια δεν θα πρέπει να σε φοβίζουν και φυσικά ούτε τα κιλά.

Billakos
05-06-2009, 23:02
Την λύση του 1100 την έχεις απορρίψει; Γιατί μοντέλα 98-99 κυμαίνονται στα λεφτά σου και είναι πραγματικά ΑΛΛΟ μηχανάκι. Το χρόνια δεν θα πρέπει να σε φοβίζουν και φυσικά ούτε τα κιλά.

σκεφτομουν πως τα κιβικα ειναι πολλα για αρχη.επισης και ο ογκος.ηθελα κατι σβελτο μεσα στην πολη.απο αποψη τεχνολογιας δεδομενης της παλαιοτητας τι λεει?μου κανει πιστευεις?

Ionlab
06-06-2009, 01:55
Βασίλη
Εγώ μέχρι το 2005 δεν ήξερα τι πάει να πει μηχανή. Ξεκίνησα με ένα ηλεκτροκίνητο πατίνι (κυριολεκτικά), πήρα παπί 50αρι και όταν ένας κολλητός έδωσε το παπί και πήρε μηχανή και οδήγησα (ένα Cagiva Canyon) ξύπνησε ο ταξιδιώτης μέσα μου. Χρειάστηκαν 5χλμ για να πειστώ ότι τελικά αυτό που θέλω είναι ταξίδια με μηχανή.
Οπότε και με την βοήθεια ενός φίλου ο οποίος πουλάει μηχανές άρχισα να ψάχνω για ένα 650αρι. CBF600, Vstrom, Transalp, F650 και απλό και GS....μετά ανεβήκαμε σε κυβικά TDM900, Varadero, Vstrom 1000, 1100GS 1150GS 1200GS 1150RT FJR1300 (ακόμα φυσάω τα τέτοια μου από τη ζέστη που έβγαζε ο κινητήρας). Όλα αυτά τα είχα οδηγήσει μέχρι να καταλήξω τι χαρακτηριστικά ήθελα.
Το σίγουρο είναι ότι ήθελα ABS και το αμέσως επόμενο ότι ήθελα να μπορεί να πάει και σε χωματόδρομο. Επίσης κατάλαβα ότι δικάβαλος και φορτωμένος σε ταξίδια στην ευρώπη (ο κύριος λόγος αγοράς μοτοσυκλέτας) έπρεπε να κοιτάξω σε μεγάλα κυβικά.
Το 1200 ήταν πολύ ακριβό ακόμα, το 1150 ήταν η πρώτη μου επιλογή μαζί με το 1100. Το Varadero ήταν τεράστιο και είχε πλαστικά (τα συχαίνομαι) γιατί ήμουν σίγουρος ότι θα μου έπεφτε κάποια στιγμή και δεν ήθελα να πληρώνω μια περιουσία.
Δυστυχώς ΔΕΝ τον άκουσα τον φίλο μου που μου έλεγε να μην φοβάμαι τα κυβικά. Επέλεξα ένα 850GS. Είναι ίδιο με το 1100 10άλογα λιγότερο.
Δεν μου έλειψε η δύναμη, αλλά μετά απο λίγο καιρό ήθελα λίγα αλογάκια ακόμα.
Φυσικά και μου έπεσε....αλλά είχα προνοήσει και είχα κάγκελα. Ζημιές συνήθως τίποτα (πέρα από τις γρατζουνιές στα κάγκελα και τη πίσω βαλίτσα, τρίψιμο με γυαλόχαρτο, εφημερίδα πάνω στον κύλινδρο και σπρει). Καμιά φορά έσπαγε και το φλας (φτηνό). Μια φορά έσπασε και το πατητήρι του συνοδηγού (το πήγα σε μηχανουργείο και κολλήθηκε, ούτε που καταλάβαινες ότι είχε σπασει)
Μου πήρε περίπου 1 μήνα να συνηθίσω το βάρος και τον όγκο. Στους 3 μήνες΄έκανα το γύρο της Αυστρίας δικάβαλος, τριβάλιτσο, bagster, και σαμάρια πάνω στις πλαϊνές βαλίτσες. Κανένα απολύτως πρόβλημα. Η μηχανή με το που κινείται εξαφανίζει τα κιλά της. Έκανα και άλλα ταξίδια μαζί της συνολικά 25000 στα 2 χρόνια που το είχα και καθημερινή μετακίνηση στην πόλη. Οι κύλινδροι μπορεί να εξέχουν αλλά το τιμόνι εξέχει περισσότερο. Άρα αν χωράει το τιμόνι χωράς ολόκληρος και συνήθως το τιμόι είναι πιο ψηλά από τους καθρέφτες οπότε δεν αντιμετώπιζα πρόβλημα στην κίνηση. Χώρια που αν πέσεις δεν θα πιαστεί το πόδι σου από κάτω.
Πλεόν έχω ένα 1150, λόγω της έκτης (το 850 είχε κοντύτερο τελικό διαφορικό από το 1100 (δεν το γνώριζα τότε) με αποτέλεσμα στα 140 που είναι και η αγαπημένη μου μουαγιεν να έχει πολλές στροφές και να με κουράζει στους καρπούς. ΑΝ είχα επιλέξει τότε το 1100 θα το είχα ακόμα είμαι σχεδόν πεπεισμένος πλεον.
Βέβαια η το κριτήριο μου ήταν τα ταξίδια και όχι η κίνηση στην πόλη. Αλλά διαπίστωσα ότι το καταφέρνει εξίσου καλά.

Ionlab
06-06-2009, 02:26
Τεχνολογικά οι κινητήρες στα 1100 είναι made by BMW οι άλλοι made by Rotax (Αυστριακή). Το 97 τα 1100 δέχθηκαν αναβάθμιση στα διαφορικά επομένως καλό είναι να κοιτάξεις για κάποιο 98αρι-99αρι μοντέλο. Χλμ δεν παίζουν τόοοσο μεγάλο ρόλο. Οι κινητήρες στρώνουν στα 20000.
Θα χρεαιστείς τις ενισχύσεις πλαισίου της touratech λένε πολλοί. Εγώ δεν τις είχα αλλά και δεν κοπανούσα το μηχανάκι στα χώματα κτλ.
Το ABS πρέπει να είναι πιο εξελιγμένο στα 650 αλλά ούτως η άλλως θα πρέπει να μάθεις να φρενάρεις σαν να μην ύπάρχει. Σε πολύ λεία άσφαλτο (γυαλί) θα πρέπει να αφήνεις αποστάσεις γιατί αν μπει σε λειτουργία το ABS το φρενάρισμα θα σου φανεί ατελείωτο. Βέβαια χωρίς ABS θα γυαλιζες εσύ την άσφαλτο. Ίσως ένα 650 να τα κατάφερνε καλύτερα αν ο κύκλος του ABS είναι πιο γρήγορος.
Επιπλεόν από αξία μεταπώλησης δεν έχεις πλέον να χάσεις και πολλά. Από τα 4000-4500Ε που κυμαίνονται τώρα δεν νομίζω να πέσουν και πάρα πολύ οι τιμές.
Στην θέση σου θα οδηγούσα ένα...το αν θα σου κάνει είναι και θέμα προσωπικό. Απλώς τα κυβικά και τα άλογα μην σε φοβίζουν...μεγάλος είσαι μπορείς να δείξεις σύνεση και υπευθυνότητα στο πόσο θα γυρίσεις την μανέτα.


ΥΓ. Ξέχασα και το τεστ drive του Multistrada. :sm7:

Billakos
06-06-2009, 09:11
κατατοπηστικοτατος!!ευχαριστω πολυ.θα το κοιταξω και αυτο.