PDA

View Full Version : ΕΑΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ


Nondas
21-03-2012, 12:03
Ισημερία είναι το φαινόμενο στο οποίο η διάρκεια την ημέρας και της νύχτας έχουν την ίδια χρονική διάρκεια.
Η εαρινή ισημερία γίνεται στις 21 Μαρτίου και κατ' άλλους στις 22 Μαρτίου.
Η φθινοπωρινή γίνεται στις 22 Σεπτεμβρίου ή 23 Σεπτεμβρίου.
Η διάκριση στις ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή, αφορούν την εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νό...τιο ημισφαίριο υπάρχουν οι αντίθετες εποχές. Να σημειώσουμε εδώ πως στις δύο πολικές ζώνες καθώς και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.
Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.
Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό.

Επίσης να αναφέρουμε εδώ πως το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς τους στο άστρο που είναι το κέντρο του εκάστοτε Ηλιακού Συστήματος.

andreas 75
22-03-2012, 14:46
:ye02:

babis66
22-03-2012, 15:21
:ye02: