PDA

View Full Version : Τσιρότο εναντίον πονοκεφάλου


skippybi
31-05-2009, 22:00
http://www.otherside.gr/wp-content/uploads/2009/05/tsiroto-enantion-ponokefalou-550x460.jpg (http://www.otherside.gr/wp-content/uploads/2009/05/tsiroto-enantion-ponokefalou.jpg)

Η εποχή του χαπιού για τον πονοκέφαλο μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της. Το μέλλον της θεραπείας για τις ημικρανίες πιθανόν να βρίσκεται σ΄ ένα ηλεκτρομαγνητικό τσιρότο (έμπλαστρο), προγραμματισμένο να απελευθερώνει πολύ μικρές δόσεις φαρμάκου.

Αυτός ο νέος τρόπος χορήγησης παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στο Συνέδριο για τον Πονοκέφαλο που οργανώνεται στη Στρέζα της Βόρειας Ιταλίας από το Νευρολογικό Ινστιτούτο Μπέστα του Μιλάνου.
Η θεραπεία βασίζεται στη σουματριπτάνη, που στη δεκαετία του 1990 έφερε την επανάσταση στη θεραπεία της ημικρανίας, καθώς καταφέρνει να δράσει με ακρίβεια κατ΄ ευθείαν στους υποδοχείς του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, η αλλοίωση των οποίων βρίσκεται στη βάση της διαταραχής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Άλαν Ράπαπορτ του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (UCLΑ), αυτό το συγκεκριμένο ηλεκτρομαγνητικό τσιρότο (ιονοφορητικής διαδερμικής μεταβίβασης, σύμφωνα με τον τεχνικό όρο), το οποίο παράγεται στις ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενο ρεύματα ιόντων στο υλικό από το οποίο αποτελείται, απελευθερώνει το φάρμακο σε προγραμματισμένες και διαρκείς ποσότητες, κάνοντάς το να απορροφάται από το δέρμα χάρη στα ηλεκτρικά φορτία που αναπτύσσονται από τη μεμβράνη του.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται το μέγιστο αποτέλεσμα με την ελάχιστη προσπάθεια.

Χάρη σε ηλεκτρικό ρεύμα απειροελάχιστης έντασης (6-12 μιλιαμπέρ την ώρα) το οποίο δημιουργείται από το ηλεκτρομαγνητικό φορτίο του τσιρότου, μπορούν να διοχετεύονται από το φίλτρο στο δέρμα ακριβώς 10 νανογραμμάρια σουματριπτάνης ανά χιλιοστόλιτρο διαλύματος.

Επειδή εξάλλου διεισδύει στον οργανισμό με τόσο πολύ μικρή ταχύτητα, το φάρμακο παραμένει στο κυκλοφορικό σύστημα για πάνω από 5 ώρες, παρατείνοντας τη δράση του σε σχέση με τη χορήγησή του σε άλλη μορφή, χωρίς παράλληλα να χάνει καθόλου στην ταχύτητα με την οποία δρα.

Στις ΗΠΑ, το νέο τσιρότο, το οποίο συγκρίθηκε με το ρινικό σπρέι, την κομπρέσα και την υποδόρια ένεση ως μέσα χορήγησης του ιδίου φαρμάκου, έδειξε παρόμοια αποτελεσματικότητα, ταχύτερη δράση και λιγότερες παρενέργειες - μόνο έναν ελαφρό κνησμό στο σημείο της επίθεσης, όμως όχι το λεγόμενο «σύνδρομο της τριπτάνης» που αποτελεί την πραγματική αχίλλειο πτέρνα των φαρμάκων αυτών.

Το τσιρότο έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ενώ εκκρεμεί η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ)



Πηγή: Otherside.gr

Jefe
31-05-2009, 23:41
Δηλαδή αντί για τα χάπια μου θα λέμε τα τσιρότα μου????:sm7:


Jefe

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
01-06-2009, 01:32
Δηλαδή αντί για τα χάπια μου θα λέμε τα τσιρότα μου????


Jefe



:sm7:

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
01-06-2009, 01:32
Ευχαριστούμε Βασίλη ....;)

Arkas
01-06-2009, 01:36
:sm8: