PDA

View Full Version : «Η Ελλάδα Καινοτομεί» με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank Efg


ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
04-05-2012, 08:54
Hμερομηνία δημοσίευσης: 29-04-12http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gifhttp://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif

«Η Ελλάδα Καινοτομεί» με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank Efg


Διαγωνισμός εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας – Η προθεσμία συμμετοχής λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου Λινα Γιανναρου
Καύσιμα από τηγανόλαδο, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά, μπογιές τοίχου που καθαρίζουν τον αέρα. Ολα τα είχε ο διαγωνισμός εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Eurobank για πρώτη φορά το 2010, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους ερευνητές και επιχειρηματίες να προβάλουν τις καινοτόμες φρέσκες ιδέες τους, με στόχο την έξοδο στην παραγωγή. Και ήταν η ακαταμάχητη αίσθηση ότι ο σπόρος της αισιόδοξης, ανταγωνιστικής Ελλάδας «πιάνει» που οδήγησε τους διοργανωτές να δώσουν εκ νέου το σύνθημα «Η Ελλάδα Καινοτομεί», προκηρύσσοντας τον 2ο διαγωνισμό.
«Η πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Eurobank έχει στόχο να υπερπηδήσει τα θεσμικά εμπόδια στην καινοτομία και να καταδείξει ότι μέσα σ' ένα θεσμικό πλαίσιο ελευθερίας στη σκέψη και στην πράξη, η καινοτομία μπορεί να ανθήσει», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG Νικόλαος Νανόπουλος σημείωσε ότι «στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον συνάντησης για τις δημιουργικές δυνάμεις της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας στη χώρα μας και να χτίσουμε μεταξύ τους γέφυρες δημιουργικής συνεργασίας». Πεποίθηση και των δύο φορέων, ότι αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει μοιραία και στην έξοδο της χώρας μας από το οικονομικό αλλά και διανοητικό τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί.
Το κάλεσμα αφορά κάθε έναν που πιστεύει ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναπτύξει ένα προϊόν εφαρμοσμένης έρευνας ώριμο για εμπορική αξιοποίηση ή ένα προϊόν ή υπηρεσία με καινοτόμα χαρακτηριστικά. Οπως και στον πρώτο διαγωνισμό, τα έπαθλα είναι χρηματικά (15.000 ευρώ για τον πρώτο νικητή και 8.000 ευρώ για τον δεύτερο σε κάθε μία από τις δύο κατηγορίες, Εφαρμοσμένης Ερευνας και Καινοτομίας), ωστόσο και οι 20 προτάσεις που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση θα έρθουν σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο, αφού θα παρουσιαστούν σε ανοιχτές για το κοινό εκθέσεις και επιστημονικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες στον αναβαθμισμένο ιστότοπο www.kainotomeis.gr (http://www.kainotomeis.gr), ενώ από φέτος έντονος θα είναι και ο ρόλος των κοινωνικών μέσων, αφού ο διαγωνισμός αποκτά προφίλ στο facebook και στο twitter (kainotomeisGR).
Στον πρώτο διαγωνισμό υποβλήθηκαν συνολικά 295 υποψηφιότητες, από τις οποίες αρχικά προκρίθηκαν οι 197. Η διαδικασία γραπτής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, την οποία συντόνιζε και επόπτευε επιστημονικό συμβούλιο από 11 διακεκριμένους Ελληνες επιστήμονες, ανέδειξε τις 21 υποψηφιότητες που προκρίθηκαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού. Θυμίζεται ότι στον τομέα της εφαρμοσμένης έρευνας το πρώτο βραβείο είχε αποσπάσει η ερευνητική ομάδα της εταιρείας Raycap για το σύστημα υψηλών προδιαγραφών για προστασία σύγχρονων ηλεκτρονικών συσκευών ή διατάξεων από κρουστικές υπερτάσεις του ηλεκτρικού δικτύου, ενώ στον τομέα της καινοτομίας νικήτρια είχε αναδειχθεί η ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το AquasZero, ένα κοκκώδες στερεό υλικό που απομακρύνει το αρσενικό από το πόσιμο νερό με χαμηλό κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα. Η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή διέτρεχε όλο τον διαγωνισμό, αποτελώντας κρίσιμο κριτήριο για την ανάδειξη των νικητών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τις περισσότερες από τις ερευνητικές ομάδες που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό έχουν ήδη προσεγγίσει επιχειρήσεις και ιδιώτες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό με στόχο την επένδυση στην τεχνολογία τους ή την ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων βασισμένων σε αυτή.
«Οσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα έχουν μια καλή ευκαιρία να τεστάρουν την αποτελεσματικότητα των προϊόντων ή των λύσεων που αναπτύσσουν όχι μόνο σε επίπεδο σύλληψης, αλλά εφαρμογής και ανταπόκρισης από την αγορά», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης Πολίτης, επικεφαλής της ομάδας της Raycap, ενώ κ. Τάκης Βαρελάς, από την ομάδα της Danaos που πήρε το β΄ βραβείο στην ίδια κατηγορία, προσθέτει με νόημα: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».
Η προθεσμία για δήλωση συμμετοχής λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
Σημαντική πηγή ανάπτυξης
Οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή ανάπτυξης για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG Νικόλαος Καραμούζης, «για να συγκλίνει η Ελλάδα στα μέσα επίπεδα των χωρών της Ε.Ε. των 27, πρέπει να τριπλασιάσει τις δαπάνες αυτές σε 2% του ΑΕΠ από 0,6% του ΑΕΠ που είναι σήμερα». «Η ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού και των δαπανών που κατευθύνονται στην έρευνα και την τεχνολογία πρέπει να αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες αναπτυξιακής πολιτικής», τονίζει ο ίδιος. «Ο ακαδημαϊκός χώρος και η Πολιτεία οφείλουν να αφουγκράζονται τις εκάστοτε απαιτήσεις της αγοράς, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες».
kathimerini.gr | H Eκδοση της Kαθημερινής στο Διαδίκτυο (http://news.kathimerini.gr)