PDA

View Full Version : Σήμα κινδύνου από ΠΣΕ για τις ασφαλίσεις πιστώσεων


frits
31-05-2012, 22:36
Σήμα κινδύνου από ΠΣΕ για τις ασφαλίσεις πιστώσεων

NAFTEMPORIKI.GR Πέμπτη, 31 Μαΐου 2012 16:36



Την βαθιά της ανησυχία εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΣΕ (http://www.naftemporiki.gr/search/search.asp?smode=news&q=%CE%A0%CE%A3%CE%95) κ. Χρ. Σακελλαρίδη, τονίζοντας πως «η απόφαση της Euler-Hermes για εξαίρεση της Ελλάδας από τις ασφαλίσεις βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων, σε συνδυασμό με την προηγούμενη αντίστοιχη κίνηση της COFACE το περασμένο φθινόπωρο, αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, που συγκλονίζει ολόκληρη την παραγωγική και εμπορική βάση της χώρας»Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (http://www.naftemporiki.gr/search/search.asp?smode=news&q=%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82%20%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%82%20%CE%95%CE%BE%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%AD%CF%89%CE%BD) μετά την απόφαση του κολοσσού ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Euler-Hermes για εξαίρεση της Ελλάδας από τις ασφαλίσεις βραχυπρόθεσμων εξαγωγικών πιστώσεων.
Μάλιστα, δια της προέδρου του, κ. Χριστίνας Σακελλαρίδη, απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα στον Πρωθυπουργό, κ. Π. Πικραμμένο, τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιά και τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Γ. Στουρνάρα να προχωρήσουν σε διάβημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (http://www.naftemporiki.gr/search/search.asp?smode=news&q=%CE%95%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE%20%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE) για την επίλυση του προβλήματος.
Η κ. Σακελλαρίδη εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας πως η απόφαση της εταιρείας, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη κίνηση της COFACE το περασμένο φθινόπωρο, «αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, που συγκλονίζει ολόκληρη την παραγωγική και εμπορική βάση της χώρας».
Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, η άρνηση των διεθνών κολοσσών της ασφάλισης πιστώσεων περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες της χώρας για εισαγωγές προϊόντων, αλλά και πρώτων υλών που χρησιμοποιούν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για την παραγωγή των προϊόντων τους.
Επιπλέον, «η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την τεράστια έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά, αλλά κυρίως το μεγάλο πλέον έλλειμμα εμπιστοσύνης των εμπορικών εταίρων προς τις προοπτικές και τον προσανατολισμό της χώρας. Και καθιστά άμεσα αναγκαία την ανάκτηση του διεθνούς κύρους της χώρας. Η εξασφάλιση και ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελλάδας, αποτελεί Εθνικό Ζητούμενο και προαπαιτούμενο κάθε προσπάθειας ανάκαμψης και ανάπτυξης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία, προχώρησε σε Τροπολογία Ανακοίνωσης, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως «Non-Marketable Country», δηλαδή χώρα «εκτός ΟΟΣΑ», προκειμένου οι ιδιωτικοί οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων να μπορούν να ασφαλίζουν τις εξαγωγικές πιστώσεις προς την Ελλάδα, εφόσον τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών μελών συμφωνούν να παράσχουν καλύψεις σε περιπτώσεις αποζημιώσεων.
Η πρόεδρος του ΠΣΕ υποστηρίζει πως η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας καθιστούν την Ελλάδα ως χώρα αφερέγγυα ή ακόμη και επικίνδυνη για εμπορικές συναλλαγές και εκτιμά πως ενδεχόμενη καθυστερημένη απάντηση της χώρας στις εξελίξεις θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στις εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με τους εμπορικούς της εταίρους και θα οδηγήσει σε απώλεια μεριδίων από τη διεθνή αγορά.
«Στην ύστατη αυτή στιγμή απαιτείται συναίνεση επί του κοινού οράματος των υγιών δυνάμεων του τόπου για μία ουσιαστικά εξωστρεφή Ελλάδα και οικονομία. Αμεσα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν διαδικασίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς για την εξεύρεση λύσης σε ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που έχει ανακύψει για χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις», τονίζει η κ. Σακελλαρίδη.
Υπενθυμίζεται ότι το 65% των ελληνικών εξαγωγών προορίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τις χώρες της ΕΕ προέρχεται το 50% των εισαγόμενων στην Ελλάδα προϊόντων και πρώτων υλών.
Χθες, η Euler-Hermes ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την ασφάλιση εξαγωγών προς την Ελλάδα, εξαιτίας των ανησυχιών για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ . «Η Euler Hermes αποφάσισε να σταματήσει να καλύπτει εξαγωγές προς την Ελλάδα για το άμεσο μέλλον», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters.
Τα συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά δεν θα υπογραφούν νέα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο οποίος πρόσθεσε πως το θέμα θα επανεξεταστεί «μόλις βελτιωθεί η κατάσταση».

ortho
31-05-2012, 22:51
κι οι εκβιασμοί καλά κρατούν....

giclas
31-05-2012, 22:59
κι οι εκβιασμοί καλά κρατούν....

κε που εισε ακομα ............η Ε.Ε θα κληση τα συνορα για τους Ελληνες.

frits
31-05-2012, 23:12
κι οι εκβιασμοί καλά κρατούν....

Μπα εδώ τουλάχιστον έχω ιδία άποψη, εμένα οι προμηθευτές του εξωτερικού με ασφάλιζαν στην Coface (Μιλάμε για ασφάλεια πιστωτικού κινδύνου).

Τότε με το σήριαλ Παπαδήμου, πτωχεύουμε δεν πτωχεύουμε έσπασαν όλα τα συμβόλαια και οι προμηθευτές του εξωτερικού μας δίνουν εμπόρευμα μόνο με μετρητά προκαταβολικά...

Το ίδιο ισχύει πλέον λίγο πολύ και για τις εσωτερικές συναλαγές, μόνο με μετρητά τα οποία βέβαια δεν υπάρχουν

Η ύφεση θα ξεπεράσει το 7% και ο λογαριασμός με Τσίπρα η χωρίς απλά δεν βγαίνει, εκτός και αν αρχίσει να βρέχει λεφτά... :rolleyes: