PDA

View Full Version : Βασικά μαθήματα για αναβάτες!!!!!(Mέρος β.)


riko46
07-06-2009, 22:27
Μέρος β.

Θέση στο δρόμο
Στο δρόμο, οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς, και κάποιες στιγμές απότομα. Σαν υπεύθυνος αναβάτης, ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να έχεις πλήρη έλεγχο της μοτοσυκλέτας και να γνωρίζεις τις απαιτήσεις σε χρόνο και χώρο. Η σωστή προετοιμασία είναι κλειδί για μια ψυχαγωγική, ασφαλής και υπεύθυνη οδήγηση μοτοσυκλέτας. Μέχρι τώρα έχει καθοριστεί η σημασία του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού και η ανάγκη για φροντίδα και έλεγχο της μοτοσυκλέτας σου. Ας δώσουμε προσοχή σε μια γενική στρατηγική για να ελέγχουμε τους κινδύνους στη κίνηση.

Διαλέγοντας τη καλύτερη λωρίδα κυκλοφορίας και τη θέση σου σε αυτή μπορεί να μεγαλώσεις το περιθώριο ασφάλειας.

Επιλογή λωρίδας: Για δρόμους με πολλαπλές λωρίδες, πάρε τη κατάλληλη θέση ώστε να μπορείς να δεις πολύ μπροστά στο δρόμο και να είσαι ορατός από τους άλλους. Διατήρησε όσο χώρο προστασίας όσο η κίνηση και οι συνθήκες του δρόμου σου επιτρέπουν για το περιθώριο ασφαλείας σου.

Θέσεις στη λωρίδα: Άν τοποθετηθείς κατάλληλα μέσα στη λωρίδα αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις το κύμα αέρα από τα άλλα οχήματα, να αποφύγεις τους κινδύνους πάνω στην άσφαλτο, και να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις ένα χώρο προστασίας ανάμεσα σε σένα και στη κίνηση.

Μην κρύβεσαι ανάμεσα σε άλλα οχήματα.
Τοποθετήσου έτσι ώστε οι οδηγοί μπροστά σου να σε βλέπουν στους καθρέφτες. Διαλέγοντας μια θέση που σε βοηθά να δεις πιθανά προβλήματα μπροστά μπορεί επίσης να βοηθήσει τους οδηγούς να σε δουν νωρίτερα.

Γίνε Ορατός
Πολλά δυστυχήματα με μοτοσυκλέτες είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ένας αυτοκινητιστής δεν είδε έναν μοτοσυκλετιστή παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά. Οι μοτοσυκλέτες είναι μικρότερες και όχι όσο επικρατούσες όσο τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, έτσι είναι πιο δύσκολο να τις ξεχωρίσεις στη κίνηση και η ταχύτητά τους είναι δύσκολο να υπολογιστεί από τους άλλους. Πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη να είσαι ορατός στη κίνηση. Πρέπει να ανακοινώνεις την παρουσία σου και τις προθέσεις σου στους άλλους χρήστες του αυτοκινητόδρομου. Να μερικές προτάσεις για να γίνεις πιο ορατός στους άλλους:

Ντύσιμο: Φόρα ρούχα με έντονα χρώματα και ένα ανοιχτόχρωμο κράνος. Να έχεις υλικό που αντανακλά στα ρούχα, το κράνος, και τη μοτοσυκλέτα σου.
Προβολέας: Να οδηγείς με τον προβολέα αναμμένο την μέρα.
Φλας: Επικοινώνησε με τους άλλους οδηγούς με τα φλας. Θυμίσου να κλείνεις τα φλας μετά τις στροφές. Ένα λάθος φλας μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις επειδή αποτυνχάνει να δείξει σωστά τις προθέσεις σου.
Λάμπα Φρένου: Μια λάμπα φρένου που αναβοσβήνει είναι πιο ορατή από μια που είναι σταθερά αναμμένη. Αναβόσβησε τη λάμπα του φρένου πριν και κατά τη διάρκεια μιας στάσης (εξαιρούνται φυσικά οι επείγουσες στάσεις).
Κόρνα: Να χρησιμοποιείς τη κόρνα για να τραβάς τη προσοχή, αλλά μη εφησυχάζεις. Πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων και φορτηγών μπορεί να μην μπορούν να την ακούσουν.

Ραντάρ Του Αναβάτη
Το ραντάρ του αναβάτη σε βοηθά να διακρίνεις τους κινδύνους μπροστά, που αναλογούν στα τρία τέταρτα όλων των κινδύνων που σε επηρεάζουν. Εδώ υπάρχουν τρεις "χρόνοι υλοποίησης" που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Αυτοί είναι η απόσταση που ακολουθάς των 2 δευτερολέπτων, η άμεση πορεία των 4 δευτερολέπτων, και η προβλεφθείσα πορεία των 12 δευτερολέπτων.

http://1.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1l1XNcwCI/AAAAAAAAA8o/NC_R8GeUW0Q/s320/2sec.jpg (http://1.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1l1XNcwCI/AAAAAAAAA8o/NC_R8GeUW0Q/s1600-h/2sec.jpg)

Ο πρώτος χρόνος υλοποίησης είναι η απόσταση ακολουθίας των 2 δευτερολέπτων. Θεωρείται σαν η ελάχιστη απόσταση όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές. Οι λιγότερο από ιδανικές συνθήκες (πχ μειωμένη πρόσφυση ή ορατότητα, οδηγική κόπωση, κλπ) απαιτούν αυξημένα διαθέσιμο χρόνο και χώρο. Να πως θα επαληθέψεις μια απόσταση ακολουθίας 2 δευτερολέπτων:
• Διάλεξε ένα σταθερό σημείο μπροστά σου, όπως μια κολόνα ή ένα σημάδι στο πεζοδρόμιο
• Όταν το όχημα μπροστά περνά το σταθερό σημείο, μέτρα "μία-μοτοσυκλέτα-μία,
δύο-μοτοσυκλέτα-δύο". Άν δεν έφτασες το σταθερό σημείο, η απόσταση ακολουθίας είναι
τουλάχιστον 2 δευτερόλεπτα.

Τα 3 συστατικά της Συνολικής Απόστασης Στάσης
Απόσταση αντίληψης: η απόσταση που διανύεται από τη στιγμή που κάτι είναι παρόν μέχρι να το δεις.
Απόσταση αντίδρασης: η απόσταση που διανύεται από τη στιγμή που βλέπεις ένα κίνδυνο μέχρι τη στιγμή που στη πράξη πατάς τα φρένα.
Απόσταση φρεναρίσματος: η απόσταση που διανύεται από τη στιγμή που πατάς τα φρένα μέχρι να σταματήσεις.
Χρησιμοποίησε μια απόσταση ακολουθίας 4 δευτερολέπτων για ένα μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας, ή όταν επικρατούν λιγότερο από ιδανικές συνθήκες.

http://3.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1mKPYzQII/AAAAAAAAA8w/KCUWyATao_I/s400/4sec.jpg (http://3.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1mKPYzQII/AAAAAAAAA8w/KCUWyATao_I/s1600-h/4sec.jpg)

Ο δεύτερος χρόνος υλοποίησης είναι η άμεση πορεία των 4 δευτερολέπτων. Οτιδήποτε είναι μέσα στα 4 δευτερόλεπτα της πορείας σου θεωρείται άμεσο επειδή μια γρήγορη αντίδραση απαιτείται αν κάτι πάει στραβά. Τέσσερα δευτερόλεπτα παρέχουν χρόνο και χώρο να εκτραπείς ή/και να φρενάρεις για στατικούς κινδύνους ή για κάποιον ή κάτι που μπαίνει στη πορεία σου.
Ο τρίτος χρόνος υλοποίησης είναι η προβλεφθείσα πορεία των 12 δευτερολέπτων. Η κατάλληλη τεχνική αναζήτησης απαιτεί να σκανάρεις 12 δευτερόλεπτα μπροστά. Αυτό σημαίνει να κοιτάς μπροστά σε μια περιοχή που θα σου έπαιρνε τόσο χρόνο να τη φτάσεις. Παρέχει χρόνο να προετοιμαστείς για μια κατάσταση πριν γίνει άμεση.

Νοητική Διεργασία
Η ασφαλής οδήγηση είναι πιο πολύ ικανότητα των ματιών και του μυαλού παρά των χεριών και των ποδιών. Πιθανότατα χρησιμοποιείς κάποιο είδος νοητικής στρατηγικής για να αντιμετωπίσεις την κίνηση. Κάποιες από αυτές τις διαδικασίες τυποποιήθηκαν, και όλες μαζί σχηματίζουν μια προσέγγιση που ενισχύει τη κριτική ικανότητα, για να αυξήσουν την ασφάλεια. Μια καλή στρατηγική είναι η SEE.
Η SEE είναι μια σύντμηση των λέξεων Search, Evaluate, και Execute -αναζήτησε, αξιολόγησε,και εκτέλεσε. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τα ρίσκα στη κίνηση.

Αναζήτησε:
Αναζήτησε σημαίνει να σαρώνεις επιθετικά για πιθανούς παράγοντες και κινδύνους. Η αναζήτηση σου παρέχει πληροφορίες ώστε να πάρεις αποφάσεις. Η αναζήτηση σημαίνει περισσότερα από ότι απλά είναι μπροστά σου. Περιλαμβάνει επίσης τις περιοχές πίσω και στο πλάι. Έλεγχε τους καθρέφτες συχνά και κάνε ελέγχους με το κεφάλι για να προσέξεις κάτι που είναι σε ένα τυφλό σημείο (στη περιοχή στο πλάι και πίσω που δεν δείχνουν οι καθρέφτες). Θυμίσου ότι πολλές μοτοσυκλέτες έχουν κυρτούς καθρέφτες που επιτρέπουν στον αναβάτη να δει πιο μακρυά στο πλάι, αλλά επίσης παραμορφώνουν την αίσθηση του βάθους (πόσο μακρυά είναι ένα αντικείμενο). Τα μάτια δεν πρέπει να εστιάζουν σε κάποιο αντικείμενο για περισσότερο από μισό δευτερόλεπτο. Είναι σημαντικό κάποια σημαντικά στοιχεία να έχουν προτεραιότητα στο περιβάλλον της κίνησης.

Να αναζητάς σε τρεις κατηγορίες:
1) Χαρακτηριστικά του δρόμου και της επιφάνειας.
2) Διαγραμμίσεις, σήμανση και συσκευές οδικής κυκλοφορίας.
3) Άλλοι χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

Όλα τα παραπάνω αναμιγνύωνται στο τι είναι σημαντικό σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Αξιολόγησε:
Το να αξιολογείς σημαίνει να προλαβαίνεις προβλήματα.
Σημαίνει συνεχώς να προσπαθείς να καθορίσεις πως οι παράγοντες συσσωρεύωνται και αλληλεπιδρούν για να σχηματίσουν ένα κίνδυνο ή μία σύγκρουση, που άν δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συντριβή. Σημαίνει να προβλέψεις το χειρότερο για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα. Σημαίνει να ξεχωρίσεις τους κινδύνους πριν εξελιχτούν σε μια ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση. Σκέψου ότι παίζεις ένα "Και αν ___;" παιχνίδι· μπορεί να είναι διασκεδαστικό και δραστήριο. Η κίνηση είναι μερικές φορές τέτοια σπαζοκεφαλιά επειδή οι άλλοι χρήστες του αυτοκινητόδρομου είναι συχνά απρόβλεπτοι.

http://1.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1mefJguuI/AAAAAAAAA84/Zi0tYXTbz-k/s400/blind.spots1.jpg (http://1.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1mefJguuI/AAAAAAAAA84/Zi0tYXTbz-k/s1600-h/blind.spots1.jpg)


Είναι σημαντικό σε μια καλή διαχείριση ρίσκων να καθορίσεις τις απαιτήσεις σε χρόνο και χώρο ώστε ένα περιθώριο ασφαλείας να μπορεί να διατηρηθεί.

Τρεις παράγοντες επηρεάζουν το περιθώριο ασφαλείας σου:
1) Οι ικανότητες και οι περιορισμοί σου.
2) Οι ικανότητες και οι περιορισμοί της μοτοσυκλέτας σου.
3) Οι συνθήκες του δρόμου/κίνησης.

Για παράδειγμα, το περιθώριο ασφαλείας εξαφανίζεται άν ένας αναγκαίος ελιγμός απαιτεί ικανότητες πέρα από το δικό σου επίπεδο· το περιθώριο ασφαλείας εξαφανίζεται άν μια κατάσταση απαιτεί πιο πολύ στρίψιμο ή/και φρενάρισμα από ότι μπορεί να παρέχει η μοτοσυκλέτα· το περιθώριο ασφαλείας εξαφανίζεται αν δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για έναν ελιγμό.

Εκτέλεσε:
Η ασφαλής οδήγηση απαιτεί ανώτερη νοητική στρατηγική για να αποφευχθεί η ανάγκη για ανώτερη ικανότητα ελιγμών. Οι καλοί αναβάτες συνειδητά μειώνουν τους σχετικούς με ατυχήματα παράγοντες που συνεισφέρουν στο μείγμα της κίνησης, αλλά κατέχουν και καλά ανεπτυγμένες ικανότητες ελιγμών επίσης.

Τρία στάδια δράσης αποτελούν τη φάση της εκτέλεσης. Αυτά είναι:
1) Προσάρμοσε τη ταχύτητα σου.
2) Προσάρμοσε τη θέση σου.
3) Ειδοποίησε για τις προθέσεις σου.


Συνεχιζεται................:cool:

manro
08-06-2009, 00:35
:sm8:

renos
08-06-2009, 12:00
:sm8:

skippybi
08-06-2009, 12:12
άψογος!!!! και περιμένουμε την συνέχεια Μιχάλη!!!;)

Arkas
08-06-2009, 20:16
:sm8:

mjtir
09-06-2009, 13:11
Αψογο απαιχτο .

Πολλα ευχαριστω .
:sm5:

SenseiG
09-06-2009, 15:25
:sm5::sm8:οπως παντα .Ευχαριστουμε πολυ.

vp_68
21-08-2009, 12:30
:sm8::sm5::sm8::sm5:

mentorasou
21-08-2009, 20:02
Μέρος β.

Θέση στο δρόμο
Στο δρόμο, οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς, και κάποιες στιγμές απότομα. Σαν υπεύθυνος αναβάτης, ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να έχεις πλήρη έλεγχο της μοτοσυκλέτας και να γνωρίζεις τις απαιτήσεις σε χρόνο και χώρο. Η σωστή προετοιμασία είναι κλειδί για μια ψυχαγωγική, ασφαλής και υπεύθυνη οδήγηση μοτοσυκλέτας. Μέχρι τώρα έχει καθοριστεί η σημασία του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού και η ανάγκη για φροντίδα και έλεγχο της μοτοσυκλέτας σου. Ας δώσουμε προσοχή σε μια γενική στρατηγική για να ελέγχουμε τους κινδύνους στη κίνηση.

Διαλέγοντας τη καλύτερη λωρίδα κυκλοφορίας και τη θέση σου σε αυτή μπορεί να μεγαλώσεις το περιθώριο ασφάλειας.

Επιλογή λωρίδας: Για δρόμους με πολλαπλές λωρίδες, πάρε τη κατάλληλη θέση ώστε να μπορείς να δεις πολύ μπροστά στο δρόμο και να είσαι ορατός από τους άλλους. Διατήρησε όσο χώρο προστασίας όσο η κίνηση και οι συνθήκες του δρόμου σου επιτρέπουν για το περιθώριο ασφαλείας σου.

Θέσεις στη λωρίδα: Άν τοποθετηθείς κατάλληλα μέσα στη λωρίδα αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις το κύμα αέρα από τα άλλα οχήματα, να αποφύγεις τους κινδύνους πάνω στην άσφαλτο, και να δημιουργήσεις και να διατηρήσεις ένα χώρο προστασίας ανάμεσα σε σένα και στη κίνηση.

Μην κρύβεσαι ανάμεσα σε άλλα οχήματα.
Τοποθετήσου έτσι ώστε οι οδηγοί μπροστά σου να σε βλέπουν στους καθρέφτες. Διαλέγοντας μια θέση που σε βοηθά να δεις πιθανά προβλήματα μπροστά μπορεί επίσης να βοηθήσει τους οδηγούς να σε δουν νωρίτερα.

Γίνε Ορατός
Πολλά δυστυχήματα με μοτοσυκλέτες είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ένας αυτοκινητιστής δεν είδε έναν μοτοσυκλετιστή παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά. Οι μοτοσυκλέτες είναι μικρότερες και όχι όσο επικρατούσες όσο τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, έτσι είναι πιο δύσκολο να τις ξεχωρίσεις στη κίνηση και η ταχύτητά τους είναι δύσκολο να υπολογιστεί από τους άλλους. Πρέπει να αναλάβεις την ευθύνη να είσαι ορατός στη κίνηση. Πρέπει να ανακοινώνεις την παρουσία σου και τις προθέσεις σου στους άλλους χρήστες του αυτοκινητόδρομου. Να μερικές προτάσεις για να γίνεις πιο ορατός στους άλλους:

Ντύσιμο: Φόρα ρούχα με έντονα χρώματα και ένα ανοιχτόχρωμο κράνος. Να έχεις υλικό που αντανακλά στα ρούχα, το κράνος, και τη μοτοσυκλέτα σου.
Προβολέας: Να οδηγείς με τον προβολέα αναμμένο την μέρα.
Φλας: Επικοινώνησε με τους άλλους οδηγούς με τα φλας. Θυμίσου να κλείνεις τα φλας μετά τις στροφές. Ένα λάθος φλας μπορεί να δημιουργήσει συγκρούσεις επειδή αποτυνχάνει να δείξει σωστά τις προθέσεις σου.
Λάμπα Φρένου: Μια λάμπα φρένου που αναβοσβήνει είναι πιο ορατή από μια που είναι σταθερά αναμμένη. Αναβόσβησε τη λάμπα του φρένου πριν και κατά τη διάρκεια μιας στάσης (εξαιρούνται φυσικά οι επείγουσες στάσεις).
Κόρνα: Να χρησιμοποιείς τη κόρνα για να τραβάς τη προσοχή, αλλά μη εφησυχάζεις. Πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων και φορτηγών μπορεί να μην μπορούν να την ακούσουν.

Ραντάρ Του Αναβάτη
Το ραντάρ του αναβάτη σε βοηθά να διακρίνεις τους κινδύνους μπροστά, που αναλογούν στα τρία τέταρτα όλων των κινδύνων που σε επηρεάζουν. Εδώ υπάρχουν τρεις "χρόνοι υλοποίησης" που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Αυτοί είναι η απόσταση που ακολουθάς των 2 δευτερολέπτων, η άμεση πορεία των 4 δευτερολέπτων, και η προβλεφθείσα πορεία των 12 δευτερολέπτων.

http://1.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1l1XNcwCI/AAAAAAAAA8o/NC_R8GeUW0Q/s320/2sec.jpg (http://1.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1l1XNcwCI/AAAAAAAAA8o/NC_R8GeUW0Q/s1600-h/2sec.jpg)

Ο πρώτος χρόνος υλοποίησης είναι η απόσταση ακολουθίας των 2 δευτερολέπτων. Θεωρείται σαν η ελάχιστη απόσταση όταν οι συνθήκες είναι ιδανικές. Οι λιγότερο από ιδανικές συνθήκες (πχ μειωμένη πρόσφυση ή ορατότητα, οδηγική κόπωση, κλπ) απαιτούν αυξημένα διαθέσιμο χρόνο και χώρο. Να πως θα επαληθέψεις μια απόσταση ακολουθίας 2 δευτερολέπτων:
• Διάλεξε ένα σταθερό σημείο μπροστά σου, όπως μια κολόνα ή ένα σημάδι στο πεζοδρόμιο
• Όταν το όχημα μπροστά περνά το σταθερό σημείο, μέτρα "μία-μοτοσυκλέτα-μία,
δύο-μοτοσυκλέτα-δύο". Άν δεν έφτασες το σταθερό σημείο, η απόσταση ακολουθίας είναι
τουλάχιστον 2 δευτερόλεπτα.

Τα 3 συστατικά της Συνολικής Απόστασης Στάσης
Απόσταση αντίληψης: η απόσταση που διανύεται από τη στιγμή που κάτι είναι παρόν μέχρι να το δεις.
Απόσταση αντίδρασης: η απόσταση που διανύεται από τη στιγμή που βλέπεις ένα κίνδυνο μέχρι τη στιγμή που στη πράξη πατάς τα φρένα.
Απόσταση φρεναρίσματος: η απόσταση που διανύεται από τη στιγμή που πατάς τα φρένα μέχρι να σταματήσεις.
Χρησιμοποίησε μια απόσταση ακολουθίας 4 δευτερολέπτων για ένα μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας, ή όταν επικρατούν λιγότερο από ιδανικές συνθήκες.

http://3.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1mKPYzQII/AAAAAAAAA8w/KCUWyATao_I/s400/4sec.jpg (http://3.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1mKPYzQII/AAAAAAAAA8w/KCUWyATao_I/s1600-h/4sec.jpg)

Ο δεύτερος χρόνος υλοποίησης είναι η άμεση πορεία των 4 δευτερολέπτων. Οτιδήποτε είναι μέσα στα 4 δευτερόλεπτα της πορείας σου θεωρείται άμεσο επειδή μια γρήγορη αντίδραση απαιτείται αν κάτι πάει στραβά. Τέσσερα δευτερόλεπτα παρέχουν χρόνο και χώρο να εκτραπείς ή/και να φρενάρεις για στατικούς κινδύνους ή για κάποιον ή κάτι που μπαίνει στη πορεία σου.
Ο τρίτος χρόνος υλοποίησης είναι η προβλεφθείσα πορεία των 12 δευτερολέπτων. Η κατάλληλη τεχνική αναζήτησης απαιτεί να σκανάρεις 12 δευτερόλεπτα μπροστά. Αυτό σημαίνει να κοιτάς μπροστά σε μια περιοχή που θα σου έπαιρνε τόσο χρόνο να τη φτάσεις. Παρέχει χρόνο να προετοιμαστείς για μια κατάσταση πριν γίνει άμεση.

Νοητική Διεργασία
Η ασφαλής οδήγηση είναι πιο πολύ ικανότητα των ματιών και του μυαλού παρά των χεριών και των ποδιών. Πιθανότατα χρησιμοποιείς κάποιο είδος νοητικής στρατηγικής για να αντιμετωπίσεις την κίνηση. Κάποιες από αυτές τις διαδικασίες τυποποιήθηκαν, και όλες μαζί σχηματίζουν μια προσέγγιση που ενισχύει τη κριτική ικανότητα, για να αυξήσουν την ασφάλεια. Μια καλή στρατηγική είναι η SEE.
Η SEE είναι μια σύντμηση των λέξεων Search, Evaluate, και Execute -αναζήτησε, αξιολόγησε,και εκτέλεσε. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις τα ρίσκα στη κίνηση.

Αναζήτησε:
Αναζήτησε σημαίνει να σαρώνεις επιθετικά για πιθανούς παράγοντες και κινδύνους. Η αναζήτηση σου παρέχει πληροφορίες ώστε να πάρεις αποφάσεις. Η αναζήτηση σημαίνει περισσότερα από ότι απλά είναι μπροστά σου. Περιλαμβάνει επίσης τις περιοχές πίσω και στο πλάι. Έλεγχε τους καθρέφτες συχνά και κάνε ελέγχους με το κεφάλι για να προσέξεις κάτι που είναι σε ένα τυφλό σημείο (στη περιοχή στο πλάι και πίσω που δεν δείχνουν οι καθρέφτες). Θυμίσου ότι πολλές μοτοσυκλέτες έχουν κυρτούς καθρέφτες που επιτρέπουν στον αναβάτη να δει πιο μακρυά στο πλάι, αλλά επίσης παραμορφώνουν την αίσθηση του βάθους (πόσο μακρυά είναι ένα αντικείμενο). Τα μάτια δεν πρέπει να εστιάζουν σε κάποιο αντικείμενο για περισσότερο από μισό δευτερόλεπτο. Είναι σημαντικό κάποια σημαντικά στοιχεία να έχουν προτεραιότητα στο περιβάλλον της κίνησης.

Να αναζητάς σε τρεις κατηγορίες:
1) Χαρακτηριστικά του δρόμου και της επιφάνειας.
2) Διαγραμμίσεις, σήμανση και συσκευές οδικής κυκλοφορίας.
3) Άλλοι χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

Όλα τα παραπάνω αναμιγνύωνται στο τι είναι σημαντικό σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Αξιολόγησε:
Το να αξιολογείς σημαίνει να προλαβαίνεις προβλήματα.
Σημαίνει συνεχώς να προσπαθείς να καθορίσεις πως οι παράγοντες συσσωρεύωνται και αλληλεπιδρούν για να σχηματίσουν ένα κίνδυνο ή μία σύγκρουση, που άν δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συντριβή. Σημαίνει να προβλέψεις το χειρότερο για να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα. Σημαίνει να ξεχωρίσεις τους κινδύνους πριν εξελιχτούν σε μια ενδεχομένως επικίνδυνη κατάσταση. Σκέψου ότι παίζεις ένα "Και αν ___;" παιχνίδι· μπορεί να είναι διασκεδαστικό και δραστήριο. Η κίνηση είναι μερικές φορές τέτοια σπαζοκεφαλιά επειδή οι άλλοι χρήστες του αυτοκινητόδρομου είναι συχνά απρόβλεπτοι.

http://1.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1mefJguuI/AAAAAAAAA84/Zi0tYXTbz-k/s400/blind.spots1.jpg (http://1.bp.blogspot.com/_dvqqpSThaP0/Sg1mefJguuI/AAAAAAAAA84/Zi0tYXTbz-k/s1600-h/blind.spots1.jpg)


Είναι σημαντικό σε μια καλή διαχείριση ρίσκων να καθορίσεις τις απαιτήσεις σε χρόνο και χώρο ώστε ένα περιθώριο ασφαλείας να μπορεί να διατηρηθεί.

Τρεις παράγοντες επηρεάζουν το περιθώριο ασφαλείας σου:
1) Οι ικανότητες και οι περιορισμοί σου.
2) Οι ικανότητες και οι περιορισμοί της μοτοσυκλέτας σου.
3) Οι συνθήκες του δρόμου/κίνησης.

Για παράδειγμα, το περιθώριο ασφαλείας εξαφανίζεται άν ένας αναγκαίος ελιγμός απαιτεί ικανότητες πέρα από το δικό σου επίπεδο· το περιθώριο ασφαλείας εξαφανίζεται άν μια κατάσταση απαιτεί πιο πολύ στρίψιμο ή/και φρενάρισμα από ότι μπορεί να παρέχει η μοτοσυκλέτα· το περιθώριο ασφαλείας εξαφανίζεται αν δεν υπάρχει χρόνος και χώρος για έναν ελιγμό.

Εκτέλεσε:
Η ασφαλής οδήγηση απαιτεί ανώτερη νοητική στρατηγική για να αποφευχθεί η ανάγκη για ανώτερη ικανότητα ελιγμών. Οι καλοί αναβάτες συνειδητά μειώνουν τους σχετικούς με ατυχήματα παράγοντες που συνεισφέρουν στο μείγμα της κίνησης, αλλά κατέχουν και καλά ανεπτυγμένες ικανότητες ελιγμών επίσης.

Τρία στάδια δράσης αποτελούν τη φάση της εκτέλεσης. Αυτά είναι:
1) Προσάρμοσε τη ταχύτητα σου.
2) Προσάρμοσε τη θέση σου.
3) Ειδοποίησε για τις προθέσεις σου.


Συνεχιζεται................:cool:
πολύ καλοοοοοοοοοοοοοο!!!:):):)

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
22-08-2009, 06:02
Ωραίο θέμα Μιχάλη !!!

Ευχαριστούμε ....;)