PDA

View Full Version : Κοινόχρηστα ποδήλατα και στην Αθήνα


gsmaniac
02-07-2012, 07:49
http://l2.yimg.com/bt/api/res/1.2/Q_5YLfv7AZ2hN9VVe1XDFQ--/YXBwaWQ9eW5ld3M7Y2g9NDY1O2NyPTE7Y3c9NjIwO2R4PTA7ZHk9MDtmaT11bGNyb3A7aD0xNDM7cT04NTt3PTE5MA--/http://media.zenfs.com/el_GR/News/News247/010712podilata.JPGΠροβολή φωτογραφίας (http://gr.news.yahoo.com/photos/κοινόχρηστα-ποδήλατα-και-στην-αθήνα-photo-144638769.html)Κοινόχρηστα ποδήλατα και στην Αθήνα



Ο Δήμος Αθηναίων, που έχει εδώ και καιρό στα σκαριά το σχέδιο, απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση και λειτουργία των κοινόχρηστων ποδηλάτων στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων, με στόχο τη σταδιακή μείωση της χρήσης των αυτοκινήτων.
Τα ποδήλατα θα βρίσκονται σε όλο το εμπορικό και ιστορικό κέντρο, σε τουλάχιστον 70 σταθμούς. Εξετάζονται το κόστος ενοικίασης τους, καθώς και οι τρόποι καταβολής του αντιτίμου για τη χρήση τους.
Η αρχή για τα κοινόχρηστα ποδήλατα, έγινε από τη Ναύπακτο το 2009 όταν δημιούργησε το σύστημα Easybike. Πρόκειται για το πρώτο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Ελλάδα που ελέγχονταν ηλεκτρονικά. Το σύστημα που εγκατέστησε ο Δήμος Ναυπακτίας συμπεριλαμβάνει 400 ποδήλατα ηλεκτρονικά ελεγχόμενης ενοικίασης ποδηλάτων και αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλές στους κατοίκους.
Στην συνέχεια ακολούθησε η Κέρκυρα όπου εγκαταστάθηκε το πρώτο αυτοματοποιημένο σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με την ονομασία EasyBike και πάλι. Το σύστημα της Κέρκυρας αποτελούνταν από 100 ποδήλατα κατανεμημένα σε 8 σταθμούς στην πόλη της Κέρκυρας με δυνατότητα λειτουργίας τόσο με ηλεκτρονική κάρτα όσο και με πιστωτική κάρτα.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο αυτοματοποιημένο σύστημα μίσθωσης ποδηλάτων στην νοτιοανατολική Ευρώπη έχει εγκατασταθεί στην Λευκωσία της Κύπρου. Πρόκειται για ένα διαδημοτικό σύστημα έξι Δήμων που περιλαμβάνει περισσότερα από 330 ποδήλατα και 27 σταθμούς ηλεκτρονικής μίσθωσης. Μάλιστα το σύστημα ποδηλάτων της Λευκωσίας αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία καθώς όλοι οι σταθμοί είναι διασυνδεδεμένοι με το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου για αποδοχή πιστωτικών καρτών on-line. To σύστημα της Κύπρου ονομάζεται "Ποδήλατο εν δράσει" ενώ την υλοποίηση του έχει αναλάβει η ίδια εταιρία που έχει υλοποιήσει το σύστημα της Ναυπάκτου και της Κέρκυρας, η εταιρία BrainBox.
Τα Ιωάννινα η επόμενη πόλη
Η επόμενη πόλη της Ελλάδας που πρόκειται να παρουσιάσει αυτόματο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι τα Ιωάννινα. Εκεί το σύστημα EasyBike θα περιλαμβάνει 10 ποδήλατα σε 2 σταθμούς ενοικίασης στην πόλη των Ιωαννίνων ως πρώτο πιλοτικό σύστημα της πόλης που θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω επέκταση.
Πέρα όμως των Δήμων, στην καλή πρακτική υιοθέτησης του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, έχουν μπει και τα Ακαδημαϊκά ιδρύματα. Πρόσφατα το Α.Π.Θ. έχει προμηθευτεί 60 ποδήλατα που ενοικιάζονται προς χρήση από φοιτητές και από πολίτες. Αν και δεν πρόκειται για σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων καθώς δεν υπάρχουν ηλεκτρονικοί σταθμοί αλλά απλά ποδήλατα που ενοικιάζονται από φοιτητές που εργάζονται περιστασιακά στο project, η πρακτική ενισχύει την χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης στην σύγχρονη πόλη.
Καθώς όλο και περισσότεροι φορείς ενδιαφέρονται για την χρήση του ποδηλάτου ως σημαντικού μέσου ενίσχυσης της βιώσιμη κινητικότητας, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συνέχεια.
Το σχέδιο
Το πλάνο είναι τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα του δήμου Αθηναίων να καλύπτουν το κέντρο, από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια καθώς και την περιοχή του Ψυρρή. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν και στους σταθμούς του Μετρό, ως συμπλήρωμα των συγκοινωνιών, όπως επίσης και έξω από αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και πανεπιστήμια.
Και στους τουρίστες η δυνατότητα
Δυνατότητα ενοικίασης θα έχουν και οι τουρίστες οι οποίοι θα μπορούν να εκδίδουν εβδομαδιαία κάρτα. Στην Ευρώπη άλλωστε, ανάλογα συστήματα λειτουργούν με ιδιαίτερη επιτυχία σε Παρίσι, Λονδίνο, Βαρκελώνη, Λυών κ.α.


:re25::re25::re25:

zandesiro
02-07-2012, 09:17
:ye02:

george-k1
02-07-2012, 10:08
:ye02::ye02:

Kosttis
02-07-2012, 10:18
Ωραίο....!

Arkas
02-07-2012, 10:24
Πολύ καλό σαν ιδέα !
Αλλά έχει να πέσει σκραπ
από τους Πακιστάνους ρακοσυλλέκτες ... :D


Sent by Arkas via Tapatalk !

J-P-HELLAS
02-07-2012, 20:19
καινουρια ευρωπαϊκα κονδυλια για φαγωμα,
χρησιμοτητα μηδεν,
τσαμπα τα λεφτα
:u57:

DoctorAbo
02-07-2012, 20:26
άλλη μια ευγενική χορηγία της χώρας μας στους Πακιστανούς και όχι μόνο ........ :u56:

Η παρούσα συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για τέτοια μέτρα. Καλύτερα να φτιάξουν συσσίτια για τους πεινασμένους και τους άστεγους Έλληνες. Αμέσως μεά ας ασχοληθούν με τη σιλουέτα τους. Δε ντρεπόμαστε ρε γμτ.....ο ΓΑΠ έφυγε αλλά τα πλάνα του υλοποιούνται.

kostasmats
02-07-2012, 20:42
σαν ιδεα μου αρεσει και δεν ξερω αν ειναι σπαταλη.θα πρεπει να το παρουμε αποφαση πως οι συνθηκες στον πλανητη αλλαζουν και θα πρεπει να κοιταμε εναλακτικους τροπους μετακινισης,τουλαχιστον εντος πολης.
ενα απο τα προβληματα που σιγουρα θα προκυψουν ειναι οπως ειπαν οι φιλοι πιο πριν, οι ψυριστικες .

eliso
02-07-2012, 21:04
άλλη μια ευγενική χορηγία της χώρας μας στους Πακιστανούς και όχι μόνο ........ :u56:

Η παρούσα συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για τέτοια μέτρα.

Καλύτερα να φτιάξουν συσσίτια για τους πεινασμένους και τους άστεγους Έλληνες. Αμέσως μεά ας ασχοληθούν με τη σιλουέτα τους. Δε ντρεπόμαστε ρε γμτ.....ο ΓΑΠ έφυγε αλλά τα πλάνα του υλοποιούνται.


Αδερφέ σισίτια υπάρχουν ήδη.Δηλαδή να μην γίνει τίποτα άλλο σε αυτή την κ@λ@χώρα εκτός από σισίτια ;;;;;;
Εντάξει ο ΓΑΠ έφυγε.Ακόμα θα τον βρίζουμε και για οτι δεν έκανε μέχρι σήμερα;;;;;:eek::eek::eek:

MIHALIS TZIMAS
02-07-2012, 22:23
Και που θα τα κυκλοφορήσουν , στους λεωφορειοδρομους.
Πλάκα μας κάνουν;

lobo
02-07-2012, 23:41
Καλό σαν ιδέα. :re25:
Να γίνουν ποδηλατόδρομοι δεν είναι κάτι το δαπανηρό, άσχετα που εδώ το κάνανε ευκαιρία να πλουτίσουν κάποιοι, απλά χρειάζεται μια στοιχειώδη σήμανση στην υπάρχουσα υποδομή. Ας μην ζητάμε και βρακιά για μεταξωτούς ####υς...
Στη Βαρκελώνη που το είδα στην πράξη μου άρεσε πάρα πολύ και εκεί ουκ ολίγους Πακιστανούς είδα.
Δεν ξέρω για εσάς εγώ το βλέπω αρκετά αισιόδοξα το μέτρο, το οποίο σε όλες τις πόλεις θα δώσει λίγο περισσότερο οξυγόνο, ποιότητα ζωής, αλλά και άσκηση στην καθημερινότητά.

DoctorAbo
03-07-2012, 00:58
Αδερφέ σισίτια υπάρχουν ήδη.Δηλαδή να μην γίνει τίποτα άλλο σε αυτή την κ@λ@χώρα εκτός από σισίτια ;;;;;;
Εντάξει ο ΓΑΠ έφυγε.Ακόμα θα τον βρίζουμε και για οτι δεν έκανε μέχρι σήμερα;;;;;:eek::eek::eek:

Φίλε Ηλία πιστεύω ότι οι συνθήκες στη χώρα (και ειδικότερα στις μεγαλουπόλεις της) αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι τόσο οριακές και εύθραυστες που πρέπει να λειτουργήσουμε με πολύ μεγάλη περίσκεψη. Προσωπικά τυγχάνω παλαίμαχος ποδηλάτης και γουστάρω πολύ την ιδέα του ποδηλάτου. Όμως νομίζω πως δε θα δώσει τίποτα άλλο από τζάμπα μεταφορικό μέσο στους λαθρομετανάστες (και χάλυβα στην ανακύκλωση). Μια τέτοια παροχή σε τούτη την εποχή θα δημιουργούσε περισσότερο κακό παρά κακό. Δεν υπάρχουν φάρμακα, υπάρχει τεράστια ανεργία και πρόβλημα σε μεγάλη μερίδα νυκοκυραίων που δεν έφταιξαν και πολύ για όσα τραβάνε. Πως θα τους βοηθούσε το μέτρο αυτό ? Καλό είναι τα κονδύλια αυτά να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να βοηθήσει βασικότερες ανάγκες από αυτές που θα υπηρετήσει το συγκεκριμένο μέτρο τη συγκεκριμένη στιγμή.

Έχω δει την ίδια ακριβώς παροχή στην Κοπεγχάγη αλλά εκεί ο κόσμος δε πεινάει . Βρίσκονται σε μια επόμενη φάση από αυτή στην οποία βρισκόμαστε εδώ.

Γνώμη μου φυσικά. :)

kostasmats
03-07-2012, 01:17
Καλό σαν ιδέα. :re25:
Να γίνουν ποδηλατόδρομοι δεν είναι κάτι το δαπανηρό, άσχετα που εδώ το κάνανε ευκαιρία να πλουτίσουν κάποιοι, απλά χρειάζεται μια στοιχειώδη σήμανση στην υπάρχουσα υποδομή. Ας μην ζητάμε και βρακιά για μεταξωτούς ####υς...
Στη Βαρκελώνη που το είδα στην πράξη μου άρεσε πάρα πολύ και εκεί ουκ ολίγους Πακιστανούς είδα.
Δεν ξέρω για εσάς εγώ το βλέπω αρκετά αισιόδοξα το μέτρο, το οποίο σε όλες τις πόλεις θα δώσει λίγο περισσότερο οξυγόνο, ποιότητα ζωής, αλλά και άσκηση στην καθημερινότητά.

:ye36:
το ποδηλατο το ειχα μονο για βουνο και για να καψω κανα δραμι το καλοκαιρι,το χρησιμοποιησα μεσα στην πολη αναγκαστικα μολις πουλησα τη μηχανη και ειδα οτι βολευει πολυ.αν υπηρχαν ασφαλης χωροι σταθμευσης και μερικοι ποδηλατοδρομοι κυριως στις μεγαλες λεωφορους ,σιγουρα θα το χρησιμοποιουσα περισοτερο.κατα τη γνωμη μου λογω κρισης το ποδηλατο(ωσ οικονομικοτερο μεσο μεταφορας) γινεται δημοφιλεστερο οποτε καθε προσπαθεια για την αναδειξη του καλοδεχουμενη

squad
03-07-2012, 18:59
μπραβο στον δημο αθηναιων,μακαρι να γινει και σε αλλες πολεις της επαρχιας..

asotosios
05-07-2012, 09:45
Συμφωνω οτι υπαρχουν πολλα και μεγαλυτερα προβληματα σε αυτο τον τοπο...ΑΛΛΑ αυτο δεν μπορει να σημαινει οτι μια πολη/χωρα πρεπει να μενει μονο στα προβληματα και να μην προσπαθει να κανει κατι στο να καλυτερεψει την ζωη των πολιτων της καθως και των επισκεπτων της...!!!

το εχω δει Βαρκελωνη, Λυων, αμστερνταμ κτλ κτλ...οπου και δουλευει παρα πολυ καλα...!!!

ειδικα στην Λυων το κομιστρο ειναι μολις 1,5ευρω την ημερα...!!! και αν εχεις καρτα συνδρομιτη παει ακομα φθινοτερο...νομιζω κανενα 5ευρω την εβδομαδα...!!! Δεν θυμαμαι που...αλλα δινουν το πρωτο μισαωρο δωρεαν...δλδ περνεις ενα λεοφορειο σταματας στην σταση σου...περνεις το ποδηλατο πας μεχρι μια σταση μετρο...αφηνεις ποδηλατο στον αντιστοιχο χωρο και περνεις το μετρο να πας στην δουλεια σου...χωρις να σου στοιχησει τιποτα...!!!

ειναι ποδηλατα που λογο των ιδιαιτερων χαρακτηριστηκων που εχουν (σχημα σκελετου, πλαστικα καλυματα κτλ κτλ) δεν μπορουν, ευκολα τουλαχιστον, να κλαπουν και να χρησιμοποιηθουν μιας και ειναι εμφανεστατο οτι προκειτε για τετοιου ειδους ποδηλατο...

απο οσο μπορω να γνωριζω ακομα και τα ανταλλακτικα τους ειναι σχεδον μοναδικα ωστε να μην αποτελουν ευκολο εμποριο ανταλακτικων...!!!

Γενικοτερα πιστευω οτι αν κατι μπορει να γινει για να αποσυμφωρηθει αυτη η κατασταση με την κινηση τοτε καλοδεχουμενο...αν και οι πολιτικαρες μας εχουν κανει θαυματα με το θεμα βενζινης και κρισης στο προβλημα της κινησης...!!!

gandreas
07-07-2012, 18:15
Καλή ιδέα. Για να δούμε αν θα γίνει:cool:

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2

siraxanz
08-07-2012, 19:11
:re25:

Arkas
08-07-2012, 20:23
Και το Ξυλόκαστρο έχει δανειστικη "ποδηλατοθήκη" !

http://img.tapatalk.com/6db2823d-c0de-0112.jpg

http://img.tapatalk.com/6db2823d-c0fe-c7a2.jpg


Sent by Arkas via Tapatalk !

forester
08-07-2012, 22:07
:sm7::sm7::sm7:
Με το που το διάβασα, σκέφτηκα ότι θα γίνει πλιάτσικο από τα πακιστάνια, που πάει σύννεφο!!!! Τελικά δεν ήμουνα ο μόνος:D:D:D
Γι αυτό σας πάω :ye33:

forester
08-07-2012, 22:09
Άσχετα από το παραπάνω σχόλιο, εφόσον διασφαλίσουν "το να μην κλέβονται" καλή η προσπάθεια και θα βολέψει πολύ κόσμο. Κάλιο αργά, παρά ποτέ....