PDA

View Full Version : Μάθετε το παιδί σας να μη διαχωρίζει χρώματα και λαούς


leonidas
01-01-2009, 14:06
http://www.imageshack.gr/files/wcxcxyq191wdso2t6mmd.jpg (http://www.imageshack.gr/view.php?file=wcxcxyq191wdso2t6mmd.jpg)

Ζούμε σε μια χώρα πολυπολιτισμική. Σε μια χώρα με ανθρώπους από τη Νιγηρία, την Ουκρανία, την Αλβανία, τη Ρωσία, το Πακιστάν.
Είναι λογικό οι άνθρωποι αυτοί να έρχονται σε άμεση συναναστροφή και με εμάς αλλά και με τα παιδιά μας.
Στο σχολείο, στη παιδική χαρά και μετέπειτα και στο πανεπιστήμιο.
Τι γίνεται όμως, όταν το παιδί μας μας ρωτήσει «γιατί αυτή η κυρία φοράει μαντίλα».
Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος ή απλά θα του πούμε «μην ασχολείσαι με αυτούς, είναι μωαμεθανοί, βουδιστές ή ινδουιστές»;
Το πρώτο και βασικότερο όλων είναι να μη χρησιμοποιούμε εμείς απαξιωτικές εκφράσεις και να μη χρησιμοποιούμε ως ελάττωμα το χρώμα του δέρματός τους.
Θα πρέπει να εξηγούμε στα παιδιά μας, όταν ακόμα είναι σε μικρή ηλικία, ότι πρέπει να είμαστε ευγενικοί και να έχουμε τρόπους με όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου
φυλής, να σεβόμαστε τους ηλικιωμένους, να τους μάθουμε τις λέξεις «ευχαριστώ, παρακαλώ, συγνώμη» και πρώτα από όλα να τα εφαρμόζουμε εμείς καθημερινά.
Να τα μάθουμε να σέβονται τους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες και να μη γυρνάνε το βλέμμα τους, όταν τους αντικρίζουν…
Όταν εμείς σαν γονείς φερόμαστε, όπως πρέπει, αποκλείεται τα παιδιά μας να μάθουν να φέρονται σαν αγροίκοι.
Αλλά ακόμα και αν τα παιδιά μας μας δώσουν στοιχεία παραβατικής συμπεριφοράς, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ελέγχουμε λίγο καλύτερα τις φιλίες τους.
Αν το παιδί έχει «μπλέξει» με περίεργες φιλίες, καλά θα κάνετε να το «τσεκάρετε».
Όσο καλά κι αν ξέρει να κρύβεται ένα παιδί, εμείς ως γονείς που το φέραμε στο κόσμο και το αναθρέψαμε, μπορούμε να το καταλάβουμε με μια μόνο ματιά

πηγή : zoygla




.....

yannis
01-01-2009, 14:45
Εύγε Λεωνίδα, εξαιρετική η προτροπή σου, σε δύσκολους μάλιστα, για το θέμα αυτό, καιρούς. Προσωπική άποψη, πως αν δείξουμε στα παιδιά, τον δρόμο να σέβονται τον εαυτό τους, θα σέβονται και όλους τους άλλους, αφού θα τους θεωρούν εξ' ίσου πολύτιμους, παρ' ότι διαφορετικοί.

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
01-01-2009, 15:24
.....σοφά λόγια

και μεγάλες αλήθειες !!!!!!!

Dionisis
01-01-2009, 20:01
Πολυ καλο φιλαρακι .........τα παιδια οπως μαθουν.....

KostasGS
01-01-2009, 22:27
Το παιδί σου και το σκυλί σου όπως το μάθεις :Μπερδεμέν

Arkas
02-01-2009, 00:48
Μπράβο Λεωνίδα.
Η ανεκτικότητα προς την διαφορετικότητα, πρέπει να μας διακρίνει όλους.

peterv
02-01-2009, 11:16
Για να κάνω και λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου ............ (φιλικά πάντα)

Ποια ανεκτικότητα στην διαφορετικότητα, εδώ εμείς σαν λαός τρωγόμαστε από μόνοι μας όταν δεν υπάρχει καν λόγος. Αν δούμε κάποιον να προοδεύει μας πιάνει μνησικακία και θέλουμε να του βγάλουμε τα μάτια και να πάρουμε εμείς την θέση του.

Ψέματα ? Αν παρατηρήσει κανείς την ιστορία μας υπάρχουν συνεχώς τέτοια παραδείγματα. Αυτό υπήρχε σε εμας ακόμα από τα Ομηρικά έπη (βλέπε Αίαντα που του έφαγε τα λάφυρα ο Οδυσέας).

Από την άλλη αυτό μας βοήθησε επί Τουρκοκρατίας (στην Μάνη δεν πάτησε κανείς Τούρκος γιατί ήδη η Μανιάτες τρώγονταν από μόνοι τους , που να μπλέξουν και οι Τούρκοι μέσα, γιαυτό έβαλαν τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που είχε τα πιο πολλά ντουφέκια να μαζεύει τους φόρους και να τους παραδίδει σε αυτούς)

Καταλήγω .... η διαφορετικότητα μας μάρανε ? Προσωπική άποψη κανείς δεν δίνει σημασία στον διαφορετικό, δίνει σημασία στον πλούσιο , τον φημισμένο, αυτόν που έχει δόξα, (ακόμα και αν είναι διαφορετικός)και γιατί ? γιατί θέλει να του μοιάσει ή να τον καθαιρέσει από τον βάθρο του και να πάρει την θέση του. Τυχαίο είναι αυτό που λένε ότι ¨η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της" ?, ότι στο εξωτερικό που επικρατούν άλλες συνήθειες διαπρέπουν Έλληνες επιστήμονες ενώ όταν είναι εδώ δεν τους αφήνουν να αγιάσουν ?
Μάλλον αυτοί οι διαφορετικοί μπαίνουν σε ένα δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον που σφάζει με το βαμβάκι και δεν το έχουν πάρει χαμπάρι, ο Έλληνας θα τους χρησιμοποιήσει όταν τους έχει ανάγκη και θα τους περιθωριοποιήσει όταν δεν θα τους χρειάζεται ......έτσι απλά. ΤΟ παιδί μου μαθαίνει στο σχολείο (γυμνάσιο) ποιοι είναι οι διαφορετικοί για να μην του πάρουν το χαρτζηλίκη ή το κινητό και οργανώνεται με τους παλιούς συμμαθητές του από το Δημοτικό για να μην μπορούν να τους πειράξουν. Τι να του πώ εγώ για κατανόηση ?

Ελπίζω να σας μπρίζωσα έτσι για να ανάψουν τα αίματα λίγο γιατί είχε πέσει πολύ συγκατάβαση κάτι που κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει στην Ελλάδα μας.....

Κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου είπαμε , θα παρακολουθήσω με ενδιαφέρον τις απόψεις σας αλλά παρακαλώ "μην πυροβολείτε τον πιανίστα".....

Arkas
02-01-2009, 12:51
Φίλε Πέτρο, σύμφωνα με τα γραφόμενά σου, διαπιστώνεται μια διαφωνία - συμφωνίας.
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, αναφέρεις:"σαν λαός τρωγόμαστε από μόνοι μας", "κανείς δεν δίνει σημασία στον διαφορετικό, δίνει σημασία στον πλούσιο , τον φημισμένο", "η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της" και "έχει πέσει πολύ συγκατάβαση κάτι που κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει στην Ελλάδα μας.....".
Παρέθεσα αυτούσια αποσπάσματα από τα γραφόμενά ελπίζοντας ότι δεν αλλοίωσα την βασική σου θέση.
Διαφωνείς λοιπόν με την ανάγκη ανεκτικότητας στην διαφορετικότητα με τις αιτιάσεις που προαναφέρθησαν.
Εδώ όμως είναι όλο το ζουμί. εάν διαβάσουμε προσεκτικά το post του Λεωνίδα, θα καταλάβουμε πως το μυστικό της υπόθεσης είναι η Παιδεία που έχουμε μέσα μας και μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας.
Η Παιδεία είναι αυτή που θα αλλάξει όλα όσα πολύ σωστά αναφέρεις.
Με μια σωστή Παιδεία ίσως στο μέλλον θα σταματήσουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας, θα σταματήσει ο "πλούσιος" ή ο "φημισμένος" να αποτελούν πρότυπα και ίσως κάποια στιγμή, θα σταματήσει επιτέλους η Ελλάδα, να τρώει τα παιδιά της.

ΛΕΟΝΤΟΚΑΡΔΟΣ
02-01-2009, 13:07
.
.
.
.
.Διαφωνείς λοιπόν με την ανάγκη ανεκτικότητας
στην διαφορετικότητα με τις αιτιάσεις που προαναφέρθησαν.
.
.
.
.
.



Εεεεεεεεεε .....
είπαμε,
ανεκτικότητα μέχρι ενός ορίου .....:hmmm:

Όταν δεις τον οποιοδήποτε στην αυλή σου ....
τότε "τα παίρνεις στο κεφάλι" κ δεν ξέρεις τι κάνεις ....

Ας είναι αυτός ο κάποιος και ο παππάς της ενορίας ....

Σε όλα υπάρχει και ένα όριο.



.

Bmwnek
02-01-2009, 13:19
Σαν θέμα είναι πιασάρικο και καλώς ή κακώς...διαχρονικό.
Ο ρατσισμός υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για όσο καιρό θα υπάρχουν στενόμυαλοι άνθρωποι που βλέποντας ένα παιδάκι στην Αφρική, ή όπου αλλού θέλετε, να πεινάει και να αργοπεθαίνει από τις αρρώστιες, να ακρωτηριάζετε από αδέσποτες σφαίρες, ή να φορτώνεται με δεκάδες κιλά στην πλάτη προς όφελος αδίστακτων αφεντικών, απλά αδιαφορία.
Για να δώσουμε στα παιδιά μας να καταλάβουν οτι η διαφορετικότητα στο χρώμα δεν είναι κατηγοριοποίηση ποιότητας ανθρώπων αλλά ανάγκη προσαρμογής στο περιβάλλον που ζούνε, πρέπει να το πιστεύουμε πρώτα εμείς,...αλλιώς βράστα........................

Νεκτάριος

peterv
02-01-2009, 16:58
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, ιδίως με τον Arka όλα είναι θέμα παιδείας αλλά και περιβάλλοντος όπως λέει ο BMWnek....

Ομως ποιος από εμάς τους ίδιους έκανε κάτι για αυτά τα παιδιά που πάνε σχολείο και ¨στραβώνονται¨ Ποιος ασχολήθηκε με τα ουσιαστικά κενά της παιδείας μας , έστω και μέσα από έναν σύλλογο γονέων και κηδεμόνων.
Ποιός ασχολήθηκε ποτέ με το περιβάλλον του τους γείτονές του , αυτούς στην απέναντι πολυκατοικία που δυσκολεύονται. Ποιός μάζεψε ένα παιδί από τα φανάρια που καθαρίζουν μπαμπρίζ να το παραδώσει στην αστυνομία ......

Για να μην γίνω γραφικός φυσικά και δεν πιστεύω ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά ταυτόχρονα στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να κάνουμε και άλλα τόσα για την φύση κλπ. Νομίζω όμως (και αυτό είναι ερώτηση) ότι όλα ξεκινάνε από εμάς τους ίδιους, μήπως λοιπόν για όλα αυτά που μας συμβαίνουν πρέπει απλά να γίνουμε ρεαλιστές και να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη ?

adventure
03-01-2009, 00:57
Μπράβο Λεωνίδα.
Η ανεκτικότητα προς την διαφορετικότητα, πρέπει να μας διακρίνει όλους.



Σωστός ..

:Χαμόγελο:

.

skippybi
07-01-2009, 16:23
Συμφωνώ στο να μην διαχωρίζουμε χρώμα και λαούς αλλά να τιμωρούμε την παραβατική συμπεριφορά από όποιονδήποτε χωρίς να φοβόμαστε μην χαρακτηριστούμε ρατσιστές!!!

ckalfas
07-01-2009, 22:25
Ρε παιδιά, μία απορία!
Το να είμαστε μία πολυπολιτισμική κοινωνία είναι προτέρημά μας; Μας έλειπε τόσο στο παρελθόν και τώρα καλώς μας έτυχε; Τώρα ο πολιτισμός, η κουλτούρα μας ανέβηκε; Ο Ελληνικός πολιτισμός ήταν σε απελπιστικό τέλμα και τώρα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία;
Τελικά, ήταν πολλές οι απορίες μου...:hmmm:

Κύρος Γρανάζης
07-01-2009, 22:45
Είτε είναι μαύρος ή κίτρινος ή μελαμψός ή Άγγλος ή Γερμανός ή Κενυάτης ή Έλληνας
κοιτάχτετον βαθιά μέσα στα μάτια εάν είναι κακός άνθρωπος δεν θα αντέξει.
Αν πάλι είναι καλώς άνθρωπος θα συνεννοθείτε απόλυτα.
Για παρατηρήστε τα μικρά παιδία όταν συναντούν κάποιο άλλο άγνωστο παιδάκι.
Αυτό κάνουν

Arkas
07-01-2009, 23:05
Συμφωνώ στο να μην διαχωρίζουμε χρώμα και λαούς αλλά να τιμωρούμε την παραβατική συμπεριφορά από όποιονδήποτε χωρίς να φοβόμαστε μην χαρακτηριστούμε ρατσιστές!!!
Συμφωνώ απολύτως με τον Βασίλη.