PDA

View Full Version : Η BMW και η Neilpryde σχεδιάζουν το


ntekos
05-09-2012, 23:05
Το Bayamo έχει σχεδιαστεί από λευκό χαρτί, έχει εξελιχτεί όμως μέσω υπολογιστή από τους ειδικούς της BMW Group Design Works οι οποίοι έχουν επιμεληθεί και τα γραφικά του.


http://media.dexigner.com/article/22812/Bayamo_01.jpg


Το 2010 η αμερικανική BMW Group Design Works με έδρα την Ασία, πρότεινε, σχεδίασε και τελικά υλοποίησε με την συνεργασία της Neilpryde, δύο αγωνιστικού τύπου ποδήλατα τα οποία έμειναν στην γραμμή παραγωγής από την Neilpryde έως και σήμερα: το Diablo και το Alize.

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS_pfGdhDUFp20_lS-9QUZCb2iHg2oN2Lu1dSem8WL-if8ye8On&t=1

Η νέα πρόταση της BMW G.D.W Ασίας δεν άργησε να έρθει. Αυτή την φορά το νέο Bayamo και Bayamo+ (plus) σχεδιάστηκε και πάλι σε συνεργασία πάλι με την Neilpryde, στοχεύει στην ποδηλασία πίστας και στο τρίαθλο, αλλά μελλοντικά και σε αγώνες ταχύτητας δρόμου.

http://www.rushlane.com/wp-content/uploads/2012/09/New-NeilPryde-Bayamo-for-time-trial-athletes-by-BMW-Designworks-USA-Photos-4.jpg


Το νέο Bayamo, δανείζεται το όνομα του από τον δυτικό άνεμο που φυσάει στα παράλια της Καραϊβικής, ο οποίος είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμος ενεργειακά από τους ντόπιους.


http://www.rushlane.com/wp-content/uploads/2012/09/New-NeilPryde-Bayamo-for-time-trial-athletes-by-BMW-Designworks-USA-Photos-5.jpg


Τι καλύτερο και πιο «ψαγμένο» όνομα θα μπορούσαν να βρούν οι άνθρωποι της BMW και της Neilpryde, για ένα ποδήλατο που η αρχή του είναι η εξοικονόμηση ενέργειας του αναβάτη πάνω σε ένα άκρος αεροδυναμικό πλαίσιο.

http://triathlonrumor.com/wp-content/uploads/2012/06/2013-NeilPryde-Bayamo-triathlon-time-trial-aero-bike-weight.jpg

Το Bayamo έχει δοκιμαστεί και τελειοποιηθεί μέσα σε σήραγγα αέρα, η οποία βοήθησε να υλοποιηθεί το όραμα των σχεδιαστών. Η κατά το δυνατόν μικρότερη αντίσταση του αέρα στο πακέτο αναβάτη – ποδήλατο, ώστε να μειωθεί η οπισθέλκουσα στο πίσω μέρος και οι στροβιλισμοί, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια του αναβάτη. Και όλα αυτά χωρίς να θυσιαστεί το βάρος.

http://www.rushlane.com/wp-content/uploads/2012/09/New-NeilPryde-Bayamo-for-time-trial-athletes-by-BMW-Designworks-USA-Photos-7.jpg



Φυσικά το πλαίσιο αποτελείται από ανθρακονήματα μονής κοπής (χωρίς κολλήσεις δηλαδή), ενώ όλα τα καλώδια και οι ντίζες των χειριστηρίων, περνούν μέσα από τον σκελετό για ακόμη λιγότερη αεροδυναμική αντίσταση. Κερασάκι στην τούρτα είναι η ουρά «kamm» και τα φρένα που είναι χωνευτά στο επάνω μέρος του πιρουνιού και του πλαισίου για το εμπρός και το πίσω φρένο αντίστοιχα.

http://brimages.bikeboardmedia.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2012/06/2013-NeilPryde-Bayamo-Plus-triathlon-time-trial-aero-bike1.jpg

Ο σκελετός του Bayamo ζυγίζει περίπου 1.300 gr, ενώ το συνολικό πακέτο δεν θα ξεπερνά τα 1650 gr. Θα παράγεται σε 4 όμορες εκδόσεις: small, Medium, Large και XLarge (ανάλογα με τις διαστάσεις του αναβάτη), κατόπιν παραγγελίας φυσικά.

Επίσης κατόπιν παραγγελίας θα παραδίδεται και το Bayamo +, για αγωνιστική χρήση και μόνο, το οποίο θα κοστίζει από 3.000 έως 10.000 δολάρια (2.400 - 8.000 ευρώ), ανάλογα με τα τελικά εξαρτήματα που θα διαθέτει επάνω.


http://www.rushlane.com/wp-content/uploads/2012/09/New-NeilPryde-Bayamo-for-time-trial-athletes-by-BMW-Designworks-USA-Photos-6.jpg


Για παράδειγμα μία έκδοση με Shimano groupset σασμάν και Mavic τροχούς θα στοιχίζει περίπου 3.500€.

Το «απλό» (ο θεός να το κάνει) Βayamo premium (έτσι θα ονομάζεται η απλή έκδοση) θα διατίθεται στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική αγορά από την Neilpryde στις αρχές του 2013 και η τιμή του θα ξεκινάει περίπου από τα 2.200 ευρώ! Καθόλου άσχημα, αν σκεφθούμε την τεχνολογία που το συνοδεύει.www.elladanews.gr (http://www.elladanews.gr/)