PDA

View Full Version : Πως θα προμηθευτείτε το σήμα για τον Πράσινο Δακτύλιο


flesa
08-10-2012, 14:43
Μέσω Διαδικτύου το Ειδικό Σήμα για τον Δακτύλιο

Τα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στον Δακτύλιο θα ελέγχονται από την Τροχαία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2012 15:27


http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/56D2A40ED5C5DCC361E74F7DF826C81E.jpg

email (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=478081#)εκτύπωση (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=478081#)http://www.tovima.gr/society/article/themes/1/default/media/home/clear.gifμικρό μέγεθος (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=478081) http://www.tovima.gr/society/article/themes/1/default/media/home/clear.gifμεγάλο μέγεθος (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=478081)


Τέθηκε σε λειτουργία την Παρασκευή, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ (http://www.ypeka.gr/), η εφαρμογή δωρεάν έκδοσης του ειδικού σήματος για την είσοδο στον μικρό δακτύλιο (στο κέντρο της Αθήνας).

Η διαδικασία σχεδιάστηκε, ώστε:


α) να επιτρέπει την χρήση της εφαρμογής μόνο από πιστοποιημένους χρήστες, το οποίο διασφαλίζεται από την εισαγωγή του Αριθμού Κυκλοφορίας και του ΑΦΜ του κατόχου οχήματος.


β) Τα στοιχεία της άδειας αντλούνται από το αρχείο οχημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ελέγχονται εάν πληρούν τις προϋποθέσεις.


Ο χρήστης ακολουθεί τα βήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία, συμπληρώνει τα στοιχεία του και εκτυπώνει το ειδικό σήμα.


Το σήμα μπορούν να προμηθευτούν όσοι οδηγοί αυτοκινήτων εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:


Στο έντυπο της αδείας κυκλοφορίας του οχήματος τα πεδία V7, V9, και Ρ3 αναφέρουν τα εξής :

- V7: Αναφέρει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Η τιμή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι μικρότερη ή ίση του 140.
- V9: Αναγράφεται η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία το όχημα κατατάσσεται στους κανονισμούς Euro 4, 5, ή 6.
- P3: Αναφέρει τον τύπο καυσίμου του αυτοκινήτου σας.


Για την άδεια ελεύθερης εισόδου στο δακτύλιο, θα πρέπει να πληρείται μία από τις προϋποθέσεις, όπως ορίζεται από τις διατάξεις της ΚΥΑ 16229/3-5-2012:

- Το όχημα, εκ κατασκευής πληροί τις διατάξεις των κανονισμών Euro 5, ή Euro 6 και εφόσον εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140γρ/χλμ, ανεξαρτήτως του καυσίμου που χρησιμοποιεί,
- Το όχημα είναι υβριδικό (ηλεκτρικό ή συμβατικού καυσίμου), είναι τεχνολογίας Euro 4 και εφόσον εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140γρ/χλμ,
-Το όχημα χρησιμοποιεί εκ κατασκευής για την κίνηση του αέριο καύσιμο (υγραέριο ή φυσικό αέριο) και είναι τεχνολογίας Euro 4 και εφόσον εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140γρ/χλμ,
- Το όχημα είναι ηλεκτρικό.


Για τα επιβατικά αυτοκίνητα που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και η άδεια κυκλοφορίας τους έχει εκδοθεί πριν την 1-1-2010, η έκδοση σήματος θα είναι εφικτή από την επόμενη Τετάρτη (10-10-2012).

Υπενθυμίζεται ότι:


- Ισχύει κανονικά χωρίς καμία αλλαγή η εκ περιτροπής είσοδος των ΙΧ οχημάτων στο μικρό δακτύλιο (με το σύστημα «μονά - ζυγά»).


- Απαγορεύεται η κυκλοφορία στο μεγάλο δακτύλιο των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων, με πρώτη άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1 Ιανουαρίου 1990. Για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους (από 1.1.12. -1.1.13) η συγκεκριμένη απαγόρευση εφαρμόζεται για τα οχήματα πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1984. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, από την Λεωφόρο Κηφισού και δυτικότερα.


-Η ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 1990 προσαυξάνεται αυτόματα κατά ένα έτος, κάθε νέο ημερολογιακό έτος, έτσι ώστε κάθε φορά να απαγορεύονται τα οχήματα που είναι παλαιότερα των 22 ετών.


Επισημαίνεται ότι τα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στον «Πράσινο Δακτύλιο» θα ελέγχονται από τα όργανα της Τροχαίας αποκλειστικά βάσει της άδειας κυκλοφορίας, στην οποία αναγράφονται τα όρια εκπομπών ρύπων η παραβίαση των οποίων θα επιφέρει ποινές παράβασης. Οι κυρώσεις για την παραβίαση του «Πράσινου Δακτυλίου», είναι οι ίδιες με τις κυρώσεις της παραβίασης του υφιστάμενου Δακτυλίου.
www.tovima.gr (http://www.tovima.gr)

Astakos82
08-10-2012, 14:48
:re21::re25: