PDA

View Full Version : Η Ελλάδα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση επιχειρηματικού περιβ


fidods
24-10-2012, 13:45
Η Ελλάδα στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Hμερομηνία δημοσίευσης: 24-10-12

Στην 78η από την 89η θέση, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας
Της Δημητρας Μανιφαβα
Μεταξύ των δέκα χωρών σε σύνολο 185 που προχώρησαν στις περισσότερες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνουν το επιχειρείν, περιλαμβάνεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business 2013». Παρά τη σημαντική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στη συνολική κατάταξη και την άνοδό της κατά 11 θέσεις, από την 89η στην 78η, η χώρα παραμένει «εχθρική» σε ό,τι αφορά την έναρξη νέας επιχείρησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, η Ελλάδα ως προς το κριτήριο της έναρξης επιχείρησης κατατάσσεται στην 146η θέση από την 140ή πέρυσι. Αν και μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης υποτίθεται ότι θα μειώνονταν κατά πολύ οι ημέρες που απαιτούνται για την ίδρυση μιας επιχείρησης, αυτό συμβαίνει μόνο σε λίγες περιπτώσεις και κυρίως όταν πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις. Για τις ανάγκες της έκθεσης, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει διερευνήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ίδρυση μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) με έδρα την Αθήνα και με μετοχικό κεφάλαιο δεκαπλάσιο του ακαθάριστου κατά κεφαλήν εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή απαιτούνται 11 διαδικασίες που υλοποιούνται σε 11 ημέρες, το κόστος αντιστοιχεί στο 20,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενώ το ελάχιστο καταβαλλόμενο κεφάλαιο αντιστοιχεί στο 24,4% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει μέχρι τον Ιούνιο του 2013 μέτρα προκειμένου το κόστος έναρξης μιας επιχείρησης να μειωθεί κατά 50%. Κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) απαιτούνται 5 διαδικασίες, 12 ημέρες, το κόστος είναι μόλις 4,5% του κατά κεφαλήν εισοδήματος και το ελάχιστο κεφάλαιο που απαιτείται να καταβληθεί είναι 13,3% του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Τις καλύτερες επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα έχει η Νέα Ζηλανδία, όπου η έναρξη μιας επιχείρησης απαιτεί μια διαδικασία που ολοκληρώνεται εντός μιας ημέρας, δεν απαιτείται να καταβληθεί κεφάλαιο, ενώ το κόστος είναι μόλις 102 ευρώ.
Οι τρεις τομείς στους οποίους βάσει της έκθεσης έγιναν μεταρρυθμίσεις και συνέβαλαν στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας είναι οι ακόλουθοι: α) η έκδοση των οικοδομικών αδειών, καθώς πλέον απαιτούνται 89 ημέρες έναντι 169 στο παρελθόν, βάσει του νόμου 4030/2011, β) η αλλαγή της πτωχευτικής νομοθεσίας και γ) η προστασία των επενδυτών, καθώς δίνονται περισσότερες πληροφορίες στις εισηγμένες εταιρείες για τις συναλλαγές εμπλεκόμενων μερών. Σημαντική βελτίωση παρατηρείται και σε ό,τι αφορά το διασυνοριακό εμπόριο όπου παρατηρείται μικρή μείωση του κόστους εισαγωγής και εξαγωγής εμπορευμάτων, καθώς και μια επιτάχυνση των διαδικασιών.
Σχολιάζοντας τη σημαντική βελτίωση της θέσης της Ελλάδας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «αυτή η χώρα δεν είναι χαμένη υπόθεση» και απέδωσε την άνοδο στην κατάταξη στους προκατόχους του. Τέλος, προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα για την απελευθέρωση του λιανεμπορίου (θα ανακοινωθούν σήμερα από τον αρμόδιο υφυπουργό Θ. Σκορδά) και για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, τα οποία θα ανακοινωθούν έως το τέλος Οκτωβρίου.
news.kathimerini.gr

fidods
24-10-2012, 13:46
Έλα πάμε γερά:ha15: